Make magic with scrollbar


Agagaga... Entry ni aku akan bertukar menjadi ahli silap mata. Wakaka. Ok, yang sebenarnya ni lebih kepada entry berbentuk tutorial/cara untuk mengubah scrollbar blog. Amenda scrollbar tu? Erk! Ok, nindiaaaa (ini dia) scrollbar itu.. -.-"


Ikut anak panah.. :P


So, let's get the party start... Hahaha.. 

Pertama :
Dashboard > Edit HTML > Korang tick pada Expand Widget Template.

Kedua :
Mulakan pencarian kod tersembunyi. Cara? Korang tekan Ctrl dan F pada keyboard then search kod ni 
a:hover{


Ketiga :
Bila dah jumpa kod di atas, paste kod ini di bawah kod yang korang search tadi tu
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #F9A7B0;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #F781F3;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

Yang warna hijau tu boleh ditukarkan ikut warna yang korang nak. Boleh klik SINI untuk refer kod warna. Dah siap preview dulu then kalau menjadi boleh lah save. Hehe. :)

P/s : Beria - ria je nak buat entry sebab excited dah dapat make over blog yang tak seberapa. Tak pe, berkongsi ilmu itu wajib! ^^

Salam Ramadhan semua!









No comments:

Make magic with scrollbar


Agagaga... Entry ni aku akan bertukar menjadi ahli silap mata. Wakaka. Ok, yang sebenarnya ni lebih kepada entry berbentuk tutorial/cara untuk mengubah scrollbar blog. Amenda scrollbar tu? Erk! Ok, nindiaaaa (ini dia) scrollbar itu.. -.-"


Ikut anak panah.. :P


So, let's get the party start... Hahaha.. 

Pertama :
Dashboard > Edit HTML > Korang tick pada Expand Widget Template.

Kedua :
Mulakan pencarian kod tersembunyi. Cara? Korang tekan Ctrl dan F pada keyboard then search kod ni 
a:hover{


Ketiga :
Bila dah jumpa kod di atas, paste kod ini di bawah kod yang korang search tadi tu
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #F9A7B0;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #F781F3;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

Yang warna hijau tu boleh ditukarkan ikut warna yang korang nak. Boleh klik SINI untuk refer kod warna. Dah siap preview dulu then kalau menjadi boleh lah save. Hehe. :)

P/s : Beria - ria je nak buat entry sebab excited dah dapat make over blog yang tak seberapa. Tak pe, berkongsi ilmu itu wajib! ^^

Salam Ramadhan semua!









No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...