Maaf utk selamanya .. ^^

i'm just like a little girl without anything but I have feelings =)
Holla ^^ .. mood santai pulak tetiba , so , bersantai lah sambil belek belek majalah room mate . hee ~
nak beli sendiri , rasa mcm rugi jerp . so , baik pinjam yg org jer kan . haha . ( stingy giler ko , ina )
mcm biasa , kalau majalah nieyh , mmg modal dia dgn model model yg bajet giler cun and gorgeous gitu . hehe .
tapi , tu bkn yg aku nk ketengahkan dkt sini . tu semua org boleh tgk sendiri tiap kali beli majalah . yakni , model - model yg cun dan seksi tu . pelik , kenapa tak letak gambar model model laki yg hensem hensem jgk , ek?
ngeee ~

Aku intai satu page tu. page mcm luahan rasa lah . tapi , special for kaum adam . hehe . sbb tu aku baca . haha . 
Mcm mcm lah yg org org terdiri dari kaum kaum adam , kn hantar luahan hati diorang . Jiwang jgk rupanya . ngee ~ susah lah nak cari laki jiwang zaman skrg . Laki gatal tak jiwang ramai lah kot . huhu . So , ada satu cerita tu , tajuk dia , Maaf utk selamanya . 


True love is not how you forgive, but how you forget, not what you see but what you feel, not how you listen but how you understand, and not how you let go but how you hold on.
Lelaki nieyh dah couple lama sgt dgn perempuan tu a.k.a his girlfriend . Since diorang dari zaman IPTA lagi . So , sbb dah lama sgt couple lah kot kan , one day , the boy told his girlfriend , " saya dah tak perlukan awak , means saya dah tak sukakan awak ." Mesti sentap awek dia tu dgr , kn . Huhu . Kesian sgt . Then , girlfriend dia diam je . Just menitis air mata and terus pergi dari situ . 

Nak jadi cerita , lelaki tu putuskan awek dia sbb dia dah terpikat dgn awek laen . He mentioned the name , Ayu . Di depan mata dia , lepas jer awek dia tu pergi , ada satu accident . Ye , dpn mata dia , perempuan yg dia tinggalkan tu , meninggal sbb kemalangan tu . Ok , mesti dia rasa sgt sgt bersalah , kn . tu la , kenapa lah buaya sgt lelaki nieyh . hee ~ 

Never leave the one you LOVE for the ONE you LIKE because the one you LIKE will one day LEAVE you for the one they LOVE!!

And , dlm cerita tu , dia luahkan rasa hati dia . Dia ckp dia menyesal buat mcm tu . Dlm hati dia masih sygkan perempuan tu , dan kasih syg perempuan tu selama diaorang couple tu akan tetap tersimpan dlm hati dia . Heh . Bila dah tak ada , baru nk cakap syg . Yg dia hidup lg tu , ada ke pulak kau ckp kau tak nak dia lagi dah . Kesian dia . Tu la , org ckp , hargai org tersayang selama dia masih dgn kita . Terima segala kekurangan , baik buruk dia , cermin kpd diri kita sendiri . mcm mana kita yg bertanggungjawab bimbing dia . 

When we love, it isn't because the person's perfect, it's because we learn to see an imperfect person perfectly.

Kalau tak syg , jgn ckp syg . Kalau syg , ckp syg . Tapi , biarlah ikhlas . 
It's not who you are to the world, it's who you are to me. It's not how many times I say I love you... it's how much I really do.
manusia selalu mcm tu , selagi ada and wujud nya sesuatu tu dpn mata dia , mcm mcm lah nk dikutuk , dimaki , dicerca , tapi , bila dah tak ada dpn mata , baru lah sedar . Nak ckp syg lah , tak kan dilupakan lah . Dah tak ada guna dah . The words yg lelaki tu tulis yg aku rasa touching la jgk , " mcm mana saya nak minta maaf dgn dia sedangkan dia tenang bersemadi di sana . " Huhu . Sedih , serius sedih . Kesian perempuan tu . Makan hati jer dia . Lelaki mmg suka sakitkan hati perempuan , kot . 

True love never comes twice . =) Sekali utk kita berpeluang memiliki , x semudah utk berkali - kali kita mendapatkan kembali . There may be many flowers in a man's life, but there is only one rose.


Done with Tumblr !

Moshi moshi ... =)
Menghabiskan sepanjang hari di hujung minggu dgn lappie ..
hoho .. sgt membosankan , tp , tu je yg mampu . nak hang out , fulus belom cukup .
menanti , menanti , dan terus menanti . elaun yg belom lg kunjung tiba .
cuma dgr bnyak rumours je skrg ni ... hoho .

so , entah mcm mana pulak , tgn comel nieyh , teringin nk jelajah jelajah web Tumblr .
sbb dah tak ada apa nk buat kot kn , so , try lah buat benda nieyh .
kwn kwn pun dh ramai yg ada Tumblr nieyh .
mcm aku nieyh , agak ketinggalan sikit laa .. hoho .

Application dia lebih kurang sama mcm Blog jgk . tp , Tumblr lebih simple .
tetap ada follower , following . hoho . so , mmg dia mcm blog lah kn .

Setelah beberapa ketika di hadapan lappie , terhasil lah Tumblr ini . hehe . tak seberapa pun ,
tp , i tak kisah . sbb i buat suke suke je . mcm i buat blog nieyh jgk laa . hehe .
aku mmg seorang yg comel suka membazirkan masa depan lappie . pe salahnya kalau aku baca buku ke ,
buad assignment ke . haha . malas arh . weekend ni lah , time aku nak rehat rehat . hoihoihoi .

Then , habiskan masa dgn buat kerja edit edit di sini . hehe . mmg nampak sgt tak ada keje .
so , ni lah yg telah di merapu rapikkan oleh iena mieyna .





Sekian . =)

cita - cita is ambition ^^


tak tau gak kenapa tiba - tiba terpikir pasai masa depan .. huhu ..
sblom sblom nieyh , aku tak kisah sgt pun .. haha .. ye la ... muda muda nieyh , pikir enjoy jer ,
buad ape dok serabut pikir masa depan . hidup kena enjoy !! adess ..

masa aku kecik - kecik , skrg pun org ckp aku kecik jgk , =.= aku suka main cikgu - cikgu . huhu .
motif ?? haha .. aku nak maen masak - masak , nanti kena marah dgn mama . ye la , habis periuk , sudu ,
garpu , mangkok dkt dapur rumah tu aku angkut pergi pondok . main masak - masak . so , aku tukar lah corak permainan . bagi nmpak mcm intelektual siket , aku ajak kwn - kwn main cikgu - cikgu . haha . yg jd cikgu ?
op coz aku .. haha . sbb ? aku ckp dkt kwn - kwn , aku anak cikgu . so , aku jer yg boleh jd cikgu . haha .
mereng punya budak . hee ~

tapi , aku just suka main cikgu - cikgu jer . realitinya , aku tak suka cikgu . hee ~ sbb ? cikgu dkt sekolah , time aku sekolah rendah lah , garang - garang mcm singa . hisy ! x mesra pelanggan langsung . huhu . sbb lain nya , aku jugak tak suka cikgu , sbb cikgu suka berleter . haha . cth terdekat , ayah aku . cikgu jgk tu . mmg suka sgt berleter . eisy , eisy , eisy . rimas . huhu . kalau time sekolah , aku mmg anti cikgu perempuan . sbb ? dah la garang , kuat berleter pulak tu . hoho . x remaja betol lah . hekhek .

so , time tu aku darjah 2 ( kalau tak silap lah ) . cikgu BM aku , cikgu Aminah Ali ( aku ingat lagi dia ) hehe ..
dia tanya apa cita - cita kamu ? sambil tgk kami , pelajar pelajar cumil nieyh , kn . huhu . dia suruh kami pergi tulis dkt papan hitam . time tu pakai kapur tulis lg lah kn . aku mmg suka kapur tulis tu , siap kdg kdg ambil cket bwk balik rumah , buat main cikgu - cikgu kn dgn kwn - kwn . hoho . time tu , cita - cita first aku ialah ....


PRAMUGARI .. haha . aku tak tau lah aku terpengaruh dgn apa . nak kata tgk filem , aku kecik - kecik tgk Tom & jerry je . x pun Cinderella . huhu . riuh kwn -kwn gelakkan aku . hadess .. tapi , sbb time tu aku tak pandai sgt mcm skrg kn , haha .. aku buat bodoh je la org gelak pun . kisah apa aku . dah aku terpikir nk jadi pramugari tuuu ... haha ..

Tapi , tu cita- cita bohong jer . hee ~ bila aku dah besor sikit , aku tukar pulak . aku teringin pulak nak jadi ...


DOKTOR HAIWAN . hehe . time nieyh , yg aku boleh teringin nak jd doktor haiwan pulak tu sbb entah ,
tiba - tiba aku rasa sayang dkt haiwan . haha . act , time tu aku jumpa sekor kucing , warna oren putih . comel.. tapi , aku bela senyap - senyap je la , sbb mama tak suka kucing . mmg manja sgt kucing nieyh dgn aku . mula - mula aku bagi nama dia , milo . huhu . kuno giler nama kucing tu . ngeee ~ tapi , lps tu aku tukar jd jorney . haha . nama watak citer Sabrina the teenage witch . haha . maju sikit nama tu . tido mlm - mlm pun dgn kucing . tp , syg nya , kucing tu mati accident . oh tidak . 

apa yg membuatkan aku ubah fikiran x nak jd doktor haiwan sbb ... kwn jgk . huhu . ada kwn aku ckp , kalau aku jadi doktor haiwan , nanti kena pegang anjing . lps tu , kalau org suruh aku rawat harimau , mcm mana ? x takot ke ? huhu . so , aku yg masih kecik dan lurus mcm bendul nieyh , erm... btol jgk kn . aku kena jadi benda laen . hoho .

so , the next ambition is ....


DOKTOR . hee ~ yg ni , sbb jiran aku , seorang doktor . anak dia , kira saudara lah kn rapat dgn aku . huhu . so , selalu lah main sama - sama . aku tgk , baju dia , cantik - cantik je . barang mainan dia , banyak .. basikal dia , lagi cntik dari basikal aku . huhu . then , ayah dia , pakai kereta besar . rumah dia pun besar . mcm mcm ada . mama pulak , selalu ckp jadi doktor itu kaya . haha . so , aku tekad nak jadi doktor . nanti , aku pun jadi kaya mcm tu jgk .

so , itulah cita - cita aku yg bertahan agak lama .. sampai aku abis sekolah rendah . abis UPSR . then , masuk sekolah menengah . ok , time tu mmg berkobar - kobar nak jadi doktor . haha . gila semangat . ye la , time tu , aku punya kwn - kwn pun , bila tanya , suma nk jadi doktor , pharmacist , engineer . tak ada pun yg mcm aku kecik - kecik , nk jadi pramugari . haha . so , mmg time tu bercita - cita tinggi sgt . =D

tapi , oh , cita - cita tu hanya mimpi semata - mata . bila aku masuk upper form , form 4 time tu .. aku terasa nak jadi ....

LAWYER . huhu . sbb , aku rasa nak jadi doktor tu , susah . kena belajar mathematics , additional maths . hoho . what the ..... susah kott . so , org ckp , sekali lagi aku terpengaruh dgn kata - kata org , haha . Lawyer tak payah belajar Maths . Sastera jer . ooowwhhh ... heaven nyer . ^^ haha . so , aku pun tekad lah nak jadi lawyer pulak . Sampai habis SPM , isi borang UPU pun , letak first choice , law dulu haa . haha . walaupun , tak dapat sokongan moral abah sgt time tu , kn . ye la , elok -elok belajar Sains , tetiba pergi ambik sastera pulak dah , pe hal kn. huhu . but , i don't care . hee ~

jadi nya , bila aku dah belajar law skrg nieyh .. aku rasa mcm .. ok , sgt seksa dan susah . x se heaven yg aku pikir kan . hoho .ada ke benda yg mudah ??? heee ~ 


urm ... so , aku terasa nak tukar pulak . patot ke aku jadi ....

patot ?? mungkin .. kalau aku jadi nurse , mugkin peluang utk berkenalan rapat dgn doktor yg kacak lagi hensem adalah sgt tinggi ... haha ... tapi ... heee ~ aku tak berminat utk jadi seorang nurse . hoho .


aku mmg suka bdk kecik , tp aku tak pandai jaga pun . so ,aku x lyk jd nurse .. huhu



model ?? haha .. kalau lah aku ada bakat , seni , kecantikan asli tiada tara bandingannya ..  boleh jgk nieyh jd benda nieyh . at least , aku boleh merasa pakai baju designer yg famous famous , di make up oleh professional , and hidup dgn mewah dan penuh glamour . mcm dlm citer kartun barbie tu . huhu . tapi , come on la iena . be realisitc siket . berdiri di atas bumi yg nyata , weyh . huhu


Jadi penyanyi ?? dulu dulu aku ada lah jugak ber perasan perasaan nak jadi artis , penyanyi mcm Siti tu . huhu . best ape . famous . dikenali ramai . boleh jadi cover page majalah . boleh bergaya pakai barangan berjenama yg di sponsor . haha . malangnya , hidup dlm dunia glamour nieyh hanya sementara . huhu . so , lupakan je lah .

lupakan profession glamour . bak kata ustaz aku dulu , kalau setakat nak jadi artis , baik awak tak payah belajar . pergi masuk audition . jgn bazir duit mak bapak , masyarakat , rakyat , kerajaan dan negara . huhuhu . tu aku yg pandai pandai tambah . ustaz aku just ckp jgn bazir duit mak bapak dan duit mara sbb bagi biasiswa . hoho .

HOUSEWIFE??? pekerjaan jugak ke ?? huhu .. rugi arh , kalau perempuan , belajar tinggi - tinggi , susah - susah , berpenat - lelah memaksa diri melangkah kaki ke kelas setiap hari tiba -tiba jadi suri rumah je ?? oh tidaakk .. x heaven . 


so , the best solution is .. stop dreaming . =) keep up the hard work . study . jgn kuat berangan . ( special utk aku ) hoho . pesanan penaja utk diri sendiri . =.=



utamakan hati sendiri..

pernah terasa hati ? sakit hati ? makan hati ?
pernah ? pernah ?
huhu .. kalau makan hati , aku mmg suka , even abah tak bagi .
hati ayam . aku suka . org tua tua ckp , mkn hati tu , nanti belajar tak pandai pandai . hee ~
betoi ka ? huhu .. tapi , kenapa aku rasa mcm aku pandai jaa pun ... heee ~


sebut pasal hati nieyh , mmg kena hati - hati . nanti salah ckp , ada lah yg makan hati . hisy !
manusia , manusia . sensitif sgt la kamu nieyh . theee ~
act , aku tak nak sebut pasal hati org , aku x kisah pasal hati org . 
yg aku kisah , hati aku . hati sendiri , jaga sendiri . org laen tak ada masa nak tlg jaga , tak ada makna . huhu

kebelakangan nieyh , hari hari jgk aku mkn hati . huhu . dgn sapa ? kenapa ? mengapa ? apa jadi ?
what happens ? tak payah laa tau . sbb x penting . tu soal hidup mati aku ja . huhu . tak dak kaitan dgn hidup mati org lain aih . hee ~ mungkinkah sekarang aku jadi semakin sensitif ? touching tak kena tempat ? entah . aku pun tak faham . ternyata aku belajar subjek psycho  tu , x cukup utk membantu aku lagi utk faham diri aku sendiri . hekhek . baek aku tak payah belajar kalau dah tak pernah faham apa yg org ajar . hisy !

kdg kdg , kita kena beralah dgn org walau pun terpaksa korban diri sendiri . huhu . sedih jer ayat . mmg sedih pon . tapi , aku tak ada mood or feeling lagi nak nangis nangis nieyh . hee ~ saya tak cengeng . ngee ~ sbb apa pulak aku mengalah ? ingat aku senang sgt ke nak mengalah ? no way . kalau bkn salah aku , tak dak maknanya aku nak mengalah . aku sanggup bergaduh lagi haa .. demi meperjuangkan nasib sendiri .. hoho ..

tapi , situasi kali nieyh aku yg kena mengalah . huhu . bkn lah aku nak menang selalu , cuma , kali nieyh , situasi nieyh melibatkan org org yg aku syg . org org yg aku rasa penting dlm hidup aku . org org yg akan bantu aku bila aku susah . org org yg boleh aku harapkan bila aku terjatuh , down or kesusahan .. huhu ...
kerana mereka terlalu penting dan bermakna dalam hidup aku lah , aku mengalah . hoooo ....

dulu , cikgu aku selalu pesan ,  jangan selalu sgt pikir apa yg org nk ckp , kita yg tentukan jalan hidup kita . terima kritikan sbg semangat kpd diri . hmm ... cikgu , cikgu .. saya rindu pulak kt cikgu . kt UiTM nieyh ada lecturer ja .. hoho .. tak sama langsung dgn cikgu . cikgu dah mcm mak saya dah masa dkt sekolah dulu .. 


hurm .. susah sgt ke nak mengalah ? of course susah , kalau ego tinggi . mmg susah . tapi , sekali kita mengalah , walaupun mungkin tak pernah dihargai , mungkin boleh buat satu perubahan yg ketara dlm situasi tu , kn ? ye la , api lawan api , mana boleh , kn . huhu . sbb tu dulu dulu , time dok sekolah , ustaz dok ajar dah selalu , sabar separuh daripada iman =)


Terfaktab: Hantaran Kahwin : Jangan Buat Gila

Terfaktab: Hantaran Kahwin : Jangan Buat Gila: "Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Pasaran Terkini dan Status Pelajaran Seluruh Semenanjung. UPSR, PMR/SRP : RM1000-RM3000 SPM : ..."

inside of the eyes ..

Wanita dan Rahsia Matanya 



SIFAT MATA WANITASIKAP WANITA
Saiz mata kecilPeramah, banyak cakap, kurang pertimbangan.
Lelaki boleh jadi kelam kabut akibat mulutnya. Bersikap periang tapi bila marah lambat sejuknya. Bila bercinta suka tukar pasangan kerana hatinya tidak pernah puas. Boleh bahagia dengannya jika dapat penuhi kehendak duniawinya dan melayan syahwatnya dengan baik.
Saiz mata sedangSederhana, tidak banyak berahsia, ada pertimbangan, bertanggungjawab serta perlukan belaian mesra suami.
Saiz mata lebarCukup kuat berahsia, otak kurang cergas, pemarah,bertindak tanpa fikir panjang, kurang teratur, tiada arah tujuan dan putus asa.Tapi boleh setia. Nafsu syahwat tinggi.
Mata selalu berkedipPemaaf, senang dibawa berbincang, memahami dan sabar.
Wanita ini baik
Mata jarang berkedipWanita ini istimewa, bijaksana, baik pekerti, setia, adil,bertanggungjawab,tidak cerewet, membantu dan membahagiakan.
Mata cengkungKurang memuaskan, materialistik,hidup dengannya boleh sengsara, kata manis tapi bohong, mahu senang, mudah curang, bila anda susah dia tidak peduli.
Mata redupWanita ini mudah dipermainkan, tidak dapat kawal emosi, hati
tidak tetap, banyak kenalan kurang sahabat, mengumpat, irihati, kejam, kasar,mencemuh, pemarah.
Matanya seolahtersembul keluarSifatnya baik, rela, tabah, menyenangkan,ikut kata. Tapi mungkin tidak tepati janji, pendendam, tamak dan marah bila tidak puas nafsu syahwatnya.


Yg ini saya ambil daripada sini . 

hidup itu pilihan ..

life is a choice . hee ~ betol lah kot . aku tak ada lah banyak pengalaman sgt dlm hidup nieyh since aku baru hidup selama 18 tahun . hee ~ ye la , org selalu ckp , org yg lebih dewasa dari kita tu , lebih matang , lagi banyak pengalaman hidup . my nenek ckp org org tua lebih awal makan garam . so , jgn dok meningkah sgt apa org tua tua ckp . hoho . selalu jer kena warning cm gitu ngn my nenek . tapi , i tak kesah . huhu . i suka selalu selalu kena marah sbb i rasa i hot disayangi selalu . ooo ..

keputusan temuduga yg aku attend hari tu dah diumumkan . huhu . at last , aku dah approved kan dkt bnyk org yg aku tak berjaya temuduga tu . wuaaa ~! kenapa entah dia reject aku . huhu . adakah kerana aku belajar law ?? kerana aku masuk UiTM?? atau kerana aku tak pandai menipu semasa menghadiri temuduga ??? ( mcm lah aku jujur sgt ) huhu .. kenapa ? kenapa?? haisy ! sedih tu mmg lah , ye la . nape aku tak dpt chance tuk lulus temuduga tu then dpt offer buat benda benda yg aku terpaksa buat . hoho .

now , aku fhm kenapa org selalu mrh bila kita buat kerja tak ikhlas . hekhek . ye , mmg aku pergi interview tu separuh ikhlas jer , (skurang2 nya ada gak percentage ikhlas tu even cket) . bkn sbb ape pun , aku syg nak tinggal law even aku blaja law tu x best pun . haa . tp , minat aku lebih kt law nieyh , haa . walaupun aku slaloo gak dgr org ckp , t kau x lepas asasi tu , syarat2 asasi tu , x dpt nye kau nak sambung degree law . fine . aku tau laa aku tak da characteristics as a future lawyer . tp , at least aku ada chance jgk ape .. huhu ..

then , bila aku bgtau keputusan interview tu . hoho . suma mcm hampa jer . hee ~ so , aku tertanya tanya , apalah kelebihan sgt interview tu dgn asasi law nieyh .. apa beza ? apa kurang ? apa lebih ? belajar jgk . ingat aku duk kt asasi nieyh , maen maen jer ke .. huhu ...aku study owh ... buku tebal tebal tu aku baca jgk bila last minute nk exam .. haa ..even every weekend tu , bila duet mcm bajet bnyk , aku keluar g berfoya foya dgn kwn kwn , tapi aku still siapkan assignment tau . hoho . jadi , kenapa masih ada yg tak senang hati bila aku study cni .. huhu .

then , ada lah certain pihak yg terangkan . kalau aku berjaya utk temuduga tu , then senang lah sikit . cerah sikit masa depan yg aku tak fikir tu . wuaa ! sampai hati ckp aku tak fikir masa depan . aku fikirlah . tu lah aku dtg jgk UiTM nieyh , walaupun x best . haaa .. sentap aku . huhu . katanya senang sikit , habis belajar , terus kerja . terjamin . tak da lah nak menganggur lama lama dkt rumah nnti , cari kerja x jumpa jumpa . huhu . fine , aku tau . dah tu , mcm jer aku belajar law nieyh x da masa depan . x da keje ke nanti ??


Siapapun Amat Sukakan Kerja Kerajaan!
Banyak kelebihannya bekerja dengan sektor awam dan saya percaya disebabkan kelebihan-kelebihan inilah mengapa begitu ramai orang memohon jawatan kosong yang diiklankan di sektor awam. Antara kelebihan-kelebihan yang anda dapat sebagai seorang penjawat awam ialah:

* Elaun perumahan
* Cost of living allowance (COLA)
* Imbuhan tetap khidmat awam (Itka)
* Kenaikan gaji setiap tahun
* Kemudahan pinjaman komputer dan kenderaan Cuti tahunan mengikut kelayakan
* Cuti bersalin
* Pinjaman perumahan
* Caruman KWSP atau pencen
* Bersara pada umur 58 tahun
* Peluang kenaikan pangkat
* Peluang melanjutkan pelajaran
* Peluang untuk berkursus dari semasa ke semasa
* Lebih banyak masa diluangkan bersama keluarga
Nieyh yg aku dpt daripada sini . hehe . ok , aku minat yg cuti bersalin tu . haha . kalau tak silap lah kan , mulai thun depan ( 2011) , semua penjawat awam , perempuan , cuti bersalin selama 90 hari . hoho . gaji mesti still jalan kan . best , best . hee ~
Ini perihal mereka yang diberhentikan kerja, bagaimana pula anak-anak muda kita yang bakal menamatkan pengajian di kolej-kolej dan di universiti-universiti? Harapan mereka begitu tinggi, iaitu memperoleh kerja sebaik saja menggenggam segulung ijazah ataupun sijil. Akan tetapi memandangkan MALAPETAKA DAHSYAT yang sedang melanda dunia sekarang ini yang mana ianya lebih dahsyat daripada tsunami mahupun gempabumi, tidak hairanlah akan munculnya “penanam – penanam anggur” ataupun penganggur terhormat dengan mendadaknya.
Kenyataan di atas pun aku dapat daripada link yg sama jgk. huhu . dahsyat laa jugak . penanam anggur a.k.a penganggur terhormat ?? hee ~ Kesian lah .Ingat senang ke belajar nk dpt degree tu , dah tu tiba tiba tak dpt keje pulak . aiyaa . 
So, ada ahli family aku yg sudah ckp , isi lain borang SPA tu , dpt interview lagi sekali , buat betol betol . haaaa ... nieyh kena ikot rezeki jgk kan . hehe . insyallah . kalau ada rezeki , adalah peluang aku . hiii ~ so , aku terfikir jgk laa .. kalau susah sgt , aku kawen jer la . hee ~ dulu time kecik kecik kalau mls pergi sekolah , abah selalu ckp , anak perempuan kalau mls belajar , tak nak pergi sekolah , elok kawin aje . dok rumah . kemas rumah , jaga anak . huhuhu . sian anak perempuan . hee ~
tapi kan , kalau dah semua org tau , yg belajar dkt universiti tu , belom tentu dpt kerja, kenapa org masih masuk universiti . kenapa ? kenapa ? hisy . pelik aku . huhu . dah tu , kenapa ramai graduan skrg , dok tanam anggur aje kt rumah . kenapa ? kenapa ? menakotkan la gitu . huhu . belajar terok terok , tapi last last duk rumah jer .
ok , utk topik yg mcm ni , aku patot tanya lecturer tuk subjek ape ? huhu . psychology ? law ? library ? bel ? aku rasa plg sesuai utk critical thinking lah . huhu . kenapa saya mesti meng critical kan thinking saya dan selepasnya sy belum terjamin utk mendapat pekerjaan yg terjamin di masa dpn ?? ngeee~
p/s : jgn pikir jangka masa pendek , pikir utk jangka masa yg panjang . - kata2 cikgu kimia form 5 bila membebel - =D

tolonglah jgn sakitkan hati orang ..

"Dalam Islam kata-kata yang baik adalah lebih mulia daripada sedekah yang diikuti dengan kata-kata yang menyakitkan. Meskipun sedekah itu suatu perilaku yang baik, namun apabila diikuti dengan kata-kata buruk dan menghina, maka hilanglah kebaikan yang dilakukannya. Hal ini pernah disebutkan dalam surah al-Baqarah ayat 263 dengan maksud, "Perkataan yang baik dan sikap memaafkan adalah lebih baik daripada sedekah yang diiringi perkataan ataupun perbuatan yang menyakitkan hati."

Kata kata di atas diperoleh daripada sini . =)

hurm ... tajuk touching je .. huhu .. x kisah lah kan .. touching ke x , kalau time time hati tgh sakit ,
mmg otak dah tak fikir dah .. maen redah jer buat paper pun , kn . nama pun manusia . manusia tu , semua ada perasaan . tak tau lah pulak kalau ada manusia kat muka bumi nieyh yg x tau , setiap manusia tu ada perasaan , dia pikir diri dia sorang jer ada perasaan . hoho . mungkin dia bukan manusia dari planet bumi agaknya . haisy !
semua manusia yg duduk Bumi normal , ada perasaan ye . huhu . that's why sebagai manusia yg normal jgk , mulut tu kena jaga lah . jgn maen sedap je kata kata org . maen ckp lepas jer . sbb manusia tu ada perasaan . huhu . dia ada perasaan weyh . dia tau rasa marah , geram , meluat , menyampah , benci and segala mcm rasa lah kn . huhu . penat dok ulang ayat sama . manusia tu ada perasaan , perasaan , perasaan . bkn perasan ye . perasan tu kategori perasaan jgk , tapi tak termasuk dlm konteks utk entry aku nieyh . hoihoi .

normal lah kn kalau kekadang terlepas ckp ke , tersasul ke haper kan . tapi , kalau dah tau mulut tu tersasul ke hape , jgn lah buat ego , at least mintak maaf . sbg manusia , please lah phm yg manusia laen jgk ada perasaan weyh . haisy ! that's why , sblm ckp tu , jgn maen sdap jer nk lepas ckp . bak kata pepatah , kerana mulut badan binasa . hoho . manusia nieyh mmg mcm tu lah kn . sebab mulut lah dunia nieyh huru hara . hoho . mulut tu jgn sedap sgt dok pok pek pok pek ... kelak , tanpa kita sedar , ada saja hati yg kita dah guriskan . lebih baek , kalau dah tak ada hala tuju nk ckp , diam aje lah . tak pun , kalau mmg x boleh diam , buat lah sumting else kn , mcm berzikir ke , bertasbih ke , nyanyi lagu nasyid ke .. huhu .

perbuatan . satu hal jgk . huhu . maen ikot sedap jer nak buad haper kt org . eh , jgn ingat kalau org tu diam jer , walau ape yg kita buat dkt dia . tu tak bermaksud dia tak kesah or sbb dy redha dgn haper yg kita buat tu , tp dy sebenarnya tgh dok berusaha kawal marah dy , sabar je kan . huhu . dy maki pun , maki diam diam dlm hati jer kan , silap haribulan kalau dy geram sgt , mau dpt pelempang jugak lah org yang tak reti jaga hati org nieyh . huhu .

nieyh bkn entry nk lepas geram or what , ( tp ada lah sikit sikit) huhu .. just aku rasa nak menaip benda benda cm gini kn . hurm ... peringatan utk diri jgk lah . hoho . mulut tu jgn selalu nk bercakap hal org , then maen sedap hati jer nk buad hape kt org . mentang mentang org tu diam je , makin jadi jadi lak . what the hell . huhu . sabar tu memang la separuh daripada iman . tapi , sabar manusia ni ada batas jgk . hurm .. cubalah jaga hati and perasaan org di sekeliling tu sama . jgn lah ikot sedap hati , pikir diri sendiri jer . dah , bila org buat benda yg sama dkt diri tu , pandai pulak nak melenting . kena ingat , zaman zaman cm skrg nieyh , what goes around comes around . huhu . apa yg kita buad , tu lah yg kita dpt balik . Balasan skrg nieyh cash jer .

hurm .. mcm tu lah kan manusia . termasuk aku lah . aku pun manusia jgk . huhu . kena ingat jgk , org teraniaya nieyh doanya dimakbulkan . tlg lah , jgn suka sangat aniaya org . huhu . org pun ada hati weyh . bila ada hati , dia ada perasaan . jgn ckp org , haiwan pun ada perasaan . huhu . just haiwan tak pandai ckp jer nk luahkan ketidakpuasan hati mereka mereka . hoho .

pape je lah . mmg tak faham btl dgn ragam org yg suka sakitkan hati org lain . maybe lah dia x sengaja kn . so , sbg manusia kena ada sifat pemaaf . sedia memaafkan kesilapan org terhadap kita dlm apa situasi pun . huhu . kena ingat , kita dkt dunia ni , hidup sementara saja . huhu . dosa dgn Allah , bertaubat . Dosa sesama manusia , kena mintak maaf dgn manusia tu . hurm ... moga moga semua org ada sifat pemaaf tu dlm diri . jgn berdendam . walaupun , hati pernah disakiti . isk , isk ..

p/s : sabar separuh daripada iman . jgn berdendam . jgn membenci . sentiasa lapangkan hati memaafkan org lain . sedangkan Nabi ampunkan umat , apatah lagi kita yang umat nieyh . tak salah memaafkan org . =)

Maaf utk selamanya .. ^^

i'm just like a little girl without anything but I have feelings =)
Holla ^^ .. mood santai pulak tetiba , so , bersantai lah sambil belek belek majalah room mate . hee ~
nak beli sendiri , rasa mcm rugi jerp . so , baik pinjam yg org jer kan . haha . ( stingy giler ko , ina )
mcm biasa , kalau majalah nieyh , mmg modal dia dgn model model yg bajet giler cun and gorgeous gitu . hehe .
tapi , tu bkn yg aku nk ketengahkan dkt sini . tu semua org boleh tgk sendiri tiap kali beli majalah . yakni , model - model yg cun dan seksi tu . pelik , kenapa tak letak gambar model model laki yg hensem hensem jgk , ek?
ngeee ~

Aku intai satu page tu. page mcm luahan rasa lah . tapi , special for kaum adam . hehe . sbb tu aku baca . haha . 
Mcm mcm lah yg org org terdiri dari kaum kaum adam , kn hantar luahan hati diorang . Jiwang jgk rupanya . ngee ~ susah lah nak cari laki jiwang zaman skrg . Laki gatal tak jiwang ramai lah kot . huhu . So , ada satu cerita tu , tajuk dia , Maaf utk selamanya . 


True love is not how you forgive, but how you forget, not what you see but what you feel, not how you listen but how you understand, and not how you let go but how you hold on.
Lelaki nieyh dah couple lama sgt dgn perempuan tu a.k.a his girlfriend . Since diorang dari zaman IPTA lagi . So , sbb dah lama sgt couple lah kot kan , one day , the boy told his girlfriend , " saya dah tak perlukan awak , means saya dah tak sukakan awak ." Mesti sentap awek dia tu dgr , kn . Huhu . Kesian sgt . Then , girlfriend dia diam je . Just menitis air mata and terus pergi dari situ . 

Nak jadi cerita , lelaki tu putuskan awek dia sbb dia dah terpikat dgn awek laen . He mentioned the name , Ayu . Di depan mata dia , lepas jer awek dia tu pergi , ada satu accident . Ye , dpn mata dia , perempuan yg dia tinggalkan tu , meninggal sbb kemalangan tu . Ok , mesti dia rasa sgt sgt bersalah , kn . tu la , kenapa lah buaya sgt lelaki nieyh . hee ~ 

Never leave the one you LOVE for the ONE you LIKE because the one you LIKE will one day LEAVE you for the one they LOVE!!

And , dlm cerita tu , dia luahkan rasa hati dia . Dia ckp dia menyesal buat mcm tu . Dlm hati dia masih sygkan perempuan tu , dan kasih syg perempuan tu selama diaorang couple tu akan tetap tersimpan dlm hati dia . Heh . Bila dah tak ada , baru nk cakap syg . Yg dia hidup lg tu , ada ke pulak kau ckp kau tak nak dia lagi dah . Kesian dia . Tu la , org ckp , hargai org tersayang selama dia masih dgn kita . Terima segala kekurangan , baik buruk dia , cermin kpd diri kita sendiri . mcm mana kita yg bertanggungjawab bimbing dia . 

When we love, it isn't because the person's perfect, it's because we learn to see an imperfect person perfectly.

Kalau tak syg , jgn ckp syg . Kalau syg , ckp syg . Tapi , biarlah ikhlas . 
It's not who you are to the world, it's who you are to me. It's not how many times I say I love you... it's how much I really do.
manusia selalu mcm tu , selagi ada and wujud nya sesuatu tu dpn mata dia , mcm mcm lah nk dikutuk , dimaki , dicerca , tapi , bila dah tak ada dpn mata , baru lah sedar . Nak ckp syg lah , tak kan dilupakan lah . Dah tak ada guna dah . The words yg lelaki tu tulis yg aku rasa touching la jgk , " mcm mana saya nak minta maaf dgn dia sedangkan dia tenang bersemadi di sana . " Huhu . Sedih , serius sedih . Kesian perempuan tu . Makan hati jer dia . Lelaki mmg suka sakitkan hati perempuan , kot . 

True love never comes twice . =) Sekali utk kita berpeluang memiliki , x semudah utk berkali - kali kita mendapatkan kembali . There may be many flowers in a man's life, but there is only one rose.


Done with Tumblr !

Moshi moshi ... =)
Menghabiskan sepanjang hari di hujung minggu dgn lappie ..
hoho .. sgt membosankan , tp , tu je yg mampu . nak hang out , fulus belom cukup .
menanti , menanti , dan terus menanti . elaun yg belom lg kunjung tiba .
cuma dgr bnyak rumours je skrg ni ... hoho .

so , entah mcm mana pulak , tgn comel nieyh , teringin nk jelajah jelajah web Tumblr .
sbb dah tak ada apa nk buat kot kn , so , try lah buat benda nieyh .
kwn kwn pun dh ramai yg ada Tumblr nieyh .
mcm aku nieyh , agak ketinggalan sikit laa .. hoho .

Application dia lebih kurang sama mcm Blog jgk . tp , Tumblr lebih simple .
tetap ada follower , following . hoho . so , mmg dia mcm blog lah kn .

Setelah beberapa ketika di hadapan lappie , terhasil lah Tumblr ini . hehe . tak seberapa pun ,
tp , i tak kisah . sbb i buat suke suke je . mcm i buat blog nieyh jgk laa . hehe .
aku mmg seorang yg comel suka membazirkan masa depan lappie . pe salahnya kalau aku baca buku ke ,
buad assignment ke . haha . malas arh . weekend ni lah , time aku nak rehat rehat . hoihoihoi .

Then , habiskan masa dgn buat kerja edit edit di sini . hehe . mmg nampak sgt tak ada keje .
so , ni lah yg telah di merapu rapikkan oleh iena mieyna .





Sekian . =)

cita - cita is ambition ^^


tak tau gak kenapa tiba - tiba terpikir pasai masa depan .. huhu ..
sblom sblom nieyh , aku tak kisah sgt pun .. haha .. ye la ... muda muda nieyh , pikir enjoy jer ,
buad ape dok serabut pikir masa depan . hidup kena enjoy !! adess ..

masa aku kecik - kecik , skrg pun org ckp aku kecik jgk , =.= aku suka main cikgu - cikgu . huhu .
motif ?? haha .. aku nak maen masak - masak , nanti kena marah dgn mama . ye la , habis periuk , sudu ,
garpu , mangkok dkt dapur rumah tu aku angkut pergi pondok . main masak - masak . so , aku tukar lah corak permainan . bagi nmpak mcm intelektual siket , aku ajak kwn - kwn main cikgu - cikgu . haha . yg jd cikgu ?
op coz aku .. haha . sbb ? aku ckp dkt kwn - kwn , aku anak cikgu . so , aku jer yg boleh jd cikgu . haha .
mereng punya budak . hee ~

tapi , aku just suka main cikgu - cikgu jer . realitinya , aku tak suka cikgu . hee ~ sbb ? cikgu dkt sekolah , time aku sekolah rendah lah , garang - garang mcm singa . hisy ! x mesra pelanggan langsung . huhu . sbb lain nya , aku jugak tak suka cikgu , sbb cikgu suka berleter . haha . cth terdekat , ayah aku . cikgu jgk tu . mmg suka sgt berleter . eisy , eisy , eisy . rimas . huhu . kalau time sekolah , aku mmg anti cikgu perempuan . sbb ? dah la garang , kuat berleter pulak tu . hoho . x remaja betol lah . hekhek .

so , time tu aku darjah 2 ( kalau tak silap lah ) . cikgu BM aku , cikgu Aminah Ali ( aku ingat lagi dia ) hehe ..
dia tanya apa cita - cita kamu ? sambil tgk kami , pelajar pelajar cumil nieyh , kn . huhu . dia suruh kami pergi tulis dkt papan hitam . time tu pakai kapur tulis lg lah kn . aku mmg suka kapur tulis tu , siap kdg kdg ambil cket bwk balik rumah , buat main cikgu - cikgu kn dgn kwn - kwn . hoho . time tu , cita - cita first aku ialah ....


PRAMUGARI .. haha . aku tak tau lah aku terpengaruh dgn apa . nak kata tgk filem , aku kecik - kecik tgk Tom & jerry je . x pun Cinderella . huhu . riuh kwn -kwn gelakkan aku . hadess .. tapi , sbb time tu aku tak pandai sgt mcm skrg kn , haha .. aku buat bodoh je la org gelak pun . kisah apa aku . dah aku terpikir nk jadi pramugari tuuu ... haha ..

Tapi , tu cita- cita bohong jer . hee ~ bila aku dah besor sikit , aku tukar pulak . aku teringin pulak nak jadi ...


DOKTOR HAIWAN . hehe . time nieyh , yg aku boleh teringin nak jd doktor haiwan pulak tu sbb entah ,
tiba - tiba aku rasa sayang dkt haiwan . haha . act , time tu aku jumpa sekor kucing , warna oren putih . comel.. tapi , aku bela senyap - senyap je la , sbb mama tak suka kucing . mmg manja sgt kucing nieyh dgn aku . mula - mula aku bagi nama dia , milo . huhu . kuno giler nama kucing tu . ngeee ~ tapi , lps tu aku tukar jd jorney . haha . nama watak citer Sabrina the teenage witch . haha . maju sikit nama tu . tido mlm - mlm pun dgn kucing . tp , syg nya , kucing tu mati accident . oh tidak . 

apa yg membuatkan aku ubah fikiran x nak jd doktor haiwan sbb ... kwn jgk . huhu . ada kwn aku ckp , kalau aku jadi doktor haiwan , nanti kena pegang anjing . lps tu , kalau org suruh aku rawat harimau , mcm mana ? x takot ke ? huhu . so , aku yg masih kecik dan lurus mcm bendul nieyh , erm... btol jgk kn . aku kena jadi benda laen . hoho .

so , the next ambition is ....


DOKTOR . hee ~ yg ni , sbb jiran aku , seorang doktor . anak dia , kira saudara lah kn rapat dgn aku . huhu . so , selalu lah main sama - sama . aku tgk , baju dia , cantik - cantik je . barang mainan dia , banyak .. basikal dia , lagi cntik dari basikal aku . huhu . then , ayah dia , pakai kereta besar . rumah dia pun besar . mcm mcm ada . mama pulak , selalu ckp jadi doktor itu kaya . haha . so , aku tekad nak jadi doktor . nanti , aku pun jadi kaya mcm tu jgk .

so , itulah cita - cita aku yg bertahan agak lama .. sampai aku abis sekolah rendah . abis UPSR . then , masuk sekolah menengah . ok , time tu mmg berkobar - kobar nak jadi doktor . haha . gila semangat . ye la , time tu , aku punya kwn - kwn pun , bila tanya , suma nk jadi doktor , pharmacist , engineer . tak ada pun yg mcm aku kecik - kecik , nk jadi pramugari . haha . so , mmg time tu bercita - cita tinggi sgt . =D

tapi , oh , cita - cita tu hanya mimpi semata - mata . bila aku masuk upper form , form 4 time tu .. aku terasa nak jadi ....

LAWYER . huhu . sbb , aku rasa nak jadi doktor tu , susah . kena belajar mathematics , additional maths . hoho . what the ..... susah kott . so , org ckp , sekali lagi aku terpengaruh dgn kata - kata org , haha . Lawyer tak payah belajar Maths . Sastera jer . ooowwhhh ... heaven nyer . ^^ haha . so , aku pun tekad lah nak jadi lawyer pulak . Sampai habis SPM , isi borang UPU pun , letak first choice , law dulu haa . haha . walaupun , tak dapat sokongan moral abah sgt time tu , kn . ye la , elok -elok belajar Sains , tetiba pergi ambik sastera pulak dah , pe hal kn. huhu . but , i don't care . hee ~

jadi nya , bila aku dah belajar law skrg nieyh .. aku rasa mcm .. ok , sgt seksa dan susah . x se heaven yg aku pikir kan . hoho .ada ke benda yg mudah ??? heee ~ 


urm ... so , aku terasa nak tukar pulak . patot ke aku jadi ....

patot ?? mungkin .. kalau aku jadi nurse , mugkin peluang utk berkenalan rapat dgn doktor yg kacak lagi hensem adalah sgt tinggi ... haha ... tapi ... heee ~ aku tak berminat utk jadi seorang nurse . hoho .


aku mmg suka bdk kecik , tp aku tak pandai jaga pun . so ,aku x lyk jd nurse .. huhu



model ?? haha .. kalau lah aku ada bakat , seni , kecantikan asli tiada tara bandingannya ..  boleh jgk nieyh jd benda nieyh . at least , aku boleh merasa pakai baju designer yg famous famous , di make up oleh professional , and hidup dgn mewah dan penuh glamour . mcm dlm citer kartun barbie tu . huhu . tapi , come on la iena . be realisitc siket . berdiri di atas bumi yg nyata , weyh . huhu


Jadi penyanyi ?? dulu dulu aku ada lah jugak ber perasan perasaan nak jadi artis , penyanyi mcm Siti tu . huhu . best ape . famous . dikenali ramai . boleh jadi cover page majalah . boleh bergaya pakai barangan berjenama yg di sponsor . haha . malangnya , hidup dlm dunia glamour nieyh hanya sementara . huhu . so , lupakan je lah .

lupakan profession glamour . bak kata ustaz aku dulu , kalau setakat nak jadi artis , baik awak tak payah belajar . pergi masuk audition . jgn bazir duit mak bapak , masyarakat , rakyat , kerajaan dan negara . huhuhu . tu aku yg pandai pandai tambah . ustaz aku just ckp jgn bazir duit mak bapak dan duit mara sbb bagi biasiswa . hoho .

HOUSEWIFE??? pekerjaan jugak ke ?? huhu .. rugi arh , kalau perempuan , belajar tinggi - tinggi , susah - susah , berpenat - lelah memaksa diri melangkah kaki ke kelas setiap hari tiba -tiba jadi suri rumah je ?? oh tidaakk .. x heaven . 


so , the best solution is .. stop dreaming . =) keep up the hard work . study . jgn kuat berangan . ( special utk aku ) hoho . pesanan penaja utk diri sendiri . =.=



utamakan hati sendiri..

pernah terasa hati ? sakit hati ? makan hati ?
pernah ? pernah ?
huhu .. kalau makan hati , aku mmg suka , even abah tak bagi .
hati ayam . aku suka . org tua tua ckp , mkn hati tu , nanti belajar tak pandai pandai . hee ~
betoi ka ? huhu .. tapi , kenapa aku rasa mcm aku pandai jaa pun ... heee ~


sebut pasal hati nieyh , mmg kena hati - hati . nanti salah ckp , ada lah yg makan hati . hisy !
manusia , manusia . sensitif sgt la kamu nieyh . theee ~
act , aku tak nak sebut pasal hati org , aku x kisah pasal hati org . 
yg aku kisah , hati aku . hati sendiri , jaga sendiri . org laen tak ada masa nak tlg jaga , tak ada makna . huhu

kebelakangan nieyh , hari hari jgk aku mkn hati . huhu . dgn sapa ? kenapa ? mengapa ? apa jadi ?
what happens ? tak payah laa tau . sbb x penting . tu soal hidup mati aku ja . huhu . tak dak kaitan dgn hidup mati org lain aih . hee ~ mungkinkah sekarang aku jadi semakin sensitif ? touching tak kena tempat ? entah . aku pun tak faham . ternyata aku belajar subjek psycho  tu , x cukup utk membantu aku lagi utk faham diri aku sendiri . hekhek . baek aku tak payah belajar kalau dah tak pernah faham apa yg org ajar . hisy !

kdg kdg , kita kena beralah dgn org walau pun terpaksa korban diri sendiri . huhu . sedih jer ayat . mmg sedih pon . tapi , aku tak ada mood or feeling lagi nak nangis nangis nieyh . hee ~ saya tak cengeng . ngee ~ sbb apa pulak aku mengalah ? ingat aku senang sgt ke nak mengalah ? no way . kalau bkn salah aku , tak dak maknanya aku nak mengalah . aku sanggup bergaduh lagi haa .. demi meperjuangkan nasib sendiri .. hoho ..

tapi , situasi kali nieyh aku yg kena mengalah . huhu . bkn lah aku nak menang selalu , cuma , kali nieyh , situasi nieyh melibatkan org org yg aku syg . org org yg aku rasa penting dlm hidup aku . org org yg akan bantu aku bila aku susah . org org yg boleh aku harapkan bila aku terjatuh , down or kesusahan .. huhu ...
kerana mereka terlalu penting dan bermakna dalam hidup aku lah , aku mengalah . hoooo ....

dulu , cikgu aku selalu pesan ,  jangan selalu sgt pikir apa yg org nk ckp , kita yg tentukan jalan hidup kita . terima kritikan sbg semangat kpd diri . hmm ... cikgu , cikgu .. saya rindu pulak kt cikgu . kt UiTM nieyh ada lecturer ja .. hoho .. tak sama langsung dgn cikgu . cikgu dah mcm mak saya dah masa dkt sekolah dulu .. 


hurm .. susah sgt ke nak mengalah ? of course susah , kalau ego tinggi . mmg susah . tapi , sekali kita mengalah , walaupun mungkin tak pernah dihargai , mungkin boleh buat satu perubahan yg ketara dlm situasi tu , kn ? ye la , api lawan api , mana boleh , kn . huhu . sbb tu dulu dulu , time dok sekolah , ustaz dok ajar dah selalu , sabar separuh daripada iman =)


Terfaktab: Hantaran Kahwin : Jangan Buat Gila

Terfaktab: Hantaran Kahwin : Jangan Buat Gila: "Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Pasaran Terkini dan Status Pelajaran Seluruh Semenanjung. UPSR, PMR/SRP : RM1000-RM3000 SPM : ..."

inside of the eyes ..

Wanita dan Rahsia Matanya 



SIFAT MATA WANITASIKAP WANITA
Saiz mata kecilPeramah, banyak cakap, kurang pertimbangan.
Lelaki boleh jadi kelam kabut akibat mulutnya. Bersikap periang tapi bila marah lambat sejuknya. Bila bercinta suka tukar pasangan kerana hatinya tidak pernah puas. Boleh bahagia dengannya jika dapat penuhi kehendak duniawinya dan melayan syahwatnya dengan baik.
Saiz mata sedangSederhana, tidak banyak berahsia, ada pertimbangan, bertanggungjawab serta perlukan belaian mesra suami.
Saiz mata lebarCukup kuat berahsia, otak kurang cergas, pemarah,bertindak tanpa fikir panjang, kurang teratur, tiada arah tujuan dan putus asa.Tapi boleh setia. Nafsu syahwat tinggi.
Mata selalu berkedipPemaaf, senang dibawa berbincang, memahami dan sabar.
Wanita ini baik
Mata jarang berkedipWanita ini istimewa, bijaksana, baik pekerti, setia, adil,bertanggungjawab,tidak cerewet, membantu dan membahagiakan.
Mata cengkungKurang memuaskan, materialistik,hidup dengannya boleh sengsara, kata manis tapi bohong, mahu senang, mudah curang, bila anda susah dia tidak peduli.
Mata redupWanita ini mudah dipermainkan, tidak dapat kawal emosi, hati
tidak tetap, banyak kenalan kurang sahabat, mengumpat, irihati, kejam, kasar,mencemuh, pemarah.
Matanya seolahtersembul keluarSifatnya baik, rela, tabah, menyenangkan,ikut kata. Tapi mungkin tidak tepati janji, pendendam, tamak dan marah bila tidak puas nafsu syahwatnya.


Yg ini saya ambil daripada sini . 

hidup itu pilihan ..

life is a choice . hee ~ betol lah kot . aku tak ada lah banyak pengalaman sgt dlm hidup nieyh since aku baru hidup selama 18 tahun . hee ~ ye la , org selalu ckp , org yg lebih dewasa dari kita tu , lebih matang , lagi banyak pengalaman hidup . my nenek ckp org org tua lebih awal makan garam . so , jgn dok meningkah sgt apa org tua tua ckp . hoho . selalu jer kena warning cm gitu ngn my nenek . tapi , i tak kesah . huhu . i suka selalu selalu kena marah sbb i rasa i hot disayangi selalu . ooo ..

keputusan temuduga yg aku attend hari tu dah diumumkan . huhu . at last , aku dah approved kan dkt bnyk org yg aku tak berjaya temuduga tu . wuaaa ~! kenapa entah dia reject aku . huhu . adakah kerana aku belajar law ?? kerana aku masuk UiTM?? atau kerana aku tak pandai menipu semasa menghadiri temuduga ??? ( mcm lah aku jujur sgt ) huhu .. kenapa ? kenapa?? haisy ! sedih tu mmg lah , ye la . nape aku tak dpt chance tuk lulus temuduga tu then dpt offer buat benda benda yg aku terpaksa buat . hoho .

now , aku fhm kenapa org selalu mrh bila kita buat kerja tak ikhlas . hekhek . ye , mmg aku pergi interview tu separuh ikhlas jer , (skurang2 nya ada gak percentage ikhlas tu even cket) . bkn sbb ape pun , aku syg nak tinggal law even aku blaja law tu x best pun . haa . tp , minat aku lebih kt law nieyh , haa . walaupun aku slaloo gak dgr org ckp , t kau x lepas asasi tu , syarat2 asasi tu , x dpt nye kau nak sambung degree law . fine . aku tau laa aku tak da characteristics as a future lawyer . tp , at least aku ada chance jgk ape .. huhu ..

then , bila aku bgtau keputusan interview tu . hoho . suma mcm hampa jer . hee ~ so , aku tertanya tanya , apalah kelebihan sgt interview tu dgn asasi law nieyh .. apa beza ? apa kurang ? apa lebih ? belajar jgk . ingat aku duk kt asasi nieyh , maen maen jer ke .. huhu ...aku study owh ... buku tebal tebal tu aku baca jgk bila last minute nk exam .. haa ..even every weekend tu , bila duet mcm bajet bnyk , aku keluar g berfoya foya dgn kwn kwn , tapi aku still siapkan assignment tau . hoho . jadi , kenapa masih ada yg tak senang hati bila aku study cni .. huhu .

then , ada lah certain pihak yg terangkan . kalau aku berjaya utk temuduga tu , then senang lah sikit . cerah sikit masa depan yg aku tak fikir tu . wuaa ! sampai hati ckp aku tak fikir masa depan . aku fikirlah . tu lah aku dtg jgk UiTM nieyh , walaupun x best . haaa .. sentap aku . huhu . katanya senang sikit , habis belajar , terus kerja . terjamin . tak da lah nak menganggur lama lama dkt rumah nnti , cari kerja x jumpa jumpa . huhu . fine , aku tau . dah tu , mcm jer aku belajar law nieyh x da masa depan . x da keje ke nanti ??


Siapapun Amat Sukakan Kerja Kerajaan!
Banyak kelebihannya bekerja dengan sektor awam dan saya percaya disebabkan kelebihan-kelebihan inilah mengapa begitu ramai orang memohon jawatan kosong yang diiklankan di sektor awam. Antara kelebihan-kelebihan yang anda dapat sebagai seorang penjawat awam ialah:

* Elaun perumahan
* Cost of living allowance (COLA)
* Imbuhan tetap khidmat awam (Itka)
* Kenaikan gaji setiap tahun
* Kemudahan pinjaman komputer dan kenderaan Cuti tahunan mengikut kelayakan
* Cuti bersalin
* Pinjaman perumahan
* Caruman KWSP atau pencen
* Bersara pada umur 58 tahun
* Peluang kenaikan pangkat
* Peluang melanjutkan pelajaran
* Peluang untuk berkursus dari semasa ke semasa
* Lebih banyak masa diluangkan bersama keluarga
Nieyh yg aku dpt daripada sini . hehe . ok , aku minat yg cuti bersalin tu . haha . kalau tak silap lah kan , mulai thun depan ( 2011) , semua penjawat awam , perempuan , cuti bersalin selama 90 hari . hoho . gaji mesti still jalan kan . best , best . hee ~
Ini perihal mereka yang diberhentikan kerja, bagaimana pula anak-anak muda kita yang bakal menamatkan pengajian di kolej-kolej dan di universiti-universiti? Harapan mereka begitu tinggi, iaitu memperoleh kerja sebaik saja menggenggam segulung ijazah ataupun sijil. Akan tetapi memandangkan MALAPETAKA DAHSYAT yang sedang melanda dunia sekarang ini yang mana ianya lebih dahsyat daripada tsunami mahupun gempabumi, tidak hairanlah akan munculnya “penanam – penanam anggur” ataupun penganggur terhormat dengan mendadaknya.
Kenyataan di atas pun aku dapat daripada link yg sama jgk. huhu . dahsyat laa jugak . penanam anggur a.k.a penganggur terhormat ?? hee ~ Kesian lah .Ingat senang ke belajar nk dpt degree tu , dah tu tiba tiba tak dpt keje pulak . aiyaa . 
So, ada ahli family aku yg sudah ckp , isi lain borang SPA tu , dpt interview lagi sekali , buat betol betol . haaaa ... nieyh kena ikot rezeki jgk kan . hehe . insyallah . kalau ada rezeki , adalah peluang aku . hiii ~ so , aku terfikir jgk laa .. kalau susah sgt , aku kawen jer la . hee ~ dulu time kecik kecik kalau mls pergi sekolah , abah selalu ckp , anak perempuan kalau mls belajar , tak nak pergi sekolah , elok kawin aje . dok rumah . kemas rumah , jaga anak . huhuhu . sian anak perempuan . hee ~
tapi kan , kalau dah semua org tau , yg belajar dkt universiti tu , belom tentu dpt kerja, kenapa org masih masuk universiti . kenapa ? kenapa ? hisy . pelik aku . huhu . dah tu , kenapa ramai graduan skrg , dok tanam anggur aje kt rumah . kenapa ? kenapa ? menakotkan la gitu . huhu . belajar terok terok , tapi last last duk rumah jer .
ok , utk topik yg mcm ni , aku patot tanya lecturer tuk subjek ape ? huhu . psychology ? law ? library ? bel ? aku rasa plg sesuai utk critical thinking lah . huhu . kenapa saya mesti meng critical kan thinking saya dan selepasnya sy belum terjamin utk mendapat pekerjaan yg terjamin di masa dpn ?? ngeee~
p/s : jgn pikir jangka masa pendek , pikir utk jangka masa yg panjang . - kata2 cikgu kimia form 5 bila membebel - =D

tolonglah jgn sakitkan hati orang ..

"Dalam Islam kata-kata yang baik adalah lebih mulia daripada sedekah yang diikuti dengan kata-kata yang menyakitkan. Meskipun sedekah itu suatu perilaku yang baik, namun apabila diikuti dengan kata-kata buruk dan menghina, maka hilanglah kebaikan yang dilakukannya. Hal ini pernah disebutkan dalam surah al-Baqarah ayat 263 dengan maksud, "Perkataan yang baik dan sikap memaafkan adalah lebih baik daripada sedekah yang diiringi perkataan ataupun perbuatan yang menyakitkan hati."

Kata kata di atas diperoleh daripada sini . =)

hurm ... tajuk touching je .. huhu .. x kisah lah kan .. touching ke x , kalau time time hati tgh sakit ,
mmg otak dah tak fikir dah .. maen redah jer buat paper pun , kn . nama pun manusia . manusia tu , semua ada perasaan . tak tau lah pulak kalau ada manusia kat muka bumi nieyh yg x tau , setiap manusia tu ada perasaan , dia pikir diri dia sorang jer ada perasaan . hoho . mungkin dia bukan manusia dari planet bumi agaknya . haisy !
semua manusia yg duduk Bumi normal , ada perasaan ye . huhu . that's why sebagai manusia yg normal jgk , mulut tu kena jaga lah . jgn maen sedap je kata kata org . maen ckp lepas jer . sbb manusia tu ada perasaan . huhu . dia ada perasaan weyh . dia tau rasa marah , geram , meluat , menyampah , benci and segala mcm rasa lah kn . huhu . penat dok ulang ayat sama . manusia tu ada perasaan , perasaan , perasaan . bkn perasan ye . perasan tu kategori perasaan jgk , tapi tak termasuk dlm konteks utk entry aku nieyh . hoihoi .

normal lah kn kalau kekadang terlepas ckp ke , tersasul ke haper kan . tapi , kalau dah tau mulut tu tersasul ke hape , jgn lah buat ego , at least mintak maaf . sbg manusia , please lah phm yg manusia laen jgk ada perasaan weyh . haisy ! that's why , sblm ckp tu , jgn maen sdap jer nk lepas ckp . bak kata pepatah , kerana mulut badan binasa . hoho . manusia nieyh mmg mcm tu lah kn . sebab mulut lah dunia nieyh huru hara . hoho . mulut tu jgn sedap sgt dok pok pek pok pek ... kelak , tanpa kita sedar , ada saja hati yg kita dah guriskan . lebih baek , kalau dah tak ada hala tuju nk ckp , diam aje lah . tak pun , kalau mmg x boleh diam , buat lah sumting else kn , mcm berzikir ke , bertasbih ke , nyanyi lagu nasyid ke .. huhu .

perbuatan . satu hal jgk . huhu . maen ikot sedap jer nak buad haper kt org . eh , jgn ingat kalau org tu diam jer , walau ape yg kita buat dkt dia . tu tak bermaksud dia tak kesah or sbb dy redha dgn haper yg kita buat tu , tp dy sebenarnya tgh dok berusaha kawal marah dy , sabar je kan . huhu . dy maki pun , maki diam diam dlm hati jer kan , silap haribulan kalau dy geram sgt , mau dpt pelempang jugak lah org yang tak reti jaga hati org nieyh . huhu .

nieyh bkn entry nk lepas geram or what , ( tp ada lah sikit sikit) huhu .. just aku rasa nak menaip benda benda cm gini kn . hurm ... peringatan utk diri jgk lah . hoho . mulut tu jgn selalu nk bercakap hal org , then maen sedap hati jer nk buad hape kt org . mentang mentang org tu diam je , makin jadi jadi lak . what the hell . huhu . sabar tu memang la separuh daripada iman . tapi , sabar manusia ni ada batas jgk . hurm .. cubalah jaga hati and perasaan org di sekeliling tu sama . jgn lah ikot sedap hati , pikir diri sendiri jer . dah , bila org buat benda yg sama dkt diri tu , pandai pulak nak melenting . kena ingat , zaman zaman cm skrg nieyh , what goes around comes around . huhu . apa yg kita buad , tu lah yg kita dpt balik . Balasan skrg nieyh cash jer .

hurm .. mcm tu lah kan manusia . termasuk aku lah . aku pun manusia jgk . huhu . kena ingat jgk , org teraniaya nieyh doanya dimakbulkan . tlg lah , jgn suka sangat aniaya org . huhu . org pun ada hati weyh . bila ada hati , dia ada perasaan . jgn ckp org , haiwan pun ada perasaan . huhu . just haiwan tak pandai ckp jer nk luahkan ketidakpuasan hati mereka mereka . hoho .

pape je lah . mmg tak faham btl dgn ragam org yg suka sakitkan hati org lain . maybe lah dia x sengaja kn . so , sbg manusia kena ada sifat pemaaf . sedia memaafkan kesilapan org terhadap kita dlm apa situasi pun . huhu . kena ingat , kita dkt dunia ni , hidup sementara saja . huhu . dosa dgn Allah , bertaubat . Dosa sesama manusia , kena mintak maaf dgn manusia tu . hurm ... moga moga semua org ada sifat pemaaf tu dlm diri . jgn berdendam . walaupun , hati pernah disakiti . isk , isk ..

p/s : sabar separuh daripada iman . jgn berdendam . jgn membenci . sentiasa lapangkan hati memaafkan org lain . sedangkan Nabi ampunkan umat , apatah lagi kita yang umat nieyh . tak salah memaafkan org . =)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...