Pudar


Tajuk kenapa jiwang? Kenapa tajuk jiwang semacam? Tajuk macam jiwa kacau kenapa? Hah, berbelit - belit. Mungkin pudar macam pudar lagu Rossa yang hot dulu tu, 

'Ku rasakan pudar dalam hatiku, rasa cinta yang ada untuk dirimu.... ooowwwoooww' -______-
*Absolutely jiwa kacau*

Mungkin macam tu lah rasa hati aku kot. Pudar warnanya ibarat pudar warna baju kurung baru aku dek terkena peluntur baju housemate. *Dangg. Apakonamongonanya ekau ni* Maaf, tersasar topik. Hurm.

Pernah tak dengar pesan orang tua - tua,
"Bertunang tak elok lama - lama."

Kenapa ye? Kenapa orang tua - tua pesan begitu?
Ada yang tahu tolonglah bagi jawapan.

Aku bertunang? Eh, tak. Lambat lagi. Tak ada bayang - bayang bakal bertunang pun lagi. Masih terkapai - kapai di tahun pertama di universiti ni. Hurm. Cuma nak tahu je preparation untuk bila dah bertunang nanti, boleh bagi alasan kukuh dekat family tak nak bertunang lelama. Bukan apa, tak ada strong reason nanti takot orang cakap anak dara gelojoh pulakk. Hihi. *gedik* >________<


Pernah terfikir, macam mana lah pasangan yang dah berumur macam atuk dan nenek boleh kekalkan dan pertahankan hubungan cinta diorang sweet bagai sehingga dah menginjak usia tua sebegitu. Bukan senang, kan? Tengoklah zaman sekarang ni, ada je yang baru masuk anak seorang, suami isteri dah tak tidor sekali dah, makan pun dah tak semeja, keluar shopping pulak, suami menonong dekat depan, isteri sorang - sorang dekat belakang sambil kendong anak. Dah hilang dah kemanisan dan sweet -sweet moments bagai ni. 

Ada orang cakap maca bercinta je manis. Semuanya manis. Kentut pun wangi macam perfume. Hiperbola sangat. Sepak laju - laju baru tau. Tapi tak jugak sebenarnya. Ada je yang bercinta, masa mula - mula je manis. Sebulan pertama, iloveyou duapuluhempat jam tak lekang di mulut, busy macam mana pun tak kesah nak bermesej / call jugak, cakap pun nada macam dalam kelambu, lembut habis kalah sotong, wall post sweet jadah semua dekat Facebook tanpa segan silu, ye lah nak buktikan cinta. Ajak jumpa kalau boleh 24/7 nak jumpa selalu. Busy macam mana pun tak kisah nak jumpa jugak jugak!

Tapi, bila dah 3, 4 tahun bercinta, dah tak ada dah semua tu. Dah tak ada masa dah nak mesej / call selalu, even 1 mesej sehari pun dah tak sempat dah sebab busy sangatttt, nak post2 dekat Facebook pun dah segan silu baru sedar malu orang tengok kawan baca semua, cakap pun kadang - kadang bertempik ikut suka sekuat - kuat alam kalau boleh, nak jumpa selalu je ada alasan busy busy busy seratusduapuluhempat jam, dah hilang dah nada lembut macam sotong. Manusia memang selalu berubah.

Tapi, itu tak kisah lah. Baru pasangan bercinta. Masih ada masa untuk berundur, belum terlambat. Tapi kalau suami isteri yang jadi macam tu? Sedih kan? Kalau dulu masa awal perkahwinan, suami romantic sangat. Makan bersuap, duduk semeja, kalau boleh makan pun nak sepinggan secawan semua sekali lah. Sayang sangat dekat isteri. Tidur kalau tak sekali, tak lena tidur. Jalan pun nak pimpin - pimpin tangan. Tengok album kahwen seratusduapuluhempatjam pun tak apa, tak jemu. Seronok. 

Tapi, bila dah 3, 4 tahun masuk alam perkahwinan. Macam - macam benda dirungutkan dekat isteri. Jalan pun sorang di utara, sorang di selatan sehabis jauh yang boleh. Anniversary pun buat - buat lupa. Bila isteri merajuk cakap dah tua - tua pun nak merajuk lagi. Tidor pun kalau boleh nak beli katil bujang sorang satu, satu bagi isteri, satu bagi suami. Album kahwin dah lepas entah ke mana dah terbiar berhabuk. Kenangan lama buat apa nak dikenang katanya. Hurm.

Memang macam tu ke sifat manusia? Jangan cakap yang dah kahwin, yang baru duk bercinta ni pun ada je yang macam tu. Awal perkenalan dulu je manis semuanya. Makin lama makin pudar. Belum lagi menjengah alam perkahwinan. Mungkinkah akan semakin pudar dan sudah tak ada serinya lagi nanti? Entahlah. Mungkin sebab tu orang berpesan, 'cinta selepas nikah itu lebih indah.' InsyaAllah. Semoga kemanisan itu akan bercambah jua suatu hari nanti.

P/s : Sekadar luahan rasa. 

No comments:

Pudar


Tajuk kenapa jiwang? Kenapa tajuk jiwang semacam? Tajuk macam jiwa kacau kenapa? Hah, berbelit - belit. Mungkin pudar macam pudar lagu Rossa yang hot dulu tu, 

'Ku rasakan pudar dalam hatiku, rasa cinta yang ada untuk dirimu.... ooowwwoooww' -______-
*Absolutely jiwa kacau*

Mungkin macam tu lah rasa hati aku kot. Pudar warnanya ibarat pudar warna baju kurung baru aku dek terkena peluntur baju housemate. *Dangg. Apakonamongonanya ekau ni* Maaf, tersasar topik. Hurm.

Pernah tak dengar pesan orang tua - tua,
"Bertunang tak elok lama - lama."

Kenapa ye? Kenapa orang tua - tua pesan begitu?
Ada yang tahu tolonglah bagi jawapan.

Aku bertunang? Eh, tak. Lambat lagi. Tak ada bayang - bayang bakal bertunang pun lagi. Masih terkapai - kapai di tahun pertama di universiti ni. Hurm. Cuma nak tahu je preparation untuk bila dah bertunang nanti, boleh bagi alasan kukuh dekat family tak nak bertunang lelama. Bukan apa, tak ada strong reason nanti takot orang cakap anak dara gelojoh pulakk. Hihi. *gedik* >________<


Pernah terfikir, macam mana lah pasangan yang dah berumur macam atuk dan nenek boleh kekalkan dan pertahankan hubungan cinta diorang sweet bagai sehingga dah menginjak usia tua sebegitu. Bukan senang, kan? Tengoklah zaman sekarang ni, ada je yang baru masuk anak seorang, suami isteri dah tak tidor sekali dah, makan pun dah tak semeja, keluar shopping pulak, suami menonong dekat depan, isteri sorang - sorang dekat belakang sambil kendong anak. Dah hilang dah kemanisan dan sweet -sweet moments bagai ni. 

Ada orang cakap maca bercinta je manis. Semuanya manis. Kentut pun wangi macam perfume. Hiperbola sangat. Sepak laju - laju baru tau. Tapi tak jugak sebenarnya. Ada je yang bercinta, masa mula - mula je manis. Sebulan pertama, iloveyou duapuluhempat jam tak lekang di mulut, busy macam mana pun tak kesah nak bermesej / call jugak, cakap pun nada macam dalam kelambu, lembut habis kalah sotong, wall post sweet jadah semua dekat Facebook tanpa segan silu, ye lah nak buktikan cinta. Ajak jumpa kalau boleh 24/7 nak jumpa selalu. Busy macam mana pun tak kisah nak jumpa jugak jugak!

Tapi, bila dah 3, 4 tahun bercinta, dah tak ada dah semua tu. Dah tak ada masa dah nak mesej / call selalu, even 1 mesej sehari pun dah tak sempat dah sebab busy sangatttt, nak post2 dekat Facebook pun dah segan silu baru sedar malu orang tengok kawan baca semua, cakap pun kadang - kadang bertempik ikut suka sekuat - kuat alam kalau boleh, nak jumpa selalu je ada alasan busy busy busy seratusduapuluhempat jam, dah hilang dah nada lembut macam sotong. Manusia memang selalu berubah.

Tapi, itu tak kisah lah. Baru pasangan bercinta. Masih ada masa untuk berundur, belum terlambat. Tapi kalau suami isteri yang jadi macam tu? Sedih kan? Kalau dulu masa awal perkahwinan, suami romantic sangat. Makan bersuap, duduk semeja, kalau boleh makan pun nak sepinggan secawan semua sekali lah. Sayang sangat dekat isteri. Tidur kalau tak sekali, tak lena tidur. Jalan pun nak pimpin - pimpin tangan. Tengok album kahwen seratusduapuluhempatjam pun tak apa, tak jemu. Seronok. 

Tapi, bila dah 3, 4 tahun masuk alam perkahwinan. Macam - macam benda dirungutkan dekat isteri. Jalan pun sorang di utara, sorang di selatan sehabis jauh yang boleh. Anniversary pun buat - buat lupa. Bila isteri merajuk cakap dah tua - tua pun nak merajuk lagi. Tidor pun kalau boleh nak beli katil bujang sorang satu, satu bagi isteri, satu bagi suami. Album kahwin dah lepas entah ke mana dah terbiar berhabuk. Kenangan lama buat apa nak dikenang katanya. Hurm.

Memang macam tu ke sifat manusia? Jangan cakap yang dah kahwin, yang baru duk bercinta ni pun ada je yang macam tu. Awal perkenalan dulu je manis semuanya. Makin lama makin pudar. Belum lagi menjengah alam perkahwinan. Mungkinkah akan semakin pudar dan sudah tak ada serinya lagi nanti? Entahlah. Mungkin sebab tu orang berpesan, 'cinta selepas nikah itu lebih indah.' InsyaAllah. Semoga kemanisan itu akan bercambah jua suatu hari nanti.

P/s : Sekadar luahan rasa. 

No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...