tak der siapa ckp hidup tu senang ..

tajuk mcm pasrah giler ajer .. huhu ..
mungkin jgk .. hampir pasrah buad kegagalan ..
i'm the loser .. huhu .. btl ke ? aku dah kalah ?

seriously , aku susah nk terima kegagalan ..
ada sesiapa yg bergelar manusia boley terima kegagalan dgn mudah ke ?
hmm .. tak tau laa .. lain org , lain caranya ..

aku susah nk terima kegagalan aku .. aku ambik masa yg lama tuk terima benda yg aku gagal tu ...
paling terok , aku akan stop buad benda tu terus , aku takkan sekali2 try untuk kali ketiga , empat , lima atau ke berapa ratus kali sekalipun once aku gagal tuk kali pertama dan kedua ..

susah kn , jadi manusia yg ada pala otak mcm aku ? huhu .. bkn salah sesiapa , tapi , salah aku ..

yes .. aku mmg susah nk terima kegagalan aku .. aku susah sgt , sgt n sgt .... kdg2 aku terus x dpt terima benda tu .. aku x salahkan org lain , aku salahkan diri aku ... dan sebab tu , aku pikir yg aku mmg tak kan mampu buad benda tu .. ia x sesuai dgn aku .. huhu .. tu yg selalu aku pikir ...

sama mcm pengalaman aku masa aku tingkatan 4 and 5 .. study kat boarding school dari aku form1 bukan la benda yg special , dlm pikiran aku la .. huhu .. berlainan plak pemikiran org2 kt sekeliling aku ...
dorang selalu demand dgn kemampuan aku ..

masa aku lower form , preparation tuk PMR aku , sgt rapi . yup , rapi . sbb aku ada cikgu2 yg sgt ambik berat pasal aku especially tuk subjek matematik . yeah . maths . terus terang , aku memang bangang tahap dewa laa dgn subjek nieyh . boley dikatakan , aku x pernah kisah pun grade ape sekalipun aku nk dpt tuk subjek tu , dlm exam aku . paling teruk , tiap sem pointer aku jatoh pun mmg sbb aku nyer maths laa ...

huhu .. tu sbb aku dah mmg give up dgn maths . sbb ? selama aku dkt skolah rendah . aku x pernah terima result seteruk tu . mmg aku lemah maths , even ayah aku cikgu maths . huhu .. x turun baka maths tu kat aku . huhu ...

masa skolah rendah , aku tak pernah rasa apa tu perasaan bila kita gagal dpt apa yg kita nak . mmg apa yg aku selalu target , aku msti dpt . just for subjek maths , aku slalo kena bnyk bekorban tuk buad markah aku lebih baik dripada biasa . kdg2 , aku kena korban lebih dari apa yg org lain korban .. huhu

tapi , overall , pencapaian akademik skolah rendah aku , mmg x pernah mengecewakan . tapi , lain bila aku dah masuk tingkatan . paling teruk , masa aku tingkatan 4 dan 5 laa . seriously , persaingan tu sgt la sengit . kwn2 semuanya pandai2 . kalau exam pun . highest mark tuk sesuatu subjek tu mmg kebanyakannya 95 and above laa ..

mase tu laa , aku down sgt . sbb ? markah aku dgn diorng mmg jauh beza , mcm langit dgn bumi . tersangat lah berbeda . huhu . nk2 lagi , tuk subjek yg mmg slalo bunuh aku time exam , add maths . hohoi .

aku mmg give up . result aku time tu , mmg maintain failed . terus terang cakap , mmg amazing race ar kalau aku dpt lulus tu . huhu . cikgu aku sampai dah tak tahan giler da , hari2 masuk kelas , marah2 aku . aku pun , tak tahan jgk lerr ... aku jd mangsa kena marah hari2 ..

asal ada subjek add maths hari tu , aku mmg akan cari seat belakang . yg hampeh nyer , cikgu tu akan masuk mengajar kejap jer , selebihnyer , dy marah2 aku . kwn2 aku dy kasi latihan ,suruh buad . mmg muka aku naek tebal la , n start dripada tu jgk , aku mmg benci gila sbjek tu . jgn mimpi la aku nk buad latihan dy bg . buku pun aku tak pernah bwk time kelas dy . huhu . pernah sekali tu , aku lari dari kelas . balik asrama . lps tu , aku kena sesi kaunseling dgn kaunselor . 3 sesi lak tu . sumpah bosan . tiap kali dy tnye ape aku nak , aku ckp aku nak kuar mrsm , nk g skolah biasa . terdiam dia . huhu .

pernah ada cikgu sound aku . dy ckp aku cepat putus asa . mmg aku give up pun . nak2 lagi , time tu dh dkt sgt dgn SPM . result SPM aku x yah ckp ar . huhu . mmg terok giler . aku siap kena bebel lg haa . tp, parents aku dah x ckp pape sgt , sbb aku tiap2 ari col ckp nk kuar g skolah harian biasa . kelam kabut jgk la , abah dgn umi aku , dtg skolah . takot aku lari asrama . huhu . lawak mmg lawak . tapi , aku tak pikir dah , yg aku tau , aku dah tak tahan dah belajar kt situ . huhu . rasa nk balik duk umah bela ayam . tapi , bila pikir2 , aku tak sanggup lak . huhu .

sampai sekarang , alhamdulillah . aku dpt ape yg aku nak tu balik . aku nak belajar undang2 . aku dpt peluang tu . tapi , once more time aku terluka . whuaaa . mmg terluka sesgt la . dah la susah belajar bnda alah tu . nk2 pulak , result yg aku dpt , x mcm yg aku harap2 kn . aku x harapkan demand sgt pun , biasa2 jer . tu pn , x mampu lg , aku nk dpt . ape terok sgt nyer lah . huhu . sekali lg aku terpk , hidup aku akan terok mcm masa aku nk SPM dulu jgk ker ? asyik meleset je kenyataan , dgn angan2 n harapan aku . hmm .

No comments:

tak der siapa ckp hidup tu senang ..

tajuk mcm pasrah giler ajer .. huhu ..
mungkin jgk .. hampir pasrah buad kegagalan ..
i'm the loser .. huhu .. btl ke ? aku dah kalah ?

seriously , aku susah nk terima kegagalan ..
ada sesiapa yg bergelar manusia boley terima kegagalan dgn mudah ke ?
hmm .. tak tau laa .. lain org , lain caranya ..

aku susah nk terima kegagalan aku .. aku ambik masa yg lama tuk terima benda yg aku gagal tu ...
paling terok , aku akan stop buad benda tu terus , aku takkan sekali2 try untuk kali ketiga , empat , lima atau ke berapa ratus kali sekalipun once aku gagal tuk kali pertama dan kedua ..

susah kn , jadi manusia yg ada pala otak mcm aku ? huhu .. bkn salah sesiapa , tapi , salah aku ..

yes .. aku mmg susah nk terima kegagalan aku .. aku susah sgt , sgt n sgt .... kdg2 aku terus x dpt terima benda tu .. aku x salahkan org lain , aku salahkan diri aku ... dan sebab tu , aku pikir yg aku mmg tak kan mampu buad benda tu .. ia x sesuai dgn aku .. huhu .. tu yg selalu aku pikir ...

sama mcm pengalaman aku masa aku tingkatan 4 and 5 .. study kat boarding school dari aku form1 bukan la benda yg special , dlm pikiran aku la .. huhu .. berlainan plak pemikiran org2 kt sekeliling aku ...
dorang selalu demand dgn kemampuan aku ..

masa aku lower form , preparation tuk PMR aku , sgt rapi . yup , rapi . sbb aku ada cikgu2 yg sgt ambik berat pasal aku especially tuk subjek matematik . yeah . maths . terus terang , aku memang bangang tahap dewa laa dgn subjek nieyh . boley dikatakan , aku x pernah kisah pun grade ape sekalipun aku nk dpt tuk subjek tu , dlm exam aku . paling teruk , tiap sem pointer aku jatoh pun mmg sbb aku nyer maths laa ...

huhu .. tu sbb aku dah mmg give up dgn maths . sbb ? selama aku dkt skolah rendah . aku x pernah terima result seteruk tu . mmg aku lemah maths , even ayah aku cikgu maths . huhu .. x turun baka maths tu kat aku . huhu ...

masa skolah rendah , aku tak pernah rasa apa tu perasaan bila kita gagal dpt apa yg kita nak . mmg apa yg aku selalu target , aku msti dpt . just for subjek maths , aku slalo kena bnyk bekorban tuk buad markah aku lebih baik dripada biasa . kdg2 , aku kena korban lebih dari apa yg org lain korban .. huhu

tapi , overall , pencapaian akademik skolah rendah aku , mmg x pernah mengecewakan . tapi , lain bila aku dah masuk tingkatan . paling teruk , masa aku tingkatan 4 dan 5 laa . seriously , persaingan tu sgt la sengit . kwn2 semuanya pandai2 . kalau exam pun . highest mark tuk sesuatu subjek tu mmg kebanyakannya 95 and above laa ..

mase tu laa , aku down sgt . sbb ? markah aku dgn diorng mmg jauh beza , mcm langit dgn bumi . tersangat lah berbeda . huhu . nk2 lagi , tuk subjek yg mmg slalo bunuh aku time exam , add maths . hohoi .

aku mmg give up . result aku time tu , mmg maintain failed . terus terang cakap , mmg amazing race ar kalau aku dpt lulus tu . huhu . cikgu aku sampai dah tak tahan giler da , hari2 masuk kelas , marah2 aku . aku pun , tak tahan jgk lerr ... aku jd mangsa kena marah hari2 ..

asal ada subjek add maths hari tu , aku mmg akan cari seat belakang . yg hampeh nyer , cikgu tu akan masuk mengajar kejap jer , selebihnyer , dy marah2 aku . kwn2 aku dy kasi latihan ,suruh buad . mmg muka aku naek tebal la , n start dripada tu jgk , aku mmg benci gila sbjek tu . jgn mimpi la aku nk buad latihan dy bg . buku pun aku tak pernah bwk time kelas dy . huhu . pernah sekali tu , aku lari dari kelas . balik asrama . lps tu , aku kena sesi kaunseling dgn kaunselor . 3 sesi lak tu . sumpah bosan . tiap kali dy tnye ape aku nak , aku ckp aku nak kuar mrsm , nk g skolah biasa . terdiam dia . huhu .

pernah ada cikgu sound aku . dy ckp aku cepat putus asa . mmg aku give up pun . nak2 lagi , time tu dh dkt sgt dgn SPM . result SPM aku x yah ckp ar . huhu . mmg terok giler . aku siap kena bebel lg haa . tp, parents aku dah x ckp pape sgt , sbb aku tiap2 ari col ckp nk kuar g skolah harian biasa . kelam kabut jgk la , abah dgn umi aku , dtg skolah . takot aku lari asrama . huhu . lawak mmg lawak . tapi , aku tak pikir dah , yg aku tau , aku dah tak tahan dah belajar kt situ . huhu . rasa nk balik duk umah bela ayam . tapi , bila pikir2 , aku tak sanggup lak . huhu .

sampai sekarang , alhamdulillah . aku dpt ape yg aku nak tu balik . aku nak belajar undang2 . aku dpt peluang tu . tapi , once more time aku terluka . whuaaa . mmg terluka sesgt la . dah la susah belajar bnda alah tu . nk2 pulak , result yg aku dpt , x mcm yg aku harap2 kn . aku x harapkan demand sgt pun , biasa2 jer . tu pn , x mampu lg , aku nk dpt . ape terok sgt nyer lah . huhu . sekali lg aku terpk , hidup aku akan terok mcm masa aku nk SPM dulu jgk ker ? asyik meleset je kenyataan , dgn angan2 n harapan aku . hmm .

No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...