Lepasan SPM: Asasi Undang - Undang


Sekarang ni Fasa 1 untuk isi UPU kan? So, mesti ramai yang tengah fikir - fikir nak amik kos apa. Tak pun, dah ada kos pilihan tapi macam confuse, tak yakin pulak dengan pilihan. Atau pun mesti macam blur kos tu macam mana, belajar apa, dekat mana, susah ke. Haha. Tak apa, saya faham sebab saya dulu pun macam tu jugak. Haha. Sadis  bila ingat - ingat balik. Sobsob.

Saya habis SPM dulu tahun 2009. Isi UPU dengan satu azam je, nak amik undang - undang. Mula-mula tu buat keja gila sikit, isi pilihan 1 sampai 4 semua kos undang - undang. Haha. XD Jangan buat macam tu eh. So, apa yang saya ingat kos pertama pilihan saya masa isi UPU dulu adalah Asasi Undang - undang. Pilihan universiti ialah UiTM di hatiku. Hihi. UiTM sentiasa di hatiku meskipun kini sudah tidak di UiTM lagi. Huhu.
Sebab terlampau minat dengan Asasi Undang - undang so habis je SPM sementara tunggu result tu saya attend satu hari terbuka pameran universiti. Dekat situlah saya dapat banyak maklumat pasal kos yang saya minat, peluang untuk dapat kos tu dan etc.

Asasi Undang - Undang UiTM ada 2 bahagian. Satu dengan kod P1006 dan satu lagi P1005. Saya dalam jurusan Asasi Undang - Undang UiTM P1005. Ada perbezaan antara kedua - dua jenis Asasi ni. So, saya mula dengan P1005 sebab ada pengalaman sendiri. Hewhew. Senang nak cerita.

Asasi Undang - Undang UiTM P1005
Kalau diperhatikan dalam borang UPU tu ada kedua - dua kod untuk asasi ni. So, bagi yang faham senang sikit nak buat permohonan. Untuk kod P1005 ni ada di UiTM cawangan antaranya Merbok, Kedah dan Kuantan, Pahang. Jangka masa adalah selama setahun setengah tapi start from 2011 dah jadi setahun sahaja. So, 2 sem saja lah. Antara subjek yang kena belajar sepanjang program ni? Best la jugak subjek dia. Antaranya, Law (contracts, criminal, etc), Global, Economy, BEL (english) (subjek wajib bagi UiTM), Critical thinking. Overall, berkaitan dengan undang - undang dan english. English adalah satu kemestiaan untuk dikuasai ye bila nak amik kos undang - undang even baru Asasi. Huhu. Sebab semua bahan bacaan, rujukan, soalan exam pun dalam english. Tak ada dwibahasa macam soalan SPM. Huhu.

Bila dah masuk dalam program ni, secara automatik kita akan aim untuk sambung ke BLS (Bachelor of Legal Study) a.k.a Ijazah Sarjana Muda Undang - Undang. Untuk student yang berada dalam program P1005 ni, automatik akan diserap masuk ke dalam program Ijazah Sarjana Muda Undang - Undang UiTM di Kampus Induk dekat Shah Alam. Tapi, dengan syarat! Syarat pertama, dapat Band 4 dalam MUET (Malaysian University English Test). Wajib! Kalau dapat bawah Band 4 dalam MUET automatik tak akan dapat sambung ke BLS tapi boleh pilih kos lain di UiTM atau buat permohonan ke universiti lain. Syarat kedua, PNGK sekurang - kurangnya 3.00 above. Wajib. Bermaksud, untuk sambung ke BLS after program P1005 ni, kena dapat MUET Band 4, PNGK 3.00 ke atas. So, seboleh - bolehnya sepanjang tempoh 2 sem pengajian tu, kena dapat pointer at least  3.00 ke atas.

Asasi Undang - Undang UiTM P1006
Bagi program ni pulak, cuma ada di kampus induk iaitu di UiTM Shah Alam. So, kalau dapat under kod ni korang akan ditempatkan di UiTM Shah Alam. Jangka masa adalah selama setahun iaitu 2 semester. Subjek juga hampir sama, tak ada beza. Lecturer je yang beza sebab tempat lain-lain kaannn. :p 

Bagi program ni, lepas tamat je setahun tu, student boleh buat permohonan sama ada nak sambung BLS di UiTM atau pun di universiti - universiti lain. Maknanya, students untuk program bagi kod P1006 ni tak terikat dengan UiTM. Kiranya bolehlah lepas habis Asasi Undang - undang P1006 ni nak pergi sambung BLS dekat UUM ke, UM ke, UIA ke, mana - mana universiti lah asalkan layak dan cukup syarat. Buat permohonan via UPU sekali lagi lah untuk kemasukan bagi program Ijazah pulak nanti.

Kalau nak sambung BLS terus di UiTM, kena dapat MUET Band 4. Itu syarat wajib. Universiti lain pun lebih kurang sama jugak. Kalau nak tahu lebih kena refer laman web universiti tu sendiri lah. Huhu. 
Tu lah serba - sedikit pasal asasi undang - undang UiTM. Untuk adik - adik lepasan SPM yang minat dengan kos undang - undang ni, harap maklumat ni boleh bantu serba sedikit. Apapun, Asasi Undang - undang ni permulaan untuk kita masuk ke peringkat yang lebih tinggi iaitu Ijazah Sarjana Muda Undang - Undang (School of Law) :)

Good Luck. :)

30 comments:

diana illyana said...

Thanks kak :)

cleopatra chenta amira said...

akak?result paling koman brapa erk utk asasi undang2 p0005?klau result gempak xkisah la kn..heee

iena_mieyna ^^ said...

@cleopatra chenta amira paling koman tu x tahu lah berapa.. huhu.. yg penting english A..

leornardo arshavin said...

akak punye result dulu brape ye ? hihi . saya spm 4A je . tp eng saya A . lepas x rasenye ?

leornardo arshavin said...

akak , dulu saya spm 4A je . tp eng saya A . akak rase saye lepas x nak masuk uitm shah alam course undang2 ? hihi (:

sayamasehgadis said...

akak.. akak kate ade due kod kan?? asal kod yang saya dapat tu lain.. kod E0601 tu ape pulak??

Teratak Qalbi said...

Akak...ermm...susah x k0s nie..sy mang mnat glerrr..tp kne tggu result lha...ermm..

Teratak Qalbi said...

Akak...susah x k0s nie??? Sy mang mnat glerr lha..tp tataw lha result cmne nnti..

TheNaiena said...

@Teratak Qalbi susah bila kita cakap susah.. senang bila kita fikir senang.. :) insyallah..semoga dpt yg terbaik!

ieqaqa afrieqa ainafieqa said...

assalamualaikum, akakkk,, kalau lpsn spm,ape syarat2 dia nak amek law ehh?? cmne? nak buat ape? kene mohon ape untk amek law? eng saya dpt A- n sej dpt A. cukup syarat x ea?? penting sngt3 niee.. please..

ieqaqa afrieqa ainafieqa said...

assalamualaikum, akakkk,, kalau lpsn spm,ape syarat2 dia nak amek law ehh?? cmne? nak buat ape? kene mohon ape untk amek law? eng saya dpt A- n sej dpt A. cukup syarat x ea?? penting sngt3 niee.. please..

TheNaiena said...

@ieqaqa afrieqa ainafieqa isi upu ye adik.. ada pilihan asasi undang2 utk lepasan spm.. :)

ieqaqa afrieqa ainafieqa said...

dahh, tpi kalau x cukup syarat acaner tuu pulak? hmm akak amek law kat mane ea?

lilkihahitaf96 said...

Salam akak saye buat sejibik cam akak buat tapi beza sikit jekla yg isi pilihan tuh.. Knpe ta bole buat mcm tuh ek?

afifa said...

Salam, kak. Saya dapat tawaran balajar law (E0601). Ada x chances nak sambung degree dekat university lain? Atau memang wajib sambung dekat uitm? Tq ^^

TheNaiena said...

@afifa insyallah... ada.. don't worry.. hee..congrats and good luck ya! :)

adilah adilah said...

akak, akak dulu asasi undang2 yang mana eh..? sy asasi uitm....tp, masa degree nnti tak blh pegi u laen kan..? kalau akak dulu asasi undang2 uitm blh tak akak cakap macam mana sy nk tukar u....sy nak ambik bidang laen laaa...kalau blh psychology kot...blh tak eh.....harap akak balas..

TheNaiena said...

@adilah adilah boleh je..apply UPU mintak kos lain.. :)

adilah adilah said...

akak, setahu sy budak budak asasi undang2 uitm merbok dah tak boleh apply upu....sbb asasi uitm...kalau akak dulu akak apply upu eh..? kalau apply upu start ngan dip ke degree terus..??

TheNaiena said...

@adilah adilah masa akak dulu asasi 3 sem so mmg x sempat apply upu..akak apply under u..special intake..huhu

SON So said...

Sis,nak smbung degree un Edu dri asasi Law mesti Muet dpt Band 4 kan,Susah sangat Ye?

adilah adilah said...

emmm..akak, sy nak tanya satu bnda lagi...macam mana akak apply under universiti yang akak nak eh...dokument ape yang perlu diserahkan...kita perlu hntar surat kat rektor u tersebut ke..? maaf eh akak, tanya bnyak pulak....:)

TheNaiena said...

@adilah adilah kena selalu alert dengan laman web universiti yg adik nak..tgk bila universiti tu open intake selain dari UPU session.. :)

Danial And Arnie said...

Tumpang tanya kak , saya ni baru form 4 , tapi saya nak fikir benda ni awal2 nanti so masa SPM , apa result yang betul2 layak untuk ambil kos undang-undang ni kak? Saya ni memang berminat nak ambil kos ni tetapi saya ni bukanlah antara pelajar yang cerdik di sekolah. Saya maths selalu gagal tapi english saya so far tak pernah gagal tapi nak mencapai A tu saya rasa dengan usaha sikit lagi boleh. Jadi saya nak tahu untuk mengambil kos undang2 ni result SPM yang paling layak macam mana eh?

TheNaiena said...

@Danial And Arnie Hai...good luck utk spm next year ya..5A abaove should be okay dah. but make sure Sejarah dgn English antara subjek yang wajib dapat A utk sambung asasi law.. ;)

Unknown said...

Salam. Saya sekarang pi005 dkt uitm. Kalau nak mohon degree law dkt IPTA lain boleh ke atau wajib degree dkt uitm je?

-->NuR SyArAfAnA<-- said...

Asasi Undang-undang ni perlukan Bahasa Arab tak?

Nazeha Aliah said...

salam akak.Akak sy nak tnya kalau sy nak ambil kos undang2 tpi x nak jdi lawyer n hakim kerja apa yg boleh?

Deredina said...

Salam kak , kalau ambil dip undang'2 , nanti kalau degree pun wajib ambil law ke ?? Atau kita boleh apply course lain ??

xyr vertp said...

Tumpang tnya. Hhe. Kalau Bi hnya C and Sej C+ layak/diterima tak utk prgm asasi law ni? Huhu.. ��

Lepasan SPM: Asasi Undang - Undang


Sekarang ni Fasa 1 untuk isi UPU kan? So, mesti ramai yang tengah fikir - fikir nak amik kos apa. Tak pun, dah ada kos pilihan tapi macam confuse, tak yakin pulak dengan pilihan. Atau pun mesti macam blur kos tu macam mana, belajar apa, dekat mana, susah ke. Haha. Tak apa, saya faham sebab saya dulu pun macam tu jugak. Haha. Sadis  bila ingat - ingat balik. Sobsob.

Saya habis SPM dulu tahun 2009. Isi UPU dengan satu azam je, nak amik undang - undang. Mula-mula tu buat keja gila sikit, isi pilihan 1 sampai 4 semua kos undang - undang. Haha. XD Jangan buat macam tu eh. So, apa yang saya ingat kos pertama pilihan saya masa isi UPU dulu adalah Asasi Undang - undang. Pilihan universiti ialah UiTM di hatiku. Hihi. UiTM sentiasa di hatiku meskipun kini sudah tidak di UiTM lagi. Huhu.
Sebab terlampau minat dengan Asasi Undang - undang so habis je SPM sementara tunggu result tu saya attend satu hari terbuka pameran universiti. Dekat situlah saya dapat banyak maklumat pasal kos yang saya minat, peluang untuk dapat kos tu dan etc.

Asasi Undang - Undang UiTM ada 2 bahagian. Satu dengan kod P1006 dan satu lagi P1005. Saya dalam jurusan Asasi Undang - Undang UiTM P1005. Ada perbezaan antara kedua - dua jenis Asasi ni. So, saya mula dengan P1005 sebab ada pengalaman sendiri. Hewhew. Senang nak cerita.

Asasi Undang - Undang UiTM P1005
Kalau diperhatikan dalam borang UPU tu ada kedua - dua kod untuk asasi ni. So, bagi yang faham senang sikit nak buat permohonan. Untuk kod P1005 ni ada di UiTM cawangan antaranya Merbok, Kedah dan Kuantan, Pahang. Jangka masa adalah selama setahun setengah tapi start from 2011 dah jadi setahun sahaja. So, 2 sem saja lah. Antara subjek yang kena belajar sepanjang program ni? Best la jugak subjek dia. Antaranya, Law (contracts, criminal, etc), Global, Economy, BEL (english) (subjek wajib bagi UiTM), Critical thinking. Overall, berkaitan dengan undang - undang dan english. English adalah satu kemestiaan untuk dikuasai ye bila nak amik kos undang - undang even baru Asasi. Huhu. Sebab semua bahan bacaan, rujukan, soalan exam pun dalam english. Tak ada dwibahasa macam soalan SPM. Huhu.

Bila dah masuk dalam program ni, secara automatik kita akan aim untuk sambung ke BLS (Bachelor of Legal Study) a.k.a Ijazah Sarjana Muda Undang - Undang. Untuk student yang berada dalam program P1005 ni, automatik akan diserap masuk ke dalam program Ijazah Sarjana Muda Undang - Undang UiTM di Kampus Induk dekat Shah Alam. Tapi, dengan syarat! Syarat pertama, dapat Band 4 dalam MUET (Malaysian University English Test). Wajib! Kalau dapat bawah Band 4 dalam MUET automatik tak akan dapat sambung ke BLS tapi boleh pilih kos lain di UiTM atau buat permohonan ke universiti lain. Syarat kedua, PNGK sekurang - kurangnya 3.00 above. Wajib. Bermaksud, untuk sambung ke BLS after program P1005 ni, kena dapat MUET Band 4, PNGK 3.00 ke atas. So, seboleh - bolehnya sepanjang tempoh 2 sem pengajian tu, kena dapat pointer at least  3.00 ke atas.

Asasi Undang - Undang UiTM P1006
Bagi program ni pulak, cuma ada di kampus induk iaitu di UiTM Shah Alam. So, kalau dapat under kod ni korang akan ditempatkan di UiTM Shah Alam. Jangka masa adalah selama setahun iaitu 2 semester. Subjek juga hampir sama, tak ada beza. Lecturer je yang beza sebab tempat lain-lain kaannn. :p 

Bagi program ni, lepas tamat je setahun tu, student boleh buat permohonan sama ada nak sambung BLS di UiTM atau pun di universiti - universiti lain. Maknanya, students untuk program bagi kod P1006 ni tak terikat dengan UiTM. Kiranya bolehlah lepas habis Asasi Undang - undang P1006 ni nak pergi sambung BLS dekat UUM ke, UM ke, UIA ke, mana - mana universiti lah asalkan layak dan cukup syarat. Buat permohonan via UPU sekali lagi lah untuk kemasukan bagi program Ijazah pulak nanti.

Kalau nak sambung BLS terus di UiTM, kena dapat MUET Band 4. Itu syarat wajib. Universiti lain pun lebih kurang sama jugak. Kalau nak tahu lebih kena refer laman web universiti tu sendiri lah. Huhu. 
Tu lah serba - sedikit pasal asasi undang - undang UiTM. Untuk adik - adik lepasan SPM yang minat dengan kos undang - undang ni, harap maklumat ni boleh bantu serba sedikit. Apapun, Asasi Undang - undang ni permulaan untuk kita masuk ke peringkat yang lebih tinggi iaitu Ijazah Sarjana Muda Undang - Undang (School of Law) :)

Good Luck. :)

30 comments:

diana illyana said...

Thanks kak :)

cleopatra chenta amira said...

akak?result paling koman brapa erk utk asasi undang2 p0005?klau result gempak xkisah la kn..heee

iena_mieyna ^^ said...

@cleopatra chenta amira paling koman tu x tahu lah berapa.. huhu.. yg penting english A..

leornardo arshavin said...

akak punye result dulu brape ye ? hihi . saya spm 4A je . tp eng saya A . lepas x rasenye ?

leornardo arshavin said...

akak , dulu saya spm 4A je . tp eng saya A . akak rase saye lepas x nak masuk uitm shah alam course undang2 ? hihi (:

sayamasehgadis said...

akak.. akak kate ade due kod kan?? asal kod yang saya dapat tu lain.. kod E0601 tu ape pulak??

Teratak Qalbi said...

Akak...ermm...susah x k0s nie..sy mang mnat glerrr..tp kne tggu result lha...ermm..

Teratak Qalbi said...

Akak...susah x k0s nie??? Sy mang mnat glerr lha..tp tataw lha result cmne nnti..

TheNaiena said...

@Teratak Qalbi susah bila kita cakap susah.. senang bila kita fikir senang.. :) insyallah..semoga dpt yg terbaik!

ieqaqa afrieqa ainafieqa said...

assalamualaikum, akakkk,, kalau lpsn spm,ape syarat2 dia nak amek law ehh?? cmne? nak buat ape? kene mohon ape untk amek law? eng saya dpt A- n sej dpt A. cukup syarat x ea?? penting sngt3 niee.. please..

ieqaqa afrieqa ainafieqa said...

assalamualaikum, akakkk,, kalau lpsn spm,ape syarat2 dia nak amek law ehh?? cmne? nak buat ape? kene mohon ape untk amek law? eng saya dpt A- n sej dpt A. cukup syarat x ea?? penting sngt3 niee.. please..

TheNaiena said...

@ieqaqa afrieqa ainafieqa isi upu ye adik.. ada pilihan asasi undang2 utk lepasan spm.. :)

ieqaqa afrieqa ainafieqa said...

dahh, tpi kalau x cukup syarat acaner tuu pulak? hmm akak amek law kat mane ea?

lilkihahitaf96 said...

Salam akak saye buat sejibik cam akak buat tapi beza sikit jekla yg isi pilihan tuh.. Knpe ta bole buat mcm tuh ek?

afifa said...

Salam, kak. Saya dapat tawaran balajar law (E0601). Ada x chances nak sambung degree dekat university lain? Atau memang wajib sambung dekat uitm? Tq ^^

TheNaiena said...

@afifa insyallah... ada.. don't worry.. hee..congrats and good luck ya! :)

adilah adilah said...

akak, akak dulu asasi undang2 yang mana eh..? sy asasi uitm....tp, masa degree nnti tak blh pegi u laen kan..? kalau akak dulu asasi undang2 uitm blh tak akak cakap macam mana sy nk tukar u....sy nak ambik bidang laen laaa...kalau blh psychology kot...blh tak eh.....harap akak balas..

TheNaiena said...

@adilah adilah boleh je..apply UPU mintak kos lain.. :)

adilah adilah said...

akak, setahu sy budak budak asasi undang2 uitm merbok dah tak boleh apply upu....sbb asasi uitm...kalau akak dulu akak apply upu eh..? kalau apply upu start ngan dip ke degree terus..??

TheNaiena said...

@adilah adilah masa akak dulu asasi 3 sem so mmg x sempat apply upu..akak apply under u..special intake..huhu

SON So said...

Sis,nak smbung degree un Edu dri asasi Law mesti Muet dpt Band 4 kan,Susah sangat Ye?

adilah adilah said...

emmm..akak, sy nak tanya satu bnda lagi...macam mana akak apply under universiti yang akak nak eh...dokument ape yang perlu diserahkan...kita perlu hntar surat kat rektor u tersebut ke..? maaf eh akak, tanya bnyak pulak....:)

TheNaiena said...

@adilah adilah kena selalu alert dengan laman web universiti yg adik nak..tgk bila universiti tu open intake selain dari UPU session.. :)

Danial And Arnie said...

Tumpang tanya kak , saya ni baru form 4 , tapi saya nak fikir benda ni awal2 nanti so masa SPM , apa result yang betul2 layak untuk ambil kos undang-undang ni kak? Saya ni memang berminat nak ambil kos ni tetapi saya ni bukanlah antara pelajar yang cerdik di sekolah. Saya maths selalu gagal tapi english saya so far tak pernah gagal tapi nak mencapai A tu saya rasa dengan usaha sikit lagi boleh. Jadi saya nak tahu untuk mengambil kos undang2 ni result SPM yang paling layak macam mana eh?

TheNaiena said...

@Danial And Arnie Hai...good luck utk spm next year ya..5A abaove should be okay dah. but make sure Sejarah dgn English antara subjek yang wajib dapat A utk sambung asasi law.. ;)

Unknown said...

Salam. Saya sekarang pi005 dkt uitm. Kalau nak mohon degree law dkt IPTA lain boleh ke atau wajib degree dkt uitm je?

-->NuR SyArAfAnA<-- said...

Asasi Undang-undang ni perlukan Bahasa Arab tak?

Nazeha Aliah said...

salam akak.Akak sy nak tnya kalau sy nak ambil kos undang2 tpi x nak jdi lawyer n hakim kerja apa yg boleh?

Deredina said...

Salam kak , kalau ambil dip undang'2 , nanti kalau degree pun wajib ambil law ke ?? Atau kita boleh apply course lain ??

xyr vertp said...

Tumpang tnya. Hhe. Kalau Bi hnya C and Sej C+ layak/diterima tak utk prgm asasi law ni? Huhu.. ��




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...