Persediaan Ujian MEdSI dan Temuduga Program Pendidikan




Setelah ternampak ini di portal tadi then I started to realize kenapa banyak keyword seperti tajuk di atas yang menerjah masuk ke blog ini. Hihi. Untuk semakan Panggilan Temuduga, Ujian Khas, Ujian MEdSI Ijazah Sarjana Muda UPSI Ambilan Februari 2013/2014 sila rujuk di : http://www.upsi.edu.my/online/

I am the one of the UPSI students yang masuk ke UPSI melalui ambilan Februari which is macam special intake sebab bukan under UPU. Untuk ujian MEdSI seems like tak ada banyak tips yang boleh diberikan cumanya ... ia adalah satu ujian personaliti untuk menilai kecenderungan calon sama ada cenderung ke arah bidang yang dipohon atau tidak. So, dalam kes ni bidang perguruan dan pendidikan lah. Kalau nak dapat gambaran tentang ujian MEdSI ni, boleh Google sebab dulu aku pun buat yang sama. Tengok contoh - contoh dan gambaran soalan yang bakal ditanya dalam ujian itu nanti. Soalannya adalah objektif, tiada pilihan yang betul dan tiada pilihan yang salah. Personaliti anda yang menentukannya. Hee.

Mean while, untuk temuduga bagi program pendidikan pulak. Maybe I have few tips berdasarkan pengalaman ditemuduga dulu. First, buat research tentang kos yang anda pilih. Macam aku, kos Pendidikan Khas. So, masa tu aku banyak buat research pasal Pendidikan Khas lah. Search pasal ciri - ciri guru pendidikan khas, apa itu Pendidikan Khas, Visi, Misi Pendidikan Khas. Cari tahu serba sedikit at least maklumat tu semua nanti boleh digunakan semasa menjawab soalan panel temuduga.

Pengalaman aku, soalan pertama yang ditanya ialah 'Kenapa kami perlu pilih awak sebagai guru dalam Pendidikan Khas?' Soalan ni sebenarnya lebih kepada nak tanya apa ciri - ciri dan keyakinan kita untuk meyakinkan panel yang kita adalah calon terbaik untuk dipilih. So, jawapan aku banyak berkisarkan pasal ciri - ciri yang perlu ada sebagai seorang guru Pendidikan Khas.

Kedua, cari latest information pasal isu pendidikan berkaitan  kos yang dipohon. Macam aku masa tu Pendidikan Khas dan dasar inklusif. So, baca sebanyak mungkin lah pasal isu - isu semasa berkaitan pendidikan. 

Soalan kedua yang ditanya masa aku ditemuduga tu 'Kenapa nak jadi guru Pendidikan Khas? Perlu ke nak jadi guru Pendidikan Khas? Biar orang buta mengajar orang buta, biar orang pekak mengajar orang pekak.' Soalan macam ni sebenarnya nak tengok sama ada kita boleh counter argument tersebut or tak. Aku tak ingat sangat apa jawapan aku masa ni. Dah 2 tahun kot. Huhu. Apa yang aku buat ialah jawab dengan yakin. Jawapan tu biar berilmiah, logik. Jangan jawab sambil tersengih - sengih dan tak yakin. No no no. Huhu.

Yang ketiga, ujibakat. Erm, yang ni memang dah satu kemestian dalam setiap temuduga program pendidikan. Soalan yang aku dapat masa itu ialah .... 'Bayangkan kami bertiga (ahli panel) adalah pelajar berkeperluan khas dan kamu guru pendidikan khas. Cikgu, kami nak dengar lagu. Cikgu nyanyi la.' Masa ni aku rasa macam jatuh dihempap syiling bilik temuduga tu. Duh duh duhh! Tak prepare langsung. So, apa yang aku buat ialah bertindak bajet cool dan tenang sebab masa tu situasi aku adalah sebagai guru! Huhu. Dan aku diminta menyanyi lagu Najwa Latif 'Cinta di Muka Buku' (lagu hit masa tu). -.-' Mujur menyanyi tu memang hobi aku. Na na na naaaa.

Aku adalah giliran orang kedua terakhir yang ditemuduga masa tu. So, aku macam ada kelebihan sikit lah sebab boleh tengok calon - calon sebelum aku ditemuduga. Yang tak bestnya, aku risaukan high expectation from panel sebab calon - calon yang awal tu mungkin yang terbaik. Kan? But don't worry, as long as you are well prepared nothing to be worried about.

Oh, another tips is please please please prepare yourself to speak in English. My last question was in English but the question is quite simple. 'Please introduce yourself.' So, please introduce yourself perfectly. You know who you are. Don't be like too shy to introduce yourself. Relax, keep cool and speak. :)

Last but not least, your attire. Jangan over, be as simple as you can but neat and tidy. Kalau perempuan yang make up jangan over. Tudung jangan nak melilit macam - macam gaya yang keterlaluan. Aksesori jangan melampau - lampau. Kasut jangan macam nak modelling. Err. 

Itu sajalah dari saya yang serba kekurangan ini. Bercerita sekadar melalui pengalaman. :)
Wish you all the best and Good Luck!


Persediaan Ujian MEdSI dan Temuduga Program Pendidikan




Setelah ternampak ini di portal tadi then I started to realize kenapa banyak keyword seperti tajuk di atas yang menerjah masuk ke blog ini. Hihi. Untuk semakan Panggilan Temuduga, Ujian Khas, Ujian MEdSI Ijazah Sarjana Muda UPSI Ambilan Februari 2013/2014 sila rujuk di : http://www.upsi.edu.my/online/

I am the one of the UPSI students yang masuk ke UPSI melalui ambilan Februari which is macam special intake sebab bukan under UPU. Untuk ujian MEdSI seems like tak ada banyak tips yang boleh diberikan cumanya ... ia adalah satu ujian personaliti untuk menilai kecenderungan calon sama ada cenderung ke arah bidang yang dipohon atau tidak. So, dalam kes ni bidang perguruan dan pendidikan lah. Kalau nak dapat gambaran tentang ujian MEdSI ni, boleh Google sebab dulu aku pun buat yang sama. Tengok contoh - contoh dan gambaran soalan yang bakal ditanya dalam ujian itu nanti. Soalannya adalah objektif, tiada pilihan yang betul dan tiada pilihan yang salah. Personaliti anda yang menentukannya. Hee.

Mean while, untuk temuduga bagi program pendidikan pulak. Maybe I have few tips berdasarkan pengalaman ditemuduga dulu. First, buat research tentang kos yang anda pilih. Macam aku, kos Pendidikan Khas. So, masa tu aku banyak buat research pasal Pendidikan Khas lah. Search pasal ciri - ciri guru pendidikan khas, apa itu Pendidikan Khas, Visi, Misi Pendidikan Khas. Cari tahu serba sedikit at least maklumat tu semua nanti boleh digunakan semasa menjawab soalan panel temuduga.

Pengalaman aku, soalan pertama yang ditanya ialah 'Kenapa kami perlu pilih awak sebagai guru dalam Pendidikan Khas?' Soalan ni sebenarnya lebih kepada nak tanya apa ciri - ciri dan keyakinan kita untuk meyakinkan panel yang kita adalah calon terbaik untuk dipilih. So, jawapan aku banyak berkisarkan pasal ciri - ciri yang perlu ada sebagai seorang guru Pendidikan Khas.

Kedua, cari latest information pasal isu pendidikan berkaitan  kos yang dipohon. Macam aku masa tu Pendidikan Khas dan dasar inklusif. So, baca sebanyak mungkin lah pasal isu - isu semasa berkaitan pendidikan. 

Soalan kedua yang ditanya masa aku ditemuduga tu 'Kenapa nak jadi guru Pendidikan Khas? Perlu ke nak jadi guru Pendidikan Khas? Biar orang buta mengajar orang buta, biar orang pekak mengajar orang pekak.' Soalan macam ni sebenarnya nak tengok sama ada kita boleh counter argument tersebut or tak. Aku tak ingat sangat apa jawapan aku masa ni. Dah 2 tahun kot. Huhu. Apa yang aku buat ialah jawab dengan yakin. Jawapan tu biar berilmiah, logik. Jangan jawab sambil tersengih - sengih dan tak yakin. No no no. Huhu.

Yang ketiga, ujibakat. Erm, yang ni memang dah satu kemestian dalam setiap temuduga program pendidikan. Soalan yang aku dapat masa itu ialah .... 'Bayangkan kami bertiga (ahli panel) adalah pelajar berkeperluan khas dan kamu guru pendidikan khas. Cikgu, kami nak dengar lagu. Cikgu nyanyi la.' Masa ni aku rasa macam jatuh dihempap syiling bilik temuduga tu. Duh duh duhh! Tak prepare langsung. So, apa yang aku buat ialah bertindak bajet cool dan tenang sebab masa tu situasi aku adalah sebagai guru! Huhu. Dan aku diminta menyanyi lagu Najwa Latif 'Cinta di Muka Buku' (lagu hit masa tu). -.-' Mujur menyanyi tu memang hobi aku. Na na na naaaa.

Aku adalah giliran orang kedua terakhir yang ditemuduga masa tu. So, aku macam ada kelebihan sikit lah sebab boleh tengok calon - calon sebelum aku ditemuduga. Yang tak bestnya, aku risaukan high expectation from panel sebab calon - calon yang awal tu mungkin yang terbaik. Kan? But don't worry, as long as you are well prepared nothing to be worried about.

Oh, another tips is please please please prepare yourself to speak in English. My last question was in English but the question is quite simple. 'Please introduce yourself.' So, please introduce yourself perfectly. You know who you are. Don't be like too shy to introduce yourself. Relax, keep cool and speak. :)

Last but not least, your attire. Jangan over, be as simple as you can but neat and tidy. Kalau perempuan yang make up jangan over. Tudung jangan nak melilit macam - macam gaya yang keterlaluan. Aksesori jangan melampau - lampau. Kasut jangan macam nak modelling. Err. 

Itu sajalah dari saya yang serba kekurangan ini. Bercerita sekadar melalui pengalaman. :)
Wish you all the best and Good Luck!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...