Permohonan UPU Fasa 1 sesi 2013/2014


Entry ini untuk adik-adik yang lepas SPM untuk isi permohonan secara online untuk UPU especially yang memang have no idea tentang UPU macam si penulis ni dulu-dulu. Haha. Well, tak apa kalau tak tahu elok bertanya supaya tak tersesat jalan. Hewhew.

Cara-caranya adalah :

1 : Beli no pin UPU di Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berhampiran. Nak beli no. pin UPU ni harga dia RM10.60. Pergi dekat kaunter BSN tu kemudian cakap nak beli no.pin UPU. Then, follow apa arahan pegawai bank tu ok? Sekejap je beli no.pin ni. Yang lama sebab kalau ramai orang kena beratur. Itu yang lama. Hewhew.

2 : Ok, dah beli no.pin UPU terus pergi online laptop/PC buka laman web UPU seperti yang tertera di bawah:
http://upu.mohe.gov.my/

dan akan terpampanglah ini :


3 : Ok, sekarang ni kena decide nak klik petak biru, purple or red? Jangan main klik pulak ye. Baca dulu. Yang merah tu untuk budak-budak lepasan STPM, Matrikulasi, Asasi, Diploma dan setarafnya. Adik-adik yang lepasan SPM 2012 sila klik petak berwarna BIRU yang tertulis Kemasukan ke IPTA & Politeknik Premier bagi Lepasan SPM/Setaraf. Okey?

Sudah klik? So, akan terpampang begini pula :


4 : So, dekat sini kena pilih jenis permohonan. Sila pilih Kemasukan ke IPTA/Politeknik Premier. Seperti di bawah ini :


5 : Lepas tu kena pilih program pengajian. Sila pilih Lepasan SPM/Setaraf. Seperti di bawah ini :


6 : Bila dah selesai pilih tu, akan terus muncul button Masuk macam dekat anak panah hitam tu. Sila klik. Hehe. Bila dah klik Masuk tu akan terpapar pulak macam di bawah ini :



7 : Untuk yang baru nak buat permohonan untuk pertama kalinya, sila klik PERMOHONAN seperti yang dibulatkan di anak panah dalam gambar di atas ni. Adik-adik yang lepasan SPM 2012 tolong ingat yang adik-adik adalah dalam kategori A. Penting tau! Bila dah klik button PERMOHONAN automatik akan terpapar pula seperti di bawah ini :

8 : Isikan maklumat yang diminta. Make sure betul dan tepat okey! Kalau silap nanti tak dapat masuk universiti. Hekhek. Dekat column no. Unik ID yang di highlight warna kuning dalam gambar atas tu, masukkan no. pin UPU yang dibeli dekat BSN tadi tu. Masukkan betul-betul jangan silap kalau tak nanti tak boleh ke next step. Kata laluan pulak masukkan kata laluan atau password diri sendiri. Tapi kena ada gabungan huruf dan angka. Wajib. Contohnya : Amin081. Nak letak password Facebook pun boleh asalkan senang ingat. Pengesahan kata laluan tu masukkan semula password yang sama tadi untuk tujuan verification. Kalau macam contoh tadi : Amin081. Nama ibu masukkan nama ibu anda. Kategori pulak macam yang dah diingatkan tadi. Untuk lepasan SPM 2012 sila pilih kategori A. Lepas tu masukkan kod keselamatan seperti yang tertera dekat borang korang. Yang atas tu cuma contoh sahaja. Harap maklum.

Dah settle? Let's go to the next step by clicking the button at the bottom page Seterusnya itu. KLIK!

9 : Kemudian boleh mula isi maklumat yang diminta. Make sure isi dengan betul. Bermula dengan bahagian Maklumat diri, Pendapatan penjaga, Maklumat ko-kurikulum, Bidang pengajian pilihan dan lain-lain. Dalam bahagian bidang pengajian pilihan, ada 8 pilihan yang kita boleh buat. Kalau boleh sebelum buat permohonan tu, baca dulu maklumat tentang kos yang nak dipilih tu, syarat-syarat khas semua untuk memudahkan kita buat keputusan. 

10. Lepas dah selesai, jangan lupa hantar butang SAH & HANTAR. Wajib! Kalau tak, permohonan nanti tak diterima sistem so sama je macam tak pohon. -.-" Pastikan di akhir nanti permohonan anda akan jadi seperti ini :


Sekian dari saya yang ada paper untuk esok. Harharhar. Semoga berjaya dengan permohonan anda! Fasa 2 nanti bersedia untuk update result SPM anda yang gempak tu. Weehoo! Good Luck!









36 comments:

lieyana said...

Thanks akak! Sangat membantu!

Desvean Revanol said...

Nak isi borang permohonan secara online ni tak perlu cetak ke kalau dah habis isi tu??

Desvean Revanol said...

Nak isi borang permohonan secara online ni tak perlu cetak ke kalau dah habis isi tu??

anieyra syafiqah said...

salam.. akak.. pilihan kos tu kenapa boleh pilih 4 je untuk ukm, um, upm n utm sedih :'(

Aqiss Nazman said...

nak tanya fasa 2 bila eh dia bukak ?? thanks :)

Aqiss Nazman said...

fasa dua dia bukak bila ey ??

yukito izumi said...

kak camner pulak nak letak result spm???
kat mana nak letak result SPM pulak perlukan perjelasan TT.TT

Anna Deanna said...

thanks.. atas bantuan :)

Syafieka Azwa said...

salam..hee nk tnye, fasa 2 bile ek?? huuu pening dah duk cari niy :3

Syafieka Azwa said...

salam...hee nk tnye..fasa 2 bile ekk?? penat dah cari niy... huuu :3

iena_mieyna ^^ said...

@Aqiss Nazman fasa 2 belum bukak lagi.. sebab fasa 1 pun belum ditutup lagi..

iena_mieyna ^^ said...

@Desvean Revanol kalau dah sahkan, tak cetak pun x pe.. cuma seeloknya, cetak or save utk rujukan nanti.. :)

iena_mieyna ^^ said...

@anieyra syafiqah owh.. sbb kos yg u tu offer itu je kot.. utk lepasan spm mmg x byk choice untuk u yg tersebut tu..

iena_mieyna ^^ said...

@yukito izumi result spm fasa 2 nanti.. tapi x tahu bila bukak fasa 2 sebab fasa 1 pun belum ditutup lagi.. :)

@wat!ef said...

@lieyananak tanya...lepas isi permohonan 2...kita kena hantar surat2 dekat universiti yang kita minta kan ? nak hntr surat2 apa ek klu dh lepasan diploma...hari 2 ada ternampak kat lmn web...tapi sy cari blik xjumpa pun...

Amirudin said...

assalamualaikum . kak nak tye ni . kalau upu fasa 1 Saya tidak berjaya . fasa2 saya terlupa nak daftar balik . ada tak fasa 3

Amirudin said...

assalamualaikum .akak nak tye sikit . kalau upu fasa 2 tak daftar mcm mana ?? ada tak upu fasa 3 ..

Lilyonu said...

haiii sis :) nak tanya yg ni adalah fasa 1 kan ? bole sy tau , 2nd intake bila yeee ?

Lilyonu said...

Haiii sis ? ini adalah first intak kan ? boleh sy tahu 2nd intake punya bila ye ?

lia rosly said...

kalaw nk tgk dluw tp xnk hantar pmohonan lg boley ke?

lia rosly said...

kalaw nk tgk2 dluw xnk send lg boley?

TheNaiena said...

@lia rosly lebih baik sent dulu permohonan tu.. sebab ada 3 kali peluang utk kemaskini..so,boleh pilih/tukar pilihan lagi lepas tu.. :)

syafika syaf said...

salam kak nak tanye..kalo kite terlepas beli nombor pin fasa pertama nie takpe ke??tapi nanti fasa 2 kite beli??kak please reply..perlukan penjelasan??

TheNaiena said...

@syafika syaf wslm.. adik, kalau tak isi fasa pertama, x boleh isi fasa 2.

alya han said...

salam kak.. saya nak tanye kalo apply upu adakah sy perlu bwa dokumen spt sijil2 dari sklh ke? kalo boleh kak tolong senaraikn sijil yg diperlukan utk apply nanti? harap akak ada msa nak apply komen sy.. Thanks :)

dila said...

Assalamualaikum kak .. borang upu tu tk print pn tk pe kan .. sbb print tu hanya rujukan kita je ..bkn utk bukti ke apa .. lepas dpt tawaran bljr, kertas yg kita print tu tk gna pn .. betul tk pa yg saya kata tu? Hrp akak bls .. nk tau sgt .. tq :)

dila said...

Assalamualaikum .. borang upu tk yah print pn tk pe .. print tu hnya rujukan kita je .. bkn bukti ke apa .. lps kita dpt tawaran kertas tu buang jgk .. tp klau korang nk print pn tk pe . Btl tk kak apa yg saya kata ni?

TheNaiena said...

@alya han upu isi online je.. tak perlu sijil2..cuma isi sahaja apa yang diminta dlm borang upu tu.. :)

TheNaiena said...

@dila iye. betul.. :) print utk rujukan kita sahaja..

Hyo lyn said...

Pertanyaan..kenape perlu cetak permohonan upu eh kalau tak cetak camne

TheNaiena said...

@Hyo lyn cetak utk reference.. kalau x cetak pun x ape cuma nanti if ada apa2 nak refer susah sikit la.. :)

Miss CS said...

assalamualaikum maaf ye sy nak bertanya. lepas kemaskini maklumat permohonan upu, die suruh cetak, kan? tp sy terlupa nak cetak. dan skrg tak boleh nak buka. Benda tu penting ke untuk dibawa ke universiti nanti bila tiba hari kemasukan? sy berdebar dan takut :( harap dpt membantu sy terima kasih byk2 :)

Miss CS said...

assalamualaikum saudari :) sy ade nak tanye soalan. slps saja sy kemaskini maklumat permohonan upu, dia ade suruh cetak, kan? tp sy terlupa nak cetak. bila nak buka dah tak boleh. Benda tu penting ke untuk dibawa ke universiti bila tiba hari kemasukan? Sy takut dan berdebar sgt ni bila baca balik dekat portal rasmi uitm dan sebagainya yg mintak dicetak maklumat permohonan tersebut. Harap dpt membantu terima kasih :)

TheNaiena said...

@Miss CS wslm.. :) erm, saya tak sure sgt tentang tu sbb if not mistaken cetakan permohonan tu utk rujukan kita sahaja. Kalau nak cetak permohonan tu, boleh ke bahagian kemaskini permohonan kalau x salah saya.. :)

aku_milikMu said...

salam..nk tanya kalau sy isi fasa 1 tapi tak isi fasa 2 xpe ke?sbb haritu try bukak nk isi fasa 2 tp tak boleh..dia tak keluar..keesokan hari dia cakap dah tutup..huhu

han said...

Thanks for the info!!
Sangat berguna :)

Permohonan UPU Fasa 1 sesi 2013/2014


Entry ini untuk adik-adik yang lepas SPM untuk isi permohonan secara online untuk UPU especially yang memang have no idea tentang UPU macam si penulis ni dulu-dulu. Haha. Well, tak apa kalau tak tahu elok bertanya supaya tak tersesat jalan. Hewhew.

Cara-caranya adalah :

1 : Beli no pin UPU di Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berhampiran. Nak beli no. pin UPU ni harga dia RM10.60. Pergi dekat kaunter BSN tu kemudian cakap nak beli no.pin UPU. Then, follow apa arahan pegawai bank tu ok? Sekejap je beli no.pin ni. Yang lama sebab kalau ramai orang kena beratur. Itu yang lama. Hewhew.

2 : Ok, dah beli no.pin UPU terus pergi online laptop/PC buka laman web UPU seperti yang tertera di bawah:
http://upu.mohe.gov.my/

dan akan terpampanglah ini :


3 : Ok, sekarang ni kena decide nak klik petak biru, purple or red? Jangan main klik pulak ye. Baca dulu. Yang merah tu untuk budak-budak lepasan STPM, Matrikulasi, Asasi, Diploma dan setarafnya. Adik-adik yang lepasan SPM 2012 sila klik petak berwarna BIRU yang tertulis Kemasukan ke IPTA & Politeknik Premier bagi Lepasan SPM/Setaraf. Okey?

Sudah klik? So, akan terpampang begini pula :


4 : So, dekat sini kena pilih jenis permohonan. Sila pilih Kemasukan ke IPTA/Politeknik Premier. Seperti di bawah ini :


5 : Lepas tu kena pilih program pengajian. Sila pilih Lepasan SPM/Setaraf. Seperti di bawah ini :


6 : Bila dah selesai pilih tu, akan terus muncul button Masuk macam dekat anak panah hitam tu. Sila klik. Hehe. Bila dah klik Masuk tu akan terpapar pulak macam di bawah ini :



7 : Untuk yang baru nak buat permohonan untuk pertama kalinya, sila klik PERMOHONAN seperti yang dibulatkan di anak panah dalam gambar di atas ni. Adik-adik yang lepasan SPM 2012 tolong ingat yang adik-adik adalah dalam kategori A. Penting tau! Bila dah klik button PERMOHONAN automatik akan terpapar pula seperti di bawah ini :

8 : Isikan maklumat yang diminta. Make sure betul dan tepat okey! Kalau silap nanti tak dapat masuk universiti. Hekhek. Dekat column no. Unik ID yang di highlight warna kuning dalam gambar atas tu, masukkan no. pin UPU yang dibeli dekat BSN tadi tu. Masukkan betul-betul jangan silap kalau tak nanti tak boleh ke next step. Kata laluan pulak masukkan kata laluan atau password diri sendiri. Tapi kena ada gabungan huruf dan angka. Wajib. Contohnya : Amin081. Nak letak password Facebook pun boleh asalkan senang ingat. Pengesahan kata laluan tu masukkan semula password yang sama tadi untuk tujuan verification. Kalau macam contoh tadi : Amin081. Nama ibu masukkan nama ibu anda. Kategori pulak macam yang dah diingatkan tadi. Untuk lepasan SPM 2012 sila pilih kategori A. Lepas tu masukkan kod keselamatan seperti yang tertera dekat borang korang. Yang atas tu cuma contoh sahaja. Harap maklum.

Dah settle? Let's go to the next step by clicking the button at the bottom page Seterusnya itu. KLIK!

9 : Kemudian boleh mula isi maklumat yang diminta. Make sure isi dengan betul. Bermula dengan bahagian Maklumat diri, Pendapatan penjaga, Maklumat ko-kurikulum, Bidang pengajian pilihan dan lain-lain. Dalam bahagian bidang pengajian pilihan, ada 8 pilihan yang kita boleh buat. Kalau boleh sebelum buat permohonan tu, baca dulu maklumat tentang kos yang nak dipilih tu, syarat-syarat khas semua untuk memudahkan kita buat keputusan. 

10. Lepas dah selesai, jangan lupa hantar butang SAH & HANTAR. Wajib! Kalau tak, permohonan nanti tak diterima sistem so sama je macam tak pohon. -.-" Pastikan di akhir nanti permohonan anda akan jadi seperti ini :


Sekian dari saya yang ada paper untuk esok. Harharhar. Semoga berjaya dengan permohonan anda! Fasa 2 nanti bersedia untuk update result SPM anda yang gempak tu. Weehoo! Good Luck!









36 comments:

lieyana said...

Thanks akak! Sangat membantu!

Desvean Revanol said...

Nak isi borang permohonan secara online ni tak perlu cetak ke kalau dah habis isi tu??

Desvean Revanol said...

Nak isi borang permohonan secara online ni tak perlu cetak ke kalau dah habis isi tu??

anieyra syafiqah said...

salam.. akak.. pilihan kos tu kenapa boleh pilih 4 je untuk ukm, um, upm n utm sedih :'(

Aqiss Nazman said...

nak tanya fasa 2 bila eh dia bukak ?? thanks :)

Aqiss Nazman said...

fasa dua dia bukak bila ey ??

yukito izumi said...

kak camner pulak nak letak result spm???
kat mana nak letak result SPM pulak perlukan perjelasan TT.TT

Anna Deanna said...

thanks.. atas bantuan :)

Syafieka Azwa said...

salam..hee nk tnye, fasa 2 bile ek?? huuu pening dah duk cari niy :3

Syafieka Azwa said...

salam...hee nk tnye..fasa 2 bile ekk?? penat dah cari niy... huuu :3

iena_mieyna ^^ said...

@Aqiss Nazman fasa 2 belum bukak lagi.. sebab fasa 1 pun belum ditutup lagi..

iena_mieyna ^^ said...

@Desvean Revanol kalau dah sahkan, tak cetak pun x pe.. cuma seeloknya, cetak or save utk rujukan nanti.. :)

iena_mieyna ^^ said...

@anieyra syafiqah owh.. sbb kos yg u tu offer itu je kot.. utk lepasan spm mmg x byk choice untuk u yg tersebut tu..

iena_mieyna ^^ said...

@yukito izumi result spm fasa 2 nanti.. tapi x tahu bila bukak fasa 2 sebab fasa 1 pun belum ditutup lagi.. :)

@wat!ef said...

@lieyananak tanya...lepas isi permohonan 2...kita kena hantar surat2 dekat universiti yang kita minta kan ? nak hntr surat2 apa ek klu dh lepasan diploma...hari 2 ada ternampak kat lmn web...tapi sy cari blik xjumpa pun...

Amirudin said...

assalamualaikum . kak nak tye ni . kalau upu fasa 1 Saya tidak berjaya . fasa2 saya terlupa nak daftar balik . ada tak fasa 3

Amirudin said...

assalamualaikum .akak nak tye sikit . kalau upu fasa 2 tak daftar mcm mana ?? ada tak upu fasa 3 ..

Lilyonu said...

haiii sis :) nak tanya yg ni adalah fasa 1 kan ? bole sy tau , 2nd intake bila yeee ?

Lilyonu said...

Haiii sis ? ini adalah first intak kan ? boleh sy tahu 2nd intake punya bila ye ?

lia rosly said...

kalaw nk tgk dluw tp xnk hantar pmohonan lg boley ke?

lia rosly said...

kalaw nk tgk2 dluw xnk send lg boley?

TheNaiena said...

@lia rosly lebih baik sent dulu permohonan tu.. sebab ada 3 kali peluang utk kemaskini..so,boleh pilih/tukar pilihan lagi lepas tu.. :)

syafika syaf said...

salam kak nak tanye..kalo kite terlepas beli nombor pin fasa pertama nie takpe ke??tapi nanti fasa 2 kite beli??kak please reply..perlukan penjelasan??

TheNaiena said...

@syafika syaf wslm.. adik, kalau tak isi fasa pertama, x boleh isi fasa 2.

alya han said...

salam kak.. saya nak tanye kalo apply upu adakah sy perlu bwa dokumen spt sijil2 dari sklh ke? kalo boleh kak tolong senaraikn sijil yg diperlukan utk apply nanti? harap akak ada msa nak apply komen sy.. Thanks :)

dila said...

Assalamualaikum kak .. borang upu tu tk print pn tk pe kan .. sbb print tu hanya rujukan kita je ..bkn utk bukti ke apa .. lepas dpt tawaran bljr, kertas yg kita print tu tk gna pn .. betul tk pa yg saya kata tu? Hrp akak bls .. nk tau sgt .. tq :)

dila said...

Assalamualaikum .. borang upu tk yah print pn tk pe .. print tu hnya rujukan kita je .. bkn bukti ke apa .. lps kita dpt tawaran kertas tu buang jgk .. tp klau korang nk print pn tk pe . Btl tk kak apa yg saya kata ni?

TheNaiena said...

@alya han upu isi online je.. tak perlu sijil2..cuma isi sahaja apa yang diminta dlm borang upu tu.. :)

TheNaiena said...

@dila iye. betul.. :) print utk rujukan kita sahaja..

Hyo lyn said...

Pertanyaan..kenape perlu cetak permohonan upu eh kalau tak cetak camne

TheNaiena said...

@Hyo lyn cetak utk reference.. kalau x cetak pun x ape cuma nanti if ada apa2 nak refer susah sikit la.. :)

Miss CS said...

assalamualaikum maaf ye sy nak bertanya. lepas kemaskini maklumat permohonan upu, die suruh cetak, kan? tp sy terlupa nak cetak. dan skrg tak boleh nak buka. Benda tu penting ke untuk dibawa ke universiti nanti bila tiba hari kemasukan? sy berdebar dan takut :( harap dpt membantu sy terima kasih byk2 :)

Miss CS said...

assalamualaikum saudari :) sy ade nak tanye soalan. slps saja sy kemaskini maklumat permohonan upu, dia ade suruh cetak, kan? tp sy terlupa nak cetak. bila nak buka dah tak boleh. Benda tu penting ke untuk dibawa ke universiti bila tiba hari kemasukan? Sy takut dan berdebar sgt ni bila baca balik dekat portal rasmi uitm dan sebagainya yg mintak dicetak maklumat permohonan tersebut. Harap dpt membantu terima kasih :)

TheNaiena said...

@Miss CS wslm.. :) erm, saya tak sure sgt tentang tu sbb if not mistaken cetakan permohonan tu utk rujukan kita sahaja. Kalau nak cetak permohonan tu, boleh ke bahagian kemaskini permohonan kalau x salah saya.. :)

aku_milikMu said...

salam..nk tanya kalau sy isi fasa 1 tapi tak isi fasa 2 xpe ke?sbb haritu try bukak nk isi fasa 2 tp tak boleh..dia tak keluar..keesokan hari dia cakap dah tutup..huhu

han said...

Thanks for the info!!
Sangat berguna :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...