Review Film: Kak Limah 2 Husin, Mun dan Jin Pakai Toncit


Semalam keluar hang out dengan kawan - kawan. Hang out yang secara tiba - tiba memang menyebabkan kami hilang punca tak tahu nak buat apa. So, typical remaja bila hang out dengan kawan mestilah tak lain dan tak bukan cinema! Kihkihkih. So, tilik - tilik list filem dekat kaunter wayang tu kitorang pun decide nak tengok Kak Limah 2 Husin, Mun dan Jin pakai Toncit. 

Masuk je dalam panggung, perhhh boleh tahan ramai orang. Penuh panggung. Kira kitorang beruntung beli tiket awal so dapatlah seat yang strategik. Baikkkk punyaa! Hehe. Starting cerita ni pun dah buat satu panggung bergema dengan gelak ketawa. Aku antara orang yang tak terkecuali untuk menyumbang gelak. Siap gelak kuat sampai orang dah diam pun aku still gelak. Duhh! Memalukan. Nasib wayang gelap. Miahaha.

\
Awok dah ada motor sekarang ni. Boleh lah pergi mesyuarat kampung Pisang bersama JKKKKKKKKK dan K. Kan kan Danny? - Usop. Harharhar. 

Cerita ni still lagi guna watak - watak macam dalam cerita Kak Limah balik rumah tu. Ada Usop, Husin, Pak Jabit, cuma dah tak ada Johan. Huhu. Kalau ada Johan mesti best. Apa yang menarik, Kak Limah dah pulih dari penyakit gilanya. Hewhew. Siap cantik berdandan solek siap nak organise rombongan untuk penduduk Kampung Pisang pergi Singapore lagi. Ada sup tulang merah katanyaaaaa. Sedapppp! Tapi Pak Jabit cakap dekat Kampung Pisang ada sup ikan merahhhhhh lagiiii sedaaap! Mihmihmih.

Husin balik ke kampung sebab dah muflis. Roh Ayu pulak masih menaruh cinta dekat Husin. Jin pakai Toncit pulak kembali ke Kampung Pisang kerana tahun ke 45 untuk menuntut korban. Mula - mula aku serius blur apakan toncit itu sebenarnya? Rupa - rupanya.. toncit tu macam tongkat sakti tu lah. Jin dilakonkan oleh Rashidi Ishak. Udah ler muka macam laki Vanidah Imran! Kata Husin. Miahaha. Jangan disebut - sebut nama itu kerana tidak ada di dalam kontrak. Kata jin bersama toncit di tangannya. 


Husin hilang sebab disembunyikan si Ayu yang menyamar jadi Mun (lakonan Ezlynn). Penduduk Kampung Pisang pun sibuk mencari dan datanglah jin bersama toncit menyamar menjadi orang bernama Dr. Shamsuddin menawar diri untuk membantu. Doktor apa macam itu. Doktor kojenye merawat orang bukan melawan hantu. Kata Pak Jabit yang paranoid dengan Dr. Shamsuddin. 

Aku suka part layan lagu Lamunan Terhenti duet Awie dengan Ezlynn. Perhh. Macam layan konsert pulak. Miahaha. Best gak lah sebab lagu tu memang best. Layaaaaannnn. 


Itu je lah aku nak cerita. Nak tahu lebih pergi tengok sendiri. Ngehngehngeh. Tapi sekali tengok Hantu Kak Limah 2 ni macam cerita KungFu Hustle pun ada sebab banyak pakai background music macam cerita KungFu. Teheee~ Tapi, overall best. Aku suka. Nak tengok teaser cerita ni cer check di Youtube. =D


Segmen: Blogwalking + Kenali IPT


Klik banner untuk maklumat lanjut =)

Tertarik nak join segmen ni sebab macam menarik je kan? Hehe. Mengenai IPTA yang terpilih untuk diceritakan dekat sini ialah Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjong Malim, Perak. :) Sekarang saya dalam tahun ke - 2 untuk kos Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pendidikan Khas). 

Apa yang menarik dekat UPSI? Hehe. Banyak jugak lah perkara yang menarik. Paling menarik ialah ramai tau pelajar UPSI yang kahwin awal. Haha. Ok, keluar topik. 

Fakulti
Pendidikan Khas di bawah Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia. Dalam fakulti ni ada lagi beberapa course yang lain seperti Pendidikan Awal Kanak - Kanak (PAKK), Psikologi dan Bimbingan & Kaunseling. Tambahan! Fakulti ni yang paling ceria dan cantik tau. Warna dia ceria je macam tadika. Haha. Ye la, course pun semua yang melibatkan pendidikan. Suasana pun lebih kurang macam sekolah.Ceria, cantik, tenang dan selesa.

Kemasukan
Kemasukan untuk course di bawah Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia (FPPM) ni majoritinya adalah melalui temuduga dan ujian Medsi sebab kursus pendidikan. So, memang ada temuduga. Huhu.

Pensyarah
Apa pun, faktor paling penting mestilah pensyarah! Hehe. Life dekat universiti ni lain sikit. Hubungan kita sebagai pelajar dengan pensyarah mestilah dalam keadaan yang baik. Lagi baik kalau boleh kamcheng dan rapat dengan pensyarah. Lebih memudahkan urusan belajar kita. Tapi bukan untuk membodek ye. Hihi. Pensyarah Pendidikan Khas semuanya adalah sporting dan best. Kebanyakannya memang ada pengalaman jadi guru di sekolah sebelum jadi pensyarah. Jadi, memang berpengalaman. Sangat rapat dengan student. Kiranya, weekend boleh lah nak lepak - lepak dengan pensyarah sambil tanya soalan apa nak keluar exam nanti. Haha. :p

Kampus
Sekarang ni UPSI dah ada dua kampus. Satu kampus lama yang berada di Tanjung Malim iaitu Kampus Sultan Abdul Jalil dan yang baru di Proton City, Kampus Sultan Azlan Shah. Fakulti untuk pendidikan berada di kampus baru. So, sangat best sebab facility semua baru - baru. Lawa pulak tu. Selesa. Hehe. 


Bangunan akademik kampus baru, UPSI

Dewan Besar UPSI. Majlis Konvokesyen diabuat di sini. Best sebab dewan dia besar sangat plus baru lagi.

Pintu masuk kampus lama, UPSI

B.E Learning. Bangunan akademik di kampus lama. Kelas pun banyak dibuat dekat sini. Ada banyak bilik kuliah, bilik seminar, etc. :)

Perpustakaan Tunku Bainun, UPSI. Perpustakaan ni dekat kampus lama. Selesa. Banyak kemudahan. Ada bilik thesis dan macam - macam lagi. 

Kolej Penginapan

Kolej penginapan memang disediakan. Biasanya, pelajar Semester 1 wajib untuk stay kolej sampai Semester 2. So, Semester 3 barulah boleh kalau nak duduk luar nak cari rumah sewa semua. Kolej penginapan ada 4 iaitu Kolej Za'ba (KZ), Kolej Aminuddin Baki (KAB), Kolej Harun Aminurrashid (KHAR) dan Kolej Ungku Omar (KUO). Antara kemudahan yang tersedia ialah bas! Bas memang penting untuk student yang tak ada transport sendiri. Semua bangunan kolej terletak di Proton City, dekat kampus baru. :)


Kolej Ungku Omar dan Kolej Harun Aminurrashid yang baru. :)

Bangunan KZ, dewan dan kafe.
KZ dengan KAB dekat. Adik - beradik. Sebelah-menyebelah. Hehe. Cuma KZ ada dewan sendiri. Jadi, majlis makan malam ke, orientasi ke, dibuat di dewan KZ. Kafe pun dekat KZ.

Taraaa! Ruang tamu rumah untuk Kolej Za'ba. Ada dapur, pantry, 3 bilik, dan toilet semestinya ada. Haha. 

Bilik! Super duper selesa. Ada meja study, katil dan almari. Satu bilik ada dua orang. Memang terasa privacy nya di situ. Hehe. :)

Ok, rasanya dah banyak kot yang diceritakan. Huhu. Apa pun, UPSI sama juga macam IPTA yang lain. Menyediakan facility dan kemudahan sehabis mungkin untuk pelajar - pelajarnya. Selain kursus pendidikan, UPSI pun ada tawarkan kursus - kursus lain macam kursus IT, bahasa, banyak lagi lah. Hehe. 

Harapnya, entry ni serba sedikit dapat bantu adik HusnaHumairah untuk kenali UPSI. Semoga berjaya dalam keputusan SPM dan penempatan ke IPTA nanti. =)

Credit: Gambar semuanya dari Google.com


Story telling

A picture describe everything. ;)

Aku tak pernah terfikir yang aku akan jadi seorang guru walaupun abah aku adalah seorang guru. Hehe. Yes, my dad inspired me a lot. But, not for being a teacher. Aku bangga ada abah seorang cikgu sebab orang selalu cakap anak cikgu pandai. Muahaha. I don't know why. Tapi itu yang aku selalu dengar. 

Orang : Ayah kerja apa?
Aku : Abah. Abah kerja cikgu.
Orang : Ermmmm (muka tak puas hati) patot pun pandai. Anak cikgu semua pandai - pandai.
Aku : Tersipu - sipu malu. (???) Bahahaha

Ok, itu masa aku kecik - kecik lah aku selalu dengar. Kadang - kadang aku pun pelik dengan masyarakat di sekeliling. Cepat sangat nak stereotype. Itu nasib aku anak cikgu. What if someone yang parents bukan cikgu? Maybe ayahnya seorang penoreh getah? That is why stereotype is not good. Sometimes. Sebab intelligence is not determined by parent's job. Serious. Mihmihmih. Serious. Serious.

Dulu masa sekolah rendah, cikgu tanya apa cita - cita aku. Cita - cita pertama aku adalah nak jadi doktor haiwan. Cikgu aku bagi semangat. Dia suka cita - cita aku. Tapi aku benci kawan - kawan ketot aku masa tu. Ada ke patut kawan - kawan aku gelakkan cita - cita aku. Lepas tu siap menganjing lagi. Argh! Frust. Tapi cikgu aku menyebelahi aku. Dia cakap bagus bla bla bla. That's why I adore teacher so much. Serious.

Bila dah semakin besar, cita - cita pun dah makin realistik. Dah semakin logik. Ikut kemampuan diri. Ngee. Even my dad is a teacher, he wants me to be a doctor. Tu lah, memang cita - cita aku nak jadi doktor pun. Confident sangat nak jadi doktor. Tiba - tiba, ku sangka ais krim itu beku, rupanya ia cair di tengah jalan. Aku tak perform well dalam SPM. Hilarious gila result masa tu. Disaster. Terus lenyap bayang - bayang bakal doktor dari diri aku. Aku admit lah, I'm not that good in Science subjects but not that worst too. Medium. Kira tak layak lah jadi doktor sebab nak jadi doktor kena power super duper in Science bla bla tu kan.

So, ambition changes. I choose law path after SPM. Luckily, my dad supported me well. Kan aku dah cakap, that's why I adore teacher. Guru adalah seorang yang tak pernah mematahkan semangat anak muridnya sebaliknya seorang yang sangat supportive. Apa - apa yang baik untuk kita, guru adalah penyokong yang paling kuat. So, time tu confident nak jadi lawyer. Sekali lagi badai melanda. Tak ada rezeki masuk Law School. Sob sob sob. Kun faya kun. Jika rezeki kita, pasti milik kita. Kalau jodoh tak ke mana. The real ambition is coming, at last.

A teacher. Aku langsung tak pernah duga. Rezeki aku, jalan takdir aku adalah sebagai seorang guru. Aku tak tau nak describe feeling aku. Kawan - kawan aku jadi doktor, doktor haiwan, engineer, lawyer. Kira hebat - hebat lah kan. But still they support me, proud for me. Aku pun masa tu macam ragu - ragu je. Am I the right person to be a teacher? Serious? Seriouslyyyy? Ini seriussss *nyanyi lagu Wonderpet. Cikgu sangatttt. Wuwuwuwu.

Bagi aku, kalau nak jadi cikgu ni kena penyabar, kuat, tegas, baik hati, bla bla bla semua yang positif lah. So, aku pun buatlah sesi muhasabah diri sendiri. Apa ciri - ciri yang ada pada diri aku? Penyabar? Penyabarrrr sangaaattt. Aku rasa macam aku tak boleh je jadi cikgu. Aku ni tak sabar. Sapu sampah lepas tu sampah terbang merata - rata sebab kena tiup angin pun aku dah menjerit sambil lempar penyapu. Lepas tu mak aku ugut nak lempar penyapu tu balik dekat aku. Miahaha. Huhu. Sadis. T.T

Tapi, time temuduga bukan main lagi jawapan. Aku rasa macam Ya Allah, ampunkanlah dosa aku sebab hipokrit. Huhu. 

Interviewer : Kenapa kami kena pilih awak? Apa ciri - ciri yang ada pada awak sebagai seorang guru? 
Aku : *Muka confident tak nak kalah. Seorang guru adalah seorang yang penyabar, memahami pelajarnya, empathy, tidak mudah berputus asa bla bla bla.

Lega bila aku tengok interviewer tu terangguk - angguk sambil senyum senang masa dengar jawapan aku. Ngee. Tak sia - sia aku Google jawapan terbaik untuk soalan sebegitu sebelum pergi interview. Ngeh3. Sediakan payung sebelum hujan, baby. Mihmihmih.

Malam Persatuan Pendidikan Khas UPSI. ;)

After all, here I am. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pendidikan Khas). Ramai yang bertanya. What makes me take this course? My answer? I didn't choose. Allah gives me that course. Allah choose me as someone for helping children with disabilities. Kanak - kanak yang memerlukan pendidikan khas kerana tidak berkemampuan untuk mengikuti pelajaran dalam sistem aliran arus perdana seperti kanak - kanak normal yang lain.

Banyak tanggapan/pandangan yang aku terima. Itu belum jadi guru lagi. Baru tengah belajar pun dah macam - macam orang cakap. Kadang - kadang aku tertanya - tanya, kalau semua orang berpandangan negatif sebegitu, macam mana agaknya nasib kanak - kanak istimewa di Malaysia ni agaknya. 

Apa yang penting, aku happy dengan apa yang aku ada sekarang. Aku rasa gembira bila aku dapat bantu mereka yang memerlukan. Apatah lagi, kanak - kanak istimewa memang sangat istimewa. Mereka tak macam kanak - kanak biasa. Mereka kekurangan dari sudut fizikal, tapi nurani sangat bersih. Tak pernah mengeluh dengan kekurangan diri tapi sentiasa berusaha dan tabah mengharungi hidup. Kadang - kadang, aku malu dengan diri sendiri.

Smile and be positive. :) Di Pusat Jagaan Sayang, Shah Alam. 
Ada ramai kanak - kanak istimewa di sini.

Apa pun, dalam setiap yang kita buat apa yang penting adalah gembira dengan apa yang kita buat dan sentiasa bersyukur. Sentiasa positif. :)



Review Film: Kak Limah 2 Husin, Mun dan Jin Pakai Toncit


Semalam keluar hang out dengan kawan - kawan. Hang out yang secara tiba - tiba memang menyebabkan kami hilang punca tak tahu nak buat apa. So, typical remaja bila hang out dengan kawan mestilah tak lain dan tak bukan cinema! Kihkihkih. So, tilik - tilik list filem dekat kaunter wayang tu kitorang pun decide nak tengok Kak Limah 2 Husin, Mun dan Jin pakai Toncit. 

Masuk je dalam panggung, perhhh boleh tahan ramai orang. Penuh panggung. Kira kitorang beruntung beli tiket awal so dapatlah seat yang strategik. Baikkkk punyaa! Hehe. Starting cerita ni pun dah buat satu panggung bergema dengan gelak ketawa. Aku antara orang yang tak terkecuali untuk menyumbang gelak. Siap gelak kuat sampai orang dah diam pun aku still gelak. Duhh! Memalukan. Nasib wayang gelap. Miahaha.

\
Awok dah ada motor sekarang ni. Boleh lah pergi mesyuarat kampung Pisang bersama JKKKKKKKKK dan K. Kan kan Danny? - Usop. Harharhar. 

Cerita ni still lagi guna watak - watak macam dalam cerita Kak Limah balik rumah tu. Ada Usop, Husin, Pak Jabit, cuma dah tak ada Johan. Huhu. Kalau ada Johan mesti best. Apa yang menarik, Kak Limah dah pulih dari penyakit gilanya. Hewhew. Siap cantik berdandan solek siap nak organise rombongan untuk penduduk Kampung Pisang pergi Singapore lagi. Ada sup tulang merah katanyaaaaa. Sedapppp! Tapi Pak Jabit cakap dekat Kampung Pisang ada sup ikan merahhhhhh lagiiii sedaaap! Mihmihmih.

Husin balik ke kampung sebab dah muflis. Roh Ayu pulak masih menaruh cinta dekat Husin. Jin pakai Toncit pulak kembali ke Kampung Pisang kerana tahun ke 45 untuk menuntut korban. Mula - mula aku serius blur apakan toncit itu sebenarnya? Rupa - rupanya.. toncit tu macam tongkat sakti tu lah. Jin dilakonkan oleh Rashidi Ishak. Udah ler muka macam laki Vanidah Imran! Kata Husin. Miahaha. Jangan disebut - sebut nama itu kerana tidak ada di dalam kontrak. Kata jin bersama toncit di tangannya. 


Husin hilang sebab disembunyikan si Ayu yang menyamar jadi Mun (lakonan Ezlynn). Penduduk Kampung Pisang pun sibuk mencari dan datanglah jin bersama toncit menyamar menjadi orang bernama Dr. Shamsuddin menawar diri untuk membantu. Doktor apa macam itu. Doktor kojenye merawat orang bukan melawan hantu. Kata Pak Jabit yang paranoid dengan Dr. Shamsuddin. 

Aku suka part layan lagu Lamunan Terhenti duet Awie dengan Ezlynn. Perhh. Macam layan konsert pulak. Miahaha. Best gak lah sebab lagu tu memang best. Layaaaaannnn. 


Itu je lah aku nak cerita. Nak tahu lebih pergi tengok sendiri. Ngehngehngeh. Tapi sekali tengok Hantu Kak Limah 2 ni macam cerita KungFu Hustle pun ada sebab banyak pakai background music macam cerita KungFu. Teheee~ Tapi, overall best. Aku suka. Nak tengok teaser cerita ni cer check di Youtube. =D


Segmen: Blogwalking + Kenali IPT


Klik banner untuk maklumat lanjut =)

Tertarik nak join segmen ni sebab macam menarik je kan? Hehe. Mengenai IPTA yang terpilih untuk diceritakan dekat sini ialah Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjong Malim, Perak. :) Sekarang saya dalam tahun ke - 2 untuk kos Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pendidikan Khas). 

Apa yang menarik dekat UPSI? Hehe. Banyak jugak lah perkara yang menarik. Paling menarik ialah ramai tau pelajar UPSI yang kahwin awal. Haha. Ok, keluar topik. 

Fakulti
Pendidikan Khas di bawah Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia. Dalam fakulti ni ada lagi beberapa course yang lain seperti Pendidikan Awal Kanak - Kanak (PAKK), Psikologi dan Bimbingan & Kaunseling. Tambahan! Fakulti ni yang paling ceria dan cantik tau. Warna dia ceria je macam tadika. Haha. Ye la, course pun semua yang melibatkan pendidikan. Suasana pun lebih kurang macam sekolah.Ceria, cantik, tenang dan selesa.

Kemasukan
Kemasukan untuk course di bawah Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia (FPPM) ni majoritinya adalah melalui temuduga dan ujian Medsi sebab kursus pendidikan. So, memang ada temuduga. Huhu.

Pensyarah
Apa pun, faktor paling penting mestilah pensyarah! Hehe. Life dekat universiti ni lain sikit. Hubungan kita sebagai pelajar dengan pensyarah mestilah dalam keadaan yang baik. Lagi baik kalau boleh kamcheng dan rapat dengan pensyarah. Lebih memudahkan urusan belajar kita. Tapi bukan untuk membodek ye. Hihi. Pensyarah Pendidikan Khas semuanya adalah sporting dan best. Kebanyakannya memang ada pengalaman jadi guru di sekolah sebelum jadi pensyarah. Jadi, memang berpengalaman. Sangat rapat dengan student. Kiranya, weekend boleh lah nak lepak - lepak dengan pensyarah sambil tanya soalan apa nak keluar exam nanti. Haha. :p

Kampus
Sekarang ni UPSI dah ada dua kampus. Satu kampus lama yang berada di Tanjung Malim iaitu Kampus Sultan Abdul Jalil dan yang baru di Proton City, Kampus Sultan Azlan Shah. Fakulti untuk pendidikan berada di kampus baru. So, sangat best sebab facility semua baru - baru. Lawa pulak tu. Selesa. Hehe. 


Bangunan akademik kampus baru, UPSI

Dewan Besar UPSI. Majlis Konvokesyen diabuat di sini. Best sebab dewan dia besar sangat plus baru lagi.

Pintu masuk kampus lama, UPSI

B.E Learning. Bangunan akademik di kampus lama. Kelas pun banyak dibuat dekat sini. Ada banyak bilik kuliah, bilik seminar, etc. :)

Perpustakaan Tunku Bainun, UPSI. Perpustakaan ni dekat kampus lama. Selesa. Banyak kemudahan. Ada bilik thesis dan macam - macam lagi. 

Kolej Penginapan

Kolej penginapan memang disediakan. Biasanya, pelajar Semester 1 wajib untuk stay kolej sampai Semester 2. So, Semester 3 barulah boleh kalau nak duduk luar nak cari rumah sewa semua. Kolej penginapan ada 4 iaitu Kolej Za'ba (KZ), Kolej Aminuddin Baki (KAB), Kolej Harun Aminurrashid (KHAR) dan Kolej Ungku Omar (KUO). Antara kemudahan yang tersedia ialah bas! Bas memang penting untuk student yang tak ada transport sendiri. Semua bangunan kolej terletak di Proton City, dekat kampus baru. :)


Kolej Ungku Omar dan Kolej Harun Aminurrashid yang baru. :)

Bangunan KZ, dewan dan kafe.
KZ dengan KAB dekat. Adik - beradik. Sebelah-menyebelah. Hehe. Cuma KZ ada dewan sendiri. Jadi, majlis makan malam ke, orientasi ke, dibuat di dewan KZ. Kafe pun dekat KZ.

Taraaa! Ruang tamu rumah untuk Kolej Za'ba. Ada dapur, pantry, 3 bilik, dan toilet semestinya ada. Haha. 

Bilik! Super duper selesa. Ada meja study, katil dan almari. Satu bilik ada dua orang. Memang terasa privacy nya di situ. Hehe. :)

Ok, rasanya dah banyak kot yang diceritakan. Huhu. Apa pun, UPSI sama juga macam IPTA yang lain. Menyediakan facility dan kemudahan sehabis mungkin untuk pelajar - pelajarnya. Selain kursus pendidikan, UPSI pun ada tawarkan kursus - kursus lain macam kursus IT, bahasa, banyak lagi lah. Hehe. 

Harapnya, entry ni serba sedikit dapat bantu adik HusnaHumairah untuk kenali UPSI. Semoga berjaya dalam keputusan SPM dan penempatan ke IPTA nanti. =)

Credit: Gambar semuanya dari Google.com


Story telling

A picture describe everything. ;)

Aku tak pernah terfikir yang aku akan jadi seorang guru walaupun abah aku adalah seorang guru. Hehe. Yes, my dad inspired me a lot. But, not for being a teacher. Aku bangga ada abah seorang cikgu sebab orang selalu cakap anak cikgu pandai. Muahaha. I don't know why. Tapi itu yang aku selalu dengar. 

Orang : Ayah kerja apa?
Aku : Abah. Abah kerja cikgu.
Orang : Ermmmm (muka tak puas hati) patot pun pandai. Anak cikgu semua pandai - pandai.
Aku : Tersipu - sipu malu. (???) Bahahaha

Ok, itu masa aku kecik - kecik lah aku selalu dengar. Kadang - kadang aku pun pelik dengan masyarakat di sekeliling. Cepat sangat nak stereotype. Itu nasib aku anak cikgu. What if someone yang parents bukan cikgu? Maybe ayahnya seorang penoreh getah? That is why stereotype is not good. Sometimes. Sebab intelligence is not determined by parent's job. Serious. Mihmihmih. Serious. Serious.

Dulu masa sekolah rendah, cikgu tanya apa cita - cita aku. Cita - cita pertama aku adalah nak jadi doktor haiwan. Cikgu aku bagi semangat. Dia suka cita - cita aku. Tapi aku benci kawan - kawan ketot aku masa tu. Ada ke patut kawan - kawan aku gelakkan cita - cita aku. Lepas tu siap menganjing lagi. Argh! Frust. Tapi cikgu aku menyebelahi aku. Dia cakap bagus bla bla bla. That's why I adore teacher so much. Serious.

Bila dah semakin besar, cita - cita pun dah makin realistik. Dah semakin logik. Ikut kemampuan diri. Ngee. Even my dad is a teacher, he wants me to be a doctor. Tu lah, memang cita - cita aku nak jadi doktor pun. Confident sangat nak jadi doktor. Tiba - tiba, ku sangka ais krim itu beku, rupanya ia cair di tengah jalan. Aku tak perform well dalam SPM. Hilarious gila result masa tu. Disaster. Terus lenyap bayang - bayang bakal doktor dari diri aku. Aku admit lah, I'm not that good in Science subjects but not that worst too. Medium. Kira tak layak lah jadi doktor sebab nak jadi doktor kena power super duper in Science bla bla tu kan.

So, ambition changes. I choose law path after SPM. Luckily, my dad supported me well. Kan aku dah cakap, that's why I adore teacher. Guru adalah seorang yang tak pernah mematahkan semangat anak muridnya sebaliknya seorang yang sangat supportive. Apa - apa yang baik untuk kita, guru adalah penyokong yang paling kuat. So, time tu confident nak jadi lawyer. Sekali lagi badai melanda. Tak ada rezeki masuk Law School. Sob sob sob. Kun faya kun. Jika rezeki kita, pasti milik kita. Kalau jodoh tak ke mana. The real ambition is coming, at last.

A teacher. Aku langsung tak pernah duga. Rezeki aku, jalan takdir aku adalah sebagai seorang guru. Aku tak tau nak describe feeling aku. Kawan - kawan aku jadi doktor, doktor haiwan, engineer, lawyer. Kira hebat - hebat lah kan. But still they support me, proud for me. Aku pun masa tu macam ragu - ragu je. Am I the right person to be a teacher? Serious? Seriouslyyyy? Ini seriussss *nyanyi lagu Wonderpet. Cikgu sangatttt. Wuwuwuwu.

Bagi aku, kalau nak jadi cikgu ni kena penyabar, kuat, tegas, baik hati, bla bla bla semua yang positif lah. So, aku pun buatlah sesi muhasabah diri sendiri. Apa ciri - ciri yang ada pada diri aku? Penyabar? Penyabarrrr sangaaattt. Aku rasa macam aku tak boleh je jadi cikgu. Aku ni tak sabar. Sapu sampah lepas tu sampah terbang merata - rata sebab kena tiup angin pun aku dah menjerit sambil lempar penyapu. Lepas tu mak aku ugut nak lempar penyapu tu balik dekat aku. Miahaha. Huhu. Sadis. T.T

Tapi, time temuduga bukan main lagi jawapan. Aku rasa macam Ya Allah, ampunkanlah dosa aku sebab hipokrit. Huhu. 

Interviewer : Kenapa kami kena pilih awak? Apa ciri - ciri yang ada pada awak sebagai seorang guru? 
Aku : *Muka confident tak nak kalah. Seorang guru adalah seorang yang penyabar, memahami pelajarnya, empathy, tidak mudah berputus asa bla bla bla.

Lega bila aku tengok interviewer tu terangguk - angguk sambil senyum senang masa dengar jawapan aku. Ngee. Tak sia - sia aku Google jawapan terbaik untuk soalan sebegitu sebelum pergi interview. Ngeh3. Sediakan payung sebelum hujan, baby. Mihmihmih.

Malam Persatuan Pendidikan Khas UPSI. ;)

After all, here I am. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pendidikan Khas). Ramai yang bertanya. What makes me take this course? My answer? I didn't choose. Allah gives me that course. Allah choose me as someone for helping children with disabilities. Kanak - kanak yang memerlukan pendidikan khas kerana tidak berkemampuan untuk mengikuti pelajaran dalam sistem aliran arus perdana seperti kanak - kanak normal yang lain.

Banyak tanggapan/pandangan yang aku terima. Itu belum jadi guru lagi. Baru tengah belajar pun dah macam - macam orang cakap. Kadang - kadang aku tertanya - tanya, kalau semua orang berpandangan negatif sebegitu, macam mana agaknya nasib kanak - kanak istimewa di Malaysia ni agaknya. 

Apa yang penting, aku happy dengan apa yang aku ada sekarang. Aku rasa gembira bila aku dapat bantu mereka yang memerlukan. Apatah lagi, kanak - kanak istimewa memang sangat istimewa. Mereka tak macam kanak - kanak biasa. Mereka kekurangan dari sudut fizikal, tapi nurani sangat bersih. Tak pernah mengeluh dengan kekurangan diri tapi sentiasa berusaha dan tabah mengharungi hidup. Kadang - kadang, aku malu dengan diri sendiri.

Smile and be positive. :) Di Pusat Jagaan Sayang, Shah Alam. 
Ada ramai kanak - kanak istimewa di sini.

Apa pun, dalam setiap yang kita buat apa yang penting adalah gembira dengan apa yang kita buat dan sentiasa bersyukur. Sentiasa positif. :)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...