Story telling

A picture describe everything. ;)

Aku tak pernah terfikir yang aku akan jadi seorang guru walaupun abah aku adalah seorang guru. Hehe. Yes, my dad inspired me a lot. But, not for being a teacher. Aku bangga ada abah seorang cikgu sebab orang selalu cakap anak cikgu pandai. Muahaha. I don't know why. Tapi itu yang aku selalu dengar. 

Orang : Ayah kerja apa?
Aku : Abah. Abah kerja cikgu.
Orang : Ermmmm (muka tak puas hati) patot pun pandai. Anak cikgu semua pandai - pandai.
Aku : Tersipu - sipu malu. (???) Bahahaha

Ok, itu masa aku kecik - kecik lah aku selalu dengar. Kadang - kadang aku pun pelik dengan masyarakat di sekeliling. Cepat sangat nak stereotype. Itu nasib aku anak cikgu. What if someone yang parents bukan cikgu? Maybe ayahnya seorang penoreh getah? That is why stereotype is not good. Sometimes. Sebab intelligence is not determined by parent's job. Serious. Mihmihmih. Serious. Serious.

Dulu masa sekolah rendah, cikgu tanya apa cita - cita aku. Cita - cita pertama aku adalah nak jadi doktor haiwan. Cikgu aku bagi semangat. Dia suka cita - cita aku. Tapi aku benci kawan - kawan ketot aku masa tu. Ada ke patut kawan - kawan aku gelakkan cita - cita aku. Lepas tu siap menganjing lagi. Argh! Frust. Tapi cikgu aku menyebelahi aku. Dia cakap bagus bla bla bla. That's why I adore teacher so much. Serious.

Bila dah semakin besar, cita - cita pun dah makin realistik. Dah semakin logik. Ikut kemampuan diri. Ngee. Even my dad is a teacher, he wants me to be a doctor. Tu lah, memang cita - cita aku nak jadi doktor pun. Confident sangat nak jadi doktor. Tiba - tiba, ku sangka ais krim itu beku, rupanya ia cair di tengah jalan. Aku tak perform well dalam SPM. Hilarious gila result masa tu. Disaster. Terus lenyap bayang - bayang bakal doktor dari diri aku. Aku admit lah, I'm not that good in Science subjects but not that worst too. Medium. Kira tak layak lah jadi doktor sebab nak jadi doktor kena power super duper in Science bla bla tu kan.

So, ambition changes. I choose law path after SPM. Luckily, my dad supported me well. Kan aku dah cakap, that's why I adore teacher. Guru adalah seorang yang tak pernah mematahkan semangat anak muridnya sebaliknya seorang yang sangat supportive. Apa - apa yang baik untuk kita, guru adalah penyokong yang paling kuat. So, time tu confident nak jadi lawyer. Sekali lagi badai melanda. Tak ada rezeki masuk Law School. Sob sob sob. Kun faya kun. Jika rezeki kita, pasti milik kita. Kalau jodoh tak ke mana. The real ambition is coming, at last.

A teacher. Aku langsung tak pernah duga. Rezeki aku, jalan takdir aku adalah sebagai seorang guru. Aku tak tau nak describe feeling aku. Kawan - kawan aku jadi doktor, doktor haiwan, engineer, lawyer. Kira hebat - hebat lah kan. But still they support me, proud for me. Aku pun masa tu macam ragu - ragu je. Am I the right person to be a teacher? Serious? Seriouslyyyy? Ini seriussss *nyanyi lagu Wonderpet. Cikgu sangatttt. Wuwuwuwu.

Bagi aku, kalau nak jadi cikgu ni kena penyabar, kuat, tegas, baik hati, bla bla bla semua yang positif lah. So, aku pun buatlah sesi muhasabah diri sendiri. Apa ciri - ciri yang ada pada diri aku? Penyabar? Penyabarrrr sangaaattt. Aku rasa macam aku tak boleh je jadi cikgu. Aku ni tak sabar. Sapu sampah lepas tu sampah terbang merata - rata sebab kena tiup angin pun aku dah menjerit sambil lempar penyapu. Lepas tu mak aku ugut nak lempar penyapu tu balik dekat aku. Miahaha. Huhu. Sadis. T.T

Tapi, time temuduga bukan main lagi jawapan. Aku rasa macam Ya Allah, ampunkanlah dosa aku sebab hipokrit. Huhu. 

Interviewer : Kenapa kami kena pilih awak? Apa ciri - ciri yang ada pada awak sebagai seorang guru? 
Aku : *Muka confident tak nak kalah. Seorang guru adalah seorang yang penyabar, memahami pelajarnya, empathy, tidak mudah berputus asa bla bla bla.

Lega bila aku tengok interviewer tu terangguk - angguk sambil senyum senang masa dengar jawapan aku. Ngee. Tak sia - sia aku Google jawapan terbaik untuk soalan sebegitu sebelum pergi interview. Ngeh3. Sediakan payung sebelum hujan, baby. Mihmihmih.

Malam Persatuan Pendidikan Khas UPSI. ;)

After all, here I am. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pendidikan Khas). Ramai yang bertanya. What makes me take this course? My answer? I didn't choose. Allah gives me that course. Allah choose me as someone for helping children with disabilities. Kanak - kanak yang memerlukan pendidikan khas kerana tidak berkemampuan untuk mengikuti pelajaran dalam sistem aliran arus perdana seperti kanak - kanak normal yang lain.

Banyak tanggapan/pandangan yang aku terima. Itu belum jadi guru lagi. Baru tengah belajar pun dah macam - macam orang cakap. Kadang - kadang aku tertanya - tanya, kalau semua orang berpandangan negatif sebegitu, macam mana agaknya nasib kanak - kanak istimewa di Malaysia ni agaknya. 

Apa yang penting, aku happy dengan apa yang aku ada sekarang. Aku rasa gembira bila aku dapat bantu mereka yang memerlukan. Apatah lagi, kanak - kanak istimewa memang sangat istimewa. Mereka tak macam kanak - kanak biasa. Mereka kekurangan dari sudut fizikal, tapi nurani sangat bersih. Tak pernah mengeluh dengan kekurangan diri tapi sentiasa berusaha dan tabah mengharungi hidup. Kadang - kadang, aku malu dengan diri sendiri.

Smile and be positive. :) Di Pusat Jagaan Sayang, Shah Alam. 
Ada ramai kanak - kanak istimewa di sini.

Apa pun, dalam setiap yang kita buat apa yang penting adalah gembira dengan apa yang kita buat dan sentiasa bersyukur. Sentiasa positif. :)



1 comment:

Cik Fie said...

Comel La Blog Ni :)
Follow Blog Saya Kalau Sudi .

www.cikfie.com

Story telling

A picture describe everything. ;)

Aku tak pernah terfikir yang aku akan jadi seorang guru walaupun abah aku adalah seorang guru. Hehe. Yes, my dad inspired me a lot. But, not for being a teacher. Aku bangga ada abah seorang cikgu sebab orang selalu cakap anak cikgu pandai. Muahaha. I don't know why. Tapi itu yang aku selalu dengar. 

Orang : Ayah kerja apa?
Aku : Abah. Abah kerja cikgu.
Orang : Ermmmm (muka tak puas hati) patot pun pandai. Anak cikgu semua pandai - pandai.
Aku : Tersipu - sipu malu. (???) Bahahaha

Ok, itu masa aku kecik - kecik lah aku selalu dengar. Kadang - kadang aku pun pelik dengan masyarakat di sekeliling. Cepat sangat nak stereotype. Itu nasib aku anak cikgu. What if someone yang parents bukan cikgu? Maybe ayahnya seorang penoreh getah? That is why stereotype is not good. Sometimes. Sebab intelligence is not determined by parent's job. Serious. Mihmihmih. Serious. Serious.

Dulu masa sekolah rendah, cikgu tanya apa cita - cita aku. Cita - cita pertama aku adalah nak jadi doktor haiwan. Cikgu aku bagi semangat. Dia suka cita - cita aku. Tapi aku benci kawan - kawan ketot aku masa tu. Ada ke patut kawan - kawan aku gelakkan cita - cita aku. Lepas tu siap menganjing lagi. Argh! Frust. Tapi cikgu aku menyebelahi aku. Dia cakap bagus bla bla bla. That's why I adore teacher so much. Serious.

Bila dah semakin besar, cita - cita pun dah makin realistik. Dah semakin logik. Ikut kemampuan diri. Ngee. Even my dad is a teacher, he wants me to be a doctor. Tu lah, memang cita - cita aku nak jadi doktor pun. Confident sangat nak jadi doktor. Tiba - tiba, ku sangka ais krim itu beku, rupanya ia cair di tengah jalan. Aku tak perform well dalam SPM. Hilarious gila result masa tu. Disaster. Terus lenyap bayang - bayang bakal doktor dari diri aku. Aku admit lah, I'm not that good in Science subjects but not that worst too. Medium. Kira tak layak lah jadi doktor sebab nak jadi doktor kena power super duper in Science bla bla tu kan.

So, ambition changes. I choose law path after SPM. Luckily, my dad supported me well. Kan aku dah cakap, that's why I adore teacher. Guru adalah seorang yang tak pernah mematahkan semangat anak muridnya sebaliknya seorang yang sangat supportive. Apa - apa yang baik untuk kita, guru adalah penyokong yang paling kuat. So, time tu confident nak jadi lawyer. Sekali lagi badai melanda. Tak ada rezeki masuk Law School. Sob sob sob. Kun faya kun. Jika rezeki kita, pasti milik kita. Kalau jodoh tak ke mana. The real ambition is coming, at last.

A teacher. Aku langsung tak pernah duga. Rezeki aku, jalan takdir aku adalah sebagai seorang guru. Aku tak tau nak describe feeling aku. Kawan - kawan aku jadi doktor, doktor haiwan, engineer, lawyer. Kira hebat - hebat lah kan. But still they support me, proud for me. Aku pun masa tu macam ragu - ragu je. Am I the right person to be a teacher? Serious? Seriouslyyyy? Ini seriussss *nyanyi lagu Wonderpet. Cikgu sangatttt. Wuwuwuwu.

Bagi aku, kalau nak jadi cikgu ni kena penyabar, kuat, tegas, baik hati, bla bla bla semua yang positif lah. So, aku pun buatlah sesi muhasabah diri sendiri. Apa ciri - ciri yang ada pada diri aku? Penyabar? Penyabarrrr sangaaattt. Aku rasa macam aku tak boleh je jadi cikgu. Aku ni tak sabar. Sapu sampah lepas tu sampah terbang merata - rata sebab kena tiup angin pun aku dah menjerit sambil lempar penyapu. Lepas tu mak aku ugut nak lempar penyapu tu balik dekat aku. Miahaha. Huhu. Sadis. T.T

Tapi, time temuduga bukan main lagi jawapan. Aku rasa macam Ya Allah, ampunkanlah dosa aku sebab hipokrit. Huhu. 

Interviewer : Kenapa kami kena pilih awak? Apa ciri - ciri yang ada pada awak sebagai seorang guru? 
Aku : *Muka confident tak nak kalah. Seorang guru adalah seorang yang penyabar, memahami pelajarnya, empathy, tidak mudah berputus asa bla bla bla.

Lega bila aku tengok interviewer tu terangguk - angguk sambil senyum senang masa dengar jawapan aku. Ngee. Tak sia - sia aku Google jawapan terbaik untuk soalan sebegitu sebelum pergi interview. Ngeh3. Sediakan payung sebelum hujan, baby. Mihmihmih.

Malam Persatuan Pendidikan Khas UPSI. ;)

After all, here I am. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pendidikan Khas). Ramai yang bertanya. What makes me take this course? My answer? I didn't choose. Allah gives me that course. Allah choose me as someone for helping children with disabilities. Kanak - kanak yang memerlukan pendidikan khas kerana tidak berkemampuan untuk mengikuti pelajaran dalam sistem aliran arus perdana seperti kanak - kanak normal yang lain.

Banyak tanggapan/pandangan yang aku terima. Itu belum jadi guru lagi. Baru tengah belajar pun dah macam - macam orang cakap. Kadang - kadang aku tertanya - tanya, kalau semua orang berpandangan negatif sebegitu, macam mana agaknya nasib kanak - kanak istimewa di Malaysia ni agaknya. 

Apa yang penting, aku happy dengan apa yang aku ada sekarang. Aku rasa gembira bila aku dapat bantu mereka yang memerlukan. Apatah lagi, kanak - kanak istimewa memang sangat istimewa. Mereka tak macam kanak - kanak biasa. Mereka kekurangan dari sudut fizikal, tapi nurani sangat bersih. Tak pernah mengeluh dengan kekurangan diri tapi sentiasa berusaha dan tabah mengharungi hidup. Kadang - kadang, aku malu dengan diri sendiri.

Smile and be positive. :) Di Pusat Jagaan Sayang, Shah Alam. 
Ada ramai kanak - kanak istimewa di sini.

Apa pun, dalam setiap yang kita buat apa yang penting adalah gembira dengan apa yang kita buat dan sentiasa bersyukur. Sentiasa positif. :)



1 comment:

Cik Fie said...

Comel La Blog Ni :)
Follow Blog Saya Kalau Sudi .

www.cikfie.com




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...