5 Sebab Online Shopping Itu Best!


Pernah membeli secara online? Tak kisahlah barang apa sekalipun, yang pastinya pembelian secara online. Hehe. Seriously, aku merupakan salah seorang pembeli yang suka berbelanja secara online. Tapi, percayakah anda aku tak ada sebarang kad kredit, akaun online banking mahupun debit card dan apa sahaja yang mampu memudahkan aku untuk membuat pembayaran secara online? Peliknya. Suka beli online dah tu macam mana aku bayar untuk setiap items yang aku purchase secara online tu? Tadaaa. via ATM transaction saja lahhhhh. *mcm iklan apa nama entah. 

Salah satu sebab aku tak ada kad kredit adalah sebab aku tak mampu. Hahaha. Pinjam PTPTN je hoi mana mampu nak ada kad kredit bagai. Salah satu sebab aku tak buat akaun online banking sebab tak ada kepentingan lagi plus aku takut jadi shopaholic. Huhu. Bila dah senang sangat nak buat transaction tu kekadang jadi lupa diri. Main hentam keromo je order barang semua pantang jumpa online shops yang best. 

So, ada 5 sebab online shopping itu best kebaboooomm nowadays. Kalau tak best, masakan nak ada beribu ribu juta lemon onlne shops dekat Facebook, Instagram semua sekarang ni, ye tak? Boleh dikatakan online shopping sekarang dah macam trend pulak. Bukan setakat baju, gadjet, handbag, kasut je online bahkan makanan pun ada online shop okayyyy! Buktinya? Aku sendiri beli pekasam dekat online shops! Hikhik. :p

5 Sebab Online Shopping itu Best!

1. Easy, mudah, senang dan super duper easy mudah senang!

Kalau nak pergi shopping dekat shopping mall banyak benda yang kena diambil kira sebelum shopping, semasa shopping dan selepas shopping, ye tak? Selalunya masa paling sesuai untuk pergi shopping mall ialah during weekend. Betul? Dan keadaan kebanyakan shopping mall pada hujung minggu adalah sangattttttt sesak padat penuh bambammm dengan juta lemon orang yang berlumba - lumba nak shopping juga. Nak rempuh jammed masa on the way pergi dan balik lagi, isu nak cari parking lagi, boyfriend/suami asyik merungut nak balik cepat sampai kita tak sempat nak shopping lagiiii. Hah! Banyak faktor nak kena consider ni. Hahaha. Plus, consume so much time kalau kita nak observe dan survey barang yang kita cari tu dekat banyak - banyak kedai, kan?

So, online shopping adalah jalan yang mudah. Hihi. Kita tak perlu rempuh jammed, cari parking, dengar rungutan boyfriend/suami, sakit kaki sebab jalan banyak sangat dan boleh survey dan survey dan survey barang yang kita nak dekat banyaaaakkkk online shops sampai kita jumpa yang kita betul - betul puassss hati sama ada dari segi kualiti, harga dan layanan! Buka Facebook dan Instagram, scroll up scroll down, search for review, recommendation from orang yang boleh dipercayai dan sebagainya sebelum kita place order dekat sesebuah online shop.

Sambil makan keropok lekor petang2 pun boleh shopping dik nooooonnn. Best2!

2. Berbaloi dan saving jimat dan berbaloi baloiiii

Sekarang semua benda pun dah naik harga ye tak? Petrol harga naik, tol pun naik. Jadi, bayangkan kos yang kita perlu keluarkan kalau semata - mata nak keluar pergi beli sehelai tudung/shawl/baju sahaja?? Dah lah tambang LRT pun naik harga. LOL! Tiket bas aku nak balik kampung pun naik harga. Sob3. Jadi, kalau tolak timbang tambah darab bahagi kesemua kos tersebut rasanya online shopping adalah pilihan yang ideal untuk menjimatkan kos - kos tersebut.

Selalunya, bila beli barang - barang secara online, penghantaran akan dibuat melalui postage pos laju, SkyNet dan lain - lain syarikat pos yang ada di Malaysia ni lah. Hehe. Selalunya bila kita purchase items via online, peniaga akan inform pada kita siap - siap berapa harga postage yang akan dikenakan yang selalunya tak lebih dari RM10 pun dan kalau lebih pun sebab mengikut berat barang tersebut je. Tapi, pengalaman diri aku sendiri, postage untuk beli 2 helai blouse dan gaun pun baru RM7.

Nak lagi best, kalau bernasib baik ada online shops yang jual barang dan buat promosi Free Postage. So, tak ke best macam tu? Hehe. Tak berbaloi ke? Hihi. Dan lagi, kita boleh trace parcel kita once it been posted via Tracking Number. Selalunya, paling cepat dalam sehari je parcel dah boleh sampai. Paling lewat pun 2 atau 3 hari. Tapi, pengalaman diri sendiri beli online selalunya within one day aku dah dapat parcel kecuali untuk items yang pre - order lah. Bayar hari ni, peniaga pos esok dan lusa aku dah dapat baranggg! Yabedabeduuuu.

Ponn Ponnn! Deliver your items sampai depan pintu pagar rumahhhh within 2 to 3 days sajaaaa. Tengah makan cekodok pepagi pun dah boleh terima parcels! Hiks.

3. Simple without pimple

Disebabkan online shops sekarang ni terlalu banyak ibarat cendawan tumbuh selepas hujan so onine shopping ni buatkan hidup jadi lebih simple. Hihi. Boleh dikatakan kalau nak beli produk kecantikan ke, tudung ke, shawl ke, gaun/blouse and almost everythingggggs can be found via online shopping! It was like, bila je kau terdetik 'eh, rasa macam nak beli shawl lah!' On the spot jugak kau boleh beli walaupun masa tu kau tengah dengar lecture dalam kelas! Hahaha.

Just bukak smartfon/laptop/tablet/anythinggggg lahhhh, connect internet, scroll Facebook page online shops/ Instagram yang best2 yang jual shawl, pilih2 belek2 survey2 sampai puas hati then wassap/contact the owner and place your order! Semudah ABC 123! Tak simple ke macam niii? Hiks.

Nak shopping sambil meniarap silang kaki naik atas pun boleyyyyyyy. Yang penting ada Wifi. Hahaha.

4. Chit chat review before purchase

Apa yang best online shopping ialah kita boleh survey dulu barang yang kita nak beli, tengok testimoni and even ask the previous customer about the items before place our order di mana - mana online shops. Bila nak membeli secara online ni, ketelitian adalah perlu, ye. Huhu. So, banyak je blogger/artis/mana - mana individu yang boleh dipercayai/ regular customer sesebuah online shop tu buat recommendation, share experience, share gambar barang yang diorang purchased before dekat online shop tersebut. Dari situ, kita dah boleh buat survey apa - apa maklumat berkaitan yang kita nak daripada barang yang kita cari tu. Kalau dah puas hati, barulah beli. Kalau tak puas hati, survey lagi dan lagiii. Kan banyak online shops yang adoooo. 

Kalau pergi shopping dekat mall susah lah kita nak dapat review/any comments macam ni kecuali kedai/tempat yang memang dah biasa/terkenal dengan produk - produk yang dijual dan memang tak diragui lagi ketulenan serta kualitinyaaa. Direct shopping pun tak boleh nak belek/survey lama2 sangatttt sebab tak cukup masaaaaaa. Haha.


5. Updated

Online shopping membolehkan kita dapat quick update from online shops yang kita follow tu regarding new ites available, sales, discount and banyakkkk lagiiii dari rumah sahaja. So, tak payah susah susah nak bergerak ke sana sini semata - mata nak tengok or update diri sendiri tentang semua hal - hal tersebut.
Ada sesetengah online shop dekat Instagram yang akan inform customers diorang awal tentang new items yang bakal diupdate nanti. Contohnya, '9 malam ni banyak lagiiiii shawl baru yang akan diupdate! Stay tuned!'. So, kalau dah rasa nak beli sangat sangatttt just tunggu je depan lappie/smartfon korang untuk tengok latest update tersebut dan seterusnya buat pembelian dengan rakusnyaaaa. Masya Allah. Jangan rakus, bazir itu amalan syaitan. Hihi. 

Jadinya, untung tau sebab tak payah nak berebut - rebut tarik rambut dengan customers lain. Hahaha. Siapa cepat, dia dapat. 

Alaaaa.. sedihnyaaaaaa baju yang aku nak dah out of stockkk!! Bila nak restockkkk.

So, itu sajalah dari saya yang kerdil ini. Huhu. Saya sukaaaa online shopping. Tapi, apa pun sebagai pengguna jangan main semberono beli sahaja. Pastikan online shops tu betul - betul dipercayai, memang diakui kewujudannya dan sebagainya untuk elakkan diri anda dari jadi mangsa penipuan cyber! Hihi. :)

1 comment:

sarah said...

kak suka beli online..selalunya baju anak..best betoi bila tgk courier pos laju mai hantaq brg..cam best jer

5 Sebab Online Shopping Itu Best!


Pernah membeli secara online? Tak kisahlah barang apa sekalipun, yang pastinya pembelian secara online. Hehe. Seriously, aku merupakan salah seorang pembeli yang suka berbelanja secara online. Tapi, percayakah anda aku tak ada sebarang kad kredit, akaun online banking mahupun debit card dan apa sahaja yang mampu memudahkan aku untuk membuat pembayaran secara online? Peliknya. Suka beli online dah tu macam mana aku bayar untuk setiap items yang aku purchase secara online tu? Tadaaa. via ATM transaction saja lahhhhh. *mcm iklan apa nama entah. 

Salah satu sebab aku tak ada kad kredit adalah sebab aku tak mampu. Hahaha. Pinjam PTPTN je hoi mana mampu nak ada kad kredit bagai. Salah satu sebab aku tak buat akaun online banking sebab tak ada kepentingan lagi plus aku takut jadi shopaholic. Huhu. Bila dah senang sangat nak buat transaction tu kekadang jadi lupa diri. Main hentam keromo je order barang semua pantang jumpa online shops yang best. 

So, ada 5 sebab online shopping itu best kebaboooomm nowadays. Kalau tak best, masakan nak ada beribu ribu juta lemon onlne shops dekat Facebook, Instagram semua sekarang ni, ye tak? Boleh dikatakan online shopping sekarang dah macam trend pulak. Bukan setakat baju, gadjet, handbag, kasut je online bahkan makanan pun ada online shop okayyyy! Buktinya? Aku sendiri beli pekasam dekat online shops! Hikhik. :p

5 Sebab Online Shopping itu Best!

1. Easy, mudah, senang dan super duper easy mudah senang!

Kalau nak pergi shopping dekat shopping mall banyak benda yang kena diambil kira sebelum shopping, semasa shopping dan selepas shopping, ye tak? Selalunya masa paling sesuai untuk pergi shopping mall ialah during weekend. Betul? Dan keadaan kebanyakan shopping mall pada hujung minggu adalah sangattttttt sesak padat penuh bambammm dengan juta lemon orang yang berlumba - lumba nak shopping juga. Nak rempuh jammed masa on the way pergi dan balik lagi, isu nak cari parking lagi, boyfriend/suami asyik merungut nak balik cepat sampai kita tak sempat nak shopping lagiiii. Hah! Banyak faktor nak kena consider ni. Hahaha. Plus, consume so much time kalau kita nak observe dan survey barang yang kita cari tu dekat banyak - banyak kedai, kan?

So, online shopping adalah jalan yang mudah. Hihi. Kita tak perlu rempuh jammed, cari parking, dengar rungutan boyfriend/suami, sakit kaki sebab jalan banyak sangat dan boleh survey dan survey dan survey barang yang kita nak dekat banyaaaakkkk online shops sampai kita jumpa yang kita betul - betul puassss hati sama ada dari segi kualiti, harga dan layanan! Buka Facebook dan Instagram, scroll up scroll down, search for review, recommendation from orang yang boleh dipercayai dan sebagainya sebelum kita place order dekat sesebuah online shop.

Sambil makan keropok lekor petang2 pun boleh shopping dik nooooonnn. Best2!

2. Berbaloi dan saving jimat dan berbaloi baloiiii

Sekarang semua benda pun dah naik harga ye tak? Petrol harga naik, tol pun naik. Jadi, bayangkan kos yang kita perlu keluarkan kalau semata - mata nak keluar pergi beli sehelai tudung/shawl/baju sahaja?? Dah lah tambang LRT pun naik harga. LOL! Tiket bas aku nak balik kampung pun naik harga. Sob3. Jadi, kalau tolak timbang tambah darab bahagi kesemua kos tersebut rasanya online shopping adalah pilihan yang ideal untuk menjimatkan kos - kos tersebut.

Selalunya, bila beli barang - barang secara online, penghantaran akan dibuat melalui postage pos laju, SkyNet dan lain - lain syarikat pos yang ada di Malaysia ni lah. Hehe. Selalunya bila kita purchase items via online, peniaga akan inform pada kita siap - siap berapa harga postage yang akan dikenakan yang selalunya tak lebih dari RM10 pun dan kalau lebih pun sebab mengikut berat barang tersebut je. Tapi, pengalaman diri aku sendiri, postage untuk beli 2 helai blouse dan gaun pun baru RM7.

Nak lagi best, kalau bernasib baik ada online shops yang jual barang dan buat promosi Free Postage. So, tak ke best macam tu? Hehe. Tak berbaloi ke? Hihi. Dan lagi, kita boleh trace parcel kita once it been posted via Tracking Number. Selalunya, paling cepat dalam sehari je parcel dah boleh sampai. Paling lewat pun 2 atau 3 hari. Tapi, pengalaman diri sendiri beli online selalunya within one day aku dah dapat parcel kecuali untuk items yang pre - order lah. Bayar hari ni, peniaga pos esok dan lusa aku dah dapat baranggg! Yabedabeduuuu.

Ponn Ponnn! Deliver your items sampai depan pintu pagar rumahhhh within 2 to 3 days sajaaaa. Tengah makan cekodok pepagi pun dah boleh terima parcels! Hiks.

3. Simple without pimple

Disebabkan online shops sekarang ni terlalu banyak ibarat cendawan tumbuh selepas hujan so onine shopping ni buatkan hidup jadi lebih simple. Hihi. Boleh dikatakan kalau nak beli produk kecantikan ke, tudung ke, shawl ke, gaun/blouse and almost everythingggggs can be found via online shopping! It was like, bila je kau terdetik 'eh, rasa macam nak beli shawl lah!' On the spot jugak kau boleh beli walaupun masa tu kau tengah dengar lecture dalam kelas! Hahaha.

Just bukak smartfon/laptop/tablet/anythinggggg lahhhh, connect internet, scroll Facebook page online shops/ Instagram yang best2 yang jual shawl, pilih2 belek2 survey2 sampai puas hati then wassap/contact the owner and place your order! Semudah ABC 123! Tak simple ke macam niii? Hiks.

Nak shopping sambil meniarap silang kaki naik atas pun boleyyyyyyy. Yang penting ada Wifi. Hahaha.

4. Chit chat review before purchase

Apa yang best online shopping ialah kita boleh survey dulu barang yang kita nak beli, tengok testimoni and even ask the previous customer about the items before place our order di mana - mana online shops. Bila nak membeli secara online ni, ketelitian adalah perlu, ye. Huhu. So, banyak je blogger/artis/mana - mana individu yang boleh dipercayai/ regular customer sesebuah online shop tu buat recommendation, share experience, share gambar barang yang diorang purchased before dekat online shop tersebut. Dari situ, kita dah boleh buat survey apa - apa maklumat berkaitan yang kita nak daripada barang yang kita cari tu. Kalau dah puas hati, barulah beli. Kalau tak puas hati, survey lagi dan lagiii. Kan banyak online shops yang adoooo. 

Kalau pergi shopping dekat mall susah lah kita nak dapat review/any comments macam ni kecuali kedai/tempat yang memang dah biasa/terkenal dengan produk - produk yang dijual dan memang tak diragui lagi ketulenan serta kualitinyaaa. Direct shopping pun tak boleh nak belek/survey lama2 sangatttt sebab tak cukup masaaaaaa. Haha.


5. Updated

Online shopping membolehkan kita dapat quick update from online shops yang kita follow tu regarding new ites available, sales, discount and banyakkkk lagiiii dari rumah sahaja. So, tak payah susah susah nak bergerak ke sana sini semata - mata nak tengok or update diri sendiri tentang semua hal - hal tersebut.
Ada sesetengah online shop dekat Instagram yang akan inform customers diorang awal tentang new items yang bakal diupdate nanti. Contohnya, '9 malam ni banyak lagiiiii shawl baru yang akan diupdate! Stay tuned!'. So, kalau dah rasa nak beli sangat sangatttt just tunggu je depan lappie/smartfon korang untuk tengok latest update tersebut dan seterusnya buat pembelian dengan rakusnyaaaa. Masya Allah. Jangan rakus, bazir itu amalan syaitan. Hihi. 

Jadinya, untung tau sebab tak payah nak berebut - rebut tarik rambut dengan customers lain. Hahaha. Siapa cepat, dia dapat. 

Alaaaa.. sedihnyaaaaaa baju yang aku nak dah out of stockkk!! Bila nak restockkkk.

So, itu sajalah dari saya yang kerdil ini. Huhu. Saya sukaaaa online shopping. Tapi, apa pun sebagai pengguna jangan main semberono beli sahaja. Pastikan online shops tu betul - betul dipercayai, memang diakui kewujudannya dan sebagainya untuk elakkan diri anda dari jadi mangsa penipuan cyber! Hihi. :)

1 comment:

sarah said...

kak suka beli online..selalunya baju anak..best betoi bila tgk courier pos laju mai hantaq brg..cam best jer




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...