Khas untuk bakal mahasiswa dan mahasiswi

Entry ni khas untuk bakal - bakal mahasiswa dan mahasiswi intake September nanti tak kira universiti mana pun anda ditempatkan. Hewhew. So, sebagai orang yang juga mengalami masalah sama ketika mula - mula nak masuk belajar dulu, aku pun dengan relanya nak buat entry dengan harapan dapat membantu korang yang lain - lainnya yang mungkin juga memerlukan bantuan seperti aku dulu. Huhu. Sedih aku dulu masa nak masuk belajar sebab anak sulung so tak ada orang yang nak tolong aku bab - bab urus kemasukan ni. 

1. WPP
Wang Pendahuluan Pembiayaan by PTPTN.  Untuk intake via UPU memang PTPTN ada sediakan WPP ni untuk korang dengan cek berjumlah RM1500 yang akan diposkan ke rumah korang. So, nanti korang pergi tebus cek tu lah dekat bank. Huhu. WPP ni optional je. Tak paksa untuk terima pun sebabnya korang kena buat confirmation dekat webpage PTPTN either nak terima WPP ni or tak nak terima. So, kalau korang terima, barulah cek tersebut akan dihantar ke rumah korang. So, bolehlah korang nak buat belanja beli barang - barang masuk u ke, nak top up duit buat bayar yuran ke or whatever je lah yang korang nak guna. Ok?

Kena bayar balik tak? Jawapan ialah ye, kena bayar balik. Korang kena bayar balik WPP tu tapi bukan korang bayar. Setiap sem, PTPTN akan potong pinjaman korang tu untuk langsaikan WPP tu yang sebanyak RM1500 tu. 

2. SSPN
Skim Simpanan Pendidikan Nasional. First, ni yang korang perlu buat. Korang boleh pergi Maybank dan ambil borang untuk buat akaun SSPN. Sekejap je buat benda ni. Tak lama pun. Make sure bawa Mykad, salinan Mykad sekurang - kurangnya 2 salinan.

3. Pin PTPTN
Ok, lepas dah ada SSPN, barulah pergi beli pin untuk isi online PTPTN. Pergi Bank Simpanan Nasional (BSN) dan beli pin PTPTN dengan harga RM5. 

4. Permohonan PTPTN
Ok, macam biasa PTPTN ni korang kena apply via online dekat webpage PTPTN di sini http://www.ptptn.gov.my/ . Klik bahagian 02 Laman PTPTN Online untuk buat permohonan PTPTN. Isi apa yang patut dengan jujur dan sebenar - benarnya untuk elakkan masalah di kemudian hari ye. Sebab korang tak tau lagi betapa cerewetnya pegawai PTPTN nanti time diorang nak kumpulkan borang korang tu nanti. Print apa yang disuruh print. Baca panduan mengisi permohonan tu dengan betul - betul. Kalau dia cakap pen mata bulat (ball pen) please, use ball pen. Ikut arahan tu betul - betul kalau tak nak ada masalah nanti.

5. Setem hasil
Ok, setem hasil ni korang boleh dapatkan di pejabat pos seluruh Malaysia. Pergi cakap je dekat kaunter nak beli setem hasil. RM10 setiap satu. Make sure matikan setem hasil tu pada tarikh yang sama. Jangan satu tarikh lain, satu lagi tarikh lain. Kalau tak nak matikan, tak payah lagi matikan. Nanti pegawai PTPTN akan buat time korang hantar borang tu nanti.

Ok, tu je lah. Dah siap korang boleh lah pergi u nanti dengan aman damai. Wahaha. Wait, jangan lupa bawak borang tu pulak. Make sure borang tu bersih, kemas. Jangan stapler ye. Gam pun jangan! Pandai2 lah. Wahaha. Gunakan ini untuk satukan borang - borang tersebut :

Paper clip! Wehuuu.

Borang tu tak payah pos sebab nanti pegawai PTPTN akan datang kumpulkan korang punya borang tu. Sebab tu jangan lupa bawak borang tu. Korang cuma kena pastikan borang tu diisi dengan lengkap, tepat dan ikut arahan dalam panduan mengisi permohonan tu. Pastikan salinan mykad, slip gaji dan semua - semua benda yang dimintak untuk disertakan dalam permohonan tu ada dan lengkap. Kalau tak lengkap, nanti borang korang tak akan diterima. Harap maklong. (maklum)

Saya tak nak mintak PTPTN ni. Boleh tak? Jawapannya bisa aja dong.. Huhu. Boleh saja. PTPTN ni untuk yang memang nak je. Ye lah, nama pun pinjaman kan? So, kalau tak nak apply, korang tak payah lah urus semua - semua perkara yang telah di'list' kan di atas tadi. :)

Oh ya, jangan lupa jugak, kalau yang baru pertama kali sambung pengajian tu contoh macam sambung Ijazah Sarjana Muda Pertama, korang boleh mintak zakat dekat Pusat Zakat Negeri korang masing - masing. Ye lah, walaupun tak seberapa, sekurang - kurangnya boleh membantu jugak untuk buat perbelanjaan, kan? Zakat ni kena parents korang yang uruskan, tau. :) Macam setakat yang aku tau, zakat Pulau Pinang RM800, Kedah RM1200 dan Perak RM600. Kelantan lagi banyak kot. Hehe. Boleh pergi pejabat Zakat negeri masing - masing untuk permohonan zakat. Bawak salinan surat tawaran kemasukan ke universiti sekali. :)

Ok, tu je lah. Selamat maju jaya. Adios! hehe

Salam Ramadhan semua...













7 comments:

하나 said...

awak,boleh tanya kalau tak nak mohon ptptn kena beli setem hasil jugak ke? hope you can help me :)

iena_mieyna ^^ said...

kalau tak nak mintk ptptn, awk x payah isi borang tu semua..:)

하나 said...

oh,ok..jadi setem hasil tu mcm mane pulak?

iena_mieyna ^^ said...

setem hasil tu kegunaannya utk lekatkan pada borang ptptn tu..jadinya,bila awk x nk apply ptptn,awk x perlu beli setem hasil. :)

sesak said...

ptptn bukan mohon online ea?

iena_mieyna ^^ said...

memang mohon online then kena hantar borang2 yg disuruh print pada pegawai ptptn..lps permohonan online diluluskan..:)

Fikri said...

Dh abis blajar.. ptptn dah cari. Haha :D

Khas untuk bakal mahasiswa dan mahasiswi

Entry ni khas untuk bakal - bakal mahasiswa dan mahasiswi intake September nanti tak kira universiti mana pun anda ditempatkan. Hewhew. So, sebagai orang yang juga mengalami masalah sama ketika mula - mula nak masuk belajar dulu, aku pun dengan relanya nak buat entry dengan harapan dapat membantu korang yang lain - lainnya yang mungkin juga memerlukan bantuan seperti aku dulu. Huhu. Sedih aku dulu masa nak masuk belajar sebab anak sulung so tak ada orang yang nak tolong aku bab - bab urus kemasukan ni. 

1. WPP
Wang Pendahuluan Pembiayaan by PTPTN.  Untuk intake via UPU memang PTPTN ada sediakan WPP ni untuk korang dengan cek berjumlah RM1500 yang akan diposkan ke rumah korang. So, nanti korang pergi tebus cek tu lah dekat bank. Huhu. WPP ni optional je. Tak paksa untuk terima pun sebabnya korang kena buat confirmation dekat webpage PTPTN either nak terima WPP ni or tak nak terima. So, kalau korang terima, barulah cek tersebut akan dihantar ke rumah korang. So, bolehlah korang nak buat belanja beli barang - barang masuk u ke, nak top up duit buat bayar yuran ke or whatever je lah yang korang nak guna. Ok?

Kena bayar balik tak? Jawapan ialah ye, kena bayar balik. Korang kena bayar balik WPP tu tapi bukan korang bayar. Setiap sem, PTPTN akan potong pinjaman korang tu untuk langsaikan WPP tu yang sebanyak RM1500 tu. 

2. SSPN
Skim Simpanan Pendidikan Nasional. First, ni yang korang perlu buat. Korang boleh pergi Maybank dan ambil borang untuk buat akaun SSPN. Sekejap je buat benda ni. Tak lama pun. Make sure bawa Mykad, salinan Mykad sekurang - kurangnya 2 salinan.

3. Pin PTPTN
Ok, lepas dah ada SSPN, barulah pergi beli pin untuk isi online PTPTN. Pergi Bank Simpanan Nasional (BSN) dan beli pin PTPTN dengan harga RM5. 

4. Permohonan PTPTN
Ok, macam biasa PTPTN ni korang kena apply via online dekat webpage PTPTN di sini http://www.ptptn.gov.my/ . Klik bahagian 02 Laman PTPTN Online untuk buat permohonan PTPTN. Isi apa yang patut dengan jujur dan sebenar - benarnya untuk elakkan masalah di kemudian hari ye. Sebab korang tak tau lagi betapa cerewetnya pegawai PTPTN nanti time diorang nak kumpulkan borang korang tu nanti. Print apa yang disuruh print. Baca panduan mengisi permohonan tu dengan betul - betul. Kalau dia cakap pen mata bulat (ball pen) please, use ball pen. Ikut arahan tu betul - betul kalau tak nak ada masalah nanti.

5. Setem hasil
Ok, setem hasil ni korang boleh dapatkan di pejabat pos seluruh Malaysia. Pergi cakap je dekat kaunter nak beli setem hasil. RM10 setiap satu. Make sure matikan setem hasil tu pada tarikh yang sama. Jangan satu tarikh lain, satu lagi tarikh lain. Kalau tak nak matikan, tak payah lagi matikan. Nanti pegawai PTPTN akan buat time korang hantar borang tu nanti.

Ok, tu je lah. Dah siap korang boleh lah pergi u nanti dengan aman damai. Wahaha. Wait, jangan lupa bawak borang tu pulak. Make sure borang tu bersih, kemas. Jangan stapler ye. Gam pun jangan! Pandai2 lah. Wahaha. Gunakan ini untuk satukan borang - borang tersebut :

Paper clip! Wehuuu.

Borang tu tak payah pos sebab nanti pegawai PTPTN akan datang kumpulkan korang punya borang tu. Sebab tu jangan lupa bawak borang tu. Korang cuma kena pastikan borang tu diisi dengan lengkap, tepat dan ikut arahan dalam panduan mengisi permohonan tu. Pastikan salinan mykad, slip gaji dan semua - semua benda yang dimintak untuk disertakan dalam permohonan tu ada dan lengkap. Kalau tak lengkap, nanti borang korang tak akan diterima. Harap maklong. (maklum)

Saya tak nak mintak PTPTN ni. Boleh tak? Jawapannya bisa aja dong.. Huhu. Boleh saja. PTPTN ni untuk yang memang nak je. Ye lah, nama pun pinjaman kan? So, kalau tak nak apply, korang tak payah lah urus semua - semua perkara yang telah di'list' kan di atas tadi. :)

Oh ya, jangan lupa jugak, kalau yang baru pertama kali sambung pengajian tu contoh macam sambung Ijazah Sarjana Muda Pertama, korang boleh mintak zakat dekat Pusat Zakat Negeri korang masing - masing. Ye lah, walaupun tak seberapa, sekurang - kurangnya boleh membantu jugak untuk buat perbelanjaan, kan? Zakat ni kena parents korang yang uruskan, tau. :) Macam setakat yang aku tau, zakat Pulau Pinang RM800, Kedah RM1200 dan Perak RM600. Kelantan lagi banyak kot. Hehe. Boleh pergi pejabat Zakat negeri masing - masing untuk permohonan zakat. Bawak salinan surat tawaran kemasukan ke universiti sekali. :)

Ok, tu je lah. Selamat maju jaya. Adios! hehe

Salam Ramadhan semua...













7 comments:

하나 said...

awak,boleh tanya kalau tak nak mohon ptptn kena beli setem hasil jugak ke? hope you can help me :)

iena_mieyna ^^ said...

kalau tak nak mintk ptptn, awk x payah isi borang tu semua..:)

하나 said...

oh,ok..jadi setem hasil tu mcm mane pulak?

iena_mieyna ^^ said...

setem hasil tu kegunaannya utk lekatkan pada borang ptptn tu..jadinya,bila awk x nk apply ptptn,awk x perlu beli setem hasil. :)

sesak said...

ptptn bukan mohon online ea?

iena_mieyna ^^ said...

memang mohon online then kena hantar borang2 yg disuruh print pada pegawai ptptn..lps permohonan online diluluskan..:)

Fikri said...

Dh abis blajar.. ptptn dah cari. Haha :D




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...