Interview

Dah lama tak menaip dalam blog ni and this time, update pun sebab saja melepak lepas study. Fuh! Isnin ni je untuk final exam and I'm so nervous. Ceh, nervous lah konon padahal elok je duk rileks menghadap blog, Facebook, Twitter bagai. Huahua. Ok, entry ni di'update' sepantas kilat sebab tak boleh lelama. Nak pegi sambung membaca. Tadi tengah godek saja - saja blog ni tgk banyak betul keyword pasal gagal temuduga SPA. Fuuu. Tak apa, walaupun den tak pernah berjaya dalam temuduga tersebut, tapi ada lah jugak sikit tips yang boleh dikongsi hasil dari pemerhatian yang dilakukan lepas 3 kali pergi temuduga tu. Kali ke - 4 ni dapat lagi temuduga tu tapi tak pergi sebab dah dapat tempat dekat IPTA. Hee~

So, first thing first, bila dah dapat temuduga SPA ni, benda pertama yang kena buat adalah preparation untuk pergi temuduga. As all people know, temuduga kerja kerajaan is so not easy. Huhu. Untuk SPA ni, mostly soalan untuk ketiga - tiga kali interview yang aku pergi, walaupun dengan penemuduga yang berbeza but still, they asked the same question.

1. Kenalkan diri. Then, jawab lah kan. Introduce diri, nama penuh, bilangan adik - beradik, pekerjaan ayah,ibu, and part yang paling interviewer tu nak dengar is... latar belakang pendidikan korang. Sampai PMR je ke? Lps SPM ke? Matrik tapi lari keluar ke? and bla bla bla.

2. Kenapa pilih jawatan tersebut? Example, kalau dapat temuduga jururawat. Kenapa pilih jururawat?

3. Kalau tak dapat jururawat, dapat M.A, nak tak? Atau akan tolak tawaran tersebut. Soklan ni adalah untuk menguji kesungguhan korang je sebenarnya. Rata - rata kawan - kawan den yang dapat SPA ni, diorang jawab, 'Ye saya terima cik. Then pandai - pandai lah reka ayat yang agak sedap di pendengaran. Ngeh3

4. Apa tugas - tugas jururawat ni? Ok, ni kena lah membaca sikit sebelum pergi interview tu kan.

5. Then, dia akan bagi satu situasi yang korang kena selesaikan. Example, kalau M.A : Ada satu kemalangan, mangsa terperangkap dalam kereta yang terjunam masuk dalam sungai. Macam mana cara nak selamatkan mangsa tu? Kalau pembantu farmasi pulak : Bagi contoh ubat bla bla bla. Ni kena tau sikit - sikit pasal kimia and dunia farmasi lah.

6. Kalau tak dapat jawatan ni, apa yang korang akan buat?

And, as usual, selalunya golongan yang tak dapat peluang sambung belajar akan lebih diutamakan untuk dapat SPA ni. Tapi, kalau rezeki tak ke mana jugak kan. :)

1 comment:

feel pretty said...

hye. thnx info y awk bg. sy td bru jak lpas inteviu. ada satu ag sy nk tmbah. kpada siapa2 y d luar sna nk inteviu SPA uh, korang kna praktis cra bcakap y btol. x laju n x slow sgt. sy dah kna tgur td. sy bckp tlampau laju sgt kot..humm. mmg laju sgt..

Interview

Dah lama tak menaip dalam blog ni and this time, update pun sebab saja melepak lepas study. Fuh! Isnin ni je untuk final exam and I'm so nervous. Ceh, nervous lah konon padahal elok je duk rileks menghadap blog, Facebook, Twitter bagai. Huahua. Ok, entry ni di'update' sepantas kilat sebab tak boleh lelama. Nak pegi sambung membaca. Tadi tengah godek saja - saja blog ni tgk banyak betul keyword pasal gagal temuduga SPA. Fuuu. Tak apa, walaupun den tak pernah berjaya dalam temuduga tersebut, tapi ada lah jugak sikit tips yang boleh dikongsi hasil dari pemerhatian yang dilakukan lepas 3 kali pergi temuduga tu. Kali ke - 4 ni dapat lagi temuduga tu tapi tak pergi sebab dah dapat tempat dekat IPTA. Hee~

So, first thing first, bila dah dapat temuduga SPA ni, benda pertama yang kena buat adalah preparation untuk pergi temuduga. As all people know, temuduga kerja kerajaan is so not easy. Huhu. Untuk SPA ni, mostly soalan untuk ketiga - tiga kali interview yang aku pergi, walaupun dengan penemuduga yang berbeza but still, they asked the same question.

1. Kenalkan diri. Then, jawab lah kan. Introduce diri, nama penuh, bilangan adik - beradik, pekerjaan ayah,ibu, and part yang paling interviewer tu nak dengar is... latar belakang pendidikan korang. Sampai PMR je ke? Lps SPM ke? Matrik tapi lari keluar ke? and bla bla bla.

2. Kenapa pilih jawatan tersebut? Example, kalau dapat temuduga jururawat. Kenapa pilih jururawat?

3. Kalau tak dapat jururawat, dapat M.A, nak tak? Atau akan tolak tawaran tersebut. Soklan ni adalah untuk menguji kesungguhan korang je sebenarnya. Rata - rata kawan - kawan den yang dapat SPA ni, diorang jawab, 'Ye saya terima cik. Then pandai - pandai lah reka ayat yang agak sedap di pendengaran. Ngeh3

4. Apa tugas - tugas jururawat ni? Ok, ni kena lah membaca sikit sebelum pergi interview tu kan.

5. Then, dia akan bagi satu situasi yang korang kena selesaikan. Example, kalau M.A : Ada satu kemalangan, mangsa terperangkap dalam kereta yang terjunam masuk dalam sungai. Macam mana cara nak selamatkan mangsa tu? Kalau pembantu farmasi pulak : Bagi contoh ubat bla bla bla. Ni kena tau sikit - sikit pasal kimia and dunia farmasi lah.

6. Kalau tak dapat jawatan ni, apa yang korang akan buat?

And, as usual, selalunya golongan yang tak dapat peluang sambung belajar akan lebih diutamakan untuk dapat SPA ni. Tapi, kalau rezeki tak ke mana jugak kan. :)

1 comment:

feel pretty said...

hye. thnx info y awk bg. sy td bru jak lpas inteviu. ada satu ag sy nk tmbah. kpada siapa2 y d luar sna nk inteviu SPA uh, korang kna praktis cra bcakap y btol. x laju n x slow sgt. sy dah kna tgur td. sy bckp tlampau laju sgt kot..humm. mmg laju sgt..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...