Tak ada kebahagiaan untuk buat orang derita

Holla ^^ Dah berapa hari dah tak update blog ni . Hihi . Sebab saya mengharungi cuti hujung minggu yg sangat bermakna dalam hidup saya . Wahhh ! Boleh bayangkan tak perasaan , bila dah bertahun - tahun lamanya kita terpisah dengan orang yang kita sayang , dan tiba - tiba kita diberi satu peluang untuk berjumpa ? Serius , perasaan tu memang takkan tergambar dengan kata - kata . Hati sangat berbunga - bunga . Wohoo . Alhamdulillah , selepas 8 tahun menunggu , memang memerlukan kesabaran yang amat tinggi diiringi perjuangan untuk berdoa kepada Ya Rabbi tanpa henti , the time was came . And I'm really thankful to grab that chance ! Hehe . Selepas 8 tahun tak dapat pulang ke kampung tempat kelahiran , tempat membesar , memang rindu sangat - sangat . Dan bila dapat balik , wow ! Everything was changed and aku sendiri hampir tersesat dalam kampung sendiri . Huahua .

Macam - macam cerita yang aku kongsi dengan sedara - mara . Ye , selama 8 tahun terpisah , for sure lah banyak sangat benda yang kami nak kongsi , kan . And , dalam banyak - banyak topik tu , ada di antaranya yang menyentuh tentang dunia mistik . Ye , macam dalam segmen Misteri Nusantara , tu . Huhu . Pada awalnya , aku sebenarnya bukan lah jenis yang terlalu percaya kan dunia perbomohan ni . Sebabnya , bomoh tu sendiri adalah manusia . Aku memang susah nak percaya bomoh terutama bomoh yang berubat orang lepas tu mintak duit . Choi ! Nampak sangat tak ikhlas . Hukhuk . Tapi , ini bukan kisah tentang kita patut boikot bomoh . Tapi , ini tentang sikap manusia yang suka menggunakan khidmat bomoh dan syaitan untuk memuaskan tuntutan hajat masing - masing . Terus - terang , that kind of humans are idiot . Yes , absolutely idiot ! Bukan 3 Idiot ! Tapi , manusia jenis ini adalah manusia yang membodohkan diri sendiri untuk tunduk pada tuntutan hawa nafsu sendiri .

Sihir . That word memang wujud memandangkan Allah s.w.t sendiri ada menyebut perkataan sihir dalam Al - Quran . Tapi , bukan Allah suruh hamba - hambaNya amalkan sihir , tapi jauhi amalan sihir yang membawa kepada syirik . Tapi , biasalah . Dalam dunia ni mesti ada jugak manusia yang bodoh sebab tunduk kepada kuasa Syaitan . Sedangkan manusia tu dah dijadikan lebih sempurna dan pandai berbanding syaitan . Sebab rasa tak puas hati , sanggup sihir orang lain . Pengecut namanya tu . Kalau betul tak puas hati , cakap depan - depan . Face to face . Jangan nak berani menggunakan makhluk - makhluk ghaib untuk aniaya orang tapi lepas tu takut nak hadapi kenyataan dunia . What u give , u will get it back . Mungkin di dunia terlepas , tapi tatkala sakaratulmaut datang menjemput , semua amalan syirik tu yang akan menyusahkan proses kematian diri sendiri .  Dosa dengan Allah , bertaubat . Tapi dosa sesama manusia , kena mintak ampun dengan manusia tu sendiri .

Credit to IluvIslam
Aku memang bukan jenis yang senang nak memaafkan orang . Apa yang orang buat , aku akan make sure orang tu dapat balik apa yang dia dah buat pada aku . Tapi , selama 2 hari aku balik kampung aku , jumpa sedara - mara aku . Aku dapat satu benda yang sangat berharga , yang menukar persepsi aku tentang konsep dendam . "Biar lah apa pun yang orang nak buat dekat kita . Jangan pernah berdendam atau terlintas niat untuk balas balik kejahatan mereka sebab perbuatan kita balas balik kejahatan tu tak akan membezakan kita dengan orang yang berbuat jahat dengan kita . Kita cakap dia jahat . Tapi , kita sendiri pun jahat atau mungkin lebih jahat dari dia sebab kita balas semula kejahatan dia . Percayalah , Allah Maha Adil . Dia tau apa yang berlaku dan dia lagi Bijaksana dan lebih Berkuasa untuk membalas kebaikan atau kejahatan hamba - hambaNya . Sabarlah banyak - banyak moga hidup kita dapat berkat , diangkat darjat di sisi Allah s.w.t . InsyaAllah ." 



Memang hidup takkan terlepas dari ujian . Apa yang berlaku semuanya ada hikmah yang kita sendiri tak tau . Baru aku faham , sabarlah peneman kita di waktu senang atau susah . Dengan sabar , kita akan mendapat kebaikan . Sebab ? Sabar itu separuh daripada Iman . "Allah s.w.t sentiasa bersama - sama dengan orang yang sabar ." Itu pesanan terakhir Ustaz aku sebelum aku keluar dari MRSM Beseri dulu . Apa pun yang kita lalui dan terpaksa tempuhi hari ini , walau bukan atas kehendak kita , kita kena tempuh dengan sabar . Kita cuma hamba . Allah memang berhak menguji kita . Sabar lah jalan penyelasaiannya . 

" Tak siapa di antara , kita di dunia , memilih jalan hidup yang derita . "


No comments:

Tak ada kebahagiaan untuk buat orang derita

Holla ^^ Dah berapa hari dah tak update blog ni . Hihi . Sebab saya mengharungi cuti hujung minggu yg sangat bermakna dalam hidup saya . Wahhh ! Boleh bayangkan tak perasaan , bila dah bertahun - tahun lamanya kita terpisah dengan orang yang kita sayang , dan tiba - tiba kita diberi satu peluang untuk berjumpa ? Serius , perasaan tu memang takkan tergambar dengan kata - kata . Hati sangat berbunga - bunga . Wohoo . Alhamdulillah , selepas 8 tahun menunggu , memang memerlukan kesabaran yang amat tinggi diiringi perjuangan untuk berdoa kepada Ya Rabbi tanpa henti , the time was came . And I'm really thankful to grab that chance ! Hehe . Selepas 8 tahun tak dapat pulang ke kampung tempat kelahiran , tempat membesar , memang rindu sangat - sangat . Dan bila dapat balik , wow ! Everything was changed and aku sendiri hampir tersesat dalam kampung sendiri . Huahua .

Macam - macam cerita yang aku kongsi dengan sedara - mara . Ye , selama 8 tahun terpisah , for sure lah banyak sangat benda yang kami nak kongsi , kan . And , dalam banyak - banyak topik tu , ada di antaranya yang menyentuh tentang dunia mistik . Ye , macam dalam segmen Misteri Nusantara , tu . Huhu . Pada awalnya , aku sebenarnya bukan lah jenis yang terlalu percaya kan dunia perbomohan ni . Sebabnya , bomoh tu sendiri adalah manusia . Aku memang susah nak percaya bomoh terutama bomoh yang berubat orang lepas tu mintak duit . Choi ! Nampak sangat tak ikhlas . Hukhuk . Tapi , ini bukan kisah tentang kita patut boikot bomoh . Tapi , ini tentang sikap manusia yang suka menggunakan khidmat bomoh dan syaitan untuk memuaskan tuntutan hajat masing - masing . Terus - terang , that kind of humans are idiot . Yes , absolutely idiot ! Bukan 3 Idiot ! Tapi , manusia jenis ini adalah manusia yang membodohkan diri sendiri untuk tunduk pada tuntutan hawa nafsu sendiri .

Sihir . That word memang wujud memandangkan Allah s.w.t sendiri ada menyebut perkataan sihir dalam Al - Quran . Tapi , bukan Allah suruh hamba - hambaNya amalkan sihir , tapi jauhi amalan sihir yang membawa kepada syirik . Tapi , biasalah . Dalam dunia ni mesti ada jugak manusia yang bodoh sebab tunduk kepada kuasa Syaitan . Sedangkan manusia tu dah dijadikan lebih sempurna dan pandai berbanding syaitan . Sebab rasa tak puas hati , sanggup sihir orang lain . Pengecut namanya tu . Kalau betul tak puas hati , cakap depan - depan . Face to face . Jangan nak berani menggunakan makhluk - makhluk ghaib untuk aniaya orang tapi lepas tu takut nak hadapi kenyataan dunia . What u give , u will get it back . Mungkin di dunia terlepas , tapi tatkala sakaratulmaut datang menjemput , semua amalan syirik tu yang akan menyusahkan proses kematian diri sendiri .  Dosa dengan Allah , bertaubat . Tapi dosa sesama manusia , kena mintak ampun dengan manusia tu sendiri .

Credit to IluvIslam
Aku memang bukan jenis yang senang nak memaafkan orang . Apa yang orang buat , aku akan make sure orang tu dapat balik apa yang dia dah buat pada aku . Tapi , selama 2 hari aku balik kampung aku , jumpa sedara - mara aku . Aku dapat satu benda yang sangat berharga , yang menukar persepsi aku tentang konsep dendam . "Biar lah apa pun yang orang nak buat dekat kita . Jangan pernah berdendam atau terlintas niat untuk balas balik kejahatan mereka sebab perbuatan kita balas balik kejahatan tu tak akan membezakan kita dengan orang yang berbuat jahat dengan kita . Kita cakap dia jahat . Tapi , kita sendiri pun jahat atau mungkin lebih jahat dari dia sebab kita balas semula kejahatan dia . Percayalah , Allah Maha Adil . Dia tau apa yang berlaku dan dia lagi Bijaksana dan lebih Berkuasa untuk membalas kebaikan atau kejahatan hamba - hambaNya . Sabarlah banyak - banyak moga hidup kita dapat berkat , diangkat darjat di sisi Allah s.w.t . InsyaAllah ." 



Memang hidup takkan terlepas dari ujian . Apa yang berlaku semuanya ada hikmah yang kita sendiri tak tau . Baru aku faham , sabarlah peneman kita di waktu senang atau susah . Dengan sabar , kita akan mendapat kebaikan . Sebab ? Sabar itu separuh daripada Iman . "Allah s.w.t sentiasa bersama - sama dengan orang yang sabar ." Itu pesanan terakhir Ustaz aku sebelum aku keluar dari MRSM Beseri dulu . Apa pun yang kita lalui dan terpaksa tempuhi hari ini , walau bukan atas kehendak kita , kita kena tempuh dengan sabar . Kita cuma hamba . Allah memang berhak menguji kita . Sabar lah jalan penyelasaiannya . 

" Tak siapa di antara , kita di dunia , memilih jalan hidup yang derita . "


No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...