Jenis - jenis kawan dalam dunia!

Holla^^ Salam Syawal buat semua . Hehe . Ok , tajuk entry melebih selalu . Kawan . Antara yang paling penting dalam hidup kita , lepas family . Dekat sekolah, kampus , kelas , bilik , toilet (eh?) kawan lah segala - galanya . ^^ Pendek kata , di mana - mana pun , dengan kawan . BFF lah katakan . *sigh

Percaya atau tak , orang yang kita selalu pilih untuk jadi kawan kita, kebiasaannya mempunyai characteristics (heh?) atau pun mesti kena ada iras - iras sikap , habit atau perangai dia yang sama atau mirip dengan kita . Dalam erti kata lain , nak jadi kawan kena ada chemistry . *kelas kau jah.  Pendek kata, kalau orang tu contra dengan kita , memang tak kan jadi kawan lah . Kalau kawan pun , biasa - biasa je lah . Ibarat kenal tak kena mcm tu lah kannn . *sigh lagi. Pendek kata, kawan itu ibarat cermin kepada dirimu . Macam mana kawan kau, macam tu lah kau . *tak semestinya lah wey. Eh pulak ? Kata BFF . Mesti lah sama kan ? Kalau BFF I tu hot , I lagiii hott !! * sigh dgn mata juling.

Kalau kawan yang tak ada chemistry atau persamaan dgn kita , biasanya persahabatan tu tak kan berjaya . Dalam kata mudah , kalau tak 'kamcheng' (betul ke aku eja? Belasah je la jah) memang takk lahhh payah lah nak jadi kawan . Mcm mana nak jadi kawan kalau asyik x sependapat ? Ye lah , kau cakap A , kawan kau cakap B , tapi konon nak buat sesama jugak . BFF kannn !! Hidup mati setia bersama *sigh lagi. Tapi realitinya , kawan ketawa mudah dicari , kawan menangis kau tinggal lah sorang - sorang. Tak kuasa aku nak melayan . *BFF kan !-.-



Jenis - jenis kawan yang kita boleh dapat di pasaran dunia :

1. Money friends
Ehem . Pelik je pulak nama jenis kawan yang ini kan . Huehue . Kawan kategori ni adalah jenis kawan yang memang-sah-lagi-sahih dan terang-tang-tang lah memang kawan APA PUN TAK BOLEH! Kawan jenis ni adalah kawan yang langsung tak faham sebab apa dia perlukan kawan . Bagi dia, selagi kau boleh bagi benefits dekat dia , selagi tu lah dia kawan kau. Erm, dalam bahasa mudahnya, sebenarnya dia tak nak pun kawan dengan kau , tapi dia kawan dengan duit kau. *sigh. Kawan jenis ni senang je nak detect. Menjadi kebiasaan bagi golongan kawan ini memilih kawan. Kawan bagi dia adalah kawan yang ada duit, orang berada atau pun sekurang - kurangnya setaraf atau tinggi sikit taraf dari dia. No money, no friends! Materialistik punya kawan. >_<


2. Hot friends
Hot and spicy. :p Kuang3 . Kawan mcm ni pulak selalunya yang ala-ala dan bajet hot chicken girls gitu . Kalau perempuan lah. Kalau lelaki apa pulak eh? Hot guys? Erk! Geli youu . Mcm gays je bunyik nyeww. :p Selalunya lah kan , kawan jenis ni , pun kategori memilih kawan jugak . Kalau dia rasa diri dia cantik lah kan , dia je lah rasa padahal tak cantik mana pun  dia akan kawan dengan orang yang cantik - cantik juga . Selalunya akan form group lah kan . Mcm geng totally spies . (eh?) Kuang3 . :p  

Hot kerrr ??? -.-

3. Busuk hati friends
Neno neno neno . Haha . Ni jenis kawan yang paling laku sekali di pasaran dunia sekarang . Hotsetuuuufff! 
-.- Tahukah anda , kadang - kadang orang yang menjadi kepercayan kita lah sebenarnya yang akan mengkhianati kita. Sebab tu nak percaya kan orang , berpada - pada . :)  Manusia ni rambut sama hitam , hati lain - lain. Sedangkan haruan pun makan anak . (eh?) Kawan jenis ni adalah orang yang jenis lebih suka melihat kesusahan orang lain. Senang terjemah *heh! jenis kawan yang tak boleh tengok kawan senang lah. Mereka ini adalah jenis kawan yang ada PhD stand for perasaan hasad DENGKI. Kalau boleh , orang tak boleh lebih dari dia. Dari aspek apa pun. *wah - wah ini macam pun ada ka? Pergi hidup dekat Pluto lah woi! Boleh lah semua kau yang lebih. Sorang - sorang kan . -.-

4. Secrets mariii friends
Heh! Kategori ni pulak adalah kategori kawan yang mukanya ibarat tepung talam . (eh?) Muka bertalam - talam. Lebih mudah , jenis kawan yang memang berkawan sebab ada agenda tertentu. Ada udang di sebalik mee udang. Kawan jenis ni adalah orang yang suka menyibuk tepi kain orang sebenarnya . Contohnya, dia kawan dengan kau sebenarnya sebab dia nak korek rahsia dari kau. Maybe dia nak korek rahsia dekat mana kau beli selipar jamban kau yang cantik dari selipar jamban dia tu ke . Please lah! *Don't take it seriously pulak. Contoh je . No offence and no comment! Buwek! *muntah hijau lumut. Jenis kawan mcm ni lah yang paling bahaya sebab kawan jenis ni lah yang selalunya kawan makan kawan . Gunting dalam lipatan . Mayat dalam keranda . (hah???) 

5. Setia kawan
:) Sebenarnya , ni lah jenis kawan yang kita cari dalam erti persahabatan . Kawan yang sudi berkawan dgn kita seikhlasnya tanpa sebab . Bukan sebab kita anak orang berada , anak Dato' , panglima , atau raja sekali pun. Bukan sebab rupa paras kita atau harta benda kita . Ye lah , mentang - mentang aku ada kereta , tiba - tiba ja semua jadi kawan aku kan . -.- Oh , itu contoh sahaja . Aku tak ada kereta hatta basikal sekalipun aku masih tak mampu miliki . :'( Mesti orang tak nak kawan aku lepas ni . :p Hehe . Kawan yang benar - benar kawan adalah kawan yang selalu di sisi kita , susah , senang , gelak , tangis. Walau dalam apa jua keadaan , dia tetap kawan kita . :) Kawan yang baik adalah kawan yang bila kita bercerita, dia sudi menjadi pendengar setia, bila kita berduka, dia sudi menjadi penghibur , ketika kita susah, dia sudi menjadi pendorong dan ketika kita alpa , dia sudi mengingatkan. :)


P/s : Berkawan biar beribu , bercinta biar satu . :) Musuh ? Biar non - ado . Hihi

No comments:

Jenis - jenis kawan dalam dunia!

Holla^^ Salam Syawal buat semua . Hehe . Ok , tajuk entry melebih selalu . Kawan . Antara yang paling penting dalam hidup kita , lepas family . Dekat sekolah, kampus , kelas , bilik , toilet (eh?) kawan lah segala - galanya . ^^ Pendek kata , di mana - mana pun , dengan kawan . BFF lah katakan . *sigh

Percaya atau tak , orang yang kita selalu pilih untuk jadi kawan kita, kebiasaannya mempunyai characteristics (heh?) atau pun mesti kena ada iras - iras sikap , habit atau perangai dia yang sama atau mirip dengan kita . Dalam erti kata lain , nak jadi kawan kena ada chemistry . *kelas kau jah.  Pendek kata, kalau orang tu contra dengan kita , memang tak kan jadi kawan lah . Kalau kawan pun , biasa - biasa je lah . Ibarat kenal tak kena mcm tu lah kannn . *sigh lagi. Pendek kata, kawan itu ibarat cermin kepada dirimu . Macam mana kawan kau, macam tu lah kau . *tak semestinya lah wey. Eh pulak ? Kata BFF . Mesti lah sama kan ? Kalau BFF I tu hot , I lagiii hott !! * sigh dgn mata juling.

Kalau kawan yang tak ada chemistry atau persamaan dgn kita , biasanya persahabatan tu tak kan berjaya . Dalam kata mudah , kalau tak 'kamcheng' (betul ke aku eja? Belasah je la jah) memang takk lahhh payah lah nak jadi kawan . Mcm mana nak jadi kawan kalau asyik x sependapat ? Ye lah , kau cakap A , kawan kau cakap B , tapi konon nak buat sesama jugak . BFF kannn !! Hidup mati setia bersama *sigh lagi. Tapi realitinya , kawan ketawa mudah dicari , kawan menangis kau tinggal lah sorang - sorang. Tak kuasa aku nak melayan . *BFF kan !-.-



Jenis - jenis kawan yang kita boleh dapat di pasaran dunia :

1. Money friends
Ehem . Pelik je pulak nama jenis kawan yang ini kan . Huehue . Kawan kategori ni adalah jenis kawan yang memang-sah-lagi-sahih dan terang-tang-tang lah memang kawan APA PUN TAK BOLEH! Kawan jenis ni adalah kawan yang langsung tak faham sebab apa dia perlukan kawan . Bagi dia, selagi kau boleh bagi benefits dekat dia , selagi tu lah dia kawan kau. Erm, dalam bahasa mudahnya, sebenarnya dia tak nak pun kawan dengan kau , tapi dia kawan dengan duit kau. *sigh. Kawan jenis ni senang je nak detect. Menjadi kebiasaan bagi golongan kawan ini memilih kawan. Kawan bagi dia adalah kawan yang ada duit, orang berada atau pun sekurang - kurangnya setaraf atau tinggi sikit taraf dari dia. No money, no friends! Materialistik punya kawan. >_<


2. Hot friends
Hot and spicy. :p Kuang3 . Kawan mcm ni pulak selalunya yang ala-ala dan bajet hot chicken girls gitu . Kalau perempuan lah. Kalau lelaki apa pulak eh? Hot guys? Erk! Geli youu . Mcm gays je bunyik nyeww. :p Selalunya lah kan , kawan jenis ni , pun kategori memilih kawan jugak . Kalau dia rasa diri dia cantik lah kan , dia je lah rasa padahal tak cantik mana pun  dia akan kawan dengan orang yang cantik - cantik juga . Selalunya akan form group lah kan . Mcm geng totally spies . (eh?) Kuang3 . :p  

Hot kerrr ??? -.-

3. Busuk hati friends
Neno neno neno . Haha . Ni jenis kawan yang paling laku sekali di pasaran dunia sekarang . Hotsetuuuufff! 
-.- Tahukah anda , kadang - kadang orang yang menjadi kepercayan kita lah sebenarnya yang akan mengkhianati kita. Sebab tu nak percaya kan orang , berpada - pada . :)  Manusia ni rambut sama hitam , hati lain - lain. Sedangkan haruan pun makan anak . (eh?) Kawan jenis ni adalah orang yang jenis lebih suka melihat kesusahan orang lain. Senang terjemah *heh! jenis kawan yang tak boleh tengok kawan senang lah. Mereka ini adalah jenis kawan yang ada PhD stand for perasaan hasad DENGKI. Kalau boleh , orang tak boleh lebih dari dia. Dari aspek apa pun. *wah - wah ini macam pun ada ka? Pergi hidup dekat Pluto lah woi! Boleh lah semua kau yang lebih. Sorang - sorang kan . -.-

4. Secrets mariii friends
Heh! Kategori ni pulak adalah kategori kawan yang mukanya ibarat tepung talam . (eh?) Muka bertalam - talam. Lebih mudah , jenis kawan yang memang berkawan sebab ada agenda tertentu. Ada udang di sebalik mee udang. Kawan jenis ni adalah orang yang suka menyibuk tepi kain orang sebenarnya . Contohnya, dia kawan dengan kau sebenarnya sebab dia nak korek rahsia dari kau. Maybe dia nak korek rahsia dekat mana kau beli selipar jamban kau yang cantik dari selipar jamban dia tu ke . Please lah! *Don't take it seriously pulak. Contoh je . No offence and no comment! Buwek! *muntah hijau lumut. Jenis kawan mcm ni lah yang paling bahaya sebab kawan jenis ni lah yang selalunya kawan makan kawan . Gunting dalam lipatan . Mayat dalam keranda . (hah???) 

5. Setia kawan
:) Sebenarnya , ni lah jenis kawan yang kita cari dalam erti persahabatan . Kawan yang sudi berkawan dgn kita seikhlasnya tanpa sebab . Bukan sebab kita anak orang berada , anak Dato' , panglima , atau raja sekali pun. Bukan sebab rupa paras kita atau harta benda kita . Ye lah , mentang - mentang aku ada kereta , tiba - tiba ja semua jadi kawan aku kan . -.- Oh , itu contoh sahaja . Aku tak ada kereta hatta basikal sekalipun aku masih tak mampu miliki . :'( Mesti orang tak nak kawan aku lepas ni . :p Hehe . Kawan yang benar - benar kawan adalah kawan yang selalu di sisi kita , susah , senang , gelak , tangis. Walau dalam apa jua keadaan , dia tetap kawan kita . :) Kawan yang baik adalah kawan yang bila kita bercerita, dia sudi menjadi pendengar setia, bila kita berduka, dia sudi menjadi penghibur , ketika kita susah, dia sudi menjadi pendorong dan ketika kita alpa , dia sudi mengingatkan. :)


P/s : Berkawan biar beribu , bercinta biar satu . :) Musuh ? Biar non - ado . Hihi

No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...