Sabar itu indah.



Someone asked me : 
"How could you be strong enough to face all this things. If I were you, I can't bear this."

I just keep smiling. He is not the first one who asked me the same question. Yea, same QUESTION. I just have one QUESTION to ask them back and I hope they would have answers for that, perhaps just one answer is enough.

"Why are you asking me that? My life is not even determined by myself. Ask Allah if you wanna know more why I need to face all this things."

Rude? Maybe, but it's fact. 

Semua yang berlaku dalam hidup kita, bukan ketentuan kita. Pernah tanya, kenapa orang pekak itu pekak? What the answer would be? Yes, takdir. Qada dan qadar. Itu yang telah tertulis sejak azali.

“Keputusan di sisiKu tidak akan berubah dan Aku sekali-kali tidak menzalimi
hamba-hambaKu.” (Surah Qaaf ayat 29)

Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud: “Tiada yang boleh menolak takdir selain doa dan tiada yang boleh memanjangkan umur kecuali perbuatan yang baik.” (Tirmizi)

Memang, kadang - kadang bila kita tengok orang susah, kita mungkin tertanya - tanya, "Macam manalah dia boleh hidup macam tu?"

Kalau kita ada kehidupan yang baik, jangan lupa pada yang tidak bernasib baik. Setiap orang ada bahagian ujian masing - masing.


Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.

I have my own part. Don't ask me 'how I can bear this, but keep reminds me, semoga kau redha dengan ujian yang diberikan kepada kau." So that I'm not losing spirit and always bear in my mind that I need to redha. Not to blame others or blame myself.

Bila kita menghadapi sesuatu masalah, sedaya upaya kita akan cuba mencari jalan penyelesaian kepada masalah kita. But, what would be if there is no way out for that problem? Tak mungkin. Tak mungkin tiada jalan penyelesaian. Yakinlah, setiap masalah itu ada jalan keluar dan penyelesaiannya. 

Bagi setiap masalah dan ujian yang ditimpakan ke atas kita, jalan penyelesaiannya sudah tersedia. Walau beribu pilihan jalan penyelesaian yang ada, kita akhirnya tetap akan memilih jalan yang satu ini.

SABAR. Di setiap ujian itu, sabar merupakan jalan penyelesaiannya. Bila kita dicaci, bersabarlah. Bila kita dikeji, bersabarlah. Bila kita kesempitan wang, bersabarlah dan berusahalah kerana rezeki itu tidak datang bergolek melainkan kita berusaha untuk mencarinya. Itu fitrah. 

Ada yang bertanya, "Macam mana kau boleh bersabar sampai macam ni sekali?"
Jawapannya, mohonlah kepada Allah. Memang bukan mudah nak bersabar. Kita hanya manusia biasa, bukan maksum seperti Rasulullah s.a.w. 

Ada yang berkata, "Sabar aku pun ada batasnya."
Tidaklah dinamakan sabar jika masih ada batasnya. 

Seteruk mana pun ujian yang perlu kita tempuh, sedahsyat mana pun kita dianiaya, sejauh mana pun kita diumpat keji, sabarlah. Kebenaran itu akan terbentang bila tiba masanya. Insyallah..



Respon: Innocence of Muslim


Heyyyy people! Herrr ~ Okay, I thought mesti semua orang dah tahu pasal filem Innocence of Muslim yang dah mencetuskan satu kontroversi yang maha hebat terutama bagi umat Islam sebab filem tu dah menghina Nabi junjungan kita, Rasulullah s.a.w. Macam - macam respon yang ada daripada umat Islam sendiri dalam usaha menentang dan mengecam pembikinan filem tersebut. 

Ada yang buat group dekat Facebook, sebarkan poster di Facebook, post video kritik di Youtube and so many ways lagi lah. So, here I brought to you something to share about this. Respond yag aku rasa sangat brilliant berkaitan isu innocence of muslim ni.

https://www.facebook.com/photo.php?v=4813487817903

Film Review: Aku Terima Nikahnya



Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua umat Islam! Kalau lembu, kambing ada peluang belajar dekat universiti kan, surely diorang refuse untuk balik kampung bila hari raya aidiladha. Wakaka. #Ifyouknowhatimeans. Well, aku sedih sikit - sikit je sebab tak dapat balik beraya dekat rumah. Tak apa, raya haji dekat kolej ni pun best jugak kott. #Sedapkanhati. >_<

So, mission accomplish! Tergedik - gedik nak tengok Aku Terima Nikahnya sangat hari tu then dah dapat tengok dah with my debab. Hee~ Overall, not bad la sebab aku memang sukaa tengok cerita sad romantic yang penting ending dia adalah happy. Kalau tak, aku nak pergi mengamok depan kaunter tiket wayang tu mintak pulangkan duit tiket aku. Hahaha. #Gila

Adaptation from a novel! <3 center="center">

Aku Terima Nikahnya ni berkisarkan cerita pasal pasangan suami isteri yang baru berkahwin, #PengantinBaru. (Nora Danish and Ady Putra) Aku rasa diorang ni serasi since diorang berlakon dalam cerita Tentang Dya dulu tu yang oh my God ending memang tak disangka - sangka. Mujur tayang dekat tv! Huu ~ 

Then, dengan secara tiba - tiba semuanya berantakan bila Ady Putra accident dan mengalami amnesia. Dah lah amnesia, then satu - satunya perkara yang dia tak ingat adalah pasal perkahwinan dia. Haaaaahhh. Memang la aku rasa macam alaaaaa, why why whyyy. #Emo. Sebab the last moment yang Ady Putra ingat before dia accident adalah time birthday party dia yang ke 31 which is before dia kenal isteri dia si Nora Danish tu lagi. Sedih kan kan kan? Ke aku je yang emo lebih? Ah, tengok citer macam ni kena ada empathy baru feeling, okeyh! -.-"


So, starting from that moment lah si Nora Danish terpaksa fight for her marriage. Punya lah lama si Ady Putra ni nak pulihkan ingatan dia dan selama tu jugak lah semua sweet adegan non - ado. Yang ada, Ady Putra layan Nora Danish macam stranger. Tapi, aku suka semangat Nora Danish dalam cerita ni sebab dia langsung tak jemu untuk berusaha tawan balik hati suami dia yang dah tak boleh plus tak ingat dia tu dah beristeri. Memang sedih and if this happen in real life, I would do the same sebab who knows, this is a test for both of us. Setakat pandai ucap 'iloveyou' is nothing until we pass a test. #Lagakmotivasi

And, sedih bila once moment, Nora Danish dah tersalah faham dengan satu situasi and she asked for divorce. Huargggghhhh! Kenapa menyerah di penghujung cerita?! But hey, still happy ending there. Haha. Ady Putra pulih semula ingatan dia at last. ;) #Sukasuka

So, for rating I give 8/10. Ok la, not bad sebab adegan sweet tak banyak. Wakaka. Boleh pulak kan. Heerrrr ~ 

Next movie, Sinister. Diorang cakap best! Tapi aku tengok poster seram! Haaa.




Film Review: Hantu Kapcai

Macam dah lama je tak tengok wayang. Rasanya lah sebab cuti 3 bulan memang duduk rumah je memanjang. So, last weekend baru ada kesempatan pergi tengok wayang sebab dating. Hehe. So, si debab pilih nak tengok cerita Hantu Kapcai tu pun dah midnight movie yukk. Hewhew. Nak tengok Aku Terima Nikahnya tapi minggu ni baru keluar. Alahai. Lambat betol.
Hantu Kapcai ni pun not bad la sebab lawak dia boleh tahan. Zizan berlakon. Aku memang suka dengan Zizan sebab dia memang lawak. Haha. Genre sama lah untuk tiap - tiap filem melayu berkisarkan kehidupan mat rempit cuma cerita ni lain sikit sebab ada selit mood keinsafan gitu. Haha. Dah nak macam cerita Korea tajuk 49 days pun ada sebab roh si Ajib (Zizan) boleh pulak merayau - rayau selama 40 hari sebab dia tak bayar hutang, menyusahkan mak dengan adik dia pulak.
Semua bermula bila Ajib (Zizan) meninggal dunia masa tengah race (merempit haram) dengan geng Remy Ishak. Haha. Remy Ishak memang lain dalam cerita ni sebab selalu aku tengok Remy Ishak bawak watak hero - hero stock kacak - kacak je kan. Haha. 

Fizz Fairuz pun boleh tahan je lawak dalam cerita ni sebab bawak watak lurus bendul. Haha. Imam muda lah kononnya so Fizz Fairuz ni lah antara satu - satunya orang yang nampak arwah Ajib (Zizan) tu so dia lah yang kena tolong Zizan tu settle kan perkara yang masih belum selesai.
Apa yang aku suka dalam cerita ni, Neelofa pakai tudung woo. Aku tak kenal mula - mula last my debab yang bagitahu Neelofa lah tu! Owww, baru ku sedar. Haha. Cantik je Neelofa pakai tudung nampak manis. :) 
Haaaa.. Manis tak? Manis kan? Hehe...
Secara keseluruhan, boleh lah aku rate filem ni  8/10. Hehe. 
Nah, trailer Hantu Kapcai sikit. Dah habis dah dekat panggung wayang. Kena download sendiri je la kalau nak tengok. :p


Next: Aku Terima Nikahnya

Nak Tengokkkkk!!! 

Yang pergi tak kembali


Hari ni dikejutkan dengan pemergian sahabat seperjuangan semasa zaman sekolah dahulu, MRSM Beseri, Batch 24. Meskipun tak begitu rapat, namun pernah juga kenal antara sama lain. Sungguh lah, ajal itu tak mengenal usia.

Kadang - kadang, kita berfikir, umur masih muda, masih jauh dengan ajal dan maut. Namun tanpa siapa menduga, rupanya kita terdahulu dijemput kembali berjumpa Ilahi. Sesungguhnya, daripada Allah kita datang dan kepada Dia jualah kita kembali. 

Sesibuk mana kita dengan urusan dunia, masih ada urusan yang lebih penting untuk kita selesaikan, akhirat. Yang pergi sudah selesai urusan mereka di dunia, tinggal masih kita yang belum selesai dan masih harus meneruskan perjuangan.

Berita kematian itu sebenarnya untuk peringatan diri kita. Entah bila kita akan dijemput, bagaimana caranya, hanya Allah sahaja yang tahu. Moga kita semua pergi dan dijemput dengan sebaik - baik keadaan. Insyallah.

Al-fatihah buat arwah. Semoga arwah ditempatkan dalam kalangan orang - orang beriman.
Amin.

Sabar itu indah.



Someone asked me : 
"How could you be strong enough to face all this things. If I were you, I can't bear this."

I just keep smiling. He is not the first one who asked me the same question. Yea, same QUESTION. I just have one QUESTION to ask them back and I hope they would have answers for that, perhaps just one answer is enough.

"Why are you asking me that? My life is not even determined by myself. Ask Allah if you wanna know more why I need to face all this things."

Rude? Maybe, but it's fact. 

Semua yang berlaku dalam hidup kita, bukan ketentuan kita. Pernah tanya, kenapa orang pekak itu pekak? What the answer would be? Yes, takdir. Qada dan qadar. Itu yang telah tertulis sejak azali.

“Keputusan di sisiKu tidak akan berubah dan Aku sekali-kali tidak menzalimi
hamba-hambaKu.” (Surah Qaaf ayat 29)

Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud: “Tiada yang boleh menolak takdir selain doa dan tiada yang boleh memanjangkan umur kecuali perbuatan yang baik.” (Tirmizi)

Memang, kadang - kadang bila kita tengok orang susah, kita mungkin tertanya - tanya, "Macam manalah dia boleh hidup macam tu?"

Kalau kita ada kehidupan yang baik, jangan lupa pada yang tidak bernasib baik. Setiap orang ada bahagian ujian masing - masing.


Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.

I have my own part. Don't ask me 'how I can bear this, but keep reminds me, semoga kau redha dengan ujian yang diberikan kepada kau." So that I'm not losing spirit and always bear in my mind that I need to redha. Not to blame others or blame myself.

Bila kita menghadapi sesuatu masalah, sedaya upaya kita akan cuba mencari jalan penyelesaian kepada masalah kita. But, what would be if there is no way out for that problem? Tak mungkin. Tak mungkin tiada jalan penyelesaian. Yakinlah, setiap masalah itu ada jalan keluar dan penyelesaiannya. 

Bagi setiap masalah dan ujian yang ditimpakan ke atas kita, jalan penyelesaiannya sudah tersedia. Walau beribu pilihan jalan penyelesaian yang ada, kita akhirnya tetap akan memilih jalan yang satu ini.

SABAR. Di setiap ujian itu, sabar merupakan jalan penyelesaiannya. Bila kita dicaci, bersabarlah. Bila kita dikeji, bersabarlah. Bila kita kesempitan wang, bersabarlah dan berusahalah kerana rezeki itu tidak datang bergolek melainkan kita berusaha untuk mencarinya. Itu fitrah. 

Ada yang bertanya, "Macam mana kau boleh bersabar sampai macam ni sekali?"
Jawapannya, mohonlah kepada Allah. Memang bukan mudah nak bersabar. Kita hanya manusia biasa, bukan maksum seperti Rasulullah s.a.w. 

Ada yang berkata, "Sabar aku pun ada batasnya."
Tidaklah dinamakan sabar jika masih ada batasnya. 

Seteruk mana pun ujian yang perlu kita tempuh, sedahsyat mana pun kita dianiaya, sejauh mana pun kita diumpat keji, sabarlah. Kebenaran itu akan terbentang bila tiba masanya. Insyallah..



Respon: Innocence of Muslim


Heyyyy people! Herrr ~ Okay, I thought mesti semua orang dah tahu pasal filem Innocence of Muslim yang dah mencetuskan satu kontroversi yang maha hebat terutama bagi umat Islam sebab filem tu dah menghina Nabi junjungan kita, Rasulullah s.a.w. Macam - macam respon yang ada daripada umat Islam sendiri dalam usaha menentang dan mengecam pembikinan filem tersebut. 

Ada yang buat group dekat Facebook, sebarkan poster di Facebook, post video kritik di Youtube and so many ways lagi lah. So, here I brought to you something to share about this. Respond yag aku rasa sangat brilliant berkaitan isu innocence of muslim ni.

https://www.facebook.com/photo.php?v=4813487817903

Film Review: Aku Terima Nikahnya



Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua umat Islam! Kalau lembu, kambing ada peluang belajar dekat universiti kan, surely diorang refuse untuk balik kampung bila hari raya aidiladha. Wakaka. #Ifyouknowhatimeans. Well, aku sedih sikit - sikit je sebab tak dapat balik beraya dekat rumah. Tak apa, raya haji dekat kolej ni pun best jugak kott. #Sedapkanhati. >_<

So, mission accomplish! Tergedik - gedik nak tengok Aku Terima Nikahnya sangat hari tu then dah dapat tengok dah with my debab. Hee~ Overall, not bad la sebab aku memang sukaa tengok cerita sad romantic yang penting ending dia adalah happy. Kalau tak, aku nak pergi mengamok depan kaunter tiket wayang tu mintak pulangkan duit tiket aku. Hahaha. #Gila

Adaptation from a novel! <3 center="center">

Aku Terima Nikahnya ni berkisarkan cerita pasal pasangan suami isteri yang baru berkahwin, #PengantinBaru. (Nora Danish and Ady Putra) Aku rasa diorang ni serasi since diorang berlakon dalam cerita Tentang Dya dulu tu yang oh my God ending memang tak disangka - sangka. Mujur tayang dekat tv! Huu ~ 

Then, dengan secara tiba - tiba semuanya berantakan bila Ady Putra accident dan mengalami amnesia. Dah lah amnesia, then satu - satunya perkara yang dia tak ingat adalah pasal perkahwinan dia. Haaaaahhh. Memang la aku rasa macam alaaaaa, why why whyyy. #Emo. Sebab the last moment yang Ady Putra ingat before dia accident adalah time birthday party dia yang ke 31 which is before dia kenal isteri dia si Nora Danish tu lagi. Sedih kan kan kan? Ke aku je yang emo lebih? Ah, tengok citer macam ni kena ada empathy baru feeling, okeyh! -.-"


So, starting from that moment lah si Nora Danish terpaksa fight for her marriage. Punya lah lama si Ady Putra ni nak pulihkan ingatan dia dan selama tu jugak lah semua sweet adegan non - ado. Yang ada, Ady Putra layan Nora Danish macam stranger. Tapi, aku suka semangat Nora Danish dalam cerita ni sebab dia langsung tak jemu untuk berusaha tawan balik hati suami dia yang dah tak boleh plus tak ingat dia tu dah beristeri. Memang sedih and if this happen in real life, I would do the same sebab who knows, this is a test for both of us. Setakat pandai ucap 'iloveyou' is nothing until we pass a test. #Lagakmotivasi

And, sedih bila once moment, Nora Danish dah tersalah faham dengan satu situasi and she asked for divorce. Huargggghhhh! Kenapa menyerah di penghujung cerita?! But hey, still happy ending there. Haha. Ady Putra pulih semula ingatan dia at last. ;) #Sukasuka

So, for rating I give 8/10. Ok la, not bad sebab adegan sweet tak banyak. Wakaka. Boleh pulak kan. Heerrrr ~ 

Next movie, Sinister. Diorang cakap best! Tapi aku tengok poster seram! Haaa.




Film Review: Hantu Kapcai

Macam dah lama je tak tengok wayang. Rasanya lah sebab cuti 3 bulan memang duduk rumah je memanjang. So, last weekend baru ada kesempatan pergi tengok wayang sebab dating. Hehe. So, si debab pilih nak tengok cerita Hantu Kapcai tu pun dah midnight movie yukk. Hewhew. Nak tengok Aku Terima Nikahnya tapi minggu ni baru keluar. Alahai. Lambat betol.
Hantu Kapcai ni pun not bad la sebab lawak dia boleh tahan. Zizan berlakon. Aku memang suka dengan Zizan sebab dia memang lawak. Haha. Genre sama lah untuk tiap - tiap filem melayu berkisarkan kehidupan mat rempit cuma cerita ni lain sikit sebab ada selit mood keinsafan gitu. Haha. Dah nak macam cerita Korea tajuk 49 days pun ada sebab roh si Ajib (Zizan) boleh pulak merayau - rayau selama 40 hari sebab dia tak bayar hutang, menyusahkan mak dengan adik dia pulak.
Semua bermula bila Ajib (Zizan) meninggal dunia masa tengah race (merempit haram) dengan geng Remy Ishak. Haha. Remy Ishak memang lain dalam cerita ni sebab selalu aku tengok Remy Ishak bawak watak hero - hero stock kacak - kacak je kan. Haha. 

Fizz Fairuz pun boleh tahan je lawak dalam cerita ni sebab bawak watak lurus bendul. Haha. Imam muda lah kononnya so Fizz Fairuz ni lah antara satu - satunya orang yang nampak arwah Ajib (Zizan) tu so dia lah yang kena tolong Zizan tu settle kan perkara yang masih belum selesai.
Apa yang aku suka dalam cerita ni, Neelofa pakai tudung woo. Aku tak kenal mula - mula last my debab yang bagitahu Neelofa lah tu! Owww, baru ku sedar. Haha. Cantik je Neelofa pakai tudung nampak manis. :) 
Haaaa.. Manis tak? Manis kan? Hehe...
Secara keseluruhan, boleh lah aku rate filem ni  8/10. Hehe. 
Nah, trailer Hantu Kapcai sikit. Dah habis dah dekat panggung wayang. Kena download sendiri je la kalau nak tengok. :p


Next: Aku Terima Nikahnya

Nak Tengokkkkk!!! 

Yang pergi tak kembali


Hari ni dikejutkan dengan pemergian sahabat seperjuangan semasa zaman sekolah dahulu, MRSM Beseri, Batch 24. Meskipun tak begitu rapat, namun pernah juga kenal antara sama lain. Sungguh lah, ajal itu tak mengenal usia.

Kadang - kadang, kita berfikir, umur masih muda, masih jauh dengan ajal dan maut. Namun tanpa siapa menduga, rupanya kita terdahulu dijemput kembali berjumpa Ilahi. Sesungguhnya, daripada Allah kita datang dan kepada Dia jualah kita kembali. 

Sesibuk mana kita dengan urusan dunia, masih ada urusan yang lebih penting untuk kita selesaikan, akhirat. Yang pergi sudah selesai urusan mereka di dunia, tinggal masih kita yang belum selesai dan masih harus meneruskan perjuangan.

Berita kematian itu sebenarnya untuk peringatan diri kita. Entah bila kita akan dijemput, bagaimana caranya, hanya Allah sahaja yang tahu. Moga kita semua pergi dan dijemput dengan sebaik - baik keadaan. Insyallah.

Al-fatihah buat arwah. Semoga arwah ditempatkan dalam kalangan orang - orang beriman.
Amin.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...