Karenah Manusia

Holla ^^ Di tengah hari rembang ni lah jugak aku nak update blog pun . Asal - asalnya nak balik tidor je lepas kelas Economy tadi , tapi , ye , mcm biasa , sape je yg boleh tidor dgn nyenyak dlm keadaan panas teramat ni . Huhu . Kalau ada sugar daddy boleh jugak mintak tolong dia sponsor air cond dalam bilik aku ni . Muahaha . Ye lah , nak pakai duit aku ? Aku mana ada duit . Nak pakai duit elaun ? Bajet cukup je kan . =.='



Karenah manusia ? A'ah . Manusia kan ada mcm - mcm ragam . Mcm pepatah Melayu ckp , manusia ni rambut sama hitam , tapi hati lain - lain . Huhu . Mcm - mcm karenah manusia aku jumpa , paling banyak bila aku duduk hostel Form 1 - Form 5 . Aku tau tengok karenah org je , karenah aku x dapat pulak nak tengok . Hee~ Masuk u ? A ah . mcm - mcm ragam jugak aku jumpa . Ye la , kdg2 makin meningkat umur manusia ni , mcm makin bertambah - tambah pulak karenah dia kan ? Hoho .

Ada yang suka cakap tanpa pikir perasaan orang , ada yang suka sibuk tepi kain orang , ada yang suka tikam belakang kawan , ada yang jenis lupa kawan , bila senang x ingat kawan , bila susah cari kawan , ada yang suka perasan diri bagus walaupun sedar diri tu tak bagus , ada yang suka menunjuk - nunjuk konon paling hebat , selagi tak kacau aku , aku tak kisah lah kan .  Ceh , dah jadi mcm entry nak list karenah orang pulak . Huhu .

U better shut up if u have nothing to say !

Org ckp , kdg2 kita sendiri x sedar apa yg kita buat tu betul atau salah . Tapi betul ke ? Bukan ke sepatutnya sebelum kita buat apa - apa tu kita pikir lah dulu . Bukan kita sorang je ada hati . Bila orang lain buat benda yg sama dekat kita , pandai pulak nak melenting . Cakap orang tu tak reti jaga hati org lah , x dak budi bahasa lah . Huhu . Semua salah orang . Salah diri sendiri x nampak pulak . Ceh! Aku paling meluat bila dia buat orang sakit hati , dia konon-konon x perasan , tapi bila kena batang hidung sendiri , nak merengek-rengek , mengadu sana - sini cakap sakit hati . Ape pun tak boleh! 


Aku paling lemah dgn org yg mcm ni . Sebab ? Sebab bila aku sakit hati , aku memang tak cakap depan - depan melainkan paling tahap dewa pun , aku buat muka je . Huhu . Tapi dlm hati mmg aku menyumpah seranah lah . Sape tahan ? Kdg2 kalau ikot rasa hati , nak je tampar - tampar muka si polan yg buat aku sakit hati tu sampai biru , lepas tu lipat dua simpan bawah tikar getah . Huhu . Tapi , tu lah . Hati ini masih ada sedikit rasa peri kemanusiaan lah kan . Keh3 .

Rasanya dah lama kot aku tak buat blog ni jadi tempat lepas geram . Huhu .

p/s : Kepada manusia - manusia yg selalu di sakiti hatinya , bersabarlah selagi termampu . Buat yg suka menyakitkan hati org , ingat - ingat lah , hidup bukan selamanya pun . Mati itu pasti . Dosa dgn Allah , minta ampun dgn Allah . Dosa sesama manusia , manusia je yg boleh ampunkan . Adios!


3 comments:

the name used said...

ya, saya pun takfaham dengan manusia macam ni.
buat A salah, buat B salah, nak mintak maaf pun salah, tak buat apa apa pun salah. heh

iena_mieyna ^^ said...

manusia jenis itu cuma perlu tidak dihiraukan..hehehe

Afufu said...

Bersabar je kan. Huhu. What goes around comes around kot.

Karenah Manusia

Holla ^^ Di tengah hari rembang ni lah jugak aku nak update blog pun . Asal - asalnya nak balik tidor je lepas kelas Economy tadi , tapi , ye , mcm biasa , sape je yg boleh tidor dgn nyenyak dlm keadaan panas teramat ni . Huhu . Kalau ada sugar daddy boleh jugak mintak tolong dia sponsor air cond dalam bilik aku ni . Muahaha . Ye lah , nak pakai duit aku ? Aku mana ada duit . Nak pakai duit elaun ? Bajet cukup je kan . =.='



Karenah manusia ? A'ah . Manusia kan ada mcm - mcm ragam . Mcm pepatah Melayu ckp , manusia ni rambut sama hitam , tapi hati lain - lain . Huhu . Mcm - mcm karenah manusia aku jumpa , paling banyak bila aku duduk hostel Form 1 - Form 5 . Aku tau tengok karenah org je , karenah aku x dapat pulak nak tengok . Hee~ Masuk u ? A ah . mcm - mcm ragam jugak aku jumpa . Ye la , kdg2 makin meningkat umur manusia ni , mcm makin bertambah - tambah pulak karenah dia kan ? Hoho .

Ada yang suka cakap tanpa pikir perasaan orang , ada yang suka sibuk tepi kain orang , ada yang suka tikam belakang kawan , ada yang jenis lupa kawan , bila senang x ingat kawan , bila susah cari kawan , ada yang suka perasan diri bagus walaupun sedar diri tu tak bagus , ada yang suka menunjuk - nunjuk konon paling hebat , selagi tak kacau aku , aku tak kisah lah kan .  Ceh , dah jadi mcm entry nak list karenah orang pulak . Huhu .

U better shut up if u have nothing to say !

Org ckp , kdg2 kita sendiri x sedar apa yg kita buat tu betul atau salah . Tapi betul ke ? Bukan ke sepatutnya sebelum kita buat apa - apa tu kita pikir lah dulu . Bukan kita sorang je ada hati . Bila orang lain buat benda yg sama dekat kita , pandai pulak nak melenting . Cakap orang tu tak reti jaga hati org lah , x dak budi bahasa lah . Huhu . Semua salah orang . Salah diri sendiri x nampak pulak . Ceh! Aku paling meluat bila dia buat orang sakit hati , dia konon-konon x perasan , tapi bila kena batang hidung sendiri , nak merengek-rengek , mengadu sana - sini cakap sakit hati . Ape pun tak boleh! 


Aku paling lemah dgn org yg mcm ni . Sebab ? Sebab bila aku sakit hati , aku memang tak cakap depan - depan melainkan paling tahap dewa pun , aku buat muka je . Huhu . Tapi dlm hati mmg aku menyumpah seranah lah . Sape tahan ? Kdg2 kalau ikot rasa hati , nak je tampar - tampar muka si polan yg buat aku sakit hati tu sampai biru , lepas tu lipat dua simpan bawah tikar getah . Huhu . Tapi , tu lah . Hati ini masih ada sedikit rasa peri kemanusiaan lah kan . Keh3 .

Rasanya dah lama kot aku tak buat blog ni jadi tempat lepas geram . Huhu .

p/s : Kepada manusia - manusia yg selalu di sakiti hatinya , bersabarlah selagi termampu . Buat yg suka menyakitkan hati org , ingat - ingat lah , hidup bukan selamanya pun . Mati itu pasti . Dosa dgn Allah , minta ampun dgn Allah . Dosa sesama manusia , manusia je yg boleh ampunkan . Adios!


3 comments:

the name used said...

ya, saya pun takfaham dengan manusia macam ni.
buat A salah, buat B salah, nak mintak maaf pun salah, tak buat apa apa pun salah. heh

iena_mieyna ^^ said...

manusia jenis itu cuma perlu tidak dihiraukan..hehehe

Afufu said...

Bersabar je kan. Huhu. What goes around comes around kot.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...