Kita dan mimpi :)

I believe I can fly~~~ nyanyi dalam mimpi..... heheh

Semua orang mesti pernah mimpi kan? Ecey, tak pernah mimpi tu tipulah. Even orang buta pun, bermimpi tau! Pernah mimpi terbang macam gambar atas tu? Haa, tu maksud korang teringin nak jadi burung kakak tua. Eh? Haha 

Selalu orang kaitkan mimpi dengan mainan tidur, gangguan syaitan dan mainan minda pun ada. Ye lah, mana ada mimpi yang betul kan? Jaranglah ada mimpi yang betul sebab kita kan manusia biasa je. Lainlah Rasulullah S.A.W.. Mimpi baginda sememangnya benar. Oh ya, apa pun, ada sikit info nak kongsi tentang mimpi :)


Rasulullah S.A.W pernah bersabda :
mimpi baik (ruqyah) itu datang dari Allah dan mimpi buruk (hilm) datang dari syaitan. Maka, apabila salah seorang daripada kalian bermimpi yang tidak menyenangkan, hendaklah dia meludah ke samping kiri sebanyak tiga kali dan memohon perlindungan kepada Allah dari kejahatannya sehingga mimpi itu tidak akan membahayakannya. 

Cakap soal mimpi ni, aku sendiri pun banyak bermimpi. Macam - macam mimpilah. Macam - macam cerita. Pernah sekali, mimpi paling merepek aku adalah aku mimpi Barbie. Hahaha. Tapi aku tak pelik langsung kenapa aku mimpi Barbie bahkan aku gembira sangat dengan mimpi tu walaupun hanya sekadar mimpi. Ahaha. Aku memang peminat fanatik cerita Barbie. Ye, that's Barbie. Wei, bukan bab* yang haiwan tu! Grr~ Barbie lah! Barbie anak patung yang comey - comey tu. Kan ada banyak cerita dia. Aku selalu layan cerita Barbie dekat Youtube time malam study week. Bahaha. Motip?? -.-" Cerita Barbie yang aku paling sukaaa sekali adalah : Barbie the princess charm school. Hewhew. Besttt. 

It's cool bebeyh!! omnomnomnom

The fantasy fashionista.....

Ok, enough with that Barbie. Itu bukan tajuk utama untuk entry aku ni. Selingan je, selingan. Wee. Tu kira contoh mimpi aku yang nyata dan terbuktilah merepek, kan. Kiranya tu mimpi kategori permainan minda aku je. But, still aku pernah mimpi yang sampai sekarang aku susah nak lupa dan masih tertanya - tanya dengan mimpi tu. Tapi, bagi aku tu mimpi yang baiklah.. Mungkin sebagai teguran untuk aku yang leka dan alpa ni. 

Mimpi tu adalah, rasanya waktu tu dah dekat sangat dengan minggu aku nak final exam. Then, bila dah nak final exam ni, normal lah kan student. Waktu tidur pun dah lain macam sikit. Tidur lambat, kadang - kadang tak tidur malam sebab aku jenis study malam - malam sampai waktu Subuh tu kira time afdhal paling mujarab ar untuk aku study. Lepas tu, tidur sampai petang, Zohor baru nak bangun. Ngee. Dan apa yang paling obvious sekali, time nak exam ni lah kita mostly student paling dekat sekali dengan Allah, ye tak? Solat, baca al - quran, Yaasin, kadang - kadang kalau yang rajin tu ada je yang buat solat sunat hajat semua. Kan? 

So, nak dijadikan cerita, memang aku selalu lepas solat Maghrib akan baca al-quran. Paling tak pun satu muka mesti aku cuba jugak untuk baca walau malas macam mana sekali pun. Tapi, kadang - kadang tu ada jugak tak baca bila entah hantu apa merasuk jadi malas tahap tak boleh didefinisikan lagi tu kan. Nak nak lagi Isnin sampai Rabu, pukul 7 malam baru habis kuliah. Sampai kolej dah nak dekat Isya'. Celah mana nak sempat baca al-quran. Penatlah apa lah, macam - macamlah. Biasalah, nak buat benda baik memang banyak halangan. Huhu. 

Selalu aku baca al-quran, kalau time rajin amat - amat tu kan, aku tengok juza' then nama surah. Kadang - kadang pulak bila time malas gaban - gaban lemon pulak kan, main baca je nak habis cepat. Tak sempat dah nak tengok surah apa ke, muka surat ke. Habis baca terus tanda dengan penanda al-quran, simpan. Huhu. Perangai aku memang buruk bila malas. T.T

Satu malam tu, aku tidur, macam biasalah, dekat kolej kalau time study week ke, weekend ke, lepas Subuh baru aku tidur. Aku ni memang ada masalah tidur malam. Orang kata insomnia. Baguslah. Sebab orang insomnia kan ramai yang pandai - pandai. Kuang3. Dan mimpi saat tu lah mimpi yang paling aku tak boleh lupa. Mimpi yang paling tenang aku rasa. Selalu aku dapat mimpi buruk. Tahap buruk dia tak payah cakap ar. Nenek kebayan cantik lagi aku rasa dari mimpi aku. Motip perbandingan dengan nenek kebayan???? -.-"

Aku mimpi aku baca surah an-Nisa' dari awal sampai habis. Dalam mimpi tu, mula - mulanya aku tak tau surah apa yang aku baca. Then, sampailah di penghabisan ayat terakhir surah tu, ada orang yang aku tak kenal, yang dengar aku baca tu tunjukkan aku nama surah tu. Barulah aku tau tu surah an- nisa'. Dalam mimpi tu ada jugak terselit mama aku. Mungkin sebab rindu mama kot. Hehe :)

Bila terjaga aku macam tertanya - tanya. Kenapa aku mimpi baca surah an - Nisa' ni? Aku bukanlah nak taksub dengan mimpi ke apa, cumanya aku rasa mimpi tu adalah petanda sesuatu yang baik. Bukan mainan tidur. So, aku Google je lah. Aku tak cari maksud mimpi tu, tapi aku cari makna surah tu. 

Lepas aku cari tu, aku terasa macam aku kena muhasabah diri aku. Surah an - Nisa' tu surah wanita. Dalam surah tu menceritakan macam - macam mengenai wanita. Aurat, tugas isteri, kahwin, pembahagian harta pusaka dan harta anak yatim pun ada. Aku jadi takut pulak. Ye lah, mungkin mimpi tu sebagai peringatan untuk aku ke, kan? Aku revise balik ingatan aku. Mana lah tau kalau - kalau aku ada termakan harta anak yatim ke, mana lah kita tau kan? Punya lah aku ingat - ingat, memang tak ada. Aku yakin memang tak ada. Lega.

Aku ada tanya kawan yang hafaz al - quran. Dia sendiri pun tak berani nak mentafsir mimpi cuma dia ingatkan aku untuk muhasabah diri. Kita patut bersyukur sebab tak semua orang berpeluang diberi kesedaran untuk menyedari kesilapan dir, kan? :) Esoknya, seperti biasa, lepas solat Maghrib, aku baca al-quran. Dannn...

Sebelum aku mula baca tu aku tengok nama surah yang aku akan sambung baca untuk malam tu bila aku sedar yang aku dah masuk juzu' baru. Ya Allah, macam nak menangis aku rasa sebab time tu lah aku perasan, hari tu aku akan mula baca surah an- Nisa'. Terus aku sambung baca dengan tafsir sebab nak tau makna surah tu. 

An -  Nisa ayat 149 :)

Then aku sedar, banyak isi kandungan surah tu seolah - olah jawapan untuk setiap pertanyaan aku dalam hidup aku. Ayat yang atas ni pun sangat kena dengan hidup aku. Memaafkan kesalahan orang lain sebab ada beberapa orang dalam hidup aku yang aku susah nak maafkan perbuatan diorang dekat aku. Tapi, sekarang aku dah pun maafkan diorang. :)

Dari mimpi tu jugak, baru aku sedar. Kita kalau baca al- quran, sebolehnya fahamilah maksudnya sekali supaya kita boleh amalkan dalam hidup dan jadi pedoman untuk kehidupan kita. Sempena Ramadhan Al - Mubarak ni, bulan yang mulia, rebutlah peluang untuk baca al-quran. Semoga kita semua beroleh keberkatan di sisi Allah. :)

Tu je lah mimpi yang aku nak citer. Ada jugak mimpi buruk yang aku nak citer tapi lain kali lah pulak. Bulan - bulan puasa ni citer yang baik - baik je dah lah.. Baru semangat nak buat amal baik. Hehe. 


Salam Ramadhan semua! 









5 comments:

Fikri said...

Waa.. untung dapat mimpi camtu. Bukan senang nak dapat mimpi yang indah2 macam tu. Syukurlah :D

Zac Rega said...

Untunglahhh. Hurm :')
Kita doa sangat-2 dapat mimpi seindah macam ni. Ameen :)

Nick Nashram said...

orang kata everything starts with a dream..so, nak capai cita2 tu kena la bermimpi dulu..huhu

iena_mieyna ^^ said...

Fikri:semua orang ada peluang dpt mimpi baik2..:)
Zac Rega: Ameen.. :)
Nick Nashram: betol3.. hihi :)

Anggun said...

dah macam lagu bagaikan puteri plk...membalas kunjungan aritu...

Kita dan mimpi :)

I believe I can fly~~~ nyanyi dalam mimpi..... heheh

Semua orang mesti pernah mimpi kan? Ecey, tak pernah mimpi tu tipulah. Even orang buta pun, bermimpi tau! Pernah mimpi terbang macam gambar atas tu? Haa, tu maksud korang teringin nak jadi burung kakak tua. Eh? Haha 

Selalu orang kaitkan mimpi dengan mainan tidur, gangguan syaitan dan mainan minda pun ada. Ye lah, mana ada mimpi yang betul kan? Jaranglah ada mimpi yang betul sebab kita kan manusia biasa je. Lainlah Rasulullah S.A.W.. Mimpi baginda sememangnya benar. Oh ya, apa pun, ada sikit info nak kongsi tentang mimpi :)


Rasulullah S.A.W pernah bersabda :
mimpi baik (ruqyah) itu datang dari Allah dan mimpi buruk (hilm) datang dari syaitan. Maka, apabila salah seorang daripada kalian bermimpi yang tidak menyenangkan, hendaklah dia meludah ke samping kiri sebanyak tiga kali dan memohon perlindungan kepada Allah dari kejahatannya sehingga mimpi itu tidak akan membahayakannya. 

Cakap soal mimpi ni, aku sendiri pun banyak bermimpi. Macam - macam mimpilah. Macam - macam cerita. Pernah sekali, mimpi paling merepek aku adalah aku mimpi Barbie. Hahaha. Tapi aku tak pelik langsung kenapa aku mimpi Barbie bahkan aku gembira sangat dengan mimpi tu walaupun hanya sekadar mimpi. Ahaha. Aku memang peminat fanatik cerita Barbie. Ye, that's Barbie. Wei, bukan bab* yang haiwan tu! Grr~ Barbie lah! Barbie anak patung yang comey - comey tu. Kan ada banyak cerita dia. Aku selalu layan cerita Barbie dekat Youtube time malam study week. Bahaha. Motip?? -.-" Cerita Barbie yang aku paling sukaaa sekali adalah : Barbie the princess charm school. Hewhew. Besttt. 

It's cool bebeyh!! omnomnomnom

The fantasy fashionista.....

Ok, enough with that Barbie. Itu bukan tajuk utama untuk entry aku ni. Selingan je, selingan. Wee. Tu kira contoh mimpi aku yang nyata dan terbuktilah merepek, kan. Kiranya tu mimpi kategori permainan minda aku je. But, still aku pernah mimpi yang sampai sekarang aku susah nak lupa dan masih tertanya - tanya dengan mimpi tu. Tapi, bagi aku tu mimpi yang baiklah.. Mungkin sebagai teguran untuk aku yang leka dan alpa ni. 

Mimpi tu adalah, rasanya waktu tu dah dekat sangat dengan minggu aku nak final exam. Then, bila dah nak final exam ni, normal lah kan student. Waktu tidur pun dah lain macam sikit. Tidur lambat, kadang - kadang tak tidur malam sebab aku jenis study malam - malam sampai waktu Subuh tu kira time afdhal paling mujarab ar untuk aku study. Lepas tu, tidur sampai petang, Zohor baru nak bangun. Ngee. Dan apa yang paling obvious sekali, time nak exam ni lah kita mostly student paling dekat sekali dengan Allah, ye tak? Solat, baca al - quran, Yaasin, kadang - kadang kalau yang rajin tu ada je yang buat solat sunat hajat semua. Kan? 

So, nak dijadikan cerita, memang aku selalu lepas solat Maghrib akan baca al-quran. Paling tak pun satu muka mesti aku cuba jugak untuk baca walau malas macam mana sekali pun. Tapi, kadang - kadang tu ada jugak tak baca bila entah hantu apa merasuk jadi malas tahap tak boleh didefinisikan lagi tu kan. Nak nak lagi Isnin sampai Rabu, pukul 7 malam baru habis kuliah. Sampai kolej dah nak dekat Isya'. Celah mana nak sempat baca al-quran. Penatlah apa lah, macam - macamlah. Biasalah, nak buat benda baik memang banyak halangan. Huhu. 

Selalu aku baca al-quran, kalau time rajin amat - amat tu kan, aku tengok juza' then nama surah. Kadang - kadang pulak bila time malas gaban - gaban lemon pulak kan, main baca je nak habis cepat. Tak sempat dah nak tengok surah apa ke, muka surat ke. Habis baca terus tanda dengan penanda al-quran, simpan. Huhu. Perangai aku memang buruk bila malas. T.T

Satu malam tu, aku tidur, macam biasalah, dekat kolej kalau time study week ke, weekend ke, lepas Subuh baru aku tidur. Aku ni memang ada masalah tidur malam. Orang kata insomnia. Baguslah. Sebab orang insomnia kan ramai yang pandai - pandai. Kuang3. Dan mimpi saat tu lah mimpi yang paling aku tak boleh lupa. Mimpi yang paling tenang aku rasa. Selalu aku dapat mimpi buruk. Tahap buruk dia tak payah cakap ar. Nenek kebayan cantik lagi aku rasa dari mimpi aku. Motip perbandingan dengan nenek kebayan???? -.-"

Aku mimpi aku baca surah an-Nisa' dari awal sampai habis. Dalam mimpi tu, mula - mulanya aku tak tau surah apa yang aku baca. Then, sampailah di penghabisan ayat terakhir surah tu, ada orang yang aku tak kenal, yang dengar aku baca tu tunjukkan aku nama surah tu. Barulah aku tau tu surah an- nisa'. Dalam mimpi tu ada jugak terselit mama aku. Mungkin sebab rindu mama kot. Hehe :)

Bila terjaga aku macam tertanya - tanya. Kenapa aku mimpi baca surah an - Nisa' ni? Aku bukanlah nak taksub dengan mimpi ke apa, cumanya aku rasa mimpi tu adalah petanda sesuatu yang baik. Bukan mainan tidur. So, aku Google je lah. Aku tak cari maksud mimpi tu, tapi aku cari makna surah tu. 

Lepas aku cari tu, aku terasa macam aku kena muhasabah diri aku. Surah an - Nisa' tu surah wanita. Dalam surah tu menceritakan macam - macam mengenai wanita. Aurat, tugas isteri, kahwin, pembahagian harta pusaka dan harta anak yatim pun ada. Aku jadi takut pulak. Ye lah, mungkin mimpi tu sebagai peringatan untuk aku ke, kan? Aku revise balik ingatan aku. Mana lah tau kalau - kalau aku ada termakan harta anak yatim ke, mana lah kita tau kan? Punya lah aku ingat - ingat, memang tak ada. Aku yakin memang tak ada. Lega.

Aku ada tanya kawan yang hafaz al - quran. Dia sendiri pun tak berani nak mentafsir mimpi cuma dia ingatkan aku untuk muhasabah diri. Kita patut bersyukur sebab tak semua orang berpeluang diberi kesedaran untuk menyedari kesilapan dir, kan? :) Esoknya, seperti biasa, lepas solat Maghrib, aku baca al-quran. Dannn...

Sebelum aku mula baca tu aku tengok nama surah yang aku akan sambung baca untuk malam tu bila aku sedar yang aku dah masuk juzu' baru. Ya Allah, macam nak menangis aku rasa sebab time tu lah aku perasan, hari tu aku akan mula baca surah an- Nisa'. Terus aku sambung baca dengan tafsir sebab nak tau makna surah tu. 

An -  Nisa ayat 149 :)

Then aku sedar, banyak isi kandungan surah tu seolah - olah jawapan untuk setiap pertanyaan aku dalam hidup aku. Ayat yang atas ni pun sangat kena dengan hidup aku. Memaafkan kesalahan orang lain sebab ada beberapa orang dalam hidup aku yang aku susah nak maafkan perbuatan diorang dekat aku. Tapi, sekarang aku dah pun maafkan diorang. :)

Dari mimpi tu jugak, baru aku sedar. Kita kalau baca al- quran, sebolehnya fahamilah maksudnya sekali supaya kita boleh amalkan dalam hidup dan jadi pedoman untuk kehidupan kita. Sempena Ramadhan Al - Mubarak ni, bulan yang mulia, rebutlah peluang untuk baca al-quran. Semoga kita semua beroleh keberkatan di sisi Allah. :)

Tu je lah mimpi yang aku nak citer. Ada jugak mimpi buruk yang aku nak citer tapi lain kali lah pulak. Bulan - bulan puasa ni citer yang baik - baik je dah lah.. Baru semangat nak buat amal baik. Hehe. 


Salam Ramadhan semua! 









5 comments:

Fikri said...

Waa.. untung dapat mimpi camtu. Bukan senang nak dapat mimpi yang indah2 macam tu. Syukurlah :D

Zac Rega said...

Untunglahhh. Hurm :')
Kita doa sangat-2 dapat mimpi seindah macam ni. Ameen :)

Nick Nashram said...

orang kata everything starts with a dream..so, nak capai cita2 tu kena la bermimpi dulu..huhu

iena_mieyna ^^ said...

Fikri:semua orang ada peluang dpt mimpi baik2..:)
Zac Rega: Ameen.. :)
Nick Nashram: betol3.. hihi :)

Anggun said...

dah macam lagu bagaikan puteri plk...membalas kunjungan aritu...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...