Permohonan Kemasukan UPU Sesi Akademik 2014/2015


Panduan untuk adik - adik lepasan SPM yang nak memohon untuk kemasukan ke IPTA bagi sesi 2014/2015. 

Langkah 1:
Beli no.pin UPU di BSN. Sila ke Bank Simpanan Nasional berhampiran tempat tinggal dan rujuk di kaunter bank ye. 

Langkah 2:
Dah beli nombor pin? On laptop/komputer dan klik link ni:
http://upu.moe.gov.my/web/

Langkah 3:
Terus ke pautan seperti gambar di bawah dan klik!


Langkah 4:
Terus akan terpapar seperti gambar di bawah


Jadi, klik dan pilih seperti gambar di bawah ni 


Kemudian, klik butang MASUK yang ada di bawah tu!

Langkah 5:
Terpapar laman seperti di bawah ni pulak


Baca dulu ye segala panduan dan arahan yang tertulis dekat situ. Adik - adik Lepasan SPM 2013 sila pilih KATEGORI A.

Ok, dah siap baca? Next step!

Langkah 6:

Di laman yang sama, cuba tengok di sebelah kiri seperti dalam gambar di bawah:


Nampak? Lepas tu klik PERMOHONAN


Langkah 7:
Lepas klik pada permohonan terus akan naik paparan seperti bawah ni


Sila isi setiap ruangan seperti yang diminta ye. Untuk lebih maklumat tentang cara - cara nak isi kalau ada yang tak faham boleh rujuk sini : http://pinkynaiena.blogspot.com/2013/01/permohonan-upu-fasa-1-sesi-20132014.html

Selesai isi semua yang di atas, boleh klik butang SETERUSNYA dan ikuti arahan selanjutnya pada laman yang terpapar. Okie?

Good luck! 

:)










2 comments:

NurAqilah Aqilah said...

akak...permohonan saya dah di terima...tapi saya belom cetak lagi...sbb kita tekan butang sah & hatar baru baru kita cetak kat ruang semakan kan??tapi masalah nya bila saya buka ruang semakan dah isi no.ic n kategori dia tulis....slip permohonan kemasukan pelajar anda telah tentera pada (pop-up New Tab/New Window)....jadi saya x faham kat (pop-up/new window)tu camna nak wat??kotkot kena klik mana2 kot...MOHON PENJELASAN

TheNaiena said...

@NurAqilah Aqilah owh.. ada new tab x naik lepas klik tu? should be display on that new window lah..

Permohonan Kemasukan UPU Sesi Akademik 2014/2015


Panduan untuk adik - adik lepasan SPM yang nak memohon untuk kemasukan ke IPTA bagi sesi 2014/2015. 

Langkah 1:
Beli no.pin UPU di BSN. Sila ke Bank Simpanan Nasional berhampiran tempat tinggal dan rujuk di kaunter bank ye. 

Langkah 2:
Dah beli nombor pin? On laptop/komputer dan klik link ni:
http://upu.moe.gov.my/web/

Langkah 3:
Terus ke pautan seperti gambar di bawah dan klik!


Langkah 4:
Terus akan terpapar seperti gambar di bawah


Jadi, klik dan pilih seperti gambar di bawah ni 


Kemudian, klik butang MASUK yang ada di bawah tu!

Langkah 5:
Terpapar laman seperti di bawah ni pulak


Baca dulu ye segala panduan dan arahan yang tertulis dekat situ. Adik - adik Lepasan SPM 2013 sila pilih KATEGORI A.

Ok, dah siap baca? Next step!

Langkah 6:

Di laman yang sama, cuba tengok di sebelah kiri seperti dalam gambar di bawah:


Nampak? Lepas tu klik PERMOHONAN


Langkah 7:
Lepas klik pada permohonan terus akan naik paparan seperti bawah ni


Sila isi setiap ruangan seperti yang diminta ye. Untuk lebih maklumat tentang cara - cara nak isi kalau ada yang tak faham boleh rujuk sini : http://pinkynaiena.blogspot.com/2013/01/permohonan-upu-fasa-1-sesi-20132014.html

Selesai isi semua yang di atas, boleh klik butang SETERUSNYA dan ikuti arahan selanjutnya pada laman yang terpapar. Okie?

Good luck! 

:)










2 comments:

NurAqilah Aqilah said...

akak...permohonan saya dah di terima...tapi saya belom cetak lagi...sbb kita tekan butang sah & hatar baru baru kita cetak kat ruang semakan kan??tapi masalah nya bila saya buka ruang semakan dah isi no.ic n kategori dia tulis....slip permohonan kemasukan pelajar anda telah tentera pada (pop-up New Tab/New Window)....jadi saya x faham kat (pop-up/new window)tu camna nak wat??kotkot kena klik mana2 kot...MOHON PENJELASAN

TheNaiena said...

@NurAqilah Aqilah owh.. ada new tab x naik lepas klik tu? should be display on that new window lah..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...