Kunyit pun boleh jadi ubat


Kunyit hidup.... :)

Ok, apakah sebenarnya entry yang ingin ditulis olehku?? Hewhew. Aku letak gambar kunyit hidup sebagai mukadimah entry ni sebab entry ni watak utamanya adalah kunyit hidup! Agagaga. 

So, let's straight to the point. Kunyit hidup boleh merawat gastrik. Ok, aku memang selalu kena gastrik sampai kadang - kadang bila aku pergi klinik, doktor dah tak nak bagi aku ubat gastrik lagi dah sebab dia cakap dia risau. Risau aku terlalu bergantung dengan ubat gastrik yang sebenarnya boleh memudaratkan balik. So, usually doktor just akan bagi tips and suruh aku minum susu je untuk hilangkan sakit gastrik tu. And one more thing, doktor akan suruh aku jaga waktu makan. Macam biasalah. Yang ni, my debab tu pun selalu marah jugak sebab aku ni memang susahlah bab makan. Isy, entahlah! Aku rasa macam tak ada satu orang pun yang faham cerewet aku dalam makan. Huhu. Sampai kadang - kadang aku sendiri pun tak faham. Boleh pulak dalam hari - hari tertentu aku takkan ada selera langsung nak makan. Kiranya aku boleh hidup lah kalau seolah - olah berpuasa sepenuh hari tanpa berbuka pun. Gila betul lah. Ni manusia ke robot nih??? *pengsan. 

So, apakah kaedah lain untuk hilangkan gastrik? Ada alternatifnya. Aku nak share kot - kot ada orang yang senasib dengan aku nanti, boleh jugak tolong dia, kan. Huhu. Gila kau nak suruh tahan je gastrik tu tanpa perlu buat apa - apa?? Ah, aku sanggup dibius supaya pengsan oleh pakar bius praktikal sekalipun daripada terpaksa tahan rasa sakit gastrik tu! Tak tahan kot.

First, kita perlukan kunyit hidup! Hidup! Hidup! Hidup! Eh?? Ok, kalau tak kenal kunyit hidup sila rujuk mukadimah entry ni. Ada gambar kunyit tu.. Auwwwcakkk!! Haha. -.-"

Then, bersih - bersihkan kunyit hidup tu and kisar. Kisar kisar kisar kisarrrrrr *gaya Zombie sebut otakkk. Eh, cup! Nak parut kunyit hidup tu pun boleyyyyy.... *Terbaikkkk *gaya Boboboi (tetibe) 

Selepas itu (formal plak) campurkan kisaran atau parutan kunyit hidup itu dengan sedikit air masak. 

Lepas tu, tapis! Ambil air tapisan tersebut. (Jangan buang air tu pulak ye.)

Dah dapat air tu, letak madu dalam air tu dan juga sebiji kuning telur. *Sebijik sudah karang muntah - muntah nak habiskan ubat tu. Apa pun tak boleh.

Then, minum! InsyaAllah, rasa sakit gastrik tu beransur lega. :)










2 comments:

Fikri said...

Cikgu.. saya ada soalan. Kalau kita kisar kunyit hidup, tak mati ke kunyit tu? ker masih hidup? :D

iena_mieyna ^^ said...

err..soklan genius ni..heee... cikgu pun x berapa sure.. mungkin kunyit tu just pengsan je kot. wahaha :P

Kunyit pun boleh jadi ubat


Kunyit hidup.... :)

Ok, apakah sebenarnya entry yang ingin ditulis olehku?? Hewhew. Aku letak gambar kunyit hidup sebagai mukadimah entry ni sebab entry ni watak utamanya adalah kunyit hidup! Agagaga. 

So, let's straight to the point. Kunyit hidup boleh merawat gastrik. Ok, aku memang selalu kena gastrik sampai kadang - kadang bila aku pergi klinik, doktor dah tak nak bagi aku ubat gastrik lagi dah sebab dia cakap dia risau. Risau aku terlalu bergantung dengan ubat gastrik yang sebenarnya boleh memudaratkan balik. So, usually doktor just akan bagi tips and suruh aku minum susu je untuk hilangkan sakit gastrik tu. And one more thing, doktor akan suruh aku jaga waktu makan. Macam biasalah. Yang ni, my debab tu pun selalu marah jugak sebab aku ni memang susahlah bab makan. Isy, entahlah! Aku rasa macam tak ada satu orang pun yang faham cerewet aku dalam makan. Huhu. Sampai kadang - kadang aku sendiri pun tak faham. Boleh pulak dalam hari - hari tertentu aku takkan ada selera langsung nak makan. Kiranya aku boleh hidup lah kalau seolah - olah berpuasa sepenuh hari tanpa berbuka pun. Gila betul lah. Ni manusia ke robot nih??? *pengsan. 

So, apakah kaedah lain untuk hilangkan gastrik? Ada alternatifnya. Aku nak share kot - kot ada orang yang senasib dengan aku nanti, boleh jugak tolong dia, kan. Huhu. Gila kau nak suruh tahan je gastrik tu tanpa perlu buat apa - apa?? Ah, aku sanggup dibius supaya pengsan oleh pakar bius praktikal sekalipun daripada terpaksa tahan rasa sakit gastrik tu! Tak tahan kot.

First, kita perlukan kunyit hidup! Hidup! Hidup! Hidup! Eh?? Ok, kalau tak kenal kunyit hidup sila rujuk mukadimah entry ni. Ada gambar kunyit tu.. Auwwwcakkk!! Haha. -.-"

Then, bersih - bersihkan kunyit hidup tu and kisar. Kisar kisar kisar kisarrrrrr *gaya Zombie sebut otakkk. Eh, cup! Nak parut kunyit hidup tu pun boleyyyyy.... *Terbaikkkk *gaya Boboboi (tetibe) 

Selepas itu (formal plak) campurkan kisaran atau parutan kunyit hidup itu dengan sedikit air masak. 

Lepas tu, tapis! Ambil air tapisan tersebut. (Jangan buang air tu pulak ye.)

Dah dapat air tu, letak madu dalam air tu dan juga sebiji kuning telur. *Sebijik sudah karang muntah - muntah nak habiskan ubat tu. Apa pun tak boleh.

Then, minum! InsyaAllah, rasa sakit gastrik tu beransur lega. :)










2 comments:

Fikri said...

Cikgu.. saya ada soalan. Kalau kita kisar kunyit hidup, tak mati ke kunyit tu? ker masih hidup? :D

iena_mieyna ^^ said...

err..soklan genius ni..heee... cikgu pun x berapa sure.. mungkin kunyit tu just pengsan je kot. wahaha :P




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...