Team work


Live together or die together. Belajar dekat peringkat universiti memang mencabar dan antara semua tu yang paling mencabar adalah kerja berkumpulan either berpasangan atau kumpulan besar. Huh! Selalunya stress bukan sebab kerja individu tapi kerja kumpulan. Ni lebih kurang macam entry ketidakpuasan hati lah lebih kurang. Hek!


Perkara yang terjadi bila tugasan berkumpulan :

1. Banyak mulut tapi sepasang tangan 
Waktu berbincang macam - macam idea contribute. Good. Tapi, bab nak melaksanakan tiba - tiba jadi krik krik krik! Sapa yang tak bengang. Ada sesetengah tu yang jenis pandai bagi arahan itu ini tapi habuk pun tak ada. Bila mulut yang bekerja potensi untuk kerja selesai adalah sangat tipis! Orang yang bekerja menggunakan mulut yang banyak jugak selalunya menyusahkan pihak dan orang lain. Cakap dia nak buat itu ini tapi sekali tunggu, tengok - tengok tak ada hasil lepas tu beban kerja tu ahli lain pulak yang nak kena tanggung. So called selfish lah. Blerggh! Fed - up!

2. Awal dan akhir
Ada pulak yang kita cuma boleh nampak dia masa awal pembentukan kumpulan dan di akhir pembentukan kumpulan tersebut. First, masa nak bentuk kumpulan beria - ria nak jadi teammates then lepas tu bila buat perjumpaan, discussion langsung tak dapat detect ke mana dia menghilang. Siap lost contact pun ada. Bila tanya ada ja alasan yang dia nak bagi macam dia seorang ja yang ada masalah dalam dunia yang fana ini. Herrrr!! Bila pembahagian tugasan, yang paling menyakitkan adalah bila orang lain pulak yang nak kena siapkan bahagian dia! Hurm.. Tak berkat tau tak buat macam tu masa belajar. Orang lain tak redha, Allah pun tak redha! Better tak payah belajar la orang macam ni. Duduk rumah goyang kaki. 

3. I did everything
Orang yang bekerja selalunya dia diam - diam saja. Orang yang bising tu namanya bukan buat kerja tapi buat bising. Ada pulak yang jenis kerja dia tak seberapa tapi bila orang lain tanya bukan main lagi bercakap gaya macam dia yang buat semua. Padahal dia sendiri tau berapa percentage yang dia sumbangkan dalam kerja berkumpulan tersebut. Tak cukup dengan tu ada jugak yang dah tahu dia salah tak buat kerja, x bagi kerjasama dan takut tembelang dia pecah mula nak burukkan ahli kumpulan lain yang dah penat - penat buat kerja. That's so cruel. Don't live on this planet anymore, please.

4. I don't care
Ini adalah bahagian yang sangat menyakitkan. Dah lah tak bagi kerjasama, langsung tak kisah pasal apa yang jadi dalam kumpulan. Apa pun tugasan dia langsung tak kisah sebabnya bagi dia kalau dia tak buat orang lain boleh buatkan. Yes, orang lain terpaksa buat sebab kalau tak complete satu part, the whole part of the group dikira tak siap! Walaupun part orang lain dah complete. Orang macam ni bila kita tegur pun bukan dia nak ambik kisah sebab dia memang jenis yang tak kisah pasal orang lain. It's ok not to care about others tapi jangan bebankan orang lain. Ya, mungkin orang lain tak sampai hati nak bagi pengajaran pada kau. Tapi ingatlah, Allah kan ada. Hari ni kau buat pada orang lain, satu hari nanti Allah balas balik pada kau. Simple.

5. Lembu punya susu, sapi dapat nama
Selalu berlaku bila kerja berkumpulan, bila tak semua pun yang bagi komitmen penuh, akan ada seorang yang terpaksa berkorban galas semua tanggungjawab untuk menjayakan tugasan tersebut. At the end, ahli lain pulak yang dapat nama. Well, tak kisah pun sebab kalau manusia tak tahu, back to the basic, Allah tahu. As long as semuanya berjalan dengan baik kita ikhlaskan semuanya. Kalau kita di pihak yang teraniaya, berdoalah semoga Allah tunjukkan kebenaran sebab doa orang yang teraniaya adalah antara doa yang dimakbulkan Allah. 


Kerja kumpulan banyak mengajar aku tentang erti kawan. Aku mula kenal siapa kawan aku. Tak kurang jugak aku mula sedar hakikat ragam manusia yang pelbagai. Ada yang suka ambil kesempatan, ada yang bersikap menindas, ada yang lepas tangan, tak kurang jugak ada yang berjaya mengalirkan air mata aku sebab sedeeyyyyy. Memang setiap semester, tugasan kumpulan yang paling beri tekanan pada diri kerdil ini. Huhu. Manusia hatinya Allah yang pegang. Jdi, setiap kali aku berhadapan dengan situasi melibatkan ragam manusia, pada Dia lah tempat aku luah dan mintak semuanya. Aku hanya mampu berusaha yang terbaik dan serahkan semuanya pada Dia. 

p/s : If you are working in group, you are supposed to have high mark for that task because you are not doing it ALONE!



How to look independent?


Lamanya tak update blog ni sebab first, busy. Second, busyy. Third, busyyy. Fourth, busyyyy busyyyy. Haha. Busy dan sebenarnya tak ada isu nak tulis plus esei ilmiah punya kerja tu pun aku ambik masa berapa lama nak siapkan. Herr. Semester 4 ni memang hectic giler dan aku yakin semester 5,6,7,8 nanti mesti lagi giler gilerrrrrr. Pheww. Ni pun masih ada lagi assignment yang tertunggak yang aku rasa macam dah tak terdaya dah wey nak siapkan. Ok, stop merungut.

So, how to look independent? Ehem, independent macam aku. Hahaha. Ceh. Ada orang dia dah memang biasa berdikari dan ada sesetengah orang pulak dia boleh berdikari tapi dia tak nak berdikari dan ada orang langsunggg tak tahu apa itu berdikari. Huh? Ottoke! Berdikari tu macam rojak tau dia campur macam - macam buah yang sedap lepas tu makan dengan kuah rojak mak bee. Pasti terangkat. Hahaha. Merapu. -.-'


First, boleh buat banyak benda walaupun sorang - sorang. Pernah pergi makan dekat kedai makan or cafe kolej sorang - sorang tak? Aku tak tahu apa persepsi orang lain bila nampak orang pergi makan or beli makanan seorang diri tanpa ada teman. Mungkin nampak macam lonely dan forever alone. Tapi, bagi aku orang macam tu adalah berdikari. Ngeh3. Sebab aku selalu macam tu. Kadang - kadang kalau ada kawan, adalah peneman aku untuk pergi makan. Kalau tak ada, aku pergi je lah sorang - sorang. Know what? Orang memang selalu pandang - pandang bila aku jalan sorang - sorang. Tapi aku buat cool je lah siap balas pandangan mereka dengan senyuman. Hiks. Independent kot wey. Ko pandang - pandang mesti kalau tak ada kawan teman ko pergi makan ko akan sanggup kebuluran dalam bilik kan? Hewhew. But it so not me. Aku akan rela kebuluran bila aku malas je. Hahahaha. 

Bila orang berpandangan pergi makan sorang - sorang itu sedeyyy, aku selalu terpikir. Duduk dalam kubur nanti pun sorang - sorang jugak kan? Sedeyy tak sedeyyy? Huhu. ^^

Second, go shopping alone. Hiks. Org ckp perempuan yang boleh pergi shopping sorang - sorang adalah perempuan yang well independent. Org yg cakap lah. Bab ni aku tak tahu sangat sebab nowadays memang org shopping sorang - sorang pun. Online shopping. Haha. Aku pun suka online shopping sebab senang dan mudah dan senang. Ngeh. Tapi, bila shopping sorang - sorang adalah masa di mana aku tak dapat control diri aku sebab semua benda aku rasa nak ambik beli dan beli dan beli tanpa sedar duit aku non ado. Kalau time shopping dengan kawan sifatku adalah sangat kontraaaaaaa sebab aku selalu bertindak konon - konon macam penasihat kewangan kepada kawanku itu supaya berjimat cermat bla bla bla so nak tak nak sebagai penasihat aku kena la behave sikit. Haha. -.-'

Shopping tu kan terapi untuk perempuan. So, enjoy your shopping and appreciate each moments of it. Tettt.

Kalau shopping dengan boyfriend?? Errr.. no comment! 

Last but not least, can make a decision on your own. Kadang - kadang aku selalu berhadapan dengan situasi dilema dan buntu dan tak tahu apa aku perlu buat dan apa aku tengah buat. Erk! But once aku dah buat decision, susah dah nak paksa - paksa aku suruh ubah keputusan. Haha. *kepalabatu. Well, sometimes people may see, hear or listen to what you are going through but the only person who understand you is YOU. You may listen to other people opinions or nasihat but at the end, tetap terserah pada tuan empunya badan jugak untuk buat keputusan. Macam pepatah, anda boleh bawak kuda untuk pergi minum air tapi anda tak boleh paksa kuda untuk minum air. *kenaxkena. Haha.


Adios.

Team work


Live together or die together. Belajar dekat peringkat universiti memang mencabar dan antara semua tu yang paling mencabar adalah kerja berkumpulan either berpasangan atau kumpulan besar. Huh! Selalunya stress bukan sebab kerja individu tapi kerja kumpulan. Ni lebih kurang macam entry ketidakpuasan hati lah lebih kurang. Hek!


Perkara yang terjadi bila tugasan berkumpulan :

1. Banyak mulut tapi sepasang tangan 
Waktu berbincang macam - macam idea contribute. Good. Tapi, bab nak melaksanakan tiba - tiba jadi krik krik krik! Sapa yang tak bengang. Ada sesetengah tu yang jenis pandai bagi arahan itu ini tapi habuk pun tak ada. Bila mulut yang bekerja potensi untuk kerja selesai adalah sangat tipis! Orang yang bekerja menggunakan mulut yang banyak jugak selalunya menyusahkan pihak dan orang lain. Cakap dia nak buat itu ini tapi sekali tunggu, tengok - tengok tak ada hasil lepas tu beban kerja tu ahli lain pulak yang nak kena tanggung. So called selfish lah. Blerggh! Fed - up!

2. Awal dan akhir
Ada pulak yang kita cuma boleh nampak dia masa awal pembentukan kumpulan dan di akhir pembentukan kumpulan tersebut. First, masa nak bentuk kumpulan beria - ria nak jadi teammates then lepas tu bila buat perjumpaan, discussion langsung tak dapat detect ke mana dia menghilang. Siap lost contact pun ada. Bila tanya ada ja alasan yang dia nak bagi macam dia seorang ja yang ada masalah dalam dunia yang fana ini. Herrrr!! Bila pembahagian tugasan, yang paling menyakitkan adalah bila orang lain pulak yang nak kena siapkan bahagian dia! Hurm.. Tak berkat tau tak buat macam tu masa belajar. Orang lain tak redha, Allah pun tak redha! Better tak payah belajar la orang macam ni. Duduk rumah goyang kaki. 

3. I did everything
Orang yang bekerja selalunya dia diam - diam saja. Orang yang bising tu namanya bukan buat kerja tapi buat bising. Ada pulak yang jenis kerja dia tak seberapa tapi bila orang lain tanya bukan main lagi bercakap gaya macam dia yang buat semua. Padahal dia sendiri tau berapa percentage yang dia sumbangkan dalam kerja berkumpulan tersebut. Tak cukup dengan tu ada jugak yang dah tahu dia salah tak buat kerja, x bagi kerjasama dan takut tembelang dia pecah mula nak burukkan ahli kumpulan lain yang dah penat - penat buat kerja. That's so cruel. Don't live on this planet anymore, please.

4. I don't care
Ini adalah bahagian yang sangat menyakitkan. Dah lah tak bagi kerjasama, langsung tak kisah pasal apa yang jadi dalam kumpulan. Apa pun tugasan dia langsung tak kisah sebabnya bagi dia kalau dia tak buat orang lain boleh buatkan. Yes, orang lain terpaksa buat sebab kalau tak complete satu part, the whole part of the group dikira tak siap! Walaupun part orang lain dah complete. Orang macam ni bila kita tegur pun bukan dia nak ambik kisah sebab dia memang jenis yang tak kisah pasal orang lain. It's ok not to care about others tapi jangan bebankan orang lain. Ya, mungkin orang lain tak sampai hati nak bagi pengajaran pada kau. Tapi ingatlah, Allah kan ada. Hari ni kau buat pada orang lain, satu hari nanti Allah balas balik pada kau. Simple.

5. Lembu punya susu, sapi dapat nama
Selalu berlaku bila kerja berkumpulan, bila tak semua pun yang bagi komitmen penuh, akan ada seorang yang terpaksa berkorban galas semua tanggungjawab untuk menjayakan tugasan tersebut. At the end, ahli lain pulak yang dapat nama. Well, tak kisah pun sebab kalau manusia tak tahu, back to the basic, Allah tahu. As long as semuanya berjalan dengan baik kita ikhlaskan semuanya. Kalau kita di pihak yang teraniaya, berdoalah semoga Allah tunjukkan kebenaran sebab doa orang yang teraniaya adalah antara doa yang dimakbulkan Allah. 


Kerja kumpulan banyak mengajar aku tentang erti kawan. Aku mula kenal siapa kawan aku. Tak kurang jugak aku mula sedar hakikat ragam manusia yang pelbagai. Ada yang suka ambil kesempatan, ada yang bersikap menindas, ada yang lepas tangan, tak kurang jugak ada yang berjaya mengalirkan air mata aku sebab sedeeyyyyy. Memang setiap semester, tugasan kumpulan yang paling beri tekanan pada diri kerdil ini. Huhu. Manusia hatinya Allah yang pegang. Jdi, setiap kali aku berhadapan dengan situasi melibatkan ragam manusia, pada Dia lah tempat aku luah dan mintak semuanya. Aku hanya mampu berusaha yang terbaik dan serahkan semuanya pada Dia. 

p/s : If you are working in group, you are supposed to have high mark for that task because you are not doing it ALONE!



How to look independent?


Lamanya tak update blog ni sebab first, busy. Second, busyy. Third, busyyy. Fourth, busyyyy busyyyy. Haha. Busy dan sebenarnya tak ada isu nak tulis plus esei ilmiah punya kerja tu pun aku ambik masa berapa lama nak siapkan. Herr. Semester 4 ni memang hectic giler dan aku yakin semester 5,6,7,8 nanti mesti lagi giler gilerrrrrr. Pheww. Ni pun masih ada lagi assignment yang tertunggak yang aku rasa macam dah tak terdaya dah wey nak siapkan. Ok, stop merungut.

So, how to look independent? Ehem, independent macam aku. Hahaha. Ceh. Ada orang dia dah memang biasa berdikari dan ada sesetengah orang pulak dia boleh berdikari tapi dia tak nak berdikari dan ada orang langsunggg tak tahu apa itu berdikari. Huh? Ottoke! Berdikari tu macam rojak tau dia campur macam - macam buah yang sedap lepas tu makan dengan kuah rojak mak bee. Pasti terangkat. Hahaha. Merapu. -.-'


First, boleh buat banyak benda walaupun sorang - sorang. Pernah pergi makan dekat kedai makan or cafe kolej sorang - sorang tak? Aku tak tahu apa persepsi orang lain bila nampak orang pergi makan or beli makanan seorang diri tanpa ada teman. Mungkin nampak macam lonely dan forever alone. Tapi, bagi aku orang macam tu adalah berdikari. Ngeh3. Sebab aku selalu macam tu. Kadang - kadang kalau ada kawan, adalah peneman aku untuk pergi makan. Kalau tak ada, aku pergi je lah sorang - sorang. Know what? Orang memang selalu pandang - pandang bila aku jalan sorang - sorang. Tapi aku buat cool je lah siap balas pandangan mereka dengan senyuman. Hiks. Independent kot wey. Ko pandang - pandang mesti kalau tak ada kawan teman ko pergi makan ko akan sanggup kebuluran dalam bilik kan? Hewhew. But it so not me. Aku akan rela kebuluran bila aku malas je. Hahahaha. 

Bila orang berpandangan pergi makan sorang - sorang itu sedeyyy, aku selalu terpikir. Duduk dalam kubur nanti pun sorang - sorang jugak kan? Sedeyy tak sedeyyy? Huhu. ^^

Second, go shopping alone. Hiks. Org ckp perempuan yang boleh pergi shopping sorang - sorang adalah perempuan yang well independent. Org yg cakap lah. Bab ni aku tak tahu sangat sebab nowadays memang org shopping sorang - sorang pun. Online shopping. Haha. Aku pun suka online shopping sebab senang dan mudah dan senang. Ngeh. Tapi, bila shopping sorang - sorang adalah masa di mana aku tak dapat control diri aku sebab semua benda aku rasa nak ambik beli dan beli dan beli tanpa sedar duit aku non ado. Kalau time shopping dengan kawan sifatku adalah sangat kontraaaaaaa sebab aku selalu bertindak konon - konon macam penasihat kewangan kepada kawanku itu supaya berjimat cermat bla bla bla so nak tak nak sebagai penasihat aku kena la behave sikit. Haha. -.-'

Shopping tu kan terapi untuk perempuan. So, enjoy your shopping and appreciate each moments of it. Tettt.

Kalau shopping dengan boyfriend?? Errr.. no comment! 

Last but not least, can make a decision on your own. Kadang - kadang aku selalu berhadapan dengan situasi dilema dan buntu dan tak tahu apa aku perlu buat dan apa aku tengah buat. Erk! But once aku dah buat decision, susah dah nak paksa - paksa aku suruh ubah keputusan. Haha. *kepalabatu. Well, sometimes people may see, hear or listen to what you are going through but the only person who understand you is YOU. You may listen to other people opinions or nasihat but at the end, tetap terserah pada tuan empunya badan jugak untuk buat keputusan. Macam pepatah, anda boleh bawak kuda untuk pergi minum air tapi anda tak boleh paksa kuda untuk minum air. *kenaxkena. Haha.


Adios.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...