Listen and let me talk


Sepanjang hari ni asyik habiskan masa depan lappie ja mengadap Facebook, Twitter, Youtube. Urgghh! Get no life here since dah habis final exam ni. Opps! Tak elok merungut, complaint itu ini. Did you know animals have many problems too compared to us, humans? Pfttt. -.-"

Virus listen listen listen how many times I don't know because got no time to count! Itu je yang aku nampak dihebah - hebahkan dekat Facebook sekarang ni. Semuanya sebab seorang wanita dan sebuah program forum yang dijalankan dekat UUM,Sintok. Mungkin bagi yang dah tonton video ni akan faham apa isu sekarang ni. Hewhew. 


Aku pun mahasiswa jugak and if this thing happen to me, memang aku takkan attend mana - mana program forum yang dianjurkan dekat universiti lagi. Kalau aku nak attend pun, aku nak universiti make sure dulu sama ada panel yang dijemput itu waras sewaras - warasnya.

Student yang bertanya tu namanya Bawani and seriously she is a brave girl. Ada keberanian nak pergi tanya soalan dalam satu majlis yang ada ramai tetamu macam tu dalam dewan besar pulak tu. Huhu. But, sadisnya the panel got no point for her question. 

Bila kita bertanya, semestinya kita nakkan jawapan kepada soalan kita tu. Dan, kalau pun tak ada jawapan, adalah sangat tidak adil kalau kita tak diberi peluang untuk menghabiskan soalan kita bahkan turut dimalukan sebab bertanya soalan. Seriously, it is so unfair!

Kita attend program, participate actively dengan memberanikan diri untuk bertanya but unfortunately, kita dimalukan instead of dapat jawapan kepada soalan yang ditanya. Dah lah tu selamba pulak taraf pendidikan kita dipertikaikan dan direndah - rendahkan sewenang - wenangnya. 

Kalau betul pun soalan yang ditanya tu salah, why not thanks her for asking question. She is brave. Then, answer her question nicely. Beri fakta, balas hujah dengan baik. Betulkan misunderstood and what so ever instead of blaming her, memalukan dan merendah - rendahkan dia di hadapan khalayak ramai. So unprofessional. Langsung tak pro. Totally worst!

Aku tengok video forum ni dah macam tengok Animal Planet, tahu? Baru aku tau masalah -masalah haiwan - haiwan di seluruh dunia sekarang ni. Dalam banyak - banyak haiwan di seluruh dunia ini, jaws lah yang paling banyak ada masalah. Manusia makan sirip ikan jaws!! Sobsob.

Dan sirip ikan jaws itu sebagai jawapan kepada soalan yang langsung tak ada kena mengena dengan soalan yang ditanya. Mungkin boleh disamakan macam ni lah. Kita tanya soalan Matematik dekat cikgu kita, tapi tiba - tiba cikgu tu ajar kita Grammar pulak? Sooooooo ehhhhhh.

Aku harap tak ada program macam ni dekat universiti aku. Kalau ada pun aku tak nak participate. Hak3.

Herrrr... Dunia nowadays. Sebab tu aku tak suka join program dekat universiti even dapat point apanamaentah MyCat kot. Tak apa, aku tak kesah sebab I got many cats at home. Oh, my cat also got many problems. Kucing saya tak tahu nak cari makanan sendiri. Tempat tidur pun saya kena sediakan. Kesian kucing saya banyak masalah. Wuwuwuwu. Eh, jaws lagi banyak masalah tau! Wakaka.

Buibuibui! =D

Lepasan PMR: Dah boleh buat semakan


Untuk lepasan PMR 2012 yang ada buat permohonan untuk masuk ke Kolej Vokasional atau Sekolah Menengah Teknik, anda dah boleh buat semakan sama ada permohonan anda tu berjaya atau tidak mulai 11 Januari 2013. Caranya?

KLIK SINI


Tahniah untuk yang berjaya. Yang tak berjaya jangan sedih. Rezeki ada di mana - mana. Good luck dalam pelajaran. Hehe. :)

Lepasan SPM: Asasi Undang - Undang


Sekarang ni Fasa 1 untuk isi UPU kan? So, mesti ramai yang tengah fikir - fikir nak amik kos apa. Tak pun, dah ada kos pilihan tapi macam confuse, tak yakin pulak dengan pilihan. Atau pun mesti macam blur kos tu macam mana, belajar apa, dekat mana, susah ke. Haha. Tak apa, saya faham sebab saya dulu pun macam tu jugak. Haha. Sadis  bila ingat - ingat balik. Sobsob.

Saya habis SPM dulu tahun 2009. Isi UPU dengan satu azam je, nak amik undang - undang. Mula-mula tu buat keja gila sikit, isi pilihan 1 sampai 4 semua kos undang - undang. Haha. XD Jangan buat macam tu eh. So, apa yang saya ingat kos pertama pilihan saya masa isi UPU dulu adalah Asasi Undang - undang. Pilihan universiti ialah UiTM di hatiku. Hihi. UiTM sentiasa di hatiku meskipun kini sudah tidak di UiTM lagi. Huhu.
Sebab terlampau minat dengan Asasi Undang - undang so habis je SPM sementara tunggu result tu saya attend satu hari terbuka pameran universiti. Dekat situlah saya dapat banyak maklumat pasal kos yang saya minat, peluang untuk dapat kos tu dan etc.

Asasi Undang - Undang UiTM ada 2 bahagian. Satu dengan kod P1006 dan satu lagi P1005. Saya dalam jurusan Asasi Undang - Undang UiTM P1005. Ada perbezaan antara kedua - dua jenis Asasi ni. So, saya mula dengan P1005 sebab ada pengalaman sendiri. Hewhew. Senang nak cerita.

Asasi Undang - Undang UiTM P1005
Kalau diperhatikan dalam borang UPU tu ada kedua - dua kod untuk asasi ni. So, bagi yang faham senang sikit nak buat permohonan. Untuk kod P1005 ni ada di UiTM cawangan antaranya Merbok, Kedah dan Kuantan, Pahang. Jangka masa adalah selama setahun setengah tapi start from 2011 dah jadi setahun sahaja. So, 2 sem saja lah. Antara subjek yang kena belajar sepanjang program ni? Best la jugak subjek dia. Antaranya, Law (contracts, criminal, etc), Global, Economy, BEL (english) (subjek wajib bagi UiTM), Critical thinking. Overall, berkaitan dengan undang - undang dan english. English adalah satu kemestiaan untuk dikuasai ye bila nak amik kos undang - undang even baru Asasi. Huhu. Sebab semua bahan bacaan, rujukan, soalan exam pun dalam english. Tak ada dwibahasa macam soalan SPM. Huhu.

Bila dah masuk dalam program ni, secara automatik kita akan aim untuk sambung ke BLS (Bachelor of Legal Study) a.k.a Ijazah Sarjana Muda Undang - Undang. Untuk student yang berada dalam program P1005 ni, automatik akan diserap masuk ke dalam program Ijazah Sarjana Muda Undang - Undang UiTM di Kampus Induk dekat Shah Alam. Tapi, dengan syarat! Syarat pertama, dapat Band 4 dalam MUET (Malaysian University English Test). Wajib! Kalau dapat bawah Band 4 dalam MUET automatik tak akan dapat sambung ke BLS tapi boleh pilih kos lain di UiTM atau buat permohonan ke universiti lain. Syarat kedua, PNGK sekurang - kurangnya 3.00 above. Wajib. Bermaksud, untuk sambung ke BLS after program P1005 ni, kena dapat MUET Band 4, PNGK 3.00 ke atas. So, seboleh - bolehnya sepanjang tempoh 2 sem pengajian tu, kena dapat pointer at least  3.00 ke atas.

Asasi Undang - Undang UiTM P1006
Bagi program ni pulak, cuma ada di kampus induk iaitu di UiTM Shah Alam. So, kalau dapat under kod ni korang akan ditempatkan di UiTM Shah Alam. Jangka masa adalah selama setahun iaitu 2 semester. Subjek juga hampir sama, tak ada beza. Lecturer je yang beza sebab tempat lain-lain kaannn. :p 

Bagi program ni, lepas tamat je setahun tu, student boleh buat permohonan sama ada nak sambung BLS di UiTM atau pun di universiti - universiti lain. Maknanya, students untuk program bagi kod P1006 ni tak terikat dengan UiTM. Kiranya bolehlah lepas habis Asasi Undang - undang P1006 ni nak pergi sambung BLS dekat UUM ke, UM ke, UIA ke, mana - mana universiti lah asalkan layak dan cukup syarat. Buat permohonan via UPU sekali lagi lah untuk kemasukan bagi program Ijazah pulak nanti.

Kalau nak sambung BLS terus di UiTM, kena dapat MUET Band 4. Itu syarat wajib. Universiti lain pun lebih kurang sama jugak. Kalau nak tahu lebih kena refer laman web universiti tu sendiri lah. Huhu. 
Tu lah serba - sedikit pasal asasi undang - undang UiTM. Untuk adik - adik lepasan SPM yang minat dengan kos undang - undang ni, harap maklumat ni boleh bantu serba sedikit. Apapun, Asasi Undang - undang ni permulaan untuk kita masuk ke peringkat yang lebih tinggi iaitu Ijazah Sarjana Muda Undang - Undang (School of Law) :)

Good Luck. :)

Permohonan UPU Fasa 1 sesi 2013/2014


Entry ini untuk adik-adik yang lepas SPM untuk isi permohonan secara online untuk UPU especially yang memang have no idea tentang UPU macam si penulis ni dulu-dulu. Haha. Well, tak apa kalau tak tahu elok bertanya supaya tak tersesat jalan. Hewhew.

Cara-caranya adalah :

1 : Beli no pin UPU di Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berhampiran. Nak beli no. pin UPU ni harga dia RM10.60. Pergi dekat kaunter BSN tu kemudian cakap nak beli no.pin UPU. Then, follow apa arahan pegawai bank tu ok? Sekejap je beli no.pin ni. Yang lama sebab kalau ramai orang kena beratur. Itu yang lama. Hewhew.

2 : Ok, dah beli no.pin UPU terus pergi online laptop/PC buka laman web UPU seperti yang tertera di bawah:
http://upu.mohe.gov.my/

dan akan terpampanglah ini :


3 : Ok, sekarang ni kena decide nak klik petak biru, purple or red? Jangan main klik pulak ye. Baca dulu. Yang merah tu untuk budak-budak lepasan STPM, Matrikulasi, Asasi, Diploma dan setarafnya. Adik-adik yang lepasan SPM 2012 sila klik petak berwarna BIRU yang tertulis Kemasukan ke IPTA & Politeknik Premier bagi Lepasan SPM/Setaraf. Okey?

Sudah klik? So, akan terpampang begini pula :


4 : So, dekat sini kena pilih jenis permohonan. Sila pilih Kemasukan ke IPTA/Politeknik Premier. Seperti di bawah ini :


5 : Lepas tu kena pilih program pengajian. Sila pilih Lepasan SPM/Setaraf. Seperti di bawah ini :


6 : Bila dah selesai pilih tu, akan terus muncul button Masuk macam dekat anak panah hitam tu. Sila klik. Hehe. Bila dah klik Masuk tu akan terpapar pulak macam di bawah ini :



7 : Untuk yang baru nak buat permohonan untuk pertama kalinya, sila klik PERMOHONAN seperti yang dibulatkan di anak panah dalam gambar di atas ni. Adik-adik yang lepasan SPM 2012 tolong ingat yang adik-adik adalah dalam kategori A. Penting tau! Bila dah klik button PERMOHONAN automatik akan terpapar pula seperti di bawah ini :

8 : Isikan maklumat yang diminta. Make sure betul dan tepat okey! Kalau silap nanti tak dapat masuk universiti. Hekhek. Dekat column no. Unik ID yang di highlight warna kuning dalam gambar atas tu, masukkan no. pin UPU yang dibeli dekat BSN tadi tu. Masukkan betul-betul jangan silap kalau tak nanti tak boleh ke next step. Kata laluan pulak masukkan kata laluan atau password diri sendiri. Tapi kena ada gabungan huruf dan angka. Wajib. Contohnya : Amin081. Nak letak password Facebook pun boleh asalkan senang ingat. Pengesahan kata laluan tu masukkan semula password yang sama tadi untuk tujuan verification. Kalau macam contoh tadi : Amin081. Nama ibu masukkan nama ibu anda. Kategori pulak macam yang dah diingatkan tadi. Untuk lepasan SPM 2012 sila pilih kategori A. Lepas tu masukkan kod keselamatan seperti yang tertera dekat borang korang. Yang atas tu cuma contoh sahaja. Harap maklum.

Dah settle? Let's go to the next step by clicking the button at the bottom page Seterusnya itu. KLIK!

9 : Kemudian boleh mula isi maklumat yang diminta. Make sure isi dengan betul. Bermula dengan bahagian Maklumat diri, Pendapatan penjaga, Maklumat ko-kurikulum, Bidang pengajian pilihan dan lain-lain. Dalam bahagian bidang pengajian pilihan, ada 8 pilihan yang kita boleh buat. Kalau boleh sebelum buat permohonan tu, baca dulu maklumat tentang kos yang nak dipilih tu, syarat-syarat khas semua untuk memudahkan kita buat keputusan. 

10. Lepas dah selesai, jangan lupa hantar butang SAH & HANTAR. Wajib! Kalau tak, permohonan nanti tak diterima sistem so sama je macam tak pohon. -.-" Pastikan di akhir nanti permohonan anda akan jadi seperti ini :


Sekian dari saya yang ada paper untuk esok. Harharhar. Semoga berjaya dengan permohonan anda! Fasa 2 nanti bersedia untuk update result SPM anda yang gempak tu. Weehoo! Good Luck!









2013 dan kenangan lalu

Dah masuk 2013 kita rupanya. Pejam celik pejam celik, dah habis 2012. Dah habis juga separuh umur kita dekat atas dunia ni. *Amboi ayat kan tak nak kalah. Sebagai seorang pelajar, aku telah menghabiskan tahun 2012 dengan 2 jenis kertas peperiksaan dengan kod yang berbeza. Bagus kan? Hihihi. Alhamdulillah, semuanya baik-baik saja walaupun ada sesetengah jawapan tu macam was-was jugak. Tapi tu lah, orang tua-tua pesan tak elok was-was. Yakinkan ajeeee. Heh. Why we always blame the older? Ngehehe.
So far, 2012 dah banyak mencoretkan sejuta satu ribu puluhan warna-warni dalam kehidupan aku sepanjang tahun tersebut. Ada suka, ada duka, ada pahit, manis, masam, flavourless dan sebagainya. Walau berat macam mana pun aku tetap harungi dengan gagah. Macam tak percaya aku mampu tempuhi dugaan-dugaan itu walaupun fizikalku kelihatan tidak segagah mana. Heeehh. Merepek dah ni.
2012 dengan kenangan-kenangan manis. Banyakkk kenangan manis tau. Hihi. Walaupun hidup aku ni serba kekurangan tapi aku bersyukur seadanya. Tapi kadang-kadang tu merungut jugakkk. Hee. Alhamdulillah, azam untuk tahun 2012 ni hampir semuanya terlaksanan kecuali DUA. DUA ni memang aku tak tau bila boleh tercapai.
1  KAHWIN
2  AKAD NIKAH
3  JADI ISTERI
4  JADI BESAR
5  JADI BERISI
6  NAK TAMBAH BERAT JADI 40
7  KESEMUA DI ATAS

Eh, tujuh ek? Oh terlepas pandang pulak. Wakaka. Ok, dua je. Serious dua sahaja. Yang lain tu sama je aku ulang-ulang. Doakanlah semoga azam dan hajat aku ni tercapai dengan mudahnya. Nak kahwin tu memang dan beria-ria dah tapi umur tahun ni baru masuk 21 tahun. Orang kata muda lagi nak kahwinnya pun. Hurm. Orang memang suka menyibukkan? #Eh. Haha. Kidding.

Atas : 2012
Bawah : 2011
Just in a year, terlalu banyak yang berlaku dalam hidup. Tahun 2013 lebih banyak lagi yang akan berlaku. Itu pasti. Apa yang penting, yakin dan teruskan usaha untuk hidup dan berjaya. Allah ada. :) Apa pun, muka aku tetap sama, tak berubah. Harap-harap kedutan juga tidak bertambah. Oh my, i'm still young ohkey. Huhu
Apa yang menariknya, tahun ni aku dah berjaya belajar satu benda yang aku tak pernah terpikir aku akan dan dapat belajar. KOD TANGAN. Oh my, serious aku susah nak percaya sebab aku tak pernah minat pun nak belajar sebenanrnya tapi since dah ambik major dalam masalah pendengaran ni kenalah jugak belajar signing code and it's awesome. Aku rasa 2012 ni aku banyak habiskan masa dengan signing code. Tak percaya? Tanya my debab. Sampai makan dekat Pizza Hut pun aku duk buat signing code bila tengok garfu dan pisau, pinggan dan sebagainya. Wahaha. Maybe orang akan fikir kesian my boyfie dapat awek pekak bisu pulak tu. Keh3. 
Apa pun, azam 2013 ni lebih kurang macam tahun - tahun sebelum ni jugak cuma lebih banyak menuntut pengorbanan dan komitmen, i guess. Nak kekalkan dan tingkatkan prestasi akademik, behave well and matured, lebih bersabar dalam menghadapi karenah orang, cekal dan tabah menghadapi masalah dan dugaan and also nak kumpul duit sebab nak kahwin. Lalala. 
Sedikit from me (Broken english terok) for my signing code project (Semester 2) :)

(Pulun letak link sebab malu nk letak video. Tapi nak tunjuk jugak. Tapi malu. Ehihi. *Gedik. 
Lempang diri sendiri lelaju

Listen and let me talk


Sepanjang hari ni asyik habiskan masa depan lappie ja mengadap Facebook, Twitter, Youtube. Urgghh! Get no life here since dah habis final exam ni. Opps! Tak elok merungut, complaint itu ini. Did you know animals have many problems too compared to us, humans? Pfttt. -.-"

Virus listen listen listen how many times I don't know because got no time to count! Itu je yang aku nampak dihebah - hebahkan dekat Facebook sekarang ni. Semuanya sebab seorang wanita dan sebuah program forum yang dijalankan dekat UUM,Sintok. Mungkin bagi yang dah tonton video ni akan faham apa isu sekarang ni. Hewhew. 


Aku pun mahasiswa jugak and if this thing happen to me, memang aku takkan attend mana - mana program forum yang dianjurkan dekat universiti lagi. Kalau aku nak attend pun, aku nak universiti make sure dulu sama ada panel yang dijemput itu waras sewaras - warasnya.

Student yang bertanya tu namanya Bawani and seriously she is a brave girl. Ada keberanian nak pergi tanya soalan dalam satu majlis yang ada ramai tetamu macam tu dalam dewan besar pulak tu. Huhu. But, sadisnya the panel got no point for her question. 

Bila kita bertanya, semestinya kita nakkan jawapan kepada soalan kita tu. Dan, kalau pun tak ada jawapan, adalah sangat tidak adil kalau kita tak diberi peluang untuk menghabiskan soalan kita bahkan turut dimalukan sebab bertanya soalan. Seriously, it is so unfair!

Kita attend program, participate actively dengan memberanikan diri untuk bertanya but unfortunately, kita dimalukan instead of dapat jawapan kepada soalan yang ditanya. Dah lah tu selamba pulak taraf pendidikan kita dipertikaikan dan direndah - rendahkan sewenang - wenangnya. 

Kalau betul pun soalan yang ditanya tu salah, why not thanks her for asking question. She is brave. Then, answer her question nicely. Beri fakta, balas hujah dengan baik. Betulkan misunderstood and what so ever instead of blaming her, memalukan dan merendah - rendahkan dia di hadapan khalayak ramai. So unprofessional. Langsung tak pro. Totally worst!

Aku tengok video forum ni dah macam tengok Animal Planet, tahu? Baru aku tau masalah -masalah haiwan - haiwan di seluruh dunia sekarang ni. Dalam banyak - banyak haiwan di seluruh dunia ini, jaws lah yang paling banyak ada masalah. Manusia makan sirip ikan jaws!! Sobsob.

Dan sirip ikan jaws itu sebagai jawapan kepada soalan yang langsung tak ada kena mengena dengan soalan yang ditanya. Mungkin boleh disamakan macam ni lah. Kita tanya soalan Matematik dekat cikgu kita, tapi tiba - tiba cikgu tu ajar kita Grammar pulak? Sooooooo ehhhhhh.

Aku harap tak ada program macam ni dekat universiti aku. Kalau ada pun aku tak nak participate. Hak3.

Herrrr... Dunia nowadays. Sebab tu aku tak suka join program dekat universiti even dapat point apanamaentah MyCat kot. Tak apa, aku tak kesah sebab I got many cats at home. Oh, my cat also got many problems. Kucing saya tak tahu nak cari makanan sendiri. Tempat tidur pun saya kena sediakan. Kesian kucing saya banyak masalah. Wuwuwuwu. Eh, jaws lagi banyak masalah tau! Wakaka.

Buibuibui! =D

Lepasan PMR: Dah boleh buat semakan


Untuk lepasan PMR 2012 yang ada buat permohonan untuk masuk ke Kolej Vokasional atau Sekolah Menengah Teknik, anda dah boleh buat semakan sama ada permohonan anda tu berjaya atau tidak mulai 11 Januari 2013. Caranya?

KLIK SINI


Tahniah untuk yang berjaya. Yang tak berjaya jangan sedih. Rezeki ada di mana - mana. Good luck dalam pelajaran. Hehe. :)

Lepasan SPM: Asasi Undang - Undang


Sekarang ni Fasa 1 untuk isi UPU kan? So, mesti ramai yang tengah fikir - fikir nak amik kos apa. Tak pun, dah ada kos pilihan tapi macam confuse, tak yakin pulak dengan pilihan. Atau pun mesti macam blur kos tu macam mana, belajar apa, dekat mana, susah ke. Haha. Tak apa, saya faham sebab saya dulu pun macam tu jugak. Haha. Sadis  bila ingat - ingat balik. Sobsob.

Saya habis SPM dulu tahun 2009. Isi UPU dengan satu azam je, nak amik undang - undang. Mula-mula tu buat keja gila sikit, isi pilihan 1 sampai 4 semua kos undang - undang. Haha. XD Jangan buat macam tu eh. So, apa yang saya ingat kos pertama pilihan saya masa isi UPU dulu adalah Asasi Undang - undang. Pilihan universiti ialah UiTM di hatiku. Hihi. UiTM sentiasa di hatiku meskipun kini sudah tidak di UiTM lagi. Huhu.
Sebab terlampau minat dengan Asasi Undang - undang so habis je SPM sementara tunggu result tu saya attend satu hari terbuka pameran universiti. Dekat situlah saya dapat banyak maklumat pasal kos yang saya minat, peluang untuk dapat kos tu dan etc.

Asasi Undang - Undang UiTM ada 2 bahagian. Satu dengan kod P1006 dan satu lagi P1005. Saya dalam jurusan Asasi Undang - Undang UiTM P1005. Ada perbezaan antara kedua - dua jenis Asasi ni. So, saya mula dengan P1005 sebab ada pengalaman sendiri. Hewhew. Senang nak cerita.

Asasi Undang - Undang UiTM P1005
Kalau diperhatikan dalam borang UPU tu ada kedua - dua kod untuk asasi ni. So, bagi yang faham senang sikit nak buat permohonan. Untuk kod P1005 ni ada di UiTM cawangan antaranya Merbok, Kedah dan Kuantan, Pahang. Jangka masa adalah selama setahun setengah tapi start from 2011 dah jadi setahun sahaja. So, 2 sem saja lah. Antara subjek yang kena belajar sepanjang program ni? Best la jugak subjek dia. Antaranya, Law (contracts, criminal, etc), Global, Economy, BEL (english) (subjek wajib bagi UiTM), Critical thinking. Overall, berkaitan dengan undang - undang dan english. English adalah satu kemestiaan untuk dikuasai ye bila nak amik kos undang - undang even baru Asasi. Huhu. Sebab semua bahan bacaan, rujukan, soalan exam pun dalam english. Tak ada dwibahasa macam soalan SPM. Huhu.

Bila dah masuk dalam program ni, secara automatik kita akan aim untuk sambung ke BLS (Bachelor of Legal Study) a.k.a Ijazah Sarjana Muda Undang - Undang. Untuk student yang berada dalam program P1005 ni, automatik akan diserap masuk ke dalam program Ijazah Sarjana Muda Undang - Undang UiTM di Kampus Induk dekat Shah Alam. Tapi, dengan syarat! Syarat pertama, dapat Band 4 dalam MUET (Malaysian University English Test). Wajib! Kalau dapat bawah Band 4 dalam MUET automatik tak akan dapat sambung ke BLS tapi boleh pilih kos lain di UiTM atau buat permohonan ke universiti lain. Syarat kedua, PNGK sekurang - kurangnya 3.00 above. Wajib. Bermaksud, untuk sambung ke BLS after program P1005 ni, kena dapat MUET Band 4, PNGK 3.00 ke atas. So, seboleh - bolehnya sepanjang tempoh 2 sem pengajian tu, kena dapat pointer at least  3.00 ke atas.

Asasi Undang - Undang UiTM P1006
Bagi program ni pulak, cuma ada di kampus induk iaitu di UiTM Shah Alam. So, kalau dapat under kod ni korang akan ditempatkan di UiTM Shah Alam. Jangka masa adalah selama setahun iaitu 2 semester. Subjek juga hampir sama, tak ada beza. Lecturer je yang beza sebab tempat lain-lain kaannn. :p 

Bagi program ni, lepas tamat je setahun tu, student boleh buat permohonan sama ada nak sambung BLS di UiTM atau pun di universiti - universiti lain. Maknanya, students untuk program bagi kod P1006 ni tak terikat dengan UiTM. Kiranya bolehlah lepas habis Asasi Undang - undang P1006 ni nak pergi sambung BLS dekat UUM ke, UM ke, UIA ke, mana - mana universiti lah asalkan layak dan cukup syarat. Buat permohonan via UPU sekali lagi lah untuk kemasukan bagi program Ijazah pulak nanti.

Kalau nak sambung BLS terus di UiTM, kena dapat MUET Band 4. Itu syarat wajib. Universiti lain pun lebih kurang sama jugak. Kalau nak tahu lebih kena refer laman web universiti tu sendiri lah. Huhu. 
Tu lah serba - sedikit pasal asasi undang - undang UiTM. Untuk adik - adik lepasan SPM yang minat dengan kos undang - undang ni, harap maklumat ni boleh bantu serba sedikit. Apapun, Asasi Undang - undang ni permulaan untuk kita masuk ke peringkat yang lebih tinggi iaitu Ijazah Sarjana Muda Undang - Undang (School of Law) :)

Good Luck. :)

Permohonan UPU Fasa 1 sesi 2013/2014


Entry ini untuk adik-adik yang lepas SPM untuk isi permohonan secara online untuk UPU especially yang memang have no idea tentang UPU macam si penulis ni dulu-dulu. Haha. Well, tak apa kalau tak tahu elok bertanya supaya tak tersesat jalan. Hewhew.

Cara-caranya adalah :

1 : Beli no pin UPU di Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berhampiran. Nak beli no. pin UPU ni harga dia RM10.60. Pergi dekat kaunter BSN tu kemudian cakap nak beli no.pin UPU. Then, follow apa arahan pegawai bank tu ok? Sekejap je beli no.pin ni. Yang lama sebab kalau ramai orang kena beratur. Itu yang lama. Hewhew.

2 : Ok, dah beli no.pin UPU terus pergi online laptop/PC buka laman web UPU seperti yang tertera di bawah:
http://upu.mohe.gov.my/

dan akan terpampanglah ini :


3 : Ok, sekarang ni kena decide nak klik petak biru, purple or red? Jangan main klik pulak ye. Baca dulu. Yang merah tu untuk budak-budak lepasan STPM, Matrikulasi, Asasi, Diploma dan setarafnya. Adik-adik yang lepasan SPM 2012 sila klik petak berwarna BIRU yang tertulis Kemasukan ke IPTA & Politeknik Premier bagi Lepasan SPM/Setaraf. Okey?

Sudah klik? So, akan terpampang begini pula :


4 : So, dekat sini kena pilih jenis permohonan. Sila pilih Kemasukan ke IPTA/Politeknik Premier. Seperti di bawah ini :


5 : Lepas tu kena pilih program pengajian. Sila pilih Lepasan SPM/Setaraf. Seperti di bawah ini :


6 : Bila dah selesai pilih tu, akan terus muncul button Masuk macam dekat anak panah hitam tu. Sila klik. Hehe. Bila dah klik Masuk tu akan terpapar pulak macam di bawah ini :



7 : Untuk yang baru nak buat permohonan untuk pertama kalinya, sila klik PERMOHONAN seperti yang dibulatkan di anak panah dalam gambar di atas ni. Adik-adik yang lepasan SPM 2012 tolong ingat yang adik-adik adalah dalam kategori A. Penting tau! Bila dah klik button PERMOHONAN automatik akan terpapar pula seperti di bawah ini :

8 : Isikan maklumat yang diminta. Make sure betul dan tepat okey! Kalau silap nanti tak dapat masuk universiti. Hekhek. Dekat column no. Unik ID yang di highlight warna kuning dalam gambar atas tu, masukkan no. pin UPU yang dibeli dekat BSN tadi tu. Masukkan betul-betul jangan silap kalau tak nanti tak boleh ke next step. Kata laluan pulak masukkan kata laluan atau password diri sendiri. Tapi kena ada gabungan huruf dan angka. Wajib. Contohnya : Amin081. Nak letak password Facebook pun boleh asalkan senang ingat. Pengesahan kata laluan tu masukkan semula password yang sama tadi untuk tujuan verification. Kalau macam contoh tadi : Amin081. Nama ibu masukkan nama ibu anda. Kategori pulak macam yang dah diingatkan tadi. Untuk lepasan SPM 2012 sila pilih kategori A. Lepas tu masukkan kod keselamatan seperti yang tertera dekat borang korang. Yang atas tu cuma contoh sahaja. Harap maklum.

Dah settle? Let's go to the next step by clicking the button at the bottom page Seterusnya itu. KLIK!

9 : Kemudian boleh mula isi maklumat yang diminta. Make sure isi dengan betul. Bermula dengan bahagian Maklumat diri, Pendapatan penjaga, Maklumat ko-kurikulum, Bidang pengajian pilihan dan lain-lain. Dalam bahagian bidang pengajian pilihan, ada 8 pilihan yang kita boleh buat. Kalau boleh sebelum buat permohonan tu, baca dulu maklumat tentang kos yang nak dipilih tu, syarat-syarat khas semua untuk memudahkan kita buat keputusan. 

10. Lepas dah selesai, jangan lupa hantar butang SAH & HANTAR. Wajib! Kalau tak, permohonan nanti tak diterima sistem so sama je macam tak pohon. -.-" Pastikan di akhir nanti permohonan anda akan jadi seperti ini :


Sekian dari saya yang ada paper untuk esok. Harharhar. Semoga berjaya dengan permohonan anda! Fasa 2 nanti bersedia untuk update result SPM anda yang gempak tu. Weehoo! Good Luck!









2013 dan kenangan lalu

Dah masuk 2013 kita rupanya. Pejam celik pejam celik, dah habis 2012. Dah habis juga separuh umur kita dekat atas dunia ni. *Amboi ayat kan tak nak kalah. Sebagai seorang pelajar, aku telah menghabiskan tahun 2012 dengan 2 jenis kertas peperiksaan dengan kod yang berbeza. Bagus kan? Hihihi. Alhamdulillah, semuanya baik-baik saja walaupun ada sesetengah jawapan tu macam was-was jugak. Tapi tu lah, orang tua-tua pesan tak elok was-was. Yakinkan ajeeee. Heh. Why we always blame the older? Ngehehe.
So far, 2012 dah banyak mencoretkan sejuta satu ribu puluhan warna-warni dalam kehidupan aku sepanjang tahun tersebut. Ada suka, ada duka, ada pahit, manis, masam, flavourless dan sebagainya. Walau berat macam mana pun aku tetap harungi dengan gagah. Macam tak percaya aku mampu tempuhi dugaan-dugaan itu walaupun fizikalku kelihatan tidak segagah mana. Heeehh. Merepek dah ni.
2012 dengan kenangan-kenangan manis. Banyakkk kenangan manis tau. Hihi. Walaupun hidup aku ni serba kekurangan tapi aku bersyukur seadanya. Tapi kadang-kadang tu merungut jugakkk. Hee. Alhamdulillah, azam untuk tahun 2012 ni hampir semuanya terlaksanan kecuali DUA. DUA ni memang aku tak tau bila boleh tercapai.
1  KAHWIN
2  AKAD NIKAH
3  JADI ISTERI
4  JADI BESAR
5  JADI BERISI
6  NAK TAMBAH BERAT JADI 40
7  KESEMUA DI ATAS

Eh, tujuh ek? Oh terlepas pandang pulak. Wakaka. Ok, dua je. Serious dua sahaja. Yang lain tu sama je aku ulang-ulang. Doakanlah semoga azam dan hajat aku ni tercapai dengan mudahnya. Nak kahwin tu memang dan beria-ria dah tapi umur tahun ni baru masuk 21 tahun. Orang kata muda lagi nak kahwinnya pun. Hurm. Orang memang suka menyibukkan? #Eh. Haha. Kidding.

Atas : 2012
Bawah : 2011
Just in a year, terlalu banyak yang berlaku dalam hidup. Tahun 2013 lebih banyak lagi yang akan berlaku. Itu pasti. Apa yang penting, yakin dan teruskan usaha untuk hidup dan berjaya. Allah ada. :) Apa pun, muka aku tetap sama, tak berubah. Harap-harap kedutan juga tidak bertambah. Oh my, i'm still young ohkey. Huhu
Apa yang menariknya, tahun ni aku dah berjaya belajar satu benda yang aku tak pernah terpikir aku akan dan dapat belajar. KOD TANGAN. Oh my, serious aku susah nak percaya sebab aku tak pernah minat pun nak belajar sebenanrnya tapi since dah ambik major dalam masalah pendengaran ni kenalah jugak belajar signing code and it's awesome. Aku rasa 2012 ni aku banyak habiskan masa dengan signing code. Tak percaya? Tanya my debab. Sampai makan dekat Pizza Hut pun aku duk buat signing code bila tengok garfu dan pisau, pinggan dan sebagainya. Wahaha. Maybe orang akan fikir kesian my boyfie dapat awek pekak bisu pulak tu. Keh3. 
Apa pun, azam 2013 ni lebih kurang macam tahun - tahun sebelum ni jugak cuma lebih banyak menuntut pengorbanan dan komitmen, i guess. Nak kekalkan dan tingkatkan prestasi akademik, behave well and matured, lebih bersabar dalam menghadapi karenah orang, cekal dan tabah menghadapi masalah dan dugaan and also nak kumpul duit sebab nak kahwin. Lalala. 
Sedikit from me (Broken english terok) for my signing code project (Semester 2) :)

(Pulun letak link sebab malu nk letak video. Tapi nak tunjuk jugak. Tapi malu. Ehihi. *Gedik. 
Lempang diri sendiri lelaju




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...