Fenomena menjelang Hari Raya ^^

Salam Ramadhan ke - 25 semua . Holla ^^ . Banyak hari dah tak jenguk blog ni sebab busy dengan kelas . Huhu . Yup , semua dah selesai and sekarang most of the status on Facebook , Twitter , etc is " home sweet home" " I'm coming home" . Finee ! I'm not yet ! Huhu . Tomorrow baru aku balik . Huu . Ok , let's straight to the point . Apa benda aku nak cakap sebenarnya merujuk kepada tajuk aku tu kan ? Hihi . Perkara - perkara biasa yang semua umat akan buat menjelang Hari Raya Aidilfitri . ^^

1 - Kuih raya 
Ini memang perkara wajib lah dan biasanya yang sibuk - sibuk pasal kuih raya bagai ni of course la kaum Hawa a.k.a perempuan yang feminine dan comel - comel gitu kan . Huhu . Memang dalam kepala tu , duk memikir je memanjang kuih ape lah aku nak buat tahun ni kan . Hoho . Lepas tu of course lah akan sibuk dengan perkakas dan bahan - bahan nak buat kuihnya lah kan. Tak cukup dengan tu , habis pulak almari digeledah cari buku - buku resepi kuih - kuih raya kan . =D Hihi . Itu kalau yang memang jenis rajin nak buat kuih lah . Sebabnya , kuih raya zaman sekarang ni ada 2 jenis @ cara : Kuih raya buatan sendiri & kuih raya tunjuk - tunjuk . Kuang3 . Bagi yang kuih raya tunjuk - tunjuk pulak , ke hulu ke hilir dengan pamphlet jenis - jenis kuih raya yang dijual . Hoho . Survey sana , survey sini , tempah sana , tempah sini . Ye lah , lambat tempah nanti tak ada kuih raya okay ! Huhu .

Tart Jem memang kuih main favorite aku time raya. :)
2 - Sepersalinan raya
Ehem ! Ini memang satu perkara wajib dah bila menjelang hari raya . Sebulan sebelum puasa lagi dah beli kain siap - siap nak tempah buat baju raya . Paling tak pun , memang dah planning siap baju raya nak warna apa . Raya pertama warna itu , raya ke dua warna ini , raya ke tiga warna yang ni , raya ke empat warna ni lah pulak dan berlarutan sampai raya ke tujuh atau mungkin ke 30 . Who knows kann . Untunglarr boleh raya lelame . Kitorang ni sampai raya ke tiga je dapat . T.T Lepas tu yang dikatakan sepersalinan ni adalah merujuk kepada tudung lagi , shawl , kasut , heel , wedges dan segala benda yang dirasakan wajib ada di hari lebaran nanti . Time ni lah dekat wall facebook penuh dengan gambar tagged promosi persalinan dan accessories sempena hari raya . Memang frustrated menonggeng lah kalau tak ambik peluang beli semua sale - sale tu kannn . Kihkihkih . Untung lah banyakk duit . * Tak jeles , tak jeles* Huhu .

3 - Lagu raya
Ni pun satu fenomena jugak . Paling best bila hari first puasa lagi dah dengar lagu raya especially dekat malls, shopping complex lah kan . Bila dah masuk puasa ke 15 hari tu , memang lagi menjadi - jadi lah kan . pergi sana lagu raya , pergi sini lagu raya . Haih! Aku paling suka lagu raya Balik Kampung Sudirman . Hehe . Tapi lagu tu aku layan time aku belajar and stay hostel yang jauh dari rumah time dolu - dolu lah . Sekarang ni duduk universiti yang sekangkang kera je dengan rumah , memang tak rasa feel hape pun bila dengar lagu raya . =.= 

4 - Kad raya , wishes of Hari Raya
Kad raya ? Oh , sweet . Hehe . Dalam masa sekarang ni , aku tak dapat lagi lah kad raya yang dikirim terus ke alamat rumah aku melalui posmen kan ... Melainkan kad raya dan lagu raya melalui Facebook applications tu je . Huhu . Zaman dah makin canggih kann . Nampaknya tahun ni aku beli sendiri je lah kad raya banyak - banyak lepas tu tampal @ gantung dekat dinding dekat dengan meja makan sebagai hiasan . Ye lah , dalam usaha nak menaikkan suasana raya dekat rumah kannn . Huhu . Dan pada masa menjelang Hari Raya ni lah inbox message akan full dengan mesej - mesej kreatif utk ucapan Hari Raya . 

Pattern kad raya favorite time sekolah dulu. :)
5 - Duit RM1
Hehe . Ini paling comel . Bagi yang dah berkemampuan nak menghulur duit raya tu , bila menjelang je Hari Raya mesti dah sibuk - sibuk pergi bank untuk tukarkan RM50 atau RM100 kepada RM1 banyak - banyak sebab nak kasi budak - budak yang datang beraya dekat rumah nanti kan . Huaa . Rindu nak jadi budak - budak dan round satu kampung kutip duit raya . :') 

RM1 di zaman kanak - kanak adalah amat bernilai. :)

6 - Balik Kampung
Ok , sebenarnya ini yang aku nak tulis pun . Hahaha . Bila menjelang Hari Raya of course lah semua warga kota mahu pun warga kampung yang tak berapa nak kampung kedudukannya akan berpusu - pusu pulang ke kampung . It can't be denied anymore that celebrating Eid at the village is more fun! Hehe . Dan jalan raya - jalan raya juga kebanyakannya akan mengalami kesesakan lalulintas yang maha dahsyat . Tiket - tiket bas , train mahu pun flight ( tak berapa pasti ) akan sold out . Students yang jauh di perantauan tu , kalau lambat beli tiket memang beraya dekat kampus aje lah ye . =D


7 - Nahas
Ni lah fenomena paling seram sekali bila menjelang Hari Raya . Ye lah , semuanya excited kan nak balik kampung , jumpa saudara - mara semua and sambut Hari Raya kan sampai kadang - kadang dah tak utamakan keselamatan diri dah . Apa pun , macam mana gembira sekali pun , ingatlah keselamatan diri dan orang yang tersayang . Biar lambat asal selamat . Pandu cermat jiwa selamat . :)

Jangan lupa baca doa naik kenderaan . :)


Pesanan si pemilik blog :


Terima Kasih sudi jadi follower blog tak seberapa ni .
Sudi baca entries dalam blog ni yang memang tak pernah seberapa .
Semoga Lebaran kali ini memberikan 1001 keceriaan dalam hidup.

Jangan lupa bayar zakat fitrah . :) 
Hehe



Setitis air mata

Salam Ramadhan . Holla ! Hari ni dah hari ke - 16 semua umat Islam berpuasa . Sekejap je masa berlalu dan dalam 2 minggu lagi , Ramadhan akan meninggalkan kita semua . Entah masih ada kesempatan ke tak lagi nak bertemu Ramadhan tahu depan . :') ( Kenapa ayat touching semacam je ni ) Huehuehue . 

Pernah menangis ? Tak pernah ? Bagus , anda memang tak pandai menghargai nikmat air mata . Huhu . Menangis sebab sedih , happy , terharu , geram , marah , gedik , gatal ... Err .. Ok , mengarut sudah . Ada je orang yang menangis bila geram . ( Aku lah tu) Huhu . Bila terlampau geram , air mata ni kira mcm pelepas rasa geram yang terbuku di sanubari lah . Huahua . Lepas nangis , insyallah akan okay sikit lepas tu walaupun dalam hati geram Ya Rabbi ! Huhu .


Kalau sebut perkataan air mata . mesti sinonim dengan perempuan . Perempuan kuat nangis lah , air mata tu senjata perempuan lah , perempuan lemah sebab suka menangis lah . Hoho . Ek , lemah ke kaum yang menangis ? Habis tu lelaki yang pernah menangis pun kira lemah la jugak tu . Kikiki . Tapi tu la , orang yang tak tahu makna air mata je boleh buat penilaian dan cakap macam tu . Sebabnya ? Ada bermacam - macam makna tersirat di sebalik setiap titisan air mata yang menitis tu . :)

"Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

"Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

"Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

"Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

"Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.


"Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.

"Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

"Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah "air mata kehidupan."
[Petikan : IluvIslam]


Di sebalik setiap titisan air mata yang menitis itu , ada beribu makna disebaliknya.



Tarikh Lahir dan Pasangan!

Anda ada boyfriend , girlfriend , suami , isteri , tunang ?? Tak ada ? Ok , tak payah baca entry saya ni . Hahaha . Ok , just for fun je ni . Tak ada kerja . Kenal pasangan melalui tarikh lahir . ^^


Tarikh Lahir pada 1, 9 & 24
Pada umumnya pasangan ini bersifat pendiam & konservatif. Namun dengan orang-orang tertentu dia cepat mesra. Tapi pasangan yang lahir tarikh ini mudah terperasan. Kerana sifatnya itu menyebabkan ramai orang yang tidak menyukainya. Namun begitu dia tetap dikagumi kerana bersikap serius terutamanya yang berhubung dengan orang ramai. Dalam hal percintaan, dia sanggup berhabis semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya. Tapi hati-hati kadangkala dia lebih mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah persahabatan yang telah terjalin lama.


Tarikh Lahir pada 2, 11 & 30
Orangnya perasa dan mudah tersinggung. Sifatnya yang suka menyendiri membuatkan dia lebih suka tinggal di rumah. Ramai orang suka bergaul denganya kerana perwatakannya yang lembut & ramah. Dia paling benci jika cintanya ditolak atau dikhianati olih orang yang benar-benar dicintainya. Namun begitu dia selalu bersikap sabar dan tidak terburu- buru dalam bertindak. Sayangnya untuk urusan masa depan dia bersikap pesimis sering mengalah sebelum mencuba.Oleh itu mesti ada yang mendorongnya agar tidak terus terjebak dengan sikap pesimisnya.

Tarikh Lahir pada 3, 18 & 29
Sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri yang khas bagi pasangan yang lahir pada tarikh ini. Tapi jangan cuba mempermain-mainkannya, dia akan mengamuk dengan hebat. Dia tergolong pasangan yang bijaksana dan bertanggungjawab. Sifat jujur & ramah adalah modal utamanya dalam bergaul. Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk di mengertikan.

Tarikh Lahir pada 4, & 13
Pasangan yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang pandai, suka bergaul dan mudah berubah pendapat. Dia seringkali tidak yakin dengan diri sendiri.Dalam soal cinta, dia tergolong pasangan yang mata keranjang dan suka bertukar-tukar partner. Sifat ini membuatkan orang tidak suka apa lagi untuk bersimpati dengannya. Dia sering bersifat dingin kepada orang lain kerana menganggap orang lain merupakan faktor penyebab timbulnya masalah. Tapi dia memiliki sifat kelakar, mudah ketawa dan kadangkala bersikap keanak-anakkan.


Tarikh Lahir pada 5 & 17
Yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang optimis, bercita-cita tinggi dan punya kecederungan untuk berprestasi. Namun begitu dia adalah seorang yang berwatak keras dan apa yang diinginkan selalunya dipenuhi.Memandangkan sesuatu selalunya dari segi yang menguntungkan.Tapi sayangnya dia suka menganggap remeh pada orang lain.Dalam soal cinta, berhati-hatilah kerana dia suka bertukar-tukar pasangan.

Tarikh Lahir pada 6, 14 & 27
Dia adalah seorang pasangan yang tidak mahu kalah dan pantang menyerah. Kejujuran dan keadilan merupakan sifat yang membuatkan dia disegani.Dalam soal cinta dia ingin memberi yang terbaik kepada orang yang dicintainya.Namun begitu harga dirinya terlalu tinggi sehingga dia tidak pernah mengerti mengapa seseorang itu menolak kebaikannya.

Tarikh Lahir pada 7, 28 & 31
Dia adalah seorang yang bersifat terbuka berterus terang & jujur.Namun dia mudah sekali terpengaruh dan ingin mencapai sesuatu itu dengan cara mudah. Cinta baginya sering diertikan sebagai pengisi masa lapang. Semasa bercinta dia sangat berhati-hati dan suka sekali merayu dan kalau pasangannya curang dia dengan mudah meninggalkannya.

Tarikh Lahir pada 8 & 23
Dia bersifat peramah dan mudah perasa. Kepada teman-teman dia bersifat lembut & bijaksana. Namun begitu dia tersisih dari teman- teman kerana rasa rendah diri yang terlalu menebal. Dia memerlukan suasana yang seimbang baik sewaktu berfikir mahupun dalam kehidupan seharian.Kelemahan yang paling menonjol ialah gugup dan selalu dihantui perasaan khuatir tetapi dia adalah seorang yang penjimat. Dalam urusan cinta, dia seorang yang tabah dan rela berkorban.

Tarikh Lahir pada 10, 16 & 21
Suka bekerja keras,memiliki nafsu yang tinggi dalam usaha mencapai cita-citanya.Dalam pergaulan sehari-hari dia merupakan orang yang mudah tersinggung.Namun begitu dia seorang yang jujur & tabah dalam menghadapi persoalan.Soal cinta dia sangat setia dan sebab itulah dia mudah disenangi. Tapi dia seorang yang terlalu cemburu. Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat dia merupakan orang yang paling jahat.

Tarikh Lahir pada 12 & 19
Orang yang lahir pada tarikh ini memiliki sifat suka dipuji.Dia berharap setiap orang akan menganggapnya sebagai juara. Pada dasarnya dia suka berdandan dan berpakaian rapi.Kerana itu dia sering membelanjakan wangnya untuk menunjukan penampilannya.Dalam kehidupan sehari-hari dia adalah pasangan yang disegani kerana bakat kepimpinannya.Sifatnya yang bijaksana membuatkan dia disegani dalam pergaulan.Dalam urusan cinta, dia adalah pasangan yang sangat susah untuk dipercayai.


Tarikh Lahir pada 15, 20 & 26
Jangan mengharapkan sifat romantis dari pasangan yang lahir pada tarikh ini.Dia tergolong dalam orang yang kurang serius, bersikap bodoh dalam menghadapi sesuatu. Namun begitu dia selalu bersikap penuh pengertian bila menghadapi sesuatu masalah. Dia sangat benci pada perkara-perkara yang berbau keributan terutama yang menimbulkan huru-hara. Dalam hal percintaan dia menuntut untuk lebih diberi perhatian tapi dia jarang mengambil berat pada pasangannya. Namun begitu sikapnya disenangi oleh kawan-kawan.

Tarikh Lahir pada 22 & 25
Wataknya paling susah untuk dimengertikan. Kadangkala dia disukai kerana kebaikannya dan kadangkala dia dibenci kerana perbuatannya.Namun buat teman-teman dia merupakan orang penuh pengertian. Dalam pelbagai situasi dia lebih suka merendahkan diri jarang sekali mahu menonjolkan kelebihannya pada orang lain. Pasangan jenis ini terkenal sebagai perayu dan sebab itulah dia diberi jolokan seniman
asmara.

Fenomena menjelang Hari Raya ^^

Salam Ramadhan ke - 25 semua . Holla ^^ . Banyak hari dah tak jenguk blog ni sebab busy dengan kelas . Huhu . Yup , semua dah selesai and sekarang most of the status on Facebook , Twitter , etc is " home sweet home" " I'm coming home" . Finee ! I'm not yet ! Huhu . Tomorrow baru aku balik . Huu . Ok , let's straight to the point . Apa benda aku nak cakap sebenarnya merujuk kepada tajuk aku tu kan ? Hihi . Perkara - perkara biasa yang semua umat akan buat menjelang Hari Raya Aidilfitri . ^^

1 - Kuih raya 
Ini memang perkara wajib lah dan biasanya yang sibuk - sibuk pasal kuih raya bagai ni of course la kaum Hawa a.k.a perempuan yang feminine dan comel - comel gitu kan . Huhu . Memang dalam kepala tu , duk memikir je memanjang kuih ape lah aku nak buat tahun ni kan . Hoho . Lepas tu of course lah akan sibuk dengan perkakas dan bahan - bahan nak buat kuihnya lah kan. Tak cukup dengan tu , habis pulak almari digeledah cari buku - buku resepi kuih - kuih raya kan . =D Hihi . Itu kalau yang memang jenis rajin nak buat kuih lah . Sebabnya , kuih raya zaman sekarang ni ada 2 jenis @ cara : Kuih raya buatan sendiri & kuih raya tunjuk - tunjuk . Kuang3 . Bagi yang kuih raya tunjuk - tunjuk pulak , ke hulu ke hilir dengan pamphlet jenis - jenis kuih raya yang dijual . Hoho . Survey sana , survey sini , tempah sana , tempah sini . Ye lah , lambat tempah nanti tak ada kuih raya okay ! Huhu .

Tart Jem memang kuih main favorite aku time raya. :)
2 - Sepersalinan raya
Ehem ! Ini memang satu perkara wajib dah bila menjelang hari raya . Sebulan sebelum puasa lagi dah beli kain siap - siap nak tempah buat baju raya . Paling tak pun , memang dah planning siap baju raya nak warna apa . Raya pertama warna itu , raya ke dua warna ini , raya ke tiga warna yang ni , raya ke empat warna ni lah pulak dan berlarutan sampai raya ke tujuh atau mungkin ke 30 . Who knows kann . Untunglarr boleh raya lelame . Kitorang ni sampai raya ke tiga je dapat . T.T Lepas tu yang dikatakan sepersalinan ni adalah merujuk kepada tudung lagi , shawl , kasut , heel , wedges dan segala benda yang dirasakan wajib ada di hari lebaran nanti . Time ni lah dekat wall facebook penuh dengan gambar tagged promosi persalinan dan accessories sempena hari raya . Memang frustrated menonggeng lah kalau tak ambik peluang beli semua sale - sale tu kannn . Kihkihkih . Untung lah banyakk duit . * Tak jeles , tak jeles* Huhu .

3 - Lagu raya
Ni pun satu fenomena jugak . Paling best bila hari first puasa lagi dah dengar lagu raya especially dekat malls, shopping complex lah kan . Bila dah masuk puasa ke 15 hari tu , memang lagi menjadi - jadi lah kan . pergi sana lagu raya , pergi sini lagu raya . Haih! Aku paling suka lagu raya Balik Kampung Sudirman . Hehe . Tapi lagu tu aku layan time aku belajar and stay hostel yang jauh dari rumah time dolu - dolu lah . Sekarang ni duduk universiti yang sekangkang kera je dengan rumah , memang tak rasa feel hape pun bila dengar lagu raya . =.= 

4 - Kad raya , wishes of Hari Raya
Kad raya ? Oh , sweet . Hehe . Dalam masa sekarang ni , aku tak dapat lagi lah kad raya yang dikirim terus ke alamat rumah aku melalui posmen kan ... Melainkan kad raya dan lagu raya melalui Facebook applications tu je . Huhu . Zaman dah makin canggih kann . Nampaknya tahun ni aku beli sendiri je lah kad raya banyak - banyak lepas tu tampal @ gantung dekat dinding dekat dengan meja makan sebagai hiasan . Ye lah , dalam usaha nak menaikkan suasana raya dekat rumah kannn . Huhu . Dan pada masa menjelang Hari Raya ni lah inbox message akan full dengan mesej - mesej kreatif utk ucapan Hari Raya . 

Pattern kad raya favorite time sekolah dulu. :)
5 - Duit RM1
Hehe . Ini paling comel . Bagi yang dah berkemampuan nak menghulur duit raya tu , bila menjelang je Hari Raya mesti dah sibuk - sibuk pergi bank untuk tukarkan RM50 atau RM100 kepada RM1 banyak - banyak sebab nak kasi budak - budak yang datang beraya dekat rumah nanti kan . Huaa . Rindu nak jadi budak - budak dan round satu kampung kutip duit raya . :') 

RM1 di zaman kanak - kanak adalah amat bernilai. :)

6 - Balik Kampung
Ok , sebenarnya ini yang aku nak tulis pun . Hahaha . Bila menjelang Hari Raya of course lah semua warga kota mahu pun warga kampung yang tak berapa nak kampung kedudukannya akan berpusu - pusu pulang ke kampung . It can't be denied anymore that celebrating Eid at the village is more fun! Hehe . Dan jalan raya - jalan raya juga kebanyakannya akan mengalami kesesakan lalulintas yang maha dahsyat . Tiket - tiket bas , train mahu pun flight ( tak berapa pasti ) akan sold out . Students yang jauh di perantauan tu , kalau lambat beli tiket memang beraya dekat kampus aje lah ye . =D


7 - Nahas
Ni lah fenomena paling seram sekali bila menjelang Hari Raya . Ye lah , semuanya excited kan nak balik kampung , jumpa saudara - mara semua and sambut Hari Raya kan sampai kadang - kadang dah tak utamakan keselamatan diri dah . Apa pun , macam mana gembira sekali pun , ingatlah keselamatan diri dan orang yang tersayang . Biar lambat asal selamat . Pandu cermat jiwa selamat . :)

Jangan lupa baca doa naik kenderaan . :)


Pesanan si pemilik blog :


Terima Kasih sudi jadi follower blog tak seberapa ni .
Sudi baca entries dalam blog ni yang memang tak pernah seberapa .
Semoga Lebaran kali ini memberikan 1001 keceriaan dalam hidup.

Jangan lupa bayar zakat fitrah . :) 
Hehe



Setitis air mata

Salam Ramadhan . Holla ! Hari ni dah hari ke - 16 semua umat Islam berpuasa . Sekejap je masa berlalu dan dalam 2 minggu lagi , Ramadhan akan meninggalkan kita semua . Entah masih ada kesempatan ke tak lagi nak bertemu Ramadhan tahu depan . :') ( Kenapa ayat touching semacam je ni ) Huehuehue . 

Pernah menangis ? Tak pernah ? Bagus , anda memang tak pandai menghargai nikmat air mata . Huhu . Menangis sebab sedih , happy , terharu , geram , marah , gedik , gatal ... Err .. Ok , mengarut sudah . Ada je orang yang menangis bila geram . ( Aku lah tu) Huhu . Bila terlampau geram , air mata ni kira mcm pelepas rasa geram yang terbuku di sanubari lah . Huahua . Lepas nangis , insyallah akan okay sikit lepas tu walaupun dalam hati geram Ya Rabbi ! Huhu .


Kalau sebut perkataan air mata . mesti sinonim dengan perempuan . Perempuan kuat nangis lah , air mata tu senjata perempuan lah , perempuan lemah sebab suka menangis lah . Hoho . Ek , lemah ke kaum yang menangis ? Habis tu lelaki yang pernah menangis pun kira lemah la jugak tu . Kikiki . Tapi tu la , orang yang tak tahu makna air mata je boleh buat penilaian dan cakap macam tu . Sebabnya ? Ada bermacam - macam makna tersirat di sebalik setiap titisan air mata yang menitis tu . :)

"Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

"Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

"Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

"Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

"Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.


"Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.

"Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

"Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah "air mata kehidupan."
[Petikan : IluvIslam]


Di sebalik setiap titisan air mata yang menitis itu , ada beribu makna disebaliknya.



Tarikh Lahir dan Pasangan!

Anda ada boyfriend , girlfriend , suami , isteri , tunang ?? Tak ada ? Ok , tak payah baca entry saya ni . Hahaha . Ok , just for fun je ni . Tak ada kerja . Kenal pasangan melalui tarikh lahir . ^^


Tarikh Lahir pada 1, 9 & 24
Pada umumnya pasangan ini bersifat pendiam & konservatif. Namun dengan orang-orang tertentu dia cepat mesra. Tapi pasangan yang lahir tarikh ini mudah terperasan. Kerana sifatnya itu menyebabkan ramai orang yang tidak menyukainya. Namun begitu dia tetap dikagumi kerana bersikap serius terutamanya yang berhubung dengan orang ramai. Dalam hal percintaan, dia sanggup berhabis semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya. Tapi hati-hati kadangkala dia lebih mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah persahabatan yang telah terjalin lama.


Tarikh Lahir pada 2, 11 & 30
Orangnya perasa dan mudah tersinggung. Sifatnya yang suka menyendiri membuatkan dia lebih suka tinggal di rumah. Ramai orang suka bergaul denganya kerana perwatakannya yang lembut & ramah. Dia paling benci jika cintanya ditolak atau dikhianati olih orang yang benar-benar dicintainya. Namun begitu dia selalu bersikap sabar dan tidak terburu- buru dalam bertindak. Sayangnya untuk urusan masa depan dia bersikap pesimis sering mengalah sebelum mencuba.Oleh itu mesti ada yang mendorongnya agar tidak terus terjebak dengan sikap pesimisnya.

Tarikh Lahir pada 3, 18 & 29
Sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri yang khas bagi pasangan yang lahir pada tarikh ini. Tapi jangan cuba mempermain-mainkannya, dia akan mengamuk dengan hebat. Dia tergolong pasangan yang bijaksana dan bertanggungjawab. Sifat jujur & ramah adalah modal utamanya dalam bergaul. Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk di mengertikan.

Tarikh Lahir pada 4, & 13
Pasangan yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang pandai, suka bergaul dan mudah berubah pendapat. Dia seringkali tidak yakin dengan diri sendiri.Dalam soal cinta, dia tergolong pasangan yang mata keranjang dan suka bertukar-tukar partner. Sifat ini membuatkan orang tidak suka apa lagi untuk bersimpati dengannya. Dia sering bersifat dingin kepada orang lain kerana menganggap orang lain merupakan faktor penyebab timbulnya masalah. Tapi dia memiliki sifat kelakar, mudah ketawa dan kadangkala bersikap keanak-anakkan.


Tarikh Lahir pada 5 & 17
Yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang optimis, bercita-cita tinggi dan punya kecederungan untuk berprestasi. Namun begitu dia adalah seorang yang berwatak keras dan apa yang diinginkan selalunya dipenuhi.Memandangkan sesuatu selalunya dari segi yang menguntungkan.Tapi sayangnya dia suka menganggap remeh pada orang lain.Dalam soal cinta, berhati-hatilah kerana dia suka bertukar-tukar pasangan.

Tarikh Lahir pada 6, 14 & 27
Dia adalah seorang pasangan yang tidak mahu kalah dan pantang menyerah. Kejujuran dan keadilan merupakan sifat yang membuatkan dia disegani.Dalam soal cinta dia ingin memberi yang terbaik kepada orang yang dicintainya.Namun begitu harga dirinya terlalu tinggi sehingga dia tidak pernah mengerti mengapa seseorang itu menolak kebaikannya.

Tarikh Lahir pada 7, 28 & 31
Dia adalah seorang yang bersifat terbuka berterus terang & jujur.Namun dia mudah sekali terpengaruh dan ingin mencapai sesuatu itu dengan cara mudah. Cinta baginya sering diertikan sebagai pengisi masa lapang. Semasa bercinta dia sangat berhati-hati dan suka sekali merayu dan kalau pasangannya curang dia dengan mudah meninggalkannya.

Tarikh Lahir pada 8 & 23
Dia bersifat peramah dan mudah perasa. Kepada teman-teman dia bersifat lembut & bijaksana. Namun begitu dia tersisih dari teman- teman kerana rasa rendah diri yang terlalu menebal. Dia memerlukan suasana yang seimbang baik sewaktu berfikir mahupun dalam kehidupan seharian.Kelemahan yang paling menonjol ialah gugup dan selalu dihantui perasaan khuatir tetapi dia adalah seorang yang penjimat. Dalam urusan cinta, dia seorang yang tabah dan rela berkorban.

Tarikh Lahir pada 10, 16 & 21
Suka bekerja keras,memiliki nafsu yang tinggi dalam usaha mencapai cita-citanya.Dalam pergaulan sehari-hari dia merupakan orang yang mudah tersinggung.Namun begitu dia seorang yang jujur & tabah dalam menghadapi persoalan.Soal cinta dia sangat setia dan sebab itulah dia mudah disenangi. Tapi dia seorang yang terlalu cemburu. Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat dia merupakan orang yang paling jahat.

Tarikh Lahir pada 12 & 19
Orang yang lahir pada tarikh ini memiliki sifat suka dipuji.Dia berharap setiap orang akan menganggapnya sebagai juara. Pada dasarnya dia suka berdandan dan berpakaian rapi.Kerana itu dia sering membelanjakan wangnya untuk menunjukan penampilannya.Dalam kehidupan sehari-hari dia adalah pasangan yang disegani kerana bakat kepimpinannya.Sifatnya yang bijaksana membuatkan dia disegani dalam pergaulan.Dalam urusan cinta, dia adalah pasangan yang sangat susah untuk dipercayai.


Tarikh Lahir pada 15, 20 & 26
Jangan mengharapkan sifat romantis dari pasangan yang lahir pada tarikh ini.Dia tergolong dalam orang yang kurang serius, bersikap bodoh dalam menghadapi sesuatu. Namun begitu dia selalu bersikap penuh pengertian bila menghadapi sesuatu masalah. Dia sangat benci pada perkara-perkara yang berbau keributan terutama yang menimbulkan huru-hara. Dalam hal percintaan dia menuntut untuk lebih diberi perhatian tapi dia jarang mengambil berat pada pasangannya. Namun begitu sikapnya disenangi oleh kawan-kawan.

Tarikh Lahir pada 22 & 25
Wataknya paling susah untuk dimengertikan. Kadangkala dia disukai kerana kebaikannya dan kadangkala dia dibenci kerana perbuatannya.Namun buat teman-teman dia merupakan orang penuh pengertian. Dalam pelbagai situasi dia lebih suka merendahkan diri jarang sekali mahu menonjolkan kelebihannya pada orang lain. Pasangan jenis ini terkenal sebagai perayu dan sebab itulah dia diberi jolokan seniman
asmara.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...