WANITA

Holla ^^ Salam petang Jumaat . Hehe . Baru siapkan assignment Law dan tiba - tiba datang mood nak update blog . Nak update jugak - jugak ni . Ilham nak buat entry ni selepas , urm , semenjak seminggu kebelakangan ni , mood nak dengar lagu Nasyid tu , melampau - lampau . Thee . ( Alhamdulillah ) . Hehe . Ni pun sebab dorongan kawan - kawan arh . Huhu . Tak pe lah , sesuai lah kot entry ni untuk kaum Hawa buat halwa hati , ( ada ke ? Bukan halwa telinga je ke?) Muahaha . Tak kisah lah , buat santapan kerohanian di petang Jumaat . Renung - renungkan dan Selamat Beramal . Hee .

Terciptanya Hawa dari rusuk kiri Adam , bukan dekat di kepala untuk dijunjung , bukan dekat di kaki , untuk di alasi , tetapi dekat di bahu untuk dilindung , dekat di hati untuk dikasihi .

Lirik ni betul - betul melekat dalam kepala dan otak aku . Huhu . Setiap wanita cuma inginkan diri mereka disayangi dan dihargai . Bila aku sebut wanita , aku rasa macam aku belum masuk dalam golongan ni lagi . Hehe . Aku gadis , ye . Gadis ! Hehe . Tak kisah lah , gadis ke apa , tapi basic nya tetap wanita . Kaum Hawa . 

I'm not yet a woman !
Tapi , tak ramai golongan lelaki yang memahami kehendak sebenar kaum wanita . Bukti? Kalau betul lah golongan lelaki memahami , kenapa masih ada suami yang sanggup dera isteri? Dia tak faham ke , yang bahawasanya kaum Hawa tu diciptakan bukan dari kaki. Senang-lenang hati dia je nak sepak lah , terajang lah , bagi penampar lah . Huhu .Nauzubillah . Mintak-mintak aku bukan dijodohkan dengan kaum lelaki jenis ni . Aku nak lelaki yang baik. Huhu. Kata - kata ni patut dijadikan pedoman , sayangkan isteri,tinggal-tinggalkan , bukannya sepak -sepakkan . Hoho .


Wanita selalunya akan rasa dihargai bila naluri dan isi hati mereka difahami. Perasan atau tak , perempuan bila dia terasa atau berjauh hati, dia cuma akan berdiam dan kalau bercakap pun,mesti ada double meaning. Maksudnya,dia tak akan cakap straight forward, saya terasa hati dengan awak . Tapi , dia mesti cakap macam ni , tak pe lah , Saya tak kisah pun. Saya tau siapa saya. Itu bukan ayat kesian , tapi ayat nak tunjuk kat lelaki yang dia memang terasa hati dengan lelaki tersebut. Tapi, tak semua lelaki boleh faham tanda-tanda ni. Huhu . Sadisnya. Susahnya kaum lelaki nak faham kaum perempuan. 

Wanita tak pandai sembunyikan rasa sayang dia kepada seseorang. Macam emak. Dia akan tunjukkan dengan perbuatan dia,percakapan dia. Wanita memang suka meluahkan rasa sayang dia. Layanan dia juga berbeza terhadap orang yang dia sayang. Wanita senang menyayangi tapi,sekali dilukai, Huhu . I will turn to green like incredible Hulk. 

Wanita tak suka dibohongi. Atas sebab apa pun, lebih baik berterus - terang daripada berbohong. Sepahit apa pun kenyataan tu, wanita lebih senang menerima bila lelaki berterus-terang daripada berbohong. Wanita juga tak gemar jika pembohongan yang dilakukan dibongkarkan oleh pihak lain kepadanya. So, kalau lelaki nak berbohong, sebolehnya make sure dulu yang pembohongan tu tak kan terbongkar oleh mana - mana pihak. Kalau tak , lebih baik berterus -terang saje atau , hadapilah peperangan dunia ke-3 yang bakal meletus bila penipuan tersebut terbongkar. Muahaha . Teringat pulak lagu Rossa, Hey Ladies! Sudah ku bilang jangan terlalu yakin. Mulut lelaki banyak juga tak jujur. Bila sakit, hati wanita bisanya nangis. Hehe . Beware!


Wanita tak suka dibandingkan. Itu realiti setiap manusia, semua orang tak suka kalau dibanding-bandingkan. Tak kisah lah dibandingkan dari aspek apa pun , dengan siapa pun , wanita tak suka. Aku sendiri pun tak suka . Sebab? I am who I am . Hoho . Kalau nak bagi teguran kepada kaum wanita, lebih baik dengan cara yang lebih berhemah. Tak payanh nak banding-banding. Nonsense!

p/s : Cita-cita kalau dah kahwin nanti, nak jadi isteri solehah. Hehe . Insyallah.








4 comments:

Mohd Akmal said...

Wanita ibarat bunga... cantik indahnya pada pandangan mata hanya sementara... Yang kekal menjadi pujaan manusia, hanyalah wanita yang mulia akhlaknya... kerana akhlaq itu umpama bunga diri.. Tiada guna berwajah cantik tetapi akhlaq buruk.. tiada guna juga berwajah cantik tetapi hati kosong dari ilmu... Ibarat bunga.. ada yang cantik bila dipandang tetapi busuk baunya... Ada pula yang kurang menarik dan baunya juga kurang menyenangkan... Ada juga bunga yang tidak menarik pada pandangan mata kasar.. tetapi bila dihalusi dengan mata hati, ternyata amat tinggi nilainya....

iena_mieyna ^^ said...

=) nak jadi bunga yang wangi,cantik luar dan dalam . hehe

yieyaw said...

lepas kawen, jual kuey..lg santek :)

iena_mieyna ^^ said...

yieyaw: buat ape kawen semata mata nak jual kuey..huhuhu

WANITA

Holla ^^ Salam petang Jumaat . Hehe . Baru siapkan assignment Law dan tiba - tiba datang mood nak update blog . Nak update jugak - jugak ni . Ilham nak buat entry ni selepas , urm , semenjak seminggu kebelakangan ni , mood nak dengar lagu Nasyid tu , melampau - lampau . Thee . ( Alhamdulillah ) . Hehe . Ni pun sebab dorongan kawan - kawan arh . Huhu . Tak pe lah , sesuai lah kot entry ni untuk kaum Hawa buat halwa hati , ( ada ke ? Bukan halwa telinga je ke?) Muahaha . Tak kisah lah , buat santapan kerohanian di petang Jumaat . Renung - renungkan dan Selamat Beramal . Hee .

Terciptanya Hawa dari rusuk kiri Adam , bukan dekat di kepala untuk dijunjung , bukan dekat di kaki , untuk di alasi , tetapi dekat di bahu untuk dilindung , dekat di hati untuk dikasihi .

Lirik ni betul - betul melekat dalam kepala dan otak aku . Huhu . Setiap wanita cuma inginkan diri mereka disayangi dan dihargai . Bila aku sebut wanita , aku rasa macam aku belum masuk dalam golongan ni lagi . Hehe . Aku gadis , ye . Gadis ! Hehe . Tak kisah lah , gadis ke apa , tapi basic nya tetap wanita . Kaum Hawa . 

I'm not yet a woman !
Tapi , tak ramai golongan lelaki yang memahami kehendak sebenar kaum wanita . Bukti? Kalau betul lah golongan lelaki memahami , kenapa masih ada suami yang sanggup dera isteri? Dia tak faham ke , yang bahawasanya kaum Hawa tu diciptakan bukan dari kaki. Senang-lenang hati dia je nak sepak lah , terajang lah , bagi penampar lah . Huhu .Nauzubillah . Mintak-mintak aku bukan dijodohkan dengan kaum lelaki jenis ni . Aku nak lelaki yang baik. Huhu. Kata - kata ni patut dijadikan pedoman , sayangkan isteri,tinggal-tinggalkan , bukannya sepak -sepakkan . Hoho .


Wanita selalunya akan rasa dihargai bila naluri dan isi hati mereka difahami. Perasan atau tak , perempuan bila dia terasa atau berjauh hati, dia cuma akan berdiam dan kalau bercakap pun,mesti ada double meaning. Maksudnya,dia tak akan cakap straight forward, saya terasa hati dengan awak . Tapi , dia mesti cakap macam ni , tak pe lah , Saya tak kisah pun. Saya tau siapa saya. Itu bukan ayat kesian , tapi ayat nak tunjuk kat lelaki yang dia memang terasa hati dengan lelaki tersebut. Tapi, tak semua lelaki boleh faham tanda-tanda ni. Huhu . Sadisnya. Susahnya kaum lelaki nak faham kaum perempuan. 

Wanita tak pandai sembunyikan rasa sayang dia kepada seseorang. Macam emak. Dia akan tunjukkan dengan perbuatan dia,percakapan dia. Wanita memang suka meluahkan rasa sayang dia. Layanan dia juga berbeza terhadap orang yang dia sayang. Wanita senang menyayangi tapi,sekali dilukai, Huhu . I will turn to green like incredible Hulk. 

Wanita tak suka dibohongi. Atas sebab apa pun, lebih baik berterus - terang daripada berbohong. Sepahit apa pun kenyataan tu, wanita lebih senang menerima bila lelaki berterus-terang daripada berbohong. Wanita juga tak gemar jika pembohongan yang dilakukan dibongkarkan oleh pihak lain kepadanya. So, kalau lelaki nak berbohong, sebolehnya make sure dulu yang pembohongan tu tak kan terbongkar oleh mana - mana pihak. Kalau tak , lebih baik berterus -terang saje atau , hadapilah peperangan dunia ke-3 yang bakal meletus bila penipuan tersebut terbongkar. Muahaha . Teringat pulak lagu Rossa, Hey Ladies! Sudah ku bilang jangan terlalu yakin. Mulut lelaki banyak juga tak jujur. Bila sakit, hati wanita bisanya nangis. Hehe . Beware!


Wanita tak suka dibandingkan. Itu realiti setiap manusia, semua orang tak suka kalau dibanding-bandingkan. Tak kisah lah dibandingkan dari aspek apa pun , dengan siapa pun , wanita tak suka. Aku sendiri pun tak suka . Sebab? I am who I am . Hoho . Kalau nak bagi teguran kepada kaum wanita, lebih baik dengan cara yang lebih berhemah. Tak payanh nak banding-banding. Nonsense!

p/s : Cita-cita kalau dah kahwin nanti, nak jadi isteri solehah. Hehe . Insyallah.








4 comments:

Mohd Akmal said...

Wanita ibarat bunga... cantik indahnya pada pandangan mata hanya sementara... Yang kekal menjadi pujaan manusia, hanyalah wanita yang mulia akhlaknya... kerana akhlaq itu umpama bunga diri.. Tiada guna berwajah cantik tetapi akhlaq buruk.. tiada guna juga berwajah cantik tetapi hati kosong dari ilmu... Ibarat bunga.. ada yang cantik bila dipandang tetapi busuk baunya... Ada pula yang kurang menarik dan baunya juga kurang menyenangkan... Ada juga bunga yang tidak menarik pada pandangan mata kasar.. tetapi bila dihalusi dengan mata hati, ternyata amat tinggi nilainya....

iena_mieyna ^^ said...

=) nak jadi bunga yang wangi,cantik luar dan dalam . hehe

yieyaw said...

lepas kawen, jual kuey..lg santek :)

iena_mieyna ^^ said...

yieyaw: buat ape kawen semata mata nak jual kuey..huhuhu




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...