Care for them...

It's been awhile since my last post in this blog. Sepanjang masa tu jugaklah pelbagai onak dan ranjau yang harus daku tempuh. Sob sob sob. MasyaAllah memang semakin mencabar degree life sekarang ni. Hari - hari yang daku lalui ibarat ranjau yang berduri, laut yang bergelombang dek dihentam ombak yang ganas dan penuh dengan ikan jaws!! Hiperbola. Saat aku menaip entry ni lah baru aku seolah - olah dapat merasakan nikmat hidup. Hewhew. Sekarang ni aku baru Semester 4 dan ada baki lagi 4 semester untuk aku habiskan degree episode iniiiii!!! Argh!!! 


Sejujurnya, aku jarang nak libatkan diri untuk melaksanakan event. Aku lebih cenderung untuk melibatkan diri sebagai peserta dalam sesuatu program. Kuang3. Sebab? Sebabnya aku yakin dan percaya aku hanya menyusahkan diri aku kalau aku perlu melaksanakan sesuatu event dan akhirnya hipotesis aku itu telah terbukti pada semester ini. Tengok banner ni macam non ado hape sangat pun. Tapi, di sebalik tabir hanya Allah saja lah yang Maha Mengetahui. Ahzab wey. Ahzabbbb. Tapi alhamdulillah bila semuanya berjaya dilaksanakan dan dah selesai pun. Pheww. *sujudsyukur.


So, this is the team mates! Nampak tak daku yang sudah tak bermaya walau hanya untuk menggariskan bibir mengukir senyuman?! Aku sendiri pun tak tahu apa yang aku penatkan sangat yang aku tahu hanyalah aku memang penat sangatttt. Huhu. Dalam event ni, aku bertindak sebagai AJK Aktiviti yang mana pada hari program ni sepenuhnya dikelolakan oleh AJK Aktiviti. Huaaaa. Starting program tu pun dah hampir buat kau nak pengsan.


Aktiviti kedua. Ini bukan lagi aktiviti aku tetapi sebabkan aku pun AJK Aktiviti maka perlu lah menjadi pembantu kepada rakan sekumpulan yang lain. Buat aktiviti untuk kanak - kanak berkeperluan khas seriously totally different berbanding program yang selalu aku tengok dekat sekolah dulu. Banyak perkara yang kena consider, timbang tolak bolak balik dan macam - macam lagi lah yang sampai hari program tersebut aku langsung tak pernah bayangkan ohhh macam ni ke situasinyaaaaa. Y lecturer no telling me this before!!?? 

Nampak aktiviti ni macam senang, masukkan straw dalam botol then keluarkan straw tu semula. Yea, for normal people like us memang nampak mudah dan memang mudah but not for them. Di atas adalah kanak - kanak Sindrom Down dan kelemahan utama mereka adalah dari segi kemahiran pergerakan motor halus. Tapi, apa yang aku dapat masa program ni adalah sangat berharga yang mungkin aku takkan dapat melalui pembacaan buku atau paper exam sekali pun. Huhu. 


At first, aku rasa macam budak - budak ni suka ke game ni? Macam bosan je, macam boring jeee.. *chacha soleqooo. Tapiii, masa aktiviti tengah berjalan aku tengok diorang punya semangat tu lain macam je. Siap tak nak berhenti main pulak tu. Masalahnya kalau diorang tak nak berhenti pun kitorang termasuk guru diorang pun dah macam nak pengsan melayan. Huhu. Yang hiperaktif lagi laaaaa. Lepas je satu game terus dia berlari keliling kawasan tersebut non - stop ohkey! Aku masa tu dah macam nak menangis dah dan terasa macam nak merayu rayu tolonglah berhentiiiii. Hahah.


Aku sukaa sangat this girl. Nampak tak? At first, kitorang langsung tak dapat detect her problem sebab dia sangat ceria, berkeyakinan tinggi dan sangat happy go lucky. Semua aktiviti dia participated actively. Tak ada sikit pun riak muka penat dekat wajah dia yang buat aku rasa kagum sangat. Terlibat dengan dunia pendidikan khas betul - betul mengajar aku erti menghargai kehidupan, bersyukur dan selalu rasa rendah diri. Because the less is more. :)

After all, rasa lega sangat sebab dah habiskan episode untuk program bagi semester ni. New experience, new spirit. Tak kurang jugak dengan berbakul bakul kata - kata pedas, marah dan teguran daripada lecturer sebab gerak kerja yang ke lauttt. Haha. Phew. ALhamdulilah semua dah selesai.

Pray for me for this upcoming finale exam. Phewwww. 

No comments:

Care for them...

It's been awhile since my last post in this blog. Sepanjang masa tu jugaklah pelbagai onak dan ranjau yang harus daku tempuh. Sob sob sob. MasyaAllah memang semakin mencabar degree life sekarang ni. Hari - hari yang daku lalui ibarat ranjau yang berduri, laut yang bergelombang dek dihentam ombak yang ganas dan penuh dengan ikan jaws!! Hiperbola. Saat aku menaip entry ni lah baru aku seolah - olah dapat merasakan nikmat hidup. Hewhew. Sekarang ni aku baru Semester 4 dan ada baki lagi 4 semester untuk aku habiskan degree episode iniiiii!!! Argh!!! 


Sejujurnya, aku jarang nak libatkan diri untuk melaksanakan event. Aku lebih cenderung untuk melibatkan diri sebagai peserta dalam sesuatu program. Kuang3. Sebab? Sebabnya aku yakin dan percaya aku hanya menyusahkan diri aku kalau aku perlu melaksanakan sesuatu event dan akhirnya hipotesis aku itu telah terbukti pada semester ini. Tengok banner ni macam non ado hape sangat pun. Tapi, di sebalik tabir hanya Allah saja lah yang Maha Mengetahui. Ahzab wey. Ahzabbbb. Tapi alhamdulillah bila semuanya berjaya dilaksanakan dan dah selesai pun. Pheww. *sujudsyukur.


So, this is the team mates! Nampak tak daku yang sudah tak bermaya walau hanya untuk menggariskan bibir mengukir senyuman?! Aku sendiri pun tak tahu apa yang aku penatkan sangat yang aku tahu hanyalah aku memang penat sangatttt. Huhu. Dalam event ni, aku bertindak sebagai AJK Aktiviti yang mana pada hari program ni sepenuhnya dikelolakan oleh AJK Aktiviti. Huaaaa. Starting program tu pun dah hampir buat kau nak pengsan.


Aktiviti kedua. Ini bukan lagi aktiviti aku tetapi sebabkan aku pun AJK Aktiviti maka perlu lah menjadi pembantu kepada rakan sekumpulan yang lain. Buat aktiviti untuk kanak - kanak berkeperluan khas seriously totally different berbanding program yang selalu aku tengok dekat sekolah dulu. Banyak perkara yang kena consider, timbang tolak bolak balik dan macam - macam lagi lah yang sampai hari program tersebut aku langsung tak pernah bayangkan ohhh macam ni ke situasinyaaaaa. Y lecturer no telling me this before!!?? 

Nampak aktiviti ni macam senang, masukkan straw dalam botol then keluarkan straw tu semula. Yea, for normal people like us memang nampak mudah dan memang mudah but not for them. Di atas adalah kanak - kanak Sindrom Down dan kelemahan utama mereka adalah dari segi kemahiran pergerakan motor halus. Tapi, apa yang aku dapat masa program ni adalah sangat berharga yang mungkin aku takkan dapat melalui pembacaan buku atau paper exam sekali pun. Huhu. 


At first, aku rasa macam budak - budak ni suka ke game ni? Macam bosan je, macam boring jeee.. *chacha soleqooo. Tapiii, masa aktiviti tengah berjalan aku tengok diorang punya semangat tu lain macam je. Siap tak nak berhenti main pulak tu. Masalahnya kalau diorang tak nak berhenti pun kitorang termasuk guru diorang pun dah macam nak pengsan melayan. Huhu. Yang hiperaktif lagi laaaaa. Lepas je satu game terus dia berlari keliling kawasan tersebut non - stop ohkey! Aku masa tu dah macam nak menangis dah dan terasa macam nak merayu rayu tolonglah berhentiiiii. Hahah.


Aku sukaa sangat this girl. Nampak tak? At first, kitorang langsung tak dapat detect her problem sebab dia sangat ceria, berkeyakinan tinggi dan sangat happy go lucky. Semua aktiviti dia participated actively. Tak ada sikit pun riak muka penat dekat wajah dia yang buat aku rasa kagum sangat. Terlibat dengan dunia pendidikan khas betul - betul mengajar aku erti menghargai kehidupan, bersyukur dan selalu rasa rendah diri. Because the less is more. :)

After all, rasa lega sangat sebab dah habiskan episode untuk program bagi semester ni. New experience, new spirit. Tak kurang jugak dengan berbakul bakul kata - kata pedas, marah dan teguran daripada lecturer sebab gerak kerja yang ke lauttt. Haha. Phew. ALhamdulilah semua dah selesai.

Pray for me for this upcoming finale exam. Phewwww. 

No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...