Facebook: Revolusi peradaban manusia

Holla ^^ Ini baru senang hati sikit nak taip taip sebab dah berjaya habiskan test Psychology tu . Huhu . Tak payah tanya senang ke susah . >______< 

Tajuk entry macam intelektual gilo gilo . Huahua . Memang arh intelektual dah aku ambik tajuk ni dari Kosmo! =.=  Professor Madya punya ayat . Hoho . Tajuk je aku cilok Kosmo! , isi kandungan aku punya . Hee ~ Facebook. Ada yang tak tau ke Facebook tu hape? Huhu . Rangkaian sosial terkenal abad ini . Hoho . Abah aku pun ada Facebook . Asal aku balik je , "along, Facebook abah tu ada kawan abah add tak?" Hah . Hadeh . Penat la jugak nak menjawab . Huhu .


Hiasan semata.
Kebaikan dan keburukan Facebook . Tak dapat nak nafi arh, Facebook memang tersangat penting sekarang ni . Bukti? Hello , tak da facebook tu , kau macam hidup bawah tempurung , tahu ? Hah . Penting , kan ? Huahua . Daripada apa yang aku baca , Facebook tu adalah antara punca dan penyebab penceraian dan pergaduhan . Hah . Tak caya ? Pergi baca Kosmo! sendiri . Tak pun pergi Google sendiri . Malas nak tolong cari . Hee ~

Status
Kadang - kadang ada status yang kita update boleh menyakitkan hati individu lain . Sebab , status tu memang umum kan . Ada satu jenis pengguna Facebook ni , yang update status Facebook dia khusus untuk memaki orang . Gaduh dekat luar , tapi gunakan Facebook sebagai medium saluran nak lepaskan geram . Huhu . Siap tagged nama si orang yang nak dimaki lagi , ha . Hoho . Sudahnya , satu dunia Dalam Facebook tu tau hal privacy dia orang . 


Comment
Ini memang satu hal wajib buat bila ada Facebook . hehe . Comment status, pictures,profile picture . Erm , semua benda yang boleh dijadikan isu , semua kena dan wajib di comment . Hoho . Tapi , ada buruknya jugak bila comment kita tu yang agak sensitif . Bagi kita mcm normal , tapi , orang lain ? Mau berapi - api dia baca comment kita tu . Huhu . Ye la, penulisan ni selalunya boleh disalah tafsir . Huhu . Sudahnya, pihak yang tak puas hati tu mesti akan lalutkan isu dalam Facebook tu sampai ke luar . gaduh . Jadinya , Si A " Kau cakap aku macam #$%# kan?" Si B " Eh, bila masa pulak? Aku tak pernah cakap kau #$%# pun. Sumpah!" Si A, " Ow,habis comment kau yang dalam Fb tu? Kau ingat aku buta? Tak reti baca?" Huhu . Sape nak jawab?


Relationship Status
Dalam Facebook, segala-galanya bukan rahsia lagi dah . Muehehe . Ada single,engaged,married, open relationship? Tak digalakkan , ye . Hehe . Tak salah pun . Hak masing - masing . Tapi , antara sedar dengan tak sedar , ada konflik yang bakal berlaku daripada relationship status ni . Hoho . Dekat luar , pasangan dengan orang lain . dalam Facebook , announce pasangan dengan orang lain pulak . Bila si pasangan tau , tak ke jadi konflik? Semua benda dalam facebook tu , orang dah amik serius sekarang. Huhu .




Profile Picture
Ini memang benda wajib ada lah dekat profile Facebook . Huhu . Profile picture ni pun kadang - kadang boleh timbul isu nak cari pasal jugak . Terutama bagi perempuan la . Huhu . Dekat luar bertudung , profile pic ? Seksi tak bertudung . Dah nya , jadi bahan pulak nak dibahas kawan - kawan . Huhu . Mulalah ada yang tak puas hati dan berlakulah pergaduhan .


Erm , tak larat dah lah nak list banyak - banyak . Tak dapat duit pun . huhu . Apa pun , aku suka Facebook atas faktor :


information
Disebabkan dunia dah semakin canggih , facebook ni jadi penting pulak . Semua benda inform dalam facebook je . Even lecturer nak buat replacement class pun announce dalam Facebook je , tau . Hoho . Hal ini kerana ia lebih cepat, mudah , menjimatkan masa juga kredit handphone lecturer tak payah call or mesej class rep. utk announce ada replacement class. Huhu .


Notes
Ini aku suka. hehe . Sebab kadang - kadang aku blogwalking pakai Facebook je . Ngeh3. Kawan - kawan selalu share cerita or cerpen best - best dengan note ni . So,at least aku ada jugak lah buat benda berfaedah semasa ber facebooking . Tak adalah keja nak bergosip mengata orang jerp, stalker page orang pun selalu jugak aku buat . Opps! Hee~


Games
Ha ha ha . Ini paling penting . Ini nikmat sebenar aku layan Facebook . hehe . Main games . Cupcake Corner, FishVille, FarmVille,CityVille, apa lagi aku tak sebut ? Semua aku main . Huhu . Main sampai tak study . masyukk sangat . =.= Hoho . Bukan salah aku , dah kawan invite , aku main lah . Tak baik tolak permintaan orang . Thee ~


Conclusion ? Semua ada pros and cons nya . Terpulang pada cara kita nak handle. Hehe


p/s: Sekarang aku main game download je, tak main game Facebook dah. Hee~



No comments:

Facebook: Revolusi peradaban manusia

Holla ^^ Ini baru senang hati sikit nak taip taip sebab dah berjaya habiskan test Psychology tu . Huhu . Tak payah tanya senang ke susah . >______< 

Tajuk entry macam intelektual gilo gilo . Huahua . Memang arh intelektual dah aku ambik tajuk ni dari Kosmo! =.=  Professor Madya punya ayat . Hoho . Tajuk je aku cilok Kosmo! , isi kandungan aku punya . Hee ~ Facebook. Ada yang tak tau ke Facebook tu hape? Huhu . Rangkaian sosial terkenal abad ini . Hoho . Abah aku pun ada Facebook . Asal aku balik je , "along, Facebook abah tu ada kawan abah add tak?" Hah . Hadeh . Penat la jugak nak menjawab . Huhu .


Hiasan semata.
Kebaikan dan keburukan Facebook . Tak dapat nak nafi arh, Facebook memang tersangat penting sekarang ni . Bukti? Hello , tak da facebook tu , kau macam hidup bawah tempurung , tahu ? Hah . Penting , kan ? Huahua . Daripada apa yang aku baca , Facebook tu adalah antara punca dan penyebab penceraian dan pergaduhan . Hah . Tak caya ? Pergi baca Kosmo! sendiri . Tak pun pergi Google sendiri . Malas nak tolong cari . Hee ~

Status
Kadang - kadang ada status yang kita update boleh menyakitkan hati individu lain . Sebab , status tu memang umum kan . Ada satu jenis pengguna Facebook ni , yang update status Facebook dia khusus untuk memaki orang . Gaduh dekat luar , tapi gunakan Facebook sebagai medium saluran nak lepaskan geram . Huhu . Siap tagged nama si orang yang nak dimaki lagi , ha . Hoho . Sudahnya , satu dunia Dalam Facebook tu tau hal privacy dia orang . 


Comment
Ini memang satu hal wajib buat bila ada Facebook . hehe . Comment status, pictures,profile picture . Erm , semua benda yang boleh dijadikan isu , semua kena dan wajib di comment . Hoho . Tapi , ada buruknya jugak bila comment kita tu yang agak sensitif . Bagi kita mcm normal , tapi , orang lain ? Mau berapi - api dia baca comment kita tu . Huhu . Ye la, penulisan ni selalunya boleh disalah tafsir . Huhu . Sudahnya, pihak yang tak puas hati tu mesti akan lalutkan isu dalam Facebook tu sampai ke luar . gaduh . Jadinya , Si A " Kau cakap aku macam #$%# kan?" Si B " Eh, bila masa pulak? Aku tak pernah cakap kau #$%# pun. Sumpah!" Si A, " Ow,habis comment kau yang dalam Fb tu? Kau ingat aku buta? Tak reti baca?" Huhu . Sape nak jawab?


Relationship Status
Dalam Facebook, segala-galanya bukan rahsia lagi dah . Muehehe . Ada single,engaged,married, open relationship? Tak digalakkan , ye . Hehe . Tak salah pun . Hak masing - masing . Tapi , antara sedar dengan tak sedar , ada konflik yang bakal berlaku daripada relationship status ni . Hoho . Dekat luar , pasangan dengan orang lain . dalam Facebook , announce pasangan dengan orang lain pulak . Bila si pasangan tau , tak ke jadi konflik? Semua benda dalam facebook tu , orang dah amik serius sekarang. Huhu .




Profile Picture
Ini memang benda wajib ada lah dekat profile Facebook . Huhu . Profile picture ni pun kadang - kadang boleh timbul isu nak cari pasal jugak . Terutama bagi perempuan la . Huhu . Dekat luar bertudung , profile pic ? Seksi tak bertudung . Dah nya , jadi bahan pulak nak dibahas kawan - kawan . Huhu . Mulalah ada yang tak puas hati dan berlakulah pergaduhan .


Erm , tak larat dah lah nak list banyak - banyak . Tak dapat duit pun . huhu . Apa pun , aku suka Facebook atas faktor :


information
Disebabkan dunia dah semakin canggih , facebook ni jadi penting pulak . Semua benda inform dalam facebook je . Even lecturer nak buat replacement class pun announce dalam Facebook je , tau . Hoho . Hal ini kerana ia lebih cepat, mudah , menjimatkan masa juga kredit handphone lecturer tak payah call or mesej class rep. utk announce ada replacement class. Huhu .


Notes
Ini aku suka. hehe . Sebab kadang - kadang aku blogwalking pakai Facebook je . Ngeh3. Kawan - kawan selalu share cerita or cerpen best - best dengan note ni . So,at least aku ada jugak lah buat benda berfaedah semasa ber facebooking . Tak adalah keja nak bergosip mengata orang jerp, stalker page orang pun selalu jugak aku buat . Opps! Hee~


Games
Ha ha ha . Ini paling penting . Ini nikmat sebenar aku layan Facebook . hehe . Main games . Cupcake Corner, FishVille, FarmVille,CityVille, apa lagi aku tak sebut ? Semua aku main . Huhu . Main sampai tak study . masyukk sangat . =.= Hoho . Bukan salah aku , dah kawan invite , aku main lah . Tak baik tolak permintaan orang . Thee ~


Conclusion ? Semua ada pros and cons nya . Terpulang pada cara kita nak handle. Hehe


p/s: Sekarang aku main game download je, tak main game Facebook dah. Hee~



No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...