Maaf utk selamanya .. ^^

i'm just like a little girl without anything but I have feelings =)
Holla ^^ .. mood santai pulak tetiba , so , bersantai lah sambil belek belek majalah room mate . hee ~
nak beli sendiri , rasa mcm rugi jerp . so , baik pinjam yg org jer kan . haha . ( stingy giler ko , ina )
mcm biasa , kalau majalah nieyh , mmg modal dia dgn model model yg bajet giler cun and gorgeous gitu . hehe .
tapi , tu bkn yg aku nk ketengahkan dkt sini . tu semua org boleh tgk sendiri tiap kali beli majalah . yakni , model - model yg cun dan seksi tu . pelik , kenapa tak letak gambar model model laki yg hensem hensem jgk , ek?
ngeee ~

Aku intai satu page tu. page mcm luahan rasa lah . tapi , special for kaum adam . hehe . sbb tu aku baca . haha . 
Mcm mcm lah yg org org terdiri dari kaum kaum adam , kn hantar luahan hati diorang . Jiwang jgk rupanya . ngee ~ susah lah nak cari laki jiwang zaman skrg . Laki gatal tak jiwang ramai lah kot . huhu . So , ada satu cerita tu , tajuk dia , Maaf utk selamanya . 


True love is not how you forgive, but how you forget, not what you see but what you feel, not how you listen but how you understand, and not how you let go but how you hold on.
Lelaki nieyh dah couple lama sgt dgn perempuan tu a.k.a his girlfriend . Since diorang dari zaman IPTA lagi . So , sbb dah lama sgt couple lah kot kan , one day , the boy told his girlfriend , " saya dah tak perlukan awak , means saya dah tak sukakan awak ." Mesti sentap awek dia tu dgr , kn . Huhu . Kesian sgt . Then , girlfriend dia diam je . Just menitis air mata and terus pergi dari situ . 

Nak jadi cerita , lelaki tu putuskan awek dia sbb dia dah terpikat dgn awek laen . He mentioned the name , Ayu . Di depan mata dia , lepas jer awek dia tu pergi , ada satu accident . Ye , dpn mata dia , perempuan yg dia tinggalkan tu , meninggal sbb kemalangan tu . Ok , mesti dia rasa sgt sgt bersalah , kn . tu la , kenapa lah buaya sgt lelaki nieyh . hee ~ 

Never leave the one you LOVE for the ONE you LIKE because the one you LIKE will one day LEAVE you for the one they LOVE!!

And , dlm cerita tu , dia luahkan rasa hati dia . Dia ckp dia menyesal buat mcm tu . Dlm hati dia masih sygkan perempuan tu , dan kasih syg perempuan tu selama diaorang couple tu akan tetap tersimpan dlm hati dia . Heh . Bila dah tak ada , baru nk cakap syg . Yg dia hidup lg tu , ada ke pulak kau ckp kau tak nak dia lagi dah . Kesian dia . Tu la , org ckp , hargai org tersayang selama dia masih dgn kita . Terima segala kekurangan , baik buruk dia , cermin kpd diri kita sendiri . mcm mana kita yg bertanggungjawab bimbing dia . 

When we love, it isn't because the person's perfect, it's because we learn to see an imperfect person perfectly.

Kalau tak syg , jgn ckp syg . Kalau syg , ckp syg . Tapi , biarlah ikhlas . 
It's not who you are to the world, it's who you are to me. It's not how many times I say I love you... it's how much I really do.
manusia selalu mcm tu , selagi ada and wujud nya sesuatu tu dpn mata dia , mcm mcm lah nk dikutuk , dimaki , dicerca , tapi , bila dah tak ada dpn mata , baru lah sedar . Nak ckp syg lah , tak kan dilupakan lah . Dah tak ada guna dah . The words yg lelaki tu tulis yg aku rasa touching la jgk , " mcm mana saya nak minta maaf dgn dia sedangkan dia tenang bersemadi di sana . " Huhu . Sedih , serius sedih . Kesian perempuan tu . Makan hati jer dia . Lelaki mmg suka sakitkan hati perempuan , kot . 

True love never comes twice . =) Sekali utk kita berpeluang memiliki , x semudah utk berkali - kali kita mendapatkan kembali . There may be many flowers in a man's life, but there is only one rose.


Done with Tumblr !

Moshi moshi ... =)
Menghabiskan sepanjang hari di hujung minggu dgn lappie ..
hoho .. sgt membosankan , tp , tu je yg mampu . nak hang out , fulus belom cukup .
menanti , menanti , dan terus menanti . elaun yg belom lg kunjung tiba .
cuma dgr bnyak rumours je skrg ni ... hoho .

so , entah mcm mana pulak , tgn comel nieyh , teringin nk jelajah jelajah web Tumblr .
sbb dah tak ada apa nk buat kot kn , so , try lah buat benda nieyh .
kwn kwn pun dh ramai yg ada Tumblr nieyh .
mcm aku nieyh , agak ketinggalan sikit laa .. hoho .

Application dia lebih kurang sama mcm Blog jgk . tp , Tumblr lebih simple .
tetap ada follower , following . hoho . so , mmg dia mcm blog lah kn .

Setelah beberapa ketika di hadapan lappie , terhasil lah Tumblr ini . hehe . tak seberapa pun ,
tp , i tak kisah . sbb i buat suke suke je . mcm i buat blog nieyh jgk laa . hehe .
aku mmg seorang yg comel suka membazirkan masa depan lappie . pe salahnya kalau aku baca buku ke ,
buad assignment ke . haha . malas arh . weekend ni lah , time aku nak rehat rehat . hoihoihoi .

Then , habiskan masa dgn buat kerja edit edit di sini . hehe . mmg nampak sgt tak ada keje .
so , ni lah yg telah di merapu rapikkan oleh iena mieyna .





Sekian . =)

cita - cita is ambition ^^


tak tau gak kenapa tiba - tiba terpikir pasai masa depan .. huhu ..
sblom sblom nieyh , aku tak kisah sgt pun .. haha .. ye la ... muda muda nieyh , pikir enjoy jer ,
buad ape dok serabut pikir masa depan . hidup kena enjoy !! adess ..

masa aku kecik - kecik , skrg pun org ckp aku kecik jgk , =.= aku suka main cikgu - cikgu . huhu .
motif ?? haha .. aku nak maen masak - masak , nanti kena marah dgn mama . ye la , habis periuk , sudu ,
garpu , mangkok dkt dapur rumah tu aku angkut pergi pondok . main masak - masak . so , aku tukar lah corak permainan . bagi nmpak mcm intelektual siket , aku ajak kwn - kwn main cikgu - cikgu . haha . yg jd cikgu ?
op coz aku .. haha . sbb ? aku ckp dkt kwn - kwn , aku anak cikgu . so , aku jer yg boleh jd cikgu . haha .
mereng punya budak . hee ~

tapi , aku just suka main cikgu - cikgu jer . realitinya , aku tak suka cikgu . hee ~ sbb ? cikgu dkt sekolah , time aku sekolah rendah lah , garang - garang mcm singa . hisy ! x mesra pelanggan langsung . huhu . sbb lain nya , aku jugak tak suka cikgu , sbb cikgu suka berleter . haha . cth terdekat , ayah aku . cikgu jgk tu . mmg suka sgt berleter . eisy , eisy , eisy . rimas . huhu . kalau time sekolah , aku mmg anti cikgu perempuan . sbb ? dah la garang , kuat berleter pulak tu . hoho . x remaja betol lah . hekhek .

so , time tu aku darjah 2 ( kalau tak silap lah ) . cikgu BM aku , cikgu Aminah Ali ( aku ingat lagi dia ) hehe ..
dia tanya apa cita - cita kamu ? sambil tgk kami , pelajar pelajar cumil nieyh , kn . huhu . dia suruh kami pergi tulis dkt papan hitam . time tu pakai kapur tulis lg lah kn . aku mmg suka kapur tulis tu , siap kdg kdg ambil cket bwk balik rumah , buat main cikgu - cikgu kn dgn kwn - kwn . hoho . time tu , cita - cita first aku ialah ....


PRAMUGARI .. haha . aku tak tau lah aku terpengaruh dgn apa . nak kata tgk filem , aku kecik - kecik tgk Tom & jerry je . x pun Cinderella . huhu . riuh kwn -kwn gelakkan aku . hadess .. tapi , sbb time tu aku tak pandai sgt mcm skrg kn , haha .. aku buat bodoh je la org gelak pun . kisah apa aku . dah aku terpikir nk jadi pramugari tuuu ... haha ..

Tapi , tu cita- cita bohong jer . hee ~ bila aku dah besor sikit , aku tukar pulak . aku teringin pulak nak jadi ...


DOKTOR HAIWAN . hehe . time nieyh , yg aku boleh teringin nak jd doktor haiwan pulak tu sbb entah ,
tiba - tiba aku rasa sayang dkt haiwan . haha . act , time tu aku jumpa sekor kucing , warna oren putih . comel.. tapi , aku bela senyap - senyap je la , sbb mama tak suka kucing . mmg manja sgt kucing nieyh dgn aku . mula - mula aku bagi nama dia , milo . huhu . kuno giler nama kucing tu . ngeee ~ tapi , lps tu aku tukar jd jorney . haha . nama watak citer Sabrina the teenage witch . haha . maju sikit nama tu . tido mlm - mlm pun dgn kucing . tp , syg nya , kucing tu mati accident . oh tidak . 

apa yg membuatkan aku ubah fikiran x nak jd doktor haiwan sbb ... kwn jgk . huhu . ada kwn aku ckp , kalau aku jadi doktor haiwan , nanti kena pegang anjing . lps tu , kalau org suruh aku rawat harimau , mcm mana ? x takot ke ? huhu . so , aku yg masih kecik dan lurus mcm bendul nieyh , erm... btol jgk kn . aku kena jadi benda laen . hoho .

so , the next ambition is ....


DOKTOR . hee ~ yg ni , sbb jiran aku , seorang doktor . anak dia , kira saudara lah kn rapat dgn aku . huhu . so , selalu lah main sama - sama . aku tgk , baju dia , cantik - cantik je . barang mainan dia , banyak .. basikal dia , lagi cntik dari basikal aku . huhu . then , ayah dia , pakai kereta besar . rumah dia pun besar . mcm mcm ada . mama pulak , selalu ckp jadi doktor itu kaya . haha . so , aku tekad nak jadi doktor . nanti , aku pun jadi kaya mcm tu jgk .

so , itulah cita - cita aku yg bertahan agak lama .. sampai aku abis sekolah rendah . abis UPSR . then , masuk sekolah menengah . ok , time tu mmg berkobar - kobar nak jadi doktor . haha . gila semangat . ye la , time tu , aku punya kwn - kwn pun , bila tanya , suma nk jadi doktor , pharmacist , engineer . tak ada pun yg mcm aku kecik - kecik , nk jadi pramugari . haha . so , mmg time tu bercita - cita tinggi sgt . =D

tapi , oh , cita - cita tu hanya mimpi semata - mata . bila aku masuk upper form , form 4 time tu .. aku terasa nak jadi ....

LAWYER . huhu . sbb , aku rasa nak jadi doktor tu , susah . kena belajar mathematics , additional maths . hoho . what the ..... susah kott . so , org ckp , sekali lagi aku terpengaruh dgn kata - kata org , haha . Lawyer tak payah belajar Maths . Sastera jer . ooowwhhh ... heaven nyer . ^^ haha . so , aku pun tekad lah nak jadi lawyer pulak . Sampai habis SPM , isi borang UPU pun , letak first choice , law dulu haa . haha . walaupun , tak dapat sokongan moral abah sgt time tu , kn . ye la , elok -elok belajar Sains , tetiba pergi ambik sastera pulak dah , pe hal kn. huhu . but , i don't care . hee ~

jadi nya , bila aku dah belajar law skrg nieyh .. aku rasa mcm .. ok , sgt seksa dan susah . x se heaven yg aku pikir kan . hoho .ada ke benda yg mudah ??? heee ~ 


urm ... so , aku terasa nak tukar pulak . patot ke aku jadi ....

patot ?? mungkin .. kalau aku jadi nurse , mugkin peluang utk berkenalan rapat dgn doktor yg kacak lagi hensem adalah sgt tinggi ... haha ... tapi ... heee ~ aku tak berminat utk jadi seorang nurse . hoho .


aku mmg suka bdk kecik , tp aku tak pandai jaga pun . so ,aku x lyk jd nurse .. huhu



model ?? haha .. kalau lah aku ada bakat , seni , kecantikan asli tiada tara bandingannya ..  boleh jgk nieyh jd benda nieyh . at least , aku boleh merasa pakai baju designer yg famous famous , di make up oleh professional , and hidup dgn mewah dan penuh glamour . mcm dlm citer kartun barbie tu . huhu . tapi , come on la iena . be realisitc siket . berdiri di atas bumi yg nyata , weyh . huhu


Jadi penyanyi ?? dulu dulu aku ada lah jugak ber perasan perasaan nak jadi artis , penyanyi mcm Siti tu . huhu . best ape . famous . dikenali ramai . boleh jadi cover page majalah . boleh bergaya pakai barangan berjenama yg di sponsor . haha . malangnya , hidup dlm dunia glamour nieyh hanya sementara . huhu . so , lupakan je lah .

lupakan profession glamour . bak kata ustaz aku dulu , kalau setakat nak jadi artis , baik awak tak payah belajar . pergi masuk audition . jgn bazir duit mak bapak , masyarakat , rakyat , kerajaan dan negara . huhuhu . tu aku yg pandai pandai tambah . ustaz aku just ckp jgn bazir duit mak bapak dan duit mara sbb bagi biasiswa . hoho .

HOUSEWIFE??? pekerjaan jugak ke ?? huhu .. rugi arh , kalau perempuan , belajar tinggi - tinggi , susah - susah , berpenat - lelah memaksa diri melangkah kaki ke kelas setiap hari tiba -tiba jadi suri rumah je ?? oh tidaakk .. x heaven . 


so , the best solution is .. stop dreaming . =) keep up the hard work . study . jgn kuat berangan . ( special utk aku ) hoho . pesanan penaja utk diri sendiri . =.=



utamakan hati sendiri..

pernah terasa hati ? sakit hati ? makan hati ?
pernah ? pernah ?
huhu .. kalau makan hati , aku mmg suka , even abah tak bagi .
hati ayam . aku suka . org tua tua ckp , mkn hati tu , nanti belajar tak pandai pandai . hee ~
betoi ka ? huhu .. tapi , kenapa aku rasa mcm aku pandai jaa pun ... heee ~


sebut pasal hati nieyh , mmg kena hati - hati . nanti salah ckp , ada lah yg makan hati . hisy !
manusia , manusia . sensitif sgt la kamu nieyh . theee ~
act , aku tak nak sebut pasal hati org , aku x kisah pasal hati org . 
yg aku kisah , hati aku . hati sendiri , jaga sendiri . org laen tak ada masa nak tlg jaga , tak ada makna . huhu

kebelakangan nieyh , hari hari jgk aku mkn hati . huhu . dgn sapa ? kenapa ? mengapa ? apa jadi ?
what happens ? tak payah laa tau . sbb x penting . tu soal hidup mati aku ja . huhu . tak dak kaitan dgn hidup mati org lain aih . hee ~ mungkinkah sekarang aku jadi semakin sensitif ? touching tak kena tempat ? entah . aku pun tak faham . ternyata aku belajar subjek psycho  tu , x cukup utk membantu aku lagi utk faham diri aku sendiri . hekhek . baek aku tak payah belajar kalau dah tak pernah faham apa yg org ajar . hisy !

kdg kdg , kita kena beralah dgn org walau pun terpaksa korban diri sendiri . huhu . sedih jer ayat . mmg sedih pon . tapi , aku tak ada mood or feeling lagi nak nangis nangis nieyh . hee ~ saya tak cengeng . ngee ~ sbb apa pulak aku mengalah ? ingat aku senang sgt ke nak mengalah ? no way . kalau bkn salah aku , tak dak maknanya aku nak mengalah . aku sanggup bergaduh lagi haa .. demi meperjuangkan nasib sendiri .. hoho ..

tapi , situasi kali nieyh aku yg kena mengalah . huhu . bkn lah aku nak menang selalu , cuma , kali nieyh , situasi nieyh melibatkan org org yg aku syg . org org yg aku rasa penting dlm hidup aku . org org yg akan bantu aku bila aku susah . org org yg boleh aku harapkan bila aku terjatuh , down or kesusahan .. huhu ...
kerana mereka terlalu penting dan bermakna dalam hidup aku lah , aku mengalah . hoooo ....

dulu , cikgu aku selalu pesan ,  jangan selalu sgt pikir apa yg org nk ckp , kita yg tentukan jalan hidup kita . terima kritikan sbg semangat kpd diri . hmm ... cikgu , cikgu .. saya rindu pulak kt cikgu . kt UiTM nieyh ada lecturer ja .. hoho .. tak sama langsung dgn cikgu . cikgu dah mcm mak saya dah masa dkt sekolah dulu .. 


hurm .. susah sgt ke nak mengalah ? of course susah , kalau ego tinggi . mmg susah . tapi , sekali kita mengalah , walaupun mungkin tak pernah dihargai , mungkin boleh buat satu perubahan yg ketara dlm situasi tu , kn ? ye la , api lawan api , mana boleh , kn . huhu . sbb tu dulu dulu , time dok sekolah , ustaz dok ajar dah selalu , sabar separuh daripada iman =)


Terfaktab: Hantaran Kahwin : Jangan Buat Gila

Terfaktab: Hantaran Kahwin : Jangan Buat Gila: "Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Pasaran Terkini dan Status Pelajaran Seluruh Semenanjung. UPSR, PMR/SRP : RM1000-RM3000 SPM : ..."

inside of the eyes ..

Wanita dan Rahsia Matanya 



SIFAT MATA WANITASIKAP WANITA
Saiz mata kecilPeramah, banyak cakap, kurang pertimbangan.
Lelaki boleh jadi kelam kabut akibat mulutnya. Bersikap periang tapi bila marah lambat sejuknya. Bila bercinta suka tukar pasangan kerana hatinya tidak pernah puas. Boleh bahagia dengannya jika dapat penuhi kehendak duniawinya dan melayan syahwatnya dengan baik.
Saiz mata sedangSederhana, tidak banyak berahsia, ada pertimbangan, bertanggungjawab serta perlukan belaian mesra suami.
Saiz mata lebarCukup kuat berahsia, otak kurang cergas, pemarah,bertindak tanpa fikir panjang, kurang teratur, tiada arah tujuan dan putus asa.Tapi boleh setia. Nafsu syahwat tinggi.
Mata selalu berkedipPemaaf, senang dibawa berbincang, memahami dan sabar.
Wanita ini baik
Mata jarang berkedipWanita ini istimewa, bijaksana, baik pekerti, setia, adil,bertanggungjawab,tidak cerewet, membantu dan membahagiakan.
Mata cengkungKurang memuaskan, materialistik,hidup dengannya boleh sengsara, kata manis tapi bohong, mahu senang, mudah curang, bila anda susah dia tidak peduli.
Mata redupWanita ini mudah dipermainkan, tidak dapat kawal emosi, hati
tidak tetap, banyak kenalan kurang sahabat, mengumpat, irihati, kejam, kasar,mencemuh, pemarah.
Matanya seolahtersembul keluarSifatnya baik, rela, tabah, menyenangkan,ikut kata. Tapi mungkin tidak tepati janji, pendendam, tamak dan marah bila tidak puas nafsu syahwatnya.


Yg ini saya ambil daripada sini . 

hidup itu pilihan ..

life is a choice . hee ~ betol lah kot . aku tak ada lah banyak pengalaman sgt dlm hidup nieyh since aku baru hidup selama 18 tahun . hee ~ ye la , org selalu ckp , org yg lebih dewasa dari kita tu , lebih matang , lagi banyak pengalaman hidup . my nenek ckp org org tua lebih awal makan garam . so , jgn dok meningkah sgt apa org tua tua ckp . hoho . selalu jer kena warning cm gitu ngn my nenek . tapi , i tak kesah . huhu . i suka selalu selalu kena marah sbb i rasa i hot disayangi selalu . ooo ..

keputusan temuduga yg aku attend hari tu dah diumumkan . huhu . at last , aku dah approved kan dkt bnyk org yg aku tak berjaya temuduga tu . wuaaa ~! kenapa entah dia reject aku . huhu . adakah kerana aku belajar law ?? kerana aku masuk UiTM?? atau kerana aku tak pandai menipu semasa menghadiri temuduga ??? ( mcm lah aku jujur sgt ) huhu .. kenapa ? kenapa?? haisy ! sedih tu mmg lah , ye la . nape aku tak dpt chance tuk lulus temuduga tu then dpt offer buat benda benda yg aku terpaksa buat . hoho .

now , aku fhm kenapa org selalu mrh bila kita buat kerja tak ikhlas . hekhek . ye , mmg aku pergi interview tu separuh ikhlas jer , (skurang2 nya ada gak percentage ikhlas tu even cket) . bkn sbb ape pun , aku syg nak tinggal law even aku blaja law tu x best pun . haa . tp , minat aku lebih kt law nieyh , haa . walaupun aku slaloo gak dgr org ckp , t kau x lepas asasi tu , syarat2 asasi tu , x dpt nye kau nak sambung degree law . fine . aku tau laa aku tak da characteristics as a future lawyer . tp , at least aku ada chance jgk ape .. huhu ..

then , bila aku bgtau keputusan interview tu . hoho . suma mcm hampa jer . hee ~ so , aku tertanya tanya , apalah kelebihan sgt interview tu dgn asasi law nieyh .. apa beza ? apa kurang ? apa lebih ? belajar jgk . ingat aku duk kt asasi nieyh , maen maen jer ke .. huhu ...aku study owh ... buku tebal tebal tu aku baca jgk bila last minute nk exam .. haa ..even every weekend tu , bila duet mcm bajet bnyk , aku keluar g berfoya foya dgn kwn kwn , tapi aku still siapkan assignment tau . hoho . jadi , kenapa masih ada yg tak senang hati bila aku study cni .. huhu .

then , ada lah certain pihak yg terangkan . kalau aku berjaya utk temuduga tu , then senang lah sikit . cerah sikit masa depan yg aku tak fikir tu . wuaa ! sampai hati ckp aku tak fikir masa depan . aku fikirlah . tu lah aku dtg jgk UiTM nieyh , walaupun x best . haaa .. sentap aku . huhu . katanya senang sikit , habis belajar , terus kerja . terjamin . tak da lah nak menganggur lama lama dkt rumah nnti , cari kerja x jumpa jumpa . huhu . fine , aku tau . dah tu , mcm jer aku belajar law nieyh x da masa depan . x da keje ke nanti ??


Siapapun Amat Sukakan Kerja Kerajaan!
Banyak kelebihannya bekerja dengan sektor awam dan saya percaya disebabkan kelebihan-kelebihan inilah mengapa begitu ramai orang memohon jawatan kosong yang diiklankan di sektor awam. Antara kelebihan-kelebihan yang anda dapat sebagai seorang penjawat awam ialah:

* Elaun perumahan
* Cost of living allowance (COLA)
* Imbuhan tetap khidmat awam (Itka)
* Kenaikan gaji setiap tahun
* Kemudahan pinjaman komputer dan kenderaan Cuti tahunan mengikut kelayakan
* Cuti bersalin
* Pinjaman perumahan
* Caruman KWSP atau pencen
* Bersara pada umur 58 tahun
* Peluang kenaikan pangkat
* Peluang melanjutkan pelajaran
* Peluang untuk berkursus dari semasa ke semasa
* Lebih banyak masa diluangkan bersama keluarga
Nieyh yg aku dpt daripada sini . hehe . ok , aku minat yg cuti bersalin tu . haha . kalau tak silap lah kan , mulai thun depan ( 2011) , semua penjawat awam , perempuan , cuti bersalin selama 90 hari . hoho . gaji mesti still jalan kan . best , best . hee ~
Ini perihal mereka yang diberhentikan kerja, bagaimana pula anak-anak muda kita yang bakal menamatkan pengajian di kolej-kolej dan di universiti-universiti? Harapan mereka begitu tinggi, iaitu memperoleh kerja sebaik saja menggenggam segulung ijazah ataupun sijil. Akan tetapi memandangkan MALAPETAKA DAHSYAT yang sedang melanda dunia sekarang ini yang mana ianya lebih dahsyat daripada tsunami mahupun gempabumi, tidak hairanlah akan munculnya “penanam – penanam anggur” ataupun penganggur terhormat dengan mendadaknya.
Kenyataan di atas pun aku dapat daripada link yg sama jgk. huhu . dahsyat laa jugak . penanam anggur a.k.a penganggur terhormat ?? hee ~ Kesian lah .Ingat senang ke belajar nk dpt degree tu , dah tu tiba tiba tak dpt keje pulak . aiyaa . 
So, ada ahli family aku yg sudah ckp , isi lain borang SPA tu , dpt interview lagi sekali , buat betol betol . haaaa ... nieyh kena ikot rezeki jgk kan . hehe . insyallah . kalau ada rezeki , adalah peluang aku . hiii ~ so , aku terfikir jgk laa .. kalau susah sgt , aku kawen jer la . hee ~ dulu time kecik kecik kalau mls pergi sekolah , abah selalu ckp , anak perempuan kalau mls belajar , tak nak pergi sekolah , elok kawin aje . dok rumah . kemas rumah , jaga anak . huhuhu . sian anak perempuan . hee ~
tapi kan , kalau dah semua org tau , yg belajar dkt universiti tu , belom tentu dpt kerja, kenapa org masih masuk universiti . kenapa ? kenapa ? hisy . pelik aku . huhu . dah tu , kenapa ramai graduan skrg , dok tanam anggur aje kt rumah . kenapa ? kenapa ? menakotkan la gitu . huhu . belajar terok terok , tapi last last duk rumah jer .
ok , utk topik yg mcm ni , aku patot tanya lecturer tuk subjek ape ? huhu . psychology ? law ? library ? bel ? aku rasa plg sesuai utk critical thinking lah . huhu . kenapa saya mesti meng critical kan thinking saya dan selepasnya sy belum terjamin utk mendapat pekerjaan yg terjamin di masa dpn ?? ngeee~
p/s : jgn pikir jangka masa pendek , pikir utk jangka masa yg panjang . - kata2 cikgu kimia form 5 bila membebel - =D

tolonglah jgn sakitkan hati orang ..

"Dalam Islam kata-kata yang baik adalah lebih mulia daripada sedekah yang diikuti dengan kata-kata yang menyakitkan. Meskipun sedekah itu suatu perilaku yang baik, namun apabila diikuti dengan kata-kata buruk dan menghina, maka hilanglah kebaikan yang dilakukannya. Hal ini pernah disebutkan dalam surah al-Baqarah ayat 263 dengan maksud, "Perkataan yang baik dan sikap memaafkan adalah lebih baik daripada sedekah yang diiringi perkataan ataupun perbuatan yang menyakitkan hati."

Kata kata di atas diperoleh daripada sini . =)

hurm ... tajuk touching je .. huhu .. x kisah lah kan .. touching ke x , kalau time time hati tgh sakit ,
mmg otak dah tak fikir dah .. maen redah jer buat paper pun , kn . nama pun manusia . manusia tu , semua ada perasaan . tak tau lah pulak kalau ada manusia kat muka bumi nieyh yg x tau , setiap manusia tu ada perasaan , dia pikir diri dia sorang jer ada perasaan . hoho . mungkin dia bukan manusia dari planet bumi agaknya . haisy !
semua manusia yg duduk Bumi normal , ada perasaan ye . huhu . that's why sebagai manusia yg normal jgk , mulut tu kena jaga lah . jgn maen sedap je kata kata org . maen ckp lepas jer . sbb manusia tu ada perasaan . huhu . dia ada perasaan weyh . dia tau rasa marah , geram , meluat , menyampah , benci and segala mcm rasa lah kn . huhu . penat dok ulang ayat sama . manusia tu ada perasaan , perasaan , perasaan . bkn perasan ye . perasan tu kategori perasaan jgk , tapi tak termasuk dlm konteks utk entry aku nieyh . hoihoi .

normal lah kn kalau kekadang terlepas ckp ke , tersasul ke haper kan . tapi , kalau dah tau mulut tu tersasul ke hape , jgn lah buat ego , at least mintak maaf . sbg manusia , please lah phm yg manusia laen jgk ada perasaan weyh . haisy ! that's why , sblm ckp tu , jgn maen sdap jer nk lepas ckp . bak kata pepatah , kerana mulut badan binasa . hoho . manusia nieyh mmg mcm tu lah kn . sebab mulut lah dunia nieyh huru hara . hoho . mulut tu jgn sedap sgt dok pok pek pok pek ... kelak , tanpa kita sedar , ada saja hati yg kita dah guriskan . lebih baek , kalau dah tak ada hala tuju nk ckp , diam aje lah . tak pun , kalau mmg x boleh diam , buat lah sumting else kn , mcm berzikir ke , bertasbih ke , nyanyi lagu nasyid ke .. huhu .

perbuatan . satu hal jgk . huhu . maen ikot sedap jer nak buad haper kt org . eh , jgn ingat kalau org tu diam jer , walau ape yg kita buat dkt dia . tu tak bermaksud dia tak kesah or sbb dy redha dgn haper yg kita buat tu , tp dy sebenarnya tgh dok berusaha kawal marah dy , sabar je kan . huhu . dy maki pun , maki diam diam dlm hati jer kan , silap haribulan kalau dy geram sgt , mau dpt pelempang jugak lah org yang tak reti jaga hati org nieyh . huhu .

nieyh bkn entry nk lepas geram or what , ( tp ada lah sikit sikit) huhu .. just aku rasa nak menaip benda benda cm gini kn . hurm ... peringatan utk diri jgk lah . hoho . mulut tu jgn selalu nk bercakap hal org , then maen sedap hati jer nk buad hape kt org . mentang mentang org tu diam je , makin jadi jadi lak . what the hell . huhu . sabar tu memang la separuh daripada iman . tapi , sabar manusia ni ada batas jgk . hurm .. cubalah jaga hati and perasaan org di sekeliling tu sama . jgn lah ikot sedap hati , pikir diri sendiri jer . dah , bila org buat benda yg sama dkt diri tu , pandai pulak nak melenting . kena ingat , zaman zaman cm skrg nieyh , what goes around comes around . huhu . apa yg kita buad , tu lah yg kita dpt balik . Balasan skrg nieyh cash jer .

hurm .. mcm tu lah kan manusia . termasuk aku lah . aku pun manusia jgk . huhu . kena ingat jgk , org teraniaya nieyh doanya dimakbulkan . tlg lah , jgn suka sangat aniaya org . huhu . org pun ada hati weyh . bila ada hati , dia ada perasaan . jgn ckp org , haiwan pun ada perasaan . huhu . just haiwan tak pandai ckp jer nk luahkan ketidakpuasan hati mereka mereka . hoho .

pape je lah . mmg tak faham btl dgn ragam org yg suka sakitkan hati org lain . maybe lah dia x sengaja kn . so , sbg manusia kena ada sifat pemaaf . sedia memaafkan kesilapan org terhadap kita dlm apa situasi pun . huhu . kena ingat , kita dkt dunia ni , hidup sementara saja . huhu . dosa dgn Allah , bertaubat . Dosa sesama manusia , kena mintak maaf dgn manusia tu . hurm ... moga moga semua org ada sifat pemaaf tu dlm diri . jgn berdendam . walaupun , hati pernah disakiti . isk , isk ..

p/s : sabar separuh daripada iman . jgn berdendam . jgn membenci . sentiasa lapangkan hati memaafkan org lain . sedangkan Nabi ampunkan umat , apatah lagi kita yang umat nieyh . tak salah memaafkan org . =)

cara termudah hilangkan bosan .. i guess

hee ~ seperti sedia maklum , aku menghadapi tahap kebosanan yg melampau dkt sini even aku ada kelas tiap tiap hari . Kenapa ? Kenapa ? haisy ~ Berdasarkan silibus Psychology utk lecture hari nieyh ( nak jugak selit subjek alah nieyh kt sini ) heh ! mungkin aku boleh dijangkiti masalah kemurungan yg melampau sehingga memerlukan terapi psiko kerana menderita kebosanan .. haha .. what the #$@% ... hekhek

so , walaupon aku tau , berfacebooking , berblogging , berstalking ?? ooppps .. hee ~ adalah sgt membosankan ... tapi , aku tetap melakukannya tanpa bnyk ckp sebab ... apa lagi yg tinggal utk aku buat ??? heh ! 

Semasa aku sdg stalking stalking page org tu , aku jumpa satu status kwn aku yg sgt menaarrriiikkk ! Klik sini utk stalking jgk ... ngeh3 ... so , aku pun terpikir .. niieyh lah cara termudah menghilangkan bosan , agaknya lah . hoihoi .

org kahwen tak pernah merungut kebosanan .. =D

Idea nk buat status nieyh tercetus bila time lecture td , subjek LIBRARY bersama dgn Madam Mazrah . Act , bosan gilaa kot . huhu . Aku tak tido pun sbb aku berada di barisan hdpan . huhu . Setentang dgn madam lak tu . Sgt sengal , kurang ajar + kurang asam lah kan kalau aku maen tidor jer . huhu .

Tapi , madam mmg pandai ceriakan suasana mengantok tu . hee ~ Dy story kat kitorg citer dy muda muda dulu . As a law student mcm kitorang jgk . Dy ckp , masa tahun ke 2 belajar , dy dah KAHWIN . ok , terus mata aku segar bugar dgr words tu . Alahai .. bling bling kot mata aku time tu . Bersinar sinar je dgn harapan aku pun buleyh mcm tu jgk . ngeh ngeh ngeh . 

She said that at that time , slaloo jgk la every weekend pergi genting kott . mak aii . lagi dahsyat dari kitorang di era nieyh . haha . mmg heaven gila arh kalau life aku skrg mcm tu jgk . msti aku x kan mati kebosanan mcm skrg nieyh . hisy ! Time tu , dy baru bertunang . Hubby madam time tu dkt Kedah , and madam dkt KL . jauh tuu .. tp , cinta tak kenal penghalang . kn, kn .. hehe .

At last , madam kawin bila tahun ke 2 blajar dkt UIA tu . See .. betapa bahagianya . hoho . Agak agak kalau aku ckp aku nak kawin skrg , ape ntah umi ngn abah aku nk comment kn . huhu . Tapi , org ckp belom cuba belom tau , tak try tu dok tak tau . hoho . so , maybe aku kena cari masa bgtau umi ngn abah . hahaha . gila meroyan ke haper ..

maybe , aku jgk patot suggest dkt abah dgn umi utk cari calon menantu diorang kn . hekhek . apa yg penting , mestilah dia seorang yg kacak , segak , bergaya lagi berwang mutu kebahagiaan hidup . hoihoihoi . bkn apa , mungkin kan bila dah kahwin , ada teman , ada kwn , ada sahabat . huhu . even smpy tempat tidur pun aku x keseorangan . heh ! so , aku tak akan dihimpit kebosanan + kebuntuan + risiko kemurungan lagi . hakhak .

selain tu , aku jugak perlu kuatkan hujah hujah aku nak kahwin awal nieyh dgn selingan selingan informasi yg aku dpt time lecture psycho tu . haha . baru lah umi dgn abah tak ragu ragu lagi nak bagi aku kwen awal . haha . ( ye ye je la tu amalina oii ) .

heh ! mungkin aku patot try benda nieyh selain dripada memikirkan cara cara sampingan lain utk hilangkan hidup bosan nieyh seperti berwindow shopping , keluar CS every weekend tanpa hala dan tuju , terperap dlm bilik dgn menonton movie yg sama berulang kali dgn harapan masa cpt berlalu dan .. tidur sepanjang hari sampai mata sembam . hadooiii . Penat kott duk buat benda yg sama ja . Hidup perlukan pembaharuan yg baru lagi menarik oiitt ... hisy ~
maybe kalau kawen muda2 , ley jimat duet dgn menggunakan khidmat sponsor abah & umie .. =D


erk ... ada jugak boyfriend cm gini ..

Green Syndicate: Kisah Boyfriend Paling Tak Guna!: "Hello sayang... kenapa sayang tak nak angkat tepon bila abg call handset sayang tadi... janganlah sayang merajuk lelama sangat, betoi... abg..."

urm ...

ok .. life dkt sini skrg menjadi terlalu lah bosan .. huhu .. i got nothing to do with .. haisy ! misery sungguh ..
just keep going to the classes everyday , times and minutes and even seconds ... then , going back to room .
sleep until felt starving .. huhu ... mjur ada rasa lapar , kalau x lapar , makanya aku akan tidor sampai bila pun 
tak tahu lah . huhu .

tgh2 bosan . selalu on9 jerp then find article yang aku rasa menarik utk mata aku .. huhu . i got one . 
CINTA bukan TUHAN . sentap jgk sekali baca . so , just click utk baca the whole article . sounds interesting .
mmg menarik pun . part yg di highlightkan , curang itu khianat . khianat itu kemunafikkan . khianat ??? 

hmm ... curang . kalau pasangan suami isteri pun boleh curang , ape tah lagi la utk pasangan kekasih yg belum ada apa2 ikatan yg sah kan .. huhu .. article tu ceritakan mcm mana seorang suami yg berniat nak tinggalkan isteri dan dua org anaknya demi bekas kekasih nya . huhu . sanggupkah ? gila ke apa ? alasan , nak buat mcm mana .. dah ditakdirkan kami jatuh cinta .. huhu .. that's why article tu nyer tajuk , CINTA BUKAN TUHAN.

kerana cinta , suami sanggup tinggal isteri ,anak2 .. cinta jugak laa si isteri sanggup tinggal suami , anak2 .. huu .. kenapa perlu mcm tu ?? cinta tu org ckp bahagia .. bahagia ke mcm tu kalau terpaksa korbankan org lain demi cinta ?? kalau mcm tu , cinta bkn bahgia lah , tapi kekejaman . huhu . 

selalu jugak dgr , kisah cinta terhalang .. apa sebab cinta terhalang ?? kenapa ada pihak yg menghalang ?? plg aku pening , bila aku baca sebuah cerita tu , cinta dia dihalang ibubapa sendiri ?? pelik . kenapa mesti dihalang ?? kenapa tak restui jer hubungan anak tu , sahkan ikatan diorang . x da la yg terkorban , mengorban ataupun dikorbankan sebab cinta . huuhu .

mungkin aku patot tanya miss salmah bila subjek Psychology nanti kott .. huhu . sbb ari tu time miss buat briefing , dia ada sebut topik love belajar week ke berapa entah nanti .. hekhek . bagus jgk subjek psycho nieyh daripada critical thinking . ngeee ~

ok , stop talking about love . huhu . itu bukan topik utama untuk entry aku . mls aku nak rumus panjang2 . i'm not a critical thinker . hoihoi . kwn2 ada yg merungut , x best study law . huhu . fine , aku pun ada rasa sikit2 weyh . adoii . tp , ape lah daya , terlajak perahu boleh berundur , terlajak masuk law ?? hmm .. kau belajar laa sampai habis . tinggal satu sem je lagi kot . huhu . even kita masih di awal permulaan sem 2 kn .. huhu .

best x best tu pandangan masing2 lah kan . aku masih bertahan dkt sini pun sbb elaun jer . hee ~ elaun mmg laa x banyak mana , tp at least , duet tu masok tanpa aku perlu bersusah payah pergi kerja terok2 kott .. huhu .. dia suruh belajar jer .. duet dia kasi .. kan senang aje tu .. huhu .. agak2 mls , x payah la pergi kelas . g la amik MC ke , or buad pape yg patot . duet elaun tetap masuk .hee ~

the second reason why i'm still in law study is because .. UiTM nie ajer yg aku rasa selalu menenangkan hati dan perasaan aku . huhu .even bosan kn , tapi time2 stress ker , time aku separuh biul ke masalah belambak2 kan , aku still ada friends around me . huhu .at least , aku boleh hang out , g tgk wayang ke , mkn2 ke , gossip ke dgn kwn2 yg ada kn .. kalau aku duk rumah , nk hangout confirm2 lah kena ada duet . aku time dkt rumah , mna la ada duet .. huhu . lau nk duet, kena keje . payah tu . hmm . nk gossip2 pun dgn sapa jer . lonely jer aku rasa .. kdg2 rasa mcm x da org fhm aku pun . laen laa kwn2 .. sehati sejiwa cket kott .. huhu ... hisy ! konklusinya , bosan lah . huhu . mybe sbb tu lah kot adanya kes remaja lari rumah . hoho . percaturan yg x bijak tu .. huhu .. 

sbb2 yg lain jgk adalah sbb aku rasa aku masih nak belajar la . huhu . aku teringin betul nak ada kereta sendiri sblm umor aku 25 . hisy ! kalau time tu x dpt keje lg , mcm mana aku nk pakai kereta . hoihoi . takkan nk mintak abah nyer duet lak kott . =.= so , lau aku nak ada kereta , aku kena belajar . ada result bagus2 , baru aku leyh apply keja bagus2 . nak dpt result ngn keje bgus2 , of course laa aku kena bagus . hurmm . nk senang tu susah , nk susah tu senang . - Cikgu Sejarah Form 5 aku ckp-

betapa dilemanya kehidupan remaja seperti aku . ngeh3 . kalau dulu , result SPM gempak , boleyh laa jugak merasa nak pergi Russia ker , UK ke , Mesir ke . hee ~ best laa jugak . ada kelainan cket . mungkin x sebosan skrg ke kan . ngee ~


haaiihh ..

tajuk nampak sangad dah x dak idea .. huhu .. tapi , aku tetap nk tulis gak entry nieyh . sebab aku bosan .
huhu .. kelas hari nieyh padat . (ye , ye aje padat . huhu ) kelas 8.00 pagi , cancelled . huhu . siok sungguh
laaa hati ini . hekhek . so , start kelas pukul 10 pagi . psychology . dgn Miss Salmah . still remains with the same
lecturer , just subject yang berbeza je tuk sem nieyh . anyway , gabong kelas dkt B4 . mmg terbaek laa kn .
bapak sempit . huhu . aku pun dah dpt seat belakang2 dah , haa . boys x yah ckp laa . haahaa .. suma dkt belakang . seat depan didominasi gugirls . muahaha .

aku ingat kan kelas pagi tu lepak2 , rupanya miss terus ngn lecture . adeehh laa . huhu . aku bwk pencil case je kott .. huhu . buku2 pun aku simpan kt bilik , wt khazanah . huhu . sekali miss buat 2 lecture terus . huhu .
mau rasa mcm nk tersembul biji mata aku , nk2 lagi kena penangan panadol 2 biji + x leyh tido mlm tu lak . huhu . sian giler laa kt aku . huhu . pepun , aku tak la tido dlm kelas tu . ( terlelap sekejap je ) haha .

naseb aku mmg baek sbb miss perasan aku lelap . kantoi sudaa . huhu . entah2 mmg ramai yg terlelap kott . hehe . coz dy asyik bagi contoh , kita mungkin berfikir kenapa pelajar tidor dlm kelas . mungkin pada mlm nya dia tak tidor , atau mungkin dia memang suka tidor dlm kelas dgn nada suara yg agak tinggi gak laa time tu . haha . mmg terbaek la kn . cepat2 kwn sebelah aku cubit lengan . hadehh . saket yer , ngek !

then , rehat 10 minit sblm continue lecture yg seterusnya . huhu . mmg kosong sekejap kelas tu , semua berbondong-bondong ke toilet . start je kelas , terus miss lock pintu . dlm hati , mapos kalau aku lambat lepas2 nieyh , confirm x leyh masuk dah walau pon nak curi2 masuk time take 5 . huhu . miss makin ganas skrg yerk . heee~

mmg aku tersycho cket spjg kelas . huhu . ngantok weyh ~ pepun , agak tersentap bila sape ntah tnya sok lan kt miss . then aku dgr sayup2 jer cm miss sebot word "add math" . terus mata aku segar bugar . huhu . aku
memang sensitif cket kalau word yg tu . huhu . then , riuh org gelak . haha . sentap gak aku , pehal lak psycho nieyh ada add math . mau lari balek umah aku cm gini . huhu . rupa2 nya , ada yg salah paham lak . huhu .
istilah jer cm add math , tapi miss x ckp pun kena pakai formula add math segala . haha . jgn memandai nk suroh aku buad kira2 add math kt cni , allergik aku . huhu .

habis lecture , miss punyer kata2 mmg sempoi arh . haha . that's all . please get out . muahaha . aku suka ayat cm tu . hehehe . serius padat giler kot . ramai . kelas tu x besar mana . huhu . mmg x sesuai langsung combine mengombine dlm tu . huhu .

after tu , balek bilik memandangkan next kls pukul 2 ptg . sempat tido jap . hee . bgn . tgk jadual . ok , fine . subjek library . huhu . sekali lg , penggabungan kls dlm kls yg sempit . tension aku . huhu . meja pun x cukup .
mujur laaa . just buad ice breaking jer . huhu . serious , lecturer nieyh mmg sempoi habis . hehe . best jgk laa even kami terpaksa bersendat2 mcm tin sardin gak laa dlm tu . huhu . siap main radio buruk lagi , haa . huhu .

yg sem nieyh , aku mcm suke jgk laa . ( mcm je , ok) . sebab kelas pun baru sgt nak mula ,kn . huhu .
pepun , group yg madam bagi tuk assignment tu best . sbb ? aku leyh gak merasa group cmpor2 . huhu . 4 org kls aku , 3 org lg kls H . best la cket , cm gitu . huhu . ( harapnyer laa) =)

fine , the next class aku x tau lg cm mner . tp , sumer nmpk cm baek2 sajer termasuk aku . huahua .

balik MERBOK ..

hari ke dua dah dekat MERBOK .. huhu ... kelas cm biasa ...
jadual kelas setakat nieyh masih HEAVEN .. huhu ... setiap hari pukul 10 pg baru start ...
kecuali hari Isnin - pukul 8 .00 pagi . ( bermakna setiap hari Isnin akan ada satu kelas terkorban .. hek3)

masih di kolej yg sama .. huhu ... MASRIA 2 .. owh ya , tak da perubahan .. buruk tetap buruk .. ( muahaha )
memang @#$@%#$ ... asal brg2 aku semua hilang ..?? @#$@%^ ( pemakian menggunakan kod rahsia ) huhu
kurang asam .. PULANGKAN ! huhu

baek giler .. locker kena kopak .. huhu ( cerdik mane ntah yg kopak . ni kalau pak cik kolej pok pek tu dtg tgk lagi , sah2 kitorang yg dituduh . ) huhu .. mmg @#$%@$$ org2 yg buat sume2 nieyh .. ko kopak locker sudah laa .. jgn kebas brg2 aku .. @#$@% !!! huhu ....

sneakers x da . kasut yg baru pakai 2 kali pun x da .. huhu .. paling sedih bila kain tuala pun ambik ?? musykil aku ..huhu ..ntah laa .. nak kata org kolej yg ambik , kwn2 floor yg tinggal brg jgk , x hilang lak brg dorg . huhu ...

aku pun masih di kelas yg sama . first class .. ntah , aku cam seram sejuk lak jumpa lecturer .. huahua ...
pepun , kelas masih lepak2 setakat nieyh . hisyy ... kalau sampai hujung sem lepak2 kan best .. hek3 ..
yg x sodap didengar , bila ada yg ckp jadual msti kena rombak . oh , kalau jadual aku x heaven dh ,
aku nk cari jln bg heaven gak . huhu .. x mo kelas pagi ...

satu kemusykilan lagi .. kenapakah dorg slalu padam lampu koridor tingkat kitorg ntah .. huhu .. tgh2 malam aku nk g toilet pun takot .. gelap gelita .. kelam sekelam kelamnya ... gua kelam pun x sekelam tu . huhu .
mungkinkah salah satu cara nak jimatkan penggunaan elektrik ??huhu.. whateva ....

serious , kebosanan di MERBOK nieyh .. kwn2 .. bila nk kuar jola - joli ni ?? huhu ...
aku rindu kucing2 dekat rumah ... ;(

sekian . =((

ready to run , run away ....

haha .. run , run away g maner ?? huhu .. act , i'm ready to run away from my house ! definitely !
really ? does anyone cares about me ?? nak run ? run lah ! haha .. mungkin itu lah agaknya yg dipikir oleh penghuni rumah aku skrg nieyh kottt .... =(

hehe .. well , sumer suku sakat keturunan di Merbok tu dah tau , 20hb nieyh dah boleh laa balik ke Merbok tu .
huhu .. ada sesape nak membantah ? x suker dgn berakhir nyer cuti sem yg sudah lama ni ?
harus disedari , x der sesape kisah ko suke , x suke . yg pasti , cuti sampai 20hb jer . huhu .
ala , dok umah lelame pun aku bkn wat ape pun . huhu . aku jadi anak dara ape ntah . terperap jer dlm umah . huhu . best ker ? sumpah la weyh x best . x majuuu ! huhu .. katak bawah tempurung maju lg dari aku . haisy !

owh .. terlanjur aku menaip di hari ini , huhu . salam aidiladha wt sumer yg beragama Islam . =) Aidiladha mengenang 1001 erti pengorbanan .. =) hehe .. raya ? kalau belah2 utara (Kedah la terutamanya kan ) , raya haji nieyh x meriah sgt lah . meriah pun dgn kenduri kendara korban dan akikah aje lah . huhu .
tapi , raya aku mmg x meriah . huhu . x pergi mana pun . serius , mls giler . mujur ada jiran tetangga menghulur lauk pauk . haha . jadinyer , merasa jgk la aku mkn daging korban . huhu . ketupat rendang tu , surely dah x dpt la . coz , my family , thn nieyh punyer raya haji , cuma persiapan simple2 je . ( rasanya setiap tahun simple2) haha ..

sebut aidiladha , mesti aku teringat HAJI . hehe . muda lagi kott nk buad haji . muda2 la kena pulun dah nk buat semua tu . lengkapkan rukun Islam . hehe . harapan , nak buat umrah dulu la , kn . hehe . apapun , dahulukan ibu bapa . moga2 , dimurahkan rezeki , dimudahkan urusan , dpt belajar elok2 . kerja elok . nak hantar abah buat haji . =) abah sabar yerk . hehe .

sejak dua menjak nieyh , aku jadi suker plak menaip2 dlm blog nieyh . huhu . itu bermakna aku mmg x da ape nk buad yer . hurm . mmg x da ape nk buat , booosssaaaannn sgt , sgt , sgt lah , yer . kwn2 ada yg ajak keluar , tapi , heh . korg fhm2 lah yer , bila amalina menolak ajakan keluar tu , bermakna . hehe . sy tgh menyimpan duet nieyh . huhu . tunggu elaun masok t , kita g berfoya2 , k . ;)

mood skrg adalah moood malas . malas tuk buad sumer , segala2 nya . apakah lagi nk kemas brg2 segala nk bwk balik g UiTM tu nnti . kalau lah boleh pergi sehelai sepinggang jer , alangkah bahagianyer . huhu . mana nyer nak naek tingkat 4 , dgn brg2 yg bnyk mcm tu lg . hurm . kenapakah x da lift ? kenapa puncak alam punya UiTM ada lift ??? haaa .. x aci btol tu . huhu . apepun , bak kata kwn2 aku , ada org nak kisah ? huhu
mmg laaa .. x da sape pun kisah ..

rindu kwn2 ... kwn Beseri laa . aku duk UiTM mana aku ada kwn sgt pun . huhu . mcm kera sumbang jer aku nieyh . apepun , aku masih bahagia yer , sbb nyer aku ada floormates yg sgt baek2 belaka . =) nak dpt kwn sorg pun , bkn senang tau . huhu . so , bersyukurlah masih ada yg sudi menjadi kwn2 sy . hee .

apepun , aku cuba membaiki mood aku . huhu . dgn harapan , semoga cepat rajin yer , mood ... =P

sy rindoo kamu laa ...




cuti sem tinggal lagi brape ari je da smpy penghujung ...
20 hb da boley pulang ke Merbok dgn jayanya .. huhu ..
tp , msti x best .. da tau , dari skrg da tau , mmg x kn best .. ;(

da x de merak jadian lah .. saya rindoo sama kamoo la , merak ..
kamu tau ke sy rindu kamoo .. hmm ... msti hidup sy kt Merbok lps nieyh , busan .
x de dah org nk jadi peneman saya slalu ...



sape lagi nk slaloo ajak saya pegi mkn kt kedai depan UiTM tu lg ,kn .
pas tu , sape lagi yg boley slaloo temankan saya ..
especially , bila sy tercegat kt kelas sbb saya lewat ..
                                                       hurm ... sape lg , melainkan merak jer ...



sape ntah nk tunjukkan lagi jalan btl ke library yg sebenarnye ..
huhu .. anyway , x pe , saya da tau skrg jln betol ke library , thanks ye merak ! ;)
sape lagi yg nak slalu col kejut saya ke kls pukul 8 pagi .
owh ! saya sgt lemah bila kuliah saya bermula seawal jam 8 pagi ..
Dear God , I'm begging you for no more classes at 8 a.m . hhuhu .

and , sape lagi yg akan selalu jadi mangsa tipu sunat saya .
"saya ke kelas hari nieyh" . sedangkan , secara jujur nyer saya sedang bergolek2 di atas katil .
hurmm .. sape lagi yg akan membebel2 kat saya .. itu , ini , situ , sini , sana ... urm ....
x der yg laen , merak jer yg sanggup .

merak .. saya rindukan kamu lah . nape lah sekejap sgt kn kamu kt Merbok tu .
saya ingat kamu anak jati Merbok , huhu .
jadinyer , kamu akan selalu lah di Merbok tu . urm ...
saya btl2 rindukan kamu . ;(

serius , saya rindukan kamu .
kalau kamu kembali ke Merbok lagi , saya lah insan plg gembira . hehe .


boleyh laa kamu belanja saya nasi kandar , kt Nashmir lg . =)
lps tu , saya masih akan ada teman utk selalu menonton wayang lg . =)
saya juga masih ada teman tuk selalu tmn saya jln2 dkt CS lg . =)
saya masih ada teman utk buad sumernyer . huhu .

sape lagi nk dedicated kn wt sy lagu ....
haaa ... bnyk benda ingtkan sy ttg kamu ..
sy rindu kamoo ....

lau dah kamu x der dkt ngn saya merak , sy lonely jer la pas ni . hurm .
                                                            sy sgt rindu , rindu , rindu kn kamu .

Dear God , I'm begging you ... please take care of him , while he is far away from me .
give a good health for him , best life , easy way of life and everything that completed him well .
Please bless him . Make his life more delighted , full of cheers and success .. =)


i promised , you are always in my heart . =)
you are my soul . =)
i do love you for , now , tomorrow till the end of life . insyallah .

      

tip top it's too late ....

huhu .. ape2 je lah aku skrg nieyh ... org tido , aku jaga .. org jaga , aku tido ..
haissyy ! masalah jiwa lah .. huhu ...

tak tahu nak buad ape .. on9 fb .. x de kwn pun .. huhu .. bkak tv ... aku tutup balik ..
takut oowww nk tgk sorg2 .. x mo arh .. huhu .. takot , takot b, takot . ~

mcm nieyh la bila dah x tahu nk buad ape .. so , aku just type , type n type ...
entah cm ner .. tiba2 fon bunyik .. hehehe .. hooyeeehhh ! someone is calling me .. muahaha !

kwn lame aku .. huhu .. da lama giler dah terpisah .. huhu .. now , dy kt penang lah .
kira kwn rapat lah masa aku duduk penang dulu ... kwn dari tadika sampay la darjah 4 ..
lamaaaa .. hehe ...

dy anak ustaz ... aku slaloo g ngaji iqra' kt umah dy la .. ayah dy ada bukak kls ngaji quran ...
huhu .. aku nieyh kecik2 dulu rajiiiiinnnn ..haha ... kelas tu tiap2 ari ... isnin sampay khamis ..
pukul 3.00 smpy pukul 5.00 ptg .. hoihoi ... time tu patot aku dok main masak2 dgn sepupu aku ..
haha ...

seingat aku , x pernah ada hari aku x buad perangai time nak pergi kelas ngaji tu .. hehehe ...
balik sekolah , aku mkn nasik . pastu aku tgk citer kartun . pukul 2.30 mama aku suh aku g mandi , siap2 nk g ngaji . haaa , time tu la angin aku mula .. ngeh3 ~

hentak2 kaki , bebal x nak g ngaji .. haha .. burok giler perangai aku .huhu .. tp , bila dh tgk aku mcm tu ,
mama ngn abah try ar pujuk . cara plg mudah , up duit belanja . haha . gila duet dari kecik2 rupanya aku nieyh .
huhu .. lau time skolah bwk duet , 2 rgt . time ngaji aku bwk la 3 rgt . hehe .. gila sakan laa time tu .. huhu
aku bkn p ngaji , aku p joli . hoho . kedai dpn tmpt aku ngaji tu jer . ada jual ice - cream , keropok super ring , hahaha .. ada jual cikedis ( aku x sure la ejaan btol ke x , tok aku yg ajar pgl keropok cikedis nieyh ) huhu ..
jual ice - pop .. ice kacang ... plg best ada jual laksa . hehehe. aku mmg hantu laksa . ngee~

laksa time tu ley beli 20 sen , 30 sen or 50 sen . hehe . bubuh dlm plastik jer . msuk straw . isap cm minum air 20 sen , dlm plstik . hehe . aku suker beli smpy dua plastik . huhu . 50 sen , 50 sen = RM1

lagi 2 rgt , aku beli benda merapu . yg aku ingat , aku suka kumpul kad tepuk . huhu . nie pun aku x sure nama saintifiknyer hape . tp , time tu mmg famous lah . bebudak laki yg suke main . so , aku suker beli . huhu . 20 sen , ada 10 keping . hehe .. aku x reti main pun , tp aku beli , kumpul . hoho

abah pulak time tu cikgu disiplin . haha . abah mmg berdisiplin , tp aku x. huhu . serious , aku beli kad tu pun curi2 jer . aku simpan . sbb aku suker . ada gambar pokeman lah , hello kitty lah , doraemon lah . comel oww.. haha . budak2 .. ape laa yg aku tau sgt time tu . huhu

bila kt skolah , time cikgu x da dlm kls , bebdk laki slalo ar main lawan kad tepok tu . huhu . aku join gak , join tgk .huhu . dorg main dahsyat . mcm judi gak laa aku rasa . huhu . siap taruh duet lg haa . huhu . tp takat 20 sen , 50 sen , seringgit cm tu la . bdk2 kan . mana da bnyak duet pun . hohoh ..

best .. haha . time cikgu dtg . mmg kantoii beramai2 .. part tu yg best .. haha ... habis kad kena rampas .huhu
tu la antara yg aku ingat . time sekolah rendah pun jahat aku nieyh . huhu

aku dgn raihan nieyh ( best friend aku nieyh la) mmg rapat . sgt2 .. huhu . dy pengawas pusat sumber . time tu darjah 3 . hehe . aku jd pengawas muda a.k.a nanti lau lulus ujian cikgu disiplin tu jd pengawas sekolah . haha
cm hape ntah . perangai burok aku nieyh .huhu . yg best jd pengawas muda tu , pasay pkay skirt labuh g skolah . haha . nseb labuh . hoho . pastu dpt neck tie . mmg pg2 aku lewat g skolah sbb neck tie tu la . (alasan . =.=) haha ...

bila naek darjah 4 . aku ngn raihan dah slaloo g skolah sama2 .. naek basikal . hehe ... balik skolah habis kokurikulum dlm pukul 2 jgk la .. huhu .. aku dulu msuk kelab koir jer . ( aku pandai melalak jer ) hua3 .. raihan mmg aktif nasyid . so , dy slalo habis stengah jam lewat dari aku . so , habis jer sumer , kitorang x terus balik , tapi g lepak kt satu tempat . mmg best tempat tu . hehe .

jeng .. jeng .. jeng ... dpn umah pak long , bawah pokok kelapa . muahaha .. tepi sawah gitu . hoho . serius romantik .ngeee~ ada ban ( terusan ) gitu . huhu . kitorang lepak2 laa kat situ sambil minum air , mkn keropok .. ( beli kt kedai abg syam , dpn pagar skolah) hehe .. kdg2 , raihan belanja aku satay ikan .hehe . sedap.

kat situ , kitorang suka kaco burung merak . ada org bela . hehe . ( sebut merak , teringat merak jadian . ngee~) haha .. ada monyet gak . mmg best laa .. hehe .. tu la antara kenangan2 aku masa kecik2 dulu .

banyak sebenarnya . tp , mungkin x muat nk ditulis sumer . haha . kdg2 bile aku x de pape nk buad + x de haper nk kena pikir , aku msti teringat sumer2 tu . mmg x terulang dah sumer tu sampai bila2 ... hmm .

zaman kecik2 tu laa yg paling senang buad aku . huhu . aku dulu , kecik2 , comot giler . haha . ye la , main sampai x ingat dunia . plg x tahan , aku suke panjat pokok binjai belakang umah . ahaha .. tok aku la slalu acah aku dgn galah suroh turun . kdg2 , mkn nasi pun aku mkn atas pokok tu jer . hehe . best . cm tarzan .haha ...

aku x pikir hape sgt . yg penting aku seronok . hehe . time2 tu jgk , aku slaloo g main kt belakang rumah . ada  ban ( terusan ). ada titi . slalo kak linda ( sepupu aku yg paling rapat ) ajak aku main dkt sana. ada sawah , bukit2. best sgt , sgt , sgt . kitorang siap tangkap ikan puyu ag dlm sawah . hehe .. kdg2 , kitorang tgk abg ad , ngn abg met ( spupu aku yg laki) terjun , mandi dlm sungai . hehe . aku pkai baju kembang , bhaye terjun air .hehehe ...

mcm nieyh la lebey kurang sawah kt kampung tu .. hehe

yg nieyh pun .. lebey kurang jugak .. best .. =)

yg nieyh ?? heee ~ selingan sajer yer .. x der kena mengena .. hoho
cm tu la hidup kt sana , masa aku kecik2 . main galah panjang sambil mkn buah setoi ( btl kot nama buah tu) huhu .. aku x pnday kupas buah tu , mkn aku pnday la . hoho . so , kak linda laa yg slalu kupaskan kat aku . heheh .. rasa dy masam ! sedap ! hehe ..

hmm .. mcm tu la . bnyak jugak yg aku ingt . raihan pun dah slaloo sgt tnyer bila lagi aku nk balik sana . hehe . yer la . even aku balik pun , maybe sume dah berubah . masing2 dah besar . bnyak benda yg berubah .
tp , kenangan2 tu x kn pernah padam dlm kamus hidup aku . =)

tgh ronda2 dlm blog2 org td .. huhu .. suddenly , jumpa article nieyh . so , terase nk kongsi lak . huhu .da lme cari article2 cm gini .. tu la , org suh g dgr ceramah , mls si amalina nieyh . huhu ...

Perjalanan Roh Selepas Kematian

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Albaraa' bin Aazib RA berkata: "Kami bersama Nabi Muhammad SAW keluar menghantar jenazah seorang sahabat Ansar, maka ketika sampai ke kubur dan belum dimasukkan dalam lahad, Nabi Muhammad SAW duduk dan kami duduk di sekitarnya diam menundukkan kepala bagaikan ada burung di atas kepala kami, sedang Nabi Muhammad SAW mengorek-ngorek dengan dahan yang ada ditangannya, kemudian baginda SAW mengangkat kepala sambil bersabda: "Berlindunglah kamu kepada Allah dari siksaan kubur." Nabi Muhammad SAW mengulangi sebanyak 3 kali."

Lalu Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesungguhnya seorang mukmin jika akan meninggal dunia dan menghadapi akhirat (akan mati), turun padanya malaikat yang putih-putih wajahnya bagaikan matahari, membawa kafan dari syurga, maka duduk di depannya sejauh pandangan mata mengelilinginya, kemudian datang malaikulmaut dan duduk didekat kepalanya dan memanggil: "Wahai roh yang tenang baik, keluarlah menuju pengampunan Allah SWT dan ridhaNya."

Nabi Muhammad SAW bersabda lagi: "Maka keluarlah rohnya mengalir bagaikan titisan dari mulut kendi tempat air, maka langsung diterima dan langsung dimasukkan dalam kafan dan dibawa keluar semerbak harum bagaikan kasturi yang terharum di atas bumi, lalu dibawa naik, maka tidak melalui rombongan malaikat melainkan ditanya: "Roh siapakah yang harum ini?" Dijawab: "Roh fulan bin fulan sehingga sampai kelangit, dan disana dibukakan pintu langit dan disambut oleh penduduknya dan pada tiap-tiap langit dihantar oleh malaikat Muqarrbun, dibawa naik kelangit yang atas hingga sampai kelangit ketujuh, maka Allah SWT berfirman: "Catatlah suratnya di Illiyyin. Kemudian dikembalikan ia kebumi, sebab daripadanya Kami jadikan, dan didalamnya Aku kembalikan dan daripadanya pula akan Aku keluarkan pada saatnya."

Maka kembalilah roh ke jasad dalam kubur, kemudian datang kepadanya dua malaikat untuk bertanya: "Siapa Tuhanmu?" Maka dijawab: Allah Tuhanku. Lalu ditanya: "Apakah agamamu?" Maka dijawab: "Agamaku Islam" Ditanya lagi: "Bagaimana pendapatmu terhadap orang yang diutuskan ditengah-tengah kamu?" Dijawab: "Dia utusan Allah". Lalu ditanya: "Bagaimanakah kamu mengetahui itu?" Maka dijawab: "Saya membaca kitab Allah lalu percaya dan membenarkannya"

Maka terdengar suara: "Benar hambaKu, maka berikan padanya hamparan dari syurga serta pakaian syurga dan bukakan untuknya pintu yang menuju ke syurga, supaya ia mendapat bau syurga dan hawa syurga, lalu luaskan kuburnya sepanjang pandangan mata." Kemudian datang kepadanya seorang yang bagus wajahnya dan harum baunya sambil berkata: "Terimalah khabar gembira, ini saat yang telah dijanjikan Allah SWT kepadamu." Lalu bertanya: "Siapakah kau?" Jawabnya: "Saya amalmu yang baik." Lalu ia berkata: Ya Tuhan, segerakan hari kiamat supaya segera saya bertemu dengan keluargaku dan kawan-kawanku."

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Adapun hamba yang kafir, jika akan meninggal dunia dan menghadapi akhirat, maka turun kepadanya malaikat dari langit yang hitam mukanya dengan pakaian hitam, lalu duduk di mukanya sepanjang pandangan mata, kemudian datang Malaikulmaut dan duduk disamping kepalanya lalu berkata: "Hai roh yang jahat, keluarlah menuju murka Allah."

Maka tersebar disemua anggota badannya, maka dicabut rohnya bagaikan mencabut besi dari bulu yang basah, maka terputus semua urat dan ototnya, lalu diterima akan dimasukkan dalam kain hitam, dan dibawa dengan bau yang sangat busuk bagaikan bangkai, dan dibawa naik, maka tidak melalui malaikat melainkan ditanya: "Roh siapakah yang jahat dan busuk itu?" Dijawab: "Roh fulan bin fulan." dengan sebutan yang amat jelek sehingga sampai di langit dunia, maka minta dibuka, tetapi tidak dibuka untuknya.

Kemudian Nabi Muhammad SAW membaca ayat yang bermaksud:." Tidak dibukakan bagi mereka itu pintu-pintu langit dan tidak dapat masuk syurga sehingga unta dapat masuk dalam lubang jarum."

Kemudian diperintahkan: "Tulislah orang itu dalam Sijjin." Kemudian dilemparkan rohnya itu bagitu sahaja sebagaimana ayat yang bermaksud: "Dan siapa mempersekutukan Allah, maka bagaikan jatuh dari langit lalu disambar helang atau dilemparkan oleh angin kedalam jurang yang curam."

Kemudian dikembalikan roh itu ke dalam jasad di dalam kubur, lalu didatangi oleh dua malaikat yang mendudukkannya lalu bertanya: ""Siapa Tuhanmu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu". Lalu ditanya: "Apakah agamamu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu". Ditanya lagi: "Bagaimana pendapatmu terhadap orang yang diutuskan ditengah-tengah kamu?" Dijawab: "Saya tidak tahu". Lalu ditanya: "Bagaimanakah kamu mengetahui itu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu"

Maka terdengar suara seruan dari langit: "Dusta hambaKu, hamparkan untuknya dari neraka dan bukakan baginya pintu neraka, maka terasa olehnya panas hawa neraka, dan disempitkan kuburnya sehingga terhimpit dan rosak tulang-tulang rusuknya. Kemudian datang kepadanya seorang yang buruk wajahnya dan busuk baunya sambil berkata: "Sambutlah hari yang sangat jelek bagimu, inilah saat yang telah diperingatkan oleh Allah kepadamu." Lalu ia bertanya: "Siapakah kau?" Jawabnya: "Aku amalmu yang jelek." Lalu ia berkata: "Ya tuhan, jangan percepatkan kiamat, ya Tuhan jangan percepatkan kiamat."

Abul-Laits dengan sanadnya meriwayatkan dari Abu Hurairah RA berkata: "Nabi Muhammad SAW bersabda: "Seorang mukmin jika sakaratulmaut didatangi oleh malaikat dengan membawa sutera yang berisi misik (kasturi) dan tangkai-tangkai bunga, lalu dicabut rohnya bagaikan mengambil rambut didalam adunan sambil dipanggil: "Hai roh yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan perasaan rela dan diridhoi. Kembalilah dengan rahmat dan keridhoan Allah." Maka jika telah keluar rohnya langsung ditaruh diatas misik dan bunga-bunga itu lalu dilipat dengan sutera dan dibawa ke Illiyyin.

Adapun orang kafir jika sakaratulmaut didatangi oleh malaikat yang membawa kain bulu yang di dalamnya ada api, maka dicabut rohnya dengan kekerasan sambil dikatakan kepadanya: "Hai roh yang jahat keluarlah menuju murka Tuhammu ke tempat yang rendah hina dan siksaNya, maka bila telah keluar rohnya itu, diletakkan di atas api dan bersuara seperti sesuatu yang mendidih kemudian dilipat dan dibawa ke Sijjin."

Alfaqih Abu Ja'far meriwayatkan dengan sanadnya dari Abdullah bin Umar RA berkata: "Seorang mukmin jika diletakkan dikubur maka diperluaskan kuburnya itu hingga 70 hasta dan ditaburkan padanya bunga-bunga dan dihamparkan sutera, dan bila ia hafal sedikit dari al-quran sukup untuk penerangannya jika tidak maka Allah SWT memberikan kepadanya nur cahaya penerangan yang menyerupai penerangan matahari, dan didalam kubur bagaikan pengantin baru, jika tidur maka tidak ada yang berani membangunkan kecuali kekasihnya sendiri, maka ia bangun dari tidur itu bagaikan masih kurang masa tidurnya dan belum puas.

Adapun orang kafir maka akan dipersempit kuburnya sehingga menghancurkan tulang rusuknya dan masuk ke dalam perutnya lalu dikirimkan kepadanya ular segemuk leher unta, maka makan dagingnya sehingga habis dan sisa tulang semata-mata, lalu dikirim kepadanya malaikat yang akan menyiksa iaitu yang buta tuli dan bisu dengan membawa puntung dari besi yang langsung dipukulkannya, sedang malaikat itu tidak mendengar suara jeritannya dan tidak melihat keadaannya supaya tidak dikasihaninya, selain itu lalu dihidangkan siksa neraka itu tiap pagi dan petang."

Wallahu'alam.

Maaf utk selamanya .. ^^

i'm just like a little girl without anything but I have feelings =)
Holla ^^ .. mood santai pulak tetiba , so , bersantai lah sambil belek belek majalah room mate . hee ~
nak beli sendiri , rasa mcm rugi jerp . so , baik pinjam yg org jer kan . haha . ( stingy giler ko , ina )
mcm biasa , kalau majalah nieyh , mmg modal dia dgn model model yg bajet giler cun and gorgeous gitu . hehe .
tapi , tu bkn yg aku nk ketengahkan dkt sini . tu semua org boleh tgk sendiri tiap kali beli majalah . yakni , model - model yg cun dan seksi tu . pelik , kenapa tak letak gambar model model laki yg hensem hensem jgk , ek?
ngeee ~

Aku intai satu page tu. page mcm luahan rasa lah . tapi , special for kaum adam . hehe . sbb tu aku baca . haha . 
Mcm mcm lah yg org org terdiri dari kaum kaum adam , kn hantar luahan hati diorang . Jiwang jgk rupanya . ngee ~ susah lah nak cari laki jiwang zaman skrg . Laki gatal tak jiwang ramai lah kot . huhu . So , ada satu cerita tu , tajuk dia , Maaf utk selamanya . 


True love is not how you forgive, but how you forget, not what you see but what you feel, not how you listen but how you understand, and not how you let go but how you hold on.
Lelaki nieyh dah couple lama sgt dgn perempuan tu a.k.a his girlfriend . Since diorang dari zaman IPTA lagi . So , sbb dah lama sgt couple lah kot kan , one day , the boy told his girlfriend , " saya dah tak perlukan awak , means saya dah tak sukakan awak ." Mesti sentap awek dia tu dgr , kn . Huhu . Kesian sgt . Then , girlfriend dia diam je . Just menitis air mata and terus pergi dari situ . 

Nak jadi cerita , lelaki tu putuskan awek dia sbb dia dah terpikat dgn awek laen . He mentioned the name , Ayu . Di depan mata dia , lepas jer awek dia tu pergi , ada satu accident . Ye , dpn mata dia , perempuan yg dia tinggalkan tu , meninggal sbb kemalangan tu . Ok , mesti dia rasa sgt sgt bersalah , kn . tu la , kenapa lah buaya sgt lelaki nieyh . hee ~ 

Never leave the one you LOVE for the ONE you LIKE because the one you LIKE will one day LEAVE you for the one they LOVE!!

And , dlm cerita tu , dia luahkan rasa hati dia . Dia ckp dia menyesal buat mcm tu . Dlm hati dia masih sygkan perempuan tu , dan kasih syg perempuan tu selama diaorang couple tu akan tetap tersimpan dlm hati dia . Heh . Bila dah tak ada , baru nk cakap syg . Yg dia hidup lg tu , ada ke pulak kau ckp kau tak nak dia lagi dah . Kesian dia . Tu la , org ckp , hargai org tersayang selama dia masih dgn kita . Terima segala kekurangan , baik buruk dia , cermin kpd diri kita sendiri . mcm mana kita yg bertanggungjawab bimbing dia . 

When we love, it isn't because the person's perfect, it's because we learn to see an imperfect person perfectly.

Kalau tak syg , jgn ckp syg . Kalau syg , ckp syg . Tapi , biarlah ikhlas . 
It's not who you are to the world, it's who you are to me. It's not how many times I say I love you... it's how much I really do.
manusia selalu mcm tu , selagi ada and wujud nya sesuatu tu dpn mata dia , mcm mcm lah nk dikutuk , dimaki , dicerca , tapi , bila dah tak ada dpn mata , baru lah sedar . Nak ckp syg lah , tak kan dilupakan lah . Dah tak ada guna dah . The words yg lelaki tu tulis yg aku rasa touching la jgk , " mcm mana saya nak minta maaf dgn dia sedangkan dia tenang bersemadi di sana . " Huhu . Sedih , serius sedih . Kesian perempuan tu . Makan hati jer dia . Lelaki mmg suka sakitkan hati perempuan , kot . 

True love never comes twice . =) Sekali utk kita berpeluang memiliki , x semudah utk berkali - kali kita mendapatkan kembali . There may be many flowers in a man's life, but there is only one rose.


Done with Tumblr !

Moshi moshi ... =)
Menghabiskan sepanjang hari di hujung minggu dgn lappie ..
hoho .. sgt membosankan , tp , tu je yg mampu . nak hang out , fulus belom cukup .
menanti , menanti , dan terus menanti . elaun yg belom lg kunjung tiba .
cuma dgr bnyak rumours je skrg ni ... hoho .

so , entah mcm mana pulak , tgn comel nieyh , teringin nk jelajah jelajah web Tumblr .
sbb dah tak ada apa nk buat kot kn , so , try lah buat benda nieyh .
kwn kwn pun dh ramai yg ada Tumblr nieyh .
mcm aku nieyh , agak ketinggalan sikit laa .. hoho .

Application dia lebih kurang sama mcm Blog jgk . tp , Tumblr lebih simple .
tetap ada follower , following . hoho . so , mmg dia mcm blog lah kn .

Setelah beberapa ketika di hadapan lappie , terhasil lah Tumblr ini . hehe . tak seberapa pun ,
tp , i tak kisah . sbb i buat suke suke je . mcm i buat blog nieyh jgk laa . hehe .
aku mmg seorang yg comel suka membazirkan masa depan lappie . pe salahnya kalau aku baca buku ke ,
buad assignment ke . haha . malas arh . weekend ni lah , time aku nak rehat rehat . hoihoihoi .

Then , habiskan masa dgn buat kerja edit edit di sini . hehe . mmg nampak sgt tak ada keje .
so , ni lah yg telah di merapu rapikkan oleh iena mieyna .





Sekian . =)

cita - cita is ambition ^^


tak tau gak kenapa tiba - tiba terpikir pasai masa depan .. huhu ..
sblom sblom nieyh , aku tak kisah sgt pun .. haha .. ye la ... muda muda nieyh , pikir enjoy jer ,
buad ape dok serabut pikir masa depan . hidup kena enjoy !! adess ..

masa aku kecik - kecik , skrg pun org ckp aku kecik jgk , =.= aku suka main cikgu - cikgu . huhu .
motif ?? haha .. aku nak maen masak - masak , nanti kena marah dgn mama . ye la , habis periuk , sudu ,
garpu , mangkok dkt dapur rumah tu aku angkut pergi pondok . main masak - masak . so , aku tukar lah corak permainan . bagi nmpak mcm intelektual siket , aku ajak kwn - kwn main cikgu - cikgu . haha . yg jd cikgu ?
op coz aku .. haha . sbb ? aku ckp dkt kwn - kwn , aku anak cikgu . so , aku jer yg boleh jd cikgu . haha .
mereng punya budak . hee ~

tapi , aku just suka main cikgu - cikgu jer . realitinya , aku tak suka cikgu . hee ~ sbb ? cikgu dkt sekolah , time aku sekolah rendah lah , garang - garang mcm singa . hisy ! x mesra pelanggan langsung . huhu . sbb lain nya , aku jugak tak suka cikgu , sbb cikgu suka berleter . haha . cth terdekat , ayah aku . cikgu jgk tu . mmg suka sgt berleter . eisy , eisy , eisy . rimas . huhu . kalau time sekolah , aku mmg anti cikgu perempuan . sbb ? dah la garang , kuat berleter pulak tu . hoho . x remaja betol lah . hekhek .

so , time tu aku darjah 2 ( kalau tak silap lah ) . cikgu BM aku , cikgu Aminah Ali ( aku ingat lagi dia ) hehe ..
dia tanya apa cita - cita kamu ? sambil tgk kami , pelajar pelajar cumil nieyh , kn . huhu . dia suruh kami pergi tulis dkt papan hitam . time tu pakai kapur tulis lg lah kn . aku mmg suka kapur tulis tu , siap kdg kdg ambil cket bwk balik rumah , buat main cikgu - cikgu kn dgn kwn - kwn . hoho . time tu , cita - cita first aku ialah ....


PRAMUGARI .. haha . aku tak tau lah aku terpengaruh dgn apa . nak kata tgk filem , aku kecik - kecik tgk Tom & jerry je . x pun Cinderella . huhu . riuh kwn -kwn gelakkan aku . hadess .. tapi , sbb time tu aku tak pandai sgt mcm skrg kn , haha .. aku buat bodoh je la org gelak pun . kisah apa aku . dah aku terpikir nk jadi pramugari tuuu ... haha ..

Tapi , tu cita- cita bohong jer . hee ~ bila aku dah besor sikit , aku tukar pulak . aku teringin pulak nak jadi ...


DOKTOR HAIWAN . hehe . time nieyh , yg aku boleh teringin nak jd doktor haiwan pulak tu sbb entah ,
tiba - tiba aku rasa sayang dkt haiwan . haha . act , time tu aku jumpa sekor kucing , warna oren putih . comel.. tapi , aku bela senyap - senyap je la , sbb mama tak suka kucing . mmg manja sgt kucing nieyh dgn aku . mula - mula aku bagi nama dia , milo . huhu . kuno giler nama kucing tu . ngeee ~ tapi , lps tu aku tukar jd jorney . haha . nama watak citer Sabrina the teenage witch . haha . maju sikit nama tu . tido mlm - mlm pun dgn kucing . tp , syg nya , kucing tu mati accident . oh tidak . 

apa yg membuatkan aku ubah fikiran x nak jd doktor haiwan sbb ... kwn jgk . huhu . ada kwn aku ckp , kalau aku jadi doktor haiwan , nanti kena pegang anjing . lps tu , kalau org suruh aku rawat harimau , mcm mana ? x takot ke ? huhu . so , aku yg masih kecik dan lurus mcm bendul nieyh , erm... btol jgk kn . aku kena jadi benda laen . hoho .

so , the next ambition is ....


DOKTOR . hee ~ yg ni , sbb jiran aku , seorang doktor . anak dia , kira saudara lah kn rapat dgn aku . huhu . so , selalu lah main sama - sama . aku tgk , baju dia , cantik - cantik je . barang mainan dia , banyak .. basikal dia , lagi cntik dari basikal aku . huhu . then , ayah dia , pakai kereta besar . rumah dia pun besar . mcm mcm ada . mama pulak , selalu ckp jadi doktor itu kaya . haha . so , aku tekad nak jadi doktor . nanti , aku pun jadi kaya mcm tu jgk .

so , itulah cita - cita aku yg bertahan agak lama .. sampai aku abis sekolah rendah . abis UPSR . then , masuk sekolah menengah . ok , time tu mmg berkobar - kobar nak jadi doktor . haha . gila semangat . ye la , time tu , aku punya kwn - kwn pun , bila tanya , suma nk jadi doktor , pharmacist , engineer . tak ada pun yg mcm aku kecik - kecik , nk jadi pramugari . haha . so , mmg time tu bercita - cita tinggi sgt . =D

tapi , oh , cita - cita tu hanya mimpi semata - mata . bila aku masuk upper form , form 4 time tu .. aku terasa nak jadi ....

LAWYER . huhu . sbb , aku rasa nak jadi doktor tu , susah . kena belajar mathematics , additional maths . hoho . what the ..... susah kott . so , org ckp , sekali lagi aku terpengaruh dgn kata - kata org , haha . Lawyer tak payah belajar Maths . Sastera jer . ooowwhhh ... heaven nyer . ^^ haha . so , aku pun tekad lah nak jadi lawyer pulak . Sampai habis SPM , isi borang UPU pun , letak first choice , law dulu haa . haha . walaupun , tak dapat sokongan moral abah sgt time tu , kn . ye la , elok -elok belajar Sains , tetiba pergi ambik sastera pulak dah , pe hal kn. huhu . but , i don't care . hee ~

jadi nya , bila aku dah belajar law skrg nieyh .. aku rasa mcm .. ok , sgt seksa dan susah . x se heaven yg aku pikir kan . hoho .ada ke benda yg mudah ??? heee ~ 


urm ... so , aku terasa nak tukar pulak . patot ke aku jadi ....

patot ?? mungkin .. kalau aku jadi nurse , mugkin peluang utk berkenalan rapat dgn doktor yg kacak lagi hensem adalah sgt tinggi ... haha ... tapi ... heee ~ aku tak berminat utk jadi seorang nurse . hoho .


aku mmg suka bdk kecik , tp aku tak pandai jaga pun . so ,aku x lyk jd nurse .. huhu



model ?? haha .. kalau lah aku ada bakat , seni , kecantikan asli tiada tara bandingannya ..  boleh jgk nieyh jd benda nieyh . at least , aku boleh merasa pakai baju designer yg famous famous , di make up oleh professional , and hidup dgn mewah dan penuh glamour . mcm dlm citer kartun barbie tu . huhu . tapi , come on la iena . be realisitc siket . berdiri di atas bumi yg nyata , weyh . huhu


Jadi penyanyi ?? dulu dulu aku ada lah jugak ber perasan perasaan nak jadi artis , penyanyi mcm Siti tu . huhu . best ape . famous . dikenali ramai . boleh jadi cover page majalah . boleh bergaya pakai barangan berjenama yg di sponsor . haha . malangnya , hidup dlm dunia glamour nieyh hanya sementara . huhu . so , lupakan je lah .

lupakan profession glamour . bak kata ustaz aku dulu , kalau setakat nak jadi artis , baik awak tak payah belajar . pergi masuk audition . jgn bazir duit mak bapak , masyarakat , rakyat , kerajaan dan negara . huhuhu . tu aku yg pandai pandai tambah . ustaz aku just ckp jgn bazir duit mak bapak dan duit mara sbb bagi biasiswa . hoho .

HOUSEWIFE??? pekerjaan jugak ke ?? huhu .. rugi arh , kalau perempuan , belajar tinggi - tinggi , susah - susah , berpenat - lelah memaksa diri melangkah kaki ke kelas setiap hari tiba -tiba jadi suri rumah je ?? oh tidaakk .. x heaven . 


so , the best solution is .. stop dreaming . =) keep up the hard work . study . jgn kuat berangan . ( special utk aku ) hoho . pesanan penaja utk diri sendiri . =.=



utamakan hati sendiri..

pernah terasa hati ? sakit hati ? makan hati ?
pernah ? pernah ?
huhu .. kalau makan hati , aku mmg suka , even abah tak bagi .
hati ayam . aku suka . org tua tua ckp , mkn hati tu , nanti belajar tak pandai pandai . hee ~
betoi ka ? huhu .. tapi , kenapa aku rasa mcm aku pandai jaa pun ... heee ~


sebut pasal hati nieyh , mmg kena hati - hati . nanti salah ckp , ada lah yg makan hati . hisy !
manusia , manusia . sensitif sgt la kamu nieyh . theee ~
act , aku tak nak sebut pasal hati org , aku x kisah pasal hati org . 
yg aku kisah , hati aku . hati sendiri , jaga sendiri . org laen tak ada masa nak tlg jaga , tak ada makna . huhu

kebelakangan nieyh , hari hari jgk aku mkn hati . huhu . dgn sapa ? kenapa ? mengapa ? apa jadi ?
what happens ? tak payah laa tau . sbb x penting . tu soal hidup mati aku ja . huhu . tak dak kaitan dgn hidup mati org lain aih . hee ~ mungkinkah sekarang aku jadi semakin sensitif ? touching tak kena tempat ? entah . aku pun tak faham . ternyata aku belajar subjek psycho  tu , x cukup utk membantu aku lagi utk faham diri aku sendiri . hekhek . baek aku tak payah belajar kalau dah tak pernah faham apa yg org ajar . hisy !

kdg kdg , kita kena beralah dgn org walau pun terpaksa korban diri sendiri . huhu . sedih jer ayat . mmg sedih pon . tapi , aku tak ada mood or feeling lagi nak nangis nangis nieyh . hee ~ saya tak cengeng . ngee ~ sbb apa pulak aku mengalah ? ingat aku senang sgt ke nak mengalah ? no way . kalau bkn salah aku , tak dak maknanya aku nak mengalah . aku sanggup bergaduh lagi haa .. demi meperjuangkan nasib sendiri .. hoho ..

tapi , situasi kali nieyh aku yg kena mengalah . huhu . bkn lah aku nak menang selalu , cuma , kali nieyh , situasi nieyh melibatkan org org yg aku syg . org org yg aku rasa penting dlm hidup aku . org org yg akan bantu aku bila aku susah . org org yg boleh aku harapkan bila aku terjatuh , down or kesusahan .. huhu ...
kerana mereka terlalu penting dan bermakna dalam hidup aku lah , aku mengalah . hoooo ....

dulu , cikgu aku selalu pesan ,  jangan selalu sgt pikir apa yg org nk ckp , kita yg tentukan jalan hidup kita . terima kritikan sbg semangat kpd diri . hmm ... cikgu , cikgu .. saya rindu pulak kt cikgu . kt UiTM nieyh ada lecturer ja .. hoho .. tak sama langsung dgn cikgu . cikgu dah mcm mak saya dah masa dkt sekolah dulu .. 


hurm .. susah sgt ke nak mengalah ? of course susah , kalau ego tinggi . mmg susah . tapi , sekali kita mengalah , walaupun mungkin tak pernah dihargai , mungkin boleh buat satu perubahan yg ketara dlm situasi tu , kn ? ye la , api lawan api , mana boleh , kn . huhu . sbb tu dulu dulu , time dok sekolah , ustaz dok ajar dah selalu , sabar separuh daripada iman =)


Terfaktab: Hantaran Kahwin : Jangan Buat Gila

Terfaktab: Hantaran Kahwin : Jangan Buat Gila: "Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Pasaran Terkini dan Status Pelajaran Seluruh Semenanjung. UPSR, PMR/SRP : RM1000-RM3000 SPM : ..."

inside of the eyes ..

Wanita dan Rahsia Matanya 



SIFAT MATA WANITASIKAP WANITA
Saiz mata kecilPeramah, banyak cakap, kurang pertimbangan.
Lelaki boleh jadi kelam kabut akibat mulutnya. Bersikap periang tapi bila marah lambat sejuknya. Bila bercinta suka tukar pasangan kerana hatinya tidak pernah puas. Boleh bahagia dengannya jika dapat penuhi kehendak duniawinya dan melayan syahwatnya dengan baik.
Saiz mata sedangSederhana, tidak banyak berahsia, ada pertimbangan, bertanggungjawab serta perlukan belaian mesra suami.
Saiz mata lebarCukup kuat berahsia, otak kurang cergas, pemarah,bertindak tanpa fikir panjang, kurang teratur, tiada arah tujuan dan putus asa.Tapi boleh setia. Nafsu syahwat tinggi.
Mata selalu berkedipPemaaf, senang dibawa berbincang, memahami dan sabar.
Wanita ini baik
Mata jarang berkedipWanita ini istimewa, bijaksana, baik pekerti, setia, adil,bertanggungjawab,tidak cerewet, membantu dan membahagiakan.
Mata cengkungKurang memuaskan, materialistik,hidup dengannya boleh sengsara, kata manis tapi bohong, mahu senang, mudah curang, bila anda susah dia tidak peduli.
Mata redupWanita ini mudah dipermainkan, tidak dapat kawal emosi, hati
tidak tetap, banyak kenalan kurang sahabat, mengumpat, irihati, kejam, kasar,mencemuh, pemarah.
Matanya seolahtersembul keluarSifatnya baik, rela, tabah, menyenangkan,ikut kata. Tapi mungkin tidak tepati janji, pendendam, tamak dan marah bila tidak puas nafsu syahwatnya.


Yg ini saya ambil daripada sini . 

hidup itu pilihan ..

life is a choice . hee ~ betol lah kot . aku tak ada lah banyak pengalaman sgt dlm hidup nieyh since aku baru hidup selama 18 tahun . hee ~ ye la , org selalu ckp , org yg lebih dewasa dari kita tu , lebih matang , lagi banyak pengalaman hidup . my nenek ckp org org tua lebih awal makan garam . so , jgn dok meningkah sgt apa org tua tua ckp . hoho . selalu jer kena warning cm gitu ngn my nenek . tapi , i tak kesah . huhu . i suka selalu selalu kena marah sbb i rasa i hot disayangi selalu . ooo ..

keputusan temuduga yg aku attend hari tu dah diumumkan . huhu . at last , aku dah approved kan dkt bnyk org yg aku tak berjaya temuduga tu . wuaaa ~! kenapa entah dia reject aku . huhu . adakah kerana aku belajar law ?? kerana aku masuk UiTM?? atau kerana aku tak pandai menipu semasa menghadiri temuduga ??? ( mcm lah aku jujur sgt ) huhu .. kenapa ? kenapa?? haisy ! sedih tu mmg lah , ye la . nape aku tak dpt chance tuk lulus temuduga tu then dpt offer buat benda benda yg aku terpaksa buat . hoho .

now , aku fhm kenapa org selalu mrh bila kita buat kerja tak ikhlas . hekhek . ye , mmg aku pergi interview tu separuh ikhlas jer , (skurang2 nya ada gak percentage ikhlas tu even cket) . bkn sbb ape pun , aku syg nak tinggal law even aku blaja law tu x best pun . haa . tp , minat aku lebih kt law nieyh , haa . walaupun aku slaloo gak dgr org ckp , t kau x lepas asasi tu , syarat2 asasi tu , x dpt nye kau nak sambung degree law . fine . aku tau laa aku tak da characteristics as a future lawyer . tp , at least aku ada chance jgk ape .. huhu ..

then , bila aku bgtau keputusan interview tu . hoho . suma mcm hampa jer . hee ~ so , aku tertanya tanya , apalah kelebihan sgt interview tu dgn asasi law nieyh .. apa beza ? apa kurang ? apa lebih ? belajar jgk . ingat aku duk kt asasi nieyh , maen maen jer ke .. huhu ...aku study owh ... buku tebal tebal tu aku baca jgk bila last minute nk exam .. haa ..even every weekend tu , bila duet mcm bajet bnyk , aku keluar g berfoya foya dgn kwn kwn , tapi aku still siapkan assignment tau . hoho . jadi , kenapa masih ada yg tak senang hati bila aku study cni .. huhu .

then , ada lah certain pihak yg terangkan . kalau aku berjaya utk temuduga tu , then senang lah sikit . cerah sikit masa depan yg aku tak fikir tu . wuaa ! sampai hati ckp aku tak fikir masa depan . aku fikirlah . tu lah aku dtg jgk UiTM nieyh , walaupun x best . haaa .. sentap aku . huhu . katanya senang sikit , habis belajar , terus kerja . terjamin . tak da lah nak menganggur lama lama dkt rumah nnti , cari kerja x jumpa jumpa . huhu . fine , aku tau . dah tu , mcm jer aku belajar law nieyh x da masa depan . x da keje ke nanti ??


Siapapun Amat Sukakan Kerja Kerajaan!
Banyak kelebihannya bekerja dengan sektor awam dan saya percaya disebabkan kelebihan-kelebihan inilah mengapa begitu ramai orang memohon jawatan kosong yang diiklankan di sektor awam. Antara kelebihan-kelebihan yang anda dapat sebagai seorang penjawat awam ialah:

* Elaun perumahan
* Cost of living allowance (COLA)
* Imbuhan tetap khidmat awam (Itka)
* Kenaikan gaji setiap tahun
* Kemudahan pinjaman komputer dan kenderaan Cuti tahunan mengikut kelayakan
* Cuti bersalin
* Pinjaman perumahan
* Caruman KWSP atau pencen
* Bersara pada umur 58 tahun
* Peluang kenaikan pangkat
* Peluang melanjutkan pelajaran
* Peluang untuk berkursus dari semasa ke semasa
* Lebih banyak masa diluangkan bersama keluarga
Nieyh yg aku dpt daripada sini . hehe . ok , aku minat yg cuti bersalin tu . haha . kalau tak silap lah kan , mulai thun depan ( 2011) , semua penjawat awam , perempuan , cuti bersalin selama 90 hari . hoho . gaji mesti still jalan kan . best , best . hee ~
Ini perihal mereka yang diberhentikan kerja, bagaimana pula anak-anak muda kita yang bakal menamatkan pengajian di kolej-kolej dan di universiti-universiti? Harapan mereka begitu tinggi, iaitu memperoleh kerja sebaik saja menggenggam segulung ijazah ataupun sijil. Akan tetapi memandangkan MALAPETAKA DAHSYAT yang sedang melanda dunia sekarang ini yang mana ianya lebih dahsyat daripada tsunami mahupun gempabumi, tidak hairanlah akan munculnya “penanam – penanam anggur” ataupun penganggur terhormat dengan mendadaknya.
Kenyataan di atas pun aku dapat daripada link yg sama jgk. huhu . dahsyat laa jugak . penanam anggur a.k.a penganggur terhormat ?? hee ~ Kesian lah .Ingat senang ke belajar nk dpt degree tu , dah tu tiba tiba tak dpt keje pulak . aiyaa . 
So, ada ahli family aku yg sudah ckp , isi lain borang SPA tu , dpt interview lagi sekali , buat betol betol . haaaa ... nieyh kena ikot rezeki jgk kan . hehe . insyallah . kalau ada rezeki , adalah peluang aku . hiii ~ so , aku terfikir jgk laa .. kalau susah sgt , aku kawen jer la . hee ~ dulu time kecik kecik kalau mls pergi sekolah , abah selalu ckp , anak perempuan kalau mls belajar , tak nak pergi sekolah , elok kawin aje . dok rumah . kemas rumah , jaga anak . huhuhu . sian anak perempuan . hee ~
tapi kan , kalau dah semua org tau , yg belajar dkt universiti tu , belom tentu dpt kerja, kenapa org masih masuk universiti . kenapa ? kenapa ? hisy . pelik aku . huhu . dah tu , kenapa ramai graduan skrg , dok tanam anggur aje kt rumah . kenapa ? kenapa ? menakotkan la gitu . huhu . belajar terok terok , tapi last last duk rumah jer .
ok , utk topik yg mcm ni , aku patot tanya lecturer tuk subjek ape ? huhu . psychology ? law ? library ? bel ? aku rasa plg sesuai utk critical thinking lah . huhu . kenapa saya mesti meng critical kan thinking saya dan selepasnya sy belum terjamin utk mendapat pekerjaan yg terjamin di masa dpn ?? ngeee~
p/s : jgn pikir jangka masa pendek , pikir utk jangka masa yg panjang . - kata2 cikgu kimia form 5 bila membebel - =D

tolonglah jgn sakitkan hati orang ..

"Dalam Islam kata-kata yang baik adalah lebih mulia daripada sedekah yang diikuti dengan kata-kata yang menyakitkan. Meskipun sedekah itu suatu perilaku yang baik, namun apabila diikuti dengan kata-kata buruk dan menghina, maka hilanglah kebaikan yang dilakukannya. Hal ini pernah disebutkan dalam surah al-Baqarah ayat 263 dengan maksud, "Perkataan yang baik dan sikap memaafkan adalah lebih baik daripada sedekah yang diiringi perkataan ataupun perbuatan yang menyakitkan hati."

Kata kata di atas diperoleh daripada sini . =)

hurm ... tajuk touching je .. huhu .. x kisah lah kan .. touching ke x , kalau time time hati tgh sakit ,
mmg otak dah tak fikir dah .. maen redah jer buat paper pun , kn . nama pun manusia . manusia tu , semua ada perasaan . tak tau lah pulak kalau ada manusia kat muka bumi nieyh yg x tau , setiap manusia tu ada perasaan , dia pikir diri dia sorang jer ada perasaan . hoho . mungkin dia bukan manusia dari planet bumi agaknya . haisy !
semua manusia yg duduk Bumi normal , ada perasaan ye . huhu . that's why sebagai manusia yg normal jgk , mulut tu kena jaga lah . jgn maen sedap je kata kata org . maen ckp lepas jer . sbb manusia tu ada perasaan . huhu . dia ada perasaan weyh . dia tau rasa marah , geram , meluat , menyampah , benci and segala mcm rasa lah kn . huhu . penat dok ulang ayat sama . manusia tu ada perasaan , perasaan , perasaan . bkn perasan ye . perasan tu kategori perasaan jgk , tapi tak termasuk dlm konteks utk entry aku nieyh . hoihoi .

normal lah kn kalau kekadang terlepas ckp ke , tersasul ke haper kan . tapi , kalau dah tau mulut tu tersasul ke hape , jgn lah buat ego , at least mintak maaf . sbg manusia , please lah phm yg manusia laen jgk ada perasaan weyh . haisy ! that's why , sblm ckp tu , jgn maen sdap jer nk lepas ckp . bak kata pepatah , kerana mulut badan binasa . hoho . manusia nieyh mmg mcm tu lah kn . sebab mulut lah dunia nieyh huru hara . hoho . mulut tu jgn sedap sgt dok pok pek pok pek ... kelak , tanpa kita sedar , ada saja hati yg kita dah guriskan . lebih baek , kalau dah tak ada hala tuju nk ckp , diam aje lah . tak pun , kalau mmg x boleh diam , buat lah sumting else kn , mcm berzikir ke , bertasbih ke , nyanyi lagu nasyid ke .. huhu .

perbuatan . satu hal jgk . huhu . maen ikot sedap jer nak buad haper kt org . eh , jgn ingat kalau org tu diam jer , walau ape yg kita buat dkt dia . tu tak bermaksud dia tak kesah or sbb dy redha dgn haper yg kita buat tu , tp dy sebenarnya tgh dok berusaha kawal marah dy , sabar je kan . huhu . dy maki pun , maki diam diam dlm hati jer kan , silap haribulan kalau dy geram sgt , mau dpt pelempang jugak lah org yang tak reti jaga hati org nieyh . huhu .

nieyh bkn entry nk lepas geram or what , ( tp ada lah sikit sikit) huhu .. just aku rasa nak menaip benda benda cm gini kn . hurm ... peringatan utk diri jgk lah . hoho . mulut tu jgn selalu nk bercakap hal org , then maen sedap hati jer nk buad hape kt org . mentang mentang org tu diam je , makin jadi jadi lak . what the hell . huhu . sabar tu memang la separuh daripada iman . tapi , sabar manusia ni ada batas jgk . hurm .. cubalah jaga hati and perasaan org di sekeliling tu sama . jgn lah ikot sedap hati , pikir diri sendiri jer . dah , bila org buat benda yg sama dkt diri tu , pandai pulak nak melenting . kena ingat , zaman zaman cm skrg nieyh , what goes around comes around . huhu . apa yg kita buad , tu lah yg kita dpt balik . Balasan skrg nieyh cash jer .

hurm .. mcm tu lah kan manusia . termasuk aku lah . aku pun manusia jgk . huhu . kena ingat jgk , org teraniaya nieyh doanya dimakbulkan . tlg lah , jgn suka sangat aniaya org . huhu . org pun ada hati weyh . bila ada hati , dia ada perasaan . jgn ckp org , haiwan pun ada perasaan . huhu . just haiwan tak pandai ckp jer nk luahkan ketidakpuasan hati mereka mereka . hoho .

pape je lah . mmg tak faham btl dgn ragam org yg suka sakitkan hati org lain . maybe lah dia x sengaja kn . so , sbg manusia kena ada sifat pemaaf . sedia memaafkan kesilapan org terhadap kita dlm apa situasi pun . huhu . kena ingat , kita dkt dunia ni , hidup sementara saja . huhu . dosa dgn Allah , bertaubat . Dosa sesama manusia , kena mintak maaf dgn manusia tu . hurm ... moga moga semua org ada sifat pemaaf tu dlm diri . jgn berdendam . walaupun , hati pernah disakiti . isk , isk ..

p/s : sabar separuh daripada iman . jgn berdendam . jgn membenci . sentiasa lapangkan hati memaafkan org lain . sedangkan Nabi ampunkan umat , apatah lagi kita yang umat nieyh . tak salah memaafkan org . =)

cara termudah hilangkan bosan .. i guess

hee ~ seperti sedia maklum , aku menghadapi tahap kebosanan yg melampau dkt sini even aku ada kelas tiap tiap hari . Kenapa ? Kenapa ? haisy ~ Berdasarkan silibus Psychology utk lecture hari nieyh ( nak jugak selit subjek alah nieyh kt sini ) heh ! mungkin aku boleh dijangkiti masalah kemurungan yg melampau sehingga memerlukan terapi psiko kerana menderita kebosanan .. haha .. what the #$@% ... hekhek

so , walaupon aku tau , berfacebooking , berblogging , berstalking ?? ooppps .. hee ~ adalah sgt membosankan ... tapi , aku tetap melakukannya tanpa bnyk ckp sebab ... apa lagi yg tinggal utk aku buat ??? heh ! 

Semasa aku sdg stalking stalking page org tu , aku jumpa satu status kwn aku yg sgt menaarrriiikkk ! Klik sini utk stalking jgk ... ngeh3 ... so , aku pun terpikir .. niieyh lah cara termudah menghilangkan bosan , agaknya lah . hoihoi .

org kahwen tak pernah merungut kebosanan .. =D

Idea nk buat status nieyh tercetus bila time lecture td , subjek LIBRARY bersama dgn Madam Mazrah . Act , bosan gilaa kot . huhu . Aku tak tido pun sbb aku berada di barisan hdpan . huhu . Setentang dgn madam lak tu . Sgt sengal , kurang ajar + kurang asam lah kan kalau aku maen tidor jer . huhu .

Tapi , madam mmg pandai ceriakan suasana mengantok tu . hee ~ Dy story kat kitorg citer dy muda muda dulu . As a law student mcm kitorang jgk . Dy ckp , masa tahun ke 2 belajar , dy dah KAHWIN . ok , terus mata aku segar bugar dgr words tu . Alahai .. bling bling kot mata aku time tu . Bersinar sinar je dgn harapan aku pun buleyh mcm tu jgk . ngeh ngeh ngeh . 

She said that at that time , slaloo jgk la every weekend pergi genting kott . mak aii . lagi dahsyat dari kitorang di era nieyh . haha . mmg heaven gila arh kalau life aku skrg mcm tu jgk . msti aku x kan mati kebosanan mcm skrg nieyh . hisy ! Time tu , dy baru bertunang . Hubby madam time tu dkt Kedah , and madam dkt KL . jauh tuu .. tp , cinta tak kenal penghalang . kn, kn .. hehe .

At last , madam kawin bila tahun ke 2 blajar dkt UIA tu . See .. betapa bahagianya . hoho . Agak agak kalau aku ckp aku nak kawin skrg , ape ntah umi ngn abah aku nk comment kn . huhu . Tapi , org ckp belom cuba belom tau , tak try tu dok tak tau . hoho . so , maybe aku kena cari masa bgtau umi ngn abah . hahaha . gila meroyan ke haper ..

maybe , aku jgk patot suggest dkt abah dgn umi utk cari calon menantu diorang kn . hekhek . apa yg penting , mestilah dia seorang yg kacak , segak , bergaya lagi berwang mutu kebahagiaan hidup . hoihoihoi . bkn apa , mungkin kan bila dah kahwin , ada teman , ada kwn , ada sahabat . huhu . even smpy tempat tidur pun aku x keseorangan . heh ! so , aku tak akan dihimpit kebosanan + kebuntuan + risiko kemurungan lagi . hakhak .

selain tu , aku jugak perlu kuatkan hujah hujah aku nak kahwin awal nieyh dgn selingan selingan informasi yg aku dpt time lecture psycho tu . haha . baru lah umi dgn abah tak ragu ragu lagi nak bagi aku kwen awal . haha . ( ye ye je la tu amalina oii ) .

heh ! mungkin aku patot try benda nieyh selain dripada memikirkan cara cara sampingan lain utk hilangkan hidup bosan nieyh seperti berwindow shopping , keluar CS every weekend tanpa hala dan tuju , terperap dlm bilik dgn menonton movie yg sama berulang kali dgn harapan masa cpt berlalu dan .. tidur sepanjang hari sampai mata sembam . hadooiii . Penat kott duk buat benda yg sama ja . Hidup perlukan pembaharuan yg baru lagi menarik oiitt ... hisy ~
maybe kalau kawen muda2 , ley jimat duet dgn menggunakan khidmat sponsor abah & umie .. =D


erk ... ada jugak boyfriend cm gini ..

Green Syndicate: Kisah Boyfriend Paling Tak Guna!: "Hello sayang... kenapa sayang tak nak angkat tepon bila abg call handset sayang tadi... janganlah sayang merajuk lelama sangat, betoi... abg..."

urm ...

ok .. life dkt sini skrg menjadi terlalu lah bosan .. huhu .. i got nothing to do with .. haisy ! misery sungguh ..
just keep going to the classes everyday , times and minutes and even seconds ... then , going back to room .
sleep until felt starving .. huhu ... mjur ada rasa lapar , kalau x lapar , makanya aku akan tidor sampai bila pun 
tak tahu lah . huhu .

tgh2 bosan . selalu on9 jerp then find article yang aku rasa menarik utk mata aku .. huhu . i got one . 
CINTA bukan TUHAN . sentap jgk sekali baca . so , just click utk baca the whole article . sounds interesting .
mmg menarik pun . part yg di highlightkan , curang itu khianat . khianat itu kemunafikkan . khianat ??? 

hmm ... curang . kalau pasangan suami isteri pun boleh curang , ape tah lagi la utk pasangan kekasih yg belum ada apa2 ikatan yg sah kan .. huhu .. article tu ceritakan mcm mana seorang suami yg berniat nak tinggalkan isteri dan dua org anaknya demi bekas kekasih nya . huhu . sanggupkah ? gila ke apa ? alasan , nak buat mcm mana .. dah ditakdirkan kami jatuh cinta .. huhu .. that's why article tu nyer tajuk , CINTA BUKAN TUHAN.

kerana cinta , suami sanggup tinggal isteri ,anak2 .. cinta jugak laa si isteri sanggup tinggal suami , anak2 .. huu .. kenapa perlu mcm tu ?? cinta tu org ckp bahagia .. bahagia ke mcm tu kalau terpaksa korbankan org lain demi cinta ?? kalau mcm tu , cinta bkn bahgia lah , tapi kekejaman . huhu . 

selalu jugak dgr , kisah cinta terhalang .. apa sebab cinta terhalang ?? kenapa ada pihak yg menghalang ?? plg aku pening , bila aku baca sebuah cerita tu , cinta dia dihalang ibubapa sendiri ?? pelik . kenapa mesti dihalang ?? kenapa tak restui jer hubungan anak tu , sahkan ikatan diorang . x da la yg terkorban , mengorban ataupun dikorbankan sebab cinta . huuhu .

mungkin aku patot tanya miss salmah bila subjek Psychology nanti kott .. huhu . sbb ari tu time miss buat briefing , dia ada sebut topik love belajar week ke berapa entah nanti .. hekhek . bagus jgk subjek psycho nieyh daripada critical thinking . ngeee ~

ok , stop talking about love . huhu . itu bukan topik utama untuk entry aku . mls aku nak rumus panjang2 . i'm not a critical thinker . hoihoi . kwn2 ada yg merungut , x best study law . huhu . fine , aku pun ada rasa sikit2 weyh . adoii . tp , ape lah daya , terlajak perahu boleh berundur , terlajak masuk law ?? hmm .. kau belajar laa sampai habis . tinggal satu sem je lagi kot . huhu . even kita masih di awal permulaan sem 2 kn .. huhu .

best x best tu pandangan masing2 lah kan . aku masih bertahan dkt sini pun sbb elaun jer . hee ~ elaun mmg laa x banyak mana , tp at least , duet tu masok tanpa aku perlu bersusah payah pergi kerja terok2 kott .. huhu .. dia suruh belajar jer .. duet dia kasi .. kan senang aje tu .. huhu .. agak2 mls , x payah la pergi kelas . g la amik MC ke , or buad pape yg patot . duet elaun tetap masuk .hee ~

the second reason why i'm still in law study is because .. UiTM nie ajer yg aku rasa selalu menenangkan hati dan perasaan aku . huhu .even bosan kn , tapi time2 stress ker , time aku separuh biul ke masalah belambak2 kan , aku still ada friends around me . huhu .at least , aku boleh hang out , g tgk wayang ke , mkn2 ke , gossip ke dgn kwn2 yg ada kn .. kalau aku duk rumah , nk hangout confirm2 lah kena ada duet . aku time dkt rumah , mna la ada duet .. huhu . lau nk duet, kena keje . payah tu . hmm . nk gossip2 pun dgn sapa jer . lonely jer aku rasa .. kdg2 rasa mcm x da org fhm aku pun . laen laa kwn2 .. sehati sejiwa cket kott .. huhu ... hisy ! konklusinya , bosan lah . huhu . mybe sbb tu lah kot adanya kes remaja lari rumah . hoho . percaturan yg x bijak tu .. huhu .. 

sbb2 yg lain jgk adalah sbb aku rasa aku masih nak belajar la . huhu . aku teringin betul nak ada kereta sendiri sblm umor aku 25 . hisy ! kalau time tu x dpt keje lg , mcm mana aku nk pakai kereta . hoihoi . takkan nk mintak abah nyer duet lak kott . =.= so , lau aku nak ada kereta , aku kena belajar . ada result bagus2 , baru aku leyh apply keja bagus2 . nak dpt result ngn keje bgus2 , of course laa aku kena bagus . hurmm . nk senang tu susah , nk susah tu senang . - Cikgu Sejarah Form 5 aku ckp-

betapa dilemanya kehidupan remaja seperti aku . ngeh3 . kalau dulu , result SPM gempak , boleyh laa jugak merasa nak pergi Russia ker , UK ke , Mesir ke . hee ~ best laa jugak . ada kelainan cket . mungkin x sebosan skrg ke kan . ngee ~


haaiihh ..

tajuk nampak sangad dah x dak idea .. huhu .. tapi , aku tetap nk tulis gak entry nieyh . sebab aku bosan .
huhu .. kelas hari nieyh padat . (ye , ye aje padat . huhu ) kelas 8.00 pagi , cancelled . huhu . siok sungguh
laaa hati ini . hekhek . so , start kelas pukul 10 pagi . psychology . dgn Miss Salmah . still remains with the same
lecturer , just subject yang berbeza je tuk sem nieyh . anyway , gabong kelas dkt B4 . mmg terbaek laa kn .
bapak sempit . huhu . aku pun dah dpt seat belakang2 dah , haa . boys x yah ckp laa . haahaa .. suma dkt belakang . seat depan didominasi gugirls . muahaha .

aku ingat kan kelas pagi tu lepak2 , rupanya miss terus ngn lecture . adeehh laa . huhu . aku bwk pencil case je kott .. huhu . buku2 pun aku simpan kt bilik , wt khazanah . huhu . sekali miss buat 2 lecture terus . huhu .
mau rasa mcm nk tersembul biji mata aku , nk2 lagi kena penangan panadol 2 biji + x leyh tido mlm tu lak . huhu . sian giler laa kt aku . huhu . pepun , aku tak la tido dlm kelas tu . ( terlelap sekejap je ) haha .

naseb aku mmg baek sbb miss perasan aku lelap . kantoi sudaa . huhu . entah2 mmg ramai yg terlelap kott . hehe . coz dy asyik bagi contoh , kita mungkin berfikir kenapa pelajar tidor dlm kelas . mungkin pada mlm nya dia tak tidor , atau mungkin dia memang suka tidor dlm kelas dgn nada suara yg agak tinggi gak laa time tu . haha . mmg terbaek la kn . cepat2 kwn sebelah aku cubit lengan . hadehh . saket yer , ngek !

then , rehat 10 minit sblm continue lecture yg seterusnya . huhu . mmg kosong sekejap kelas tu , semua berbondong-bondong ke toilet . start je kelas , terus miss lock pintu . dlm hati , mapos kalau aku lambat lepas2 nieyh , confirm x leyh masuk dah walau pon nak curi2 masuk time take 5 . huhu . miss makin ganas skrg yerk . heee~

mmg aku tersycho cket spjg kelas . huhu . ngantok weyh ~ pepun , agak tersentap bila sape ntah tnya sok lan kt miss . then aku dgr sayup2 jer cm miss sebot word "add math" . terus mata aku segar bugar . huhu . aku
memang sensitif cket kalau word yg tu . huhu . then , riuh org gelak . haha . sentap gak aku , pehal lak psycho nieyh ada add math . mau lari balek umah aku cm gini . huhu . rupa2 nya , ada yg salah paham lak . huhu .
istilah jer cm add math , tapi miss x ckp pun kena pakai formula add math segala . haha . jgn memandai nk suroh aku buad kira2 add math kt cni , allergik aku . huhu .

habis lecture , miss punyer kata2 mmg sempoi arh . haha . that's all . please get out . muahaha . aku suka ayat cm tu . hehehe . serius padat giler kot . ramai . kelas tu x besar mana . huhu . mmg x sesuai langsung combine mengombine dlm tu . huhu .

after tu , balek bilik memandangkan next kls pukul 2 ptg . sempat tido jap . hee . bgn . tgk jadual . ok , fine . subjek library . huhu . sekali lg , penggabungan kls dlm kls yg sempit . tension aku . huhu . meja pun x cukup .
mujur laaa . just buad ice breaking jer . huhu . serious , lecturer nieyh mmg sempoi habis . hehe . best jgk laa even kami terpaksa bersendat2 mcm tin sardin gak laa dlm tu . huhu . siap main radio buruk lagi , haa . huhu .

yg sem nieyh , aku mcm suke jgk laa . ( mcm je , ok) . sebab kelas pun baru sgt nak mula ,kn . huhu .
pepun , group yg madam bagi tuk assignment tu best . sbb ? aku leyh gak merasa group cmpor2 . huhu . 4 org kls aku , 3 org lg kls H . best la cket , cm gitu . huhu . ( harapnyer laa) =)

fine , the next class aku x tau lg cm mner . tp , sumer nmpk cm baek2 sajer termasuk aku . huahua .

balik MERBOK ..

hari ke dua dah dekat MERBOK .. huhu ... kelas cm biasa ...
jadual kelas setakat nieyh masih HEAVEN .. huhu ... setiap hari pukul 10 pg baru start ...
kecuali hari Isnin - pukul 8 .00 pagi . ( bermakna setiap hari Isnin akan ada satu kelas terkorban .. hek3)

masih di kolej yg sama .. huhu ... MASRIA 2 .. owh ya , tak da perubahan .. buruk tetap buruk .. ( muahaha )
memang @#$@%#$ ... asal brg2 aku semua hilang ..?? @#$@%^ ( pemakian menggunakan kod rahsia ) huhu
kurang asam .. PULANGKAN ! huhu

baek giler .. locker kena kopak .. huhu ( cerdik mane ntah yg kopak . ni kalau pak cik kolej pok pek tu dtg tgk lagi , sah2 kitorang yg dituduh . ) huhu .. mmg @#$%@$$ org2 yg buat sume2 nieyh .. ko kopak locker sudah laa .. jgn kebas brg2 aku .. @#$@% !!! huhu ....

sneakers x da . kasut yg baru pakai 2 kali pun x da .. huhu .. paling sedih bila kain tuala pun ambik ?? musykil aku ..huhu ..ntah laa .. nak kata org kolej yg ambik , kwn2 floor yg tinggal brg jgk , x hilang lak brg dorg . huhu ...

aku pun masih di kelas yg sama . first class .. ntah , aku cam seram sejuk lak jumpa lecturer .. huahua ...
pepun , kelas masih lepak2 setakat nieyh . hisyy ... kalau sampai hujung sem lepak2 kan best .. hek3 ..
yg x sodap didengar , bila ada yg ckp jadual msti kena rombak . oh , kalau jadual aku x heaven dh ,
aku nk cari jln bg heaven gak . huhu .. x mo kelas pagi ...

satu kemusykilan lagi .. kenapakah dorg slalu padam lampu koridor tingkat kitorg ntah .. huhu .. tgh2 malam aku nk g toilet pun takot .. gelap gelita .. kelam sekelam kelamnya ... gua kelam pun x sekelam tu . huhu .
mungkinkah salah satu cara nak jimatkan penggunaan elektrik ??huhu.. whateva ....

serious , kebosanan di MERBOK nieyh .. kwn2 .. bila nk kuar jola - joli ni ?? huhu ...
aku rindu kucing2 dekat rumah ... ;(

sekian . =((

ready to run , run away ....

haha .. run , run away g maner ?? huhu .. act , i'm ready to run away from my house ! definitely !
really ? does anyone cares about me ?? nak run ? run lah ! haha .. mungkin itu lah agaknya yg dipikir oleh penghuni rumah aku skrg nieyh kottt .... =(

hehe .. well , sumer suku sakat keturunan di Merbok tu dah tau , 20hb nieyh dah boleh laa balik ke Merbok tu .
huhu .. ada sesape nak membantah ? x suker dgn berakhir nyer cuti sem yg sudah lama ni ?
harus disedari , x der sesape kisah ko suke , x suke . yg pasti , cuti sampai 20hb jer . huhu .
ala , dok umah lelame pun aku bkn wat ape pun . huhu . aku jadi anak dara ape ntah . terperap jer dlm umah . huhu . best ker ? sumpah la weyh x best . x majuuu ! huhu .. katak bawah tempurung maju lg dari aku . haisy !

owh .. terlanjur aku menaip di hari ini , huhu . salam aidiladha wt sumer yg beragama Islam . =) Aidiladha mengenang 1001 erti pengorbanan .. =) hehe .. raya ? kalau belah2 utara (Kedah la terutamanya kan ) , raya haji nieyh x meriah sgt lah . meriah pun dgn kenduri kendara korban dan akikah aje lah . huhu .
tapi , raya aku mmg x meriah . huhu . x pergi mana pun . serius , mls giler . mujur ada jiran tetangga menghulur lauk pauk . haha . jadinyer , merasa jgk la aku mkn daging korban . huhu . ketupat rendang tu , surely dah x dpt la . coz , my family , thn nieyh punyer raya haji , cuma persiapan simple2 je . ( rasanya setiap tahun simple2) haha ..

sebut aidiladha , mesti aku teringat HAJI . hehe . muda lagi kott nk buad haji . muda2 la kena pulun dah nk buat semua tu . lengkapkan rukun Islam . hehe . harapan , nak buat umrah dulu la , kn . hehe . apapun , dahulukan ibu bapa . moga2 , dimurahkan rezeki , dimudahkan urusan , dpt belajar elok2 . kerja elok . nak hantar abah buat haji . =) abah sabar yerk . hehe .

sejak dua menjak nieyh , aku jadi suker plak menaip2 dlm blog nieyh . huhu . itu bermakna aku mmg x da ape nk buad yer . hurm . mmg x da ape nk buat , booosssaaaannn sgt , sgt , sgt lah , yer . kwn2 ada yg ajak keluar , tapi , heh . korg fhm2 lah yer , bila amalina menolak ajakan keluar tu , bermakna . hehe . sy tgh menyimpan duet nieyh . huhu . tunggu elaun masok t , kita g berfoya2 , k . ;)

mood skrg adalah moood malas . malas tuk buad sumer , segala2 nya . apakah lagi nk kemas brg2 segala nk bwk balik g UiTM tu nnti . kalau lah boleh pergi sehelai sepinggang jer , alangkah bahagianyer . huhu . mana nyer nak naek tingkat 4 , dgn brg2 yg bnyk mcm tu lg . hurm . kenapakah x da lift ? kenapa puncak alam punya UiTM ada lift ??? haaa .. x aci btol tu . huhu . apepun , bak kata kwn2 aku , ada org nak kisah ? huhu
mmg laaa .. x da sape pun kisah ..

rindu kwn2 ... kwn Beseri laa . aku duk UiTM mana aku ada kwn sgt pun . huhu . mcm kera sumbang jer aku nieyh . apepun , aku masih bahagia yer , sbb nyer aku ada floormates yg sgt baek2 belaka . =) nak dpt kwn sorg pun , bkn senang tau . huhu . so , bersyukurlah masih ada yg sudi menjadi kwn2 sy . hee .

apepun , aku cuba membaiki mood aku . huhu . dgn harapan , semoga cepat rajin yer , mood ... =P

sy rindoo kamu laa ...




cuti sem tinggal lagi brape ari je da smpy penghujung ...
20 hb da boley pulang ke Merbok dgn jayanya .. huhu ..
tp , msti x best .. da tau , dari skrg da tau , mmg x kn best .. ;(

da x de merak jadian lah .. saya rindoo sama kamoo la , merak ..
kamu tau ke sy rindu kamoo .. hmm ... msti hidup sy kt Merbok lps nieyh , busan .
x de dah org nk jadi peneman saya slalu ...



sape lagi nk slaloo ajak saya pegi mkn kt kedai depan UiTM tu lg ,kn .
pas tu , sape lagi yg boley slaloo temankan saya ..
especially , bila sy tercegat kt kelas sbb saya lewat ..
                                                       hurm ... sape lg , melainkan merak jer ...



sape ntah nk tunjukkan lagi jalan btl ke library yg sebenarnye ..
huhu .. anyway , x pe , saya da tau skrg jln betol ke library , thanks ye merak ! ;)
sape lagi yg nak slalu col kejut saya ke kls pukul 8 pagi .
owh ! saya sgt lemah bila kuliah saya bermula seawal jam 8 pagi ..
Dear God , I'm begging you for no more classes at 8 a.m . hhuhu .

and , sape lagi yg akan selalu jadi mangsa tipu sunat saya .
"saya ke kelas hari nieyh" . sedangkan , secara jujur nyer saya sedang bergolek2 di atas katil .
hurmm .. sape lagi yg akan membebel2 kat saya .. itu , ini , situ , sini , sana ... urm ....
x der yg laen , merak jer yg sanggup .

merak .. saya rindukan kamu lah . nape lah sekejap sgt kn kamu kt Merbok tu .
saya ingat kamu anak jati Merbok , huhu .
jadinyer , kamu akan selalu lah di Merbok tu . urm ...
saya btl2 rindukan kamu . ;(

serius , saya rindukan kamu .
kalau kamu kembali ke Merbok lagi , saya lah insan plg gembira . hehe .


boleyh laa kamu belanja saya nasi kandar , kt Nashmir lg . =)
lps tu , saya masih akan ada teman utk selalu menonton wayang lg . =)
saya juga masih ada teman tuk selalu tmn saya jln2 dkt CS lg . =)
saya masih ada teman utk buad sumernyer . huhu .

sape lagi nk dedicated kn wt sy lagu ....
haaa ... bnyk benda ingtkan sy ttg kamu ..
sy rindu kamoo ....

lau dah kamu x der dkt ngn saya merak , sy lonely jer la pas ni . hurm .
                                                            sy sgt rindu , rindu , rindu kn kamu .

Dear God , I'm begging you ... please take care of him , while he is far away from me .
give a good health for him , best life , easy way of life and everything that completed him well .
Please bless him . Make his life more delighted , full of cheers and success .. =)


i promised , you are always in my heart . =)
you are my soul . =)
i do love you for , now , tomorrow till the end of life . insyallah .

      

tip top it's too late ....

huhu .. ape2 je lah aku skrg nieyh ... org tido , aku jaga .. org jaga , aku tido ..
haissyy ! masalah jiwa lah .. huhu ...

tak tahu nak buad ape .. on9 fb .. x de kwn pun .. huhu .. bkak tv ... aku tutup balik ..
takut oowww nk tgk sorg2 .. x mo arh .. huhu .. takot , takot b, takot . ~

mcm nieyh la bila dah x tahu nk buad ape .. so , aku just type , type n type ...
entah cm ner .. tiba2 fon bunyik .. hehehe .. hooyeeehhh ! someone is calling me .. muahaha !

kwn lame aku .. huhu .. da lama giler dah terpisah .. huhu .. now , dy kt penang lah .
kira kwn rapat lah masa aku duduk penang dulu ... kwn dari tadika sampay la darjah 4 ..
lamaaaa .. hehe ...

dy anak ustaz ... aku slaloo g ngaji iqra' kt umah dy la .. ayah dy ada bukak kls ngaji quran ...
huhu .. aku nieyh kecik2 dulu rajiiiiinnnn ..haha ... kelas tu tiap2 ari ... isnin sampay khamis ..
pukul 3.00 smpy pukul 5.00 ptg .. hoihoi ... time tu patot aku dok main masak2 dgn sepupu aku ..
haha ...

seingat aku , x pernah ada hari aku x buad perangai time nak pergi kelas ngaji tu .. hehehe ...
balik sekolah , aku mkn nasik . pastu aku tgk citer kartun . pukul 2.30 mama aku suh aku g mandi , siap2 nk g ngaji . haaa , time tu la angin aku mula .. ngeh3 ~

hentak2 kaki , bebal x nak g ngaji .. haha .. burok giler perangai aku .huhu .. tp , bila dh tgk aku mcm tu ,
mama ngn abah try ar pujuk . cara plg mudah , up duit belanja . haha . gila duet dari kecik2 rupanya aku nieyh .
huhu .. lau time skolah bwk duet , 2 rgt . time ngaji aku bwk la 3 rgt . hehe .. gila sakan laa time tu .. huhu
aku bkn p ngaji , aku p joli . hoho . kedai dpn tmpt aku ngaji tu jer . ada jual ice - cream , keropok super ring , hahaha .. ada jual cikedis ( aku x sure la ejaan btol ke x , tok aku yg ajar pgl keropok cikedis nieyh ) huhu ..
jual ice - pop .. ice kacang ... plg best ada jual laksa . hehehe. aku mmg hantu laksa . ngee~

laksa time tu ley beli 20 sen , 30 sen or 50 sen . hehe . bubuh dlm plastik jer . msuk straw . isap cm minum air 20 sen , dlm plstik . hehe . aku suker beli smpy dua plastik . huhu . 50 sen , 50 sen = RM1

lagi 2 rgt , aku beli benda merapu . yg aku ingat , aku suka kumpul kad tepuk . huhu . nie pun aku x sure nama saintifiknyer hape . tp , time tu mmg famous lah . bebudak laki yg suke main . so , aku suker beli . huhu . 20 sen , ada 10 keping . hehe .. aku x reti main pun , tp aku beli , kumpul . hoho

abah pulak time tu cikgu disiplin . haha . abah mmg berdisiplin , tp aku x. huhu . serious , aku beli kad tu pun curi2 jer . aku simpan . sbb aku suker . ada gambar pokeman lah , hello kitty lah , doraemon lah . comel oww.. haha . budak2 .. ape laa yg aku tau sgt time tu . huhu

bila kt skolah , time cikgu x da dlm kls , bebdk laki slalo ar main lawan kad tepok tu . huhu . aku join gak , join tgk .huhu . dorg main dahsyat . mcm judi gak laa aku rasa . huhu . siap taruh duet lg haa . huhu . tp takat 20 sen , 50 sen , seringgit cm tu la . bdk2 kan . mana da bnyak duet pun . hohoh ..

best .. haha . time cikgu dtg . mmg kantoii beramai2 .. part tu yg best .. haha ... habis kad kena rampas .huhu
tu la antara yg aku ingat . time sekolah rendah pun jahat aku nieyh . huhu

aku dgn raihan nieyh ( best friend aku nieyh la) mmg rapat . sgt2 .. huhu . dy pengawas pusat sumber . time tu darjah 3 . hehe . aku jd pengawas muda a.k.a nanti lau lulus ujian cikgu disiplin tu jd pengawas sekolah . haha
cm hape ntah . perangai burok aku nieyh .huhu . yg best jd pengawas muda tu , pasay pkay skirt labuh g skolah . haha . nseb labuh . hoho . pastu dpt neck tie . mmg pg2 aku lewat g skolah sbb neck tie tu la . (alasan . =.=) haha ...

bila naek darjah 4 . aku ngn raihan dah slaloo g skolah sama2 .. naek basikal . hehe ... balik skolah habis kokurikulum dlm pukul 2 jgk la .. huhu .. aku dulu msuk kelab koir jer . ( aku pandai melalak jer ) hua3 .. raihan mmg aktif nasyid . so , dy slalo habis stengah jam lewat dari aku . so , habis jer sumer , kitorang x terus balik , tapi g lepak kt satu tempat . mmg best tempat tu . hehe .

jeng .. jeng .. jeng ... dpn umah pak long , bawah pokok kelapa . muahaha .. tepi sawah gitu . hoho . serius romantik .ngeee~ ada ban ( terusan ) gitu . huhu . kitorang lepak2 laa kat situ sambil minum air , mkn keropok .. ( beli kt kedai abg syam , dpn pagar skolah) hehe .. kdg2 , raihan belanja aku satay ikan .hehe . sedap.

kat situ , kitorang suka kaco burung merak . ada org bela . hehe . ( sebut merak , teringat merak jadian . ngee~) haha .. ada monyet gak . mmg best laa .. hehe .. tu la antara kenangan2 aku masa kecik2 dulu .

banyak sebenarnya . tp , mungkin x muat nk ditulis sumer . haha . kdg2 bile aku x de pape nk buad + x de haper nk kena pikir , aku msti teringat sumer2 tu . mmg x terulang dah sumer tu sampai bila2 ... hmm .

zaman kecik2 tu laa yg paling senang buad aku . huhu . aku dulu , kecik2 , comot giler . haha . ye la , main sampai x ingat dunia . plg x tahan , aku suke panjat pokok binjai belakang umah . ahaha .. tok aku la slalu acah aku dgn galah suroh turun . kdg2 , mkn nasi pun aku mkn atas pokok tu jer . hehe . best . cm tarzan .haha ...

aku x pikir hape sgt . yg penting aku seronok . hehe . time2 tu jgk , aku slaloo g main kt belakang rumah . ada  ban ( terusan ). ada titi . slalo kak linda ( sepupu aku yg paling rapat ) ajak aku main dkt sana. ada sawah , bukit2. best sgt , sgt , sgt . kitorang siap tangkap ikan puyu ag dlm sawah . hehe .. kdg2 , kitorang tgk abg ad , ngn abg met ( spupu aku yg laki) terjun , mandi dlm sungai . hehe . aku pkai baju kembang , bhaye terjun air .hehehe ...

mcm nieyh la lebey kurang sawah kt kampung tu .. hehe

yg nieyh pun .. lebey kurang jugak .. best .. =)

yg nieyh ?? heee ~ selingan sajer yer .. x der kena mengena .. hoho
cm tu la hidup kt sana , masa aku kecik2 . main galah panjang sambil mkn buah setoi ( btl kot nama buah tu) huhu .. aku x pnday kupas buah tu , mkn aku pnday la . hoho . so , kak linda laa yg slalu kupaskan kat aku . heheh .. rasa dy masam ! sedap ! hehe ..

hmm .. mcm tu la . bnyak jugak yg aku ingt . raihan pun dah slaloo sgt tnyer bila lagi aku nk balik sana . hehe . yer la . even aku balik pun , maybe sume dah berubah . masing2 dah besar . bnyak benda yg berubah .
tp , kenangan2 tu x kn pernah padam dlm kamus hidup aku . =)

tgh ronda2 dlm blog2 org td .. huhu .. suddenly , jumpa article nieyh . so , terase nk kongsi lak . huhu .da lme cari article2 cm gini .. tu la , org suh g dgr ceramah , mls si amalina nieyh . huhu ...

Perjalanan Roh Selepas Kematian

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Albaraa' bin Aazib RA berkata: "Kami bersama Nabi Muhammad SAW keluar menghantar jenazah seorang sahabat Ansar, maka ketika sampai ke kubur dan belum dimasukkan dalam lahad, Nabi Muhammad SAW duduk dan kami duduk di sekitarnya diam menundukkan kepala bagaikan ada burung di atas kepala kami, sedang Nabi Muhammad SAW mengorek-ngorek dengan dahan yang ada ditangannya, kemudian baginda SAW mengangkat kepala sambil bersabda: "Berlindunglah kamu kepada Allah dari siksaan kubur." Nabi Muhammad SAW mengulangi sebanyak 3 kali."

Lalu Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesungguhnya seorang mukmin jika akan meninggal dunia dan menghadapi akhirat (akan mati), turun padanya malaikat yang putih-putih wajahnya bagaikan matahari, membawa kafan dari syurga, maka duduk di depannya sejauh pandangan mata mengelilinginya, kemudian datang malaikulmaut dan duduk didekat kepalanya dan memanggil: "Wahai roh yang tenang baik, keluarlah menuju pengampunan Allah SWT dan ridhaNya."

Nabi Muhammad SAW bersabda lagi: "Maka keluarlah rohnya mengalir bagaikan titisan dari mulut kendi tempat air, maka langsung diterima dan langsung dimasukkan dalam kafan dan dibawa keluar semerbak harum bagaikan kasturi yang terharum di atas bumi, lalu dibawa naik, maka tidak melalui rombongan malaikat melainkan ditanya: "Roh siapakah yang harum ini?" Dijawab: "Roh fulan bin fulan sehingga sampai kelangit, dan disana dibukakan pintu langit dan disambut oleh penduduknya dan pada tiap-tiap langit dihantar oleh malaikat Muqarrbun, dibawa naik kelangit yang atas hingga sampai kelangit ketujuh, maka Allah SWT berfirman: "Catatlah suratnya di Illiyyin. Kemudian dikembalikan ia kebumi, sebab daripadanya Kami jadikan, dan didalamnya Aku kembalikan dan daripadanya pula akan Aku keluarkan pada saatnya."

Maka kembalilah roh ke jasad dalam kubur, kemudian datang kepadanya dua malaikat untuk bertanya: "Siapa Tuhanmu?" Maka dijawab: Allah Tuhanku. Lalu ditanya: "Apakah agamamu?" Maka dijawab: "Agamaku Islam" Ditanya lagi: "Bagaimana pendapatmu terhadap orang yang diutuskan ditengah-tengah kamu?" Dijawab: "Dia utusan Allah". Lalu ditanya: "Bagaimanakah kamu mengetahui itu?" Maka dijawab: "Saya membaca kitab Allah lalu percaya dan membenarkannya"

Maka terdengar suara: "Benar hambaKu, maka berikan padanya hamparan dari syurga serta pakaian syurga dan bukakan untuknya pintu yang menuju ke syurga, supaya ia mendapat bau syurga dan hawa syurga, lalu luaskan kuburnya sepanjang pandangan mata." Kemudian datang kepadanya seorang yang bagus wajahnya dan harum baunya sambil berkata: "Terimalah khabar gembira, ini saat yang telah dijanjikan Allah SWT kepadamu." Lalu bertanya: "Siapakah kau?" Jawabnya: "Saya amalmu yang baik." Lalu ia berkata: Ya Tuhan, segerakan hari kiamat supaya segera saya bertemu dengan keluargaku dan kawan-kawanku."

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Adapun hamba yang kafir, jika akan meninggal dunia dan menghadapi akhirat, maka turun kepadanya malaikat dari langit yang hitam mukanya dengan pakaian hitam, lalu duduk di mukanya sepanjang pandangan mata, kemudian datang Malaikulmaut dan duduk disamping kepalanya lalu berkata: "Hai roh yang jahat, keluarlah menuju murka Allah."

Maka tersebar disemua anggota badannya, maka dicabut rohnya bagaikan mencabut besi dari bulu yang basah, maka terputus semua urat dan ototnya, lalu diterima akan dimasukkan dalam kain hitam, dan dibawa dengan bau yang sangat busuk bagaikan bangkai, dan dibawa naik, maka tidak melalui malaikat melainkan ditanya: "Roh siapakah yang jahat dan busuk itu?" Dijawab: "Roh fulan bin fulan." dengan sebutan yang amat jelek sehingga sampai di langit dunia, maka minta dibuka, tetapi tidak dibuka untuknya.

Kemudian Nabi Muhammad SAW membaca ayat yang bermaksud:." Tidak dibukakan bagi mereka itu pintu-pintu langit dan tidak dapat masuk syurga sehingga unta dapat masuk dalam lubang jarum."

Kemudian diperintahkan: "Tulislah orang itu dalam Sijjin." Kemudian dilemparkan rohnya itu bagitu sahaja sebagaimana ayat yang bermaksud: "Dan siapa mempersekutukan Allah, maka bagaikan jatuh dari langit lalu disambar helang atau dilemparkan oleh angin kedalam jurang yang curam."

Kemudian dikembalikan roh itu ke dalam jasad di dalam kubur, lalu didatangi oleh dua malaikat yang mendudukkannya lalu bertanya: ""Siapa Tuhanmu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu". Lalu ditanya: "Apakah agamamu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu". Ditanya lagi: "Bagaimana pendapatmu terhadap orang yang diutuskan ditengah-tengah kamu?" Dijawab: "Saya tidak tahu". Lalu ditanya: "Bagaimanakah kamu mengetahui itu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu"

Maka terdengar suara seruan dari langit: "Dusta hambaKu, hamparkan untuknya dari neraka dan bukakan baginya pintu neraka, maka terasa olehnya panas hawa neraka, dan disempitkan kuburnya sehingga terhimpit dan rosak tulang-tulang rusuknya. Kemudian datang kepadanya seorang yang buruk wajahnya dan busuk baunya sambil berkata: "Sambutlah hari yang sangat jelek bagimu, inilah saat yang telah diperingatkan oleh Allah kepadamu." Lalu ia bertanya: "Siapakah kau?" Jawabnya: "Aku amalmu yang jelek." Lalu ia berkata: "Ya tuhan, jangan percepatkan kiamat, ya Tuhan jangan percepatkan kiamat."

Abul-Laits dengan sanadnya meriwayatkan dari Abu Hurairah RA berkata: "Nabi Muhammad SAW bersabda: "Seorang mukmin jika sakaratulmaut didatangi oleh malaikat dengan membawa sutera yang berisi misik (kasturi) dan tangkai-tangkai bunga, lalu dicabut rohnya bagaikan mengambil rambut didalam adunan sambil dipanggil: "Hai roh yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan perasaan rela dan diridhoi. Kembalilah dengan rahmat dan keridhoan Allah." Maka jika telah keluar rohnya langsung ditaruh diatas misik dan bunga-bunga itu lalu dilipat dengan sutera dan dibawa ke Illiyyin.

Adapun orang kafir jika sakaratulmaut didatangi oleh malaikat yang membawa kain bulu yang di dalamnya ada api, maka dicabut rohnya dengan kekerasan sambil dikatakan kepadanya: "Hai roh yang jahat keluarlah menuju murka Tuhammu ke tempat yang rendah hina dan siksaNya, maka bila telah keluar rohnya itu, diletakkan di atas api dan bersuara seperti sesuatu yang mendidih kemudian dilipat dan dibawa ke Sijjin."

Alfaqih Abu Ja'far meriwayatkan dengan sanadnya dari Abdullah bin Umar RA berkata: "Seorang mukmin jika diletakkan dikubur maka diperluaskan kuburnya itu hingga 70 hasta dan ditaburkan padanya bunga-bunga dan dihamparkan sutera, dan bila ia hafal sedikit dari al-quran sukup untuk penerangannya jika tidak maka Allah SWT memberikan kepadanya nur cahaya penerangan yang menyerupai penerangan matahari, dan didalam kubur bagaikan pengantin baru, jika tidur maka tidak ada yang berani membangunkan kecuali kekasihnya sendiri, maka ia bangun dari tidur itu bagaikan masih kurang masa tidurnya dan belum puas.

Adapun orang kafir maka akan dipersempit kuburnya sehingga menghancurkan tulang rusuknya dan masuk ke dalam perutnya lalu dikirimkan kepadanya ular segemuk leher unta, maka makan dagingnya sehingga habis dan sisa tulang semata-mata, lalu dikirim kepadanya malaikat yang akan menyiksa iaitu yang buta tuli dan bisu dengan membawa puntung dari besi yang langsung dipukulkannya, sedang malaikat itu tidak mendengar suara jeritannya dan tidak melihat keadaannya supaya tidak dikasihaninya, selain itu lalu dihidangkan siksa neraka itu tiap pagi dan petang."

Wallahu'alam.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...