A friend and a life

Dah lama nak update kan entry ni , tapi tunggu masa yg sesuai . Antara sedih , gembira , semua dah bercampur - baur dah . Buat my beloved friend , semoga hidup dekat sana nanti happy - happy dan cepat - cepat sesuaikan diri , ok ?

Hilang harta benda mungkin berganti , hilang sahabat ? Memang ada lagi beribu - ribu sahabat yang lain tapi tak kan pernah sama dgn sahabat yg dah hilang . Sedih nak pisah dgn Ain , tapi dlm masa yg sama gembira sbb at least Ain dah jumpa hala tuju .. ( walaupun mula-mula susah sgt nak buat decision kan?) Mula - mula dpt tau Ain dapat tu , Ina ok lagi . Happy sgt sbb Ain berjaya tuk interview tu . Mmg lah walaupun ada gak rasa kecewa sbb Ina x dpt kan ... tapi rasa excited sgt nak suruh Ain terima tawaran tu sbb kan kita dah plan mcm - mcm kan ? Rasa mcm tak pe lah kalau dah mmg tak dak rezeki Ina , tapi Ain dapat peluang and rezeki tu berpihak pada Ain lagi . =) 

Seriously , selama Ina berkawan , Ain lah antara yang terbaek pernah Ina jumpa . Dulu , sebelom masuk Merbok , Ina selalu takot kalau lepas je keluar dari MRSM , Ina dah tak dak kawan - kawan yang baek dah . Ina dah tak jumpa kawan - kawan yang boleh sokong Ina dah . Ina dah tak boleh ada kawan nak share itu ini perihal hidup dah . Macam - macam yang Ina pikir . Tapi , bila masuk je Merbok ni , masok je bilik kita masa 1st sem dulu , Ina rasa happy sangat . Ye lah , dpt rumate yang kepala gila-gila sama , banyak persamaan jugak lah . Paling tak boleh lupa , awal - awal sem pun kita dah buat masalah kan ? Hehe . Turun lambat pergi masjid time MDS . Lepas tu nyaris nak kantoi dgn akak Fasi , tapi Ain yg jadi penyelamat kelentong akak tu , kan ? Hehe . 

Ina rindu nak gossip gossip sebelum tidor , rindu nak dgr org kejut Ina tiap kali weekend and ckp , "Ina,bangun jom pergi makan tengah hari." Dah tak da sarapan dah sbb Ina selalu bgn tengah hari . Hehe . Ina rindu moment bila bgn tidor tengah hari , weekend , dan "Ina , jom p mkn dkt CS nak?" Ina akan rindu jugak tiap malam turun pergi beli kuih dekat mak cik dan duduk dekat bawah lepak - lepak sampai lewat malam walaupun tau kelas esoknya pukul 8 pagi . Huhu . Ina akan rindu semua tu . 

Ina akan rindu jugak kita makan megi sama-sama , rindu nak dgr org ckp , " Ina,makan sampai habis." dan Ina dgn selamba boleh ckp , "Ain tlg habiskan.Hehe." Lps ni sape lagi nak tolong habiskan makanan Ina sbb Ina mkn selalu x habis . Ina mesti rindu jugak nak org kejutkan tgh - tgh malam dan lepas tu tido dgn Ina dkt bawah . Ina mesti rindu nak sembang pasal angan - angan nak kahwin awal sbb dah tak nak belajar . T.T 

Ina akan rindu org yg akan faham Ina dan selalu tanya,"Ina,awat?" "Ina,ada masalah ke?". Org yg akan cakap ,"Ina mal call..Ina gaduh dgn mal ke?"setiap kali Ina gaduh dgn Mal dan off hp ina lps tu susahkan Ain sbb kena lyn call Mal...Huhu....Ina akan rindu org yg bagi Ina semangat...."Ina banyak sabar eh,Ain akan cuba jugak tolong Ina..."dan Ina tau esoknya memang Ain akan datang jugak tolong Ina. T.T Ain antara org yg paling bayak tolog Ina.Terima kasih tau . Ina harap Allah balas jasa Ain dekat Ina dgn mudahkan urusan dan perjalanan hidup Ain dunia akhirat . Amin ...


Lepas ni , mungkin dah tak da dah Ain Athirah yg sanggup temankan Ina pergi Tesco bila elaun baru masuk , makan chicken chop dkt dining .... Paling Ina tak boleh lupa bila Ain sanggup teman Ina balik Alor Star sbb Ina tak ada duet waktu tu ... Ina terharu sgt . Ain kawan yang baek .... =)

Lepas ni Ina dah tak boleh call sambil nangis - nangis dan ckp , " Ain..Ina nak pergi rumah Ain." bila cuti sem sbb majuk dgn family Ina . Ina dah tak da kwn yg sudi tumpangkan Ina dkt rumah dia dan ajar Ina memasak asam pedas, sambal udang, ajar Ina cara-cara betul potong kacang panjang utk digoreng dan bukannya potong mcm nak masak nasi goreng .... Buat cendol , laksa . Paling penting ajar Ina jadi seorang cucu yg baik dan anak yg baik . Jaga tok , tok wan dkt rumah bila tiap kali cuti ... =)

Ape pun , walau sejauh mana kita terpisah , mcm mana pun hala tuju kita nanti , kenangan tetap kenangan yang akan terpahat dalam ingatan dan hati seumur hidup . Insyallah , Ina harap sangat kita ada peluang lagi nak jumpa . Walaupun baru kenal Ain tak lebih setahun setengah , tapi memang Ain baik sangat . Kalau Ain ada masalah , jgn segan - segan bagitau , tau ? Sayang kamu bangat ! =)

Ni je gambar kita dua yg agak sopan ada dlm simpanan Ina...Hehe =)




Karenah Manusia

Holla ^^ Di tengah hari rembang ni lah jugak aku nak update blog pun . Asal - asalnya nak balik tidor je lepas kelas Economy tadi , tapi , ye , mcm biasa , sape je yg boleh tidor dgn nyenyak dlm keadaan panas teramat ni . Huhu . Kalau ada sugar daddy boleh jugak mintak tolong dia sponsor air cond dalam bilik aku ni . Muahaha . Ye lah , nak pakai duit aku ? Aku mana ada duit . Nak pakai duit elaun ? Bajet cukup je kan . =.='



Karenah manusia ? A'ah . Manusia kan ada mcm - mcm ragam . Mcm pepatah Melayu ckp , manusia ni rambut sama hitam , tapi hati lain - lain . Huhu . Mcm - mcm karenah manusia aku jumpa , paling banyak bila aku duduk hostel Form 1 - Form 5 . Aku tau tengok karenah org je , karenah aku x dapat pulak nak tengok . Hee~ Masuk u ? A ah . mcm - mcm ragam jugak aku jumpa . Ye la , kdg2 makin meningkat umur manusia ni , mcm makin bertambah - tambah pulak karenah dia kan ? Hoho .

Ada yang suka cakap tanpa pikir perasaan orang , ada yang suka sibuk tepi kain orang , ada yang suka tikam belakang kawan , ada yang jenis lupa kawan , bila senang x ingat kawan , bila susah cari kawan , ada yang suka perasan diri bagus walaupun sedar diri tu tak bagus , ada yang suka menunjuk - nunjuk konon paling hebat , selagi tak kacau aku , aku tak kisah lah kan .  Ceh , dah jadi mcm entry nak list karenah orang pulak . Huhu .

U better shut up if u have nothing to say !

Org ckp , kdg2 kita sendiri x sedar apa yg kita buat tu betul atau salah . Tapi betul ke ? Bukan ke sepatutnya sebelum kita buat apa - apa tu kita pikir lah dulu . Bukan kita sorang je ada hati . Bila orang lain buat benda yg sama dekat kita , pandai pulak nak melenting . Cakap orang tu tak reti jaga hati org lah , x dak budi bahasa lah . Huhu . Semua salah orang . Salah diri sendiri x nampak pulak . Ceh! Aku paling meluat bila dia buat orang sakit hati , dia konon-konon x perasan , tapi bila kena batang hidung sendiri , nak merengek-rengek , mengadu sana - sini cakap sakit hati . Ape pun tak boleh! 


Aku paling lemah dgn org yg mcm ni . Sebab ? Sebab bila aku sakit hati , aku memang tak cakap depan - depan melainkan paling tahap dewa pun , aku buat muka je . Huhu . Tapi dlm hati mmg aku menyumpah seranah lah . Sape tahan ? Kdg2 kalau ikot rasa hati , nak je tampar - tampar muka si polan yg buat aku sakit hati tu sampai biru , lepas tu lipat dua simpan bawah tikar getah . Huhu . Tapi , tu lah . Hati ini masih ada sedikit rasa peri kemanusiaan lah kan . Keh3 .

Rasanya dah lama kot aku tak buat blog ni jadi tempat lepas geram . Huhu .

p/s : Kepada manusia - manusia yg selalu di sakiti hatinya , bersabarlah selagi termampu . Buat yg suka menyakitkan hati org , ingat - ingat lah , hidup bukan selamanya pun . Mati itu pasti . Dosa dgn Allah , minta ampun dgn Allah . Dosa sesama manusia , manusia je yg boleh ampunkan . Adios!


Saat-saat dirundung malang

Holla ^^ Tajuk entry aku memang selalu x menahan . Ye , tiap kali aku nak buat entry , aku selalu 'blurr' bila nak tulis title . Huhu . Tolonglah jgn terlampau berterus-terang mengatakan aku ni minah 'blurr' walapun hakikatnya memang aku ' blurr ' . As cute as me , (ehem! i mean) ~ excuse me , walaupun aku 'blurr' , aku cumil , ok! uhuk!

Pernah tak anda rasa yg diri anda dirundung malang ? (Ayat aku ni selalu terlebih tatabahasa.Aku sendiri pun x faham sebab-musababnya). Ye , merasakan yg anda satu - satunya manusia termalang di dunia ni. Heh ! Tolonglah jgn berlebihan hyperbola nya walaupun memang anda sedang dirundung malang . Sebab ? Sebab selagi anda berada di bumi Malaysia ni , anda bukanlah insan yg termalang, okeyh? ( Sudah, apa kaitannya pulak berada di bumi Malaysia dgn malang?) Entah , tapi rasanya mcm ada kaitan je kalau dikaitkan dengan isu subjek Global yg bosan tu . Err ... i mean ... ye lah , jadi rakyat Malaysia ni kiranya still beruntung lagi lah nak dibandingkan dgn rakyat negara lain kan . Duduk Malaysia ni still cukup lagi makan , minum , barang - barang kalau naik harga pun , tak lah seteruk negara lain . So , still kira lagi beruntung lah kan ? Kott .. Hikss .

Aku pun selalu jugak rasa diri aku ni kononnya termalang sekali di dunia ni . Hua3 . Ye la , tiap kali aku ada masalah , susah sikit je , aku mesti akan merungut - rungut dan akan ckp mcm ni , ' kenapa entah aku je selalu kena mcm ni. Kan best kalau aku mcm dia tu , mcm dia ni ke. Kaya - raya , hidup senang and bla,bla,bla..." Teruk kan ? ye , aku tau perangai aku tak bape nak molek , tapi masih boleh diterima pakai . keh3 . 

Sebagai manusia mcm aku ni , aku selalu pikir mcm ni balik bila aku rasa diri aku ni konon-kononnya termalang di dunia ni . Huhu .



Manusia mmg selalu tak reti bersyukur
Kata - kata ni aku selalu ckp depan cermin . Motif ?? Sbb nak bagi kata - kata ni terpantul ke batang hidung aku balik . Huhu . Ye lah , aku pun jenis tak bersyukur lah kan ? Org yg bersyukur adalah org yg x merungut - rungut. Manusia mmg tak pernah hargai apa yg dia ada , dia dah ada atau yg dia pernah ada . Manusia selalu tak pernah puas dengan semua yg dia ada . ( mmg dasar manusia bernafsu ) uhuk! Dia selalu nak lebih , lebih dan lebih . Thee ~



Manusia mmg jenis suka lupa diri
Ye , manusia mmg jenis yg lupa diri . Err... mungkin org yg ada penyakit amnesia boleh dikecualikan daripada kategori ni .. Hee~ Selalunya bila dia senang , dia tak kan pernah ingat pun keadaan dia waktu dia susah . Tapi , bila dia dah susah , dia tak pernah pulak nak ingat yang dia dah pernah senang . Dia cuma ingat , kenapa lah aku malang sgt . Hidup tak pernah senang . Huhu . Dia tak ingat pulak yg dia at least pernah jugak rasa senang , nak banding dgn org yg x pernah rasa senang ? Sape lg malang ? Ye , mmg dia lah yg paling malang sbb org yg x pernah senang tu beruntung sikit lah dari dia sbb dia pandai menghargai hidup dia walaupun susah . ( kenapa aku rasa ayat aku mcm keling sikit ni ) >_< 



Manusia mmg selalu diuji
Ni lah yg paling selalu aku ingatkan dkt diri aku tiap kali aku duk kata yg aku ni kononnya paling malang . Huhu . Ye la , manusia kan mmg akan selalu diuji . Aku selalu pikir aku malang sbb ditimpa kesusahan , tapi sbnrnya aku lupa yg aku sebenarnya beruntung sbb dipilih oleh Allah utk diberikan ujian . Ye la , Allah cuma akan berikan ujian yg mampu utk kita hadapi je . Maknanya , aku org yg beruntung lah sbb mampu hadapi kesusahan tu . Lagi satu , ujian yg didatangkan kepada kita tu kan utk menaikkan darjat kita di sisi Sang Pencipta . Jadinya , anda bertuah sbb dipilih utk hadapi ujian tu . =)



p/s : Sebelum - sebelum ni aku selalu rasa diri aku malang sebab aku asyik kena isi perut dgn maggi je . Tapi kini tidak lagi setelah elaun masuk . Thanks elaun! Muahaha ...



What a life without a pain

Life sometimes can be really enjoyed . 
Full with happiness , smiling and laughing . 
Bring a lot of happiness and precious . yes , life is precious . 

Life is precious , enjoy it , adore it , and fill it with the beautiful things that you would ever have . 
Appreciate all the things that happened in your life . 
Never regret for what had happened . 
Just keep on smiling , trust it and trust yourself . 
Life would be easier for you .

Life sometimes would be challenging .
Keep trying you , time by time .
Again and again .
Be strong , be cool , 
Just be patient and the winner is you .



You can't force people ...........

Always try to make the best for the people ,
To make them comfortable , proud , satisfied and yes , happy when being with me ,
You may think you did the best ,
But yes , sometimes , for the others , you are not .

You tried to satisfied them , with all the ways that u able to do ,
Try really hard , hard and hard ,
You keep smiling , even in your heart ,
U are crying , know that there are still some people that can't accept all the way you did .

You keep smiling when u meet them ,
Keep talking , keep laughing , keep this and that ,
Try to forget all the things ,
Try to pretend that u are strong enough .

Sometimes you are talking to yourself ,
Asking to yourself ,
Why this and that ,
Why this happen , why this going like this ,

Blaming yourself all the way ,
Hate yourself for not be the good one to others ,
Try to change yourself to be the one ,
The same one as what the other people want you to be .

You can force yourself to be like this and that ,
Force yourself to make this and that ,
But you never can force people to accept this and that ,
Force other people to believe this and that .

You are what you are . You never be others .

A hope sometimes would be a bad dream

2 , 3 hari ni pikiran memang melayang - layang merata - rata . Serba tak kena . Dalam masa yang sama jugak , tak sabar - sabar nak tunggu , nak tau jawapannya . Huhu . Keputusan temuduga SPA untuk separa perubatan dah boleh disemak mulai hari ni . Kalau ikut dalam surat panggilan temuduga hari tu , 13 Jun 2011 ni baru dapat tau keputusan . Tapi , alih - alih tadi dah boleh check . SEMAKAN KEPUTUSAN TEMUDUGA SEPARA PERUBATAN CALON SEMENANJUNG . Dan , sangat mengejutkan sebab dengar - dengar pulak , MUET result untuk pertengahan tahun 2011 ni would be on this 13 June 2011 . Nice ! Aku tak sabar nak tau so that senang aku nak tau course apa yang aku patot ambik sebab tak layak sambung BLS (Bachelor Legal Study) . =.=

Dan .. ini lah hasil semakan untuk temuduga aku hari tu ....

Klik sebagai STALKER yg hebat ! Lol!

Err ... ape pun tak boleh .. Huhu .. Nampaknya saya GAGAL ye temuduga tersebut . Hua3 . Kecewa ? Agak la . Act , mmg x mengharap sangat utk SPA tu , tapi , intention nak pergi tu , memang ada lah . Duk berangan bagai lah kan , kalau dapat nak pergi sebab entah , rasa macam menarik jer . XD

So , sekarang ni tunggu lah pulak result MUET tu . ( Even dalam hati dah boleh agak how the result will be) . Hurm ... Ape pun , just berserah pada takdir je and ape yang terbaik untuk diri sendiri .

Now , I admit that to determine own future is not that easy as what I thought before ! Huuu ~

p/s : Sometimes , I'm thinking about being married is the solution for all of this matters . OMG! Hahaha .


Kereta dan kahwin

Semakin banyak minggu yang aku tempuh , rasa macam semakin banyak beban pulak nak pikul . Huhu . Jadual kelas memang tak heaven langsung dan aku rasa macam aku dah kembali ke zaman sekolah dengan kelas yang padat dan mampat . Jarak hostel dengan kelas pulak , malas nak mention sebab buat aku sakit hati jer . =.='

Sem ni tetiba je ada subjek ekonomi . Ye , kalau orang yang cerdik dan comel macam aku ni , mesti akan fikir apa kaitan ekonomi dengan law . Memang , sampai hari ni aku tak dapat jawapan apa kaitannya . Huhu . Even lecturer aku pun cakap , dia sendiri tak tau kenapa dan mengapa perlunya budak bajet law belajar ekonomi . Adakah mereka cuba untuk mengasah bakat keusahawanan dalam diri setiap student bajet law ini yang sesetengah daripadanya seperti aku give up sudah dengan law ni . Tunggu dan lihat je lah result ekonomi aku tu nanti . T.T

Oh , atas tadi tu semua cuma bebelan budak cumil molek cam aku saje . >_<  Berbolak-balik kepada tajuk entry semula , kereta dan kahwin . Ini bukan tajuk novel , ye . =.= Actually , kereta dan kahwin ni adalah satu statement yang aku dengar masa kelas BEL hari tu dan buatkan aku mcm terbayang-bayang sesuatu yang mengerikan mcm video dalam blog Kari Ngeri tu . Erk!

Which one do you prefer?Date for someone before getting married or just get married and then date . ( Macam tu lah kot lebih kurang isu yg lecturer usulkan dlm kelas BEL tu .) Then , dia pilih someone to let her opinion . Girl . Aku waktu tu dok dekat belakang tu x dengar sangat pun . Dok belek handphone ja masa tu . Huhu . Then , aku paling dengar pun time dia keluarkan statement , married is like buying a car . Then , semua orang macam tunjukkan reaction terkezut . Huhu .

Aku dengar je statement tu , terus aku terpikir , dari laman web mane lah dia baca statement tu eh ? Huhu . Married is like buying a car . Aku membayangkan yang diri aku ni mcm sebuah kereta yg dibeli oleh seorang lelaki . Lepas tu lelaki tu akan guna , manfaatkan semua kelebihan aku as a car lah kan , bawak ke hulu , ke hilir , tunjuk dekat semua orang , lepas tu explore luar , dalam , then bila rosak , ada cacat cela , atau bila dia dah berkenan dengan kereta lain pulak , dia jual dekat orang lain atau trade - in je aku . Pas tu, dia beli kereta baru . T.T Begitulah nasibku sebagai sebuah kereta . Huhuhu .

Serius statement tu menaikkan bulu roma aku . Huhu . Aku tak boleh bayang kalau lelaki yang ada prinsip mcm ni , kahwin dengan aku . Oh , sadisnya perjalanan perkahwinan aku . Isk3 . Kereta dan perkahwinan sangat lah tidak sesuai untuk digandingkan bersama . Hek3 . Tapi , kalau kahwin dengan lelaki untuk dapatkan sebuah kereta mewah , sounds like a really good idea ,ok ! =p

p/s : Still gatal tangan menaip entry walaupun assignment baru siap separuh . T.T


Duet ... duet ... duet ... $$$

Holla ^^ Entry first utk bulan Jun ni . Lama betul tak taip dlm blog ni sebab x tau nak taip hape . Huhu . X da idea . So , just biarkan blog ni sorang-sorang , bersawang . Ni pun entry yang x berapa nak entry sgt pun ... =.='

Kuliah dah hampir seminggu berlangsung . Hurm ... Act , best je pergi kelas tapi part yg x best bila lecturer mintak duit buat beli buku - buku . Duit tu sangat penting . Tak da duit , semua tak boleh buat . Ape pun tak boleh ! T.T

Elaun bila nak masuk oiii . Haisy . Susah lah hidup mcm gini . Dulu time dekat sekolah , cikgu aku cakap dalam semua-semua student u , student UiTM laaaahhh paling kaya . Sebab tu aku isi UPU , aku mintak UiTM je semua . Keh3 . Indah khabar dari rupaa je . =.= Aku 3 sem kat sini , x jugak kaya-kaya . Makin sengkek ye lah kot . Hee~


Bila dah sem terakhir dlm course ni , aku dapat rasakan satu aura je . Aura ? A'ah aura nak give up daripada sambung law . Huhu . Tiba-tiba aku rasa mcm menyesal je pergi isi UPU dulu mintak asasi Law . Ye , manusia memang mcm tu. X pernah bersyukur . >_<  Kenapa sem ni sangat menyusahkan aku . All the subjects ok ?

Bila aku keluar je daripada kuliah subjek law tadi , terus aku rasa mcm kepala aku berpinar-pinar je . Keh3 . Padahal baru 1st chapter and lecturer baru suruh jawab satu soalan je pun . =.= Kalau 1st chapter pun aku dah berpinar-pinar , how about the another chapter?? May God show me the true path ! T.T





A friend and a life

Dah lama nak update kan entry ni , tapi tunggu masa yg sesuai . Antara sedih , gembira , semua dah bercampur - baur dah . Buat my beloved friend , semoga hidup dekat sana nanti happy - happy dan cepat - cepat sesuaikan diri , ok ?

Hilang harta benda mungkin berganti , hilang sahabat ? Memang ada lagi beribu - ribu sahabat yang lain tapi tak kan pernah sama dgn sahabat yg dah hilang . Sedih nak pisah dgn Ain , tapi dlm masa yg sama gembira sbb at least Ain dah jumpa hala tuju .. ( walaupun mula-mula susah sgt nak buat decision kan?) Mula - mula dpt tau Ain dapat tu , Ina ok lagi . Happy sgt sbb Ain berjaya tuk interview tu . Mmg lah walaupun ada gak rasa kecewa sbb Ina x dpt kan ... tapi rasa excited sgt nak suruh Ain terima tawaran tu sbb kan kita dah plan mcm - mcm kan ? Rasa mcm tak pe lah kalau dah mmg tak dak rezeki Ina , tapi Ain dapat peluang and rezeki tu berpihak pada Ain lagi . =) 

Seriously , selama Ina berkawan , Ain lah antara yang terbaek pernah Ina jumpa . Dulu , sebelom masuk Merbok , Ina selalu takot kalau lepas je keluar dari MRSM , Ina dah tak dak kawan - kawan yang baek dah . Ina dah tak jumpa kawan - kawan yang boleh sokong Ina dah . Ina dah tak boleh ada kawan nak share itu ini perihal hidup dah . Macam - macam yang Ina pikir . Tapi , bila masuk je Merbok ni , masok je bilik kita masa 1st sem dulu , Ina rasa happy sangat . Ye lah , dpt rumate yang kepala gila-gila sama , banyak persamaan jugak lah . Paling tak boleh lupa , awal - awal sem pun kita dah buat masalah kan ? Hehe . Turun lambat pergi masjid time MDS . Lepas tu nyaris nak kantoi dgn akak Fasi , tapi Ain yg jadi penyelamat kelentong akak tu , kan ? Hehe . 

Ina rindu nak gossip gossip sebelum tidor , rindu nak dgr org kejut Ina tiap kali weekend and ckp , "Ina,bangun jom pergi makan tengah hari." Dah tak da sarapan dah sbb Ina selalu bgn tengah hari . Hehe . Ina rindu moment bila bgn tidor tengah hari , weekend , dan "Ina , jom p mkn dkt CS nak?" Ina akan rindu jugak tiap malam turun pergi beli kuih dekat mak cik dan duduk dekat bawah lepak - lepak sampai lewat malam walaupun tau kelas esoknya pukul 8 pagi . Huhu . Ina akan rindu semua tu . 

Ina akan rindu jugak kita makan megi sama-sama , rindu nak dgr org ckp , " Ina,makan sampai habis." dan Ina dgn selamba boleh ckp , "Ain tlg habiskan.Hehe." Lps ni sape lagi nak tolong habiskan makanan Ina sbb Ina mkn selalu x habis . Ina mesti rindu jugak nak org kejutkan tgh - tgh malam dan lepas tu tido dgn Ina dkt bawah . Ina mesti rindu nak sembang pasal angan - angan nak kahwin awal sbb dah tak nak belajar . T.T 

Ina akan rindu org yg akan faham Ina dan selalu tanya,"Ina,awat?" "Ina,ada masalah ke?". Org yg akan cakap ,"Ina mal call..Ina gaduh dgn mal ke?"setiap kali Ina gaduh dgn Mal dan off hp ina lps tu susahkan Ain sbb kena lyn call Mal...Huhu....Ina akan rindu org yg bagi Ina semangat...."Ina banyak sabar eh,Ain akan cuba jugak tolong Ina..."dan Ina tau esoknya memang Ain akan datang jugak tolong Ina. T.T Ain antara org yg paling bayak tolog Ina.Terima kasih tau . Ina harap Allah balas jasa Ain dekat Ina dgn mudahkan urusan dan perjalanan hidup Ain dunia akhirat . Amin ...


Lepas ni , mungkin dah tak da dah Ain Athirah yg sanggup temankan Ina pergi Tesco bila elaun baru masuk , makan chicken chop dkt dining .... Paling Ina tak boleh lupa bila Ain sanggup teman Ina balik Alor Star sbb Ina tak ada duet waktu tu ... Ina terharu sgt . Ain kawan yang baek .... =)

Lepas ni Ina dah tak boleh call sambil nangis - nangis dan ckp , " Ain..Ina nak pergi rumah Ain." bila cuti sem sbb majuk dgn family Ina . Ina dah tak da kwn yg sudi tumpangkan Ina dkt rumah dia dan ajar Ina memasak asam pedas, sambal udang, ajar Ina cara-cara betul potong kacang panjang utk digoreng dan bukannya potong mcm nak masak nasi goreng .... Buat cendol , laksa . Paling penting ajar Ina jadi seorang cucu yg baik dan anak yg baik . Jaga tok , tok wan dkt rumah bila tiap kali cuti ... =)

Ape pun , walau sejauh mana kita terpisah , mcm mana pun hala tuju kita nanti , kenangan tetap kenangan yang akan terpahat dalam ingatan dan hati seumur hidup . Insyallah , Ina harap sangat kita ada peluang lagi nak jumpa . Walaupun baru kenal Ain tak lebih setahun setengah , tapi memang Ain baik sangat . Kalau Ain ada masalah , jgn segan - segan bagitau , tau ? Sayang kamu bangat ! =)

Ni je gambar kita dua yg agak sopan ada dlm simpanan Ina...Hehe =)




Karenah Manusia

Holla ^^ Di tengah hari rembang ni lah jugak aku nak update blog pun . Asal - asalnya nak balik tidor je lepas kelas Economy tadi , tapi , ye , mcm biasa , sape je yg boleh tidor dgn nyenyak dlm keadaan panas teramat ni . Huhu . Kalau ada sugar daddy boleh jugak mintak tolong dia sponsor air cond dalam bilik aku ni . Muahaha . Ye lah , nak pakai duit aku ? Aku mana ada duit . Nak pakai duit elaun ? Bajet cukup je kan . =.='



Karenah manusia ? A'ah . Manusia kan ada mcm - mcm ragam . Mcm pepatah Melayu ckp , manusia ni rambut sama hitam , tapi hati lain - lain . Huhu . Mcm - mcm karenah manusia aku jumpa , paling banyak bila aku duduk hostel Form 1 - Form 5 . Aku tau tengok karenah org je , karenah aku x dapat pulak nak tengok . Hee~ Masuk u ? A ah . mcm - mcm ragam jugak aku jumpa . Ye la , kdg2 makin meningkat umur manusia ni , mcm makin bertambah - tambah pulak karenah dia kan ? Hoho .

Ada yang suka cakap tanpa pikir perasaan orang , ada yang suka sibuk tepi kain orang , ada yang suka tikam belakang kawan , ada yang jenis lupa kawan , bila senang x ingat kawan , bila susah cari kawan , ada yang suka perasan diri bagus walaupun sedar diri tu tak bagus , ada yang suka menunjuk - nunjuk konon paling hebat , selagi tak kacau aku , aku tak kisah lah kan .  Ceh , dah jadi mcm entry nak list karenah orang pulak . Huhu .

U better shut up if u have nothing to say !

Org ckp , kdg2 kita sendiri x sedar apa yg kita buat tu betul atau salah . Tapi betul ke ? Bukan ke sepatutnya sebelum kita buat apa - apa tu kita pikir lah dulu . Bukan kita sorang je ada hati . Bila orang lain buat benda yg sama dekat kita , pandai pulak nak melenting . Cakap orang tu tak reti jaga hati org lah , x dak budi bahasa lah . Huhu . Semua salah orang . Salah diri sendiri x nampak pulak . Ceh! Aku paling meluat bila dia buat orang sakit hati , dia konon-konon x perasan , tapi bila kena batang hidung sendiri , nak merengek-rengek , mengadu sana - sini cakap sakit hati . Ape pun tak boleh! 


Aku paling lemah dgn org yg mcm ni . Sebab ? Sebab bila aku sakit hati , aku memang tak cakap depan - depan melainkan paling tahap dewa pun , aku buat muka je . Huhu . Tapi dlm hati mmg aku menyumpah seranah lah . Sape tahan ? Kdg2 kalau ikot rasa hati , nak je tampar - tampar muka si polan yg buat aku sakit hati tu sampai biru , lepas tu lipat dua simpan bawah tikar getah . Huhu . Tapi , tu lah . Hati ini masih ada sedikit rasa peri kemanusiaan lah kan . Keh3 .

Rasanya dah lama kot aku tak buat blog ni jadi tempat lepas geram . Huhu .

p/s : Kepada manusia - manusia yg selalu di sakiti hatinya , bersabarlah selagi termampu . Buat yg suka menyakitkan hati org , ingat - ingat lah , hidup bukan selamanya pun . Mati itu pasti . Dosa dgn Allah , minta ampun dgn Allah . Dosa sesama manusia , manusia je yg boleh ampunkan . Adios!


Saat-saat dirundung malang

Holla ^^ Tajuk entry aku memang selalu x menahan . Ye , tiap kali aku nak buat entry , aku selalu 'blurr' bila nak tulis title . Huhu . Tolonglah jgn terlampau berterus-terang mengatakan aku ni minah 'blurr' walapun hakikatnya memang aku ' blurr ' . As cute as me , (ehem! i mean) ~ excuse me , walaupun aku 'blurr' , aku cumil , ok! uhuk!

Pernah tak anda rasa yg diri anda dirundung malang ? (Ayat aku ni selalu terlebih tatabahasa.Aku sendiri pun x faham sebab-musababnya). Ye , merasakan yg anda satu - satunya manusia termalang di dunia ni. Heh ! Tolonglah jgn berlebihan hyperbola nya walaupun memang anda sedang dirundung malang . Sebab ? Sebab selagi anda berada di bumi Malaysia ni , anda bukanlah insan yg termalang, okeyh? ( Sudah, apa kaitannya pulak berada di bumi Malaysia dgn malang?) Entah , tapi rasanya mcm ada kaitan je kalau dikaitkan dengan isu subjek Global yg bosan tu . Err ... i mean ... ye lah , jadi rakyat Malaysia ni kiranya still beruntung lagi lah nak dibandingkan dgn rakyat negara lain kan . Duduk Malaysia ni still cukup lagi makan , minum , barang - barang kalau naik harga pun , tak lah seteruk negara lain . So , still kira lagi beruntung lah kan ? Kott .. Hikss .

Aku pun selalu jugak rasa diri aku ni kononnya termalang sekali di dunia ni . Hua3 . Ye la , tiap kali aku ada masalah , susah sikit je , aku mesti akan merungut - rungut dan akan ckp mcm ni , ' kenapa entah aku je selalu kena mcm ni. Kan best kalau aku mcm dia tu , mcm dia ni ke. Kaya - raya , hidup senang and bla,bla,bla..." Teruk kan ? ye , aku tau perangai aku tak bape nak molek , tapi masih boleh diterima pakai . keh3 . 

Sebagai manusia mcm aku ni , aku selalu pikir mcm ni balik bila aku rasa diri aku ni konon-kononnya termalang di dunia ni . Huhu .



Manusia mmg selalu tak reti bersyukur
Kata - kata ni aku selalu ckp depan cermin . Motif ?? Sbb nak bagi kata - kata ni terpantul ke batang hidung aku balik . Huhu . Ye lah , aku pun jenis tak bersyukur lah kan ? Org yg bersyukur adalah org yg x merungut - rungut. Manusia mmg tak pernah hargai apa yg dia ada , dia dah ada atau yg dia pernah ada . Manusia selalu tak pernah puas dengan semua yg dia ada . ( mmg dasar manusia bernafsu ) uhuk! Dia selalu nak lebih , lebih dan lebih . Thee ~



Manusia mmg jenis suka lupa diri
Ye , manusia mmg jenis yg lupa diri . Err... mungkin org yg ada penyakit amnesia boleh dikecualikan daripada kategori ni .. Hee~ Selalunya bila dia senang , dia tak kan pernah ingat pun keadaan dia waktu dia susah . Tapi , bila dia dah susah , dia tak pernah pulak nak ingat yang dia dah pernah senang . Dia cuma ingat , kenapa lah aku malang sgt . Hidup tak pernah senang . Huhu . Dia tak ingat pulak yg dia at least pernah jugak rasa senang , nak banding dgn org yg x pernah rasa senang ? Sape lg malang ? Ye , mmg dia lah yg paling malang sbb org yg x pernah senang tu beruntung sikit lah dari dia sbb dia pandai menghargai hidup dia walaupun susah . ( kenapa aku rasa ayat aku mcm keling sikit ni ) >_< 



Manusia mmg selalu diuji
Ni lah yg paling selalu aku ingatkan dkt diri aku tiap kali aku duk kata yg aku ni kononnya paling malang . Huhu . Ye la , manusia kan mmg akan selalu diuji . Aku selalu pikir aku malang sbb ditimpa kesusahan , tapi sbnrnya aku lupa yg aku sebenarnya beruntung sbb dipilih oleh Allah utk diberikan ujian . Ye la , Allah cuma akan berikan ujian yg mampu utk kita hadapi je . Maknanya , aku org yg beruntung lah sbb mampu hadapi kesusahan tu . Lagi satu , ujian yg didatangkan kepada kita tu kan utk menaikkan darjat kita di sisi Sang Pencipta . Jadinya , anda bertuah sbb dipilih utk hadapi ujian tu . =)



p/s : Sebelum - sebelum ni aku selalu rasa diri aku malang sebab aku asyik kena isi perut dgn maggi je . Tapi kini tidak lagi setelah elaun masuk . Thanks elaun! Muahaha ...



What a life without a pain

Life sometimes can be really enjoyed . 
Full with happiness , smiling and laughing . 
Bring a lot of happiness and precious . yes , life is precious . 

Life is precious , enjoy it , adore it , and fill it with the beautiful things that you would ever have . 
Appreciate all the things that happened in your life . 
Never regret for what had happened . 
Just keep on smiling , trust it and trust yourself . 
Life would be easier for you .

Life sometimes would be challenging .
Keep trying you , time by time .
Again and again .
Be strong , be cool , 
Just be patient and the winner is you .



You can't force people ...........

Always try to make the best for the people ,
To make them comfortable , proud , satisfied and yes , happy when being with me ,
You may think you did the best ,
But yes , sometimes , for the others , you are not .

You tried to satisfied them , with all the ways that u able to do ,
Try really hard , hard and hard ,
You keep smiling , even in your heart ,
U are crying , know that there are still some people that can't accept all the way you did .

You keep smiling when u meet them ,
Keep talking , keep laughing , keep this and that ,
Try to forget all the things ,
Try to pretend that u are strong enough .

Sometimes you are talking to yourself ,
Asking to yourself ,
Why this and that ,
Why this happen , why this going like this ,

Blaming yourself all the way ,
Hate yourself for not be the good one to others ,
Try to change yourself to be the one ,
The same one as what the other people want you to be .

You can force yourself to be like this and that ,
Force yourself to make this and that ,
But you never can force people to accept this and that ,
Force other people to believe this and that .

You are what you are . You never be others .

A hope sometimes would be a bad dream

2 , 3 hari ni pikiran memang melayang - layang merata - rata . Serba tak kena . Dalam masa yang sama jugak , tak sabar - sabar nak tunggu , nak tau jawapannya . Huhu . Keputusan temuduga SPA untuk separa perubatan dah boleh disemak mulai hari ni . Kalau ikut dalam surat panggilan temuduga hari tu , 13 Jun 2011 ni baru dapat tau keputusan . Tapi , alih - alih tadi dah boleh check . SEMAKAN KEPUTUSAN TEMUDUGA SEPARA PERUBATAN CALON SEMENANJUNG . Dan , sangat mengejutkan sebab dengar - dengar pulak , MUET result untuk pertengahan tahun 2011 ni would be on this 13 June 2011 . Nice ! Aku tak sabar nak tau so that senang aku nak tau course apa yang aku patot ambik sebab tak layak sambung BLS (Bachelor Legal Study) . =.=

Dan .. ini lah hasil semakan untuk temuduga aku hari tu ....

Klik sebagai STALKER yg hebat ! Lol!

Err ... ape pun tak boleh .. Huhu .. Nampaknya saya GAGAL ye temuduga tersebut . Hua3 . Kecewa ? Agak la . Act , mmg x mengharap sangat utk SPA tu , tapi , intention nak pergi tu , memang ada lah . Duk berangan bagai lah kan , kalau dapat nak pergi sebab entah , rasa macam menarik jer . XD

So , sekarang ni tunggu lah pulak result MUET tu . ( Even dalam hati dah boleh agak how the result will be) . Hurm ... Ape pun , just berserah pada takdir je and ape yang terbaik untuk diri sendiri .

Now , I admit that to determine own future is not that easy as what I thought before ! Huuu ~

p/s : Sometimes , I'm thinking about being married is the solution for all of this matters . OMG! Hahaha .


Kereta dan kahwin

Semakin banyak minggu yang aku tempuh , rasa macam semakin banyak beban pulak nak pikul . Huhu . Jadual kelas memang tak heaven langsung dan aku rasa macam aku dah kembali ke zaman sekolah dengan kelas yang padat dan mampat . Jarak hostel dengan kelas pulak , malas nak mention sebab buat aku sakit hati jer . =.='

Sem ni tetiba je ada subjek ekonomi . Ye , kalau orang yang cerdik dan comel macam aku ni , mesti akan fikir apa kaitan ekonomi dengan law . Memang , sampai hari ni aku tak dapat jawapan apa kaitannya . Huhu . Even lecturer aku pun cakap , dia sendiri tak tau kenapa dan mengapa perlunya budak bajet law belajar ekonomi . Adakah mereka cuba untuk mengasah bakat keusahawanan dalam diri setiap student bajet law ini yang sesetengah daripadanya seperti aku give up sudah dengan law ni . Tunggu dan lihat je lah result ekonomi aku tu nanti . T.T

Oh , atas tadi tu semua cuma bebelan budak cumil molek cam aku saje . >_<  Berbolak-balik kepada tajuk entry semula , kereta dan kahwin . Ini bukan tajuk novel , ye . =.= Actually , kereta dan kahwin ni adalah satu statement yang aku dengar masa kelas BEL hari tu dan buatkan aku mcm terbayang-bayang sesuatu yang mengerikan mcm video dalam blog Kari Ngeri tu . Erk!

Which one do you prefer?Date for someone before getting married or just get married and then date . ( Macam tu lah kot lebih kurang isu yg lecturer usulkan dlm kelas BEL tu .) Then , dia pilih someone to let her opinion . Girl . Aku waktu tu dok dekat belakang tu x dengar sangat pun . Dok belek handphone ja masa tu . Huhu . Then , aku paling dengar pun time dia keluarkan statement , married is like buying a car . Then , semua orang macam tunjukkan reaction terkezut . Huhu .

Aku dengar je statement tu , terus aku terpikir , dari laman web mane lah dia baca statement tu eh ? Huhu . Married is like buying a car . Aku membayangkan yang diri aku ni mcm sebuah kereta yg dibeli oleh seorang lelaki . Lepas tu lelaki tu akan guna , manfaatkan semua kelebihan aku as a car lah kan , bawak ke hulu , ke hilir , tunjuk dekat semua orang , lepas tu explore luar , dalam , then bila rosak , ada cacat cela , atau bila dia dah berkenan dengan kereta lain pulak , dia jual dekat orang lain atau trade - in je aku . Pas tu, dia beli kereta baru . T.T Begitulah nasibku sebagai sebuah kereta . Huhuhu .

Serius statement tu menaikkan bulu roma aku . Huhu . Aku tak boleh bayang kalau lelaki yang ada prinsip mcm ni , kahwin dengan aku . Oh , sadisnya perjalanan perkahwinan aku . Isk3 . Kereta dan perkahwinan sangat lah tidak sesuai untuk digandingkan bersama . Hek3 . Tapi , kalau kahwin dengan lelaki untuk dapatkan sebuah kereta mewah , sounds like a really good idea ,ok ! =p

p/s : Still gatal tangan menaip entry walaupun assignment baru siap separuh . T.T


Duet ... duet ... duet ... $$$

Holla ^^ Entry first utk bulan Jun ni . Lama betul tak taip dlm blog ni sebab x tau nak taip hape . Huhu . X da idea . So , just biarkan blog ni sorang-sorang , bersawang . Ni pun entry yang x berapa nak entry sgt pun ... =.='

Kuliah dah hampir seminggu berlangsung . Hurm ... Act , best je pergi kelas tapi part yg x best bila lecturer mintak duit buat beli buku - buku . Duit tu sangat penting . Tak da duit , semua tak boleh buat . Ape pun tak boleh ! T.T

Elaun bila nak masuk oiii . Haisy . Susah lah hidup mcm gini . Dulu time dekat sekolah , cikgu aku cakap dalam semua-semua student u , student UiTM laaaahhh paling kaya . Sebab tu aku isi UPU , aku mintak UiTM je semua . Keh3 . Indah khabar dari rupaa je . =.= Aku 3 sem kat sini , x jugak kaya-kaya . Makin sengkek ye lah kot . Hee~


Bila dah sem terakhir dlm course ni , aku dapat rasakan satu aura je . Aura ? A'ah aura nak give up daripada sambung law . Huhu . Tiba-tiba aku rasa mcm menyesal je pergi isi UPU dulu mintak asasi Law . Ye , manusia memang mcm tu. X pernah bersyukur . >_<  Kenapa sem ni sangat menyusahkan aku . All the subjects ok ?

Bila aku keluar je daripada kuliah subjek law tadi , terus aku rasa mcm kepala aku berpinar-pinar je . Keh3 . Padahal baru 1st chapter and lecturer baru suruh jawab satu soalan je pun . =.= Kalau 1st chapter pun aku dah berpinar-pinar , how about the another chapter?? May God show me the true path ! T.T








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...