tolonglah jgn sakitkan hati orang ..

"Dalam Islam kata-kata yang baik adalah lebih mulia daripada sedekah yang diikuti dengan kata-kata yang menyakitkan. Meskipun sedekah itu suatu perilaku yang baik, namun apabila diikuti dengan kata-kata buruk dan menghina, maka hilanglah kebaikan yang dilakukannya. Hal ini pernah disebutkan dalam surah al-Baqarah ayat 263 dengan maksud, "Perkataan yang baik dan sikap memaafkan adalah lebih baik daripada sedekah yang diiringi perkataan ataupun perbuatan yang menyakitkan hati."

Kata kata di atas diperoleh daripada sini . =)

hurm ... tajuk touching je .. huhu .. x kisah lah kan .. touching ke x , kalau time time hati tgh sakit ,
mmg otak dah tak fikir dah .. maen redah jer buat paper pun , kn . nama pun manusia . manusia tu , semua ada perasaan . tak tau lah pulak kalau ada manusia kat muka bumi nieyh yg x tau , setiap manusia tu ada perasaan , dia pikir diri dia sorang jer ada perasaan . hoho . mungkin dia bukan manusia dari planet bumi agaknya . haisy !
semua manusia yg duduk Bumi normal , ada perasaan ye . huhu . that's why sebagai manusia yg normal jgk , mulut tu kena jaga lah . jgn maen sedap je kata kata org . maen ckp lepas jer . sbb manusia tu ada perasaan . huhu . dia ada perasaan weyh . dia tau rasa marah , geram , meluat , menyampah , benci and segala mcm rasa lah kn . huhu . penat dok ulang ayat sama . manusia tu ada perasaan , perasaan , perasaan . bkn perasan ye . perasan tu kategori perasaan jgk , tapi tak termasuk dlm konteks utk entry aku nieyh . hoihoi .

normal lah kn kalau kekadang terlepas ckp ke , tersasul ke haper kan . tapi , kalau dah tau mulut tu tersasul ke hape , jgn lah buat ego , at least mintak maaf . sbg manusia , please lah phm yg manusia laen jgk ada perasaan weyh . haisy ! that's why , sblm ckp tu , jgn maen sdap jer nk lepas ckp . bak kata pepatah , kerana mulut badan binasa . hoho . manusia nieyh mmg mcm tu lah kn . sebab mulut lah dunia nieyh huru hara . hoho . mulut tu jgn sedap sgt dok pok pek pok pek ... kelak , tanpa kita sedar , ada saja hati yg kita dah guriskan . lebih baek , kalau dah tak ada hala tuju nk ckp , diam aje lah . tak pun , kalau mmg x boleh diam , buat lah sumting else kn , mcm berzikir ke , bertasbih ke , nyanyi lagu nasyid ke .. huhu .

perbuatan . satu hal jgk . huhu . maen ikot sedap jer nak buad haper kt org . eh , jgn ingat kalau org tu diam jer , walau ape yg kita buat dkt dia . tu tak bermaksud dia tak kesah or sbb dy redha dgn haper yg kita buat tu , tp dy sebenarnya tgh dok berusaha kawal marah dy , sabar je kan . huhu . dy maki pun , maki diam diam dlm hati jer kan , silap haribulan kalau dy geram sgt , mau dpt pelempang jugak lah org yang tak reti jaga hati org nieyh . huhu .

nieyh bkn entry nk lepas geram or what , ( tp ada lah sikit sikit) huhu .. just aku rasa nak menaip benda benda cm gini kn . hurm ... peringatan utk diri jgk lah . hoho . mulut tu jgn selalu nk bercakap hal org , then maen sedap hati jer nk buad hape kt org . mentang mentang org tu diam je , makin jadi jadi lak . what the hell . huhu . sabar tu memang la separuh daripada iman . tapi , sabar manusia ni ada batas jgk . hurm .. cubalah jaga hati and perasaan org di sekeliling tu sama . jgn lah ikot sedap hati , pikir diri sendiri jer . dah , bila org buat benda yg sama dkt diri tu , pandai pulak nak melenting . kena ingat , zaman zaman cm skrg nieyh , what goes around comes around . huhu . apa yg kita buad , tu lah yg kita dpt balik . Balasan skrg nieyh cash jer .

hurm .. mcm tu lah kan manusia . termasuk aku lah . aku pun manusia jgk . huhu . kena ingat jgk , org teraniaya nieyh doanya dimakbulkan . tlg lah , jgn suka sangat aniaya org . huhu . org pun ada hati weyh . bila ada hati , dia ada perasaan . jgn ckp org , haiwan pun ada perasaan . huhu . just haiwan tak pandai ckp jer nk luahkan ketidakpuasan hati mereka mereka . hoho .

pape je lah . mmg tak faham btl dgn ragam org yg suka sakitkan hati org lain . maybe lah dia x sengaja kn . so , sbg manusia kena ada sifat pemaaf . sedia memaafkan kesilapan org terhadap kita dlm apa situasi pun . huhu . kena ingat , kita dkt dunia ni , hidup sementara saja . huhu . dosa dgn Allah , bertaubat . Dosa sesama manusia , kena mintak maaf dgn manusia tu . hurm ... moga moga semua org ada sifat pemaaf tu dlm diri . jgn berdendam . walaupun , hati pernah disakiti . isk , isk ..

p/s : sabar separuh daripada iman . jgn berdendam . jgn membenci . sentiasa lapangkan hati memaafkan org lain . sedangkan Nabi ampunkan umat , apatah lagi kita yang umat nieyh . tak salah memaafkan org . =)

No comments:

tolonglah jgn sakitkan hati orang ..

"Dalam Islam kata-kata yang baik adalah lebih mulia daripada sedekah yang diikuti dengan kata-kata yang menyakitkan. Meskipun sedekah itu suatu perilaku yang baik, namun apabila diikuti dengan kata-kata buruk dan menghina, maka hilanglah kebaikan yang dilakukannya. Hal ini pernah disebutkan dalam surah al-Baqarah ayat 263 dengan maksud, "Perkataan yang baik dan sikap memaafkan adalah lebih baik daripada sedekah yang diiringi perkataan ataupun perbuatan yang menyakitkan hati."

Kata kata di atas diperoleh daripada sini . =)

hurm ... tajuk touching je .. huhu .. x kisah lah kan .. touching ke x , kalau time time hati tgh sakit ,
mmg otak dah tak fikir dah .. maen redah jer buat paper pun , kn . nama pun manusia . manusia tu , semua ada perasaan . tak tau lah pulak kalau ada manusia kat muka bumi nieyh yg x tau , setiap manusia tu ada perasaan , dia pikir diri dia sorang jer ada perasaan . hoho . mungkin dia bukan manusia dari planet bumi agaknya . haisy !
semua manusia yg duduk Bumi normal , ada perasaan ye . huhu . that's why sebagai manusia yg normal jgk , mulut tu kena jaga lah . jgn maen sedap je kata kata org . maen ckp lepas jer . sbb manusia tu ada perasaan . huhu . dia ada perasaan weyh . dia tau rasa marah , geram , meluat , menyampah , benci and segala mcm rasa lah kn . huhu . penat dok ulang ayat sama . manusia tu ada perasaan , perasaan , perasaan . bkn perasan ye . perasan tu kategori perasaan jgk , tapi tak termasuk dlm konteks utk entry aku nieyh . hoihoi .

normal lah kn kalau kekadang terlepas ckp ke , tersasul ke haper kan . tapi , kalau dah tau mulut tu tersasul ke hape , jgn lah buat ego , at least mintak maaf . sbg manusia , please lah phm yg manusia laen jgk ada perasaan weyh . haisy ! that's why , sblm ckp tu , jgn maen sdap jer nk lepas ckp . bak kata pepatah , kerana mulut badan binasa . hoho . manusia nieyh mmg mcm tu lah kn . sebab mulut lah dunia nieyh huru hara . hoho . mulut tu jgn sedap sgt dok pok pek pok pek ... kelak , tanpa kita sedar , ada saja hati yg kita dah guriskan . lebih baek , kalau dah tak ada hala tuju nk ckp , diam aje lah . tak pun , kalau mmg x boleh diam , buat lah sumting else kn , mcm berzikir ke , bertasbih ke , nyanyi lagu nasyid ke .. huhu .

perbuatan . satu hal jgk . huhu . maen ikot sedap jer nak buad haper kt org . eh , jgn ingat kalau org tu diam jer , walau ape yg kita buat dkt dia . tu tak bermaksud dia tak kesah or sbb dy redha dgn haper yg kita buat tu , tp dy sebenarnya tgh dok berusaha kawal marah dy , sabar je kan . huhu . dy maki pun , maki diam diam dlm hati jer kan , silap haribulan kalau dy geram sgt , mau dpt pelempang jugak lah org yang tak reti jaga hati org nieyh . huhu .

nieyh bkn entry nk lepas geram or what , ( tp ada lah sikit sikit) huhu .. just aku rasa nak menaip benda benda cm gini kn . hurm ... peringatan utk diri jgk lah . hoho . mulut tu jgn selalu nk bercakap hal org , then maen sedap hati jer nk buad hape kt org . mentang mentang org tu diam je , makin jadi jadi lak . what the hell . huhu . sabar tu memang la separuh daripada iman . tapi , sabar manusia ni ada batas jgk . hurm .. cubalah jaga hati and perasaan org di sekeliling tu sama . jgn lah ikot sedap hati , pikir diri sendiri jer . dah , bila org buat benda yg sama dkt diri tu , pandai pulak nak melenting . kena ingat , zaman zaman cm skrg nieyh , what goes around comes around . huhu . apa yg kita buad , tu lah yg kita dpt balik . Balasan skrg nieyh cash jer .

hurm .. mcm tu lah kan manusia . termasuk aku lah . aku pun manusia jgk . huhu . kena ingat jgk , org teraniaya nieyh doanya dimakbulkan . tlg lah , jgn suka sangat aniaya org . huhu . org pun ada hati weyh . bila ada hati , dia ada perasaan . jgn ckp org , haiwan pun ada perasaan . huhu . just haiwan tak pandai ckp jer nk luahkan ketidakpuasan hati mereka mereka . hoho .

pape je lah . mmg tak faham btl dgn ragam org yg suka sakitkan hati org lain . maybe lah dia x sengaja kn . so , sbg manusia kena ada sifat pemaaf . sedia memaafkan kesilapan org terhadap kita dlm apa situasi pun . huhu . kena ingat , kita dkt dunia ni , hidup sementara saja . huhu . dosa dgn Allah , bertaubat . Dosa sesama manusia , kena mintak maaf dgn manusia tu . hurm ... moga moga semua org ada sifat pemaaf tu dlm diri . jgn berdendam . walaupun , hati pernah disakiti . isk , isk ..

p/s : sabar separuh daripada iman . jgn berdendam . jgn membenci . sentiasa lapangkan hati memaafkan org lain . sedangkan Nabi ampunkan umat , apatah lagi kita yang umat nieyh . tak salah memaafkan org . =)

No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...