Sabar itu indah.



Someone asked me : 
"How could you be strong enough to face all this things. If I were you, I can't bear this."

I just keep smiling. He is not the first one who asked me the same question. Yea, same QUESTION. I just have one QUESTION to ask them back and I hope they would have answers for that, perhaps just one answer is enough.

"Why are you asking me that? My life is not even determined by myself. Ask Allah if you wanna know more why I need to face all this things."

Rude? Maybe, but it's fact. 

Semua yang berlaku dalam hidup kita, bukan ketentuan kita. Pernah tanya, kenapa orang pekak itu pekak? What the answer would be? Yes, takdir. Qada dan qadar. Itu yang telah tertulis sejak azali.

“Keputusan di sisiKu tidak akan berubah dan Aku sekali-kali tidak menzalimi
hamba-hambaKu.” (Surah Qaaf ayat 29)

Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud: “Tiada yang boleh menolak takdir selain doa dan tiada yang boleh memanjangkan umur kecuali perbuatan yang baik.” (Tirmizi)

Memang, kadang - kadang bila kita tengok orang susah, kita mungkin tertanya - tanya, "Macam manalah dia boleh hidup macam tu?"

Kalau kita ada kehidupan yang baik, jangan lupa pada yang tidak bernasib baik. Setiap orang ada bahagian ujian masing - masing.


Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.

I have my own part. Don't ask me 'how I can bear this, but keep reminds me, semoga kau redha dengan ujian yang diberikan kepada kau." So that I'm not losing spirit and always bear in my mind that I need to redha. Not to blame others or blame myself.

Bila kita menghadapi sesuatu masalah, sedaya upaya kita akan cuba mencari jalan penyelesaian kepada masalah kita. But, what would be if there is no way out for that problem? Tak mungkin. Tak mungkin tiada jalan penyelesaian. Yakinlah, setiap masalah itu ada jalan keluar dan penyelesaiannya. 

Bagi setiap masalah dan ujian yang ditimpakan ke atas kita, jalan penyelesaiannya sudah tersedia. Walau beribu pilihan jalan penyelesaian yang ada, kita akhirnya tetap akan memilih jalan yang satu ini.

SABAR. Di setiap ujian itu, sabar merupakan jalan penyelesaiannya. Bila kita dicaci, bersabarlah. Bila kita dikeji, bersabarlah. Bila kita kesempitan wang, bersabarlah dan berusahalah kerana rezeki itu tidak datang bergolek melainkan kita berusaha untuk mencarinya. Itu fitrah. 

Ada yang bertanya, "Macam mana kau boleh bersabar sampai macam ni sekali?"
Jawapannya, mohonlah kepada Allah. Memang bukan mudah nak bersabar. Kita hanya manusia biasa, bukan maksum seperti Rasulullah s.a.w. 

Ada yang berkata, "Sabar aku pun ada batasnya."
Tidaklah dinamakan sabar jika masih ada batasnya. 

Seteruk mana pun ujian yang perlu kita tempuh, sedahsyat mana pun kita dianiaya, sejauh mana pun kita diumpat keji, sabarlah. Kebenaran itu akan terbentang bila tiba masanya. Insyallah..



No comments:

Sabar itu indah.



Someone asked me : 
"How could you be strong enough to face all this things. If I were you, I can't bear this."

I just keep smiling. He is not the first one who asked me the same question. Yea, same QUESTION. I just have one QUESTION to ask them back and I hope they would have answers for that, perhaps just one answer is enough.

"Why are you asking me that? My life is not even determined by myself. Ask Allah if you wanna know more why I need to face all this things."

Rude? Maybe, but it's fact. 

Semua yang berlaku dalam hidup kita, bukan ketentuan kita. Pernah tanya, kenapa orang pekak itu pekak? What the answer would be? Yes, takdir. Qada dan qadar. Itu yang telah tertulis sejak azali.

“Keputusan di sisiKu tidak akan berubah dan Aku sekali-kali tidak menzalimi
hamba-hambaKu.” (Surah Qaaf ayat 29)

Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud: “Tiada yang boleh menolak takdir selain doa dan tiada yang boleh memanjangkan umur kecuali perbuatan yang baik.” (Tirmizi)

Memang, kadang - kadang bila kita tengok orang susah, kita mungkin tertanya - tanya, "Macam manalah dia boleh hidup macam tu?"

Kalau kita ada kehidupan yang baik, jangan lupa pada yang tidak bernasib baik. Setiap orang ada bahagian ujian masing - masing.


Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.

I have my own part. Don't ask me 'how I can bear this, but keep reminds me, semoga kau redha dengan ujian yang diberikan kepada kau." So that I'm not losing spirit and always bear in my mind that I need to redha. Not to blame others or blame myself.

Bila kita menghadapi sesuatu masalah, sedaya upaya kita akan cuba mencari jalan penyelesaian kepada masalah kita. But, what would be if there is no way out for that problem? Tak mungkin. Tak mungkin tiada jalan penyelesaian. Yakinlah, setiap masalah itu ada jalan keluar dan penyelesaiannya. 

Bagi setiap masalah dan ujian yang ditimpakan ke atas kita, jalan penyelesaiannya sudah tersedia. Walau beribu pilihan jalan penyelesaian yang ada, kita akhirnya tetap akan memilih jalan yang satu ini.

SABAR. Di setiap ujian itu, sabar merupakan jalan penyelesaiannya. Bila kita dicaci, bersabarlah. Bila kita dikeji, bersabarlah. Bila kita kesempitan wang, bersabarlah dan berusahalah kerana rezeki itu tidak datang bergolek melainkan kita berusaha untuk mencarinya. Itu fitrah. 

Ada yang bertanya, "Macam mana kau boleh bersabar sampai macam ni sekali?"
Jawapannya, mohonlah kepada Allah. Memang bukan mudah nak bersabar. Kita hanya manusia biasa, bukan maksum seperti Rasulullah s.a.w. 

Ada yang berkata, "Sabar aku pun ada batasnya."
Tidaklah dinamakan sabar jika masih ada batasnya. 

Seteruk mana pun ujian yang perlu kita tempuh, sedahsyat mana pun kita dianiaya, sejauh mana pun kita diumpat keji, sabarlah. Kebenaran itu akan terbentang bila tiba masanya. Insyallah..



No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...