Asasi Undang - Undang

Holla ^^ Tadi tengah menggodek - godek blog ni, tengok banyak jugak keyword pasal asasi undang - undang masuk dalam blog ni. Mengapakah? Oh, mungkin bebudak asasi sekarang ni semua dah nak final or dah dapat kemasukan untuk penempatan via UPU? Ceh, aku blur kejap. Sebab aku sekarang tengah heaven cuti semester dekat rumah. Wahaha. By the way, for those yang nak final tu i wish you all the best of luck including my DEBAB! Tehehe. Oh, untuk yang bakal melanjutkan pelajaran ke menara gading untuk bulan September ni, welcome to new world! World of assignments and stress! Enjoy!! Hahaha. :p

Sebelum ni, memang aku dalam Asasi Undang - Undang under UiTM dekat UiTM Merbok, Kedah. Oh, apa yang best tentang asasi adalah anda akan diberikan elaun for free oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) for the whole semester. So, no need to worry much about PTPTN and whatever. -.-" Macam masa aku dulu, asasi UiTM is for one and a half year means ada 3 semester tapi junior starting from 2011, diorang just ada 2 semester sahaja which means just only one year. So, dengar macam heaven tapi aku tengok macam menderita je. Wahahaha. Ehem, kalau tak silap dah ada perubahan especially dalam subjek untuk Asasi Undang - Undang. Kalau time aku dulu, kitorang just belajar subjek law and BEL (English) but the juniors, diorang dah belajar CTU (macam subjek agama sikit).

Oh ya, benda yang tak ramai bakal pelajar untuk Asasi Undang - Undang UiTM tahu including me!! before masuk belajar adalah anda tak akan dapat sambung ke BLS (Bachelor in Legal Study) sampai lah anda dapat Band 4 in MUET. I bet everyone knows what is MUET, kan? Malaysian University English Test. Yup, syarat untuk sambung dalam jurusan undang - undang ke peringkat Ijazah di bawah UiTM adalah dengan mendapat Band 4 dalam MUET dan of course CGPA 3.0 above.

Erm, walau bagaimanapun, tak payah lah terlalu risau. Muet kan boleh ulang banyak kali as long korang tak tamat lagi Asasi tu. Tapi, kalau rezeki tak berpihak pada korang, means still tak dapat Band 4 sampai ke penamatnya, korang still boleh mohon untuk sambung di universiti lain dalam apa - apa kos sekalipun. Macam aku. Wahaha. Means, let say korang dah tak minat nak sambung LAW kan, korang nak mintak kos lain pulak, korang still boleh mintak sama ada nak stay dekat UiTM tapi dalam kos lain or apply universiti lain. So, korang yang menentukan hala tuju korang selepas tu. :).

Tu je lah kot. Tak tahu dah nak cerita apa lagi. Apa pun, I love Asasi Undang - Undang sebab best. Hehehe. 

13 comments:

Anonymous said...

hai. i nak tanya,adik i ni lepasan diploma in banking. n muet dia dapat band 5 n pointer dpt 3.8. boleh ke dia amik ijazah dlm undang2?

generasi hebat said...

Salam.
saya nak tanya ni.
uitm ni menyediakan undang2 syariah tak?
terima kasih ya.

iena_mieyna ^^ said...

@generasi hebat uitm x ada undang2 syariah. tp, blh amik syariah bila dah tamatkan ijazah sarjana muda undang2..

Anonymous said...

assalamualaikum kak.. sye tengah menunggu keputusan borang upu. klu sye dpt diploma perakaunan dan tak dpt asasi undangx2 bleh tak sye sambung degree in law lpas habis diploma perakaunan?

iena_mieyna ^^ said...

@Anonymous erm.. ikot rezeki.. kalau dapat asasi undang2 lebih cerah peluang nak sambung degree law.. :)

sandae subly's said...

salam ;)

na tumpang tanya, susah ke na masuk asasi undang2? sebab saya budak sains stream and saya na sangat pursue law nanti.

Nujiliyana said...

hai kak. nak tanya, kalau macam saya yang dapat result biasa biasa je. score bagus utk sejarah tapi english a- agak agak saya dapat tak asasi law uitm ni? btw, first choice kat upu. hehe

CastWriter86 said...

Info yang sangat berguna. Terima kasih.

ichimaru gin said...

slm akak, boleh sambung tesl tak nnti degree kalau masuk asasi law?

TheNaiena said...

@ichimaru gin insyallah boleh dik.. akak foundation law skrg degree pendidikan.. hee :)

mimi complicated said...

salam..akak,ade x lg nota2 sem 2 asasi undang2?

TheNaiena said...

@mimi complicated utk subjek apa ye?

mimi complicated said...

klu blh nk semua subjek utk sem 2..eco009,law037,law039,law087 dgn law088..

Asasi Undang - Undang

Holla ^^ Tadi tengah menggodek - godek blog ni, tengok banyak jugak keyword pasal asasi undang - undang masuk dalam blog ni. Mengapakah? Oh, mungkin bebudak asasi sekarang ni semua dah nak final or dah dapat kemasukan untuk penempatan via UPU? Ceh, aku blur kejap. Sebab aku sekarang tengah heaven cuti semester dekat rumah. Wahaha. By the way, for those yang nak final tu i wish you all the best of luck including my DEBAB! Tehehe. Oh, untuk yang bakal melanjutkan pelajaran ke menara gading untuk bulan September ni, welcome to new world! World of assignments and stress! Enjoy!! Hahaha. :p

Sebelum ni, memang aku dalam Asasi Undang - Undang under UiTM dekat UiTM Merbok, Kedah. Oh, apa yang best tentang asasi adalah anda akan diberikan elaun for free oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) for the whole semester. So, no need to worry much about PTPTN and whatever. -.-" Macam masa aku dulu, asasi UiTM is for one and a half year means ada 3 semester tapi junior starting from 2011, diorang just ada 2 semester sahaja which means just only one year. So, dengar macam heaven tapi aku tengok macam menderita je. Wahahaha. Ehem, kalau tak silap dah ada perubahan especially dalam subjek untuk Asasi Undang - Undang. Kalau time aku dulu, kitorang just belajar subjek law and BEL (English) but the juniors, diorang dah belajar CTU (macam subjek agama sikit).

Oh ya, benda yang tak ramai bakal pelajar untuk Asasi Undang - Undang UiTM tahu including me!! before masuk belajar adalah anda tak akan dapat sambung ke BLS (Bachelor in Legal Study) sampai lah anda dapat Band 4 in MUET. I bet everyone knows what is MUET, kan? Malaysian University English Test. Yup, syarat untuk sambung dalam jurusan undang - undang ke peringkat Ijazah di bawah UiTM adalah dengan mendapat Band 4 dalam MUET dan of course CGPA 3.0 above.

Erm, walau bagaimanapun, tak payah lah terlalu risau. Muet kan boleh ulang banyak kali as long korang tak tamat lagi Asasi tu. Tapi, kalau rezeki tak berpihak pada korang, means still tak dapat Band 4 sampai ke penamatnya, korang still boleh mohon untuk sambung di universiti lain dalam apa - apa kos sekalipun. Macam aku. Wahaha. Means, let say korang dah tak minat nak sambung LAW kan, korang nak mintak kos lain pulak, korang still boleh mintak sama ada nak stay dekat UiTM tapi dalam kos lain or apply universiti lain. So, korang yang menentukan hala tuju korang selepas tu. :).

Tu je lah kot. Tak tahu dah nak cerita apa lagi. Apa pun, I love Asasi Undang - Undang sebab best. Hehehe. 

13 comments:

Anonymous said...

hai. i nak tanya,adik i ni lepasan diploma in banking. n muet dia dapat band 5 n pointer dpt 3.8. boleh ke dia amik ijazah dlm undang2?

generasi hebat said...

Salam.
saya nak tanya ni.
uitm ni menyediakan undang2 syariah tak?
terima kasih ya.

iena_mieyna ^^ said...

@generasi hebat uitm x ada undang2 syariah. tp, blh amik syariah bila dah tamatkan ijazah sarjana muda undang2..

Anonymous said...

assalamualaikum kak.. sye tengah menunggu keputusan borang upu. klu sye dpt diploma perakaunan dan tak dpt asasi undangx2 bleh tak sye sambung degree in law lpas habis diploma perakaunan?

iena_mieyna ^^ said...

@Anonymous erm.. ikot rezeki.. kalau dapat asasi undang2 lebih cerah peluang nak sambung degree law.. :)

sandae subly's said...

salam ;)

na tumpang tanya, susah ke na masuk asasi undang2? sebab saya budak sains stream and saya na sangat pursue law nanti.

Nujiliyana said...

hai kak. nak tanya, kalau macam saya yang dapat result biasa biasa je. score bagus utk sejarah tapi english a- agak agak saya dapat tak asasi law uitm ni? btw, first choice kat upu. hehe

CastWriter86 said...

Info yang sangat berguna. Terima kasih.

ichimaru gin said...

slm akak, boleh sambung tesl tak nnti degree kalau masuk asasi law?

TheNaiena said...

@ichimaru gin insyallah boleh dik.. akak foundation law skrg degree pendidikan.. hee :)

mimi complicated said...

salam..akak,ade x lg nota2 sem 2 asasi undang2?

TheNaiena said...

@mimi complicated utk subjek apa ye?

mimi complicated said...

klu blh nk semua subjek utk sem 2..eco009,law037,law039,law087 dgn law088..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...