Fenomena menjelang Hari Raya ^^

Salam Ramadhan ke - 25 semua . Holla ^^ . Banyak hari dah tak jenguk blog ni sebab busy dengan kelas . Huhu . Yup , semua dah selesai and sekarang most of the status on Facebook , Twitter , etc is " home sweet home" " I'm coming home" . Finee ! I'm not yet ! Huhu . Tomorrow baru aku balik . Huu . Ok , let's straight to the point . Apa benda aku nak cakap sebenarnya merujuk kepada tajuk aku tu kan ? Hihi . Perkara - perkara biasa yang semua umat akan buat menjelang Hari Raya Aidilfitri . ^^

1 - Kuih raya 
Ini memang perkara wajib lah dan biasanya yang sibuk - sibuk pasal kuih raya bagai ni of course la kaum Hawa a.k.a perempuan yang feminine dan comel - comel gitu kan . Huhu . Memang dalam kepala tu , duk memikir je memanjang kuih ape lah aku nak buat tahun ni kan . Hoho . Lepas tu of course lah akan sibuk dengan perkakas dan bahan - bahan nak buat kuihnya lah kan. Tak cukup dengan tu , habis pulak almari digeledah cari buku - buku resepi kuih - kuih raya kan . =D Hihi . Itu kalau yang memang jenis rajin nak buat kuih lah . Sebabnya , kuih raya zaman sekarang ni ada 2 jenis @ cara : Kuih raya buatan sendiri & kuih raya tunjuk - tunjuk . Kuang3 . Bagi yang kuih raya tunjuk - tunjuk pulak , ke hulu ke hilir dengan pamphlet jenis - jenis kuih raya yang dijual . Hoho . Survey sana , survey sini , tempah sana , tempah sini . Ye lah , lambat tempah nanti tak ada kuih raya okay ! Huhu .

Tart Jem memang kuih main favorite aku time raya. :)
2 - Sepersalinan raya
Ehem ! Ini memang satu perkara wajib dah bila menjelang hari raya . Sebulan sebelum puasa lagi dah beli kain siap - siap nak tempah buat baju raya . Paling tak pun , memang dah planning siap baju raya nak warna apa . Raya pertama warna itu , raya ke dua warna ini , raya ke tiga warna yang ni , raya ke empat warna ni lah pulak dan berlarutan sampai raya ke tujuh atau mungkin ke 30 . Who knows kann . Untunglarr boleh raya lelame . Kitorang ni sampai raya ke tiga je dapat . T.T Lepas tu yang dikatakan sepersalinan ni adalah merujuk kepada tudung lagi , shawl , kasut , heel , wedges dan segala benda yang dirasakan wajib ada di hari lebaran nanti . Time ni lah dekat wall facebook penuh dengan gambar tagged promosi persalinan dan accessories sempena hari raya . Memang frustrated menonggeng lah kalau tak ambik peluang beli semua sale - sale tu kannn . Kihkihkih . Untung lah banyakk duit . * Tak jeles , tak jeles* Huhu .

3 - Lagu raya
Ni pun satu fenomena jugak . Paling best bila hari first puasa lagi dah dengar lagu raya especially dekat malls, shopping complex lah kan . Bila dah masuk puasa ke 15 hari tu , memang lagi menjadi - jadi lah kan . pergi sana lagu raya , pergi sini lagu raya . Haih! Aku paling suka lagu raya Balik Kampung Sudirman . Hehe . Tapi lagu tu aku layan time aku belajar and stay hostel yang jauh dari rumah time dolu - dolu lah . Sekarang ni duduk universiti yang sekangkang kera je dengan rumah , memang tak rasa feel hape pun bila dengar lagu raya . =.= 

4 - Kad raya , wishes of Hari Raya
Kad raya ? Oh , sweet . Hehe . Dalam masa sekarang ni , aku tak dapat lagi lah kad raya yang dikirim terus ke alamat rumah aku melalui posmen kan ... Melainkan kad raya dan lagu raya melalui Facebook applications tu je . Huhu . Zaman dah makin canggih kann . Nampaknya tahun ni aku beli sendiri je lah kad raya banyak - banyak lepas tu tampal @ gantung dekat dinding dekat dengan meja makan sebagai hiasan . Ye lah , dalam usaha nak menaikkan suasana raya dekat rumah kannn . Huhu . Dan pada masa menjelang Hari Raya ni lah inbox message akan full dengan mesej - mesej kreatif utk ucapan Hari Raya . 

Pattern kad raya favorite time sekolah dulu. :)
5 - Duit RM1
Hehe . Ini paling comel . Bagi yang dah berkemampuan nak menghulur duit raya tu , bila menjelang je Hari Raya mesti dah sibuk - sibuk pergi bank untuk tukarkan RM50 atau RM100 kepada RM1 banyak - banyak sebab nak kasi budak - budak yang datang beraya dekat rumah nanti kan . Huaa . Rindu nak jadi budak - budak dan round satu kampung kutip duit raya . :') 

RM1 di zaman kanak - kanak adalah amat bernilai. :)

6 - Balik Kampung
Ok , sebenarnya ini yang aku nak tulis pun . Hahaha . Bila menjelang Hari Raya of course lah semua warga kota mahu pun warga kampung yang tak berapa nak kampung kedudukannya akan berpusu - pusu pulang ke kampung . It can't be denied anymore that celebrating Eid at the village is more fun! Hehe . Dan jalan raya - jalan raya juga kebanyakannya akan mengalami kesesakan lalulintas yang maha dahsyat . Tiket - tiket bas , train mahu pun flight ( tak berapa pasti ) akan sold out . Students yang jauh di perantauan tu , kalau lambat beli tiket memang beraya dekat kampus aje lah ye . =D


7 - Nahas
Ni lah fenomena paling seram sekali bila menjelang Hari Raya . Ye lah , semuanya excited kan nak balik kampung , jumpa saudara - mara semua and sambut Hari Raya kan sampai kadang - kadang dah tak utamakan keselamatan diri dah . Apa pun , macam mana gembira sekali pun , ingatlah keselamatan diri dan orang yang tersayang . Biar lambat asal selamat . Pandu cermat jiwa selamat . :)

Jangan lupa baca doa naik kenderaan . :)


Pesanan si pemilik blog :


Terima Kasih sudi jadi follower blog tak seberapa ni .
Sudi baca entries dalam blog ni yang memang tak pernah seberapa .
Semoga Lebaran kali ini memberikan 1001 keceriaan dalam hidup.

Jangan lupa bayar zakat fitrah . :) 
Hehe



No comments:

Fenomena menjelang Hari Raya ^^

Salam Ramadhan ke - 25 semua . Holla ^^ . Banyak hari dah tak jenguk blog ni sebab busy dengan kelas . Huhu . Yup , semua dah selesai and sekarang most of the status on Facebook , Twitter , etc is " home sweet home" " I'm coming home" . Finee ! I'm not yet ! Huhu . Tomorrow baru aku balik . Huu . Ok , let's straight to the point . Apa benda aku nak cakap sebenarnya merujuk kepada tajuk aku tu kan ? Hihi . Perkara - perkara biasa yang semua umat akan buat menjelang Hari Raya Aidilfitri . ^^

1 - Kuih raya 
Ini memang perkara wajib lah dan biasanya yang sibuk - sibuk pasal kuih raya bagai ni of course la kaum Hawa a.k.a perempuan yang feminine dan comel - comel gitu kan . Huhu . Memang dalam kepala tu , duk memikir je memanjang kuih ape lah aku nak buat tahun ni kan . Hoho . Lepas tu of course lah akan sibuk dengan perkakas dan bahan - bahan nak buat kuihnya lah kan. Tak cukup dengan tu , habis pulak almari digeledah cari buku - buku resepi kuih - kuih raya kan . =D Hihi . Itu kalau yang memang jenis rajin nak buat kuih lah . Sebabnya , kuih raya zaman sekarang ni ada 2 jenis @ cara : Kuih raya buatan sendiri & kuih raya tunjuk - tunjuk . Kuang3 . Bagi yang kuih raya tunjuk - tunjuk pulak , ke hulu ke hilir dengan pamphlet jenis - jenis kuih raya yang dijual . Hoho . Survey sana , survey sini , tempah sana , tempah sini . Ye lah , lambat tempah nanti tak ada kuih raya okay ! Huhu .

Tart Jem memang kuih main favorite aku time raya. :)
2 - Sepersalinan raya
Ehem ! Ini memang satu perkara wajib dah bila menjelang hari raya . Sebulan sebelum puasa lagi dah beli kain siap - siap nak tempah buat baju raya . Paling tak pun , memang dah planning siap baju raya nak warna apa . Raya pertama warna itu , raya ke dua warna ini , raya ke tiga warna yang ni , raya ke empat warna ni lah pulak dan berlarutan sampai raya ke tujuh atau mungkin ke 30 . Who knows kann . Untunglarr boleh raya lelame . Kitorang ni sampai raya ke tiga je dapat . T.T Lepas tu yang dikatakan sepersalinan ni adalah merujuk kepada tudung lagi , shawl , kasut , heel , wedges dan segala benda yang dirasakan wajib ada di hari lebaran nanti . Time ni lah dekat wall facebook penuh dengan gambar tagged promosi persalinan dan accessories sempena hari raya . Memang frustrated menonggeng lah kalau tak ambik peluang beli semua sale - sale tu kannn . Kihkihkih . Untung lah banyakk duit . * Tak jeles , tak jeles* Huhu .

3 - Lagu raya
Ni pun satu fenomena jugak . Paling best bila hari first puasa lagi dah dengar lagu raya especially dekat malls, shopping complex lah kan . Bila dah masuk puasa ke 15 hari tu , memang lagi menjadi - jadi lah kan . pergi sana lagu raya , pergi sini lagu raya . Haih! Aku paling suka lagu raya Balik Kampung Sudirman . Hehe . Tapi lagu tu aku layan time aku belajar and stay hostel yang jauh dari rumah time dolu - dolu lah . Sekarang ni duduk universiti yang sekangkang kera je dengan rumah , memang tak rasa feel hape pun bila dengar lagu raya . =.= 

4 - Kad raya , wishes of Hari Raya
Kad raya ? Oh , sweet . Hehe . Dalam masa sekarang ni , aku tak dapat lagi lah kad raya yang dikirim terus ke alamat rumah aku melalui posmen kan ... Melainkan kad raya dan lagu raya melalui Facebook applications tu je . Huhu . Zaman dah makin canggih kann . Nampaknya tahun ni aku beli sendiri je lah kad raya banyak - banyak lepas tu tampal @ gantung dekat dinding dekat dengan meja makan sebagai hiasan . Ye lah , dalam usaha nak menaikkan suasana raya dekat rumah kannn . Huhu . Dan pada masa menjelang Hari Raya ni lah inbox message akan full dengan mesej - mesej kreatif utk ucapan Hari Raya . 

Pattern kad raya favorite time sekolah dulu. :)
5 - Duit RM1
Hehe . Ini paling comel . Bagi yang dah berkemampuan nak menghulur duit raya tu , bila menjelang je Hari Raya mesti dah sibuk - sibuk pergi bank untuk tukarkan RM50 atau RM100 kepada RM1 banyak - banyak sebab nak kasi budak - budak yang datang beraya dekat rumah nanti kan . Huaa . Rindu nak jadi budak - budak dan round satu kampung kutip duit raya . :') 

RM1 di zaman kanak - kanak adalah amat bernilai. :)

6 - Balik Kampung
Ok , sebenarnya ini yang aku nak tulis pun . Hahaha . Bila menjelang Hari Raya of course lah semua warga kota mahu pun warga kampung yang tak berapa nak kampung kedudukannya akan berpusu - pusu pulang ke kampung . It can't be denied anymore that celebrating Eid at the village is more fun! Hehe . Dan jalan raya - jalan raya juga kebanyakannya akan mengalami kesesakan lalulintas yang maha dahsyat . Tiket - tiket bas , train mahu pun flight ( tak berapa pasti ) akan sold out . Students yang jauh di perantauan tu , kalau lambat beli tiket memang beraya dekat kampus aje lah ye . =D


7 - Nahas
Ni lah fenomena paling seram sekali bila menjelang Hari Raya . Ye lah , semuanya excited kan nak balik kampung , jumpa saudara - mara semua and sambut Hari Raya kan sampai kadang - kadang dah tak utamakan keselamatan diri dah . Apa pun , macam mana gembira sekali pun , ingatlah keselamatan diri dan orang yang tersayang . Biar lambat asal selamat . Pandu cermat jiwa selamat . :)

Jangan lupa baca doa naik kenderaan . :)


Pesanan si pemilik blog :


Terima Kasih sudi jadi follower blog tak seberapa ni .
Sudi baca entries dalam blog ni yang memang tak pernah seberapa .
Semoga Lebaran kali ini memberikan 1001 keceriaan dalam hidup.

Jangan lupa bayar zakat fitrah . :) 
Hehe



No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...