Hidupan Laut Naik ke Darat di Sabah


Buka Facebook tadi tengok heboh orang dan banyak pages yang share pasal berita ni. Katanya ikan, kerang antara hidupan laut yang naik ke darat. Bukan seekor dua tapi banyakkk sangat. Ada video yang dirakamkan berkaitan kejadian aneh ni.

Kalau nak difikir secara logiknya, macam durian runtuh la pulak untuk orang Sabahan sana sebab tak payah susah - susah pergi menjala ikan. Ikan sendiri yang sukarela naik ke darat. Huhu. Banyak pulak tu. Tengok daripada gambar tu pun dah boleh agak memang banyak sangat.

(sumber: FB)

Macam - macam spekulasi yang ada. Tapi, tak salah jugak sebab sebagai manusia biasa kita memang perlu berjaga - jaga dan sentiasa waspada. Aku masih ingat lagi masa Tsunami tahun 2004 dulu, berlaku pada 26/12/2004 dekat Pantai Kuala Muda tu memang nelayan dapat banyak hasil tangkapan sebelum kejadian. Kuala Muda, Batu Ferringhi antara tempat yang dilanda Tsunami masa tu. Aku baru Darjah 6 masa tu dan 2 hari sebelum kejadian tu aku dengan rombongan sekolah ada buat lawatan then singgah mandi dekat Batu Ferringhi tu. Err.

Video penuh pasal ikan naik ke pantai ni banyak orang upload dekat Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=TjqxIzHofoY

P/s: Semoga kita semua dilindungi oleh Allah s.w.t dari bala bencana yang tidak diingini. 

5 Sebab Online Shopping Itu Best!


Pernah membeli secara online? Tak kisahlah barang apa sekalipun, yang pastinya pembelian secara online. Hehe. Seriously, aku merupakan salah seorang pembeli yang suka berbelanja secara online. Tapi, percayakah anda aku tak ada sebarang kad kredit, akaun online banking mahupun debit card dan apa sahaja yang mampu memudahkan aku untuk membuat pembayaran secara online? Peliknya. Suka beli online dah tu macam mana aku bayar untuk setiap items yang aku purchase secara online tu? Tadaaa. via ATM transaction saja lahhhhh. *mcm iklan apa nama entah. 

Salah satu sebab aku tak ada kad kredit adalah sebab aku tak mampu. Hahaha. Pinjam PTPTN je hoi mana mampu nak ada kad kredit bagai. Salah satu sebab aku tak buat akaun online banking sebab tak ada kepentingan lagi plus aku takut jadi shopaholic. Huhu. Bila dah senang sangat nak buat transaction tu kekadang jadi lupa diri. Main hentam keromo je order barang semua pantang jumpa online shops yang best. 

So, ada 5 sebab online shopping itu best kebaboooomm nowadays. Kalau tak best, masakan nak ada beribu ribu juta lemon onlne shops dekat Facebook, Instagram semua sekarang ni, ye tak? Boleh dikatakan online shopping sekarang dah macam trend pulak. Bukan setakat baju, gadjet, handbag, kasut je online bahkan makanan pun ada online shop okayyyy! Buktinya? Aku sendiri beli pekasam dekat online shops! Hikhik. :p

5 Sebab Online Shopping itu Best!

1. Easy, mudah, senang dan super duper easy mudah senang!

Kalau nak pergi shopping dekat shopping mall banyak benda yang kena diambil kira sebelum shopping, semasa shopping dan selepas shopping, ye tak? Selalunya masa paling sesuai untuk pergi shopping mall ialah during weekend. Betul? Dan keadaan kebanyakan shopping mall pada hujung minggu adalah sangattttttt sesak padat penuh bambammm dengan juta lemon orang yang berlumba - lumba nak shopping juga. Nak rempuh jammed masa on the way pergi dan balik lagi, isu nak cari parking lagi, boyfriend/suami asyik merungut nak balik cepat sampai kita tak sempat nak shopping lagiiii. Hah! Banyak faktor nak kena consider ni. Hahaha. Plus, consume so much time kalau kita nak observe dan survey barang yang kita cari tu dekat banyak - banyak kedai, kan?

So, online shopping adalah jalan yang mudah. Hihi. Kita tak perlu rempuh jammed, cari parking, dengar rungutan boyfriend/suami, sakit kaki sebab jalan banyak sangat dan boleh survey dan survey dan survey barang yang kita nak dekat banyaaaakkkk online shops sampai kita jumpa yang kita betul - betul puassss hati sama ada dari segi kualiti, harga dan layanan! Buka Facebook dan Instagram, scroll up scroll down, search for review, recommendation from orang yang boleh dipercayai dan sebagainya sebelum kita place order dekat sesebuah online shop.

Sambil makan keropok lekor petang2 pun boleh shopping dik nooooonnn. Best2!

2. Berbaloi dan saving jimat dan berbaloi baloiiii

Sekarang semua benda pun dah naik harga ye tak? Petrol harga naik, tol pun naik. Jadi, bayangkan kos yang kita perlu keluarkan kalau semata - mata nak keluar pergi beli sehelai tudung/shawl/baju sahaja?? Dah lah tambang LRT pun naik harga. LOL! Tiket bas aku nak balik kampung pun naik harga. Sob3. Jadi, kalau tolak timbang tambah darab bahagi kesemua kos tersebut rasanya online shopping adalah pilihan yang ideal untuk menjimatkan kos - kos tersebut.

Selalunya, bila beli barang - barang secara online, penghantaran akan dibuat melalui postage pos laju, SkyNet dan lain - lain syarikat pos yang ada di Malaysia ni lah. Hehe. Selalunya bila kita purchase items via online, peniaga akan inform pada kita siap - siap berapa harga postage yang akan dikenakan yang selalunya tak lebih dari RM10 pun dan kalau lebih pun sebab mengikut berat barang tersebut je. Tapi, pengalaman diri aku sendiri, postage untuk beli 2 helai blouse dan gaun pun baru RM7.

Nak lagi best, kalau bernasib baik ada online shops yang jual barang dan buat promosi Free Postage. So, tak ke best macam tu? Hehe. Tak berbaloi ke? Hihi. Dan lagi, kita boleh trace parcel kita once it been posted via Tracking Number. Selalunya, paling cepat dalam sehari je parcel dah boleh sampai. Paling lewat pun 2 atau 3 hari. Tapi, pengalaman diri sendiri beli online selalunya within one day aku dah dapat parcel kecuali untuk items yang pre - order lah. Bayar hari ni, peniaga pos esok dan lusa aku dah dapat baranggg! Yabedabeduuuu.

Ponn Ponnn! Deliver your items sampai depan pintu pagar rumahhhh within 2 to 3 days sajaaaa. Tengah makan cekodok pepagi pun dah boleh terima parcels! Hiks.

3. Simple without pimple

Disebabkan online shops sekarang ni terlalu banyak ibarat cendawan tumbuh selepas hujan so onine shopping ni buatkan hidup jadi lebih simple. Hihi. Boleh dikatakan kalau nak beli produk kecantikan ke, tudung ke, shawl ke, gaun/blouse and almost everythingggggs can be found via online shopping! It was like, bila je kau terdetik 'eh, rasa macam nak beli shawl lah!' On the spot jugak kau boleh beli walaupun masa tu kau tengah dengar lecture dalam kelas! Hahaha.

Just bukak smartfon/laptop/tablet/anythinggggg lahhhh, connect internet, scroll Facebook page online shops/ Instagram yang best2 yang jual shawl, pilih2 belek2 survey2 sampai puas hati then wassap/contact the owner and place your order! Semudah ABC 123! Tak simple ke macam niii? Hiks.

Nak shopping sambil meniarap silang kaki naik atas pun boleyyyyyyy. Yang penting ada Wifi. Hahaha.

4. Chit chat review before purchase

Apa yang best online shopping ialah kita boleh survey dulu barang yang kita nak beli, tengok testimoni and even ask the previous customer about the items before place our order di mana - mana online shops. Bila nak membeli secara online ni, ketelitian adalah perlu, ye. Huhu. So, banyak je blogger/artis/mana - mana individu yang boleh dipercayai/ regular customer sesebuah online shop tu buat recommendation, share experience, share gambar barang yang diorang purchased before dekat online shop tersebut. Dari situ, kita dah boleh buat survey apa - apa maklumat berkaitan yang kita nak daripada barang yang kita cari tu. Kalau dah puas hati, barulah beli. Kalau tak puas hati, survey lagi dan lagiii. Kan banyak online shops yang adoooo. 

Kalau pergi shopping dekat mall susah lah kita nak dapat review/any comments macam ni kecuali kedai/tempat yang memang dah biasa/terkenal dengan produk - produk yang dijual dan memang tak diragui lagi ketulenan serta kualitinyaaa. Direct shopping pun tak boleh nak belek/survey lama2 sangatttt sebab tak cukup masaaaaaa. Haha.


5. Updated

Online shopping membolehkan kita dapat quick update from online shops yang kita follow tu regarding new ites available, sales, discount and banyakkkk lagiiii dari rumah sahaja. So, tak payah susah susah nak bergerak ke sana sini semata - mata nak tengok or update diri sendiri tentang semua hal - hal tersebut.
Ada sesetengah online shop dekat Instagram yang akan inform customers diorang awal tentang new items yang bakal diupdate nanti. Contohnya, '9 malam ni banyak lagiiiii shawl baru yang akan diupdate! Stay tuned!'. So, kalau dah rasa nak beli sangat sangatttt just tunggu je depan lappie/smartfon korang untuk tengok latest update tersebut dan seterusnya buat pembelian dengan rakusnyaaaa. Masya Allah. Jangan rakus, bazir itu amalan syaitan. Hihi. 

Jadinya, untung tau sebab tak payah nak berebut - rebut tarik rambut dengan customers lain. Hahaha. Siapa cepat, dia dapat. 

Alaaaa.. sedihnyaaaaaa baju yang aku nak dah out of stockkk!! Bila nak restockkkk.

So, itu sajalah dari saya yang kerdil ini. Huhu. Saya sukaaaa online shopping. Tapi, apa pun sebagai pengguna jangan main semberono beli sahaja. Pastikan online shops tu betul - betul dipercayai, memang diakui kewujudannya dan sebagainya untuk elakkan diri anda dari jadi mangsa penipuan cyber! Hihi. :)

Beauty Passionate


Semester 4 ni aku rasa adalah permulaan kepada semester yang sangaaaaattttttt kritikal. It was very hectic! Tahap kritikal tu memang telah menunggang terbalikkan kemampuan aku menyusun jadual untuk diri sendiri. Final assessment yang ambik masa berminggu - minggu for preparation and practices sahaja! Bayangkan siang malam pergi bilik muzik tu semata - mata nak berlatih je. Dari pagi sampai tengah malam. Memalu memukul si gendang non - stop. Sampai tidur malam pun aku rasa tangan aku duk bergerak memukul dinding tepi katil. -.-"


Tapiii, bizi macam mana pun aku tetap ada masa untuk selcha. Hahaha. Kemeja putih beli semata - mata untuk music final assesment. Blergghh. Credit to my debab, Akmal Mal sebab hulur sumbangan utk beli sehelai kemeja ini. Hujung semester ni aku memang kopak sangat2. Makan pun sehari sekaliii je. Wuwuwuwu.

So, sepanjang masa tu langsung tak ada masa untuk pampered diri sendiri. Lepas tu, x cukup dengan dugaan yang begitu. Ditimpa lagi dengan dugaan wajib bagi setiap semester. Rasa macam jatuh ditimpa tangga lepas tu terhantuk dekat batu tangga. Perghh! Sakit menikam kalbu jiwa raga. Tapi, sebab terlampau penat dan overwhelmed hipertension semua adaaaaa, perasaan tu jadi bercampur baur. Tak tau nak sedih ke, kecewa ke, strees ka. Tak tauuuu dik noonnnn oiii.


Selamba badak je dik nooon kolej KHAR ni reject application aku. Sticker tak nak kalah aku bermatian - matian kumpul demi melayakkan diri aku nak kekal sebagai penduduk kolej langsung tak dipertimbangkan. Pandang sebelah mata pun tak. Memang menghiris kalbu betul lah. Luka dia memang ambik masa nak pulih ooowwww. Sob3.

Jadinya, aku malas nak pikirkan semua tu. Aku buat donno je lah. Memandangkan minggu ini adalah study week dan minggu depan aku dah nak final paper. T.T  Aku cuba lah manjakan diri sendiri sebelum mendera diri sendiri di medan perjuangan. Harhar. Aku memang addicted sangat dengan Shiseido Collagen Crystal Eye Mask!! Faktor utama dia ialah sebab mudah buat au tertidur. Haha. Aku ni macam insomnia ermmm macam burung hantu sebenarnya. Susah sangat nak tidur malam. Tambah bila dah study tu, lagi laaaa. Time study tu mengantuk, elok je aku tutup buku segar bugar je mata aku. -.-"

So, eye mask ni bila letak bawah mata sangattttt sejukkkkk dan super duper comfortable! Bila pakai je aku dah boleh tidur dengan senyuman! Hikhokk! Dah lah murah! Kawan aku jual sekeping RM1 je. Memang best sangatt pakai eye mask ni plus dia siap dengan collagen lagi! Tak payah nak sapu ke, nak makan ke. Just lekapkan dekat bawah mata ju. Kawasan eye bag tuuuu. Collagen dekat eye mask ni akan meresap sendiri masuk dalam kulit bawah mata. Esok bangun pagi memang fresh. Aku selalu pakai bila hari yang sangat padat. Letih, x cukup tidur. Esok tu bila bangun memang mata rasa fresh, eye bag pun kurang. Best!


Another one is shiseido mask yang hitam/putih niii! Muka aku jenis yang berminyak. Minyak tu bukan sebab apa pun. Sebab liang pori dekat muka ni tersumbat dengan whitehead! Aku banyak sangat whitehead. Tambah bila lepas cuci muka, whitehead tu timbul2 dekat kawasan hidung dengan dagu! Gerammm buat aku picit2 je. Tapi shiseido mask ni dah mudahkan kerja sebab memang berkesan membantu mencabut whitehead dakuu. Huhu.

Lepas cuci muka, aku bilas muka dengan air suam untuk biar liang pori terbuka. Lepas tu baru sapu mask ni dekat muka. Aku tak suka sapu seluruh muka sebab nak tanggal mask ni nanti sakit. Haha. Jadi, aku sapu pada kawasan yang memang banyak whitehead je lah macam hidung, dagu dengan pipi. Bila kering, just tanggalkan (peel off mask). Memang puas hati. Tertanggal semua whitehead yang ada. Bestt!


Dayang senandung in progress! *punboleyyyy


Yea, dah nama pun perempuan memang tak lari lah dengan hobi memanjakan diri sendiri ni kan. Huhu. Shiseido mask ni pun murah je, RM5 untuk 3 keping. Kawan aku jugak yang jual. Kadang2 dia bagi free je sekeping bila tengok aku macam meroyan sebab addicted sangat dengan benda - benda ni. Haha. Seminggu sekali pun dah kira ok kot untuk spent time manjakan diri sendiri. Hihi.

Till we meet again!

P/s: Good luck utk semua yang bakal menduduki final exam next week! Pray for the best! Amin!


Care for them...

It's been awhile since my last post in this blog. Sepanjang masa tu jugaklah pelbagai onak dan ranjau yang harus daku tempuh. Sob sob sob. MasyaAllah memang semakin mencabar degree life sekarang ni. Hari - hari yang daku lalui ibarat ranjau yang berduri, laut yang bergelombang dek dihentam ombak yang ganas dan penuh dengan ikan jaws!! Hiperbola. Saat aku menaip entry ni lah baru aku seolah - olah dapat merasakan nikmat hidup. Hewhew. Sekarang ni aku baru Semester 4 dan ada baki lagi 4 semester untuk aku habiskan degree episode iniiiii!!! Argh!!! 


Sejujurnya, aku jarang nak libatkan diri untuk melaksanakan event. Aku lebih cenderung untuk melibatkan diri sebagai peserta dalam sesuatu program. Kuang3. Sebab? Sebabnya aku yakin dan percaya aku hanya menyusahkan diri aku kalau aku perlu melaksanakan sesuatu event dan akhirnya hipotesis aku itu telah terbukti pada semester ini. Tengok banner ni macam non ado hape sangat pun. Tapi, di sebalik tabir hanya Allah saja lah yang Maha Mengetahui. Ahzab wey. Ahzabbbb. Tapi alhamdulillah bila semuanya berjaya dilaksanakan dan dah selesai pun. Pheww. *sujudsyukur.


So, this is the team mates! Nampak tak daku yang sudah tak bermaya walau hanya untuk menggariskan bibir mengukir senyuman?! Aku sendiri pun tak tahu apa yang aku penatkan sangat yang aku tahu hanyalah aku memang penat sangatttt. Huhu. Dalam event ni, aku bertindak sebagai AJK Aktiviti yang mana pada hari program ni sepenuhnya dikelolakan oleh AJK Aktiviti. Huaaaa. Starting program tu pun dah hampir buat kau nak pengsan.


Aktiviti kedua. Ini bukan lagi aktiviti aku tetapi sebabkan aku pun AJK Aktiviti maka perlu lah menjadi pembantu kepada rakan sekumpulan yang lain. Buat aktiviti untuk kanak - kanak berkeperluan khas seriously totally different berbanding program yang selalu aku tengok dekat sekolah dulu. Banyak perkara yang kena consider, timbang tolak bolak balik dan macam - macam lagi lah yang sampai hari program tersebut aku langsung tak pernah bayangkan ohhh macam ni ke situasinyaaaaa. Y lecturer no telling me this before!!?? 

Nampak aktiviti ni macam senang, masukkan straw dalam botol then keluarkan straw tu semula. Yea, for normal people like us memang nampak mudah dan memang mudah but not for them. Di atas adalah kanak - kanak Sindrom Down dan kelemahan utama mereka adalah dari segi kemahiran pergerakan motor halus. Tapi, apa yang aku dapat masa program ni adalah sangat berharga yang mungkin aku takkan dapat melalui pembacaan buku atau paper exam sekali pun. Huhu. 


At first, aku rasa macam budak - budak ni suka ke game ni? Macam bosan je, macam boring jeee.. *chacha soleqooo. Tapiii, masa aktiviti tengah berjalan aku tengok diorang punya semangat tu lain macam je. Siap tak nak berhenti main pulak tu. Masalahnya kalau diorang tak nak berhenti pun kitorang termasuk guru diorang pun dah macam nak pengsan melayan. Huhu. Yang hiperaktif lagi laaaaa. Lepas je satu game terus dia berlari keliling kawasan tersebut non - stop ohkey! Aku masa tu dah macam nak menangis dah dan terasa macam nak merayu rayu tolonglah berhentiiiii. Hahah.


Aku sukaa sangat this girl. Nampak tak? At first, kitorang langsung tak dapat detect her problem sebab dia sangat ceria, berkeyakinan tinggi dan sangat happy go lucky. Semua aktiviti dia participated actively. Tak ada sikit pun riak muka penat dekat wajah dia yang buat aku rasa kagum sangat. Terlibat dengan dunia pendidikan khas betul - betul mengajar aku erti menghargai kehidupan, bersyukur dan selalu rasa rendah diri. Because the less is more. :)

After all, rasa lega sangat sebab dah habiskan episode untuk program bagi semester ni. New experience, new spirit. Tak kurang jugak dengan berbakul bakul kata - kata pedas, marah dan teguran daripada lecturer sebab gerak kerja yang ke lauttt. Haha. Phew. ALhamdulilah semua dah selesai.

Pray for me for this upcoming finale exam. Phewwww. 

Hidupan Laut Naik ke Darat di Sabah


Buka Facebook tadi tengok heboh orang dan banyak pages yang share pasal berita ni. Katanya ikan, kerang antara hidupan laut yang naik ke darat. Bukan seekor dua tapi banyakkk sangat. Ada video yang dirakamkan berkaitan kejadian aneh ni.

Kalau nak difikir secara logiknya, macam durian runtuh la pulak untuk orang Sabahan sana sebab tak payah susah - susah pergi menjala ikan. Ikan sendiri yang sukarela naik ke darat. Huhu. Banyak pulak tu. Tengok daripada gambar tu pun dah boleh agak memang banyak sangat.

(sumber: FB)

Macam - macam spekulasi yang ada. Tapi, tak salah jugak sebab sebagai manusia biasa kita memang perlu berjaga - jaga dan sentiasa waspada. Aku masih ingat lagi masa Tsunami tahun 2004 dulu, berlaku pada 26/12/2004 dekat Pantai Kuala Muda tu memang nelayan dapat banyak hasil tangkapan sebelum kejadian. Kuala Muda, Batu Ferringhi antara tempat yang dilanda Tsunami masa tu. Aku baru Darjah 6 masa tu dan 2 hari sebelum kejadian tu aku dengan rombongan sekolah ada buat lawatan then singgah mandi dekat Batu Ferringhi tu. Err.

Video penuh pasal ikan naik ke pantai ni banyak orang upload dekat Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=TjqxIzHofoY

P/s: Semoga kita semua dilindungi oleh Allah s.w.t dari bala bencana yang tidak diingini. 

5 Sebab Online Shopping Itu Best!


Pernah membeli secara online? Tak kisahlah barang apa sekalipun, yang pastinya pembelian secara online. Hehe. Seriously, aku merupakan salah seorang pembeli yang suka berbelanja secara online. Tapi, percayakah anda aku tak ada sebarang kad kredit, akaun online banking mahupun debit card dan apa sahaja yang mampu memudahkan aku untuk membuat pembayaran secara online? Peliknya. Suka beli online dah tu macam mana aku bayar untuk setiap items yang aku purchase secara online tu? Tadaaa. via ATM transaction saja lahhhhh. *mcm iklan apa nama entah. 

Salah satu sebab aku tak ada kad kredit adalah sebab aku tak mampu. Hahaha. Pinjam PTPTN je hoi mana mampu nak ada kad kredit bagai. Salah satu sebab aku tak buat akaun online banking sebab tak ada kepentingan lagi plus aku takut jadi shopaholic. Huhu. Bila dah senang sangat nak buat transaction tu kekadang jadi lupa diri. Main hentam keromo je order barang semua pantang jumpa online shops yang best. 

So, ada 5 sebab online shopping itu best kebaboooomm nowadays. Kalau tak best, masakan nak ada beribu ribu juta lemon onlne shops dekat Facebook, Instagram semua sekarang ni, ye tak? Boleh dikatakan online shopping sekarang dah macam trend pulak. Bukan setakat baju, gadjet, handbag, kasut je online bahkan makanan pun ada online shop okayyyy! Buktinya? Aku sendiri beli pekasam dekat online shops! Hikhik. :p

5 Sebab Online Shopping itu Best!

1. Easy, mudah, senang dan super duper easy mudah senang!

Kalau nak pergi shopping dekat shopping mall banyak benda yang kena diambil kira sebelum shopping, semasa shopping dan selepas shopping, ye tak? Selalunya masa paling sesuai untuk pergi shopping mall ialah during weekend. Betul? Dan keadaan kebanyakan shopping mall pada hujung minggu adalah sangattttttt sesak padat penuh bambammm dengan juta lemon orang yang berlumba - lumba nak shopping juga. Nak rempuh jammed masa on the way pergi dan balik lagi, isu nak cari parking lagi, boyfriend/suami asyik merungut nak balik cepat sampai kita tak sempat nak shopping lagiiii. Hah! Banyak faktor nak kena consider ni. Hahaha. Plus, consume so much time kalau kita nak observe dan survey barang yang kita cari tu dekat banyak - banyak kedai, kan?

So, online shopping adalah jalan yang mudah. Hihi. Kita tak perlu rempuh jammed, cari parking, dengar rungutan boyfriend/suami, sakit kaki sebab jalan banyak sangat dan boleh survey dan survey dan survey barang yang kita nak dekat banyaaaakkkk online shops sampai kita jumpa yang kita betul - betul puassss hati sama ada dari segi kualiti, harga dan layanan! Buka Facebook dan Instagram, scroll up scroll down, search for review, recommendation from orang yang boleh dipercayai dan sebagainya sebelum kita place order dekat sesebuah online shop.

Sambil makan keropok lekor petang2 pun boleh shopping dik nooooonnn. Best2!

2. Berbaloi dan saving jimat dan berbaloi baloiiii

Sekarang semua benda pun dah naik harga ye tak? Petrol harga naik, tol pun naik. Jadi, bayangkan kos yang kita perlu keluarkan kalau semata - mata nak keluar pergi beli sehelai tudung/shawl/baju sahaja?? Dah lah tambang LRT pun naik harga. LOL! Tiket bas aku nak balik kampung pun naik harga. Sob3. Jadi, kalau tolak timbang tambah darab bahagi kesemua kos tersebut rasanya online shopping adalah pilihan yang ideal untuk menjimatkan kos - kos tersebut.

Selalunya, bila beli barang - barang secara online, penghantaran akan dibuat melalui postage pos laju, SkyNet dan lain - lain syarikat pos yang ada di Malaysia ni lah. Hehe. Selalunya bila kita purchase items via online, peniaga akan inform pada kita siap - siap berapa harga postage yang akan dikenakan yang selalunya tak lebih dari RM10 pun dan kalau lebih pun sebab mengikut berat barang tersebut je. Tapi, pengalaman diri aku sendiri, postage untuk beli 2 helai blouse dan gaun pun baru RM7.

Nak lagi best, kalau bernasib baik ada online shops yang jual barang dan buat promosi Free Postage. So, tak ke best macam tu? Hehe. Tak berbaloi ke? Hihi. Dan lagi, kita boleh trace parcel kita once it been posted via Tracking Number. Selalunya, paling cepat dalam sehari je parcel dah boleh sampai. Paling lewat pun 2 atau 3 hari. Tapi, pengalaman diri sendiri beli online selalunya within one day aku dah dapat parcel kecuali untuk items yang pre - order lah. Bayar hari ni, peniaga pos esok dan lusa aku dah dapat baranggg! Yabedabeduuuu.

Ponn Ponnn! Deliver your items sampai depan pintu pagar rumahhhh within 2 to 3 days sajaaaa. Tengah makan cekodok pepagi pun dah boleh terima parcels! Hiks.

3. Simple without pimple

Disebabkan online shops sekarang ni terlalu banyak ibarat cendawan tumbuh selepas hujan so onine shopping ni buatkan hidup jadi lebih simple. Hihi. Boleh dikatakan kalau nak beli produk kecantikan ke, tudung ke, shawl ke, gaun/blouse and almost everythingggggs can be found via online shopping! It was like, bila je kau terdetik 'eh, rasa macam nak beli shawl lah!' On the spot jugak kau boleh beli walaupun masa tu kau tengah dengar lecture dalam kelas! Hahaha.

Just bukak smartfon/laptop/tablet/anythinggggg lahhhh, connect internet, scroll Facebook page online shops/ Instagram yang best2 yang jual shawl, pilih2 belek2 survey2 sampai puas hati then wassap/contact the owner and place your order! Semudah ABC 123! Tak simple ke macam niii? Hiks.

Nak shopping sambil meniarap silang kaki naik atas pun boleyyyyyyy. Yang penting ada Wifi. Hahaha.

4. Chit chat review before purchase

Apa yang best online shopping ialah kita boleh survey dulu barang yang kita nak beli, tengok testimoni and even ask the previous customer about the items before place our order di mana - mana online shops. Bila nak membeli secara online ni, ketelitian adalah perlu, ye. Huhu. So, banyak je blogger/artis/mana - mana individu yang boleh dipercayai/ regular customer sesebuah online shop tu buat recommendation, share experience, share gambar barang yang diorang purchased before dekat online shop tersebut. Dari situ, kita dah boleh buat survey apa - apa maklumat berkaitan yang kita nak daripada barang yang kita cari tu. Kalau dah puas hati, barulah beli. Kalau tak puas hati, survey lagi dan lagiii. Kan banyak online shops yang adoooo. 

Kalau pergi shopping dekat mall susah lah kita nak dapat review/any comments macam ni kecuali kedai/tempat yang memang dah biasa/terkenal dengan produk - produk yang dijual dan memang tak diragui lagi ketulenan serta kualitinyaaa. Direct shopping pun tak boleh nak belek/survey lama2 sangatttt sebab tak cukup masaaaaaa. Haha.


5. Updated

Online shopping membolehkan kita dapat quick update from online shops yang kita follow tu regarding new ites available, sales, discount and banyakkkk lagiiii dari rumah sahaja. So, tak payah susah susah nak bergerak ke sana sini semata - mata nak tengok or update diri sendiri tentang semua hal - hal tersebut.
Ada sesetengah online shop dekat Instagram yang akan inform customers diorang awal tentang new items yang bakal diupdate nanti. Contohnya, '9 malam ni banyak lagiiiii shawl baru yang akan diupdate! Stay tuned!'. So, kalau dah rasa nak beli sangat sangatttt just tunggu je depan lappie/smartfon korang untuk tengok latest update tersebut dan seterusnya buat pembelian dengan rakusnyaaaa. Masya Allah. Jangan rakus, bazir itu amalan syaitan. Hihi. 

Jadinya, untung tau sebab tak payah nak berebut - rebut tarik rambut dengan customers lain. Hahaha. Siapa cepat, dia dapat. 

Alaaaa.. sedihnyaaaaaa baju yang aku nak dah out of stockkk!! Bila nak restockkkk.

So, itu sajalah dari saya yang kerdil ini. Huhu. Saya sukaaaa online shopping. Tapi, apa pun sebagai pengguna jangan main semberono beli sahaja. Pastikan online shops tu betul - betul dipercayai, memang diakui kewujudannya dan sebagainya untuk elakkan diri anda dari jadi mangsa penipuan cyber! Hihi. :)

Beauty Passionate


Semester 4 ni aku rasa adalah permulaan kepada semester yang sangaaaaattttttt kritikal. It was very hectic! Tahap kritikal tu memang telah menunggang terbalikkan kemampuan aku menyusun jadual untuk diri sendiri. Final assessment yang ambik masa berminggu - minggu for preparation and practices sahaja! Bayangkan siang malam pergi bilik muzik tu semata - mata nak berlatih je. Dari pagi sampai tengah malam. Memalu memukul si gendang non - stop. Sampai tidur malam pun aku rasa tangan aku duk bergerak memukul dinding tepi katil. -.-"


Tapiii, bizi macam mana pun aku tetap ada masa untuk selcha. Hahaha. Kemeja putih beli semata - mata untuk music final assesment. Blergghh. Credit to my debab, Akmal Mal sebab hulur sumbangan utk beli sehelai kemeja ini. Hujung semester ni aku memang kopak sangat2. Makan pun sehari sekaliii je. Wuwuwuwu.

So, sepanjang masa tu langsung tak ada masa untuk pampered diri sendiri. Lepas tu, x cukup dengan dugaan yang begitu. Ditimpa lagi dengan dugaan wajib bagi setiap semester. Rasa macam jatuh ditimpa tangga lepas tu terhantuk dekat batu tangga. Perghh! Sakit menikam kalbu jiwa raga. Tapi, sebab terlampau penat dan overwhelmed hipertension semua adaaaaa, perasaan tu jadi bercampur baur. Tak tau nak sedih ke, kecewa ke, strees ka. Tak tauuuu dik noonnnn oiii.


Selamba badak je dik nooon kolej KHAR ni reject application aku. Sticker tak nak kalah aku bermatian - matian kumpul demi melayakkan diri aku nak kekal sebagai penduduk kolej langsung tak dipertimbangkan. Pandang sebelah mata pun tak. Memang menghiris kalbu betul lah. Luka dia memang ambik masa nak pulih ooowwww. Sob3.

Jadinya, aku malas nak pikirkan semua tu. Aku buat donno je lah. Memandangkan minggu ini adalah study week dan minggu depan aku dah nak final paper. T.T  Aku cuba lah manjakan diri sendiri sebelum mendera diri sendiri di medan perjuangan. Harhar. Aku memang addicted sangat dengan Shiseido Collagen Crystal Eye Mask!! Faktor utama dia ialah sebab mudah buat au tertidur. Haha. Aku ni macam insomnia ermmm macam burung hantu sebenarnya. Susah sangat nak tidur malam. Tambah bila dah study tu, lagi laaaa. Time study tu mengantuk, elok je aku tutup buku segar bugar je mata aku. -.-"

So, eye mask ni bila letak bawah mata sangattttt sejukkkkk dan super duper comfortable! Bila pakai je aku dah boleh tidur dengan senyuman! Hikhokk! Dah lah murah! Kawan aku jual sekeping RM1 je. Memang best sangatt pakai eye mask ni plus dia siap dengan collagen lagi! Tak payah nak sapu ke, nak makan ke. Just lekapkan dekat bawah mata ju. Kawasan eye bag tuuuu. Collagen dekat eye mask ni akan meresap sendiri masuk dalam kulit bawah mata. Esok bangun pagi memang fresh. Aku selalu pakai bila hari yang sangat padat. Letih, x cukup tidur. Esok tu bila bangun memang mata rasa fresh, eye bag pun kurang. Best!


Another one is shiseido mask yang hitam/putih niii! Muka aku jenis yang berminyak. Minyak tu bukan sebab apa pun. Sebab liang pori dekat muka ni tersumbat dengan whitehead! Aku banyak sangat whitehead. Tambah bila lepas cuci muka, whitehead tu timbul2 dekat kawasan hidung dengan dagu! Gerammm buat aku picit2 je. Tapi shiseido mask ni dah mudahkan kerja sebab memang berkesan membantu mencabut whitehead dakuu. Huhu.

Lepas cuci muka, aku bilas muka dengan air suam untuk biar liang pori terbuka. Lepas tu baru sapu mask ni dekat muka. Aku tak suka sapu seluruh muka sebab nak tanggal mask ni nanti sakit. Haha. Jadi, aku sapu pada kawasan yang memang banyak whitehead je lah macam hidung, dagu dengan pipi. Bila kering, just tanggalkan (peel off mask). Memang puas hati. Tertanggal semua whitehead yang ada. Bestt!


Dayang senandung in progress! *punboleyyyy


Yea, dah nama pun perempuan memang tak lari lah dengan hobi memanjakan diri sendiri ni kan. Huhu. Shiseido mask ni pun murah je, RM5 untuk 3 keping. Kawan aku jugak yang jual. Kadang2 dia bagi free je sekeping bila tengok aku macam meroyan sebab addicted sangat dengan benda - benda ni. Haha. Seminggu sekali pun dah kira ok kot untuk spent time manjakan diri sendiri. Hihi.

Till we meet again!

P/s: Good luck utk semua yang bakal menduduki final exam next week! Pray for the best! Amin!


Care for them...

It's been awhile since my last post in this blog. Sepanjang masa tu jugaklah pelbagai onak dan ranjau yang harus daku tempuh. Sob sob sob. MasyaAllah memang semakin mencabar degree life sekarang ni. Hari - hari yang daku lalui ibarat ranjau yang berduri, laut yang bergelombang dek dihentam ombak yang ganas dan penuh dengan ikan jaws!! Hiperbola. Saat aku menaip entry ni lah baru aku seolah - olah dapat merasakan nikmat hidup. Hewhew. Sekarang ni aku baru Semester 4 dan ada baki lagi 4 semester untuk aku habiskan degree episode iniiiii!!! Argh!!! 


Sejujurnya, aku jarang nak libatkan diri untuk melaksanakan event. Aku lebih cenderung untuk melibatkan diri sebagai peserta dalam sesuatu program. Kuang3. Sebab? Sebabnya aku yakin dan percaya aku hanya menyusahkan diri aku kalau aku perlu melaksanakan sesuatu event dan akhirnya hipotesis aku itu telah terbukti pada semester ini. Tengok banner ni macam non ado hape sangat pun. Tapi, di sebalik tabir hanya Allah saja lah yang Maha Mengetahui. Ahzab wey. Ahzabbbb. Tapi alhamdulillah bila semuanya berjaya dilaksanakan dan dah selesai pun. Pheww. *sujudsyukur.


So, this is the team mates! Nampak tak daku yang sudah tak bermaya walau hanya untuk menggariskan bibir mengukir senyuman?! Aku sendiri pun tak tahu apa yang aku penatkan sangat yang aku tahu hanyalah aku memang penat sangatttt. Huhu. Dalam event ni, aku bertindak sebagai AJK Aktiviti yang mana pada hari program ni sepenuhnya dikelolakan oleh AJK Aktiviti. Huaaaa. Starting program tu pun dah hampir buat kau nak pengsan.


Aktiviti kedua. Ini bukan lagi aktiviti aku tetapi sebabkan aku pun AJK Aktiviti maka perlu lah menjadi pembantu kepada rakan sekumpulan yang lain. Buat aktiviti untuk kanak - kanak berkeperluan khas seriously totally different berbanding program yang selalu aku tengok dekat sekolah dulu. Banyak perkara yang kena consider, timbang tolak bolak balik dan macam - macam lagi lah yang sampai hari program tersebut aku langsung tak pernah bayangkan ohhh macam ni ke situasinyaaaaa. Y lecturer no telling me this before!!?? 

Nampak aktiviti ni macam senang, masukkan straw dalam botol then keluarkan straw tu semula. Yea, for normal people like us memang nampak mudah dan memang mudah but not for them. Di atas adalah kanak - kanak Sindrom Down dan kelemahan utama mereka adalah dari segi kemahiran pergerakan motor halus. Tapi, apa yang aku dapat masa program ni adalah sangat berharga yang mungkin aku takkan dapat melalui pembacaan buku atau paper exam sekali pun. Huhu. 


At first, aku rasa macam budak - budak ni suka ke game ni? Macam bosan je, macam boring jeee.. *chacha soleqooo. Tapiii, masa aktiviti tengah berjalan aku tengok diorang punya semangat tu lain macam je. Siap tak nak berhenti main pulak tu. Masalahnya kalau diorang tak nak berhenti pun kitorang termasuk guru diorang pun dah macam nak pengsan melayan. Huhu. Yang hiperaktif lagi laaaaa. Lepas je satu game terus dia berlari keliling kawasan tersebut non - stop ohkey! Aku masa tu dah macam nak menangis dah dan terasa macam nak merayu rayu tolonglah berhentiiiii. Hahah.


Aku sukaa sangat this girl. Nampak tak? At first, kitorang langsung tak dapat detect her problem sebab dia sangat ceria, berkeyakinan tinggi dan sangat happy go lucky. Semua aktiviti dia participated actively. Tak ada sikit pun riak muka penat dekat wajah dia yang buat aku rasa kagum sangat. Terlibat dengan dunia pendidikan khas betul - betul mengajar aku erti menghargai kehidupan, bersyukur dan selalu rasa rendah diri. Because the less is more. :)

After all, rasa lega sangat sebab dah habiskan episode untuk program bagi semester ni. New experience, new spirit. Tak kurang jugak dengan berbakul bakul kata - kata pedas, marah dan teguran daripada lecturer sebab gerak kerja yang ke lauttt. Haha. Phew. ALhamdulilah semua dah selesai.

Pray for me for this upcoming finale exam. Phewwww. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...