it's happening....=)

heee..
ari nieyh jadual kelas x padat mcm selalu....
start pukul 12 tgh hari and abis kul 2 pm...
actually...
sumting happened tanpa dijangka lah....
heeee~~~
terlupa yg kelas ari neyh kelas terakhir dgn miss AFNI....
so..at the end of our class...
snap pics and....
miss AFNI susun kata2 sedeyh....
sobs.....seyes sedeyh......

btw...kelas dgn Miss kali nieyh mmg berbeza dri selalu...
ntah lah..tapi rasa happening sgt....
well...bile lagi nk merasa kelas njoy mcm tu.....
that was the last class,rite?

cuma.....
aku jer yg x puas hati...
huaaarrrggghh!
jeles ngn kengkawan...
apsal doe markah korg tinggi2 dari aku...??
haissssyyy!
seyes aku rasa rendah diri tahap teruk...
heee~~~

but...x pe la...
ada final kn??
hehehe...
aku x mo dah final aku x dpt tinggi2 cm korg gak...
mane aci cm nieyh....
org ckp...
duduk sama rendah,berdiri sama tinggi.....
so.......tu yg aku kejar skrg nieyh....
even english aku mmg broken tahap gaban arr.....
but...i will keep trying maaa....=)

hari nieyh sume pakai baju kurung...
biasa lah kn hari Isnin...
mmg rules nyer kena pakai baju kurung...
then..baru aku teringat pasal baju raya...
hehehehe.......
ada lg ke time2 cm nieyh baju raya yg cumil2 seyh?
cm susah jerp nk cari....
nk upah jahit??
maakkk aiii....tukang jahit mane pulak laa yg nak terima tempahan lg daa time2 cm ni....

hadoooiii.....

actually...
x kisah sgt pasal baju tu ade ke x..
sblm nieyh pun pnah jugak dah beraya tanpa baju raya...
hahaha.....
aku main tibai je baju kurung yg mmg da ada dlm almari tu....
asal aku pakai baju sudaaa....
ye la...bersiap lawa2 pun  nk ke mana jerp...
balik umah nenek last2 terperok kt dapur jerp...

tetamu bertali arus....
pinggan + mangkuk pun bertali arus jugak lah....
dah...siapa lagi yg nak basuh?
mangsa terdekat ialah.......aku la!
huhuhu....
duk la kt dapur tu membasuh.....
nieyh pun antara list2 perkara yg terpaksa aku buat...
selain daripada apa yang aku dah senaraikan kt...
entry2 sebelum nieyh...
hahahahaxxx.....

selalu tiap kali raya....
abah ngn umie lah yg sibuk siapkan semua persiapan...
tapi...
tahun nieyh...entahlah...
rasa mcm mls lah nk susahkan dorang lagi...
aku da besar..
hehe...
18 tahun sudaaa...=)

sbb tu lah semua benda tergendala...
slalunyer time2 cmnieyh...
baju dah at least 2 pasang siap...
tinggal nk cari kasut jerp...
except taun yg aku x da mood nk beraya...
memang aku x kn prepare sume bnda nieyh...
hehehe...

buruk perangai.......=p

ada jugak kn manusia x da mood nk raya eh??
haha...
aku mood mkan je yg ada time2 raya cmtu...=p

taun nieyh aku aim rumah2 yg buat :

1.soto
2.laksa
3.nasi daging
4.bihun sup
5.mee kuah

hahaha...
tu yg dlm TOP 5 jerp...
ada bnyk lagi...
mls nk senarai sumer....
yg pasti...rumah2 yg buat benda2 nieyh raya nnti...
tngu kedatangan iena mieyna cumil ke rumah anda yerk...=))
heeee~

kwn2??
yg boley drive tu dtg la amik aku.....
buley la taun nieyh aku lari dari kewajipan...
membasuh pinggan mangkuk..
huhu........

kt bilik pun skrg baru terasa bahang nk balik raya tu....
aku turun nk g kelas,dgr lagu raya...
aku nk naik bilik lps kelas pun dgr lagu raya...
petang2 aku turun nk g beli nasi buat bbuka...dgr lagu raya lg....
aku bgn sahur pun...lagu raya jgk yg aku dgr.....=)
thanks ye wt kwn2 yg bukak lagu raya tu...
takbir pun aku dah dgr da stkat ari nieyh...
huuu~

harapnyer...
sempat lah aku merasa sambut hari raya taun ni...
yg lg beberapa ari je lg nk menjelma nieyh...
heee...
insyaallah... =)

it;s coming to the end....

urmmm...
what a tired day....
seriously...
tired....
in fact.....
everything that i have done...
look like such a damn things....
and even sucks!
yeeew~

the question is?
what's is wrong with my feeling now...
wha does it's trying to say?
i'm just such in bloody way....

huhu...

hope everything is okay!
but actually...
it like something is wrong right now...
my heart is trying to say something...

my feeling was irritating...
i'm gonna even try to kill myself!
haha....
if i can make it become a reality..
i hope so...

but...
i'm not able to make it in my life...
it just like i'm gonna to waste my time...
been alive for almost 18 years...
huu~

some suggestions?
how could i lay of all this feelings?
in part of;  far from my heart..
my life...
my feeling....
even from my sight...

it's hurt....

totally hurt!

just feel COMFORTABLE..=)

urmm...
just feel comfortable??
hehe...

a ah...
cuma rasa selesa dgn semua yg aku buat hari nieyh....
mulanya rasa cm payah jerp nk buat n ikot jadual kelas tuk hari ni...

coz??
rase cm padat giler...
x larat kott...
tp...sbb dah nama pun nk belajar....
paksa juga...hehe...
sekali lagi aku kena buat benda2 terpaksa mcm nieyh....
(ingat kn kt skulah dulu jer)=p

malam nieyh...
just rileks atas katil...
kwn2??
semua sibuk...
main game lah,movie lah...
x kurang yg dok layan feeling.....
baca blog sedey...
huhu~~

hmmm.....
seriously tired sgt....
x larat...
penat lah...
heeee~(saya memang suka merungut)

erm...
tibe2 jer terpikir...
antara firasat dengan pengakuan?
mana yang paling boleh dipercayai?

kalau firasat...
kn datang dari hati kita sendiri...
kalau pengakuan...
datang dari mulut orang lain...
patut ke kita percaya?

firasat...
memang lah firasat tu pun belum pasti...
x ada bukti....
tapi kn firasat tu lahir dari hati kita....
kita x boleh percayakan hati kita sendiri ke?

kalau pengakuan......
kdg2 mungkin jugak org tu mengaku yg betul dah...
tapi mcm mne kalau kita still rasa yang...
pengakuan dia mcm x jujur?

mcm mana kita nk pastikan?
then...
salah ke kalau kita lebih ikotkan firasat kita??
urmmmm.....

whatever lah...

kadang2 ikot perasaan pun x de guna kan...
kadang2 luahkan,terus terang pun x menjadi jugak...
lebih baik diam...
biar masa yg uruskan semua.....
=)

S.E.N.G.A.L!

S
E
N
G
A
L

=.=
^^

hari ni...
semua sengal2....

badan sengal..
tangan sengal2
kaki sengal jugak...

leher sengal....
ibu jari kaki tangan semua sengal....
siku,lutut,lengan.....
semuanya sengal2......

T.T

x sangka pulok.....
rupanya orang2 yg aku jumpa hari ni pun....
semuanya sengal2....
SENGAL!

=.=
*_*
Y.Y

urmmm......

lepas tu...
makanan aku makan ari ni pun....
semua sengal2 jugak....
bukan salah makanan tu pun...

ni semua salah penjual2 SENGAL lah kn...
mane boleh amik untung cm tu...
masak x sedap...
jual kt org....
rugi duit elaun saya...
huhuhu...

patot nya saya dah boleh simpan wat beli baju raya dah........
rugi duit saya...

Y.Y

kenapa semua nya sengal???

mungkinkah esok saya ley rasa bukak puasa...
dengan makanan yang sodap2?
supaya saya tak bazirkan lagi duit elaun saya???
heee~

saya x suka membazir.....=.=
^^
saya juga tak boleh sabar bila org yg sengal layan saya dengan cara sengal nya.......=.=


'BULAN PUASA BULAN KEBERKATAN...JANGAN MEMBAZIR DI BULAN RAMADHAN'
=)

p/s:sdg berusaha menghabiskan makanan yang belum habis kerana tak sedap nieyh....
*_*

penting ke tak penting??

almost to sleep...
tapi...
tangan still gatal nak menaip...
so...
i need to write sumtink jugak dlm blog nieyh...
=)

currently....
stay in uitm merbuk....
dulu jer aku pk bapak best lah dapat masuk u...
rupenyer...
cissss....
hampeh giler kot...
my life was suck...huhu....


tapi...
at least...patut bersyukur lorh dapat jejak kaki gak...
masuk n sambung belajar kt u....
alhamdulillah...=)
walaupun result SPM boleh diiktiraf cukup2 makan jerp....
heeee....

seriously....
rindu giler kt umah...
wuaaaa....
wanna back home.....(homesick tahap terokk dah nieyh)
bosan lorh berpuasa kt cini....

hari2 bile col org kt umah...
makan yang sedap2...enak2 gitu....
sume makanan favourite aku ada...
aku kt cini jerp ari2 makan benda sama ....
apa yang ada jual kt bazar tu...tu la yang aku sentai...
serious....tak pernah rasa hidup seteruk nieyh...
hmmm.....

teruk ker???
pandai jer aku duk merungut nasib aku kt cini...
org kt palestin ntah2 tak dapat berbuka makanan mcm aku pun....
(patot bersyukur dengan apa yang ada kn...)...=)
x baik merungut2....
nanti Allah tarik nikmat tu...
baru tau....
(nie ar nasihat umie selalu kt aku)
heeeee~(kena selalu ingat pesan umie...baru ley jadi anak solehah..hihi..aminn)

dulu....
pikir banyak kali kott nk datang sambung belajar...
minat tu minat...
tp...
mood malas ngn mood nk enjoy tahap dewa tu...
lagi tinggi daripada mood nk belajar...
(ye la....3 bulan dok umah..nk2 lagi ley keja lak...pegang duit sendiri...)

heee~
time tu pikir hebat sangat dah la...
padahal....
jenuh lah abah ngn umie dok bg nasihat...

mujur lah..Allah bagi petunjuk awal...(alhamdulillah...=)
entah kenapa gaji aku kena potong time tu....
daripada basic RM600++....
tinggal RM400 jerp....
melampau ar...
aku keje mcm nak mati...pagi sampai malam jaga kedai...
ciput jer aku dapat...
nak beli baju sedozen  sehelai dua pun x lepas....

balik umah...
merungut2 kt abah...
abah senyum jerp...(abah nieyh...time2 org tgh moody duit cikit...senyum lak)
memuncung jer ngn abah time tu...
terus masuk bilik tak nak makan,minum...
(haha.....padahal bos aku yang potong gaji aku..bukan abah pun)

malam tu abah masuk bilik suh isi gak borang2 yang abah dah print tu....
lama gak la aku pikir...
time tu baru jer ingat nak g Penang...
duk ngn sepupu (Kak Linda)...
keje dy best......gaji basic + OT almost to RM2000++
memang nekad da time tu...
nak kejar duit jerp...
sebab banyak sangat benda yang aku teringin time tu......
(laptop,hp yg lg canggih..hehe....)
shopping selalu ngn kwn2...
lau belajar msti kena spend duit kt yuran,buku,mcm2 lg la...
x mcm time tu...
duit mmg puas enjoy...

smpy lah time tu...
abah basuh otak aku ni ngn ayat2 sedih + pengalaman hidup dy...
heeee~~
tersentap gak la time tu...
baru sedar...
lau belajar takat SPM jer....nanti tiba2 org buang keje mcm mne??
da la result SPM pun x seberapa...
takkan nak kawin lak kot??
kawin??
lau dapat husband kaya,ada rumah banglo 2,3 bijik sebijik,keta besar2....
x pe gak...
lau dapat yg setaraf ngn aku jugak???
mls keje lak tu...duit pun keje nk enjoy cm aku jgk...
cm ner????
wuaaaaaaa!!!

x mo...x mo...x mo...
taubat x nak weyh....
x leyh bayang hidup cm gitu....

so....
lepas muhasabbah diri sebegitu...
datanglah aku ke sini...
heeee~~

then???
ntah....
maybe kena muhasabbah diri lain lagi agaknyer nieyh...
perangai masih sama...
still remains the same...

hurmmm.....

abah ngn umie???
seem like they know...
cm ne aku kt cini...
heee~~~
(naluri keibubapaan selalu tepat)
=)

Airmata Ibu ~ Siti Nurhaliza

DIA



dulu...
dia pernah tangisi kehilangan "DIA"
saat tu dia salahkan semua yang ada....
kenapa,siapa,bagaimana dan bila.....
means dia salahkah semuanya...
dia salahkan masa yang buatkan benda tu terjadi.....
dia salahkan insan penyebab hal tu terjadi.....
dia salahkan semuanya...
penyebab dan musabab yang membawa kepada benda ni terjadi...
sampai dia kehilangan "DIA"........

dia ambil masa yang lama.....
pulihkan semuanya kembali....
dia ambil masa yang lama.....
tuk perbetul semuanya semula......
sebab....
bila dia toleh ke sisi....
entah berapa ramai insan yang dia sayang...
bergantung pada tali kekuatan hidup dia.....

berapa lama??
dia sendiri susah nk jelaskan...
kerana sampai saat dan ketika ni....
dia masih ambil masa pulihkan semuanya...
tapi...
sejauh mana semuanya pulih seperti biasa....
cuma sedikit....
x sampai separuh...
suku?
juga x sampai ke tahap tu.....


lalu...
dia putuskan untuk mulakan sebuah lakonan....
yang boleh serikan semula hidup insan2 yang memerlukan dia....
dia tau dia kejam tuk buat mcm tu..
tapi dia lebih kejam untuk terus zahirkan realiti perasaan dia...
masa tu.....
dan...
dia laksanakan lakonan tu dengan sebaiknya....

bermaknakah hidup melalui cara lakonan?
dia tak pasti....
apa yang pasti...
ternyata dia berjaya kuatkan kembali mereka....
dan ternyata...
mereka lebih kuat dari dia...
terlalu....
sedangkan usia mereka...
terlalu mentah......
mungkin lebih mentah dari dia.....

bermula satu corak hidup yang baru.....
dia mula belajar tuk terima keadaan sebenar...
belajar untuk bergantung kepada kekuatan diri...
tuk harungi kekurangan perjalanan hidup...
bagi dia..ia suatu kekurangan...
mungkin bagi Yang Berkuasa....
inilah pelengkap dalam kehidupan dia.....
Insya allah.......

bila dia lihat insan2 yang dia sayang ini...
sudah mampu berdiri dengan kekuatan mereka sendiri...
dia putuskan untuk terus tidak mengharap semula..
pada sebuah kebahagiaan...
cukup apa yang dia rasa....
satu kemusnahan yang sampai dia hembuskan nafas terakhir...
akan dia ingat dan tak mungkin memaafkan....

kejamkah dia?

terserah kepada apa yang orang lain nak nilai...
sejak kejadian tu yang masih berlarutan sampai ke hari ni...
dia dah berhenti tuk harap pada sebuah erti kebahagiaan...
dia cuba bina semula...
dia cuba semai semula...
dia cuba fahami semula...
tapi...
dia yakin yang kebahagiaan bukan milik dia...

sampai saat ni..
dia masih cuba menghuraikan erti sebuah kebahagiaan dalam kekeluargaan....
genap 8 tahun...
dia cuba bina semula kebahagiaan tu...
tapi selama tu lah..
dia belum peroleh hasilnya...
yang ada...
cuma hati nya yang makin sakit....

andai kata matanya pejam dulu..
sebelum dia sempat berjumpa dengan insan yang dah tinggalkan dia...
dan buat insan2 lain yang memerlukan dia juga terseksa...
ingin dia ucapkan seawalnya...
dia x mungkin maafkan anda...
terima kasih untuk lahirkan dia...
dan...
percayakan dia untuk lalui semua ni dengan sendiri...

apa yang mampu dia ucapkan..
kalau saat jasad dia dah kaku.....
dia harap bukan anda insan terawal,pertengahan mahu pun terakhir...
yang mengucup dahinya.....
cukup lah...
ingatilah saat anda mencium dahinya...
saat pertama kali dia dijemput mengunjungi dunia...
melalui anda....
dan...
saat itu jugalah yang terakhir buat anda....
mengucup dahinya.....

sekali dia membenci...
cukuplah sekali..
terus saja pergi...
biarlah andai hatinya ditafsir sebagai batu...
dia tak pernah kisah...
sebab tak akan ada yang memahami.....
dan x mungkin ada yang memahami....

~21 August in memory~



it's nothing at all....maybe..

" tulisan hati adalah lebih bermakna daripada tulisan tangan......."


 

Taio Cruz - She's Like A Star [With Lyrics]

LoVeLy QuOtEs.....=)

Maybe God put a few bad people in your life, so when the right one came along you’d be thankful. 
~ Andrea Kiefer ~
suka sangat dengan quotes nieyh...
jadi manusia mmg perlu bersyukur...
=)
ermm...
sekali dah terkena..
baru tahu mana baik or buruknya benda yg dah dibuat tu...
mcm sekarang...
aku harap sangat dpt putar balik masa...
(mcm dlm citer DORAEMON tu)
supaya aku dapat ubah balik semua yg dah jadi tu.....
kepada yang lebih baik....
yang x buat aku menyesal mcm skrg....
hmmm....
tapi dah x mungkin kan...
mana ada lagi dah masa lalu...
yang boleh2 di turn back kn balik....
kalau lah ada...
alahaiii...
nikmatnya hidup....
heee~
yang tinggal sekarang...
menyesal je...
huuuu~
ye la...mana dah aku mampu nak undurkan balik masa tu...
nk betulkan balik apa yang dah berlaku...
yang tinggal cuma satu pilihan....
fikir dgn lebih matang sebelum buat sesuatu....
baiki kehidupan sekarang......
jangan ulang kesilapan sama...
this is what my dad told me~
=)
tapi...
kadang2 takot...
kalaulah kesilapan yang pernah kita buat tu...
susah nk diterima orang...
walau kita dah berubah..
tak ulang perkara yang sama...
sedihnyer.........
orang cakap manusia x pernah lari dari buat kesalahan....
mungkin x ada orang yang akan menilai kesalahan kita tu...
mungkin...mesti ada punya......
erm....
so...perlukah bila bdepan situasi mcm tu...
aku kena keluarkan words nieyh?
DO I CARE WHAT ARE U THINKING BOUT ME?
should I??

masa selalu cemburukan saya......~huu~


balik daripada kelas BEL 130 td...
dah pukul 2.00 ptg..
weee~
lenguh badan2 saya......
so...
landing2 atas katil...
next class-MTC 016
dengan miss salmah....=)

ok....
so...
time landing2 tu....
hp 'kesayangan' nieyh.....
ter'off' dgn sendirinya....
x de masalah...
just turn on balik jerp an...
=)

entah time bile...
terlelap...
tp sempatlah set kn alarm tu kul 3.30 ptg...
coz kul 4.10 dah start kelas....
tido la saya dengan tenang nye...

time tu plak...
ujan...
giler best tidoo......=))
suker sgt...
rumate saya pulak (ain)=)
x tau lah pegi mane...
asenyer kelas dy full hari ni...
so
tinggal saya seorang2 lah kn...

then...
3.30 ptg...
alarm pun bunyi.......
tgk jam...
mls yg amat mau bgn......


3.45 bru bgn....
pegi basuh muka,siap2....
tgk jam kt hp....
pukul 4.00 ptg...

so...
agak2 nyer sempat lah sampai sblm 4.10...
dlm pikiran...
miss salmah selalu datang lewat 5 minit...
kekekekek.....

tgk kawan sebelah bilik yg jugak sekelas...
afaf da pg..
pelik jugak bile mase dy pegi...
selalu nye dy dtg jenguk aku dulu...
~weee~

so...just turun lah dgn tergesa2...
time tu ramai bdk diploma jerp......
ada aktiviti ape ntah dorg nieyh....

tp...
tibe2 rase pelik......
pelik semacam.......

terpikir nk tnya seseorang...
pukul berapakah sekarang nieyh??
erm....
jam tangan ada...
tapi.....
 da misfunction pulekk...
huhuhhu......

suddenly.....fortunately lah...
ada sorg budak dip lalu....
tegur jugak lah tnye pukul brape.....

heeeee~

pukul 4.30 ptg kak!
<<<<>>>>>>>>

means aku dah lewat 20 minit da pun....
huhuhuhu...
kenapakanh jam di hp ku masih di pukul 4.00 ptg????
wuaaa~

baru teringat...
selepas meng turn on kn kembali...
hp tu...
lupa setting masa balik...
ke waktu yg betulnya........

~sengal~

so...
miss lah kelas miss salmah...

means???
mampus aku kena berleter ngn afaf gak td....

wuaaaa~~~~
=((

the moral of the story :
jgn percayakan jam hp
terutama sony ericsson...
~heee~

i am waiting.....



it almost to the time for breaking fast....
but....
i am still here..waiting for him...
retreat from earlier....
why you keep silent??
did you feel angry with me?

i know that is my fault...
i always make you in trouble...
it just such a useless person...
to be there..... in your heart.....
that is what i am thinking of now......

hmm......
should i tell you something?
the things that maybe you never know........
or else....you just guess it by your own....

i love you...
and...
i need you...

i don't know how could i tell you...
and express to you well....
so that i can prove it to you....
that i really mean it.....

really.....

it was my mistake....
to make all of this things....
but...
i never regret that...
it just such a nice things...

i am thankful that i find someone like you....
a nice guy.....=)
i am very grateful....

but....

it just only me....
who did not know...
how to appreciate you well....
i am sorry....

KATAKAN......??



hehe......
this is all about love.....
about who are in love....
and who are love to be in love???
kekekeke.........

petang tadi saya meluangkan masa...
baca satu majalah...
majalah hiburan???
x jgk...
tapi lebih jugak lah kepada majalah hiburan....
heeee~

dan.....
saya temui ini.....
MUST READ IT!!=))

KATAKAN 'NO' PADA LELAKI JENIS INI

-merayu pada kamu untuk datang ke rumahnya....
(hmm....mungkinkah dia ada agenda yang tersembunyi??wallahualam..papepun..kena berhati2...=)
mencegah lebih baik daripada mengubati..nk2 lagi kalau baru kenal......x tau asal usul pun,tetibe ajak balik umah...hhhuhu...apekah????dangerous.....)

-cuba mengambil kesempatan terhadap kamu misalnya awal-awal lagi dah berani main sentuh2...
(aisyy...kategori ni bahaya..heee.....kena perhati jugak....mungkin ada udang di sebalik mee tiap tingkah laku dia........heee...bulan2 posa sebut mee...lapar je rase..=))

-menjauhkan diri dari kamu ketika menjawab panggilan....(ni yang paling gue ngak suka...huhuh...sudah terang lagi bersuluh lah dah ada pempuan lain..nampak sangat buaya darat nieyh..huhu)

-mengajak kamu ke tempat2 yang sunyi dan jauh dari orang ramai kononnya nak ada privacy tapi hakikat sebenarnya....sendiri mau ingat lah...(huhu...ni lah kot agaknya punca2 lahir bayi luar nikah nieyh...pastu jadi kes pembuangan bayi....kojam amat tu...)

-takut memperkenalkan kamu kepada teman2 dan ahli family nya...(nie dah sah2 nk simpan kite buat stok geli2 dia aje......emang dasar...huhu...)

-terlalu banyak undang-undang misalnya tak boleh hubungi dia waktu2 tertentu yang dia tetapkan,tidak boleh ke tempat2 tertentu dan macam2 lah...(erm...ni pun mungkin jugak sebab lelaki jenis ini adalah jenis playboy..heee...asyik2 nak sembunyi jerp..taula banayk awek pun..huhuh...)

-terlalu banyak alasan setiap kali kamu mencurigai sikapnya...(ni dah pernah rasa dah...salah diri dia nak salahkan orang pulak.....dasar...hee....memang selalu cuba tegakkan benang basah..cara paling efisyen...putus aje lelaki mcm nieyh.......buang masa,tenaga dan menghakis ketebalan hati aja...)

-menyepi dengan tiba2 kemudian muncul dengan pelbagai alasan....(mungkin kdg2 sebab urgent..tapi msti boleh beza kalau urgent dengan sengaja buat2 urgent...walhal di belakang kite buat onar..huhu)

hmm...tu je lah yg disenaraikan..berguna or x???
ntah..depends on situation....
ape pun...
dalam cinta mesti kena ada keserasian,persefahaman dan toleransi...
kasih sayang tu mesti...
tunggak utama sebab wujudnya cinta........=)

satu juga yang menarik dalam majalah ni....

CINTA PERLUKAN KEBERANIAN UNTUK BERSUARA KERANA TANPA KATA2 
BUKAN HANYA CINTA TIDAK MAMPU JADI KENYATAAN MALAH MUNGKIN JUGA 
IMPIAN TURUT BERKECAI DI TENGAHJALAN....


wuaaa....
sadis amat nieyh kata2...
yang konkritnya di sini...
saya tak suka impian saya berkecai...
walau telah berkali2 impian yang saya bina berkecai...

walau apa pun...
hingga sekarang...
saya masih membina impian yang sama...
setelah ia berkecai sekian kalinya...

kerana...

saya pasti...
impian saya akan berhenti berkecai....
bila tiba saat yang sesuai...
untuk terus terbina...
utuh dan kukuh.....

saya tak pernah berhenti berharap.........=)


10 PETANDA SI DIA JODOH KITA.....




10 PETANDA SI DIA JODOH KITA..=)

1. Gunakan seluruh pancaindera
Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Tuhan yang maha esa. Tetapi bagaimana kita hendak mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Tuhan mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan akal untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi, spiritual dan fizikal antara keduanya.
Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan? Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.
2. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.
Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.


3. Senang bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.
Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.
4. Terima kita seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan.
Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini.
Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.
5. Sentiasa jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.
Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.
Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.


6. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.
Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.
Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.
7. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.
Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.
Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan.
Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?
8. Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.
Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.
Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, ‘lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih.
Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.
9. Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut.
Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.
Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita.
Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.
10. Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.
Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu.
Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.
Mimpi
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi.
Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.
Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.
Fikirkanlah. Adakah dia jodoh kita?
“ Manusia merancang, Allah menentukan.”
=)

it's happening....=)

heee..
ari nieyh jadual kelas x padat mcm selalu....
start pukul 12 tgh hari and abis kul 2 pm...
actually...
sumting happened tanpa dijangka lah....
heeee~~~
terlupa yg kelas ari neyh kelas terakhir dgn miss AFNI....
so..at the end of our class...
snap pics and....
miss AFNI susun kata2 sedeyh....
sobs.....seyes sedeyh......

btw...kelas dgn Miss kali nieyh mmg berbeza dri selalu...
ntah lah..tapi rasa happening sgt....
well...bile lagi nk merasa kelas njoy mcm tu.....
that was the last class,rite?

cuma.....
aku jer yg x puas hati...
huaaarrrggghh!
jeles ngn kengkawan...
apsal doe markah korg tinggi2 dari aku...??
haissssyyy!
seyes aku rasa rendah diri tahap teruk...
heee~~~

but...x pe la...
ada final kn??
hehehe...
aku x mo dah final aku x dpt tinggi2 cm korg gak...
mane aci cm nieyh....
org ckp...
duduk sama rendah,berdiri sama tinggi.....
so.......tu yg aku kejar skrg nieyh....
even english aku mmg broken tahap gaban arr.....
but...i will keep trying maaa....=)

hari nieyh sume pakai baju kurung...
biasa lah kn hari Isnin...
mmg rules nyer kena pakai baju kurung...
then..baru aku teringat pasal baju raya...
hehehehe.......
ada lg ke time2 cm nieyh baju raya yg cumil2 seyh?
cm susah jerp nk cari....
nk upah jahit??
maakkk aiii....tukang jahit mane pulak laa yg nak terima tempahan lg daa time2 cm ni....

hadoooiii.....

actually...
x kisah sgt pasal baju tu ade ke x..
sblm nieyh pun pnah jugak dah beraya tanpa baju raya...
hahaha.....
aku main tibai je baju kurung yg mmg da ada dlm almari tu....
asal aku pakai baju sudaaa....
ye la...bersiap lawa2 pun  nk ke mana jerp...
balik umah nenek last2 terperok kt dapur jerp...

tetamu bertali arus....
pinggan + mangkuk pun bertali arus jugak lah....
dah...siapa lagi yg nak basuh?
mangsa terdekat ialah.......aku la!
huhuhu....
duk la kt dapur tu membasuh.....
nieyh pun antara list2 perkara yg terpaksa aku buat...
selain daripada apa yang aku dah senaraikan kt...
entry2 sebelum nieyh...
hahahahaxxx.....

selalu tiap kali raya....
abah ngn umie lah yg sibuk siapkan semua persiapan...
tapi...
tahun nieyh...entahlah...
rasa mcm mls lah nk susahkan dorang lagi...
aku da besar..
hehe...
18 tahun sudaaa...=)

sbb tu lah semua benda tergendala...
slalunyer time2 cmnieyh...
baju dah at least 2 pasang siap...
tinggal nk cari kasut jerp...
except taun yg aku x da mood nk beraya...
memang aku x kn prepare sume bnda nieyh...
hehehe...

buruk perangai.......=p

ada jugak kn manusia x da mood nk raya eh??
haha...
aku mood mkan je yg ada time2 raya cmtu...=p

taun nieyh aku aim rumah2 yg buat :

1.soto
2.laksa
3.nasi daging
4.bihun sup
5.mee kuah

hahaha...
tu yg dlm TOP 5 jerp...
ada bnyk lagi...
mls nk senarai sumer....
yg pasti...rumah2 yg buat benda2 nieyh raya nnti...
tngu kedatangan iena mieyna cumil ke rumah anda yerk...=))
heeee~

kwn2??
yg boley drive tu dtg la amik aku.....
buley la taun nieyh aku lari dari kewajipan...
membasuh pinggan mangkuk..
huhu........

kt bilik pun skrg baru terasa bahang nk balik raya tu....
aku turun nk g kelas,dgr lagu raya...
aku nk naik bilik lps kelas pun dgr lagu raya...
petang2 aku turun nk g beli nasi buat bbuka...dgr lagu raya lg....
aku bgn sahur pun...lagu raya jgk yg aku dgr.....=)
thanks ye wt kwn2 yg bukak lagu raya tu...
takbir pun aku dah dgr da stkat ari nieyh...
huuu~

harapnyer...
sempat lah aku merasa sambut hari raya taun ni...
yg lg beberapa ari je lg nk menjelma nieyh...
heee...
insyaallah... =)

it;s coming to the end....

urmmm...
what a tired day....
seriously...
tired....
in fact.....
everything that i have done...
look like such a damn things....
and even sucks!
yeeew~

the question is?
what's is wrong with my feeling now...
wha does it's trying to say?
i'm just such in bloody way....

huhu...

hope everything is okay!
but actually...
it like something is wrong right now...
my heart is trying to say something...

my feeling was irritating...
i'm gonna even try to kill myself!
haha....
if i can make it become a reality..
i hope so...

but...
i'm not able to make it in my life...
it just like i'm gonna to waste my time...
been alive for almost 18 years...
huu~

some suggestions?
how could i lay of all this feelings?
in part of;  far from my heart..
my life...
my feeling....
even from my sight...

it's hurt....

totally hurt!

just feel COMFORTABLE..=)

urmm...
just feel comfortable??
hehe...

a ah...
cuma rasa selesa dgn semua yg aku buat hari nieyh....
mulanya rasa cm payah jerp nk buat n ikot jadual kelas tuk hari ni...

coz??
rase cm padat giler...
x larat kott...
tp...sbb dah nama pun nk belajar....
paksa juga...hehe...
sekali lagi aku kena buat benda2 terpaksa mcm nieyh....
(ingat kn kt skulah dulu jer)=p

malam nieyh...
just rileks atas katil...
kwn2??
semua sibuk...
main game lah,movie lah...
x kurang yg dok layan feeling.....
baca blog sedey...
huhu~~

hmmm.....
seriously tired sgt....
x larat...
penat lah...
heeee~(saya memang suka merungut)

erm...
tibe2 jer terpikir...
antara firasat dengan pengakuan?
mana yang paling boleh dipercayai?

kalau firasat...
kn datang dari hati kita sendiri...
kalau pengakuan...
datang dari mulut orang lain...
patut ke kita percaya?

firasat...
memang lah firasat tu pun belum pasti...
x ada bukti....
tapi kn firasat tu lahir dari hati kita....
kita x boleh percayakan hati kita sendiri ke?

kalau pengakuan......
kdg2 mungkin jugak org tu mengaku yg betul dah...
tapi mcm mne kalau kita still rasa yang...
pengakuan dia mcm x jujur?

mcm mana kita nk pastikan?
then...
salah ke kalau kita lebih ikotkan firasat kita??
urmmmm.....

whatever lah...

kadang2 ikot perasaan pun x de guna kan...
kadang2 luahkan,terus terang pun x menjadi jugak...
lebih baik diam...
biar masa yg uruskan semua.....
=)

S.E.N.G.A.L!

S
E
N
G
A
L

=.=
^^

hari ni...
semua sengal2....

badan sengal..
tangan sengal2
kaki sengal jugak...

leher sengal....
ibu jari kaki tangan semua sengal....
siku,lutut,lengan.....
semuanya sengal2......

T.T

x sangka pulok.....
rupanya orang2 yg aku jumpa hari ni pun....
semuanya sengal2....
SENGAL!

=.=
*_*
Y.Y

urmmm......

lepas tu...
makanan aku makan ari ni pun....
semua sengal2 jugak....
bukan salah makanan tu pun...

ni semua salah penjual2 SENGAL lah kn...
mane boleh amik untung cm tu...
masak x sedap...
jual kt org....
rugi duit elaun saya...
huhuhu...

patot nya saya dah boleh simpan wat beli baju raya dah........
rugi duit saya...

Y.Y

kenapa semua nya sengal???

mungkinkah esok saya ley rasa bukak puasa...
dengan makanan yang sodap2?
supaya saya tak bazirkan lagi duit elaun saya???
heee~

saya x suka membazir.....=.=
^^
saya juga tak boleh sabar bila org yg sengal layan saya dengan cara sengal nya.......=.=


'BULAN PUASA BULAN KEBERKATAN...JANGAN MEMBAZIR DI BULAN RAMADHAN'
=)

p/s:sdg berusaha menghabiskan makanan yang belum habis kerana tak sedap nieyh....
*_*

penting ke tak penting??

almost to sleep...
tapi...
tangan still gatal nak menaip...
so...
i need to write sumtink jugak dlm blog nieyh...
=)

currently....
stay in uitm merbuk....
dulu jer aku pk bapak best lah dapat masuk u...
rupenyer...
cissss....
hampeh giler kot...
my life was suck...huhu....


tapi...
at least...patut bersyukur lorh dapat jejak kaki gak...
masuk n sambung belajar kt u....
alhamdulillah...=)
walaupun result SPM boleh diiktiraf cukup2 makan jerp....
heeee....

seriously....
rindu giler kt umah...
wuaaaa....
wanna back home.....(homesick tahap terokk dah nieyh)
bosan lorh berpuasa kt cini....

hari2 bile col org kt umah...
makan yang sedap2...enak2 gitu....
sume makanan favourite aku ada...
aku kt cini jerp ari2 makan benda sama ....
apa yang ada jual kt bazar tu...tu la yang aku sentai...
serious....tak pernah rasa hidup seteruk nieyh...
hmmm.....

teruk ker???
pandai jer aku duk merungut nasib aku kt cini...
org kt palestin ntah2 tak dapat berbuka makanan mcm aku pun....
(patot bersyukur dengan apa yang ada kn...)...=)
x baik merungut2....
nanti Allah tarik nikmat tu...
baru tau....
(nie ar nasihat umie selalu kt aku)
heeeee~(kena selalu ingat pesan umie...baru ley jadi anak solehah..hihi..aminn)

dulu....
pikir banyak kali kott nk datang sambung belajar...
minat tu minat...
tp...
mood malas ngn mood nk enjoy tahap dewa tu...
lagi tinggi daripada mood nk belajar...
(ye la....3 bulan dok umah..nk2 lagi ley keja lak...pegang duit sendiri...)

heee~
time tu pikir hebat sangat dah la...
padahal....
jenuh lah abah ngn umie dok bg nasihat...

mujur lah..Allah bagi petunjuk awal...(alhamdulillah...=)
entah kenapa gaji aku kena potong time tu....
daripada basic RM600++....
tinggal RM400 jerp....
melampau ar...
aku keje mcm nak mati...pagi sampai malam jaga kedai...
ciput jer aku dapat...
nak beli baju sedozen  sehelai dua pun x lepas....

balik umah...
merungut2 kt abah...
abah senyum jerp...(abah nieyh...time2 org tgh moody duit cikit...senyum lak)
memuncung jer ngn abah time tu...
terus masuk bilik tak nak makan,minum...
(haha.....padahal bos aku yang potong gaji aku..bukan abah pun)

malam tu abah masuk bilik suh isi gak borang2 yang abah dah print tu....
lama gak la aku pikir...
time tu baru jer ingat nak g Penang...
duk ngn sepupu (Kak Linda)...
keje dy best......gaji basic + OT almost to RM2000++
memang nekad da time tu...
nak kejar duit jerp...
sebab banyak sangat benda yang aku teringin time tu......
(laptop,hp yg lg canggih..hehe....)
shopping selalu ngn kwn2...
lau belajar msti kena spend duit kt yuran,buku,mcm2 lg la...
x mcm time tu...
duit mmg puas enjoy...

smpy lah time tu...
abah basuh otak aku ni ngn ayat2 sedih + pengalaman hidup dy...
heeee~~
tersentap gak la time tu...
baru sedar...
lau belajar takat SPM jer....nanti tiba2 org buang keje mcm mne??
da la result SPM pun x seberapa...
takkan nak kawin lak kot??
kawin??
lau dapat husband kaya,ada rumah banglo 2,3 bijik sebijik,keta besar2....
x pe gak...
lau dapat yg setaraf ngn aku jugak???
mls keje lak tu...duit pun keje nk enjoy cm aku jgk...
cm ner????
wuaaaaaaa!!!

x mo...x mo...x mo...
taubat x nak weyh....
x leyh bayang hidup cm gitu....

so....
lepas muhasabbah diri sebegitu...
datanglah aku ke sini...
heeee~~

then???
ntah....
maybe kena muhasabbah diri lain lagi agaknyer nieyh...
perangai masih sama...
still remains the same...

hurmmm.....

abah ngn umie???
seem like they know...
cm ne aku kt cini...
heee~~~
(naluri keibubapaan selalu tepat)
=)

Airmata Ibu ~ Siti Nurhaliza

DIA



dulu...
dia pernah tangisi kehilangan "DIA"
saat tu dia salahkan semua yang ada....
kenapa,siapa,bagaimana dan bila.....
means dia salahkah semuanya...
dia salahkan masa yang buatkan benda tu terjadi.....
dia salahkan insan penyebab hal tu terjadi.....
dia salahkan semuanya...
penyebab dan musabab yang membawa kepada benda ni terjadi...
sampai dia kehilangan "DIA"........

dia ambil masa yang lama.....
pulihkan semuanya kembali....
dia ambil masa yang lama.....
tuk perbetul semuanya semula......
sebab....
bila dia toleh ke sisi....
entah berapa ramai insan yang dia sayang...
bergantung pada tali kekuatan hidup dia.....

berapa lama??
dia sendiri susah nk jelaskan...
kerana sampai saat dan ketika ni....
dia masih ambil masa pulihkan semuanya...
tapi...
sejauh mana semuanya pulih seperti biasa....
cuma sedikit....
x sampai separuh...
suku?
juga x sampai ke tahap tu.....


lalu...
dia putuskan untuk mulakan sebuah lakonan....
yang boleh serikan semula hidup insan2 yang memerlukan dia....
dia tau dia kejam tuk buat mcm tu..
tapi dia lebih kejam untuk terus zahirkan realiti perasaan dia...
masa tu.....
dan...
dia laksanakan lakonan tu dengan sebaiknya....

bermaknakah hidup melalui cara lakonan?
dia tak pasti....
apa yang pasti...
ternyata dia berjaya kuatkan kembali mereka....
dan ternyata...
mereka lebih kuat dari dia...
terlalu....
sedangkan usia mereka...
terlalu mentah......
mungkin lebih mentah dari dia.....

bermula satu corak hidup yang baru.....
dia mula belajar tuk terima keadaan sebenar...
belajar untuk bergantung kepada kekuatan diri...
tuk harungi kekurangan perjalanan hidup...
bagi dia..ia suatu kekurangan...
mungkin bagi Yang Berkuasa....
inilah pelengkap dalam kehidupan dia.....
Insya allah.......

bila dia lihat insan2 yang dia sayang ini...
sudah mampu berdiri dengan kekuatan mereka sendiri...
dia putuskan untuk terus tidak mengharap semula..
pada sebuah kebahagiaan...
cukup apa yang dia rasa....
satu kemusnahan yang sampai dia hembuskan nafas terakhir...
akan dia ingat dan tak mungkin memaafkan....

kejamkah dia?

terserah kepada apa yang orang lain nak nilai...
sejak kejadian tu yang masih berlarutan sampai ke hari ni...
dia dah berhenti tuk harap pada sebuah erti kebahagiaan...
dia cuba bina semula...
dia cuba semai semula...
dia cuba fahami semula...
tapi...
dia yakin yang kebahagiaan bukan milik dia...

sampai saat ni..
dia masih cuba menghuraikan erti sebuah kebahagiaan dalam kekeluargaan....
genap 8 tahun...
dia cuba bina semula kebahagiaan tu...
tapi selama tu lah..
dia belum peroleh hasilnya...
yang ada...
cuma hati nya yang makin sakit....

andai kata matanya pejam dulu..
sebelum dia sempat berjumpa dengan insan yang dah tinggalkan dia...
dan buat insan2 lain yang memerlukan dia juga terseksa...
ingin dia ucapkan seawalnya...
dia x mungkin maafkan anda...
terima kasih untuk lahirkan dia...
dan...
percayakan dia untuk lalui semua ni dengan sendiri...

apa yang mampu dia ucapkan..
kalau saat jasad dia dah kaku.....
dia harap bukan anda insan terawal,pertengahan mahu pun terakhir...
yang mengucup dahinya.....
cukup lah...
ingatilah saat anda mencium dahinya...
saat pertama kali dia dijemput mengunjungi dunia...
melalui anda....
dan...
saat itu jugalah yang terakhir buat anda....
mengucup dahinya.....

sekali dia membenci...
cukuplah sekali..
terus saja pergi...
biarlah andai hatinya ditafsir sebagai batu...
dia tak pernah kisah...
sebab tak akan ada yang memahami.....
dan x mungkin ada yang memahami....

~21 August in memory~



it's nothing at all....maybe..

" tulisan hati adalah lebih bermakna daripada tulisan tangan......."


 

Taio Cruz - She's Like A Star [With Lyrics]

LoVeLy QuOtEs.....=)

Maybe God put a few bad people in your life, so when the right one came along you’d be thankful. 
~ Andrea Kiefer ~
suka sangat dengan quotes nieyh...
jadi manusia mmg perlu bersyukur...
=)
ermm...
sekali dah terkena..
baru tahu mana baik or buruknya benda yg dah dibuat tu...
mcm sekarang...
aku harap sangat dpt putar balik masa...
(mcm dlm citer DORAEMON tu)
supaya aku dapat ubah balik semua yg dah jadi tu.....
kepada yang lebih baik....
yang x buat aku menyesal mcm skrg....
hmmm....
tapi dah x mungkin kan...
mana ada lagi dah masa lalu...
yang boleh2 di turn back kn balik....
kalau lah ada...
alahaiii...
nikmatnya hidup....
heee~
yang tinggal sekarang...
menyesal je...
huuuu~
ye la...mana dah aku mampu nak undurkan balik masa tu...
nk betulkan balik apa yang dah berlaku...
yang tinggal cuma satu pilihan....
fikir dgn lebih matang sebelum buat sesuatu....
baiki kehidupan sekarang......
jangan ulang kesilapan sama...
this is what my dad told me~
=)
tapi...
kadang2 takot...
kalaulah kesilapan yang pernah kita buat tu...
susah nk diterima orang...
walau kita dah berubah..
tak ulang perkara yang sama...
sedihnyer.........
orang cakap manusia x pernah lari dari buat kesalahan....
mungkin x ada orang yang akan menilai kesalahan kita tu...
mungkin...mesti ada punya......
erm....
so...perlukah bila bdepan situasi mcm tu...
aku kena keluarkan words nieyh?
DO I CARE WHAT ARE U THINKING BOUT ME?
should I??

masa selalu cemburukan saya......~huu~


balik daripada kelas BEL 130 td...
dah pukul 2.00 ptg..
weee~
lenguh badan2 saya......
so...
landing2 atas katil...
next class-MTC 016
dengan miss salmah....=)

ok....
so...
time landing2 tu....
hp 'kesayangan' nieyh.....
ter'off' dgn sendirinya....
x de masalah...
just turn on balik jerp an...
=)

entah time bile...
terlelap...
tp sempatlah set kn alarm tu kul 3.30 ptg...
coz kul 4.10 dah start kelas....
tido la saya dengan tenang nye...

time tu plak...
ujan...
giler best tidoo......=))
suker sgt...
rumate saya pulak (ain)=)
x tau lah pegi mane...
asenyer kelas dy full hari ni...
so
tinggal saya seorang2 lah kn...

then...
3.30 ptg...
alarm pun bunyi.......
tgk jam...
mls yg amat mau bgn......


3.45 bru bgn....
pegi basuh muka,siap2....
tgk jam kt hp....
pukul 4.00 ptg...

so...
agak2 nyer sempat lah sampai sblm 4.10...
dlm pikiran...
miss salmah selalu datang lewat 5 minit...
kekekekek.....

tgk kawan sebelah bilik yg jugak sekelas...
afaf da pg..
pelik jugak bile mase dy pegi...
selalu nye dy dtg jenguk aku dulu...
~weee~

so...just turun lah dgn tergesa2...
time tu ramai bdk diploma jerp......
ada aktiviti ape ntah dorg nieyh....

tp...
tibe2 rase pelik......
pelik semacam.......

terpikir nk tnya seseorang...
pukul berapakah sekarang nieyh??
erm....
jam tangan ada...
tapi.....
 da misfunction pulekk...
huhuhhu......

suddenly.....fortunately lah...
ada sorg budak dip lalu....
tegur jugak lah tnye pukul brape.....

heeeee~

pukul 4.30 ptg kak!
<<<<>>>>>>>>

means aku dah lewat 20 minit da pun....
huhuhuhu...
kenapakanh jam di hp ku masih di pukul 4.00 ptg????
wuaaa~

baru teringat...
selepas meng turn on kn kembali...
hp tu...
lupa setting masa balik...
ke waktu yg betulnya........

~sengal~

so...
miss lah kelas miss salmah...

means???
mampus aku kena berleter ngn afaf gak td....

wuaaaa~~~~
=((

the moral of the story :
jgn percayakan jam hp
terutama sony ericsson...
~heee~

i am waiting.....



it almost to the time for breaking fast....
but....
i am still here..waiting for him...
retreat from earlier....
why you keep silent??
did you feel angry with me?

i know that is my fault...
i always make you in trouble...
it just such a useless person...
to be there..... in your heart.....
that is what i am thinking of now......

hmm......
should i tell you something?
the things that maybe you never know........
or else....you just guess it by your own....

i love you...
and...
i need you...

i don't know how could i tell you...
and express to you well....
so that i can prove it to you....
that i really mean it.....

really.....

it was my mistake....
to make all of this things....
but...
i never regret that...
it just such a nice things...

i am thankful that i find someone like you....
a nice guy.....=)
i am very grateful....

but....

it just only me....
who did not know...
how to appreciate you well....
i am sorry....

KATAKAN......??



hehe......
this is all about love.....
about who are in love....
and who are love to be in love???
kekekeke.........

petang tadi saya meluangkan masa...
baca satu majalah...
majalah hiburan???
x jgk...
tapi lebih jugak lah kepada majalah hiburan....
heeee~

dan.....
saya temui ini.....
MUST READ IT!!=))

KATAKAN 'NO' PADA LELAKI JENIS INI

-merayu pada kamu untuk datang ke rumahnya....
(hmm....mungkinkah dia ada agenda yang tersembunyi??wallahualam..papepun..kena berhati2...=)
mencegah lebih baik daripada mengubati..nk2 lagi kalau baru kenal......x tau asal usul pun,tetibe ajak balik umah...hhhuhu...apekah????dangerous.....)

-cuba mengambil kesempatan terhadap kamu misalnya awal-awal lagi dah berani main sentuh2...
(aisyy...kategori ni bahaya..heee.....kena perhati jugak....mungkin ada udang di sebalik mee tiap tingkah laku dia........heee...bulan2 posa sebut mee...lapar je rase..=))

-menjauhkan diri dari kamu ketika menjawab panggilan....(ni yang paling gue ngak suka...huhuh...sudah terang lagi bersuluh lah dah ada pempuan lain..nampak sangat buaya darat nieyh..huhu)

-mengajak kamu ke tempat2 yang sunyi dan jauh dari orang ramai kononnya nak ada privacy tapi hakikat sebenarnya....sendiri mau ingat lah...(huhu...ni lah kot agaknya punca2 lahir bayi luar nikah nieyh...pastu jadi kes pembuangan bayi....kojam amat tu...)

-takut memperkenalkan kamu kepada teman2 dan ahli family nya...(nie dah sah2 nk simpan kite buat stok geli2 dia aje......emang dasar...huhu...)

-terlalu banyak undang-undang misalnya tak boleh hubungi dia waktu2 tertentu yang dia tetapkan,tidak boleh ke tempat2 tertentu dan macam2 lah...(erm...ni pun mungkin jugak sebab lelaki jenis ini adalah jenis playboy..heee...asyik2 nak sembunyi jerp..taula banayk awek pun..huhuh...)

-terlalu banyak alasan setiap kali kamu mencurigai sikapnya...(ni dah pernah rasa dah...salah diri dia nak salahkan orang pulak.....dasar...hee....memang selalu cuba tegakkan benang basah..cara paling efisyen...putus aje lelaki mcm nieyh.......buang masa,tenaga dan menghakis ketebalan hati aja...)

-menyepi dengan tiba2 kemudian muncul dengan pelbagai alasan....(mungkin kdg2 sebab urgent..tapi msti boleh beza kalau urgent dengan sengaja buat2 urgent...walhal di belakang kite buat onar..huhu)

hmm...tu je lah yg disenaraikan..berguna or x???
ntah..depends on situation....
ape pun...
dalam cinta mesti kena ada keserasian,persefahaman dan toleransi...
kasih sayang tu mesti...
tunggak utama sebab wujudnya cinta........=)

satu juga yang menarik dalam majalah ni....

CINTA PERLUKAN KEBERANIAN UNTUK BERSUARA KERANA TANPA KATA2 
BUKAN HANYA CINTA TIDAK MAMPU JADI KENYATAAN MALAH MUNGKIN JUGA 
IMPIAN TURUT BERKECAI DI TENGAHJALAN....


wuaaa....
sadis amat nieyh kata2...
yang konkritnya di sini...
saya tak suka impian saya berkecai...
walau telah berkali2 impian yang saya bina berkecai...

walau apa pun...
hingga sekarang...
saya masih membina impian yang sama...
setelah ia berkecai sekian kalinya...

kerana...

saya pasti...
impian saya akan berhenti berkecai....
bila tiba saat yang sesuai...
untuk terus terbina...
utuh dan kukuh.....

saya tak pernah berhenti berharap.........=)


10 PETANDA SI DIA JODOH KITA.....




10 PETANDA SI DIA JODOH KITA..=)

1. Gunakan seluruh pancaindera
Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Tuhan yang maha esa. Tetapi bagaimana kita hendak mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Tuhan mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan akal untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi, spiritual dan fizikal antara keduanya.
Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan? Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.
2. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.
Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.


3. Senang bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.
Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.
4. Terima kita seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan.
Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini.
Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.
5. Sentiasa jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.
Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.
Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.


6. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.
Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.
Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.
7. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.
Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.
Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan.
Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?
8. Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.
Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.
Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, ‘lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih.
Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.
9. Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut.
Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.
Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita.
Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.
10. Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.
Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu.
Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.
Mimpi
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi.
Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.
Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.
Fikirkanlah. Adakah dia jodoh kita?
“ Manusia merancang, Allah menentukan.”
=)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...