Because I'm imperfect

Moshi Moshi ^^ Tak tahu kenapa mesti guna tagline ni . Kan bagus kalau guna assalamualaikum w.b.t kepada semua muslimin dan muslimat . Sejuk perut mak saya mengandung saya dulu dulu . =) So , kepada penerima salam , sila jawab waalaikumussalam w.b.t kepada pemberi salam . hikss ! Hari ini saya bertungkus lumus dari tengah hari sampai ke petang siapkan assignment yang due date nye adalah pada 14 February 2011 . Lambat lagi , kenapa tergopoh-gopoh buat awal ? Hee ~ Ini adalah kerana , saya telah membatalkan niat untuk stay di kolej ketika musim perayaan cina nanti . Reason ? Sebab .. sebab .. sebab saya takot . =.= Tak payah gelak dekat saya . Kawan-kawan saya semua balik , jadi , apa tunggu lagi ? Saya pun kena turut balik atau saya tinggal sorang dekat kolej ni nanti . huhu . 

Pernah tak rasa kita ada kurang sesuatu ? Secara tiba-tiba je . Hurm , ini tentang perasaan . Entah kenapa , time buat assignment tu , sorang-sorang tiba-tiba hati ni berkutik sendiri , banyak betul kekurangan aku . Entah kenapa , secara tak sedar , fikiran ni rewind sendiri , teringat abah dekat kampung . Jap , cari tisu kejap . =(

Ok , dah dapat tisu . Tak pe , saya masih cool down . uhuk . Dulu masa kecik-kecik , rapat betul saya dengan abah . Pergi sana , abah . Pergi sini , abah . Jatuh sikit , abah . Nak susu , abah . Pagi-pagi nak ikat tocang rambut , abah . Nak pakai kasut , abah . Nak turun kereta , masuk kelas , nak suruh angkat beg sekolah , semua abah , abah ,abah . Tak da abah , tak da lah rambut ni bertocang comel , tak berkasut lah pergi sekolah , wajib kata , semuanya tak lah if abah tak ada . huhu . Betapa akrabnya saya dgn abah . Bukan manja , tapi , mesra . hee ~ 
Masa umur saya 5 tahun , punyalah saya mengamuk sebab nak basikal . Sepupu saya dah beli basikal . Tayar dua je . Saya pun nak jugak . Last , abah pun belikan lah untuk saya . he he he . Suka giler . Tapi , saya mogok jugak mula-mula , kenapa basikal saya ni tayar 4 ?? Dua tayar besar , dua lagi tayar kecil , satu kiri , satu kanan . Saya marah dekat abah . hee ~ Nak yang sama mcm sepupu jugak , ada tayar dua jer . Abah pun bukak sebelah tayar kecil yg sebelah kanan , saya naek . Baru 3 kayuhan , dusshhh ! Jatuh . Adehh ! Luka lutut cumil saya ni , haa . Baru saya faham kenapa abah belikan saya basikal tayar 4 . Sebab saya ngok ngek lagi bab naek basikal bertayar 2 . ngee~ 

Sebab saya selalu naek basikal sampai tak nak masuk rumah , abah bawak basikal tu masuk rumah . Kayuh-kayuh dalam rumah je . Best giler . Naek sampai puas , mak saya berleter , saya buat deekkk jer . "Abah tak marah punnn" . Saya jawab dekat mak . Mak tunjuk tangan dia , nak cubit . Saya kayuh lagi laju - laju basikal konon nak lari dari mak . Then , gedegummm ! Prannng ! Saya langgar almari kaca kesayangan mak . Mak saya kata , " oh NOOO !" ( ni saya tipu je , ok ) haha . sambil tengok saya dengan muka geram tapi ,comel lah mak bila buat muka mcm tu . hekhek . Saya tengok abah , abah cool je , ambil penyapu dekat dapur , sapu serpihan kaca tu . hihi . Baek betul abah . I loiikkee ! Saya kan anak abah . Mestilah abah tak kan marah . Saya senyum bangga . hihi .

Bila saya dah besar sikit , saya nak pergi sekolah sendiri pulak . Tak main dah nak suruh abah hantar . Tak remaja lah ! hehe . Abah tegas-tegas tak nak bagi . Tapi , saya cakap , " NAK JUGAKKK!" sambil hentak-hentak kaki . Protes ni . Huh ! Then , bermula saat itu , saya pun pergi sekolah , naek basikal , tapi abah ikot dekat belakang . hehe . Tak pe , saya tak kisah , janji saya boleh kayuh basikal sendiri pergi sekolah . Rasa bangga sangaatttt !! Wekkk ~

it is cute to look for a daughter with her father ;)
Sampai saat saya nak ambil result UPSR , saya tunggu abah dekat depan pagar sekolah . Semangat ! Tak kan ambil slip keputusan selagi abah tak datang . Kawan-kawan semua mak ayah diorang dah datang . Abah je belum sampai lagi . Saya tunggu sampai cikgu panggil suruh masuk dewan , nak ambil slip dah masa tu . Abah tak jugak sampai . Saya nak nangis dah . Emo semacam je time tu . Kawan tegur pun , saya tunjuk muka singa je kat diorang . Terus diorang tak tegur saya dah . uhuk ! Saya betul-betul marah ni sebab abah lambat datang . Then , bila nama saya cikgu dah sebut suruh ambil slip , tingg ! Abah muncul ! Wah , mcm superman pulak abah time tu . Abah mcm tau-tau je turn saya , father's instinct kan .. hekhek . Saya paling gembira bila tengok result saya , 5A . Terus saya peluk abah . Seingat saya , itu pelukan saya paling last untuk abah . SEkarang ni habis kuat pun saya salam and cium tangan je . hee~  Then saya cakap , " abah , nak handphone ! Abah dah janji !" hekhek . Sebab tu saya peluk abah supaya abah boleh dengar dengan jelas lagi permintaan saya itu . hee ~ Malam tu jugak saya dapat handphone pertama dalam hidup saya . Best tak sangka-sangka . Hehe . 

Bila dah masuk asrama , makin jauhlah saya dengan abah . Semester pertama , saya rindu gila dekat abah . Pagi , col , petang , col , malam , col . Subuh , col . Setiap masa saya col . Kesian abah kena layan saya . hee ~ Tapi , abah tak marah pun . Walaupun saya col abah time abah tengah mesyuarat , abah still cool je jawab col saya . Padahal saya col nak mintak duit je pun sebab duit saya dah habis asyik bagi kat public phone je . huhu .


Betapa bersabarnya abah dengan kerenah saya . Huhu . Tapi , sekarang saya rasa mcm saya sombong sangat dengan abah . Cuti , saya tak nak balik rumah . Kalau cuti pun , saya lagi banyak habiskan masa dengan tido , tengok tv , facebooking . Saya jarang luang masa dengan abah . Lagi satu , baru saya perasan , saya suka merungut bila abah suruh saya buat keja . hee ~ Jahat betul saya . Kalau dekat uni ni , tiap-tiap minggu , abah je yg col saya . Saya ni kedekut betul nak col abah . Hurm .

Sebab tu lah saya rasa kekurangan sangat diri saya ni . Bila fikir-fikir balik , anak-anak selalu tak hargai pengorbanan parents diorang . Kenapa yer ? Saya musykil . Jadi , saya dah tambah azam baru , nak mo sombong-sombong dengan abah dah . Sebab , walaupun kita tak sempurna , kita kena sentiasa cuba berusaha untuk mengubah ketidaksempurnaan itu . =)











No comments:

Because I'm imperfect

Moshi Moshi ^^ Tak tahu kenapa mesti guna tagline ni . Kan bagus kalau guna assalamualaikum w.b.t kepada semua muslimin dan muslimat . Sejuk perut mak saya mengandung saya dulu dulu . =) So , kepada penerima salam , sila jawab waalaikumussalam w.b.t kepada pemberi salam . hikss ! Hari ini saya bertungkus lumus dari tengah hari sampai ke petang siapkan assignment yang due date nye adalah pada 14 February 2011 . Lambat lagi , kenapa tergopoh-gopoh buat awal ? Hee ~ Ini adalah kerana , saya telah membatalkan niat untuk stay di kolej ketika musim perayaan cina nanti . Reason ? Sebab .. sebab .. sebab saya takot . =.= Tak payah gelak dekat saya . Kawan-kawan saya semua balik , jadi , apa tunggu lagi ? Saya pun kena turut balik atau saya tinggal sorang dekat kolej ni nanti . huhu . 

Pernah tak rasa kita ada kurang sesuatu ? Secara tiba-tiba je . Hurm , ini tentang perasaan . Entah kenapa , time buat assignment tu , sorang-sorang tiba-tiba hati ni berkutik sendiri , banyak betul kekurangan aku . Entah kenapa , secara tak sedar , fikiran ni rewind sendiri , teringat abah dekat kampung . Jap , cari tisu kejap . =(

Ok , dah dapat tisu . Tak pe , saya masih cool down . uhuk . Dulu masa kecik-kecik , rapat betul saya dengan abah . Pergi sana , abah . Pergi sini , abah . Jatuh sikit , abah . Nak susu , abah . Pagi-pagi nak ikat tocang rambut , abah . Nak pakai kasut , abah . Nak turun kereta , masuk kelas , nak suruh angkat beg sekolah , semua abah , abah ,abah . Tak da abah , tak da lah rambut ni bertocang comel , tak berkasut lah pergi sekolah , wajib kata , semuanya tak lah if abah tak ada . huhu . Betapa akrabnya saya dgn abah . Bukan manja , tapi , mesra . hee ~ 
Masa umur saya 5 tahun , punyalah saya mengamuk sebab nak basikal . Sepupu saya dah beli basikal . Tayar dua je . Saya pun nak jugak . Last , abah pun belikan lah untuk saya . he he he . Suka giler . Tapi , saya mogok jugak mula-mula , kenapa basikal saya ni tayar 4 ?? Dua tayar besar , dua lagi tayar kecil , satu kiri , satu kanan . Saya marah dekat abah . hee ~ Nak yang sama mcm sepupu jugak , ada tayar dua jer . Abah pun bukak sebelah tayar kecil yg sebelah kanan , saya naek . Baru 3 kayuhan , dusshhh ! Jatuh . Adehh ! Luka lutut cumil saya ni , haa . Baru saya faham kenapa abah belikan saya basikal tayar 4 . Sebab saya ngok ngek lagi bab naek basikal bertayar 2 . ngee~ 

Sebab saya selalu naek basikal sampai tak nak masuk rumah , abah bawak basikal tu masuk rumah . Kayuh-kayuh dalam rumah je . Best giler . Naek sampai puas , mak saya berleter , saya buat deekkk jer . "Abah tak marah punnn" . Saya jawab dekat mak . Mak tunjuk tangan dia , nak cubit . Saya kayuh lagi laju - laju basikal konon nak lari dari mak . Then , gedegummm ! Prannng ! Saya langgar almari kaca kesayangan mak . Mak saya kata , " oh NOOO !" ( ni saya tipu je , ok ) haha . sambil tengok saya dengan muka geram tapi ,comel lah mak bila buat muka mcm tu . hekhek . Saya tengok abah , abah cool je , ambil penyapu dekat dapur , sapu serpihan kaca tu . hihi . Baek betul abah . I loiikkee ! Saya kan anak abah . Mestilah abah tak kan marah . Saya senyum bangga . hihi .

Bila saya dah besar sikit , saya nak pergi sekolah sendiri pulak . Tak main dah nak suruh abah hantar . Tak remaja lah ! hehe . Abah tegas-tegas tak nak bagi . Tapi , saya cakap , " NAK JUGAKKK!" sambil hentak-hentak kaki . Protes ni . Huh ! Then , bermula saat itu , saya pun pergi sekolah , naek basikal , tapi abah ikot dekat belakang . hehe . Tak pe , saya tak kisah , janji saya boleh kayuh basikal sendiri pergi sekolah . Rasa bangga sangaatttt !! Wekkk ~

it is cute to look for a daughter with her father ;)
Sampai saat saya nak ambil result UPSR , saya tunggu abah dekat depan pagar sekolah . Semangat ! Tak kan ambil slip keputusan selagi abah tak datang . Kawan-kawan semua mak ayah diorang dah datang . Abah je belum sampai lagi . Saya tunggu sampai cikgu panggil suruh masuk dewan , nak ambil slip dah masa tu . Abah tak jugak sampai . Saya nak nangis dah . Emo semacam je time tu . Kawan tegur pun , saya tunjuk muka singa je kat diorang . Terus diorang tak tegur saya dah . uhuk ! Saya betul-betul marah ni sebab abah lambat datang . Then , bila nama saya cikgu dah sebut suruh ambil slip , tingg ! Abah muncul ! Wah , mcm superman pulak abah time tu . Abah mcm tau-tau je turn saya , father's instinct kan .. hekhek . Saya paling gembira bila tengok result saya , 5A . Terus saya peluk abah . Seingat saya , itu pelukan saya paling last untuk abah . SEkarang ni habis kuat pun saya salam and cium tangan je . hee~  Then saya cakap , " abah , nak handphone ! Abah dah janji !" hekhek . Sebab tu saya peluk abah supaya abah boleh dengar dengan jelas lagi permintaan saya itu . hee ~ Malam tu jugak saya dapat handphone pertama dalam hidup saya . Best tak sangka-sangka . Hehe . 

Bila dah masuk asrama , makin jauhlah saya dengan abah . Semester pertama , saya rindu gila dekat abah . Pagi , col , petang , col , malam , col . Subuh , col . Setiap masa saya col . Kesian abah kena layan saya . hee ~ Tapi , abah tak marah pun . Walaupun saya col abah time abah tengah mesyuarat , abah still cool je jawab col saya . Padahal saya col nak mintak duit je pun sebab duit saya dah habis asyik bagi kat public phone je . huhu .


Betapa bersabarnya abah dengan kerenah saya . Huhu . Tapi , sekarang saya rasa mcm saya sombong sangat dengan abah . Cuti , saya tak nak balik rumah . Kalau cuti pun , saya lagi banyak habiskan masa dengan tido , tengok tv , facebooking . Saya jarang luang masa dengan abah . Lagi satu , baru saya perasan , saya suka merungut bila abah suruh saya buat keja . hee ~ Jahat betul saya . Kalau dekat uni ni , tiap-tiap minggu , abah je yg col saya . Saya ni kedekut betul nak col abah . Hurm .

Sebab tu lah saya rasa kekurangan sangat diri saya ni . Bila fikir-fikir balik , anak-anak selalu tak hargai pengorbanan parents diorang . Kenapa yer ? Saya musykil . Jadi , saya dah tambah azam baru , nak mo sombong-sombong dengan abah dah . Sebab , walaupun kita tak sempurna , kita kena sentiasa cuba berusaha untuk mengubah ketidaksempurnaan itu . =)











No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...