Hidupan Laut Naik ke Darat di Sabah


Buka Facebook tadi tengok heboh orang dan banyak pages yang share pasal berita ni. Katanya ikan, kerang antara hidupan laut yang naik ke darat. Bukan seekor dua tapi banyakkk sangat. Ada video yang dirakamkan berkaitan kejadian aneh ni.

Kalau nak difikir secara logiknya, macam durian runtuh la pulak untuk orang Sabahan sana sebab tak payah susah - susah pergi menjala ikan. Ikan sendiri yang sukarela naik ke darat. Huhu. Banyak pulak tu. Tengok daripada gambar tu pun dah boleh agak memang banyak sangat.

(sumber: FB)

Macam - macam spekulasi yang ada. Tapi, tak salah jugak sebab sebagai manusia biasa kita memang perlu berjaga - jaga dan sentiasa waspada. Aku masih ingat lagi masa Tsunami tahun 2004 dulu, berlaku pada 26/12/2004 dekat Pantai Kuala Muda tu memang nelayan dapat banyak hasil tangkapan sebelum kejadian. Kuala Muda, Batu Ferringhi antara tempat yang dilanda Tsunami masa tu. Aku baru Darjah 6 masa tu dan 2 hari sebelum kejadian tu aku dengan rombongan sekolah ada buat lawatan then singgah mandi dekat Batu Ferringhi tu. Err.

Video penuh pasal ikan naik ke pantai ni banyak orang upload dekat Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=TjqxIzHofoY

P/s: Semoga kita semua dilindungi oleh Allah s.w.t dari bala bencana yang tidak diingini. 

No comments:

Hidupan Laut Naik ke Darat di Sabah


Buka Facebook tadi tengok heboh orang dan banyak pages yang share pasal berita ni. Katanya ikan, kerang antara hidupan laut yang naik ke darat. Bukan seekor dua tapi banyakkk sangat. Ada video yang dirakamkan berkaitan kejadian aneh ni.

Kalau nak difikir secara logiknya, macam durian runtuh la pulak untuk orang Sabahan sana sebab tak payah susah - susah pergi menjala ikan. Ikan sendiri yang sukarela naik ke darat. Huhu. Banyak pulak tu. Tengok daripada gambar tu pun dah boleh agak memang banyak sangat.

(sumber: FB)

Macam - macam spekulasi yang ada. Tapi, tak salah jugak sebab sebagai manusia biasa kita memang perlu berjaga - jaga dan sentiasa waspada. Aku masih ingat lagi masa Tsunami tahun 2004 dulu, berlaku pada 26/12/2004 dekat Pantai Kuala Muda tu memang nelayan dapat banyak hasil tangkapan sebelum kejadian. Kuala Muda, Batu Ferringhi antara tempat yang dilanda Tsunami masa tu. Aku baru Darjah 6 masa tu dan 2 hari sebelum kejadian tu aku dengan rombongan sekolah ada buat lawatan then singgah mandi dekat Batu Ferringhi tu. Err.

Video penuh pasal ikan naik ke pantai ni banyak orang upload dekat Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=TjqxIzHofoY

P/s: Semoga kita semua dilindungi oleh Allah s.w.t dari bala bencana yang tidak diingini. 

No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...