cara termudah hilangkan bosan .. i guess

hee ~ seperti sedia maklum , aku menghadapi tahap kebosanan yg melampau dkt sini even aku ada kelas tiap tiap hari . Kenapa ? Kenapa ? haisy ~ Berdasarkan silibus Psychology utk lecture hari nieyh ( nak jugak selit subjek alah nieyh kt sini ) heh ! mungkin aku boleh dijangkiti masalah kemurungan yg melampau sehingga memerlukan terapi psiko kerana menderita kebosanan .. haha .. what the #$@% ... hekhek

so , walaupon aku tau , berfacebooking , berblogging , berstalking ?? ooppps .. hee ~ adalah sgt membosankan ... tapi , aku tetap melakukannya tanpa bnyk ckp sebab ... apa lagi yg tinggal utk aku buat ??? heh ! 

Semasa aku sdg stalking stalking page org tu , aku jumpa satu status kwn aku yg sgt menaarrriiikkk ! Klik sini utk stalking jgk ... ngeh3 ... so , aku pun terpikir .. niieyh lah cara termudah menghilangkan bosan , agaknya lah . hoihoi .

org kahwen tak pernah merungut kebosanan .. =D

Idea nk buat status nieyh tercetus bila time lecture td , subjek LIBRARY bersama dgn Madam Mazrah . Act , bosan gilaa kot . huhu . Aku tak tido pun sbb aku berada di barisan hdpan . huhu . Setentang dgn madam lak tu . Sgt sengal , kurang ajar + kurang asam lah kan kalau aku maen tidor jer . huhu .

Tapi , madam mmg pandai ceriakan suasana mengantok tu . hee ~ Dy story kat kitorg citer dy muda muda dulu . As a law student mcm kitorang jgk . Dy ckp , masa tahun ke 2 belajar , dy dah KAHWIN . ok , terus mata aku segar bugar dgr words tu . Alahai .. bling bling kot mata aku time tu . Bersinar sinar je dgn harapan aku pun buleyh mcm tu jgk . ngeh ngeh ngeh . 

She said that at that time , slaloo jgk la every weekend pergi genting kott . mak aii . lagi dahsyat dari kitorang di era nieyh . haha . mmg heaven gila arh kalau life aku skrg mcm tu jgk . msti aku x kan mati kebosanan mcm skrg nieyh . hisy ! Time tu , dy baru bertunang . Hubby madam time tu dkt Kedah , and madam dkt KL . jauh tuu .. tp , cinta tak kenal penghalang . kn, kn .. hehe .

At last , madam kawin bila tahun ke 2 blajar dkt UIA tu . See .. betapa bahagianya . hoho . Agak agak kalau aku ckp aku nak kawin skrg , ape ntah umi ngn abah aku nk comment kn . huhu . Tapi , org ckp belom cuba belom tau , tak try tu dok tak tau . hoho . so , maybe aku kena cari masa bgtau umi ngn abah . hahaha . gila meroyan ke haper ..

maybe , aku jgk patot suggest dkt abah dgn umi utk cari calon menantu diorang kn . hekhek . apa yg penting , mestilah dia seorang yg kacak , segak , bergaya lagi berwang mutu kebahagiaan hidup . hoihoihoi . bkn apa , mungkin kan bila dah kahwin , ada teman , ada kwn , ada sahabat . huhu . even smpy tempat tidur pun aku x keseorangan . heh ! so , aku tak akan dihimpit kebosanan + kebuntuan + risiko kemurungan lagi . hakhak .

selain tu , aku jugak perlu kuatkan hujah hujah aku nak kahwin awal nieyh dgn selingan selingan informasi yg aku dpt time lecture psycho tu . haha . baru lah umi dgn abah tak ragu ragu lagi nak bagi aku kwen awal . haha . ( ye ye je la tu amalina oii ) .

heh ! mungkin aku patot try benda nieyh selain dripada memikirkan cara cara sampingan lain utk hilangkan hidup bosan nieyh seperti berwindow shopping , keluar CS every weekend tanpa hala dan tuju , terperap dlm bilik dgn menonton movie yg sama berulang kali dgn harapan masa cpt berlalu dan .. tidur sepanjang hari sampai mata sembam . hadooiii . Penat kott duk buat benda yg sama ja . Hidup perlukan pembaharuan yg baru lagi menarik oiitt ... hisy ~
maybe kalau kawen muda2 , ley jimat duet dgn menggunakan khidmat sponsor abah & umie .. =D


erk ... ada jugak boyfriend cm gini ..

Green Syndicate: Kisah Boyfriend Paling Tak Guna!: "Hello sayang... kenapa sayang tak nak angkat tepon bila abg call handset sayang tadi... janganlah sayang merajuk lelama sangat, betoi... abg..."

urm ...

ok .. life dkt sini skrg menjadi terlalu lah bosan .. huhu .. i got nothing to do with .. haisy ! misery sungguh ..
just keep going to the classes everyday , times and minutes and even seconds ... then , going back to room .
sleep until felt starving .. huhu ... mjur ada rasa lapar , kalau x lapar , makanya aku akan tidor sampai bila pun 
tak tahu lah . huhu .

tgh2 bosan . selalu on9 jerp then find article yang aku rasa menarik utk mata aku .. huhu . i got one . 
CINTA bukan TUHAN . sentap jgk sekali baca . so , just click utk baca the whole article . sounds interesting .
mmg menarik pun . part yg di highlightkan , curang itu khianat . khianat itu kemunafikkan . khianat ??? 

hmm ... curang . kalau pasangan suami isteri pun boleh curang , ape tah lagi la utk pasangan kekasih yg belum ada apa2 ikatan yg sah kan .. huhu .. article tu ceritakan mcm mana seorang suami yg berniat nak tinggalkan isteri dan dua org anaknya demi bekas kekasih nya . huhu . sanggupkah ? gila ke apa ? alasan , nak buat mcm mana .. dah ditakdirkan kami jatuh cinta .. huhu .. that's why article tu nyer tajuk , CINTA BUKAN TUHAN.

kerana cinta , suami sanggup tinggal isteri ,anak2 .. cinta jugak laa si isteri sanggup tinggal suami , anak2 .. huu .. kenapa perlu mcm tu ?? cinta tu org ckp bahagia .. bahagia ke mcm tu kalau terpaksa korbankan org lain demi cinta ?? kalau mcm tu , cinta bkn bahgia lah , tapi kekejaman . huhu . 

selalu jugak dgr , kisah cinta terhalang .. apa sebab cinta terhalang ?? kenapa ada pihak yg menghalang ?? plg aku pening , bila aku baca sebuah cerita tu , cinta dia dihalang ibubapa sendiri ?? pelik . kenapa mesti dihalang ?? kenapa tak restui jer hubungan anak tu , sahkan ikatan diorang . x da la yg terkorban , mengorban ataupun dikorbankan sebab cinta . huuhu .

mungkin aku patot tanya miss salmah bila subjek Psychology nanti kott .. huhu . sbb ari tu time miss buat briefing , dia ada sebut topik love belajar week ke berapa entah nanti .. hekhek . bagus jgk subjek psycho nieyh daripada critical thinking . ngeee ~

ok , stop talking about love . huhu . itu bukan topik utama untuk entry aku . mls aku nak rumus panjang2 . i'm not a critical thinker . hoihoi . kwn2 ada yg merungut , x best study law . huhu . fine , aku pun ada rasa sikit2 weyh . adoii . tp , ape lah daya , terlajak perahu boleh berundur , terlajak masuk law ?? hmm .. kau belajar laa sampai habis . tinggal satu sem je lagi kot . huhu . even kita masih di awal permulaan sem 2 kn .. huhu .

best x best tu pandangan masing2 lah kan . aku masih bertahan dkt sini pun sbb elaun jer . hee ~ elaun mmg laa x banyak mana , tp at least , duet tu masok tanpa aku perlu bersusah payah pergi kerja terok2 kott .. huhu .. dia suruh belajar jer .. duet dia kasi .. kan senang aje tu .. huhu .. agak2 mls , x payah la pergi kelas . g la amik MC ke , or buad pape yg patot . duet elaun tetap masuk .hee ~

the second reason why i'm still in law study is because .. UiTM nie ajer yg aku rasa selalu menenangkan hati dan perasaan aku . huhu .even bosan kn , tapi time2 stress ker , time aku separuh biul ke masalah belambak2 kan , aku still ada friends around me . huhu .at least , aku boleh hang out , g tgk wayang ke , mkn2 ke , gossip ke dgn kwn2 yg ada kn .. kalau aku duk rumah , nk hangout confirm2 lah kena ada duet . aku time dkt rumah , mna la ada duet .. huhu . lau nk duet, kena keje . payah tu . hmm . nk gossip2 pun dgn sapa jer . lonely jer aku rasa .. kdg2 rasa mcm x da org fhm aku pun . laen laa kwn2 .. sehati sejiwa cket kott .. huhu ... hisy ! konklusinya , bosan lah . huhu . mybe sbb tu lah kot adanya kes remaja lari rumah . hoho . percaturan yg x bijak tu .. huhu .. 

sbb2 yg lain jgk adalah sbb aku rasa aku masih nak belajar la . huhu . aku teringin betul nak ada kereta sendiri sblm umor aku 25 . hisy ! kalau time tu x dpt keje lg , mcm mana aku nk pakai kereta . hoihoi . takkan nk mintak abah nyer duet lak kott . =.= so , lau aku nak ada kereta , aku kena belajar . ada result bagus2 , baru aku leyh apply keja bagus2 . nak dpt result ngn keje bgus2 , of course laa aku kena bagus . hurmm . nk senang tu susah , nk susah tu senang . - Cikgu Sejarah Form 5 aku ckp-

betapa dilemanya kehidupan remaja seperti aku . ngeh3 . kalau dulu , result SPM gempak , boleyh laa jugak merasa nak pergi Russia ker , UK ke , Mesir ke . hee ~ best laa jugak . ada kelainan cket . mungkin x sebosan skrg ke kan . ngee ~


haaiihh ..

tajuk nampak sangad dah x dak idea .. huhu .. tapi , aku tetap nk tulis gak entry nieyh . sebab aku bosan .
huhu .. kelas hari nieyh padat . (ye , ye aje padat . huhu ) kelas 8.00 pagi , cancelled . huhu . siok sungguh
laaa hati ini . hekhek . so , start kelas pukul 10 pagi . psychology . dgn Miss Salmah . still remains with the same
lecturer , just subject yang berbeza je tuk sem nieyh . anyway , gabong kelas dkt B4 . mmg terbaek laa kn .
bapak sempit . huhu . aku pun dah dpt seat belakang2 dah , haa . boys x yah ckp laa . haahaa .. suma dkt belakang . seat depan didominasi gugirls . muahaha .

aku ingat kan kelas pagi tu lepak2 , rupanya miss terus ngn lecture . adeehh laa . huhu . aku bwk pencil case je kott .. huhu . buku2 pun aku simpan kt bilik , wt khazanah . huhu . sekali miss buat 2 lecture terus . huhu .
mau rasa mcm nk tersembul biji mata aku , nk2 lagi kena penangan panadol 2 biji + x leyh tido mlm tu lak . huhu . sian giler laa kt aku . huhu . pepun , aku tak la tido dlm kelas tu . ( terlelap sekejap je ) haha .

naseb aku mmg baek sbb miss perasan aku lelap . kantoi sudaa . huhu . entah2 mmg ramai yg terlelap kott . hehe . coz dy asyik bagi contoh , kita mungkin berfikir kenapa pelajar tidor dlm kelas . mungkin pada mlm nya dia tak tidor , atau mungkin dia memang suka tidor dlm kelas dgn nada suara yg agak tinggi gak laa time tu . haha . mmg terbaek la kn . cepat2 kwn sebelah aku cubit lengan . hadehh . saket yer , ngek !

then , rehat 10 minit sblm continue lecture yg seterusnya . huhu . mmg kosong sekejap kelas tu , semua berbondong-bondong ke toilet . start je kelas , terus miss lock pintu . dlm hati , mapos kalau aku lambat lepas2 nieyh , confirm x leyh masuk dah walau pon nak curi2 masuk time take 5 . huhu . miss makin ganas skrg yerk . heee~

mmg aku tersycho cket spjg kelas . huhu . ngantok weyh ~ pepun , agak tersentap bila sape ntah tnya sok lan kt miss . then aku dgr sayup2 jer cm miss sebot word "add math" . terus mata aku segar bugar . huhu . aku
memang sensitif cket kalau word yg tu . huhu . then , riuh org gelak . haha . sentap gak aku , pehal lak psycho nieyh ada add math . mau lari balek umah aku cm gini . huhu . rupa2 nya , ada yg salah paham lak . huhu .
istilah jer cm add math , tapi miss x ckp pun kena pakai formula add math segala . haha . jgn memandai nk suroh aku buad kira2 add math kt cni , allergik aku . huhu .

habis lecture , miss punyer kata2 mmg sempoi arh . haha . that's all . please get out . muahaha . aku suka ayat cm tu . hehehe . serius padat giler kot . ramai . kelas tu x besar mana . huhu . mmg x sesuai langsung combine mengombine dlm tu . huhu .

after tu , balek bilik memandangkan next kls pukul 2 ptg . sempat tido jap . hee . bgn . tgk jadual . ok , fine . subjek library . huhu . sekali lg , penggabungan kls dlm kls yg sempit . tension aku . huhu . meja pun x cukup .
mujur laaa . just buad ice breaking jer . huhu . serious , lecturer nieyh mmg sempoi habis . hehe . best jgk laa even kami terpaksa bersendat2 mcm tin sardin gak laa dlm tu . huhu . siap main radio buruk lagi , haa . huhu .

yg sem nieyh , aku mcm suke jgk laa . ( mcm je , ok) . sebab kelas pun baru sgt nak mula ,kn . huhu .
pepun , group yg madam bagi tuk assignment tu best . sbb ? aku leyh gak merasa group cmpor2 . huhu . 4 org kls aku , 3 org lg kls H . best la cket , cm gitu . huhu . ( harapnyer laa) =)

fine , the next class aku x tau lg cm mner . tp , sumer nmpk cm baek2 sajer termasuk aku . huahua .

balik MERBOK ..

hari ke dua dah dekat MERBOK .. huhu ... kelas cm biasa ...
jadual kelas setakat nieyh masih HEAVEN .. huhu ... setiap hari pukul 10 pg baru start ...
kecuali hari Isnin - pukul 8 .00 pagi . ( bermakna setiap hari Isnin akan ada satu kelas terkorban .. hek3)

masih di kolej yg sama .. huhu ... MASRIA 2 .. owh ya , tak da perubahan .. buruk tetap buruk .. ( muahaha )
memang @#$@%#$ ... asal brg2 aku semua hilang ..?? @#$@%^ ( pemakian menggunakan kod rahsia ) huhu
kurang asam .. PULANGKAN ! huhu

baek giler .. locker kena kopak .. huhu ( cerdik mane ntah yg kopak . ni kalau pak cik kolej pok pek tu dtg tgk lagi , sah2 kitorang yg dituduh . ) huhu .. mmg @#$%@$$ org2 yg buat sume2 nieyh .. ko kopak locker sudah laa .. jgn kebas brg2 aku .. @#$@% !!! huhu ....

sneakers x da . kasut yg baru pakai 2 kali pun x da .. huhu .. paling sedih bila kain tuala pun ambik ?? musykil aku ..huhu ..ntah laa .. nak kata org kolej yg ambik , kwn2 floor yg tinggal brg jgk , x hilang lak brg dorg . huhu ...

aku pun masih di kelas yg sama . first class .. ntah , aku cam seram sejuk lak jumpa lecturer .. huahua ...
pepun , kelas masih lepak2 setakat nieyh . hisyy ... kalau sampai hujung sem lepak2 kan best .. hek3 ..
yg x sodap didengar , bila ada yg ckp jadual msti kena rombak . oh , kalau jadual aku x heaven dh ,
aku nk cari jln bg heaven gak . huhu .. x mo kelas pagi ...

satu kemusykilan lagi .. kenapakah dorg slalu padam lampu koridor tingkat kitorg ntah .. huhu .. tgh2 malam aku nk g toilet pun takot .. gelap gelita .. kelam sekelam kelamnya ... gua kelam pun x sekelam tu . huhu .
mungkinkah salah satu cara nak jimatkan penggunaan elektrik ??huhu.. whateva ....

serious , kebosanan di MERBOK nieyh .. kwn2 .. bila nk kuar jola - joli ni ?? huhu ...
aku rindu kucing2 dekat rumah ... ;(

sekian . =((

ready to run , run away ....

haha .. run , run away g maner ?? huhu .. act , i'm ready to run away from my house ! definitely !
really ? does anyone cares about me ?? nak run ? run lah ! haha .. mungkin itu lah agaknya yg dipikir oleh penghuni rumah aku skrg nieyh kottt .... =(

hehe .. well , sumer suku sakat keturunan di Merbok tu dah tau , 20hb nieyh dah boleh laa balik ke Merbok tu .
huhu .. ada sesape nak membantah ? x suker dgn berakhir nyer cuti sem yg sudah lama ni ?
harus disedari , x der sesape kisah ko suke , x suke . yg pasti , cuti sampai 20hb jer . huhu .
ala , dok umah lelame pun aku bkn wat ape pun . huhu . aku jadi anak dara ape ntah . terperap jer dlm umah . huhu . best ker ? sumpah la weyh x best . x majuuu ! huhu .. katak bawah tempurung maju lg dari aku . haisy !

owh .. terlanjur aku menaip di hari ini , huhu . salam aidiladha wt sumer yg beragama Islam . =) Aidiladha mengenang 1001 erti pengorbanan .. =) hehe .. raya ? kalau belah2 utara (Kedah la terutamanya kan ) , raya haji nieyh x meriah sgt lah . meriah pun dgn kenduri kendara korban dan akikah aje lah . huhu .
tapi , raya aku mmg x meriah . huhu . x pergi mana pun . serius , mls giler . mujur ada jiran tetangga menghulur lauk pauk . haha . jadinyer , merasa jgk la aku mkn daging korban . huhu . ketupat rendang tu , surely dah x dpt la . coz , my family , thn nieyh punyer raya haji , cuma persiapan simple2 je . ( rasanya setiap tahun simple2) haha ..

sebut aidiladha , mesti aku teringat HAJI . hehe . muda lagi kott nk buad haji . muda2 la kena pulun dah nk buat semua tu . lengkapkan rukun Islam . hehe . harapan , nak buat umrah dulu la , kn . hehe . apapun , dahulukan ibu bapa . moga2 , dimurahkan rezeki , dimudahkan urusan , dpt belajar elok2 . kerja elok . nak hantar abah buat haji . =) abah sabar yerk . hehe .

sejak dua menjak nieyh , aku jadi suker plak menaip2 dlm blog nieyh . huhu . itu bermakna aku mmg x da ape nk buad yer . hurm . mmg x da ape nk buat , booosssaaaannn sgt , sgt , sgt lah , yer . kwn2 ada yg ajak keluar , tapi , heh . korg fhm2 lah yer , bila amalina menolak ajakan keluar tu , bermakna . hehe . sy tgh menyimpan duet nieyh . huhu . tunggu elaun masok t , kita g berfoya2 , k . ;)

mood skrg adalah moood malas . malas tuk buad sumer , segala2 nya . apakah lagi nk kemas brg2 segala nk bwk balik g UiTM tu nnti . kalau lah boleh pergi sehelai sepinggang jer , alangkah bahagianyer . huhu . mana nyer nak naek tingkat 4 , dgn brg2 yg bnyk mcm tu lg . hurm . kenapakah x da lift ? kenapa puncak alam punya UiTM ada lift ??? haaa .. x aci btol tu . huhu . apepun , bak kata kwn2 aku , ada org nak kisah ? huhu
mmg laaa .. x da sape pun kisah ..

rindu kwn2 ... kwn Beseri laa . aku duk UiTM mana aku ada kwn sgt pun . huhu . mcm kera sumbang jer aku nieyh . apepun , aku masih bahagia yer , sbb nyer aku ada floormates yg sgt baek2 belaka . =) nak dpt kwn sorg pun , bkn senang tau . huhu . so , bersyukurlah masih ada yg sudi menjadi kwn2 sy . hee .

apepun , aku cuba membaiki mood aku . huhu . dgn harapan , semoga cepat rajin yer , mood ... =P

sy rindoo kamu laa ...




cuti sem tinggal lagi brape ari je da smpy penghujung ...
20 hb da boley pulang ke Merbok dgn jayanya .. huhu ..
tp , msti x best .. da tau , dari skrg da tau , mmg x kn best .. ;(

da x de merak jadian lah .. saya rindoo sama kamoo la , merak ..
kamu tau ke sy rindu kamoo .. hmm ... msti hidup sy kt Merbok lps nieyh , busan .
x de dah org nk jadi peneman saya slalu ...



sape lagi nk slaloo ajak saya pegi mkn kt kedai depan UiTM tu lg ,kn .
pas tu , sape lagi yg boley slaloo temankan saya ..
especially , bila sy tercegat kt kelas sbb saya lewat ..
                                                       hurm ... sape lg , melainkan merak jer ...



sape ntah nk tunjukkan lagi jalan btl ke library yg sebenarnye ..
huhu .. anyway , x pe , saya da tau skrg jln betol ke library , thanks ye merak ! ;)
sape lagi yg nak slalu col kejut saya ke kls pukul 8 pagi .
owh ! saya sgt lemah bila kuliah saya bermula seawal jam 8 pagi ..
Dear God , I'm begging you for no more classes at 8 a.m . hhuhu .

and , sape lagi yg akan selalu jadi mangsa tipu sunat saya .
"saya ke kelas hari nieyh" . sedangkan , secara jujur nyer saya sedang bergolek2 di atas katil .
hurmm .. sape lagi yg akan membebel2 kat saya .. itu , ini , situ , sini , sana ... urm ....
x der yg laen , merak jer yg sanggup .

merak .. saya rindukan kamu lah . nape lah sekejap sgt kn kamu kt Merbok tu .
saya ingat kamu anak jati Merbok , huhu .
jadinyer , kamu akan selalu lah di Merbok tu . urm ...
saya btl2 rindukan kamu . ;(

serius , saya rindukan kamu .
kalau kamu kembali ke Merbok lagi , saya lah insan plg gembira . hehe .


boleyh laa kamu belanja saya nasi kandar , kt Nashmir lg . =)
lps tu , saya masih akan ada teman utk selalu menonton wayang lg . =)
saya juga masih ada teman tuk selalu tmn saya jln2 dkt CS lg . =)
saya masih ada teman utk buad sumernyer . huhu .

sape lagi nk dedicated kn wt sy lagu ....
haaa ... bnyk benda ingtkan sy ttg kamu ..
sy rindu kamoo ....

lau dah kamu x der dkt ngn saya merak , sy lonely jer la pas ni . hurm .
                                                            sy sgt rindu , rindu , rindu kn kamu .

Dear God , I'm begging you ... please take care of him , while he is far away from me .
give a good health for him , best life , easy way of life and everything that completed him well .
Please bless him . Make his life more delighted , full of cheers and success .. =)


i promised , you are always in my heart . =)
you are my soul . =)
i do love you for , now , tomorrow till the end of life . insyallah .

      

tip top it's too late ....

huhu .. ape2 je lah aku skrg nieyh ... org tido , aku jaga .. org jaga , aku tido ..
haissyy ! masalah jiwa lah .. huhu ...

tak tahu nak buad ape .. on9 fb .. x de kwn pun .. huhu .. bkak tv ... aku tutup balik ..
takut oowww nk tgk sorg2 .. x mo arh .. huhu .. takot , takot b, takot . ~

mcm nieyh la bila dah x tahu nk buad ape .. so , aku just type , type n type ...
entah cm ner .. tiba2 fon bunyik .. hehehe .. hooyeeehhh ! someone is calling me .. muahaha !

kwn lame aku .. huhu .. da lama giler dah terpisah .. huhu .. now , dy kt penang lah .
kira kwn rapat lah masa aku duduk penang dulu ... kwn dari tadika sampay la darjah 4 ..
lamaaaa .. hehe ...

dy anak ustaz ... aku slaloo g ngaji iqra' kt umah dy la .. ayah dy ada bukak kls ngaji quran ...
huhu .. aku nieyh kecik2 dulu rajiiiiinnnn ..haha ... kelas tu tiap2 ari ... isnin sampay khamis ..
pukul 3.00 smpy pukul 5.00 ptg .. hoihoi ... time tu patot aku dok main masak2 dgn sepupu aku ..
haha ...

seingat aku , x pernah ada hari aku x buad perangai time nak pergi kelas ngaji tu .. hehehe ...
balik sekolah , aku mkn nasik . pastu aku tgk citer kartun . pukul 2.30 mama aku suh aku g mandi , siap2 nk g ngaji . haaa , time tu la angin aku mula .. ngeh3 ~

hentak2 kaki , bebal x nak g ngaji .. haha .. burok giler perangai aku .huhu .. tp , bila dh tgk aku mcm tu ,
mama ngn abah try ar pujuk . cara plg mudah , up duit belanja . haha . gila duet dari kecik2 rupanya aku nieyh .
huhu .. lau time skolah bwk duet , 2 rgt . time ngaji aku bwk la 3 rgt . hehe .. gila sakan laa time tu .. huhu
aku bkn p ngaji , aku p joli . hoho . kedai dpn tmpt aku ngaji tu jer . ada jual ice - cream , keropok super ring , hahaha .. ada jual cikedis ( aku x sure la ejaan btol ke x , tok aku yg ajar pgl keropok cikedis nieyh ) huhu ..
jual ice - pop .. ice kacang ... plg best ada jual laksa . hehehe. aku mmg hantu laksa . ngee~

laksa time tu ley beli 20 sen , 30 sen or 50 sen . hehe . bubuh dlm plastik jer . msuk straw . isap cm minum air 20 sen , dlm plstik . hehe . aku suker beli smpy dua plastik . huhu . 50 sen , 50 sen = RM1

lagi 2 rgt , aku beli benda merapu . yg aku ingat , aku suka kumpul kad tepuk . huhu . nie pun aku x sure nama saintifiknyer hape . tp , time tu mmg famous lah . bebudak laki yg suke main . so , aku suker beli . huhu . 20 sen , ada 10 keping . hehe .. aku x reti main pun , tp aku beli , kumpul . hoho

abah pulak time tu cikgu disiplin . haha . abah mmg berdisiplin , tp aku x. huhu . serious , aku beli kad tu pun curi2 jer . aku simpan . sbb aku suker . ada gambar pokeman lah , hello kitty lah , doraemon lah . comel oww.. haha . budak2 .. ape laa yg aku tau sgt time tu . huhu

bila kt skolah , time cikgu x da dlm kls , bebdk laki slalo ar main lawan kad tepok tu . huhu . aku join gak , join tgk .huhu . dorg main dahsyat . mcm judi gak laa aku rasa . huhu . siap taruh duet lg haa . huhu . tp takat 20 sen , 50 sen , seringgit cm tu la . bdk2 kan . mana da bnyak duet pun . hohoh ..

best .. haha . time cikgu dtg . mmg kantoii beramai2 .. part tu yg best .. haha ... habis kad kena rampas .huhu
tu la antara yg aku ingat . time sekolah rendah pun jahat aku nieyh . huhu

aku dgn raihan nieyh ( best friend aku nieyh la) mmg rapat . sgt2 .. huhu . dy pengawas pusat sumber . time tu darjah 3 . hehe . aku jd pengawas muda a.k.a nanti lau lulus ujian cikgu disiplin tu jd pengawas sekolah . haha
cm hape ntah . perangai burok aku nieyh .huhu . yg best jd pengawas muda tu , pasay pkay skirt labuh g skolah . haha . nseb labuh . hoho . pastu dpt neck tie . mmg pg2 aku lewat g skolah sbb neck tie tu la . (alasan . =.=) haha ...

bila naek darjah 4 . aku ngn raihan dah slaloo g skolah sama2 .. naek basikal . hehe ... balik skolah habis kokurikulum dlm pukul 2 jgk la .. huhu .. aku dulu msuk kelab koir jer . ( aku pandai melalak jer ) hua3 .. raihan mmg aktif nasyid . so , dy slalo habis stengah jam lewat dari aku . so , habis jer sumer , kitorang x terus balik , tapi g lepak kt satu tempat . mmg best tempat tu . hehe .

jeng .. jeng .. jeng ... dpn umah pak long , bawah pokok kelapa . muahaha .. tepi sawah gitu . hoho . serius romantik .ngeee~ ada ban ( terusan ) gitu . huhu . kitorang lepak2 laa kat situ sambil minum air , mkn keropok .. ( beli kt kedai abg syam , dpn pagar skolah) hehe .. kdg2 , raihan belanja aku satay ikan .hehe . sedap.

kat situ , kitorang suka kaco burung merak . ada org bela . hehe . ( sebut merak , teringat merak jadian . ngee~) haha .. ada monyet gak . mmg best laa .. hehe .. tu la antara kenangan2 aku masa kecik2 dulu .

banyak sebenarnya . tp , mungkin x muat nk ditulis sumer . haha . kdg2 bile aku x de pape nk buad + x de haper nk kena pikir , aku msti teringat sumer2 tu . mmg x terulang dah sumer tu sampai bila2 ... hmm .

zaman kecik2 tu laa yg paling senang buad aku . huhu . aku dulu , kecik2 , comot giler . haha . ye la , main sampai x ingat dunia . plg x tahan , aku suke panjat pokok binjai belakang umah . ahaha .. tok aku la slalu acah aku dgn galah suroh turun . kdg2 , mkn nasi pun aku mkn atas pokok tu jer . hehe . best . cm tarzan .haha ...

aku x pikir hape sgt . yg penting aku seronok . hehe . time2 tu jgk , aku slaloo g main kt belakang rumah . ada  ban ( terusan ). ada titi . slalo kak linda ( sepupu aku yg paling rapat ) ajak aku main dkt sana. ada sawah , bukit2. best sgt , sgt , sgt . kitorang siap tangkap ikan puyu ag dlm sawah . hehe .. kdg2 , kitorang tgk abg ad , ngn abg met ( spupu aku yg laki) terjun , mandi dlm sungai . hehe . aku pkai baju kembang , bhaye terjun air .hehehe ...

mcm nieyh la lebey kurang sawah kt kampung tu .. hehe

yg nieyh pun .. lebey kurang jugak .. best .. =)

yg nieyh ?? heee ~ selingan sajer yer .. x der kena mengena .. hoho
cm tu la hidup kt sana , masa aku kecik2 . main galah panjang sambil mkn buah setoi ( btl kot nama buah tu) huhu .. aku x pnday kupas buah tu , mkn aku pnday la . hoho . so , kak linda laa yg slalu kupaskan kat aku . heheh .. rasa dy masam ! sedap ! hehe ..

hmm .. mcm tu la . bnyak jugak yg aku ingt . raihan pun dah slaloo sgt tnyer bila lagi aku nk balik sana . hehe . yer la . even aku balik pun , maybe sume dah berubah . masing2 dah besar . bnyak benda yg berubah .
tp , kenangan2 tu x kn pernah padam dlm kamus hidup aku . =)

tgh ronda2 dlm blog2 org td .. huhu .. suddenly , jumpa article nieyh . so , terase nk kongsi lak . huhu .da lme cari article2 cm gini .. tu la , org suh g dgr ceramah , mls si amalina nieyh . huhu ...

Perjalanan Roh Selepas Kematian

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Albaraa' bin Aazib RA berkata: "Kami bersama Nabi Muhammad SAW keluar menghantar jenazah seorang sahabat Ansar, maka ketika sampai ke kubur dan belum dimasukkan dalam lahad, Nabi Muhammad SAW duduk dan kami duduk di sekitarnya diam menundukkan kepala bagaikan ada burung di atas kepala kami, sedang Nabi Muhammad SAW mengorek-ngorek dengan dahan yang ada ditangannya, kemudian baginda SAW mengangkat kepala sambil bersabda: "Berlindunglah kamu kepada Allah dari siksaan kubur." Nabi Muhammad SAW mengulangi sebanyak 3 kali."

Lalu Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesungguhnya seorang mukmin jika akan meninggal dunia dan menghadapi akhirat (akan mati), turun padanya malaikat yang putih-putih wajahnya bagaikan matahari, membawa kafan dari syurga, maka duduk di depannya sejauh pandangan mata mengelilinginya, kemudian datang malaikulmaut dan duduk didekat kepalanya dan memanggil: "Wahai roh yang tenang baik, keluarlah menuju pengampunan Allah SWT dan ridhaNya."

Nabi Muhammad SAW bersabda lagi: "Maka keluarlah rohnya mengalir bagaikan titisan dari mulut kendi tempat air, maka langsung diterima dan langsung dimasukkan dalam kafan dan dibawa keluar semerbak harum bagaikan kasturi yang terharum di atas bumi, lalu dibawa naik, maka tidak melalui rombongan malaikat melainkan ditanya: "Roh siapakah yang harum ini?" Dijawab: "Roh fulan bin fulan sehingga sampai kelangit, dan disana dibukakan pintu langit dan disambut oleh penduduknya dan pada tiap-tiap langit dihantar oleh malaikat Muqarrbun, dibawa naik kelangit yang atas hingga sampai kelangit ketujuh, maka Allah SWT berfirman: "Catatlah suratnya di Illiyyin. Kemudian dikembalikan ia kebumi, sebab daripadanya Kami jadikan, dan didalamnya Aku kembalikan dan daripadanya pula akan Aku keluarkan pada saatnya."

Maka kembalilah roh ke jasad dalam kubur, kemudian datang kepadanya dua malaikat untuk bertanya: "Siapa Tuhanmu?" Maka dijawab: Allah Tuhanku. Lalu ditanya: "Apakah agamamu?" Maka dijawab: "Agamaku Islam" Ditanya lagi: "Bagaimana pendapatmu terhadap orang yang diutuskan ditengah-tengah kamu?" Dijawab: "Dia utusan Allah". Lalu ditanya: "Bagaimanakah kamu mengetahui itu?" Maka dijawab: "Saya membaca kitab Allah lalu percaya dan membenarkannya"

Maka terdengar suara: "Benar hambaKu, maka berikan padanya hamparan dari syurga serta pakaian syurga dan bukakan untuknya pintu yang menuju ke syurga, supaya ia mendapat bau syurga dan hawa syurga, lalu luaskan kuburnya sepanjang pandangan mata." Kemudian datang kepadanya seorang yang bagus wajahnya dan harum baunya sambil berkata: "Terimalah khabar gembira, ini saat yang telah dijanjikan Allah SWT kepadamu." Lalu bertanya: "Siapakah kau?" Jawabnya: "Saya amalmu yang baik." Lalu ia berkata: Ya Tuhan, segerakan hari kiamat supaya segera saya bertemu dengan keluargaku dan kawan-kawanku."

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Adapun hamba yang kafir, jika akan meninggal dunia dan menghadapi akhirat, maka turun kepadanya malaikat dari langit yang hitam mukanya dengan pakaian hitam, lalu duduk di mukanya sepanjang pandangan mata, kemudian datang Malaikulmaut dan duduk disamping kepalanya lalu berkata: "Hai roh yang jahat, keluarlah menuju murka Allah."

Maka tersebar disemua anggota badannya, maka dicabut rohnya bagaikan mencabut besi dari bulu yang basah, maka terputus semua urat dan ototnya, lalu diterima akan dimasukkan dalam kain hitam, dan dibawa dengan bau yang sangat busuk bagaikan bangkai, dan dibawa naik, maka tidak melalui malaikat melainkan ditanya: "Roh siapakah yang jahat dan busuk itu?" Dijawab: "Roh fulan bin fulan." dengan sebutan yang amat jelek sehingga sampai di langit dunia, maka minta dibuka, tetapi tidak dibuka untuknya.

Kemudian Nabi Muhammad SAW membaca ayat yang bermaksud:." Tidak dibukakan bagi mereka itu pintu-pintu langit dan tidak dapat masuk syurga sehingga unta dapat masuk dalam lubang jarum."

Kemudian diperintahkan: "Tulislah orang itu dalam Sijjin." Kemudian dilemparkan rohnya itu bagitu sahaja sebagaimana ayat yang bermaksud: "Dan siapa mempersekutukan Allah, maka bagaikan jatuh dari langit lalu disambar helang atau dilemparkan oleh angin kedalam jurang yang curam."

Kemudian dikembalikan roh itu ke dalam jasad di dalam kubur, lalu didatangi oleh dua malaikat yang mendudukkannya lalu bertanya: ""Siapa Tuhanmu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu". Lalu ditanya: "Apakah agamamu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu". Ditanya lagi: "Bagaimana pendapatmu terhadap orang yang diutuskan ditengah-tengah kamu?" Dijawab: "Saya tidak tahu". Lalu ditanya: "Bagaimanakah kamu mengetahui itu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu"

Maka terdengar suara seruan dari langit: "Dusta hambaKu, hamparkan untuknya dari neraka dan bukakan baginya pintu neraka, maka terasa olehnya panas hawa neraka, dan disempitkan kuburnya sehingga terhimpit dan rosak tulang-tulang rusuknya. Kemudian datang kepadanya seorang yang buruk wajahnya dan busuk baunya sambil berkata: "Sambutlah hari yang sangat jelek bagimu, inilah saat yang telah diperingatkan oleh Allah kepadamu." Lalu ia bertanya: "Siapakah kau?" Jawabnya: "Aku amalmu yang jelek." Lalu ia berkata: "Ya tuhan, jangan percepatkan kiamat, ya Tuhan jangan percepatkan kiamat."

Abul-Laits dengan sanadnya meriwayatkan dari Abu Hurairah RA berkata: "Nabi Muhammad SAW bersabda: "Seorang mukmin jika sakaratulmaut didatangi oleh malaikat dengan membawa sutera yang berisi misik (kasturi) dan tangkai-tangkai bunga, lalu dicabut rohnya bagaikan mengambil rambut didalam adunan sambil dipanggil: "Hai roh yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan perasaan rela dan diridhoi. Kembalilah dengan rahmat dan keridhoan Allah." Maka jika telah keluar rohnya langsung ditaruh diatas misik dan bunga-bunga itu lalu dilipat dengan sutera dan dibawa ke Illiyyin.

Adapun orang kafir jika sakaratulmaut didatangi oleh malaikat yang membawa kain bulu yang di dalamnya ada api, maka dicabut rohnya dengan kekerasan sambil dikatakan kepadanya: "Hai roh yang jahat keluarlah menuju murka Tuhammu ke tempat yang rendah hina dan siksaNya, maka bila telah keluar rohnya itu, diletakkan di atas api dan bersuara seperti sesuatu yang mendidih kemudian dilipat dan dibawa ke Sijjin."

Alfaqih Abu Ja'far meriwayatkan dengan sanadnya dari Abdullah bin Umar RA berkata: "Seorang mukmin jika diletakkan dikubur maka diperluaskan kuburnya itu hingga 70 hasta dan ditaburkan padanya bunga-bunga dan dihamparkan sutera, dan bila ia hafal sedikit dari al-quran sukup untuk penerangannya jika tidak maka Allah SWT memberikan kepadanya nur cahaya penerangan yang menyerupai penerangan matahari, dan didalam kubur bagaikan pengantin baru, jika tidur maka tidak ada yang berani membangunkan kecuali kekasihnya sendiri, maka ia bangun dari tidur itu bagaikan masih kurang masa tidurnya dan belum puas.

Adapun orang kafir maka akan dipersempit kuburnya sehingga menghancurkan tulang rusuknya dan masuk ke dalam perutnya lalu dikirimkan kepadanya ular segemuk leher unta, maka makan dagingnya sehingga habis dan sisa tulang semata-mata, lalu dikirim kepadanya malaikat yang akan menyiksa iaitu yang buta tuli dan bisu dengan membawa puntung dari besi yang langsung dipukulkannya, sedang malaikat itu tidak mendengar suara jeritannya dan tidak melihat keadaannya supaya tidak dikasihaninya, selain itu lalu dihidangkan siksa neraka itu tiap pagi dan petang."

Wallahu'alam.

it's nothing , just about me ....

sebulan lebey habiskan masa kt rumah .. fortunately , got a part time job to do for the whole holiday session ,
even though , rasenyer i've got a lot of trouble for working there .. huhu .. but , actually , maybe it's all okay for me ..... at least , aku dpt pengalaman .. huhu .. maybe , aku mmg terlalu ikot perasaan , or plg tepat , emoooooooo ... haha ... cepat gelabah bila ada masalah ... tambah2 bila masalah kaitan dgn duet .. seriously , sbb duet skrg nieyh , mcm2 buley jd .. huhu ...

sebenarnya , bnyak benda yg aku nk ceritakan , tp aku pikir2 balik .. sesuai ke aku nk luah sumer benda dlm nieyh ? huhu .. so , i've made a decision , aku just tulis apa yg aku rasa terlalu peribadi dlm diari peribadi aku .. theee ~ masih mengamalkan catatan peribadi harian yg tradisional .. =p

secara terang2 nya , x sume buley kita kongsi dlm blog nieyh kot .. huhu .. nk2 lg yg peribadi sgt .. takot arh jgk .. blog nieyh pun aku x private kn .. so , sesape je , dari dunia mana sekalipun mereka , asal mereka tahu dan pandai menggunakan komputer dan internet .. hehe .. boleyh la membaca segala mak nenek yg ada .. huhuhu ..

sebut pasal diari peribadi yg tradisional nieyh .. da lama jgk aku tinggalkan hobi tu .. since aku form 4 arh .. huhu .. masa form 1 smpy form 3 , aku mmg suka sgt tulis diari .. huhu .. buku diari pun buley ckp tiap2 thn tukar .. hehehe .. beli yg cumil2 , ley kunci ag tu , haa .. hehe ...

sebelum tidur , cm biase la .. sblm light off ( rutin harian bebudak yg duk kt asrama ) huhu .. pkul 11.30 dah kena light off daa .. huhu .. aku pun duduk laa atas katil tu , n mengenangkan balik ape2 yg da jd pd hari tu yg aku pikir menarik and perlu aku kenang tuk ditulis dlm diari tu .. heehe ...

kdg2 , sbb bz sgt .. x sempat nk kejar waktu sblm light off , aku tulis gak diari pakai lampu meja .. hehe .. (rasenyer yg pernah jd rumate aku tau la ) huhuh .. kdg2 buku diari tu aku letak bwh bantal mase tidor .. heehe .. time pergi prep sumer .. aku letak dlm kotak kcik , dlm locker .. =)) privacy kott .. locker tak kunci lak .. huhu ...

tu time bodoh2 dulu arh .. heehe .. then , masa naik form4 kena exchange mrsm lak .. huhu .. masih teruskan habit aku .. tulis diari smpy laaa satu masa tu .. diari kesayangan aku terkorban dlm tong sampah kottt .. huhuh .. ada spotcheck ..entah laa.. mmg susah nk jaga hak peribadi time tu .. huhu .. aku tulis diari tu pun , bkn utk org baca , tp tuk diri aku sorg jer .. huhu .. so , punya nak pelihara hak privasi tueyh .. aku sanggup laa buang diari tu ...

start dari tu la aku stop tulis diari secara peribadi mcm tu n then beralih tuk tulis blog plak .. hehe ... tulis blog nieyh senang .. hehe .. tulis jer , sape nk baca pun , baca laaa .. lau x , wt per aku g publish ... bek aku simpan dlm draft jerp .. hhuhu .. pepun ,, kena berlapik2 jgk laa benda2 yg aku nk tulis pun .. huhu .. tu yg x best .. hehe

so , skrg dah jd budak u ni kn .. hehe .. dah ada freedom .. hahaha .. so , aku mulakan balik hobby aku .. tulis diari peribadi di samping ada blog niieyh .. heeheh ...

cara tradisional pun xpe sbb rase cm menarik pulak .. =)
kdg2 , diari tu dah mcm best friend pulak .. =) semua benda aku luahkan kt dy .. hehe
lepas geram , hargai seseorang , mrhkan seseorng , rindukan seseorng even nk kutuk sesape pun ..
heheehe ... diari tu arh yg jd simpanan aku .. kdg2 , aku rase lg senang mencoret sumtink n ceritakan sumtink tu atas subuah buku mcm diari dripada cerita kt manusia .. huhu .. diari akan sentiasa amanah .. x mcm org , sesetengah org2 tu .. huhu .. x pandai simpan rahsia , nak2 yg lg buruk siap jadi batu api mengapi apikan org lagi , haa .. huhu ...
so , kdg2 kita tak perlu cerita semua pd org .. tuk kebaikan .. biar kita jer tahu .. n sebuah diari yg pasti sentiasa keep the secret .. hehe .. =)
simpanan peribadi .. sbb nya x kn ada pengalaman yg kita lalui tu , akan berulang semula .. =)

B.A.N.J.I.R.E.S.U.L.T... whats a pity .. huhu

Life is an opportunity, benefit from it.
Life is beauty, admire it.
Life is bliss, taste it.
Life is a dream, realize it.
Life is a challenge, meet it.
Life is a duty, complete it.
Life is a game, play it.
Life is a promise, fulfill it.
Life is sorrow, overcome it.
Life is a song, sing it.
Life is a struggle, accept it.
Life is a tragedy, confront it.
Life is an adventure, dare it.
Life is luck, make it.
Life is too precious, do not destroy it.
Life is life, fight for it.
~Mother Teresa~

ya .. as usual .. setiap penghujung thn , musim tengkujuh menziarah , hujan bertandang ,
dan membawa kehadiran banjir sbg buah tgn .. huhu .. *ntah hape2 ntah dok buad puisi*

dan .. pd thn ini , kehadiran banjir ini turut diserikan dgn pengumuman result final exam . huhu .. * lg mcm hampeh *

lalu , bertali arus lah kesedihan , mahupun kegembiraan di hati sang manusia . muahaha .

act , aku nieyh nk kata gembira , x. nk kata sedih , pun x . nk kata moody , x jgk . makanya , sesuailah kiranya di sini saya menyimpulkan yg saya sdg diselubungi konflik dalaman yg sgt serius . * mungkin perlu rujukan dri yg pakar -psikiatrik*

huhu .. stelah mengetahui keputusan peperiksaan sy , sy menyepikan diri . buad2 x tahu . tanpa memberikan sepatah dua kata pun kpd kedua ibu bapa saya . * mmg anak solehah .*

makanya , tidak ada yg tahu bahawasanya kputusan pepriksaan sy telah pun diumumkan . * biarlah rahsia* huhu ...

namu , ada yg lebih penting untuk diketengahkan , dibahaskan mahu pun dipikir dan diikhtiarkan jalan penyelesaiannya . iaitu , banjir yg melanda ini . huhu .

kempunan saya nak mkn kfc mahu pun mcd . *baru jer berangan . nk2 lg org nk blanja . huhu *

begitulah kehidupan sekitar banjir yg melanda . ujan 24 jam tanpa henti . hari2 . x jemu2 turun membasahkan bumi . makanya , manusia2 juga akan basah , kain di jemuran , x kering2 dan tumbuh2 an ada yg subur , ada yg x . huhu .

tapi , itu lumrah alam . bkn kerja manusia nk mengatur semua . tp , bila dipikir kan , hujan mmg rahmat , tp , bila dh mcm nieyh , mungkin ia balasan di sebalik semua yang dah jadi .

entah lah . wallahualam . apa yg mampu , berdoa semoga semuanya dlm keadaan terpelihara . mudah2 an . 

banjir nieyh bwak impak yg besar pd mangsa2 nya . huhu . nk2 lg dari segi harta benda . nyawa pun salah satu aspek yg mungkin akan terkorban . rumah , isi rumah , dari perkakas dapur , mcm tupper ware , gelas , cawan sampailah perabot , televisyen n laen2 .. lau x sempat di bawak lari , mmg rosak kena air .

jalan perhubungan pun ditutup . ini lah yg nk aku kongsikan . whuaaa .. gara2 banjir , jalan raya ditutup , bas x boley masuk , makanya , aku kempunan nk mkn mcd mahu pun kfc . huhu .

makanya , terperuk laa dlm rumah nieyh . mengenang nasib diri . huhu . result pun x bguih mana . dok la bersedyh dlm bilik nieyh . huhu .

tp , alhamdulillah , kwasan umah aku air banjir nieyh x dtg lg laa .. huhu . hrp2 nyer pun mcm tu la .. tp , mengenangkan ujan yg berlarutan nieyh , x tahu lah . risau gak . rumah da la setingkat je . lau dua tingkat boley jgk la nk angkut brg2 sumer naek atas . huhu .

apepun , mampu berdoa jer . mcm quotes di atas . life is challenging . no challenge , no life bha . ;)

tak der siapa ckp hidup tu senang ..

tajuk mcm pasrah giler ajer .. huhu ..
mungkin jgk .. hampir pasrah buad kegagalan ..
i'm the loser .. huhu .. btl ke ? aku dah kalah ?

seriously , aku susah nk terima kegagalan ..
ada sesiapa yg bergelar manusia boley terima kegagalan dgn mudah ke ?
hmm .. tak tau laa .. lain org , lain caranya ..

aku susah nk terima kegagalan aku .. aku ambik masa yg lama tuk terima benda yg aku gagal tu ...
paling terok , aku akan stop buad benda tu terus , aku takkan sekali2 try untuk kali ketiga , empat , lima atau ke berapa ratus kali sekalipun once aku gagal tuk kali pertama dan kedua ..

susah kn , jadi manusia yg ada pala otak mcm aku ? huhu .. bkn salah sesiapa , tapi , salah aku ..

yes .. aku mmg susah nk terima kegagalan aku .. aku susah sgt , sgt n sgt .... kdg2 aku terus x dpt terima benda tu .. aku x salahkan org lain , aku salahkan diri aku ... dan sebab tu , aku pikir yg aku mmg tak kan mampu buad benda tu .. ia x sesuai dgn aku .. huhu .. tu yg selalu aku pikir ...

sama mcm pengalaman aku masa aku tingkatan 4 and 5 .. study kat boarding school dari aku form1 bukan la benda yg special , dlm pikiran aku la .. huhu .. berlainan plak pemikiran org2 kt sekeliling aku ...
dorang selalu demand dgn kemampuan aku ..

masa aku lower form , preparation tuk PMR aku , sgt rapi . yup , rapi . sbb aku ada cikgu2 yg sgt ambik berat pasal aku especially tuk subjek matematik . yeah . maths . terus terang , aku memang bangang tahap dewa laa dgn subjek nieyh . boley dikatakan , aku x pernah kisah pun grade ape sekalipun aku nk dpt tuk subjek tu , dlm exam aku . paling teruk , tiap sem pointer aku jatoh pun mmg sbb aku nyer maths laa ...

huhu .. tu sbb aku dah mmg give up dgn maths . sbb ? selama aku dkt skolah rendah . aku x pernah terima result seteruk tu . mmg aku lemah maths , even ayah aku cikgu maths . huhu .. x turun baka maths tu kat aku . huhu ...

masa skolah rendah , aku tak pernah rasa apa tu perasaan bila kita gagal dpt apa yg kita nak . mmg apa yg aku selalu target , aku msti dpt . just for subjek maths , aku slalo kena bnyk bekorban tuk buad markah aku lebih baik dripada biasa . kdg2 , aku kena korban lebih dari apa yg org lain korban .. huhu

tapi , overall , pencapaian akademik skolah rendah aku , mmg x pernah mengecewakan . tapi , lain bila aku dah masuk tingkatan . paling teruk , masa aku tingkatan 4 dan 5 laa . seriously , persaingan tu sgt la sengit . kwn2 semuanya pandai2 . kalau exam pun . highest mark tuk sesuatu subjek tu mmg kebanyakannya 95 and above laa ..

mase tu laa , aku down sgt . sbb ? markah aku dgn diorng mmg jauh beza , mcm langit dgn bumi . tersangat lah berbeda . huhu . nk2 lagi , tuk subjek yg mmg slalo bunuh aku time exam , add maths . hohoi .

aku mmg give up . result aku time tu , mmg maintain failed . terus terang cakap , mmg amazing race ar kalau aku dpt lulus tu . huhu . cikgu aku sampai dah tak tahan giler da , hari2 masuk kelas , marah2 aku . aku pun , tak tahan jgk lerr ... aku jd mangsa kena marah hari2 ..

asal ada subjek add maths hari tu , aku mmg akan cari seat belakang . yg hampeh nyer , cikgu tu akan masuk mengajar kejap jer , selebihnyer , dy marah2 aku . kwn2 aku dy kasi latihan ,suruh buad . mmg muka aku naek tebal la , n start dripada tu jgk , aku mmg benci gila sbjek tu . jgn mimpi la aku nk buad latihan dy bg . buku pun aku tak pernah bwk time kelas dy . huhu . pernah sekali tu , aku lari dari kelas . balik asrama . lps tu , aku kena sesi kaunseling dgn kaunselor . 3 sesi lak tu . sumpah bosan . tiap kali dy tnye ape aku nak , aku ckp aku nak kuar mrsm , nk g skolah biasa . terdiam dia . huhu .

pernah ada cikgu sound aku . dy ckp aku cepat putus asa . mmg aku give up pun . nak2 lagi , time tu dh dkt sgt dgn SPM . result SPM aku x yah ckp ar . huhu . mmg terok giler . aku siap kena bebel lg haa . tp, parents aku dah x ckp pape sgt , sbb aku tiap2 ari col ckp nk kuar g skolah harian biasa . kelam kabut jgk la , abah dgn umi aku , dtg skolah . takot aku lari asrama . huhu . lawak mmg lawak . tapi , aku tak pikir dah , yg aku tau , aku dah tak tahan dah belajar kt situ . huhu . rasa nk balik duk umah bela ayam . tapi , bila pikir2 , aku tak sanggup lak . huhu .

sampai sekarang , alhamdulillah . aku dpt ape yg aku nak tu balik . aku nak belajar undang2 . aku dpt peluang tu . tapi , once more time aku terluka . whuaaa . mmg terluka sesgt la . dah la susah belajar bnda alah tu . nk2 pulak , result yg aku dpt , x mcm yg aku harap2 kn . aku x harapkan demand sgt pun , biasa2 jer . tu pn , x mampu lg , aku nk dpt . ape terok sgt nyer lah . huhu . sekali lg aku terpk , hidup aku akan terok mcm masa aku nk SPM dulu jgk ker ? asyik meleset je kenyataan , dgn angan2 n harapan aku . hmm .

cara termudah hilangkan bosan .. i guess

hee ~ seperti sedia maklum , aku menghadapi tahap kebosanan yg melampau dkt sini even aku ada kelas tiap tiap hari . Kenapa ? Kenapa ? haisy ~ Berdasarkan silibus Psychology utk lecture hari nieyh ( nak jugak selit subjek alah nieyh kt sini ) heh ! mungkin aku boleh dijangkiti masalah kemurungan yg melampau sehingga memerlukan terapi psiko kerana menderita kebosanan .. haha .. what the #$@% ... hekhek

so , walaupon aku tau , berfacebooking , berblogging , berstalking ?? ooppps .. hee ~ adalah sgt membosankan ... tapi , aku tetap melakukannya tanpa bnyk ckp sebab ... apa lagi yg tinggal utk aku buat ??? heh ! 

Semasa aku sdg stalking stalking page org tu , aku jumpa satu status kwn aku yg sgt menaarrriiikkk ! Klik sini utk stalking jgk ... ngeh3 ... so , aku pun terpikir .. niieyh lah cara termudah menghilangkan bosan , agaknya lah . hoihoi .

org kahwen tak pernah merungut kebosanan .. =D

Idea nk buat status nieyh tercetus bila time lecture td , subjek LIBRARY bersama dgn Madam Mazrah . Act , bosan gilaa kot . huhu . Aku tak tido pun sbb aku berada di barisan hdpan . huhu . Setentang dgn madam lak tu . Sgt sengal , kurang ajar + kurang asam lah kan kalau aku maen tidor jer . huhu .

Tapi , madam mmg pandai ceriakan suasana mengantok tu . hee ~ Dy story kat kitorg citer dy muda muda dulu . As a law student mcm kitorang jgk . Dy ckp , masa tahun ke 2 belajar , dy dah KAHWIN . ok , terus mata aku segar bugar dgr words tu . Alahai .. bling bling kot mata aku time tu . Bersinar sinar je dgn harapan aku pun buleyh mcm tu jgk . ngeh ngeh ngeh . 

She said that at that time , slaloo jgk la every weekend pergi genting kott . mak aii . lagi dahsyat dari kitorang di era nieyh . haha . mmg heaven gila arh kalau life aku skrg mcm tu jgk . msti aku x kan mati kebosanan mcm skrg nieyh . hisy ! Time tu , dy baru bertunang . Hubby madam time tu dkt Kedah , and madam dkt KL . jauh tuu .. tp , cinta tak kenal penghalang . kn, kn .. hehe .

At last , madam kawin bila tahun ke 2 blajar dkt UIA tu . See .. betapa bahagianya . hoho . Agak agak kalau aku ckp aku nak kawin skrg , ape ntah umi ngn abah aku nk comment kn . huhu . Tapi , org ckp belom cuba belom tau , tak try tu dok tak tau . hoho . so , maybe aku kena cari masa bgtau umi ngn abah . hahaha . gila meroyan ke haper ..

maybe , aku jgk patot suggest dkt abah dgn umi utk cari calon menantu diorang kn . hekhek . apa yg penting , mestilah dia seorang yg kacak , segak , bergaya lagi berwang mutu kebahagiaan hidup . hoihoihoi . bkn apa , mungkin kan bila dah kahwin , ada teman , ada kwn , ada sahabat . huhu . even smpy tempat tidur pun aku x keseorangan . heh ! so , aku tak akan dihimpit kebosanan + kebuntuan + risiko kemurungan lagi . hakhak .

selain tu , aku jugak perlu kuatkan hujah hujah aku nak kahwin awal nieyh dgn selingan selingan informasi yg aku dpt time lecture psycho tu . haha . baru lah umi dgn abah tak ragu ragu lagi nak bagi aku kwen awal . haha . ( ye ye je la tu amalina oii ) .

heh ! mungkin aku patot try benda nieyh selain dripada memikirkan cara cara sampingan lain utk hilangkan hidup bosan nieyh seperti berwindow shopping , keluar CS every weekend tanpa hala dan tuju , terperap dlm bilik dgn menonton movie yg sama berulang kali dgn harapan masa cpt berlalu dan .. tidur sepanjang hari sampai mata sembam . hadooiii . Penat kott duk buat benda yg sama ja . Hidup perlukan pembaharuan yg baru lagi menarik oiitt ... hisy ~
maybe kalau kawen muda2 , ley jimat duet dgn menggunakan khidmat sponsor abah & umie .. =D


erk ... ada jugak boyfriend cm gini ..

Green Syndicate: Kisah Boyfriend Paling Tak Guna!: "Hello sayang... kenapa sayang tak nak angkat tepon bila abg call handset sayang tadi... janganlah sayang merajuk lelama sangat, betoi... abg..."

urm ...

ok .. life dkt sini skrg menjadi terlalu lah bosan .. huhu .. i got nothing to do with .. haisy ! misery sungguh ..
just keep going to the classes everyday , times and minutes and even seconds ... then , going back to room .
sleep until felt starving .. huhu ... mjur ada rasa lapar , kalau x lapar , makanya aku akan tidor sampai bila pun 
tak tahu lah . huhu .

tgh2 bosan . selalu on9 jerp then find article yang aku rasa menarik utk mata aku .. huhu . i got one . 
CINTA bukan TUHAN . sentap jgk sekali baca . so , just click utk baca the whole article . sounds interesting .
mmg menarik pun . part yg di highlightkan , curang itu khianat . khianat itu kemunafikkan . khianat ??? 

hmm ... curang . kalau pasangan suami isteri pun boleh curang , ape tah lagi la utk pasangan kekasih yg belum ada apa2 ikatan yg sah kan .. huhu .. article tu ceritakan mcm mana seorang suami yg berniat nak tinggalkan isteri dan dua org anaknya demi bekas kekasih nya . huhu . sanggupkah ? gila ke apa ? alasan , nak buat mcm mana .. dah ditakdirkan kami jatuh cinta .. huhu .. that's why article tu nyer tajuk , CINTA BUKAN TUHAN.

kerana cinta , suami sanggup tinggal isteri ,anak2 .. cinta jugak laa si isteri sanggup tinggal suami , anak2 .. huu .. kenapa perlu mcm tu ?? cinta tu org ckp bahagia .. bahagia ke mcm tu kalau terpaksa korbankan org lain demi cinta ?? kalau mcm tu , cinta bkn bahgia lah , tapi kekejaman . huhu . 

selalu jugak dgr , kisah cinta terhalang .. apa sebab cinta terhalang ?? kenapa ada pihak yg menghalang ?? plg aku pening , bila aku baca sebuah cerita tu , cinta dia dihalang ibubapa sendiri ?? pelik . kenapa mesti dihalang ?? kenapa tak restui jer hubungan anak tu , sahkan ikatan diorang . x da la yg terkorban , mengorban ataupun dikorbankan sebab cinta . huuhu .

mungkin aku patot tanya miss salmah bila subjek Psychology nanti kott .. huhu . sbb ari tu time miss buat briefing , dia ada sebut topik love belajar week ke berapa entah nanti .. hekhek . bagus jgk subjek psycho nieyh daripada critical thinking . ngeee ~

ok , stop talking about love . huhu . itu bukan topik utama untuk entry aku . mls aku nak rumus panjang2 . i'm not a critical thinker . hoihoi . kwn2 ada yg merungut , x best study law . huhu . fine , aku pun ada rasa sikit2 weyh . adoii . tp , ape lah daya , terlajak perahu boleh berundur , terlajak masuk law ?? hmm .. kau belajar laa sampai habis . tinggal satu sem je lagi kot . huhu . even kita masih di awal permulaan sem 2 kn .. huhu .

best x best tu pandangan masing2 lah kan . aku masih bertahan dkt sini pun sbb elaun jer . hee ~ elaun mmg laa x banyak mana , tp at least , duet tu masok tanpa aku perlu bersusah payah pergi kerja terok2 kott .. huhu .. dia suruh belajar jer .. duet dia kasi .. kan senang aje tu .. huhu .. agak2 mls , x payah la pergi kelas . g la amik MC ke , or buad pape yg patot . duet elaun tetap masuk .hee ~

the second reason why i'm still in law study is because .. UiTM nie ajer yg aku rasa selalu menenangkan hati dan perasaan aku . huhu .even bosan kn , tapi time2 stress ker , time aku separuh biul ke masalah belambak2 kan , aku still ada friends around me . huhu .at least , aku boleh hang out , g tgk wayang ke , mkn2 ke , gossip ke dgn kwn2 yg ada kn .. kalau aku duk rumah , nk hangout confirm2 lah kena ada duet . aku time dkt rumah , mna la ada duet .. huhu . lau nk duet, kena keje . payah tu . hmm . nk gossip2 pun dgn sapa jer . lonely jer aku rasa .. kdg2 rasa mcm x da org fhm aku pun . laen laa kwn2 .. sehati sejiwa cket kott .. huhu ... hisy ! konklusinya , bosan lah . huhu . mybe sbb tu lah kot adanya kes remaja lari rumah . hoho . percaturan yg x bijak tu .. huhu .. 

sbb2 yg lain jgk adalah sbb aku rasa aku masih nak belajar la . huhu . aku teringin betul nak ada kereta sendiri sblm umor aku 25 . hisy ! kalau time tu x dpt keje lg , mcm mana aku nk pakai kereta . hoihoi . takkan nk mintak abah nyer duet lak kott . =.= so , lau aku nak ada kereta , aku kena belajar . ada result bagus2 , baru aku leyh apply keja bagus2 . nak dpt result ngn keje bgus2 , of course laa aku kena bagus . hurmm . nk senang tu susah , nk susah tu senang . - Cikgu Sejarah Form 5 aku ckp-

betapa dilemanya kehidupan remaja seperti aku . ngeh3 . kalau dulu , result SPM gempak , boleyh laa jugak merasa nak pergi Russia ker , UK ke , Mesir ke . hee ~ best laa jugak . ada kelainan cket . mungkin x sebosan skrg ke kan . ngee ~


haaiihh ..

tajuk nampak sangad dah x dak idea .. huhu .. tapi , aku tetap nk tulis gak entry nieyh . sebab aku bosan .
huhu .. kelas hari nieyh padat . (ye , ye aje padat . huhu ) kelas 8.00 pagi , cancelled . huhu . siok sungguh
laaa hati ini . hekhek . so , start kelas pukul 10 pagi . psychology . dgn Miss Salmah . still remains with the same
lecturer , just subject yang berbeza je tuk sem nieyh . anyway , gabong kelas dkt B4 . mmg terbaek laa kn .
bapak sempit . huhu . aku pun dah dpt seat belakang2 dah , haa . boys x yah ckp laa . haahaa .. suma dkt belakang . seat depan didominasi gugirls . muahaha .

aku ingat kan kelas pagi tu lepak2 , rupanya miss terus ngn lecture . adeehh laa . huhu . aku bwk pencil case je kott .. huhu . buku2 pun aku simpan kt bilik , wt khazanah . huhu . sekali miss buat 2 lecture terus . huhu .
mau rasa mcm nk tersembul biji mata aku , nk2 lagi kena penangan panadol 2 biji + x leyh tido mlm tu lak . huhu . sian giler laa kt aku . huhu . pepun , aku tak la tido dlm kelas tu . ( terlelap sekejap je ) haha .

naseb aku mmg baek sbb miss perasan aku lelap . kantoi sudaa . huhu . entah2 mmg ramai yg terlelap kott . hehe . coz dy asyik bagi contoh , kita mungkin berfikir kenapa pelajar tidor dlm kelas . mungkin pada mlm nya dia tak tidor , atau mungkin dia memang suka tidor dlm kelas dgn nada suara yg agak tinggi gak laa time tu . haha . mmg terbaek la kn . cepat2 kwn sebelah aku cubit lengan . hadehh . saket yer , ngek !

then , rehat 10 minit sblm continue lecture yg seterusnya . huhu . mmg kosong sekejap kelas tu , semua berbondong-bondong ke toilet . start je kelas , terus miss lock pintu . dlm hati , mapos kalau aku lambat lepas2 nieyh , confirm x leyh masuk dah walau pon nak curi2 masuk time take 5 . huhu . miss makin ganas skrg yerk . heee~

mmg aku tersycho cket spjg kelas . huhu . ngantok weyh ~ pepun , agak tersentap bila sape ntah tnya sok lan kt miss . then aku dgr sayup2 jer cm miss sebot word "add math" . terus mata aku segar bugar . huhu . aku
memang sensitif cket kalau word yg tu . huhu . then , riuh org gelak . haha . sentap gak aku , pehal lak psycho nieyh ada add math . mau lari balek umah aku cm gini . huhu . rupa2 nya , ada yg salah paham lak . huhu .
istilah jer cm add math , tapi miss x ckp pun kena pakai formula add math segala . haha . jgn memandai nk suroh aku buad kira2 add math kt cni , allergik aku . huhu .

habis lecture , miss punyer kata2 mmg sempoi arh . haha . that's all . please get out . muahaha . aku suka ayat cm tu . hehehe . serius padat giler kot . ramai . kelas tu x besar mana . huhu . mmg x sesuai langsung combine mengombine dlm tu . huhu .

after tu , balek bilik memandangkan next kls pukul 2 ptg . sempat tido jap . hee . bgn . tgk jadual . ok , fine . subjek library . huhu . sekali lg , penggabungan kls dlm kls yg sempit . tension aku . huhu . meja pun x cukup .
mujur laaa . just buad ice breaking jer . huhu . serious , lecturer nieyh mmg sempoi habis . hehe . best jgk laa even kami terpaksa bersendat2 mcm tin sardin gak laa dlm tu . huhu . siap main radio buruk lagi , haa . huhu .

yg sem nieyh , aku mcm suke jgk laa . ( mcm je , ok) . sebab kelas pun baru sgt nak mula ,kn . huhu .
pepun , group yg madam bagi tuk assignment tu best . sbb ? aku leyh gak merasa group cmpor2 . huhu . 4 org kls aku , 3 org lg kls H . best la cket , cm gitu . huhu . ( harapnyer laa) =)

fine , the next class aku x tau lg cm mner . tp , sumer nmpk cm baek2 sajer termasuk aku . huahua .

balik MERBOK ..

hari ke dua dah dekat MERBOK .. huhu ... kelas cm biasa ...
jadual kelas setakat nieyh masih HEAVEN .. huhu ... setiap hari pukul 10 pg baru start ...
kecuali hari Isnin - pukul 8 .00 pagi . ( bermakna setiap hari Isnin akan ada satu kelas terkorban .. hek3)

masih di kolej yg sama .. huhu ... MASRIA 2 .. owh ya , tak da perubahan .. buruk tetap buruk .. ( muahaha )
memang @#$@%#$ ... asal brg2 aku semua hilang ..?? @#$@%^ ( pemakian menggunakan kod rahsia ) huhu
kurang asam .. PULANGKAN ! huhu

baek giler .. locker kena kopak .. huhu ( cerdik mane ntah yg kopak . ni kalau pak cik kolej pok pek tu dtg tgk lagi , sah2 kitorang yg dituduh . ) huhu .. mmg @#$%@$$ org2 yg buat sume2 nieyh .. ko kopak locker sudah laa .. jgn kebas brg2 aku .. @#$@% !!! huhu ....

sneakers x da . kasut yg baru pakai 2 kali pun x da .. huhu .. paling sedih bila kain tuala pun ambik ?? musykil aku ..huhu ..ntah laa .. nak kata org kolej yg ambik , kwn2 floor yg tinggal brg jgk , x hilang lak brg dorg . huhu ...

aku pun masih di kelas yg sama . first class .. ntah , aku cam seram sejuk lak jumpa lecturer .. huahua ...
pepun , kelas masih lepak2 setakat nieyh . hisyy ... kalau sampai hujung sem lepak2 kan best .. hek3 ..
yg x sodap didengar , bila ada yg ckp jadual msti kena rombak . oh , kalau jadual aku x heaven dh ,
aku nk cari jln bg heaven gak . huhu .. x mo kelas pagi ...

satu kemusykilan lagi .. kenapakah dorg slalu padam lampu koridor tingkat kitorg ntah .. huhu .. tgh2 malam aku nk g toilet pun takot .. gelap gelita .. kelam sekelam kelamnya ... gua kelam pun x sekelam tu . huhu .
mungkinkah salah satu cara nak jimatkan penggunaan elektrik ??huhu.. whateva ....

serious , kebosanan di MERBOK nieyh .. kwn2 .. bila nk kuar jola - joli ni ?? huhu ...
aku rindu kucing2 dekat rumah ... ;(

sekian . =((

ready to run , run away ....

haha .. run , run away g maner ?? huhu .. act , i'm ready to run away from my house ! definitely !
really ? does anyone cares about me ?? nak run ? run lah ! haha .. mungkin itu lah agaknya yg dipikir oleh penghuni rumah aku skrg nieyh kottt .... =(

hehe .. well , sumer suku sakat keturunan di Merbok tu dah tau , 20hb nieyh dah boleh laa balik ke Merbok tu .
huhu .. ada sesape nak membantah ? x suker dgn berakhir nyer cuti sem yg sudah lama ni ?
harus disedari , x der sesape kisah ko suke , x suke . yg pasti , cuti sampai 20hb jer . huhu .
ala , dok umah lelame pun aku bkn wat ape pun . huhu . aku jadi anak dara ape ntah . terperap jer dlm umah . huhu . best ker ? sumpah la weyh x best . x majuuu ! huhu .. katak bawah tempurung maju lg dari aku . haisy !

owh .. terlanjur aku menaip di hari ini , huhu . salam aidiladha wt sumer yg beragama Islam . =) Aidiladha mengenang 1001 erti pengorbanan .. =) hehe .. raya ? kalau belah2 utara (Kedah la terutamanya kan ) , raya haji nieyh x meriah sgt lah . meriah pun dgn kenduri kendara korban dan akikah aje lah . huhu .
tapi , raya aku mmg x meriah . huhu . x pergi mana pun . serius , mls giler . mujur ada jiran tetangga menghulur lauk pauk . haha . jadinyer , merasa jgk la aku mkn daging korban . huhu . ketupat rendang tu , surely dah x dpt la . coz , my family , thn nieyh punyer raya haji , cuma persiapan simple2 je . ( rasanya setiap tahun simple2) haha ..

sebut aidiladha , mesti aku teringat HAJI . hehe . muda lagi kott nk buad haji . muda2 la kena pulun dah nk buat semua tu . lengkapkan rukun Islam . hehe . harapan , nak buat umrah dulu la , kn . hehe . apapun , dahulukan ibu bapa . moga2 , dimurahkan rezeki , dimudahkan urusan , dpt belajar elok2 . kerja elok . nak hantar abah buat haji . =) abah sabar yerk . hehe .

sejak dua menjak nieyh , aku jadi suker plak menaip2 dlm blog nieyh . huhu . itu bermakna aku mmg x da ape nk buad yer . hurm . mmg x da ape nk buat , booosssaaaannn sgt , sgt , sgt lah , yer . kwn2 ada yg ajak keluar , tapi , heh . korg fhm2 lah yer , bila amalina menolak ajakan keluar tu , bermakna . hehe . sy tgh menyimpan duet nieyh . huhu . tunggu elaun masok t , kita g berfoya2 , k . ;)

mood skrg adalah moood malas . malas tuk buad sumer , segala2 nya . apakah lagi nk kemas brg2 segala nk bwk balik g UiTM tu nnti . kalau lah boleh pergi sehelai sepinggang jer , alangkah bahagianyer . huhu . mana nyer nak naek tingkat 4 , dgn brg2 yg bnyk mcm tu lg . hurm . kenapakah x da lift ? kenapa puncak alam punya UiTM ada lift ??? haaa .. x aci btol tu . huhu . apepun , bak kata kwn2 aku , ada org nak kisah ? huhu
mmg laaa .. x da sape pun kisah ..

rindu kwn2 ... kwn Beseri laa . aku duk UiTM mana aku ada kwn sgt pun . huhu . mcm kera sumbang jer aku nieyh . apepun , aku masih bahagia yer , sbb nyer aku ada floormates yg sgt baek2 belaka . =) nak dpt kwn sorg pun , bkn senang tau . huhu . so , bersyukurlah masih ada yg sudi menjadi kwn2 sy . hee .

apepun , aku cuba membaiki mood aku . huhu . dgn harapan , semoga cepat rajin yer , mood ... =P

sy rindoo kamu laa ...




cuti sem tinggal lagi brape ari je da smpy penghujung ...
20 hb da boley pulang ke Merbok dgn jayanya .. huhu ..
tp , msti x best .. da tau , dari skrg da tau , mmg x kn best .. ;(

da x de merak jadian lah .. saya rindoo sama kamoo la , merak ..
kamu tau ke sy rindu kamoo .. hmm ... msti hidup sy kt Merbok lps nieyh , busan .
x de dah org nk jadi peneman saya slalu ...



sape lagi nk slaloo ajak saya pegi mkn kt kedai depan UiTM tu lg ,kn .
pas tu , sape lagi yg boley slaloo temankan saya ..
especially , bila sy tercegat kt kelas sbb saya lewat ..
                                                       hurm ... sape lg , melainkan merak jer ...



sape ntah nk tunjukkan lagi jalan btl ke library yg sebenarnye ..
huhu .. anyway , x pe , saya da tau skrg jln betol ke library , thanks ye merak ! ;)
sape lagi yg nak slalu col kejut saya ke kls pukul 8 pagi .
owh ! saya sgt lemah bila kuliah saya bermula seawal jam 8 pagi ..
Dear God , I'm begging you for no more classes at 8 a.m . hhuhu .

and , sape lagi yg akan selalu jadi mangsa tipu sunat saya .
"saya ke kelas hari nieyh" . sedangkan , secara jujur nyer saya sedang bergolek2 di atas katil .
hurmm .. sape lagi yg akan membebel2 kat saya .. itu , ini , situ , sini , sana ... urm ....
x der yg laen , merak jer yg sanggup .

merak .. saya rindukan kamu lah . nape lah sekejap sgt kn kamu kt Merbok tu .
saya ingat kamu anak jati Merbok , huhu .
jadinyer , kamu akan selalu lah di Merbok tu . urm ...
saya btl2 rindukan kamu . ;(

serius , saya rindukan kamu .
kalau kamu kembali ke Merbok lagi , saya lah insan plg gembira . hehe .


boleyh laa kamu belanja saya nasi kandar , kt Nashmir lg . =)
lps tu , saya masih akan ada teman utk selalu menonton wayang lg . =)
saya juga masih ada teman tuk selalu tmn saya jln2 dkt CS lg . =)
saya masih ada teman utk buad sumernyer . huhu .

sape lagi nk dedicated kn wt sy lagu ....
haaa ... bnyk benda ingtkan sy ttg kamu ..
sy rindu kamoo ....

lau dah kamu x der dkt ngn saya merak , sy lonely jer la pas ni . hurm .
                                                            sy sgt rindu , rindu , rindu kn kamu .

Dear God , I'm begging you ... please take care of him , while he is far away from me .
give a good health for him , best life , easy way of life and everything that completed him well .
Please bless him . Make his life more delighted , full of cheers and success .. =)


i promised , you are always in my heart . =)
you are my soul . =)
i do love you for , now , tomorrow till the end of life . insyallah .

      

tip top it's too late ....

huhu .. ape2 je lah aku skrg nieyh ... org tido , aku jaga .. org jaga , aku tido ..
haissyy ! masalah jiwa lah .. huhu ...

tak tahu nak buad ape .. on9 fb .. x de kwn pun .. huhu .. bkak tv ... aku tutup balik ..
takut oowww nk tgk sorg2 .. x mo arh .. huhu .. takot , takot b, takot . ~

mcm nieyh la bila dah x tahu nk buad ape .. so , aku just type , type n type ...
entah cm ner .. tiba2 fon bunyik .. hehehe .. hooyeeehhh ! someone is calling me .. muahaha !

kwn lame aku .. huhu .. da lama giler dah terpisah .. huhu .. now , dy kt penang lah .
kira kwn rapat lah masa aku duduk penang dulu ... kwn dari tadika sampay la darjah 4 ..
lamaaaa .. hehe ...

dy anak ustaz ... aku slaloo g ngaji iqra' kt umah dy la .. ayah dy ada bukak kls ngaji quran ...
huhu .. aku nieyh kecik2 dulu rajiiiiinnnn ..haha ... kelas tu tiap2 ari ... isnin sampay khamis ..
pukul 3.00 smpy pukul 5.00 ptg .. hoihoi ... time tu patot aku dok main masak2 dgn sepupu aku ..
haha ...

seingat aku , x pernah ada hari aku x buad perangai time nak pergi kelas ngaji tu .. hehehe ...
balik sekolah , aku mkn nasik . pastu aku tgk citer kartun . pukul 2.30 mama aku suh aku g mandi , siap2 nk g ngaji . haaa , time tu la angin aku mula .. ngeh3 ~

hentak2 kaki , bebal x nak g ngaji .. haha .. burok giler perangai aku .huhu .. tp , bila dh tgk aku mcm tu ,
mama ngn abah try ar pujuk . cara plg mudah , up duit belanja . haha . gila duet dari kecik2 rupanya aku nieyh .
huhu .. lau time skolah bwk duet , 2 rgt . time ngaji aku bwk la 3 rgt . hehe .. gila sakan laa time tu .. huhu
aku bkn p ngaji , aku p joli . hoho . kedai dpn tmpt aku ngaji tu jer . ada jual ice - cream , keropok super ring , hahaha .. ada jual cikedis ( aku x sure la ejaan btol ke x , tok aku yg ajar pgl keropok cikedis nieyh ) huhu ..
jual ice - pop .. ice kacang ... plg best ada jual laksa . hehehe. aku mmg hantu laksa . ngee~

laksa time tu ley beli 20 sen , 30 sen or 50 sen . hehe . bubuh dlm plastik jer . msuk straw . isap cm minum air 20 sen , dlm plstik . hehe . aku suker beli smpy dua plastik . huhu . 50 sen , 50 sen = RM1

lagi 2 rgt , aku beli benda merapu . yg aku ingat , aku suka kumpul kad tepuk . huhu . nie pun aku x sure nama saintifiknyer hape . tp , time tu mmg famous lah . bebudak laki yg suke main . so , aku suker beli . huhu . 20 sen , ada 10 keping . hehe .. aku x reti main pun , tp aku beli , kumpul . hoho

abah pulak time tu cikgu disiplin . haha . abah mmg berdisiplin , tp aku x. huhu . serious , aku beli kad tu pun curi2 jer . aku simpan . sbb aku suker . ada gambar pokeman lah , hello kitty lah , doraemon lah . comel oww.. haha . budak2 .. ape laa yg aku tau sgt time tu . huhu

bila kt skolah , time cikgu x da dlm kls , bebdk laki slalo ar main lawan kad tepok tu . huhu . aku join gak , join tgk .huhu . dorg main dahsyat . mcm judi gak laa aku rasa . huhu . siap taruh duet lg haa . huhu . tp takat 20 sen , 50 sen , seringgit cm tu la . bdk2 kan . mana da bnyak duet pun . hohoh ..

best .. haha . time cikgu dtg . mmg kantoii beramai2 .. part tu yg best .. haha ... habis kad kena rampas .huhu
tu la antara yg aku ingat . time sekolah rendah pun jahat aku nieyh . huhu

aku dgn raihan nieyh ( best friend aku nieyh la) mmg rapat . sgt2 .. huhu . dy pengawas pusat sumber . time tu darjah 3 . hehe . aku jd pengawas muda a.k.a nanti lau lulus ujian cikgu disiplin tu jd pengawas sekolah . haha
cm hape ntah . perangai burok aku nieyh .huhu . yg best jd pengawas muda tu , pasay pkay skirt labuh g skolah . haha . nseb labuh . hoho . pastu dpt neck tie . mmg pg2 aku lewat g skolah sbb neck tie tu la . (alasan . =.=) haha ...

bila naek darjah 4 . aku ngn raihan dah slaloo g skolah sama2 .. naek basikal . hehe ... balik skolah habis kokurikulum dlm pukul 2 jgk la .. huhu .. aku dulu msuk kelab koir jer . ( aku pandai melalak jer ) hua3 .. raihan mmg aktif nasyid . so , dy slalo habis stengah jam lewat dari aku . so , habis jer sumer , kitorang x terus balik , tapi g lepak kt satu tempat . mmg best tempat tu . hehe .

jeng .. jeng .. jeng ... dpn umah pak long , bawah pokok kelapa . muahaha .. tepi sawah gitu . hoho . serius romantik .ngeee~ ada ban ( terusan ) gitu . huhu . kitorang lepak2 laa kat situ sambil minum air , mkn keropok .. ( beli kt kedai abg syam , dpn pagar skolah) hehe .. kdg2 , raihan belanja aku satay ikan .hehe . sedap.

kat situ , kitorang suka kaco burung merak . ada org bela . hehe . ( sebut merak , teringat merak jadian . ngee~) haha .. ada monyet gak . mmg best laa .. hehe .. tu la antara kenangan2 aku masa kecik2 dulu .

banyak sebenarnya . tp , mungkin x muat nk ditulis sumer . haha . kdg2 bile aku x de pape nk buad + x de haper nk kena pikir , aku msti teringat sumer2 tu . mmg x terulang dah sumer tu sampai bila2 ... hmm .

zaman kecik2 tu laa yg paling senang buad aku . huhu . aku dulu , kecik2 , comot giler . haha . ye la , main sampai x ingat dunia . plg x tahan , aku suke panjat pokok binjai belakang umah . ahaha .. tok aku la slalu acah aku dgn galah suroh turun . kdg2 , mkn nasi pun aku mkn atas pokok tu jer . hehe . best . cm tarzan .haha ...

aku x pikir hape sgt . yg penting aku seronok . hehe . time2 tu jgk , aku slaloo g main kt belakang rumah . ada  ban ( terusan ). ada titi . slalo kak linda ( sepupu aku yg paling rapat ) ajak aku main dkt sana. ada sawah , bukit2. best sgt , sgt , sgt . kitorang siap tangkap ikan puyu ag dlm sawah . hehe .. kdg2 , kitorang tgk abg ad , ngn abg met ( spupu aku yg laki) terjun , mandi dlm sungai . hehe . aku pkai baju kembang , bhaye terjun air .hehehe ...

mcm nieyh la lebey kurang sawah kt kampung tu .. hehe

yg nieyh pun .. lebey kurang jugak .. best .. =)

yg nieyh ?? heee ~ selingan sajer yer .. x der kena mengena .. hoho
cm tu la hidup kt sana , masa aku kecik2 . main galah panjang sambil mkn buah setoi ( btl kot nama buah tu) huhu .. aku x pnday kupas buah tu , mkn aku pnday la . hoho . so , kak linda laa yg slalu kupaskan kat aku . heheh .. rasa dy masam ! sedap ! hehe ..

hmm .. mcm tu la . bnyak jugak yg aku ingt . raihan pun dah slaloo sgt tnyer bila lagi aku nk balik sana . hehe . yer la . even aku balik pun , maybe sume dah berubah . masing2 dah besar . bnyak benda yg berubah .
tp , kenangan2 tu x kn pernah padam dlm kamus hidup aku . =)

tgh ronda2 dlm blog2 org td .. huhu .. suddenly , jumpa article nieyh . so , terase nk kongsi lak . huhu .da lme cari article2 cm gini .. tu la , org suh g dgr ceramah , mls si amalina nieyh . huhu ...

Perjalanan Roh Selepas Kematian

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Albaraa' bin Aazib RA berkata: "Kami bersama Nabi Muhammad SAW keluar menghantar jenazah seorang sahabat Ansar, maka ketika sampai ke kubur dan belum dimasukkan dalam lahad, Nabi Muhammad SAW duduk dan kami duduk di sekitarnya diam menundukkan kepala bagaikan ada burung di atas kepala kami, sedang Nabi Muhammad SAW mengorek-ngorek dengan dahan yang ada ditangannya, kemudian baginda SAW mengangkat kepala sambil bersabda: "Berlindunglah kamu kepada Allah dari siksaan kubur." Nabi Muhammad SAW mengulangi sebanyak 3 kali."

Lalu Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesungguhnya seorang mukmin jika akan meninggal dunia dan menghadapi akhirat (akan mati), turun padanya malaikat yang putih-putih wajahnya bagaikan matahari, membawa kafan dari syurga, maka duduk di depannya sejauh pandangan mata mengelilinginya, kemudian datang malaikulmaut dan duduk didekat kepalanya dan memanggil: "Wahai roh yang tenang baik, keluarlah menuju pengampunan Allah SWT dan ridhaNya."

Nabi Muhammad SAW bersabda lagi: "Maka keluarlah rohnya mengalir bagaikan titisan dari mulut kendi tempat air, maka langsung diterima dan langsung dimasukkan dalam kafan dan dibawa keluar semerbak harum bagaikan kasturi yang terharum di atas bumi, lalu dibawa naik, maka tidak melalui rombongan malaikat melainkan ditanya: "Roh siapakah yang harum ini?" Dijawab: "Roh fulan bin fulan sehingga sampai kelangit, dan disana dibukakan pintu langit dan disambut oleh penduduknya dan pada tiap-tiap langit dihantar oleh malaikat Muqarrbun, dibawa naik kelangit yang atas hingga sampai kelangit ketujuh, maka Allah SWT berfirman: "Catatlah suratnya di Illiyyin. Kemudian dikembalikan ia kebumi, sebab daripadanya Kami jadikan, dan didalamnya Aku kembalikan dan daripadanya pula akan Aku keluarkan pada saatnya."

Maka kembalilah roh ke jasad dalam kubur, kemudian datang kepadanya dua malaikat untuk bertanya: "Siapa Tuhanmu?" Maka dijawab: Allah Tuhanku. Lalu ditanya: "Apakah agamamu?" Maka dijawab: "Agamaku Islam" Ditanya lagi: "Bagaimana pendapatmu terhadap orang yang diutuskan ditengah-tengah kamu?" Dijawab: "Dia utusan Allah". Lalu ditanya: "Bagaimanakah kamu mengetahui itu?" Maka dijawab: "Saya membaca kitab Allah lalu percaya dan membenarkannya"

Maka terdengar suara: "Benar hambaKu, maka berikan padanya hamparan dari syurga serta pakaian syurga dan bukakan untuknya pintu yang menuju ke syurga, supaya ia mendapat bau syurga dan hawa syurga, lalu luaskan kuburnya sepanjang pandangan mata." Kemudian datang kepadanya seorang yang bagus wajahnya dan harum baunya sambil berkata: "Terimalah khabar gembira, ini saat yang telah dijanjikan Allah SWT kepadamu." Lalu bertanya: "Siapakah kau?" Jawabnya: "Saya amalmu yang baik." Lalu ia berkata: Ya Tuhan, segerakan hari kiamat supaya segera saya bertemu dengan keluargaku dan kawan-kawanku."

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Adapun hamba yang kafir, jika akan meninggal dunia dan menghadapi akhirat, maka turun kepadanya malaikat dari langit yang hitam mukanya dengan pakaian hitam, lalu duduk di mukanya sepanjang pandangan mata, kemudian datang Malaikulmaut dan duduk disamping kepalanya lalu berkata: "Hai roh yang jahat, keluarlah menuju murka Allah."

Maka tersebar disemua anggota badannya, maka dicabut rohnya bagaikan mencabut besi dari bulu yang basah, maka terputus semua urat dan ototnya, lalu diterima akan dimasukkan dalam kain hitam, dan dibawa dengan bau yang sangat busuk bagaikan bangkai, dan dibawa naik, maka tidak melalui malaikat melainkan ditanya: "Roh siapakah yang jahat dan busuk itu?" Dijawab: "Roh fulan bin fulan." dengan sebutan yang amat jelek sehingga sampai di langit dunia, maka minta dibuka, tetapi tidak dibuka untuknya.

Kemudian Nabi Muhammad SAW membaca ayat yang bermaksud:." Tidak dibukakan bagi mereka itu pintu-pintu langit dan tidak dapat masuk syurga sehingga unta dapat masuk dalam lubang jarum."

Kemudian diperintahkan: "Tulislah orang itu dalam Sijjin." Kemudian dilemparkan rohnya itu bagitu sahaja sebagaimana ayat yang bermaksud: "Dan siapa mempersekutukan Allah, maka bagaikan jatuh dari langit lalu disambar helang atau dilemparkan oleh angin kedalam jurang yang curam."

Kemudian dikembalikan roh itu ke dalam jasad di dalam kubur, lalu didatangi oleh dua malaikat yang mendudukkannya lalu bertanya: ""Siapa Tuhanmu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu". Lalu ditanya: "Apakah agamamu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu". Ditanya lagi: "Bagaimana pendapatmu terhadap orang yang diutuskan ditengah-tengah kamu?" Dijawab: "Saya tidak tahu". Lalu ditanya: "Bagaimanakah kamu mengetahui itu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu"

Maka terdengar suara seruan dari langit: "Dusta hambaKu, hamparkan untuknya dari neraka dan bukakan baginya pintu neraka, maka terasa olehnya panas hawa neraka, dan disempitkan kuburnya sehingga terhimpit dan rosak tulang-tulang rusuknya. Kemudian datang kepadanya seorang yang buruk wajahnya dan busuk baunya sambil berkata: "Sambutlah hari yang sangat jelek bagimu, inilah saat yang telah diperingatkan oleh Allah kepadamu." Lalu ia bertanya: "Siapakah kau?" Jawabnya: "Aku amalmu yang jelek." Lalu ia berkata: "Ya tuhan, jangan percepatkan kiamat, ya Tuhan jangan percepatkan kiamat."

Abul-Laits dengan sanadnya meriwayatkan dari Abu Hurairah RA berkata: "Nabi Muhammad SAW bersabda: "Seorang mukmin jika sakaratulmaut didatangi oleh malaikat dengan membawa sutera yang berisi misik (kasturi) dan tangkai-tangkai bunga, lalu dicabut rohnya bagaikan mengambil rambut didalam adunan sambil dipanggil: "Hai roh yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan perasaan rela dan diridhoi. Kembalilah dengan rahmat dan keridhoan Allah." Maka jika telah keluar rohnya langsung ditaruh diatas misik dan bunga-bunga itu lalu dilipat dengan sutera dan dibawa ke Illiyyin.

Adapun orang kafir jika sakaratulmaut didatangi oleh malaikat yang membawa kain bulu yang di dalamnya ada api, maka dicabut rohnya dengan kekerasan sambil dikatakan kepadanya: "Hai roh yang jahat keluarlah menuju murka Tuhammu ke tempat yang rendah hina dan siksaNya, maka bila telah keluar rohnya itu, diletakkan di atas api dan bersuara seperti sesuatu yang mendidih kemudian dilipat dan dibawa ke Sijjin."

Alfaqih Abu Ja'far meriwayatkan dengan sanadnya dari Abdullah bin Umar RA berkata: "Seorang mukmin jika diletakkan dikubur maka diperluaskan kuburnya itu hingga 70 hasta dan ditaburkan padanya bunga-bunga dan dihamparkan sutera, dan bila ia hafal sedikit dari al-quran sukup untuk penerangannya jika tidak maka Allah SWT memberikan kepadanya nur cahaya penerangan yang menyerupai penerangan matahari, dan didalam kubur bagaikan pengantin baru, jika tidur maka tidak ada yang berani membangunkan kecuali kekasihnya sendiri, maka ia bangun dari tidur itu bagaikan masih kurang masa tidurnya dan belum puas.

Adapun orang kafir maka akan dipersempit kuburnya sehingga menghancurkan tulang rusuknya dan masuk ke dalam perutnya lalu dikirimkan kepadanya ular segemuk leher unta, maka makan dagingnya sehingga habis dan sisa tulang semata-mata, lalu dikirim kepadanya malaikat yang akan menyiksa iaitu yang buta tuli dan bisu dengan membawa puntung dari besi yang langsung dipukulkannya, sedang malaikat itu tidak mendengar suara jeritannya dan tidak melihat keadaannya supaya tidak dikasihaninya, selain itu lalu dihidangkan siksa neraka itu tiap pagi dan petang."

Wallahu'alam.

it's nothing , just about me ....

sebulan lebey habiskan masa kt rumah .. fortunately , got a part time job to do for the whole holiday session ,
even though , rasenyer i've got a lot of trouble for working there .. huhu .. but , actually , maybe it's all okay for me ..... at least , aku dpt pengalaman .. huhu .. maybe , aku mmg terlalu ikot perasaan , or plg tepat , emoooooooo ... haha ... cepat gelabah bila ada masalah ... tambah2 bila masalah kaitan dgn duet .. seriously , sbb duet skrg nieyh , mcm2 buley jd .. huhu ...

sebenarnya , bnyak benda yg aku nk ceritakan , tp aku pikir2 balik .. sesuai ke aku nk luah sumer benda dlm nieyh ? huhu .. so , i've made a decision , aku just tulis apa yg aku rasa terlalu peribadi dlm diari peribadi aku .. theee ~ masih mengamalkan catatan peribadi harian yg tradisional .. =p

secara terang2 nya , x sume buley kita kongsi dlm blog nieyh kot .. huhu .. nk2 lg yg peribadi sgt .. takot arh jgk .. blog nieyh pun aku x private kn .. so , sesape je , dari dunia mana sekalipun mereka , asal mereka tahu dan pandai menggunakan komputer dan internet .. hehe .. boleyh la membaca segala mak nenek yg ada .. huhuhu ..

sebut pasal diari peribadi yg tradisional nieyh .. da lama jgk aku tinggalkan hobi tu .. since aku form 4 arh .. huhu .. masa form 1 smpy form 3 , aku mmg suka sgt tulis diari .. huhu .. buku diari pun buley ckp tiap2 thn tukar .. hehehe .. beli yg cumil2 , ley kunci ag tu , haa .. hehe ...

sebelum tidur , cm biase la .. sblm light off ( rutin harian bebudak yg duk kt asrama ) huhu .. pkul 11.30 dah kena light off daa .. huhu .. aku pun duduk laa atas katil tu , n mengenangkan balik ape2 yg da jd pd hari tu yg aku pikir menarik and perlu aku kenang tuk ditulis dlm diari tu .. heehe ...

kdg2 , sbb bz sgt .. x sempat nk kejar waktu sblm light off , aku tulis gak diari pakai lampu meja .. hehe .. (rasenyer yg pernah jd rumate aku tau la ) huhuh .. kdg2 buku diari tu aku letak bwh bantal mase tidor .. heehe .. time pergi prep sumer .. aku letak dlm kotak kcik , dlm locker .. =)) privacy kott .. locker tak kunci lak .. huhu ...

tu time bodoh2 dulu arh .. heehe .. then , masa naik form4 kena exchange mrsm lak .. huhu .. masih teruskan habit aku .. tulis diari smpy laaa satu masa tu .. diari kesayangan aku terkorban dlm tong sampah kottt .. huhuh .. ada spotcheck ..entah laa.. mmg susah nk jaga hak peribadi time tu .. huhu .. aku tulis diari tu pun , bkn utk org baca , tp tuk diri aku sorg jer .. huhu .. so , punya nak pelihara hak privasi tueyh .. aku sanggup laa buang diari tu ...

start dari tu la aku stop tulis diari secara peribadi mcm tu n then beralih tuk tulis blog plak .. hehe ... tulis blog nieyh senang .. hehe .. tulis jer , sape nk baca pun , baca laaa .. lau x , wt per aku g publish ... bek aku simpan dlm draft jerp .. hhuhu .. pepun ,, kena berlapik2 jgk laa benda2 yg aku nk tulis pun .. huhu .. tu yg x best .. hehe

so , skrg dah jd budak u ni kn .. hehe .. dah ada freedom .. hahaha .. so , aku mulakan balik hobby aku .. tulis diari peribadi di samping ada blog niieyh .. heeheh ...

cara tradisional pun xpe sbb rase cm menarik pulak .. =)
kdg2 , diari tu dah mcm best friend pulak .. =) semua benda aku luahkan kt dy .. hehe
lepas geram , hargai seseorang , mrhkan seseorng , rindukan seseorng even nk kutuk sesape pun ..
heheehe ... diari tu arh yg jd simpanan aku .. kdg2 , aku rase lg senang mencoret sumtink n ceritakan sumtink tu atas subuah buku mcm diari dripada cerita kt manusia .. huhu .. diari akan sentiasa amanah .. x mcm org , sesetengah org2 tu .. huhu .. x pandai simpan rahsia , nak2 yg lg buruk siap jadi batu api mengapi apikan org lagi , haa .. huhu ...
so , kdg2 kita tak perlu cerita semua pd org .. tuk kebaikan .. biar kita jer tahu .. n sebuah diari yg pasti sentiasa keep the secret .. hehe .. =)
simpanan peribadi .. sbb nya x kn ada pengalaman yg kita lalui tu , akan berulang semula .. =)

B.A.N.J.I.R.E.S.U.L.T... whats a pity .. huhu

Life is an opportunity, benefit from it.
Life is beauty, admire it.
Life is bliss, taste it.
Life is a dream, realize it.
Life is a challenge, meet it.
Life is a duty, complete it.
Life is a game, play it.
Life is a promise, fulfill it.
Life is sorrow, overcome it.
Life is a song, sing it.
Life is a struggle, accept it.
Life is a tragedy, confront it.
Life is an adventure, dare it.
Life is luck, make it.
Life is too precious, do not destroy it.
Life is life, fight for it.
~Mother Teresa~

ya .. as usual .. setiap penghujung thn , musim tengkujuh menziarah , hujan bertandang ,
dan membawa kehadiran banjir sbg buah tgn .. huhu .. *ntah hape2 ntah dok buad puisi*

dan .. pd thn ini , kehadiran banjir ini turut diserikan dgn pengumuman result final exam . huhu .. * lg mcm hampeh *

lalu , bertali arus lah kesedihan , mahupun kegembiraan di hati sang manusia . muahaha .

act , aku nieyh nk kata gembira , x. nk kata sedih , pun x . nk kata moody , x jgk . makanya , sesuailah kiranya di sini saya menyimpulkan yg saya sdg diselubungi konflik dalaman yg sgt serius . * mungkin perlu rujukan dri yg pakar -psikiatrik*

huhu .. stelah mengetahui keputusan peperiksaan sy , sy menyepikan diri . buad2 x tahu . tanpa memberikan sepatah dua kata pun kpd kedua ibu bapa saya . * mmg anak solehah .*

makanya , tidak ada yg tahu bahawasanya kputusan pepriksaan sy telah pun diumumkan . * biarlah rahsia* huhu ...

namu , ada yg lebih penting untuk diketengahkan , dibahaskan mahu pun dipikir dan diikhtiarkan jalan penyelesaiannya . iaitu , banjir yg melanda ini . huhu .

kempunan saya nak mkn kfc mahu pun mcd . *baru jer berangan . nk2 lg org nk blanja . huhu *

begitulah kehidupan sekitar banjir yg melanda . ujan 24 jam tanpa henti . hari2 . x jemu2 turun membasahkan bumi . makanya , manusia2 juga akan basah , kain di jemuran , x kering2 dan tumbuh2 an ada yg subur , ada yg x . huhu .

tapi , itu lumrah alam . bkn kerja manusia nk mengatur semua . tp , bila dipikir kan , hujan mmg rahmat , tp , bila dh mcm nieyh , mungkin ia balasan di sebalik semua yang dah jadi .

entah lah . wallahualam . apa yg mampu , berdoa semoga semuanya dlm keadaan terpelihara . mudah2 an . 

banjir nieyh bwak impak yg besar pd mangsa2 nya . huhu . nk2 lg dari segi harta benda . nyawa pun salah satu aspek yg mungkin akan terkorban . rumah , isi rumah , dari perkakas dapur , mcm tupper ware , gelas , cawan sampailah perabot , televisyen n laen2 .. lau x sempat di bawak lari , mmg rosak kena air .

jalan perhubungan pun ditutup . ini lah yg nk aku kongsikan . whuaaa .. gara2 banjir , jalan raya ditutup , bas x boley masuk , makanya , aku kempunan nk mkn mcd mahu pun kfc . huhu .

makanya , terperuk laa dlm rumah nieyh . mengenang nasib diri . huhu . result pun x bguih mana . dok la bersedyh dlm bilik nieyh . huhu .

tp , alhamdulillah , kwasan umah aku air banjir nieyh x dtg lg laa .. huhu . hrp2 nyer pun mcm tu la .. tp , mengenangkan ujan yg berlarutan nieyh , x tahu lah . risau gak . rumah da la setingkat je . lau dua tingkat boley jgk la nk angkut brg2 sumer naek atas . huhu .

apepun , mampu berdoa jer . mcm quotes di atas . life is challenging . no challenge , no life bha . ;)

tak der siapa ckp hidup tu senang ..

tajuk mcm pasrah giler ajer .. huhu ..
mungkin jgk .. hampir pasrah buad kegagalan ..
i'm the loser .. huhu .. btl ke ? aku dah kalah ?

seriously , aku susah nk terima kegagalan ..
ada sesiapa yg bergelar manusia boley terima kegagalan dgn mudah ke ?
hmm .. tak tau laa .. lain org , lain caranya ..

aku susah nk terima kegagalan aku .. aku ambik masa yg lama tuk terima benda yg aku gagal tu ...
paling terok , aku akan stop buad benda tu terus , aku takkan sekali2 try untuk kali ketiga , empat , lima atau ke berapa ratus kali sekalipun once aku gagal tuk kali pertama dan kedua ..

susah kn , jadi manusia yg ada pala otak mcm aku ? huhu .. bkn salah sesiapa , tapi , salah aku ..

yes .. aku mmg susah nk terima kegagalan aku .. aku susah sgt , sgt n sgt .... kdg2 aku terus x dpt terima benda tu .. aku x salahkan org lain , aku salahkan diri aku ... dan sebab tu , aku pikir yg aku mmg tak kan mampu buad benda tu .. ia x sesuai dgn aku .. huhu .. tu yg selalu aku pikir ...

sama mcm pengalaman aku masa aku tingkatan 4 and 5 .. study kat boarding school dari aku form1 bukan la benda yg special , dlm pikiran aku la .. huhu .. berlainan plak pemikiran org2 kt sekeliling aku ...
dorang selalu demand dgn kemampuan aku ..

masa aku lower form , preparation tuk PMR aku , sgt rapi . yup , rapi . sbb aku ada cikgu2 yg sgt ambik berat pasal aku especially tuk subjek matematik . yeah . maths . terus terang , aku memang bangang tahap dewa laa dgn subjek nieyh . boley dikatakan , aku x pernah kisah pun grade ape sekalipun aku nk dpt tuk subjek tu , dlm exam aku . paling teruk , tiap sem pointer aku jatoh pun mmg sbb aku nyer maths laa ...

huhu .. tu sbb aku dah mmg give up dgn maths . sbb ? selama aku dkt skolah rendah . aku x pernah terima result seteruk tu . mmg aku lemah maths , even ayah aku cikgu maths . huhu .. x turun baka maths tu kat aku . huhu ...

masa skolah rendah , aku tak pernah rasa apa tu perasaan bila kita gagal dpt apa yg kita nak . mmg apa yg aku selalu target , aku msti dpt . just for subjek maths , aku slalo kena bnyk bekorban tuk buad markah aku lebih baik dripada biasa . kdg2 , aku kena korban lebih dari apa yg org lain korban .. huhu

tapi , overall , pencapaian akademik skolah rendah aku , mmg x pernah mengecewakan . tapi , lain bila aku dah masuk tingkatan . paling teruk , masa aku tingkatan 4 dan 5 laa . seriously , persaingan tu sgt la sengit . kwn2 semuanya pandai2 . kalau exam pun . highest mark tuk sesuatu subjek tu mmg kebanyakannya 95 and above laa ..

mase tu laa , aku down sgt . sbb ? markah aku dgn diorng mmg jauh beza , mcm langit dgn bumi . tersangat lah berbeda . huhu . nk2 lagi , tuk subjek yg mmg slalo bunuh aku time exam , add maths . hohoi .

aku mmg give up . result aku time tu , mmg maintain failed . terus terang cakap , mmg amazing race ar kalau aku dpt lulus tu . huhu . cikgu aku sampai dah tak tahan giler da , hari2 masuk kelas , marah2 aku . aku pun , tak tahan jgk lerr ... aku jd mangsa kena marah hari2 ..

asal ada subjek add maths hari tu , aku mmg akan cari seat belakang . yg hampeh nyer , cikgu tu akan masuk mengajar kejap jer , selebihnyer , dy marah2 aku . kwn2 aku dy kasi latihan ,suruh buad . mmg muka aku naek tebal la , n start dripada tu jgk , aku mmg benci gila sbjek tu . jgn mimpi la aku nk buad latihan dy bg . buku pun aku tak pernah bwk time kelas dy . huhu . pernah sekali tu , aku lari dari kelas . balik asrama . lps tu , aku kena sesi kaunseling dgn kaunselor . 3 sesi lak tu . sumpah bosan . tiap kali dy tnye ape aku nak , aku ckp aku nak kuar mrsm , nk g skolah biasa . terdiam dia . huhu .

pernah ada cikgu sound aku . dy ckp aku cepat putus asa . mmg aku give up pun . nak2 lagi , time tu dh dkt sgt dgn SPM . result SPM aku x yah ckp ar . huhu . mmg terok giler . aku siap kena bebel lg haa . tp, parents aku dah x ckp pape sgt , sbb aku tiap2 ari col ckp nk kuar g skolah harian biasa . kelam kabut jgk la , abah dgn umi aku , dtg skolah . takot aku lari asrama . huhu . lawak mmg lawak . tapi , aku tak pikir dah , yg aku tau , aku dah tak tahan dah belajar kt situ . huhu . rasa nk balik duk umah bela ayam . tapi , bila pikir2 , aku tak sanggup lak . huhu .

sampai sekarang , alhamdulillah . aku dpt ape yg aku nak tu balik . aku nak belajar undang2 . aku dpt peluang tu . tapi , once more time aku terluka . whuaaa . mmg terluka sesgt la . dah la susah belajar bnda alah tu . nk2 pulak , result yg aku dpt , x mcm yg aku harap2 kn . aku x harapkan demand sgt pun , biasa2 jer . tu pn , x mampu lg , aku nk dpt . ape terok sgt nyer lah . huhu . sekali lg aku terpk , hidup aku akan terok mcm masa aku nk SPM dulu jgk ker ? asyik meleset je kenyataan , dgn angan2 n harapan aku . hmm .



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...