JPJ Test

Lamanya tak menaip dalam blog ni. Lama sangat tak jenguk jugak. Huhu. Makin bertambah umur ni, rasa makin sibuk pulak hidup. Huhu. Terasa nak jadi kecik je sampai bila - bila. Tak payah besar. Tapi itulah, kecik ke besar memang lumrah hidup. So, entry ni memang salah satu another moments dalam hidup aku. Nervous dia kalah nervous masa nak sit paper Add Maths time SPM dolu - dolu. Wahaha.
Seperti yang dah dirancang oleh daku dan juga abahku, 21/10/2014 - Selasa sampai la giliran aku untuk JPJ test B2 (motorsikal). Yang cuaknya, aku kena ikot silibus baru untuk JPJ test kali ni. Totally different la. Kereta and motor, both dah ada silibus baru dengan penambahan elemen baru yang bagi aku, agak susah la. Tu yang berpeluh - peluh sampai tak tentu arah nak buat apa. Huhu.
8.30 pagi aku sampai dekat KV (driving school) ditemani adikku tersayang si demok. Si demok ni dah ada lesen dulu dah sebelum kakak dia ni. Sekarang pun dia in progress nak habiskan lesen kereta pulak. Aku memang lembab sikit bab lesen ni. Lesen motor ni pun kalau abah tak paksa aku ambik, mau sampai dah anak aku tak merasa nak ada lesen. Hahaha. 
Pukul 9.30 pagi baru lah pegawai JPJ datang. Muka dia, tak senyum langsung I tell you. Huhu. Aku dekat situ rasa macam, errrrrr. Aku dapat no.giliran 26 masa tu. Kiranya calon yang agak last jugaklah untuk JPJ test tu. Masa tu tak ramai, dalam 32 orang macam tu ja untuk calon JPJ test motor. Lepas briefing semua, ujian pun mula dengan elemen 1 : Rutin Pemeriksaan Kenderaan (RPK) = Silibus baru.
Turn aku untuk elemen 1 ni dalam pukul 10.30 pagi. So, setiap giliran tu secara berpasangan. Aku dengan no.25 pergi sekali ke depan pegawai JPJ tu dan berdiri sebelah motor yang dah disediakan di depan tu. Sebut nama dan no.ic kuat - kuat dekat depan tu. Masa tu aku rasa dah macam nak temuduga jadi pegawai JPJ pun ye jugak. Wakaka. So, lepas tu baru la mulakan prosedur RPK tu. 
Prosedur RPK:
1. Check petrol - Cara dia bukak penutup tangki minyak tu. Then, cakap pada pegawai JPJ tu minyak petrol mencukupi, tuan. Bla bla bla tambah ikot sesedap rasa yang penting kena bagitau dia apa yang kita tengah check masa tu.
2. Check road tax. - Cara dia dengan bacakan tarikh tamat tempoh road tax tu. Kalau tak baca, 1 marks will be deducted. Huhuh.
3. Check peralatan spanar. - Caranya buat - buatlah tengok bekas spanar tu lepas tu cakap lah dekat pegawai JPJ tu perkakasan spanar cukup, lengkap ke apa - apa je lah.
4. Check lampu depan motor, side mirror, lampu signal. - Caranya buat - buatlah belek lampu - lampu tu semua then briefing dekat pegawai tu keadaan lampu, cermin bla bla bla dalam keadaan baik, tuan.
5. Check no.pendaftaran motor. -Caranya bacakan no.pendaftaran motor tu then cakap no.pendaftaran tu lengkap, tiada yang tertanggal whatsoever laaa. 
6. Check keadaan tayar depan motor - Caranya berlakon tekan - tekan tayar motor untuk check tekanan angin dalam tayar. Briefing pada pegawai JPJ tu tekanan angin tayar masih ok ke apa ke guna ayat sesedap rasa. Then, bunga tayar pulak. Tak botak. Hehehe.
7. Check lampu belakang, signal belakang motor. Cara sama macam teknik check bahagian depan motor tadi.
8. Check minyak enjin motor. Caranya kena bukak penutup tangki minyak enjin tu. Berlakon periksa minyak enjin tu dalam keadaan masih baik ke, mencukupi ke. Bla bla bla. 
9. Check bateri motorsikal. Caranya bateri masih ok ke tak, air bateri mencukupi ke tak.
10. Check rantai motorsikal. Caranya pusingkan tayar belakang motor dan tengok lah rantai berfungsi dengan baik atau tak, kendur atau tegang ke then bla bla bla. 
TIPS: Yakin dan berani. Make sure segala yang kita check masa tu diberitahu kepada pegawai JPJ tu. Mesti bercakap. Wajib! Huhu
Alhamdulillah, aku lepas untuk RPK ni dengan jayanya. Lega sangat tapi sakit tekak aku cakap kuat sangat. Ye lah, konon nak buktikan dekat pegawai JPJ tu yang aku ni walaupun badan kecik tapi kalau nak ganti dia jadi pegawai JPJ tu pun boleh ja. Kah! -.-"
Next, tunggu turn untuk elemen 2 pulak. Masa tu nervous dia double triple dari yang first tadi. Adik aku belikan aku air dah masa tu. Masa tu teguk air pun rasa macam teguk pasir. Haha. Aku memang tak tengok sangat calon lain buat elemen 2 tu sebab nervoussss. makin aku tengok makin serabut lak otak aku ni. Berpeluh - peluh tu tak payah cakap lah. Dah lah masa tu aku tunggu dekat tempat calon kereta tengah buat RPK diorang. Dapatlah aku tengok si pegawai JPJ yang garang nak mampus I tell you. Cuak je muka semua calon yang ambik test kereta. Aku yang test motor ni pun cuak dengar si pegawai tu menjerit tengking bagai. Aduh. -.-'
Masa giliran calon ke 24, aku dah pergi ambik motor then prepare standby semua siap - siap. Tips daripada adik aku, ambik motor awal so bolehlah biasakan diri dengan motor tu sebelum kita mula ujian elemen 2 ni. Alhamdulillah, motor yang aku pilih tu memberikan kerjasama yang amat baik dengan aku. Wohoo. Well done motor. Bahaha.
Masa calon 25 tengah naik titi, aku dekat belakang garisan sebelum titi tu. Nervous sangat2. Memang sepanjang tu aku tak tahu nak buat apa except selawat ja. Tu ja yang aku selalu buat bila aku nervous nak masuk dewan exam ke, nak present dekat depan ke, masa nak kena mengajar ke. Huhu. And it works. Serius. Bila pegawai JPJ tu bagi isyarat untuk aku mula, aku mulakan dengan elemen 2 RSM - Rutin Sebelum Menunggang = silibus baru.
Prosedur RSM:
1. Check helmet.
2. Check lampu depan dan belakang
3. Check signal kanan depan dan belakang
4. Check signal kiri depan dan belakang
5. Check break 
6. Check side mirror
7. Isyarat tangan untuk mulakan perjalanan
8. Tekan hon untuk alert pegawai JPJ yang kita dah mula nak meniti.
Sepanjang meniti tu sepatutnya kena kiraan satu ribu satu satu ribu dua so that kita boleh agak berapa masa kita ambik untuk meniti. Mesti tidak kurang dari 7 saat dan tak lebih dari 20 saat. Tapi, aku nervous sangat atas titi tu aku memang selawat je. Terbang ke mana dah satu ribu satu semua tu. Haha. Sebab aku ni bila nervous akan spoil semua benda yang aku buat. Tu kekurangan aku. Huhu. Alhamdulillah, aku lepas titi tu dengan jayanya. Masa diambil 9 saat. Huhu.
Next, bentuk Z. Halangan kon yang dekat nak mampus. Memang dah macam drift dah aku rasa. Tapi alhamdulillah, aku lepas dengan baiknya walaupun rasa macam tak percaya. Wahaha. Adik aku pun tak percaya. Sebab masa aku berlatih motor pernah jugak la aku nak heret kon tu sebab belok rapat sangat. Kah!
Emergency break. Halangan yang aku risau jugak. Sebelum mula halangan ni, calon kena berhenti sebelum garisan putih tu dan tekan hon bila nak mulakan. Aku take time jugak masa ni. Breath in breath out. Ingatkan diri apa yang penting masa break kecemasan ni, tekan break kaki dulu baru break tangan then mendarat kaki kiri bukan kanan! Sebelum mula tu aku toleh kejap dekat pegawai JPJ yang dekat atas pondok tu. Dia dah standby tengok aku. Aku sempatlah buat sedekah sikit, senyum dekat dia. Haha. Pegawai JPJ perempuan so aku memang tak segan sangatlaaa. Tekan hon dan lajukan motor dengan gear 2 then nak masuk gear 3 tu mengaum motor tu dibuatnya. Adeh. Alhamdulillah, lepas. Lega sangat. Huhu.
Jalan tak rata - silibus baru. Serius cakap masa aku mula berlatih dulu aku tak lepas halangan ni sebab bonggol yang tajam sangat. 10 bonggol jugak lah nak kena lepas. Rasa macam naik kuda masa lalu jalan tu. First attempt dulu aku nyaris nak terhumban ke depan sebab tak stabil. Huhu. Ada satu kali tu pulak aku pulas minyak macam nak rak tapi motor tu tak naik - naik jugak bonggol tu. Rasa nak menangis masa tu. Aku mengadu dekat abah then abah bagi tips guna gear 3 masa naik bonggol atau lalu jalan tak rata tu. And yes, tips tu menjadi sebab aku dapat lalu bonggol tu dengan jayanya tanpa rasa macam naik kuda mengamuk. Hahaha.
Halangan 8, selekoh dan next, elemen 3: Jalan Raya. Dekat jalan raya aku dah tak banyak risau sebab dah selalu bawak motor dekat jalan raya. Yang penting masa tu kena ingat isyarat tangan and peraturan di jalan raya. Alhamdulillah, it went smoothly as i hope. Thank you Allah. Cuma masa double stand, aku tak buat sebab aku memang tak pernah berjaya buat double stand tu. Nak terbalik masuk parit adala. Haha. So, aku ikotlah cakap cikgu aku tu. Dia pesan dekat aku tak payah double stand sebab kalau aku buat then motor terbalik ke apa ke automatik failed sebab dah menyebabkan kemalangan. Huhu. Markah ditolak untuk double stand tu = 1 markah. Hee. Pasrah ajo laaa. So, aku just free gear, matikan enjin, turun dari motor, tongkat satu then bukak balik tongkat lepas tu tolak motor, simpan.
Cuak aku memang tak habis sampai situ je. Masa nak ambil result aku tu pun aku cuak. Dapat je aku terus tengok part belakang sekali, lulus! Yeay! Alhamdulillah! Terus aku sign borang tu then submit dekat pegawai JPJ yang seorang lagi. Bila adik aku dengan my debab tanya berapa skor aku untuk JPJ test tu, aku pun tak tau sebab aku memang tak tengok. Hahah. Aku tengok lulus ke tak tu jeeee. Isk! Gambar pun tak ada aku ambik sebab nak cepat balik. Erm. Tak pe la, yang penting dah lulus. Yeay! ^_^

When rainy day comes...

Lepas cuti 2 bulan, now it comes to a new semester. So, a new chapter of my degree episodes just started. Seriusly, nak habiskan degree ni bukan satu perkara yang mudah. Memang nampak mudah bila fikir 'ala,pergi kelas, balik, belajar, siapkan assigments then exams.' Ya, kalau lah semudah tu. Sebab tu ada pepatah sebut bercakap memang senang or action speaks louder than word? Huhu.
Sekarang ni dah masuk semester 6 and tahun ke 3 aku dekat UPSI ni. Insyallah, kalau umur panjang, tak ada aral melintang hujung tahun depan tamatlah sesi pengajian aku dekat sini. Tak sabar? Memang tak sabar sangat tapi dalam masa yang sama takut. Yes, I am afraid. Huhu. Selama 3 tahun ni, aku rasa macam2 pengalaman pahit manis yang dah jadi dalam hidup aku ni. Jauh dari family, sorang2 dekat tempat orang memang agak mencabar. Semuanya kena berdikari. Aku ni pulak dah la very limited person. Urm, maksud aku sangat terhad la kemampuan aku. Kalau orang lain ada kereta or at least motor sendiri agak senang la jugak nak travel sana sini memandangkan hidup dekat kampus ni haih, memang ke hulu ke hilir dibuatnya. Tapi tak apa, dekat UPSI ni, yang tak ada transport sendiri tu bukan masalah besar sangat pun. Bas Kiffah kan adoooooo. Huhu.
Masuk tahun ke 2 dekat UPSI aku dah duduk dekat luar. Tak stay dalam kolej dah. Ni pun ada sejarah tersendiri jugak. Ada cerita sebalik tabir yang memang susah aku nak lupakan. Kadang2, meremang bulu roma aku bila aku ingatkan balik. Hurm. Tapi alhamdulillah sebab Allah masih sudi lindungi aku, hambaNya yang hina ni. Isk. 
Mula aku semester 4, aku rasa hidup aku ni dah mula mencabar. Sangat. Macam2 dugaan kadang2 tu ada masanya dugaan tu datang bertimpa2..  Awal semester 4 tu, masa tu aku dapat kolej. Kolej KHAR dekat Proton City. So, aku balik ke Tanjung Malim dari Penang dengan train KTM. Sampai Tanjung Malim masa tu dalam pukul 5 lebih. Dah nak dekat Subuh so since gelap lagi masa tu aku tak berani la nak naik teksi terus balik ke Proton City. Aku duduk dekat surau stesen KTM tu dulu since memang ada orang dekat situ. Solat Subuh semua. Dah pukul 7 pagi macam tu orang dah mula beransur kurang ye lah dah siang kan. Aku tengok beg bagasi aku tu hilang! Hilang dari dalam surau tu. Isk. Dah lah baju2 aku satu beg tu. Bengang. Sedih. Semua ada. Sampai sekarang aku tak halalkan apa yang pencuri tu dah ambil dari aku. 
Aku tinggal sehelai sepinggang ja masa tu. Memang sayu sangat hati masa tu. Nasib aku baik sebab beg galas yang aku letak dokumen penting, beg duit semua tu ada dengan aku. Jadi, selamat. Memang aku tak pernah lupa moments tu. Sedih sangat. Wey pencuri, aku memang tak halalkan semua tu ye. Tak akan. Huhu.
Hujung semester 4 tu, bilik aku dekat kolej tu pulak dikopak orang. Memang nak tercabut nyawa jugak rasanya. Lari tak cukup tanah aku dibuatnya. Siapa yang tak terkejut kalau masa tengah tidur, ada orang cuba masuk dalam bilik melalui tingkap bilik yang dikopak. Dah lah aku sorang2 masa tu. Nasib aku baik sebab aku terjaga bila dengar bunyi kopakan tu. Aku sempat lari keluar dengan barang2 berharga aku. Isk. Since kejadian tu, aku tak nak stay kolej lagi dah. 
Semester 5 pun ada cerita tersendiri jugak. Haha. My debab knows everything. Aku bersyukur jugak sebab walaupun aku sorang2 dekat tempat orang, tapi Mal Mal selalu ada dengan aku. Kdg2, ada satu masa aku rasa down sangat sampai ada ketika aku buntu.. Tak tau macam mana lagi nak move on. He always know the best how to motivate me back and keep supporting me. Hehe. Ada hari bila aku sedih, ada ja perkara yang dia cuba buat utk ceriakan aku balik. You know that in your life you need someone to be with, to talk with, and to be happy with. Ya, for me it is him. :)
P/s: Dugaan yang datang tu buat aku lagi bersemangat nak belajar betul2 untuk setiap sem. Everything happens for reasons. He knows the best. :)

Sentimental Values


Sentimental value? Erm... ada banyak benda dalam hidup aku yang kalau difikir ditenung ditilik dan dibelek secara spesifik dan saintifik bagi orang lain mesti rasa macam nonsense pelik weird weirdo semua lah tapi benda tu laaaaaaa yang palinggggg aku sayang dan appreciate gila gilaaaaaa. Ada tu sampai tahap boleh bawak gaduh tarik tarik rambut ah kalau orang kacau or buat something yang memudaratkannyaaaaa padahal benda tu tak ada lah berharga manaaaa punnnnn. That's sentimental value for me. Hahah. Benda yang biasa tapi ada makna dan sangat berharga yang kita sorang je faham betapa berharga dan bermaknanya perkara atau benda tersebut dalam hidup. Hiks.

Antaranyaaaaaaaa ......


Sekali tengok nampak macam biasa tapi sebenarnya benda ni ada 1001 makna buat aku. Hewhew. Key chain dengan kotak ni antara benda yang aku sayang gilaaaa kot. Kalau hilang ni rasa tak tenang lepas tu rasa nak bebaiiiiiiiii. Haha. Walau dah 4 tahun berlalu still simpan sebab bila tengok je mesti seolah - olah berpatah balik ke saat indah tersebutttt. #throwback *motiphashtag. Kahkahkah. 

Ni hadiah pertama masa awal perkenalan dengan debab dulu. Diberinya benda ni masa makan malam dekat kedai tomyam depan UiTM Merbok dulu. Dekat belakang tu ada ukir nama lagii. Pernah putus tali dia lepas tu debab betulkan balik then bagi balik masa aku baru lepas kelas BEL. Tengokkkkk. *takcukupsentimentallagikahkalausetiapdetailsberkaitangambarniakuingat. Huhuhuh.


Towel. Benda yang mungkin orang rasa biasa tapi ni lah benda yang buat aku rasa terharu dan rasa dihargai sangat. Hehe. Hadiah utk hari jadi ke - 19 from my beloved sister. I love you so much my adik yang gomok gomok to the moon and back. Huhu. 


Novel. Typical instrumental value yang memang aku rasa setiap perempuan mesti adaaaaa. Hahaha. Aku pernah ada kawan sampai nangis nangis sebab novel novel dia basah kena hujan sebab tingkap tak tutup lepas tu sanggup ah jemur semua novel novel dia tengah panas lepas tu balut balik dengan plastik baru supaya tak rosak. Buku subjek tak der lak aku tengok dia balut cecantik. Wakaka. 

Ni separuh koleksi novel yang aku ada dan separuh darinya bukan aku beli. My debab yang kasi. Haha. Semua pun berbalut cecantik. Cantik dari buku subjek aku yang aku rasa tak pernah pun aku balut. Huhuhu.  Bila baca pun slow je aku selak pages dia sebab tak nak terkepak or konyok. hahahaha. Aduhhh. Sayang wey tahap orang nak pinjam pun aku tak kan kasik. 


Ermmmmmm.... aku tak tahu ar kalau orang lain tak ada macam ni tapi aku tengok filem (cer tengok Ombak Rindu scene yang Lisa tunjuk tiket wayang dekat Maya Karin tuuuu), iklan dalam tv (yang iklan celcom kot gf nangis2 humban kotak ada tiket wayang sebab gaduh dgn bf tuuuu) pun mostly perempuan mesti ada kumpul benda ni. Tiket wayang. Hekhek. Ni pun separuh je ada lagi dalam kotak. Berkotak kauuuu. 

Kad tulisan tu pulak aku pun tak tau kalau si penulis dia (my debab) dia sendiri ingat ke tidak lagi benda ni dia pernah tulis. Hahaha. Masa first time aku pergi jumpa family dia then keluar makan dengan family dia lepas tu masa tengah tunggu order tak tahu nak buat apa then dia rajin sangat conteng tulis benda ni. #sentimentalvaluetakkauuuukalaudahsampaicengginihakuingatsemuadetails.

Lolipop tu? Hurm. Ada cerita tersendiri yang pasti aku sayang nak makan. Hahaha. 

Ada lagi banyak benda pelik yang aku simpan sebab aku sayang nak buang lepas tu sedih and sayu and buat aku rasa something bila tengokkkk.. Isk. Semua orang pun ada kan benda macam tu... It is a must. Tapi yang aku perasan, perempuan lebih banyak kot pasal benda benda yang ada sentimental values ni compared to lelaki. Kan? 

Usually, the most ordinary thing is the best thing that you ever have.









Permohonan Kemasukan UPU Sesi Akademik 2014/2015


Panduan untuk adik - adik lepasan SPM yang nak memohon untuk kemasukan ke IPTA bagi sesi 2014/2015. 

Langkah 1:
Beli no.pin UPU di BSN. Sila ke Bank Simpanan Nasional berhampiran tempat tinggal dan rujuk di kaunter bank ye. 

Langkah 2:
Dah beli nombor pin? On laptop/komputer dan klik link ni:
http://upu.moe.gov.my/web/

Langkah 3:
Terus ke pautan seperti gambar di bawah dan klik!


Langkah 4:
Terus akan terpapar seperti gambar di bawah


Jadi, klik dan pilih seperti gambar di bawah ni 


Kemudian, klik butang MASUK yang ada di bawah tu!

Langkah 5:
Terpapar laman seperti di bawah ni pulak


Baca dulu ye segala panduan dan arahan yang tertulis dekat situ. Adik - adik Lepasan SPM 2013 sila pilih KATEGORI A.

Ok, dah siap baca? Next step!

Langkah 6:

Di laman yang sama, cuba tengok di sebelah kiri seperti dalam gambar di bawah:


Nampak? Lepas tu klik PERMOHONAN


Langkah 7:
Lepas klik pada permohonan terus akan naik paparan seperti bawah ni


Sila isi setiap ruangan seperti yang diminta ye. Untuk lebih maklumat tentang cara - cara nak isi kalau ada yang tak faham boleh rujuk sini : http://pinkynaiena.blogspot.com/2013/01/permohonan-upu-fasa-1-sesi-20132014.html

Selesai isi semua yang di atas, boleh klik butang SETERUSNYA dan ikuti arahan selanjutnya pada laman yang terpapar. Okie?

Good luck! 

:)










Persediaan Ujian MEdSI dan Temuduga Program Pendidikan




Setelah ternampak ini di portal tadi then I started to realize kenapa banyak keyword seperti tajuk di atas yang menerjah masuk ke blog ini. Hihi. Untuk semakan Panggilan Temuduga, Ujian Khas, Ujian MEdSI Ijazah Sarjana Muda UPSI Ambilan Februari 2013/2014 sila rujuk di : http://www.upsi.edu.my/online/

I am the one of the UPSI students yang masuk ke UPSI melalui ambilan Februari which is macam special intake sebab bukan under UPU. Untuk ujian MEdSI seems like tak ada banyak tips yang boleh diberikan cumanya ... ia adalah satu ujian personaliti untuk menilai kecenderungan calon sama ada cenderung ke arah bidang yang dipohon atau tidak. So, dalam kes ni bidang perguruan dan pendidikan lah. Kalau nak dapat gambaran tentang ujian MEdSI ni, boleh Google sebab dulu aku pun buat yang sama. Tengok contoh - contoh dan gambaran soalan yang bakal ditanya dalam ujian itu nanti. Soalannya adalah objektif, tiada pilihan yang betul dan tiada pilihan yang salah. Personaliti anda yang menentukannya. Hee.

Mean while, untuk temuduga bagi program pendidikan pulak. Maybe I have few tips berdasarkan pengalaman ditemuduga dulu. First, buat research tentang kos yang anda pilih. Macam aku, kos Pendidikan Khas. So, masa tu aku banyak buat research pasal Pendidikan Khas lah. Search pasal ciri - ciri guru pendidikan khas, apa itu Pendidikan Khas, Visi, Misi Pendidikan Khas. Cari tahu serba sedikit at least maklumat tu semua nanti boleh digunakan semasa menjawab soalan panel temuduga.

Pengalaman aku, soalan pertama yang ditanya ialah 'Kenapa kami perlu pilih awak sebagai guru dalam Pendidikan Khas?' Soalan ni sebenarnya lebih kepada nak tanya apa ciri - ciri dan keyakinan kita untuk meyakinkan panel yang kita adalah calon terbaik untuk dipilih. So, jawapan aku banyak berkisarkan pasal ciri - ciri yang perlu ada sebagai seorang guru Pendidikan Khas.

Kedua, cari latest information pasal isu pendidikan berkaitan  kos yang dipohon. Macam aku masa tu Pendidikan Khas dan dasar inklusif. So, baca sebanyak mungkin lah pasal isu - isu semasa berkaitan pendidikan. 

Soalan kedua yang ditanya masa aku ditemuduga tu 'Kenapa nak jadi guru Pendidikan Khas? Perlu ke nak jadi guru Pendidikan Khas? Biar orang buta mengajar orang buta, biar orang pekak mengajar orang pekak.' Soalan macam ni sebenarnya nak tengok sama ada kita boleh counter argument tersebut or tak. Aku tak ingat sangat apa jawapan aku masa ni. Dah 2 tahun kot. Huhu. Apa yang aku buat ialah jawab dengan yakin. Jawapan tu biar berilmiah, logik. Jangan jawab sambil tersengih - sengih dan tak yakin. No no no. Huhu.

Yang ketiga, ujibakat. Erm, yang ni memang dah satu kemestian dalam setiap temuduga program pendidikan. Soalan yang aku dapat masa itu ialah .... 'Bayangkan kami bertiga (ahli panel) adalah pelajar berkeperluan khas dan kamu guru pendidikan khas. Cikgu, kami nak dengar lagu. Cikgu nyanyi la.' Masa ni aku rasa macam jatuh dihempap syiling bilik temuduga tu. Duh duh duhh! Tak prepare langsung. So, apa yang aku buat ialah bertindak bajet cool dan tenang sebab masa tu situasi aku adalah sebagai guru! Huhu. Dan aku diminta menyanyi lagu Najwa Latif 'Cinta di Muka Buku' (lagu hit masa tu). -.-' Mujur menyanyi tu memang hobi aku. Na na na naaaa.

Aku adalah giliran orang kedua terakhir yang ditemuduga masa tu. So, aku macam ada kelebihan sikit lah sebab boleh tengok calon - calon sebelum aku ditemuduga. Yang tak bestnya, aku risaukan high expectation from panel sebab calon - calon yang awal tu mungkin yang terbaik. Kan? But don't worry, as long as you are well prepared nothing to be worried about.

Oh, another tips is please please please prepare yourself to speak in English. My last question was in English but the question is quite simple. 'Please introduce yourself.' So, please introduce yourself perfectly. You know who you are. Don't be like too shy to introduce yourself. Relax, keep cool and speak. :)

Last but not least, your attire. Jangan over, be as simple as you can but neat and tidy. Kalau perempuan yang make up jangan over. Tudung jangan nak melilit macam - macam gaya yang keterlaluan. Aksesori jangan melampau - lampau. Kasut jangan macam nak modelling. Err. 

Itu sajalah dari saya yang serba kekurangan ini. Bercerita sekadar melalui pengalaman. :)
Wish you all the best and Good Luck!


JPJ Test

Lamanya tak menaip dalam blog ni. Lama sangat tak jenguk jugak. Huhu. Makin bertambah umur ni, rasa makin sibuk pulak hidup. Huhu. Terasa nak jadi kecik je sampai bila - bila. Tak payah besar. Tapi itulah, kecik ke besar memang lumrah hidup. So, entry ni memang salah satu another moments dalam hidup aku. Nervous dia kalah nervous masa nak sit paper Add Maths time SPM dolu - dolu. Wahaha.
Seperti yang dah dirancang oleh daku dan juga abahku, 21/10/2014 - Selasa sampai la giliran aku untuk JPJ test B2 (motorsikal). Yang cuaknya, aku kena ikot silibus baru untuk JPJ test kali ni. Totally different la. Kereta and motor, both dah ada silibus baru dengan penambahan elemen baru yang bagi aku, agak susah la. Tu yang berpeluh - peluh sampai tak tentu arah nak buat apa. Huhu.
8.30 pagi aku sampai dekat KV (driving school) ditemani adikku tersayang si demok. Si demok ni dah ada lesen dulu dah sebelum kakak dia ni. Sekarang pun dia in progress nak habiskan lesen kereta pulak. Aku memang lembab sikit bab lesen ni. Lesen motor ni pun kalau abah tak paksa aku ambik, mau sampai dah anak aku tak merasa nak ada lesen. Hahaha. 
Pukul 9.30 pagi baru lah pegawai JPJ datang. Muka dia, tak senyum langsung I tell you. Huhu. Aku dekat situ rasa macam, errrrrr. Aku dapat no.giliran 26 masa tu. Kiranya calon yang agak last jugaklah untuk JPJ test tu. Masa tu tak ramai, dalam 32 orang macam tu ja untuk calon JPJ test motor. Lepas briefing semua, ujian pun mula dengan elemen 1 : Rutin Pemeriksaan Kenderaan (RPK) = Silibus baru.
Turn aku untuk elemen 1 ni dalam pukul 10.30 pagi. So, setiap giliran tu secara berpasangan. Aku dengan no.25 pergi sekali ke depan pegawai JPJ tu dan berdiri sebelah motor yang dah disediakan di depan tu. Sebut nama dan no.ic kuat - kuat dekat depan tu. Masa tu aku rasa dah macam nak temuduga jadi pegawai JPJ pun ye jugak. Wakaka. So, lepas tu baru la mulakan prosedur RPK tu. 
Prosedur RPK:
1. Check petrol - Cara dia bukak penutup tangki minyak tu. Then, cakap pada pegawai JPJ tu minyak petrol mencukupi, tuan. Bla bla bla tambah ikot sesedap rasa yang penting kena bagitau dia apa yang kita tengah check masa tu.
2. Check road tax. - Cara dia dengan bacakan tarikh tamat tempoh road tax tu. Kalau tak baca, 1 marks will be deducted. Huhuh.
3. Check peralatan spanar. - Caranya buat - buatlah tengok bekas spanar tu lepas tu cakap lah dekat pegawai JPJ tu perkakasan spanar cukup, lengkap ke apa - apa je lah.
4. Check lampu depan motor, side mirror, lampu signal. - Caranya buat - buatlah belek lampu - lampu tu semua then briefing dekat pegawai tu keadaan lampu, cermin bla bla bla dalam keadaan baik, tuan.
5. Check no.pendaftaran motor. -Caranya bacakan no.pendaftaran motor tu then cakap no.pendaftaran tu lengkap, tiada yang tertanggal whatsoever laaa. 
6. Check keadaan tayar depan motor - Caranya berlakon tekan - tekan tayar motor untuk check tekanan angin dalam tayar. Briefing pada pegawai JPJ tu tekanan angin tayar masih ok ke apa ke guna ayat sesedap rasa. Then, bunga tayar pulak. Tak botak. Hehehe.
7. Check lampu belakang, signal belakang motor. Cara sama macam teknik check bahagian depan motor tadi.
8. Check minyak enjin motor. Caranya kena bukak penutup tangki minyak enjin tu. Berlakon periksa minyak enjin tu dalam keadaan masih baik ke, mencukupi ke. Bla bla bla. 
9. Check bateri motorsikal. Caranya bateri masih ok ke tak, air bateri mencukupi ke tak.
10. Check rantai motorsikal. Caranya pusingkan tayar belakang motor dan tengok lah rantai berfungsi dengan baik atau tak, kendur atau tegang ke then bla bla bla. 
TIPS: Yakin dan berani. Make sure segala yang kita check masa tu diberitahu kepada pegawai JPJ tu. Mesti bercakap. Wajib! Huhu
Alhamdulillah, aku lepas untuk RPK ni dengan jayanya. Lega sangat tapi sakit tekak aku cakap kuat sangat. Ye lah, konon nak buktikan dekat pegawai JPJ tu yang aku ni walaupun badan kecik tapi kalau nak ganti dia jadi pegawai JPJ tu pun boleh ja. Kah! -.-"
Next, tunggu turn untuk elemen 2 pulak. Masa tu nervous dia double triple dari yang first tadi. Adik aku belikan aku air dah masa tu. Masa tu teguk air pun rasa macam teguk pasir. Haha. Aku memang tak tengok sangat calon lain buat elemen 2 tu sebab nervoussss. makin aku tengok makin serabut lak otak aku ni. Berpeluh - peluh tu tak payah cakap lah. Dah lah masa tu aku tunggu dekat tempat calon kereta tengah buat RPK diorang. Dapatlah aku tengok si pegawai JPJ yang garang nak mampus I tell you. Cuak je muka semua calon yang ambik test kereta. Aku yang test motor ni pun cuak dengar si pegawai tu menjerit tengking bagai. Aduh. -.-'
Masa giliran calon ke 24, aku dah pergi ambik motor then prepare standby semua siap - siap. Tips daripada adik aku, ambik motor awal so bolehlah biasakan diri dengan motor tu sebelum kita mula ujian elemen 2 ni. Alhamdulillah, motor yang aku pilih tu memberikan kerjasama yang amat baik dengan aku. Wohoo. Well done motor. Bahaha.
Masa calon 25 tengah naik titi, aku dekat belakang garisan sebelum titi tu. Nervous sangat2. Memang sepanjang tu aku tak tahu nak buat apa except selawat ja. Tu ja yang aku selalu buat bila aku nervous nak masuk dewan exam ke, nak present dekat depan ke, masa nak kena mengajar ke. Huhu. And it works. Serius. Bila pegawai JPJ tu bagi isyarat untuk aku mula, aku mulakan dengan elemen 2 RSM - Rutin Sebelum Menunggang = silibus baru.
Prosedur RSM:
1. Check helmet.
2. Check lampu depan dan belakang
3. Check signal kanan depan dan belakang
4. Check signal kiri depan dan belakang
5. Check break 
6. Check side mirror
7. Isyarat tangan untuk mulakan perjalanan
8. Tekan hon untuk alert pegawai JPJ yang kita dah mula nak meniti.
Sepanjang meniti tu sepatutnya kena kiraan satu ribu satu satu ribu dua so that kita boleh agak berapa masa kita ambik untuk meniti. Mesti tidak kurang dari 7 saat dan tak lebih dari 20 saat. Tapi, aku nervous sangat atas titi tu aku memang selawat je. Terbang ke mana dah satu ribu satu semua tu. Haha. Sebab aku ni bila nervous akan spoil semua benda yang aku buat. Tu kekurangan aku. Huhu. Alhamdulillah, aku lepas titi tu dengan jayanya. Masa diambil 9 saat. Huhu.
Next, bentuk Z. Halangan kon yang dekat nak mampus. Memang dah macam drift dah aku rasa. Tapi alhamdulillah, aku lepas dengan baiknya walaupun rasa macam tak percaya. Wahaha. Adik aku pun tak percaya. Sebab masa aku berlatih motor pernah jugak la aku nak heret kon tu sebab belok rapat sangat. Kah!
Emergency break. Halangan yang aku risau jugak. Sebelum mula halangan ni, calon kena berhenti sebelum garisan putih tu dan tekan hon bila nak mulakan. Aku take time jugak masa ni. Breath in breath out. Ingatkan diri apa yang penting masa break kecemasan ni, tekan break kaki dulu baru break tangan then mendarat kaki kiri bukan kanan! Sebelum mula tu aku toleh kejap dekat pegawai JPJ yang dekat atas pondok tu. Dia dah standby tengok aku. Aku sempatlah buat sedekah sikit, senyum dekat dia. Haha. Pegawai JPJ perempuan so aku memang tak segan sangatlaaa. Tekan hon dan lajukan motor dengan gear 2 then nak masuk gear 3 tu mengaum motor tu dibuatnya. Adeh. Alhamdulillah, lepas. Lega sangat. Huhu.
Jalan tak rata - silibus baru. Serius cakap masa aku mula berlatih dulu aku tak lepas halangan ni sebab bonggol yang tajam sangat. 10 bonggol jugak lah nak kena lepas. Rasa macam naik kuda masa lalu jalan tu. First attempt dulu aku nyaris nak terhumban ke depan sebab tak stabil. Huhu. Ada satu kali tu pulak aku pulas minyak macam nak rak tapi motor tu tak naik - naik jugak bonggol tu. Rasa nak menangis masa tu. Aku mengadu dekat abah then abah bagi tips guna gear 3 masa naik bonggol atau lalu jalan tak rata tu. And yes, tips tu menjadi sebab aku dapat lalu bonggol tu dengan jayanya tanpa rasa macam naik kuda mengamuk. Hahaha.
Halangan 8, selekoh dan next, elemen 3: Jalan Raya. Dekat jalan raya aku dah tak banyak risau sebab dah selalu bawak motor dekat jalan raya. Yang penting masa tu kena ingat isyarat tangan and peraturan di jalan raya. Alhamdulillah, it went smoothly as i hope. Thank you Allah. Cuma masa double stand, aku tak buat sebab aku memang tak pernah berjaya buat double stand tu. Nak terbalik masuk parit adala. Haha. So, aku ikotlah cakap cikgu aku tu. Dia pesan dekat aku tak payah double stand sebab kalau aku buat then motor terbalik ke apa ke automatik failed sebab dah menyebabkan kemalangan. Huhu. Markah ditolak untuk double stand tu = 1 markah. Hee. Pasrah ajo laaa. So, aku just free gear, matikan enjin, turun dari motor, tongkat satu then bukak balik tongkat lepas tu tolak motor, simpan.
Cuak aku memang tak habis sampai situ je. Masa nak ambil result aku tu pun aku cuak. Dapat je aku terus tengok part belakang sekali, lulus! Yeay! Alhamdulillah! Terus aku sign borang tu then submit dekat pegawai JPJ yang seorang lagi. Bila adik aku dengan my debab tanya berapa skor aku untuk JPJ test tu, aku pun tak tau sebab aku memang tak tengok. Hahah. Aku tengok lulus ke tak tu jeeee. Isk! Gambar pun tak ada aku ambik sebab nak cepat balik. Erm. Tak pe la, yang penting dah lulus. Yeay! ^_^

When rainy day comes...

Lepas cuti 2 bulan, now it comes to a new semester. So, a new chapter of my degree episodes just started. Seriusly, nak habiskan degree ni bukan satu perkara yang mudah. Memang nampak mudah bila fikir 'ala,pergi kelas, balik, belajar, siapkan assigments then exams.' Ya, kalau lah semudah tu. Sebab tu ada pepatah sebut bercakap memang senang or action speaks louder than word? Huhu.
Sekarang ni dah masuk semester 6 and tahun ke 3 aku dekat UPSI ni. Insyallah, kalau umur panjang, tak ada aral melintang hujung tahun depan tamatlah sesi pengajian aku dekat sini. Tak sabar? Memang tak sabar sangat tapi dalam masa yang sama takut. Yes, I am afraid. Huhu. Selama 3 tahun ni, aku rasa macam2 pengalaman pahit manis yang dah jadi dalam hidup aku ni. Jauh dari family, sorang2 dekat tempat orang memang agak mencabar. Semuanya kena berdikari. Aku ni pulak dah la very limited person. Urm, maksud aku sangat terhad la kemampuan aku. Kalau orang lain ada kereta or at least motor sendiri agak senang la jugak nak travel sana sini memandangkan hidup dekat kampus ni haih, memang ke hulu ke hilir dibuatnya. Tapi tak apa, dekat UPSI ni, yang tak ada transport sendiri tu bukan masalah besar sangat pun. Bas Kiffah kan adoooooo. Huhu.
Masuk tahun ke 2 dekat UPSI aku dah duduk dekat luar. Tak stay dalam kolej dah. Ni pun ada sejarah tersendiri jugak. Ada cerita sebalik tabir yang memang susah aku nak lupakan. Kadang2, meremang bulu roma aku bila aku ingatkan balik. Hurm. Tapi alhamdulillah sebab Allah masih sudi lindungi aku, hambaNya yang hina ni. Isk. 
Mula aku semester 4, aku rasa hidup aku ni dah mula mencabar. Sangat. Macam2 dugaan kadang2 tu ada masanya dugaan tu datang bertimpa2..  Awal semester 4 tu, masa tu aku dapat kolej. Kolej KHAR dekat Proton City. So, aku balik ke Tanjung Malim dari Penang dengan train KTM. Sampai Tanjung Malim masa tu dalam pukul 5 lebih. Dah nak dekat Subuh so since gelap lagi masa tu aku tak berani la nak naik teksi terus balik ke Proton City. Aku duduk dekat surau stesen KTM tu dulu since memang ada orang dekat situ. Solat Subuh semua. Dah pukul 7 pagi macam tu orang dah mula beransur kurang ye lah dah siang kan. Aku tengok beg bagasi aku tu hilang! Hilang dari dalam surau tu. Isk. Dah lah baju2 aku satu beg tu. Bengang. Sedih. Semua ada. Sampai sekarang aku tak halalkan apa yang pencuri tu dah ambil dari aku. 
Aku tinggal sehelai sepinggang ja masa tu. Memang sayu sangat hati masa tu. Nasib aku baik sebab beg galas yang aku letak dokumen penting, beg duit semua tu ada dengan aku. Jadi, selamat. Memang aku tak pernah lupa moments tu. Sedih sangat. Wey pencuri, aku memang tak halalkan semua tu ye. Tak akan. Huhu.
Hujung semester 4 tu, bilik aku dekat kolej tu pulak dikopak orang. Memang nak tercabut nyawa jugak rasanya. Lari tak cukup tanah aku dibuatnya. Siapa yang tak terkejut kalau masa tengah tidur, ada orang cuba masuk dalam bilik melalui tingkap bilik yang dikopak. Dah lah aku sorang2 masa tu. Nasib aku baik sebab aku terjaga bila dengar bunyi kopakan tu. Aku sempat lari keluar dengan barang2 berharga aku. Isk. Since kejadian tu, aku tak nak stay kolej lagi dah. 
Semester 5 pun ada cerita tersendiri jugak. Haha. My debab knows everything. Aku bersyukur jugak sebab walaupun aku sorang2 dekat tempat orang, tapi Mal Mal selalu ada dengan aku. Kdg2, ada satu masa aku rasa down sangat sampai ada ketika aku buntu.. Tak tau macam mana lagi nak move on. He always know the best how to motivate me back and keep supporting me. Hehe. Ada hari bila aku sedih, ada ja perkara yang dia cuba buat utk ceriakan aku balik. You know that in your life you need someone to be with, to talk with, and to be happy with. Ya, for me it is him. :)
P/s: Dugaan yang datang tu buat aku lagi bersemangat nak belajar betul2 untuk setiap sem. Everything happens for reasons. He knows the best. :)

Sentimental Values


Sentimental value? Erm... ada banyak benda dalam hidup aku yang kalau difikir ditenung ditilik dan dibelek secara spesifik dan saintifik bagi orang lain mesti rasa macam nonsense pelik weird weirdo semua lah tapi benda tu laaaaaaa yang palinggggg aku sayang dan appreciate gila gilaaaaaa. Ada tu sampai tahap boleh bawak gaduh tarik tarik rambut ah kalau orang kacau or buat something yang memudaratkannyaaaaa padahal benda tu tak ada lah berharga manaaaa punnnnn. That's sentimental value for me. Hahah. Benda yang biasa tapi ada makna dan sangat berharga yang kita sorang je faham betapa berharga dan bermaknanya perkara atau benda tersebut dalam hidup. Hiks.

Antaranyaaaaaaaa ......


Sekali tengok nampak macam biasa tapi sebenarnya benda ni ada 1001 makna buat aku. Hewhew. Key chain dengan kotak ni antara benda yang aku sayang gilaaaa kot. Kalau hilang ni rasa tak tenang lepas tu rasa nak bebaiiiiiiiii. Haha. Walau dah 4 tahun berlalu still simpan sebab bila tengok je mesti seolah - olah berpatah balik ke saat indah tersebutttt. #throwback *motiphashtag. Kahkahkah. 

Ni hadiah pertama masa awal perkenalan dengan debab dulu. Diberinya benda ni masa makan malam dekat kedai tomyam depan UiTM Merbok dulu. Dekat belakang tu ada ukir nama lagii. Pernah putus tali dia lepas tu debab betulkan balik then bagi balik masa aku baru lepas kelas BEL. Tengokkkkk. *takcukupsentimentallagikahkalausetiapdetailsberkaitangambarniakuingat. Huhuhuh.


Towel. Benda yang mungkin orang rasa biasa tapi ni lah benda yang buat aku rasa terharu dan rasa dihargai sangat. Hehe. Hadiah utk hari jadi ke - 19 from my beloved sister. I love you so much my adik yang gomok gomok to the moon and back. Huhu. 


Novel. Typical instrumental value yang memang aku rasa setiap perempuan mesti adaaaaa. Hahaha. Aku pernah ada kawan sampai nangis nangis sebab novel novel dia basah kena hujan sebab tingkap tak tutup lepas tu sanggup ah jemur semua novel novel dia tengah panas lepas tu balut balik dengan plastik baru supaya tak rosak. Buku subjek tak der lak aku tengok dia balut cecantik. Wakaka. 

Ni separuh koleksi novel yang aku ada dan separuh darinya bukan aku beli. My debab yang kasi. Haha. Semua pun berbalut cecantik. Cantik dari buku subjek aku yang aku rasa tak pernah pun aku balut. Huhuhu.  Bila baca pun slow je aku selak pages dia sebab tak nak terkepak or konyok. hahahaha. Aduhhh. Sayang wey tahap orang nak pinjam pun aku tak kan kasik. 


Ermmmmmm.... aku tak tahu ar kalau orang lain tak ada macam ni tapi aku tengok filem (cer tengok Ombak Rindu scene yang Lisa tunjuk tiket wayang dekat Maya Karin tuuuu), iklan dalam tv (yang iklan celcom kot gf nangis2 humban kotak ada tiket wayang sebab gaduh dgn bf tuuuu) pun mostly perempuan mesti ada kumpul benda ni. Tiket wayang. Hekhek. Ni pun separuh je ada lagi dalam kotak. Berkotak kauuuu. 

Kad tulisan tu pulak aku pun tak tau kalau si penulis dia (my debab) dia sendiri ingat ke tidak lagi benda ni dia pernah tulis. Hahaha. Masa first time aku pergi jumpa family dia then keluar makan dengan family dia lepas tu masa tengah tunggu order tak tahu nak buat apa then dia rajin sangat conteng tulis benda ni. #sentimentalvaluetakkauuuukalaudahsampaicengginihakuingatsemuadetails.

Lolipop tu? Hurm. Ada cerita tersendiri yang pasti aku sayang nak makan. Hahaha. 

Ada lagi banyak benda pelik yang aku simpan sebab aku sayang nak buang lepas tu sedih and sayu and buat aku rasa something bila tengokkkk.. Isk. Semua orang pun ada kan benda macam tu... It is a must. Tapi yang aku perasan, perempuan lebih banyak kot pasal benda benda yang ada sentimental values ni compared to lelaki. Kan? 

Usually, the most ordinary thing is the best thing that you ever have.









Permohonan Kemasukan UPU Sesi Akademik 2014/2015


Panduan untuk adik - adik lepasan SPM yang nak memohon untuk kemasukan ke IPTA bagi sesi 2014/2015. 

Langkah 1:
Beli no.pin UPU di BSN. Sila ke Bank Simpanan Nasional berhampiran tempat tinggal dan rujuk di kaunter bank ye. 

Langkah 2:
Dah beli nombor pin? On laptop/komputer dan klik link ni:
http://upu.moe.gov.my/web/

Langkah 3:
Terus ke pautan seperti gambar di bawah dan klik!


Langkah 4:
Terus akan terpapar seperti gambar di bawah


Jadi, klik dan pilih seperti gambar di bawah ni 


Kemudian, klik butang MASUK yang ada di bawah tu!

Langkah 5:
Terpapar laman seperti di bawah ni pulak


Baca dulu ye segala panduan dan arahan yang tertulis dekat situ. Adik - adik Lepasan SPM 2013 sila pilih KATEGORI A.

Ok, dah siap baca? Next step!

Langkah 6:

Di laman yang sama, cuba tengok di sebelah kiri seperti dalam gambar di bawah:


Nampak? Lepas tu klik PERMOHONAN


Langkah 7:
Lepas klik pada permohonan terus akan naik paparan seperti bawah ni


Sila isi setiap ruangan seperti yang diminta ye. Untuk lebih maklumat tentang cara - cara nak isi kalau ada yang tak faham boleh rujuk sini : http://pinkynaiena.blogspot.com/2013/01/permohonan-upu-fasa-1-sesi-20132014.html

Selesai isi semua yang di atas, boleh klik butang SETERUSNYA dan ikuti arahan selanjutnya pada laman yang terpapar. Okie?

Good luck! 

:)










Persediaan Ujian MEdSI dan Temuduga Program Pendidikan




Setelah ternampak ini di portal tadi then I started to realize kenapa banyak keyword seperti tajuk di atas yang menerjah masuk ke blog ini. Hihi. Untuk semakan Panggilan Temuduga, Ujian Khas, Ujian MEdSI Ijazah Sarjana Muda UPSI Ambilan Februari 2013/2014 sila rujuk di : http://www.upsi.edu.my/online/

I am the one of the UPSI students yang masuk ke UPSI melalui ambilan Februari which is macam special intake sebab bukan under UPU. Untuk ujian MEdSI seems like tak ada banyak tips yang boleh diberikan cumanya ... ia adalah satu ujian personaliti untuk menilai kecenderungan calon sama ada cenderung ke arah bidang yang dipohon atau tidak. So, dalam kes ni bidang perguruan dan pendidikan lah. Kalau nak dapat gambaran tentang ujian MEdSI ni, boleh Google sebab dulu aku pun buat yang sama. Tengok contoh - contoh dan gambaran soalan yang bakal ditanya dalam ujian itu nanti. Soalannya adalah objektif, tiada pilihan yang betul dan tiada pilihan yang salah. Personaliti anda yang menentukannya. Hee.

Mean while, untuk temuduga bagi program pendidikan pulak. Maybe I have few tips berdasarkan pengalaman ditemuduga dulu. First, buat research tentang kos yang anda pilih. Macam aku, kos Pendidikan Khas. So, masa tu aku banyak buat research pasal Pendidikan Khas lah. Search pasal ciri - ciri guru pendidikan khas, apa itu Pendidikan Khas, Visi, Misi Pendidikan Khas. Cari tahu serba sedikit at least maklumat tu semua nanti boleh digunakan semasa menjawab soalan panel temuduga.

Pengalaman aku, soalan pertama yang ditanya ialah 'Kenapa kami perlu pilih awak sebagai guru dalam Pendidikan Khas?' Soalan ni sebenarnya lebih kepada nak tanya apa ciri - ciri dan keyakinan kita untuk meyakinkan panel yang kita adalah calon terbaik untuk dipilih. So, jawapan aku banyak berkisarkan pasal ciri - ciri yang perlu ada sebagai seorang guru Pendidikan Khas.

Kedua, cari latest information pasal isu pendidikan berkaitan  kos yang dipohon. Macam aku masa tu Pendidikan Khas dan dasar inklusif. So, baca sebanyak mungkin lah pasal isu - isu semasa berkaitan pendidikan. 

Soalan kedua yang ditanya masa aku ditemuduga tu 'Kenapa nak jadi guru Pendidikan Khas? Perlu ke nak jadi guru Pendidikan Khas? Biar orang buta mengajar orang buta, biar orang pekak mengajar orang pekak.' Soalan macam ni sebenarnya nak tengok sama ada kita boleh counter argument tersebut or tak. Aku tak ingat sangat apa jawapan aku masa ni. Dah 2 tahun kot. Huhu. Apa yang aku buat ialah jawab dengan yakin. Jawapan tu biar berilmiah, logik. Jangan jawab sambil tersengih - sengih dan tak yakin. No no no. Huhu.

Yang ketiga, ujibakat. Erm, yang ni memang dah satu kemestian dalam setiap temuduga program pendidikan. Soalan yang aku dapat masa itu ialah .... 'Bayangkan kami bertiga (ahli panel) adalah pelajar berkeperluan khas dan kamu guru pendidikan khas. Cikgu, kami nak dengar lagu. Cikgu nyanyi la.' Masa ni aku rasa macam jatuh dihempap syiling bilik temuduga tu. Duh duh duhh! Tak prepare langsung. So, apa yang aku buat ialah bertindak bajet cool dan tenang sebab masa tu situasi aku adalah sebagai guru! Huhu. Dan aku diminta menyanyi lagu Najwa Latif 'Cinta di Muka Buku' (lagu hit masa tu). -.-' Mujur menyanyi tu memang hobi aku. Na na na naaaa.

Aku adalah giliran orang kedua terakhir yang ditemuduga masa tu. So, aku macam ada kelebihan sikit lah sebab boleh tengok calon - calon sebelum aku ditemuduga. Yang tak bestnya, aku risaukan high expectation from panel sebab calon - calon yang awal tu mungkin yang terbaik. Kan? But don't worry, as long as you are well prepared nothing to be worried about.

Oh, another tips is please please please prepare yourself to speak in English. My last question was in English but the question is quite simple. 'Please introduce yourself.' So, please introduce yourself perfectly. You know who you are. Don't be like too shy to introduce yourself. Relax, keep cool and speak. :)

Last but not least, your attire. Jangan over, be as simple as you can but neat and tidy. Kalau perempuan yang make up jangan over. Tudung jangan nak melilit macam - macam gaya yang keterlaluan. Aksesori jangan melampau - lampau. Kasut jangan macam nak modelling. Err. 

Itu sajalah dari saya yang serba kekurangan ini. Bercerita sekadar melalui pengalaman. :)
Wish you all the best and Good Luck!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...