Ciri-ciri blog yang menarik untuk dibaca



Hye hye dan hye semuaaa! Hee. Setelah asyik blogwalking selama beberapa bulan ni tanpa mengira waktu dan masa sebab tak ada kerja nak buat dek kerana cuti semester yang terlalu panjang, telah kujumpa berbagai - bagai jenis blog, telah kuterjah berjenis - jenis bentuk dan corak blog dalam arena blogging ni. Haha. *ceh, ayat macam hape entah. Makanya, aku pun terasa nak buat entry tentang blog yang aku sukaaaa baca, yang aku suka - suka baca mahu pun yang aku saja lalu tapi tak baca. Ngeee~

Jadinya, blog macam manakah yang aku sukaaaa baca? Dalam entry ni, aku kecikkan skop dia just merujuk pada aku je sebab aku pun bukan pandai sangat bab - bab blog ni. Huhu. Just suka lepak, menyibuk dan menyemak je dekat blog orang. Hihi. *Blushing. -.-""

1. Kemas dan mudah dibaca.

Blog yang kemas dan cantik memang aku suka. Orang lain pun mesti suka kan? Sapa je yang tak suka benda yang cantik - cantik kan. Tapi, kalau cantik sangat sampai menyusahkan orang nak baca pun susah jugak. Huhu. Contohnya, terlampau banyak widget, tulisan kecik sangat, warna tulisan yang tak nampak. Ha, contoh ye. Sampai menyusahkan kita nak baca entry tu, tak bestlah. Kadang - kadang, ada blog tu yang aku excited nak baca dia punya entry, tapi last aku tak habiskan baca pun sebab tulisan tak jelas sangat untuk dibaca. Dah lah aku ni specky. Huhu. Pakai spectacle dengan kerabunan yang agak teruk. Huhu.

2. Entry yang sopan dan bernas.

Aku jenis yang tak kisah kalau entry blog tu berunsurkan yang peribadi ke, personal ke, aku baca je as long as aku rasa menarik dan tidak keterlaluan personalnya. Huhu. Contohnya macam entry pasal jalan - jalan dengan family, hangout dengan kawan-kawan, bertunang, kahwin (my fevret!) memang aku layaaannnn je. Ye lah, ada certain orang yang tak suka kan entry macam tu. Tapi aku ok je asalkan bahasa dalam tu tak jenis yang mencarut - carut, guna ayat entah hape - hape macam contohnya, 'harap anda semua sihat kalau tak pun, mampus lu orang ar. ada aku kesah? Hahaha *evil laugh' Don't take it seriously, ye. Dialog tu absolutely contoh ye. CONTOH. Tak ada aku copy paste dari mana - mana blog pun dan aku tak jumpa lagi lah setakat ni dalam mana - mana blog yang aku singgah. Kiranya, semua blog yang aku singgah selama ni masih mengikuti standard piawaian SIRIM. Eh?? -.-"" 

Bernas tu pulak merujuk kepada iklan raya BERNAS  yang menyanyat hati tu. Sobs3. Eh? lagi... Haha. Bernas tu means bila aku baca sekurang - kurangnya aku dapat info, pengetahuan baru or what ever yang barulah yang kira berguna. Dan paling penting, yang masuk akal dan boleh diterima pakai oleh fikiran aku yang matang ni. Hahaha. Matang la sangat. Yes, I really meant it. Contoh, CONTOH ye 'hari ni I jumpa Mr.S. Korang tau tak Mr.S tu sape? Mr.S tu my ex-boyfie. Then,tak sangka pulak lepas tu jumpa X pulak. X tu my ex-boyfie yang dulu sebelum Mr.S tu lagi..' Danggggg!!



3. Penggunaan perkataan yang tidak gelimat.

Entry yang tak menggunakan perkataan gelimat. Tau tak gelimat?? Haha. Word aku macam hape entah. Kan ada musim yang orang guna perkataan SMS macam geli - geli sikit bila baca tu. Aku tak tau sekarang ni masih wujud or tak lagi sebab aku tak ada lagi setakat ni kawan - kawan yang SMS aku guna perkataan macam tu. Huhu. Tak setakat SMS, di blog pun turut ada yang menggunakan perkataan gelimat ini. Contoh, 'titew yemam lha.. Penink cgt2.' Paham tak? Hahahaha. Nak menangis aku kalau terjumpa blog macam begini. Huhu. Ye lah, aku dah lama meninggalkan zaman bercakap tanpa gigi macam tu. Umur aku dah 20 tahun kot. Mustahillah aku boleh faham lagi perkataan sebegini. T.T Memang aku tak boleh baca or lepaklah dekat blog macam tu. Huu~

4. Blog yang murah hati.

Hehe. Aku suka lepak blog yang pemiliknya seorang yang pemurah. Ni banyak lah aku jumpa setakat aku selalu blogwalking ni. Murah hati camna tu?? Hehe. Murah hati dari banyak segi. Contohnya, tak kedekut. Banyak berkongsi tutorial, dah tu ada pulak yang sudi bagi freebies comel - comel gitu dekat readers. Serius aku suka gilosss (gila) blog macam tu. Bukan sebab apa, aku macam respect lah owner blog yang macam ni. Ada kemahiran dan tak sombong pulak tu. Masih sudi tolong orang lain untuk berjaya macam diorang jugak. Contohnya, bantu orang yang macam aku ni lah. Aku ni mana reti buat doodles tu semua, aku just selalu tengok je dekat blog blgger yang terror2. Kadang - kadang aku lepak blog tu sebab tengok doodle yang ada di blog tersebut je sambil mengagumi dan lepas tu berazam nak cuba buat. Tapi lepas tu non-ado habuk apa pun sebab aku ni bukannya berseni sangatttt. Haha. Kesian aku. Huhu. 

5. Santai dan berisi.

Aku suka blog yang gaya penulisannya santaaaiii je bila baca. Kiranya tak stress, emo2 semua lah. Contohnya, tak macam ni 'aku benci gila blogger bla bla bla tu. Poyo. Bla bla bla pung pang pung'. Haa, tu contoh ye, CONTOH. Aku kalau jumpa blog macam ni terus macam, erk! baik aku kuar cepat - cepat dari blog ni sebelum blogger ni kenal aku. Wakaka. Tak suka lah kalau terbaca blog yang macam tu sebab tak santai. Huhu. Aku suka blog yang cara penyampaian, isi semua santai macam seolah - olah si penulis tu tengah berinteraksi dengan kita secara live. Macam sembang - sembang dengan kawan. Ha, gitulah lebih kurang. Ye lah, kita baca blog pun bila time kita nak istirehat, rileks, lepak - lepakkan. Mestilah nak santai. Ni kalau jumpa blog yang duk berangin entah hape - hape tu, isy, tak best lah. Dah tu pulak tetibe mana tau, kita rupanya yang dikutuk dalam blog tu. Adehh! Hahaha. :P

Berisi pulak means aku suka blog yang suka berkongsi dunia realiti. Means? Macam dia study dekat oversea then dia pun citer ar life dia dekat oversea macam mana, macam ni, tu, sini, sana. Haa, aku suka. Hehe. Then, kongsi pasal ilmiah, agam ke, petua ke, tips ke, semua lah yang kiranya aku boleh apply dalam hidup aku jugak. :)


Tu je lah kot. Banyak sangat list kang orang cakap aku minah cerewet pulak. Haha. Bajet macam blog aku bagus sangat je.. Wakaka. Bukan tau. Ni aku tulis pasal blog yang aku suka sebab aku memang suka melepak di blog orang cuma yang bezanya ada blog aku jadi aktif reader (komen sana komen sini) and ada blog yang aku jadi silent reader je. *Shy shy cat. Konon. Haha. Semua orang pun ada blog kegemaran dan ciri - ciri blog pilihan sendiri... Chill ^^

Salam Ramadhan semua!





16 comments:

sedutzone said...

yezz, blog gua semua ada ciri2 di atas.. terbaek...hahahaha..peace...

Nick Nashram said...

kalo jumpa blog yg tulis guna bhsa sms terus blah..x paham nak baca..huhu..bahasa sms bukan bahasa blogger..nati pakcik google susah nak cari.

iena_mieyna ^^ said...

@sedutzone nanti nak terjah blog sedutzone tengokkk..haha peace!! :)

iena_mieyna ^^ said...

@Nick Nashramkan..rugi je update entry kalau mcm tu..huhu

Hanny Esandra said...

saya pun..
kalau banyak 'sampah sarap' sampai nak loading pun lambat, memang tutup la alamatnya.. maaflah kepada blogger yang jenis mcm tu.. lagi satu kalau comment box dia setting pop-up window, lagilah rajin saya komen.. kalau pakai character, susah la.. kalau org malas macam saya mmg tak komen la..hahaha.. macam2 kan..

apa2pun terbaik entri ni.. :)

iena_mieyna ^^ said...

@Hanny Esandra a ah..komen yg ada character tu mmg melecehkan..huhu

amranaiman said...

iri2 yg bagus :D

amir aizat said...

setuju sgt! nice entry ni :)

farah hanim said...

ajar la saya mcm ne nk wt blog yg comel..x reti la

Cikgu Munirah Takiyudin said...

Terima kasih sahabat... entry yang memberi bantuan kepada kami pemilik blog...

teruskan usaha....

besar pahala buat kamu...

Amilin Humaira said...

akak mmg terbaikk la.. hehe

Amilin Humaira said...

akak terbaikk!... ada fb x akak..hehe

iena_mieyna ^^ said...

@Amilin Humaira hehe.. thanks sudi baca entry ni.. alaa, baru je deactivate fb sbb bosan la dik.. twitter ada la.. search je iena mieyna..hehe :)

balqisy baklee said...

Thorrrbaaeekkk....

aein azuan said...

waa..bestla tips nie...nk apply gak la..kt blog sndr...tq sis

Ana Lyana said...

haii, jemput singgah blog saya.. :) http://honeysour00.blogspot.com

Ciri-ciri blog yang menarik untuk dibaca



Hye hye dan hye semuaaa! Hee. Setelah asyik blogwalking selama beberapa bulan ni tanpa mengira waktu dan masa sebab tak ada kerja nak buat dek kerana cuti semester yang terlalu panjang, telah kujumpa berbagai - bagai jenis blog, telah kuterjah berjenis - jenis bentuk dan corak blog dalam arena blogging ni. Haha. *ceh, ayat macam hape entah. Makanya, aku pun terasa nak buat entry tentang blog yang aku sukaaaa baca, yang aku suka - suka baca mahu pun yang aku saja lalu tapi tak baca. Ngeee~

Jadinya, blog macam manakah yang aku sukaaaa baca? Dalam entry ni, aku kecikkan skop dia just merujuk pada aku je sebab aku pun bukan pandai sangat bab - bab blog ni. Huhu. Just suka lepak, menyibuk dan menyemak je dekat blog orang. Hihi. *Blushing. -.-""

1. Kemas dan mudah dibaca.

Blog yang kemas dan cantik memang aku suka. Orang lain pun mesti suka kan? Sapa je yang tak suka benda yang cantik - cantik kan. Tapi, kalau cantik sangat sampai menyusahkan orang nak baca pun susah jugak. Huhu. Contohnya, terlampau banyak widget, tulisan kecik sangat, warna tulisan yang tak nampak. Ha, contoh ye. Sampai menyusahkan kita nak baca entry tu, tak bestlah. Kadang - kadang, ada blog tu yang aku excited nak baca dia punya entry, tapi last aku tak habiskan baca pun sebab tulisan tak jelas sangat untuk dibaca. Dah lah aku ni specky. Huhu. Pakai spectacle dengan kerabunan yang agak teruk. Huhu.

2. Entry yang sopan dan bernas.

Aku jenis yang tak kisah kalau entry blog tu berunsurkan yang peribadi ke, personal ke, aku baca je as long as aku rasa menarik dan tidak keterlaluan personalnya. Huhu. Contohnya macam entry pasal jalan - jalan dengan family, hangout dengan kawan-kawan, bertunang, kahwin (my fevret!) memang aku layaaannnn je. Ye lah, ada certain orang yang tak suka kan entry macam tu. Tapi aku ok je asalkan bahasa dalam tu tak jenis yang mencarut - carut, guna ayat entah hape - hape macam contohnya, 'harap anda semua sihat kalau tak pun, mampus lu orang ar. ada aku kesah? Hahaha *evil laugh' Don't take it seriously, ye. Dialog tu absolutely contoh ye. CONTOH. Tak ada aku copy paste dari mana - mana blog pun dan aku tak jumpa lagi lah setakat ni dalam mana - mana blog yang aku singgah. Kiranya, semua blog yang aku singgah selama ni masih mengikuti standard piawaian SIRIM. Eh?? -.-"" 

Bernas tu pulak merujuk kepada iklan raya BERNAS  yang menyanyat hati tu. Sobs3. Eh? lagi... Haha. Bernas tu means bila aku baca sekurang - kurangnya aku dapat info, pengetahuan baru or what ever yang barulah yang kira berguna. Dan paling penting, yang masuk akal dan boleh diterima pakai oleh fikiran aku yang matang ni. Hahaha. Matang la sangat. Yes, I really meant it. Contoh, CONTOH ye 'hari ni I jumpa Mr.S. Korang tau tak Mr.S tu sape? Mr.S tu my ex-boyfie. Then,tak sangka pulak lepas tu jumpa X pulak. X tu my ex-boyfie yang dulu sebelum Mr.S tu lagi..' Danggggg!!



3. Penggunaan perkataan yang tidak gelimat.

Entry yang tak menggunakan perkataan gelimat. Tau tak gelimat?? Haha. Word aku macam hape entah. Kan ada musim yang orang guna perkataan SMS macam geli - geli sikit bila baca tu. Aku tak tau sekarang ni masih wujud or tak lagi sebab aku tak ada lagi setakat ni kawan - kawan yang SMS aku guna perkataan macam tu. Huhu. Tak setakat SMS, di blog pun turut ada yang menggunakan perkataan gelimat ini. Contoh, 'titew yemam lha.. Penink cgt2.' Paham tak? Hahahaha. Nak menangis aku kalau terjumpa blog macam begini. Huhu. Ye lah, aku dah lama meninggalkan zaman bercakap tanpa gigi macam tu. Umur aku dah 20 tahun kot. Mustahillah aku boleh faham lagi perkataan sebegini. T.T Memang aku tak boleh baca or lepaklah dekat blog macam tu. Huu~

4. Blog yang murah hati.

Hehe. Aku suka lepak blog yang pemiliknya seorang yang pemurah. Ni banyak lah aku jumpa setakat aku selalu blogwalking ni. Murah hati camna tu?? Hehe. Murah hati dari banyak segi. Contohnya, tak kedekut. Banyak berkongsi tutorial, dah tu ada pulak yang sudi bagi freebies comel - comel gitu dekat readers. Serius aku suka gilosss (gila) blog macam tu. Bukan sebab apa, aku macam respect lah owner blog yang macam ni. Ada kemahiran dan tak sombong pulak tu. Masih sudi tolong orang lain untuk berjaya macam diorang jugak. Contohnya, bantu orang yang macam aku ni lah. Aku ni mana reti buat doodles tu semua, aku just selalu tengok je dekat blog blgger yang terror2. Kadang - kadang aku lepak blog tu sebab tengok doodle yang ada di blog tersebut je sambil mengagumi dan lepas tu berazam nak cuba buat. Tapi lepas tu non-ado habuk apa pun sebab aku ni bukannya berseni sangatttt. Haha. Kesian aku. Huhu. 

5. Santai dan berisi.

Aku suka blog yang gaya penulisannya santaaaiii je bila baca. Kiranya tak stress, emo2 semua lah. Contohnya, tak macam ni 'aku benci gila blogger bla bla bla tu. Poyo. Bla bla bla pung pang pung'. Haa, tu contoh ye, CONTOH. Aku kalau jumpa blog macam ni terus macam, erk! baik aku kuar cepat - cepat dari blog ni sebelum blogger ni kenal aku. Wakaka. Tak suka lah kalau terbaca blog yang macam tu sebab tak santai. Huhu. Aku suka blog yang cara penyampaian, isi semua santai macam seolah - olah si penulis tu tengah berinteraksi dengan kita secara live. Macam sembang - sembang dengan kawan. Ha, gitulah lebih kurang. Ye lah, kita baca blog pun bila time kita nak istirehat, rileks, lepak - lepakkan. Mestilah nak santai. Ni kalau jumpa blog yang duk berangin entah hape - hape tu, isy, tak best lah. Dah tu pulak tetibe mana tau, kita rupanya yang dikutuk dalam blog tu. Adehh! Hahaha. :P

Berisi pulak means aku suka blog yang suka berkongsi dunia realiti. Means? Macam dia study dekat oversea then dia pun citer ar life dia dekat oversea macam mana, macam ni, tu, sini, sana. Haa, aku suka. Hehe. Then, kongsi pasal ilmiah, agam ke, petua ke, tips ke, semua lah yang kiranya aku boleh apply dalam hidup aku jugak. :)


Tu je lah kot. Banyak sangat list kang orang cakap aku minah cerewet pulak. Haha. Bajet macam blog aku bagus sangat je.. Wakaka. Bukan tau. Ni aku tulis pasal blog yang aku suka sebab aku memang suka melepak di blog orang cuma yang bezanya ada blog aku jadi aktif reader (komen sana komen sini) and ada blog yang aku jadi silent reader je. *Shy shy cat. Konon. Haha. Semua orang pun ada blog kegemaran dan ciri - ciri blog pilihan sendiri... Chill ^^

Salam Ramadhan semua!





16 comments:

sedutzone said...

yezz, blog gua semua ada ciri2 di atas.. terbaek...hahahaha..peace...

Nick Nashram said...

kalo jumpa blog yg tulis guna bhsa sms terus blah..x paham nak baca..huhu..bahasa sms bukan bahasa blogger..nati pakcik google susah nak cari.

iena_mieyna ^^ said...

@sedutzone nanti nak terjah blog sedutzone tengokkk..haha peace!! :)

iena_mieyna ^^ said...

@Nick Nashramkan..rugi je update entry kalau mcm tu..huhu

Hanny Esandra said...

saya pun..
kalau banyak 'sampah sarap' sampai nak loading pun lambat, memang tutup la alamatnya.. maaflah kepada blogger yang jenis mcm tu.. lagi satu kalau comment box dia setting pop-up window, lagilah rajin saya komen.. kalau pakai character, susah la.. kalau org malas macam saya mmg tak komen la..hahaha.. macam2 kan..

apa2pun terbaik entri ni.. :)

iena_mieyna ^^ said...

@Hanny Esandra a ah..komen yg ada character tu mmg melecehkan..huhu

amranaiman said...

iri2 yg bagus :D

amir aizat said...

setuju sgt! nice entry ni :)

farah hanim said...

ajar la saya mcm ne nk wt blog yg comel..x reti la

Cikgu Munirah Takiyudin said...

Terima kasih sahabat... entry yang memberi bantuan kepada kami pemilik blog...

teruskan usaha....

besar pahala buat kamu...

Amilin Humaira said...

akak mmg terbaikk la.. hehe

Amilin Humaira said...

akak terbaikk!... ada fb x akak..hehe

iena_mieyna ^^ said...

@Amilin Humaira hehe.. thanks sudi baca entry ni.. alaa, baru je deactivate fb sbb bosan la dik.. twitter ada la.. search je iena mieyna..hehe :)

balqisy baklee said...

Thorrrbaaeekkk....

aein azuan said...

waa..bestla tips nie...nk apply gak la..kt blog sndr...tq sis

Ana Lyana said...

haii, jemput singgah blog saya.. :) http://honeysour00.blogspot.com




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...