When rainy day comes...

Lepas cuti 2 bulan, now it comes to a new semester. So, a new chapter of my degree episodes just started. Seriusly, nak habiskan degree ni bukan satu perkara yang mudah. Memang nampak mudah bila fikir 'ala,pergi kelas, balik, belajar, siapkan assigments then exams.' Ya, kalau lah semudah tu. Sebab tu ada pepatah sebut bercakap memang senang or action speaks louder than word? Huhu.
Sekarang ni dah masuk semester 6 and tahun ke 3 aku dekat UPSI ni. Insyallah, kalau umur panjang, tak ada aral melintang hujung tahun depan tamatlah sesi pengajian aku dekat sini. Tak sabar? Memang tak sabar sangat tapi dalam masa yang sama takut. Yes, I am afraid. Huhu. Selama 3 tahun ni, aku rasa macam2 pengalaman pahit manis yang dah jadi dalam hidup aku ni. Jauh dari family, sorang2 dekat tempat orang memang agak mencabar. Semuanya kena berdikari. Aku ni pulak dah la very limited person. Urm, maksud aku sangat terhad la kemampuan aku. Kalau orang lain ada kereta or at least motor sendiri agak senang la jugak nak travel sana sini memandangkan hidup dekat kampus ni haih, memang ke hulu ke hilir dibuatnya. Tapi tak apa, dekat UPSI ni, yang tak ada transport sendiri tu bukan masalah besar sangat pun. Bas Kiffah kan adoooooo. Huhu.
Masuk tahun ke 2 dekat UPSI aku dah duduk dekat luar. Tak stay dalam kolej dah. Ni pun ada sejarah tersendiri jugak. Ada cerita sebalik tabir yang memang susah aku nak lupakan. Kadang2, meremang bulu roma aku bila aku ingatkan balik. Hurm. Tapi alhamdulillah sebab Allah masih sudi lindungi aku, hambaNya yang hina ni. Isk. 
Mula aku semester 4, aku rasa hidup aku ni dah mula mencabar. Sangat. Macam2 dugaan kadang2 tu ada masanya dugaan tu datang bertimpa2..  Awal semester 4 tu, masa tu aku dapat kolej. Kolej KHAR dekat Proton City. So, aku balik ke Tanjung Malim dari Penang dengan train KTM. Sampai Tanjung Malim masa tu dalam pukul 5 lebih. Dah nak dekat Subuh so since gelap lagi masa tu aku tak berani la nak naik teksi terus balik ke Proton City. Aku duduk dekat surau stesen KTM tu dulu since memang ada orang dekat situ. Solat Subuh semua. Dah pukul 7 pagi macam tu orang dah mula beransur kurang ye lah dah siang kan. Aku tengok beg bagasi aku tu hilang! Hilang dari dalam surau tu. Isk. Dah lah baju2 aku satu beg tu. Bengang. Sedih. Semua ada. Sampai sekarang aku tak halalkan apa yang pencuri tu dah ambil dari aku. 
Aku tinggal sehelai sepinggang ja masa tu. Memang sayu sangat hati masa tu. Nasib aku baik sebab beg galas yang aku letak dokumen penting, beg duit semua tu ada dengan aku. Jadi, selamat. Memang aku tak pernah lupa moments tu. Sedih sangat. Wey pencuri, aku memang tak halalkan semua tu ye. Tak akan. Huhu.
Hujung semester 4 tu, bilik aku dekat kolej tu pulak dikopak orang. Memang nak tercabut nyawa jugak rasanya. Lari tak cukup tanah aku dibuatnya. Siapa yang tak terkejut kalau masa tengah tidur, ada orang cuba masuk dalam bilik melalui tingkap bilik yang dikopak. Dah lah aku sorang2 masa tu. Nasib aku baik sebab aku terjaga bila dengar bunyi kopakan tu. Aku sempat lari keluar dengan barang2 berharga aku. Isk. Since kejadian tu, aku tak nak stay kolej lagi dah. 
Semester 5 pun ada cerita tersendiri jugak. Haha. My debab knows everything. Aku bersyukur jugak sebab walaupun aku sorang2 dekat tempat orang, tapi Mal Mal selalu ada dengan aku. Kdg2, ada satu masa aku rasa down sangat sampai ada ketika aku buntu.. Tak tau macam mana lagi nak move on. He always know the best how to motivate me back and keep supporting me. Hehe. Ada hari bila aku sedih, ada ja perkara yang dia cuba buat utk ceriakan aku balik. You know that in your life you need someone to be with, to talk with, and to be happy with. Ya, for me it is him. :)
P/s: Dugaan yang datang tu buat aku lagi bersemangat nak belajar betul2 untuk setiap sem. Everything happens for reasons. He knows the best. :)

No comments:

When rainy day comes...

Lepas cuti 2 bulan, now it comes to a new semester. So, a new chapter of my degree episodes just started. Seriusly, nak habiskan degree ni bukan satu perkara yang mudah. Memang nampak mudah bila fikir 'ala,pergi kelas, balik, belajar, siapkan assigments then exams.' Ya, kalau lah semudah tu. Sebab tu ada pepatah sebut bercakap memang senang or action speaks louder than word? Huhu.
Sekarang ni dah masuk semester 6 and tahun ke 3 aku dekat UPSI ni. Insyallah, kalau umur panjang, tak ada aral melintang hujung tahun depan tamatlah sesi pengajian aku dekat sini. Tak sabar? Memang tak sabar sangat tapi dalam masa yang sama takut. Yes, I am afraid. Huhu. Selama 3 tahun ni, aku rasa macam2 pengalaman pahit manis yang dah jadi dalam hidup aku ni. Jauh dari family, sorang2 dekat tempat orang memang agak mencabar. Semuanya kena berdikari. Aku ni pulak dah la very limited person. Urm, maksud aku sangat terhad la kemampuan aku. Kalau orang lain ada kereta or at least motor sendiri agak senang la jugak nak travel sana sini memandangkan hidup dekat kampus ni haih, memang ke hulu ke hilir dibuatnya. Tapi tak apa, dekat UPSI ni, yang tak ada transport sendiri tu bukan masalah besar sangat pun. Bas Kiffah kan adoooooo. Huhu.
Masuk tahun ke 2 dekat UPSI aku dah duduk dekat luar. Tak stay dalam kolej dah. Ni pun ada sejarah tersendiri jugak. Ada cerita sebalik tabir yang memang susah aku nak lupakan. Kadang2, meremang bulu roma aku bila aku ingatkan balik. Hurm. Tapi alhamdulillah sebab Allah masih sudi lindungi aku, hambaNya yang hina ni. Isk. 
Mula aku semester 4, aku rasa hidup aku ni dah mula mencabar. Sangat. Macam2 dugaan kadang2 tu ada masanya dugaan tu datang bertimpa2..  Awal semester 4 tu, masa tu aku dapat kolej. Kolej KHAR dekat Proton City. So, aku balik ke Tanjung Malim dari Penang dengan train KTM. Sampai Tanjung Malim masa tu dalam pukul 5 lebih. Dah nak dekat Subuh so since gelap lagi masa tu aku tak berani la nak naik teksi terus balik ke Proton City. Aku duduk dekat surau stesen KTM tu dulu since memang ada orang dekat situ. Solat Subuh semua. Dah pukul 7 pagi macam tu orang dah mula beransur kurang ye lah dah siang kan. Aku tengok beg bagasi aku tu hilang! Hilang dari dalam surau tu. Isk. Dah lah baju2 aku satu beg tu. Bengang. Sedih. Semua ada. Sampai sekarang aku tak halalkan apa yang pencuri tu dah ambil dari aku. 
Aku tinggal sehelai sepinggang ja masa tu. Memang sayu sangat hati masa tu. Nasib aku baik sebab beg galas yang aku letak dokumen penting, beg duit semua tu ada dengan aku. Jadi, selamat. Memang aku tak pernah lupa moments tu. Sedih sangat. Wey pencuri, aku memang tak halalkan semua tu ye. Tak akan. Huhu.
Hujung semester 4 tu, bilik aku dekat kolej tu pulak dikopak orang. Memang nak tercabut nyawa jugak rasanya. Lari tak cukup tanah aku dibuatnya. Siapa yang tak terkejut kalau masa tengah tidur, ada orang cuba masuk dalam bilik melalui tingkap bilik yang dikopak. Dah lah aku sorang2 masa tu. Nasib aku baik sebab aku terjaga bila dengar bunyi kopakan tu. Aku sempat lari keluar dengan barang2 berharga aku. Isk. Since kejadian tu, aku tak nak stay kolej lagi dah. 
Semester 5 pun ada cerita tersendiri jugak. Haha. My debab knows everything. Aku bersyukur jugak sebab walaupun aku sorang2 dekat tempat orang, tapi Mal Mal selalu ada dengan aku. Kdg2, ada satu masa aku rasa down sangat sampai ada ketika aku buntu.. Tak tau macam mana lagi nak move on. He always know the best how to motivate me back and keep supporting me. Hehe. Ada hari bila aku sedih, ada ja perkara yang dia cuba buat utk ceriakan aku balik. You know that in your life you need someone to be with, to talk with, and to be happy with. Ya, for me it is him. :)
P/s: Dugaan yang datang tu buat aku lagi bersemangat nak belajar betul2 untuk setiap sem. Everything happens for reasons. He knows the best. :)

No comments:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...