Slim dengan baju raya!!

Hye hye dan hye!! Nampak tajuk?? Semangat je kan? Baru nak masuk minggu ke dua puasa dah cakap pasal raya. Ngee~ Ok, so apa dia yang slim dengan baju raya? Biasa lah, antara perasan atau tak perasan, bulan puasa sepatutnya boleh semakin kurus tapi ada ramai orang, lain pulak jadinya. Macam mana tak lain? Ye lah, siang memang tak boleh makan, tapi..... time berbuka? Masya Allah, makan tak hengattt. Lepas balik terawikh? Astaghfirullah, melantak lagiiiii.. Ye lah, makanan, kuih - muih yang berbuka tadi tak habis - habis lagi. Hewhew. Lepas tu? Tidoooo. Alahai. Pukul 4 pagi nanti bangun pulak untuk bersahur. Haaaa, cuba tengok? Betapa banyaknya masa kita peruntuk masa untuk makan di bulan puasa ni. So, tak hairanlah kalau ada yang naik berat time bulan puasa macam ni.

Amekkaw!!! Huhuhu. From: Google.

Hari raya pulak? Erm... tak payah cerita lah. Setahun sekali je menjelangnya pun. Lemang, rendang, ketupat, tart nenas, almond london semua tu mana nak dapat bulan - bulan lain selain hari raya, ye tak? Ya Allah, betapa banyaknya makan. Tak masuk lagi time ada jemputan open house! Hah! Lu fikirlah sendiri, bak kata Nabil. Adoyai...

Jadinya, mungkin ada something yang boleh membantu korang untuk tangani semua tu. Ye lah, barang yang baik kenalah kita kongsi dan hebah - hebahkan. Tak gitu? Hehe. Makanya, Adjustable Slimming Belt menawarkan korang dengan something yang so HOT! Tu dia, beria - ria je kan. Huhu. 

Adjustable Slimming Belt for woman. 

Kalau ada yang berminat tu, cepat - cepatlah ye! Sebabnya, tengah promosi sekarang ni. 60% diskaun! Harga asal adalah RM89 dan sekarang ni cuma RM37 sahaja. Untuk order, dan maklumat lebih lanjut, just klik je dekat gambar atas tu, ye tuan - tuan dan puan - puan. :)

Button Like dalam entry

Macam mana nak letak button Like Facebook dalam entry dekat blog? Ok, disebabkan aku dah berjaya melakukannya, hehehe *poyo* marilah kita bersama - sama berkongsi ilmu. 

Untuk meletakkan ini di entry anda, cara - caranya ialah : 
.
.
.

Ok, first step :

Go to dashboard ----> Edit HTML ----> Expand Widget templates

second step :

Press button Ctrl plus button F dekat keyboard korang tu dan cari ini
.
.
.
data: post.body

third step :

copy kod ni  (highlighted part)


then :

dah siap! Preview dan kalau dah jadi boleh save. :)

Astro nak bagi iPad free

Click picture for viewing the contest.

Astro on the go! Apa tu? Haa, bagi siapa yang tak tau lagi tu, korang tak tengok ke iklan dekat astro tu? Yang ada AC Mizal tu. Yang budak tu sedih tu time nak pergi tarawikh sebab takut terlepas astro tutor tv dia. Hehehe. Tengok tak? Tengok takkk? Nanti time iklan pergi usya ye... Heheh..

So, what's up dengan Astro on the go ni?? Dengan astro on the go ni korang boleh menang iPad you all! So, why not grab this chance kan? Mana tau korang punya rezeki ke bulan puasa macam ni, kan? Nanti hari raya boleh lah beraya dengan iPad baruuuu. Hehe.

Macam mana nak join contest? Korang boleh klik gambar di atas dan akan terus dibawa ke ruangan untuk contest tersebut. Check it out! :)



La Tahzan: Allah bersama kita


Bulan Ramadhan bulan yang penuh dengan keberkatan, pintu neraka di tutup dan pintu - pintu syurga dibuka. Ya Allah! Betapa mulianya bulan Ramadhan. Alhamdulillah kerana menjadi insan terpilih untuk masih bertemu Ramdhan kali ini...

You're going through something , you start wondering where Allah,
Remember, the teacher is always doing a test... :)

Manusia mana je yang tak pernah diduga, kan? Cuma yang membezakan kita, ujian itu sendiri dan cara kita menangani dan menghadapi ujian itu. Ada ujian yang kita mampu tangani, ada ujian yang mampu kita atasi tetapi, tiada ujian yang kita tak boleh hadapi... Sebab? Sebab setiap ujian yang Allah beri pada kita itu, dah pun ditapis sesuai dengan kemampuan kita.. Allah Maha Mengetahui.. :)


Sabar.. Hanya itu senjata yang terbaik.. Mengadu? Pada siapa lagi yang lebih memahami untuk kita mengadu melainkan yang Esa? Meski kadangkala hati rapuh untuk menghadapi ujian yang diberikan, sujud kepadaNya umpama terkena renjatan elektrik. Bagai ada satu kekuatan yang mengalir semula untuk terus kuat menghadapi ujian yang diberikan dan menjalani kehidupan sebagai hambaNya yang taat dan patuh. Ya Allah, sungguh Penyayang... Dia yang memberi ujian dan Dia jualah yang membantu kita menghadapi ujian...


Mudah kita menuturkan kata sabar. Hakikatnya, tak mudah untuk kita bersabar. Mungkin di bulan Ramadhan ini lah peluang untuk melatih diri dan meningkatkan tahap kesabaran dalam diri kita sebagai hamba Allah yang lemah di muka bumi... Bukan mudah bila terlalu sakit dugaan yang kita hadapi, betapa perit kesakitan yang kita rasai... dan di kala itu kita perlu juga bersabar dan mengikhlaskan segalanya kerana Allah.. Kerana apa? Kerana segala - galanya milik Dia.. Kita hanya pinjaman...

Ikhlaskan hati dalam menerima takdir...

Siapalah kita untuk melawan takdir jika itu yang sudah tertulis kepada kita? Tiada yang lebih mengetahui melainkan Pencipta yang menciptakan kita... Memang tak mudah.. Tapi, percayalah... Sekali kita redha dan yakin kepada Allah, kita pasti dapat melakukannya.. Ikhlas menerima takdir kita seadanya... 

kerana....


Mungkin hari ini kita menangis, meratapi dan menyoal mengapa kita yang perlu menjalani ujian ini.. Namun, yakinlah, di satu saat nanti kita akan tersenyum dan bersyukur kepada Allah kerana memberikan kita ujian tersebut....




P/S : Hati merintih namun kini aku kuat kembali.. Don't despair and never lose hope.. coz Allah is always by your side... :) InsyaAllah...






Deco: A must!

Salam Ramadhan yang ke sembilan ye kawan - kawan. Alhamdulillah, dah hampir nak habis satu fasa dah ni dalam bulan Ramadhan untuk tahun ni. Time flies fast. :p Hehe. So, dalam entry ni I wanna talk about deco! Walaweh. Gaya dah macam designer bagai dah kan tapi sebenarnya biasa - biasa sahaja. Wehoo. Apa salahnya benda yang elok haruslah dikongsi - kongsikan. Lagipun, rasanya sekarang pun tak sikit jugak orang yang dah mula buat persiapan untuk hari raya nanti, kan. So, don't miss out this one, people! 

Wall stickers! Maka, apakah wall stickers ini sebenarnya? Hehe. A part of house's deco. Unique and cool. Sangat cool. Tak percaya? Jom layan gambar - gambar bawah ni dulu.


Wall stickers for living room.

Wall sticker for bedroom.
For those yang gilakan polkodot just like me. :)

Wall sticker for girl's bedroom.
Well, girls amat tak boleh dipisahkan dengan fairytale. ;)

Wall sticker for kitchen. 
And so, instead of pictures and etc, quotes are also can be wall sticker. :)

Tu lah antara contoh - contoh wall stickers yang boleh dijadikan sebagai idea untuk deco rumah. Tak kiralah ruang mana sekalipun. Dalam bilik tidur, dapur, ruang tamu, ruang makan, ikut kehendak tuan rumah tersebut. Hehe. As for me myself, I love polkodot so much. So, kalau nak buat wall sticker dekat rumah, I choose polkodot theme. Hehe. Antara tempat - tempatnya adalah ruang makan, ruang tamu dan dapur. Bilik tidur? I love too but I will choose more to natural scenery. Like this :

Butterfly!
Oh, aku memang suka sangat dengan rama - rama. Hehe.

Simple but nice.

So, itulah my story about wall stickers. A thing that you shouldn't forget about, people! Jadi, if you wanna makeover your house, room or your daughter's or son's room, wall sticker would be a fancy makeover for you! White.My ada menawarkan banyak decorations yang menarik and unik and so cute untuk wall stickers sebagai pilihan untuk anda yang berminat nak buat wall sticker ni. Paling menarik, setiap 2 minggu, akan ada koleksi terbaru wall stickers from White.My with 30% of discount. So, White.My would be the best choice of yours for your wall stickers. For more info, boleh lawat website White.My di White.My wall stickers




Ramadhan is coming ^^

Tinggal lagi 2 minggu je Syaa'ban akan meninggalkan kita. Huhu. Lepas Syaa'ban, ye, Ramadhan is coming. Ramadhan bulan yang penuh barakah! Bulan Ramadhan ni sememangnya lain daripada bulan - bulan yang lain. Bulan yang ditunggu - tunggu sebab lepas tu bulan Syawal, raya! Hehehe. Gurau je... Bulan Ramadhan ni bulan yang paling semua orang Islam tertunggu - tunggu sebabnya dalam bulan ni lah, kita dapat buat kebaikan dan bulan rahmat ye. :)

Masa kecik - kecik, apa yang paling aku tunggu dalam bulan puasa adalahhh .. malam Lailatul Qadar. Biasa lah, budak - budak memang excited bila bulan puasa, tambah - tambah hari ke - 15 puasa sebab boleh main bunga api, mercun bawang (mercun ni je mampu) , pasang pelita keliling rumah sampai tak payah pasang lampu dalam rumah sebab cerah sangat dek banyak sangattttt pelita pasanggg. Hahaha. Tu tipu jewwww. 

Ok, back to malam Lailatul Qadar tadi, masa kecik - kecik tok aku suka sangat cerita semua ni sebabnya nak  tarik minat aku supaya join dia pergi solat tarawikh dengan baca Yasin dekat masjid. Hehehe. Macam - macam lah tok aku cerita. Katanya, orang yang rajin buat solat tarawikh, baca Yasin, pergi masjid je boleh jumpa malam Lailatul Qadar ni. Aku pun jadi macam confuse lah time kecik - kecik tu. Malam Lailatul Qadar tu apa? Dah tu, kalau orang yang malas buat semua tu, tak puasa, tak buat apa Allah suruh, tak jumpa malam? Jadinya, siang memanjang lah diorang ekk? Kesiannya. Huhu. Ngeng. Kesian aku time kecik - kecik dulu sebab lurus bendul. Haha. Naseb baek aku kecik - kecik comey. Hakhak. *Out of topic. -.-"

Jadi, one of the most interesting yang tok aku cerita pasal malam Lailatul Qadar tu, yang samapi sekarang aku masih tertunggu - tunggu dan harap sangat dapat tengok, tok aku cakap malam Lailatul Qadar tu, malaikat turun ke Bumi, pokok - pokok, tumbuhan semua seolah - olah sujud ke Bumi. Ya Allah, sumpah aku memang nak tengok sangat. Tambah - tambah time kecik - kecik dulu. Memang tiap - tiap malam tak pernah miss pergi masjid dengan tok, even solat tarawikh aku buat 6 rakaat je, lepas tu pergi main tepi masjid dengan kawan - kawan sampai moreh! Hahaha. Tunggu makan je tau. Isk3. Buruk betul perangai time kecik - kecik. -.-"

Ha, nak tau lebih tentang malam Lailatul Qadar? Boleh pergi ke sini : 

Haa, bila bulan puasa, kita tak boleh makan or minum kan. Itu normal lah. Kalau tak, bukan puasa namanya. Hihi. Bulan puasa ni, apa kata tambahkan kesegaran mulut kita dengan Listerine Terbaru - Natural Green Tea.  Sambil tu, Listerine ada buat kempen untuk kita tau. Kiranya macam membeli sambil mendermalah. Peluang yang baik, di bulan yang baik. :)

New Listerine :) Cekidautt!


Tulisan berlari

Hye! Bertemu kita dalam segmen 'Mari mengarut tapi jangan mencarut.' (?!!!!) Nampaknya aku sudah ada kemajuan sedikit dalam blog ni walaupun agak lambat (sangat lambat) daripada orang lain untuk discover benda - benda alah dalam blog. Biasalah, bizi studyy. Ceh. -.-" 

Blog saya sudah ada tulisan berlari (??!!!) oh, mungkin running man words sebetulnya. Hahaha. Whatever. Selama ni aku usya je blog orang yang rajin dalam menghias - hias blog ni kan ada tulisan bergerak kiri, kanan, atas, bawah semua tapi aku tak pernah tau pun acaner tu johan diorang buat semua tu. So fantastic! :p Jadi, disebabkan sekarang aku ada banyakkkkk masa terluang dan untuk dibuang, aku pun ambik kesempatan discover benda - benda alah ni semua. Well, even agak lambat, tapi, better late than never, is it? Hewhewhew.

So, bagaimanakah rupa running words tersebut? Adakah seperti pelakon Korea? Ceh. Tak ada kena mengena. 

Hye,saya 
lah running words yang kacak itu.

Hye,saya running words yang lebih kacak.

Haha. Ok, begitulah rupa running words tersebut. Jadi, bagaimanakah untuk melakukannya? Oh, yang dah tau tu bolehlah buat revision. Kuang3. Kalau ada yang lebih advance, boleh share. :) Disebabkan guwe mengdisablekan right click di sini, bolehlah yang tak tahu lagi tu rujuk di sini : MARI BELAJAR BERSAMA :P

Sekian. ^^

Header with Photoscape

Ya, setelah hampir 3 minggu duduk rumah tanpa buat apa - apa, akhirnya blogging telah membantu menambahkan ilmu aku. Hewhew. Kiranya ada jugak benda aku boleh buat even tak membuahkan hasil yang lumayan seperti duit! Ala, ilmu pun macam duit jugak. Kannn. Hehe. 

Dah lama blog ni terbiar. Header pun tak ada sebelum ni sebab malas nak buat plus tak reti sangat nak guna photoshop untuk buat header. Ngee~ Sadis betul hidup perempuan ini. Wahaha. Tapi tak apa, sebab aku telah pun berjaya mencari solution kepada masalah ketidakpandaian aku menggunakan photoshop tu dengan something new and rare. Wahaha. Sejauh manakah tahap rare itu? Ya, itu yang kita nak tau. Jom terjah! -.-"

Setelah menggunakan khidmat ejen pencarian yang serba boleh iaitu Google, aku pun search cara - cara nak buat header untuk blog dan betapa banyaknya blog yang menyediakan tutorial untuk buat header blog tapi dengan photoshop. Argh! Photoshop tu rumit bagi aku kalau belajar ikut manual macam gitu. Aku kena ada cikgu face - to - face baru aku paham. Hewhew. 

Google. 
Aku ambik gambar Google dari Google. Eh? Hehehe.


So, aku teringat ada satu blog aku baca dia ajar tutorial buat watermark guna photoscape. So, I wondered if photoscape were also being useful to made blog's header? Ya, I found one blog yang sangat membantu aku yang tak berapa terror ni kan tutorial buat blog's header guna photoscape. :)


Photoscape.
Boleh download photoscape di sini : http://www.photoscape.org/ps/main/download.php


Makanya, setelah menggodek - godek blog tersebut dan tutorial daripada tuan blog tersebut, inilah hasilnya. Saya telah berjaya buat header untuk blog ini dengan jayanya walaupun tak semaju blogger yang lain. Huu~


Pinky header! Ngeh3.


Yeay, blog dah ada header. Hakhak. Thanks to this bloghttp://nukilangadiskampung.blogspot.com 



Ni dia blognya. Untuk search for this tutorial dekat link sini : TUTORIAL





Ulser Mulut

Pernah kena ulser mulut? Macam mana ulser mulut?? Erm, ulser mulut tu bila ada rasa sakit dekat bahagian dalam pipi atau bawah bibir, bahagian yang lembut tu. Sakitnya boleh hilangkan selera nak makan lah jugak. Nak bercakap pun susah. T.T Ada tompok putih dekat bahagian yang sakit tu dan itulah yang dipanggil ulser mulut. 

Foinee. So, what's the point aku update pasal ulser mulut? Oh, aku cuma akan tulis pasal benda yang ada kaitan dengan aku je. Jadinya, sekarang ni dah masuk hari ke - 5 aku menderita gara - gara ulser dekat dalam bibir bawah aku ni. Sakitnya Ya Allah.. memang menyusahkan segala - galanyalah. Nak cakap pun susah. Nak makan lagi lah. Pantang terkena sikit, pedihhh. Dah tu, macam mana nak makan tanpa kena bibir?? Ada cara?? -.-" Yang paling sadis, aku belek dekat cermin, dua tompok putih dekat bahagian dalam bibir bawah, satu dekat bawah lidah. T.T

Bonjela. Ubat untuk ulser mulut.

Apakah ulser mulut?? Secara mudahnya, ulser mulut ni tindak balas akibat jangkitan bakteria, fungus dan sebagainyalah. Mulutlah tempat terkumpulnya kuman - kuman apatah lagi kalau tak dijaga dengan rapi, molek - molek kan? Ulser mulut jugak terjadi sebab luka (cedera fizikal) macam terkena berus gigi time tengah gosok gigi kalut - kalut pepagi sebab lambat bangun nak ke kelas tu kan. #Eh? Macam ada pengalamann. Hahaha. -.-" Aku memang selalu lambat dan aku syak tu lah sebab aku kena ulser ni semua. Arghh!

Aku ikut petua orang tua - tua, katanya kalau kena ulser mulut, letak garam boleh baik. Apa lagi, sebab tak tahan pedih sangat, aku genyeh garam dekat ulser tu sungguh - sungguh. Cecehh.. Padahal tabur sikit - sikit. Gila nak genyeh kasar - kasar? Tabur pun dah sakit yang amat...!! Huwarghh!! Lagi pedih. So, buat alternatif, kumur dengan air garam je tapi pedih boleh tahan jugak laaa. Isk3.

Apa yang penting, bila terkena ulser ni, cara paling elok, minum banyak air suam. Air suam bila terkena ulser tu pun boleh tahan jugak pedihnya owhh. Hewhew.

Owh ya, jaga - jaga kalau berlarutan ulser mulut ni cepat - cepat jumpa doktor!! 

Lagi tentang ulser mulut visit here : http://www.mda.org.my/07_public_02sekolah_11.htm

Slim dengan baju raya!!

Hye hye dan hye!! Nampak tajuk?? Semangat je kan? Baru nak masuk minggu ke dua puasa dah cakap pasal raya. Ngee~ Ok, so apa dia yang slim dengan baju raya? Biasa lah, antara perasan atau tak perasan, bulan puasa sepatutnya boleh semakin kurus tapi ada ramai orang, lain pulak jadinya. Macam mana tak lain? Ye lah, siang memang tak boleh makan, tapi..... time berbuka? Masya Allah, makan tak hengattt. Lepas balik terawikh? Astaghfirullah, melantak lagiiiii.. Ye lah, makanan, kuih - muih yang berbuka tadi tak habis - habis lagi. Hewhew. Lepas tu? Tidoooo. Alahai. Pukul 4 pagi nanti bangun pulak untuk bersahur. Haaaa, cuba tengok? Betapa banyaknya masa kita peruntuk masa untuk makan di bulan puasa ni. So, tak hairanlah kalau ada yang naik berat time bulan puasa macam ni.

Amekkaw!!! Huhuhu. From: Google.

Hari raya pulak? Erm... tak payah cerita lah. Setahun sekali je menjelangnya pun. Lemang, rendang, ketupat, tart nenas, almond london semua tu mana nak dapat bulan - bulan lain selain hari raya, ye tak? Ya Allah, betapa banyaknya makan. Tak masuk lagi time ada jemputan open house! Hah! Lu fikirlah sendiri, bak kata Nabil. Adoyai...

Jadinya, mungkin ada something yang boleh membantu korang untuk tangani semua tu. Ye lah, barang yang baik kenalah kita kongsi dan hebah - hebahkan. Tak gitu? Hehe. Makanya, Adjustable Slimming Belt menawarkan korang dengan something yang so HOT! Tu dia, beria - ria je kan. Huhu. 

Adjustable Slimming Belt for woman. 

Kalau ada yang berminat tu, cepat - cepatlah ye! Sebabnya, tengah promosi sekarang ni. 60% diskaun! Harga asal adalah RM89 dan sekarang ni cuma RM37 sahaja. Untuk order, dan maklumat lebih lanjut, just klik je dekat gambar atas tu, ye tuan - tuan dan puan - puan. :)

Button Like dalam entry

Macam mana nak letak button Like Facebook dalam entry dekat blog? Ok, disebabkan aku dah berjaya melakukannya, hehehe *poyo* marilah kita bersama - sama berkongsi ilmu. 

Untuk meletakkan ini di entry anda, cara - caranya ialah : 
.
.
.

Ok, first step :

Go to dashboard ----> Edit HTML ----> Expand Widget templates

second step :

Press button Ctrl plus button F dekat keyboard korang tu dan cari ini
.
.
.
data: post.body

third step :

copy kod ni  (highlighted part)


then :

dah siap! Preview dan kalau dah jadi boleh save. :)

Astro nak bagi iPad free

Click picture for viewing the contest.

Astro on the go! Apa tu? Haa, bagi siapa yang tak tau lagi tu, korang tak tengok ke iklan dekat astro tu? Yang ada AC Mizal tu. Yang budak tu sedih tu time nak pergi tarawikh sebab takut terlepas astro tutor tv dia. Hehehe. Tengok tak? Tengok takkk? Nanti time iklan pergi usya ye... Heheh..

So, what's up dengan Astro on the go ni?? Dengan astro on the go ni korang boleh menang iPad you all! So, why not grab this chance kan? Mana tau korang punya rezeki ke bulan puasa macam ni, kan? Nanti hari raya boleh lah beraya dengan iPad baruuuu. Hehe.

Macam mana nak join contest? Korang boleh klik gambar di atas dan akan terus dibawa ke ruangan untuk contest tersebut. Check it out! :)



La Tahzan: Allah bersama kita


Bulan Ramadhan bulan yang penuh dengan keberkatan, pintu neraka di tutup dan pintu - pintu syurga dibuka. Ya Allah! Betapa mulianya bulan Ramadhan. Alhamdulillah kerana menjadi insan terpilih untuk masih bertemu Ramdhan kali ini...

You're going through something , you start wondering where Allah,
Remember, the teacher is always doing a test... :)

Manusia mana je yang tak pernah diduga, kan? Cuma yang membezakan kita, ujian itu sendiri dan cara kita menangani dan menghadapi ujian itu. Ada ujian yang kita mampu tangani, ada ujian yang mampu kita atasi tetapi, tiada ujian yang kita tak boleh hadapi... Sebab? Sebab setiap ujian yang Allah beri pada kita itu, dah pun ditapis sesuai dengan kemampuan kita.. Allah Maha Mengetahui.. :)


Sabar.. Hanya itu senjata yang terbaik.. Mengadu? Pada siapa lagi yang lebih memahami untuk kita mengadu melainkan yang Esa? Meski kadangkala hati rapuh untuk menghadapi ujian yang diberikan, sujud kepadaNya umpama terkena renjatan elektrik. Bagai ada satu kekuatan yang mengalir semula untuk terus kuat menghadapi ujian yang diberikan dan menjalani kehidupan sebagai hambaNya yang taat dan patuh. Ya Allah, sungguh Penyayang... Dia yang memberi ujian dan Dia jualah yang membantu kita menghadapi ujian...


Mudah kita menuturkan kata sabar. Hakikatnya, tak mudah untuk kita bersabar. Mungkin di bulan Ramadhan ini lah peluang untuk melatih diri dan meningkatkan tahap kesabaran dalam diri kita sebagai hamba Allah yang lemah di muka bumi... Bukan mudah bila terlalu sakit dugaan yang kita hadapi, betapa perit kesakitan yang kita rasai... dan di kala itu kita perlu juga bersabar dan mengikhlaskan segalanya kerana Allah.. Kerana apa? Kerana segala - galanya milik Dia.. Kita hanya pinjaman...

Ikhlaskan hati dalam menerima takdir...

Siapalah kita untuk melawan takdir jika itu yang sudah tertulis kepada kita? Tiada yang lebih mengetahui melainkan Pencipta yang menciptakan kita... Memang tak mudah.. Tapi, percayalah... Sekali kita redha dan yakin kepada Allah, kita pasti dapat melakukannya.. Ikhlas menerima takdir kita seadanya... 

kerana....


Mungkin hari ini kita menangis, meratapi dan menyoal mengapa kita yang perlu menjalani ujian ini.. Namun, yakinlah, di satu saat nanti kita akan tersenyum dan bersyukur kepada Allah kerana memberikan kita ujian tersebut....




P/S : Hati merintih namun kini aku kuat kembali.. Don't despair and never lose hope.. coz Allah is always by your side... :) InsyaAllah...






Deco: A must!

Salam Ramadhan yang ke sembilan ye kawan - kawan. Alhamdulillah, dah hampir nak habis satu fasa dah ni dalam bulan Ramadhan untuk tahun ni. Time flies fast. :p Hehe. So, dalam entry ni I wanna talk about deco! Walaweh. Gaya dah macam designer bagai dah kan tapi sebenarnya biasa - biasa sahaja. Wehoo. Apa salahnya benda yang elok haruslah dikongsi - kongsikan. Lagipun, rasanya sekarang pun tak sikit jugak orang yang dah mula buat persiapan untuk hari raya nanti, kan. So, don't miss out this one, people! 

Wall stickers! Maka, apakah wall stickers ini sebenarnya? Hehe. A part of house's deco. Unique and cool. Sangat cool. Tak percaya? Jom layan gambar - gambar bawah ni dulu.


Wall stickers for living room.

Wall sticker for bedroom.
For those yang gilakan polkodot just like me. :)

Wall sticker for girl's bedroom.
Well, girls amat tak boleh dipisahkan dengan fairytale. ;)

Wall sticker for kitchen. 
And so, instead of pictures and etc, quotes are also can be wall sticker. :)

Tu lah antara contoh - contoh wall stickers yang boleh dijadikan sebagai idea untuk deco rumah. Tak kiralah ruang mana sekalipun. Dalam bilik tidur, dapur, ruang tamu, ruang makan, ikut kehendak tuan rumah tersebut. Hehe. As for me myself, I love polkodot so much. So, kalau nak buat wall sticker dekat rumah, I choose polkodot theme. Hehe. Antara tempat - tempatnya adalah ruang makan, ruang tamu dan dapur. Bilik tidur? I love too but I will choose more to natural scenery. Like this :

Butterfly!
Oh, aku memang suka sangat dengan rama - rama. Hehe.

Simple but nice.

So, itulah my story about wall stickers. A thing that you shouldn't forget about, people! Jadi, if you wanna makeover your house, room or your daughter's or son's room, wall sticker would be a fancy makeover for you! White.My ada menawarkan banyak decorations yang menarik and unik and so cute untuk wall stickers sebagai pilihan untuk anda yang berminat nak buat wall sticker ni. Paling menarik, setiap 2 minggu, akan ada koleksi terbaru wall stickers from White.My with 30% of discount. So, White.My would be the best choice of yours for your wall stickers. For more info, boleh lawat website White.My di White.My wall stickers




Ramadhan is coming ^^

Tinggal lagi 2 minggu je Syaa'ban akan meninggalkan kita. Huhu. Lepas Syaa'ban, ye, Ramadhan is coming. Ramadhan bulan yang penuh barakah! Bulan Ramadhan ni sememangnya lain daripada bulan - bulan yang lain. Bulan yang ditunggu - tunggu sebab lepas tu bulan Syawal, raya! Hehehe. Gurau je... Bulan Ramadhan ni bulan yang paling semua orang Islam tertunggu - tunggu sebabnya dalam bulan ni lah, kita dapat buat kebaikan dan bulan rahmat ye. :)

Masa kecik - kecik, apa yang paling aku tunggu dalam bulan puasa adalahhh .. malam Lailatul Qadar. Biasa lah, budak - budak memang excited bila bulan puasa, tambah - tambah hari ke - 15 puasa sebab boleh main bunga api, mercun bawang (mercun ni je mampu) , pasang pelita keliling rumah sampai tak payah pasang lampu dalam rumah sebab cerah sangat dek banyak sangattttt pelita pasanggg. Hahaha. Tu tipu jewwww. 

Ok, back to malam Lailatul Qadar tadi, masa kecik - kecik tok aku suka sangat cerita semua ni sebabnya nak  tarik minat aku supaya join dia pergi solat tarawikh dengan baca Yasin dekat masjid. Hehehe. Macam - macam lah tok aku cerita. Katanya, orang yang rajin buat solat tarawikh, baca Yasin, pergi masjid je boleh jumpa malam Lailatul Qadar ni. Aku pun jadi macam confuse lah time kecik - kecik tu. Malam Lailatul Qadar tu apa? Dah tu, kalau orang yang malas buat semua tu, tak puasa, tak buat apa Allah suruh, tak jumpa malam? Jadinya, siang memanjang lah diorang ekk? Kesiannya. Huhu. Ngeng. Kesian aku time kecik - kecik dulu sebab lurus bendul. Haha. Naseb baek aku kecik - kecik comey. Hakhak. *Out of topic. -.-"

Jadi, one of the most interesting yang tok aku cerita pasal malam Lailatul Qadar tu, yang samapi sekarang aku masih tertunggu - tunggu dan harap sangat dapat tengok, tok aku cakap malam Lailatul Qadar tu, malaikat turun ke Bumi, pokok - pokok, tumbuhan semua seolah - olah sujud ke Bumi. Ya Allah, sumpah aku memang nak tengok sangat. Tambah - tambah time kecik - kecik dulu. Memang tiap - tiap malam tak pernah miss pergi masjid dengan tok, even solat tarawikh aku buat 6 rakaat je, lepas tu pergi main tepi masjid dengan kawan - kawan sampai moreh! Hahaha. Tunggu makan je tau. Isk3. Buruk betul perangai time kecik - kecik. -.-"

Ha, nak tau lebih tentang malam Lailatul Qadar? Boleh pergi ke sini : 

Haa, bila bulan puasa, kita tak boleh makan or minum kan. Itu normal lah. Kalau tak, bukan puasa namanya. Hihi. Bulan puasa ni, apa kata tambahkan kesegaran mulut kita dengan Listerine Terbaru - Natural Green Tea.  Sambil tu, Listerine ada buat kempen untuk kita tau. Kiranya macam membeli sambil mendermalah. Peluang yang baik, di bulan yang baik. :)

New Listerine :) Cekidautt!


Tulisan berlari

Hye! Bertemu kita dalam segmen 'Mari mengarut tapi jangan mencarut.' (?!!!!) Nampaknya aku sudah ada kemajuan sedikit dalam blog ni walaupun agak lambat (sangat lambat) daripada orang lain untuk discover benda - benda alah dalam blog. Biasalah, bizi studyy. Ceh. -.-" 

Blog saya sudah ada tulisan berlari (??!!!) oh, mungkin running man words sebetulnya. Hahaha. Whatever. Selama ni aku usya je blog orang yang rajin dalam menghias - hias blog ni kan ada tulisan bergerak kiri, kanan, atas, bawah semua tapi aku tak pernah tau pun acaner tu johan diorang buat semua tu. So fantastic! :p Jadi, disebabkan sekarang aku ada banyakkkkk masa terluang dan untuk dibuang, aku pun ambik kesempatan discover benda - benda alah ni semua. Well, even agak lambat, tapi, better late than never, is it? Hewhewhew.

So, bagaimanakah rupa running words tersebut? Adakah seperti pelakon Korea? Ceh. Tak ada kena mengena. 

Hye,saya 
lah running words yang kacak itu.

Hye,saya running words yang lebih kacak.

Haha. Ok, begitulah rupa running words tersebut. Jadi, bagaimanakah untuk melakukannya? Oh, yang dah tau tu bolehlah buat revision. Kuang3. Kalau ada yang lebih advance, boleh share. :) Disebabkan guwe mengdisablekan right click di sini, bolehlah yang tak tahu lagi tu rujuk di sini : MARI BELAJAR BERSAMA :P

Sekian. ^^

Header with Photoscape

Ya, setelah hampir 3 minggu duduk rumah tanpa buat apa - apa, akhirnya blogging telah membantu menambahkan ilmu aku. Hewhew. Kiranya ada jugak benda aku boleh buat even tak membuahkan hasil yang lumayan seperti duit! Ala, ilmu pun macam duit jugak. Kannn. Hehe. 

Dah lama blog ni terbiar. Header pun tak ada sebelum ni sebab malas nak buat plus tak reti sangat nak guna photoshop untuk buat header. Ngee~ Sadis betul hidup perempuan ini. Wahaha. Tapi tak apa, sebab aku telah pun berjaya mencari solution kepada masalah ketidakpandaian aku menggunakan photoshop tu dengan something new and rare. Wahaha. Sejauh manakah tahap rare itu? Ya, itu yang kita nak tau. Jom terjah! -.-"

Setelah menggunakan khidmat ejen pencarian yang serba boleh iaitu Google, aku pun search cara - cara nak buat header untuk blog dan betapa banyaknya blog yang menyediakan tutorial untuk buat header blog tapi dengan photoshop. Argh! Photoshop tu rumit bagi aku kalau belajar ikut manual macam gitu. Aku kena ada cikgu face - to - face baru aku paham. Hewhew. 

Google. 
Aku ambik gambar Google dari Google. Eh? Hehehe.


So, aku teringat ada satu blog aku baca dia ajar tutorial buat watermark guna photoscape. So, I wondered if photoscape were also being useful to made blog's header? Ya, I found one blog yang sangat membantu aku yang tak berapa terror ni kan tutorial buat blog's header guna photoscape. :)


Photoscape.
Boleh download photoscape di sini : http://www.photoscape.org/ps/main/download.php


Makanya, setelah menggodek - godek blog tersebut dan tutorial daripada tuan blog tersebut, inilah hasilnya. Saya telah berjaya buat header untuk blog ini dengan jayanya walaupun tak semaju blogger yang lain. Huu~


Pinky header! Ngeh3.


Yeay, blog dah ada header. Hakhak. Thanks to this bloghttp://nukilangadiskampung.blogspot.com 



Ni dia blognya. Untuk search for this tutorial dekat link sini : TUTORIAL





Ulser Mulut

Pernah kena ulser mulut? Macam mana ulser mulut?? Erm, ulser mulut tu bila ada rasa sakit dekat bahagian dalam pipi atau bawah bibir, bahagian yang lembut tu. Sakitnya boleh hilangkan selera nak makan lah jugak. Nak bercakap pun susah. T.T Ada tompok putih dekat bahagian yang sakit tu dan itulah yang dipanggil ulser mulut. 

Foinee. So, what's the point aku update pasal ulser mulut? Oh, aku cuma akan tulis pasal benda yang ada kaitan dengan aku je. Jadinya, sekarang ni dah masuk hari ke - 5 aku menderita gara - gara ulser dekat dalam bibir bawah aku ni. Sakitnya Ya Allah.. memang menyusahkan segala - galanyalah. Nak cakap pun susah. Nak makan lagi lah. Pantang terkena sikit, pedihhh. Dah tu, macam mana nak makan tanpa kena bibir?? Ada cara?? -.-" Yang paling sadis, aku belek dekat cermin, dua tompok putih dekat bahagian dalam bibir bawah, satu dekat bawah lidah. T.T

Bonjela. Ubat untuk ulser mulut.

Apakah ulser mulut?? Secara mudahnya, ulser mulut ni tindak balas akibat jangkitan bakteria, fungus dan sebagainyalah. Mulutlah tempat terkumpulnya kuman - kuman apatah lagi kalau tak dijaga dengan rapi, molek - molek kan? Ulser mulut jugak terjadi sebab luka (cedera fizikal) macam terkena berus gigi time tengah gosok gigi kalut - kalut pepagi sebab lambat bangun nak ke kelas tu kan. #Eh? Macam ada pengalamann. Hahaha. -.-" Aku memang selalu lambat dan aku syak tu lah sebab aku kena ulser ni semua. Arghh!

Aku ikut petua orang tua - tua, katanya kalau kena ulser mulut, letak garam boleh baik. Apa lagi, sebab tak tahan pedih sangat, aku genyeh garam dekat ulser tu sungguh - sungguh. Cecehh.. Padahal tabur sikit - sikit. Gila nak genyeh kasar - kasar? Tabur pun dah sakit yang amat...!! Huwarghh!! Lagi pedih. So, buat alternatif, kumur dengan air garam je tapi pedih boleh tahan jugak laaa. Isk3.

Apa yang penting, bila terkena ulser ni, cara paling elok, minum banyak air suam. Air suam bila terkena ulser tu pun boleh tahan jugak pedihnya owhh. Hewhew.

Owh ya, jaga - jaga kalau berlarutan ulser mulut ni cepat - cepat jumpa doktor!! 

Lagi tentang ulser mulut visit here : http://www.mda.org.my/07_public_02sekolah_11.htm



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...