Bukan Pakar:Asasi Undang-undang/Pre Law



Tajuk kemain lagi, nak jugak letak bukan pakar tu. Hehe. Tu merendah diri. Hee. -.-" Dah banyak rasanya entry pasal Asasi undang - undang/Pre-Law dalam blog ni. Sebab aku suka check keywords yang masuk dalam blog ni. So, tadi ada aku tengok ada keyword pasal macam mana nak score dalam asasi undang - undang. Yang sebelum ni aku tulis pasal macam mana nak further Bachelor Legal Study (BLS) lepas habis asasi undang - undang je. So, entry ni ditulis berdasarkan keyword tersebut, macam mana nak score dalam asasi undang- undang? Hehe. 

ENTRY SEBELUM NI (ASASI UNDANG-UNDANG)

Aku ni bukanlah pakar tapi sekadar tulis berdasarkan pengalaman je lah. 3 semester aku habiskan dalam Asasi Undang - undang dekat UiTM Merbok,Kedah. Overall, ok lah. Pointer tak adalah gempak sampai 4.00 PNGK semua but just nice. Haha. Cuma sem 1 je aku kantoi sikit sebab main - main. Huu.

So, dalam Asasi ni, macam biasalah, struggle itu penting. Huhu. Bukan setakat Asasi undang - undang je, Matrikulasi pun sama. Ye lah, yang nama Asasi ni semuanya laju - laju belaka. Satu semester 3 bulan je. Lu pikir sendirilah macam mana nak catch up semua tu termasuk lah dengan quizzes,tests,assignments semua.
 
Score high marks untuk carry marks!

Sebenarnya tak susah kalau kita jenis yang dari awal dah berusaha. For example, assignments. Kalau markah untuk satu assignment 10%, seboleh-bolehnya usahakanlah untuk dapatkan markah yang tinggi. Paling kurang pun 8 daripada 10% tu. So, dari situ memudahkan kita untuk final exam nanti.

Masa aku Asasi dulu, final paper 60%. Carry marks (quizzes,tests,assignments) 40%. Haa,banyakkan? Kiranya nak dapat A dalam satu2 subjek untuk final paper memang dah boleh ditolak tambah berdasarkan carry marks. So, sebolehnya usahakanlah untuk dapatkan carry marks yang terbaik. Habis lekeh pun 32 daripada 40%. :)

Dalam Asasi Undang - undang, soft skills macam buat presentation, debate semua tu memang sangat - sangat perlu dan penting. Tak boleh? Tak terror? Tolonglah jangan risau sebab once dah masuk dalam asasi tu nanti,lecturer bagi task suruh present mesti punya automatically korang boleh buat walaupun tak reti. Sebab apa? Sebab korang tak ada pilihan. Haha. Boleh ke tak boleh ke, lecturer tu mesti akan cakap, ada aku kesah?? Hakhakhak. Malu? Korang tak ada masa nak malu semua tu sebab semua orang pun sama je macam korang. Semua orang pun malu tapi bila dah belajar, semua akan jadi normal. :) 

Exam macam mana? Susah tak??

Kalau pasal exam ni, nak cakap susah tu tak lah susah, nak cakap senang pun tak lah senang. Haha. *Cakap macam keling. :P Most of the time Asasi dulu, kitorang memang banyak buat past year question especially untuk subjek Law. Subjek Law yang susah sebab kena hafal Acts lah, nama case lah macam - macam lagi lah. Dah, kalau koranh tak ingat korang nak jawab apa time final nanti? Ow, mesti korang ingat paper Law ada objective question jenis boleh main baling dadu kalau nak cari jawapan kan? Hah! In your dream. Tak ada maknanya. Dalam mimpi pun belum tentu lagi ada. Wahaha. 

Past year question boleh mintak dekat senior or pegi library cari. :)

Lagi satu cara, dalam kuliah tumpulah betul - betul terutama time kuliah last sebelum study week sebab time tu lecturer akan banyak bagi tips termasuk jugaklah spot question. Hehe. Macam lecturer aku. Tapi, sem last kitorang punya soalan Law ditukarrrrrr!!! Arhhh!!! Aku malas nak ingat janji aku pass tak kena repeat. Huh!

Kalau undang - undang ni, amalan suka membaca tu penting sebab korang banyak kena baca. Kalau yang jenis tak suka membaca tu, tapi nak ambik undang - undang jugak, pandai - pandailah paksa diri untuk minat membaca. Sebab semuanya korang akan dapat dengan membaca. Ye lah, dalam Federal Constitution, article case semua tu kan bertulis, mana ada dalam bentuk equation Maths kan?? Duh! So, for sure lah kena baca. Memang kena membaca. Wajib!

Membaca itu jambatan ilmu. :)

Ok, tu je lah daripada yang bukan pakar. Hehe. Apa yang paling penting, tak kiralah dalam apa sekalipun yang kita buat, usaha itu penting. :) Jangan lupa jugak berdoa. Sebabnya, ustaz aku dulu dekat sekolah ada pesan macam ni tau ,

Doa tanpa usaha itu bohong,
Usaha tanpa doa itu sombong.
Renung - renungkan dan selamat beramal. :)


4 comments:

nina-amni said...

salam
saya nk minta pendapat. antara asasi undang2 di uia dan uitm, mane yg lg bagus?

Nana. said...

hi :D
sejarah time spm dapat gred apa? takdalah, saya selalu dapat D je tapi minat nak amik law. rasa sedih bila kata "Jangan berangan kalau sejarah pun tak pass" huaaaaaa T_T

TheNaiena said...

@Nana. dapat A.. hehe.. selagi ada masa jgn give up okay.. rajin2 baca dan buat latihan.. ;)

adilah adilah said...

akak. macam mana akak tukar u..?
tolong sy akak....

Bukan Pakar:Asasi Undang-undang/Pre Law



Tajuk kemain lagi, nak jugak letak bukan pakar tu. Hehe. Tu merendah diri. Hee. -.-" Dah banyak rasanya entry pasal Asasi undang - undang/Pre-Law dalam blog ni. Sebab aku suka check keywords yang masuk dalam blog ni. So, tadi ada aku tengok ada keyword pasal macam mana nak score dalam asasi undang - undang. Yang sebelum ni aku tulis pasal macam mana nak further Bachelor Legal Study (BLS) lepas habis asasi undang - undang je. So, entry ni ditulis berdasarkan keyword tersebut, macam mana nak score dalam asasi undang- undang? Hehe. 

ENTRY SEBELUM NI (ASASI UNDANG-UNDANG)

Aku ni bukanlah pakar tapi sekadar tulis berdasarkan pengalaman je lah. 3 semester aku habiskan dalam Asasi Undang - undang dekat UiTM Merbok,Kedah. Overall, ok lah. Pointer tak adalah gempak sampai 4.00 PNGK semua but just nice. Haha. Cuma sem 1 je aku kantoi sikit sebab main - main. Huu.

So, dalam Asasi ni, macam biasalah, struggle itu penting. Huhu. Bukan setakat Asasi undang - undang je, Matrikulasi pun sama. Ye lah, yang nama Asasi ni semuanya laju - laju belaka. Satu semester 3 bulan je. Lu pikir sendirilah macam mana nak catch up semua tu termasuk lah dengan quizzes,tests,assignments semua.
 
Score high marks untuk carry marks!

Sebenarnya tak susah kalau kita jenis yang dari awal dah berusaha. For example, assignments. Kalau markah untuk satu assignment 10%, seboleh-bolehnya usahakanlah untuk dapatkan markah yang tinggi. Paling kurang pun 8 daripada 10% tu. So, dari situ memudahkan kita untuk final exam nanti.

Masa aku Asasi dulu, final paper 60%. Carry marks (quizzes,tests,assignments) 40%. Haa,banyakkan? Kiranya nak dapat A dalam satu2 subjek untuk final paper memang dah boleh ditolak tambah berdasarkan carry marks. So, sebolehnya usahakanlah untuk dapatkan carry marks yang terbaik. Habis lekeh pun 32 daripada 40%. :)

Dalam Asasi Undang - undang, soft skills macam buat presentation, debate semua tu memang sangat - sangat perlu dan penting. Tak boleh? Tak terror? Tolonglah jangan risau sebab once dah masuk dalam asasi tu nanti,lecturer bagi task suruh present mesti punya automatically korang boleh buat walaupun tak reti. Sebab apa? Sebab korang tak ada pilihan. Haha. Boleh ke tak boleh ke, lecturer tu mesti akan cakap, ada aku kesah?? Hakhakhak. Malu? Korang tak ada masa nak malu semua tu sebab semua orang pun sama je macam korang. Semua orang pun malu tapi bila dah belajar, semua akan jadi normal. :) 

Exam macam mana? Susah tak??

Kalau pasal exam ni, nak cakap susah tu tak lah susah, nak cakap senang pun tak lah senang. Haha. *Cakap macam keling. :P Most of the time Asasi dulu, kitorang memang banyak buat past year question especially untuk subjek Law. Subjek Law yang susah sebab kena hafal Acts lah, nama case lah macam - macam lagi lah. Dah, kalau koranh tak ingat korang nak jawab apa time final nanti? Ow, mesti korang ingat paper Law ada objective question jenis boleh main baling dadu kalau nak cari jawapan kan? Hah! In your dream. Tak ada maknanya. Dalam mimpi pun belum tentu lagi ada. Wahaha. 

Past year question boleh mintak dekat senior or pegi library cari. :)

Lagi satu cara, dalam kuliah tumpulah betul - betul terutama time kuliah last sebelum study week sebab time tu lecturer akan banyak bagi tips termasuk jugaklah spot question. Hehe. Macam lecturer aku. Tapi, sem last kitorang punya soalan Law ditukarrrrrr!!! Arhhh!!! Aku malas nak ingat janji aku pass tak kena repeat. Huh!

Kalau undang - undang ni, amalan suka membaca tu penting sebab korang banyak kena baca. Kalau yang jenis tak suka membaca tu, tapi nak ambik undang - undang jugak, pandai - pandailah paksa diri untuk minat membaca. Sebab semuanya korang akan dapat dengan membaca. Ye lah, dalam Federal Constitution, article case semua tu kan bertulis, mana ada dalam bentuk equation Maths kan?? Duh! So, for sure lah kena baca. Memang kena membaca. Wajib!

Membaca itu jambatan ilmu. :)

Ok, tu je lah daripada yang bukan pakar. Hehe. Apa yang paling penting, tak kiralah dalam apa sekalipun yang kita buat, usaha itu penting. :) Jangan lupa jugak berdoa. Sebabnya, ustaz aku dulu dekat sekolah ada pesan macam ni tau ,

Doa tanpa usaha itu bohong,
Usaha tanpa doa itu sombong.
Renung - renungkan dan selamat beramal. :)


4 comments:

nina-amni said...

salam
saya nk minta pendapat. antara asasi undang2 di uia dan uitm, mane yg lg bagus?

Nana. said...

hi :D
sejarah time spm dapat gred apa? takdalah, saya selalu dapat D je tapi minat nak amik law. rasa sedih bila kata "Jangan berangan kalau sejarah pun tak pass" huaaaaaa T_T

TheNaiena said...

@Nana. dapat A.. hehe.. selagi ada masa jgn give up okay.. rajin2 baca dan buat latihan.. ;)

adilah adilah said...

akak. macam mana akak tukar u..?
tolong sy akak....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...