JPJ Test

Lamanya tak menaip dalam blog ni. Lama sangat tak jenguk jugak. Huhu. Makin bertambah umur ni, rasa makin sibuk pulak hidup. Huhu. Terasa nak jadi kecik je sampai bila - bila. Tak payah besar. Tapi itulah, kecik ke besar memang lumrah hidup. So, entry ni memang salah satu another moments dalam hidup aku. Nervous dia kalah nervous masa nak sit paper Add Maths time SPM dolu - dolu. Wahaha.
Seperti yang dah dirancang oleh daku dan juga abahku, 21/10/2014 - Selasa sampai la giliran aku untuk JPJ test B2 (motorsikal). Yang cuaknya, aku kena ikot silibus baru untuk JPJ test kali ni. Totally different la. Kereta and motor, both dah ada silibus baru dengan penambahan elemen baru yang bagi aku, agak susah la. Tu yang berpeluh - peluh sampai tak tentu arah nak buat apa. Huhu.
8.30 pagi aku sampai dekat KV (driving school) ditemani adikku tersayang si demok. Si demok ni dah ada lesen dulu dah sebelum kakak dia ni. Sekarang pun dia in progress nak habiskan lesen kereta pulak. Aku memang lembab sikit bab lesen ni. Lesen motor ni pun kalau abah tak paksa aku ambik, mau sampai dah anak aku tak merasa nak ada lesen. Hahaha. 
Pukul 9.30 pagi baru lah pegawai JPJ datang. Muka dia, tak senyum langsung I tell you. Huhu. Aku dekat situ rasa macam, errrrrr. Aku dapat no.giliran 26 masa tu. Kiranya calon yang agak last jugaklah untuk JPJ test tu. Masa tu tak ramai, dalam 32 orang macam tu ja untuk calon JPJ test motor. Lepas briefing semua, ujian pun mula dengan elemen 1 : Rutin Pemeriksaan Kenderaan (RPK) = Silibus baru.
Turn aku untuk elemen 1 ni dalam pukul 10.30 pagi. So, setiap giliran tu secara berpasangan. Aku dengan no.25 pergi sekali ke depan pegawai JPJ tu dan berdiri sebelah motor yang dah disediakan di depan tu. Sebut nama dan no.ic kuat - kuat dekat depan tu. Masa tu aku rasa dah macam nak temuduga jadi pegawai JPJ pun ye jugak. Wakaka. So, lepas tu baru la mulakan prosedur RPK tu. 
Prosedur RPK:
1. Check petrol - Cara dia bukak penutup tangki minyak tu. Then, cakap pada pegawai JPJ tu minyak petrol mencukupi, tuan. Bla bla bla tambah ikot sesedap rasa yang penting kena bagitau dia apa yang kita tengah check masa tu.
2. Check road tax. - Cara dia dengan bacakan tarikh tamat tempoh road tax tu. Kalau tak baca, 1 marks will be deducted. Huhuh.
3. Check peralatan spanar. - Caranya buat - buatlah tengok bekas spanar tu lepas tu cakap lah dekat pegawai JPJ tu perkakasan spanar cukup, lengkap ke apa - apa je lah.
4. Check lampu depan motor, side mirror, lampu signal. - Caranya buat - buatlah belek lampu - lampu tu semua then briefing dekat pegawai tu keadaan lampu, cermin bla bla bla dalam keadaan baik, tuan.
5. Check no.pendaftaran motor. -Caranya bacakan no.pendaftaran motor tu then cakap no.pendaftaran tu lengkap, tiada yang tertanggal whatsoever laaa. 
6. Check keadaan tayar depan motor - Caranya berlakon tekan - tekan tayar motor untuk check tekanan angin dalam tayar. Briefing pada pegawai JPJ tu tekanan angin tayar masih ok ke apa ke guna ayat sesedap rasa. Then, bunga tayar pulak. Tak botak. Hehehe.
7. Check lampu belakang, signal belakang motor. Cara sama macam teknik check bahagian depan motor tadi.
8. Check minyak enjin motor. Caranya kena bukak penutup tangki minyak enjin tu. Berlakon periksa minyak enjin tu dalam keadaan masih baik ke, mencukupi ke. Bla bla bla. 
9. Check bateri motorsikal. Caranya bateri masih ok ke tak, air bateri mencukupi ke tak.
10. Check rantai motorsikal. Caranya pusingkan tayar belakang motor dan tengok lah rantai berfungsi dengan baik atau tak, kendur atau tegang ke then bla bla bla. 
TIPS: Yakin dan berani. Make sure segala yang kita check masa tu diberitahu kepada pegawai JPJ tu. Mesti bercakap. Wajib! Huhu
Alhamdulillah, aku lepas untuk RPK ni dengan jayanya. Lega sangat tapi sakit tekak aku cakap kuat sangat. Ye lah, konon nak buktikan dekat pegawai JPJ tu yang aku ni walaupun badan kecik tapi kalau nak ganti dia jadi pegawai JPJ tu pun boleh ja. Kah! -.-"
Next, tunggu turn untuk elemen 2 pulak. Masa tu nervous dia double triple dari yang first tadi. Adik aku belikan aku air dah masa tu. Masa tu teguk air pun rasa macam teguk pasir. Haha. Aku memang tak tengok sangat calon lain buat elemen 2 tu sebab nervoussss. makin aku tengok makin serabut lak otak aku ni. Berpeluh - peluh tu tak payah cakap lah. Dah lah masa tu aku tunggu dekat tempat calon kereta tengah buat RPK diorang. Dapatlah aku tengok si pegawai JPJ yang garang nak mampus I tell you. Cuak je muka semua calon yang ambik test kereta. Aku yang test motor ni pun cuak dengar si pegawai tu menjerit tengking bagai. Aduh. -.-'
Masa giliran calon ke 24, aku dah pergi ambik motor then prepare standby semua siap - siap. Tips daripada adik aku, ambik motor awal so bolehlah biasakan diri dengan motor tu sebelum kita mula ujian elemen 2 ni. Alhamdulillah, motor yang aku pilih tu memberikan kerjasama yang amat baik dengan aku. Wohoo. Well done motor. Bahaha.
Masa calon 25 tengah naik titi, aku dekat belakang garisan sebelum titi tu. Nervous sangat2. Memang sepanjang tu aku tak tahu nak buat apa except selawat ja. Tu ja yang aku selalu buat bila aku nervous nak masuk dewan exam ke, nak present dekat depan ke, masa nak kena mengajar ke. Huhu. And it works. Serius. Bila pegawai JPJ tu bagi isyarat untuk aku mula, aku mulakan dengan elemen 2 RSM - Rutin Sebelum Menunggang = silibus baru.
Prosedur RSM:
1. Check helmet.
2. Check lampu depan dan belakang
3. Check signal kanan depan dan belakang
4. Check signal kiri depan dan belakang
5. Check break 
6. Check side mirror
7. Isyarat tangan untuk mulakan perjalanan
8. Tekan hon untuk alert pegawai JPJ yang kita dah mula nak meniti.
Sepanjang meniti tu sepatutnya kena kiraan satu ribu satu satu ribu dua so that kita boleh agak berapa masa kita ambik untuk meniti. Mesti tidak kurang dari 7 saat dan tak lebih dari 20 saat. Tapi, aku nervous sangat atas titi tu aku memang selawat je. Terbang ke mana dah satu ribu satu semua tu. Haha. Sebab aku ni bila nervous akan spoil semua benda yang aku buat. Tu kekurangan aku. Huhu. Alhamdulillah, aku lepas titi tu dengan jayanya. Masa diambil 9 saat. Huhu.
Next, bentuk Z. Halangan kon yang dekat nak mampus. Memang dah macam drift dah aku rasa. Tapi alhamdulillah, aku lepas dengan baiknya walaupun rasa macam tak percaya. Wahaha. Adik aku pun tak percaya. Sebab masa aku berlatih motor pernah jugak la aku nak heret kon tu sebab belok rapat sangat. Kah!
Emergency break. Halangan yang aku risau jugak. Sebelum mula halangan ni, calon kena berhenti sebelum garisan putih tu dan tekan hon bila nak mulakan. Aku take time jugak masa ni. Breath in breath out. Ingatkan diri apa yang penting masa break kecemasan ni, tekan break kaki dulu baru break tangan then mendarat kaki kiri bukan kanan! Sebelum mula tu aku toleh kejap dekat pegawai JPJ yang dekat atas pondok tu. Dia dah standby tengok aku. Aku sempatlah buat sedekah sikit, senyum dekat dia. Haha. Pegawai JPJ perempuan so aku memang tak segan sangatlaaa. Tekan hon dan lajukan motor dengan gear 2 then nak masuk gear 3 tu mengaum motor tu dibuatnya. Adeh. Alhamdulillah, lepas. Lega sangat. Huhu.
Jalan tak rata - silibus baru. Serius cakap masa aku mula berlatih dulu aku tak lepas halangan ni sebab bonggol yang tajam sangat. 10 bonggol jugak lah nak kena lepas. Rasa macam naik kuda masa lalu jalan tu. First attempt dulu aku nyaris nak terhumban ke depan sebab tak stabil. Huhu. Ada satu kali tu pulak aku pulas minyak macam nak rak tapi motor tu tak naik - naik jugak bonggol tu. Rasa nak menangis masa tu. Aku mengadu dekat abah then abah bagi tips guna gear 3 masa naik bonggol atau lalu jalan tak rata tu. And yes, tips tu menjadi sebab aku dapat lalu bonggol tu dengan jayanya tanpa rasa macam naik kuda mengamuk. Hahaha.
Halangan 8, selekoh dan next, elemen 3: Jalan Raya. Dekat jalan raya aku dah tak banyak risau sebab dah selalu bawak motor dekat jalan raya. Yang penting masa tu kena ingat isyarat tangan and peraturan di jalan raya. Alhamdulillah, it went smoothly as i hope. Thank you Allah. Cuma masa double stand, aku tak buat sebab aku memang tak pernah berjaya buat double stand tu. Nak terbalik masuk parit adala. Haha. So, aku ikotlah cakap cikgu aku tu. Dia pesan dekat aku tak payah double stand sebab kalau aku buat then motor terbalik ke apa ke automatik failed sebab dah menyebabkan kemalangan. Huhu. Markah ditolak untuk double stand tu = 1 markah. Hee. Pasrah ajo laaa. So, aku just free gear, matikan enjin, turun dari motor, tongkat satu then bukak balik tongkat lepas tu tolak motor, simpan.
Cuak aku memang tak habis sampai situ je. Masa nak ambil result aku tu pun aku cuak. Dapat je aku terus tengok part belakang sekali, lulus! Yeay! Alhamdulillah! Terus aku sign borang tu then submit dekat pegawai JPJ yang seorang lagi. Bila adik aku dengan my debab tanya berapa skor aku untuk JPJ test tu, aku pun tak tau sebab aku memang tak tengok. Hahah. Aku tengok lulus ke tak tu jeeee. Isk! Gambar pun tak ada aku ambik sebab nak cepat balik. Erm. Tak pe la, yang penting dah lulus. Yeay! ^_^

JPJ Test

Lamanya tak menaip dalam blog ni. Lama sangat tak jenguk jugak. Huhu. Makin bertambah umur ni, rasa makin sibuk pulak hidup. Huhu. Terasa nak jadi kecik je sampai bila - bila. Tak payah besar. Tapi itulah, kecik ke besar memang lumrah hidup. So, entry ni memang salah satu another moments dalam hidup aku. Nervous dia kalah nervous masa nak sit paper Add Maths time SPM dolu - dolu. Wahaha.
Seperti yang dah dirancang oleh daku dan juga abahku, 21/10/2014 - Selasa sampai la giliran aku untuk JPJ test B2 (motorsikal). Yang cuaknya, aku kena ikot silibus baru untuk JPJ test kali ni. Totally different la. Kereta and motor, both dah ada silibus baru dengan penambahan elemen baru yang bagi aku, agak susah la. Tu yang berpeluh - peluh sampai tak tentu arah nak buat apa. Huhu.
8.30 pagi aku sampai dekat KV (driving school) ditemani adikku tersayang si demok. Si demok ni dah ada lesen dulu dah sebelum kakak dia ni. Sekarang pun dia in progress nak habiskan lesen kereta pulak. Aku memang lembab sikit bab lesen ni. Lesen motor ni pun kalau abah tak paksa aku ambik, mau sampai dah anak aku tak merasa nak ada lesen. Hahaha. 
Pukul 9.30 pagi baru lah pegawai JPJ datang. Muka dia, tak senyum langsung I tell you. Huhu. Aku dekat situ rasa macam, errrrrr. Aku dapat no.giliran 26 masa tu. Kiranya calon yang agak last jugaklah untuk JPJ test tu. Masa tu tak ramai, dalam 32 orang macam tu ja untuk calon JPJ test motor. Lepas briefing semua, ujian pun mula dengan elemen 1 : Rutin Pemeriksaan Kenderaan (RPK) = Silibus baru.
Turn aku untuk elemen 1 ni dalam pukul 10.30 pagi. So, setiap giliran tu secara berpasangan. Aku dengan no.25 pergi sekali ke depan pegawai JPJ tu dan berdiri sebelah motor yang dah disediakan di depan tu. Sebut nama dan no.ic kuat - kuat dekat depan tu. Masa tu aku rasa dah macam nak temuduga jadi pegawai JPJ pun ye jugak. Wakaka. So, lepas tu baru la mulakan prosedur RPK tu. 
Prosedur RPK:
1. Check petrol - Cara dia bukak penutup tangki minyak tu. Then, cakap pada pegawai JPJ tu minyak petrol mencukupi, tuan. Bla bla bla tambah ikot sesedap rasa yang penting kena bagitau dia apa yang kita tengah check masa tu.
2. Check road tax. - Cara dia dengan bacakan tarikh tamat tempoh road tax tu. Kalau tak baca, 1 marks will be deducted. Huhuh.
3. Check peralatan spanar. - Caranya buat - buatlah tengok bekas spanar tu lepas tu cakap lah dekat pegawai JPJ tu perkakasan spanar cukup, lengkap ke apa - apa je lah.
4. Check lampu depan motor, side mirror, lampu signal. - Caranya buat - buatlah belek lampu - lampu tu semua then briefing dekat pegawai tu keadaan lampu, cermin bla bla bla dalam keadaan baik, tuan.
5. Check no.pendaftaran motor. -Caranya bacakan no.pendaftaran motor tu then cakap no.pendaftaran tu lengkap, tiada yang tertanggal whatsoever laaa. 
6. Check keadaan tayar depan motor - Caranya berlakon tekan - tekan tayar motor untuk check tekanan angin dalam tayar. Briefing pada pegawai JPJ tu tekanan angin tayar masih ok ke apa ke guna ayat sesedap rasa. Then, bunga tayar pulak. Tak botak. Hehehe.
7. Check lampu belakang, signal belakang motor. Cara sama macam teknik check bahagian depan motor tadi.
8. Check minyak enjin motor. Caranya kena bukak penutup tangki minyak enjin tu. Berlakon periksa minyak enjin tu dalam keadaan masih baik ke, mencukupi ke. Bla bla bla. 
9. Check bateri motorsikal. Caranya bateri masih ok ke tak, air bateri mencukupi ke tak.
10. Check rantai motorsikal. Caranya pusingkan tayar belakang motor dan tengok lah rantai berfungsi dengan baik atau tak, kendur atau tegang ke then bla bla bla. 
TIPS: Yakin dan berani. Make sure segala yang kita check masa tu diberitahu kepada pegawai JPJ tu. Mesti bercakap. Wajib! Huhu
Alhamdulillah, aku lepas untuk RPK ni dengan jayanya. Lega sangat tapi sakit tekak aku cakap kuat sangat. Ye lah, konon nak buktikan dekat pegawai JPJ tu yang aku ni walaupun badan kecik tapi kalau nak ganti dia jadi pegawai JPJ tu pun boleh ja. Kah! -.-"
Next, tunggu turn untuk elemen 2 pulak. Masa tu nervous dia double triple dari yang first tadi. Adik aku belikan aku air dah masa tu. Masa tu teguk air pun rasa macam teguk pasir. Haha. Aku memang tak tengok sangat calon lain buat elemen 2 tu sebab nervoussss. makin aku tengok makin serabut lak otak aku ni. Berpeluh - peluh tu tak payah cakap lah. Dah lah masa tu aku tunggu dekat tempat calon kereta tengah buat RPK diorang. Dapatlah aku tengok si pegawai JPJ yang garang nak mampus I tell you. Cuak je muka semua calon yang ambik test kereta. Aku yang test motor ni pun cuak dengar si pegawai tu menjerit tengking bagai. Aduh. -.-'
Masa giliran calon ke 24, aku dah pergi ambik motor then prepare standby semua siap - siap. Tips daripada adik aku, ambik motor awal so bolehlah biasakan diri dengan motor tu sebelum kita mula ujian elemen 2 ni. Alhamdulillah, motor yang aku pilih tu memberikan kerjasama yang amat baik dengan aku. Wohoo. Well done motor. Bahaha.
Masa calon 25 tengah naik titi, aku dekat belakang garisan sebelum titi tu. Nervous sangat2. Memang sepanjang tu aku tak tahu nak buat apa except selawat ja. Tu ja yang aku selalu buat bila aku nervous nak masuk dewan exam ke, nak present dekat depan ke, masa nak kena mengajar ke. Huhu. And it works. Serius. Bila pegawai JPJ tu bagi isyarat untuk aku mula, aku mulakan dengan elemen 2 RSM - Rutin Sebelum Menunggang = silibus baru.
Prosedur RSM:
1. Check helmet.
2. Check lampu depan dan belakang
3. Check signal kanan depan dan belakang
4. Check signal kiri depan dan belakang
5. Check break 
6. Check side mirror
7. Isyarat tangan untuk mulakan perjalanan
8. Tekan hon untuk alert pegawai JPJ yang kita dah mula nak meniti.
Sepanjang meniti tu sepatutnya kena kiraan satu ribu satu satu ribu dua so that kita boleh agak berapa masa kita ambik untuk meniti. Mesti tidak kurang dari 7 saat dan tak lebih dari 20 saat. Tapi, aku nervous sangat atas titi tu aku memang selawat je. Terbang ke mana dah satu ribu satu semua tu. Haha. Sebab aku ni bila nervous akan spoil semua benda yang aku buat. Tu kekurangan aku. Huhu. Alhamdulillah, aku lepas titi tu dengan jayanya. Masa diambil 9 saat. Huhu.
Next, bentuk Z. Halangan kon yang dekat nak mampus. Memang dah macam drift dah aku rasa. Tapi alhamdulillah, aku lepas dengan baiknya walaupun rasa macam tak percaya. Wahaha. Adik aku pun tak percaya. Sebab masa aku berlatih motor pernah jugak la aku nak heret kon tu sebab belok rapat sangat. Kah!
Emergency break. Halangan yang aku risau jugak. Sebelum mula halangan ni, calon kena berhenti sebelum garisan putih tu dan tekan hon bila nak mulakan. Aku take time jugak masa ni. Breath in breath out. Ingatkan diri apa yang penting masa break kecemasan ni, tekan break kaki dulu baru break tangan then mendarat kaki kiri bukan kanan! Sebelum mula tu aku toleh kejap dekat pegawai JPJ yang dekat atas pondok tu. Dia dah standby tengok aku. Aku sempatlah buat sedekah sikit, senyum dekat dia. Haha. Pegawai JPJ perempuan so aku memang tak segan sangatlaaa. Tekan hon dan lajukan motor dengan gear 2 then nak masuk gear 3 tu mengaum motor tu dibuatnya. Adeh. Alhamdulillah, lepas. Lega sangat. Huhu.
Jalan tak rata - silibus baru. Serius cakap masa aku mula berlatih dulu aku tak lepas halangan ni sebab bonggol yang tajam sangat. 10 bonggol jugak lah nak kena lepas. Rasa macam naik kuda masa lalu jalan tu. First attempt dulu aku nyaris nak terhumban ke depan sebab tak stabil. Huhu. Ada satu kali tu pulak aku pulas minyak macam nak rak tapi motor tu tak naik - naik jugak bonggol tu. Rasa nak menangis masa tu. Aku mengadu dekat abah then abah bagi tips guna gear 3 masa naik bonggol atau lalu jalan tak rata tu. And yes, tips tu menjadi sebab aku dapat lalu bonggol tu dengan jayanya tanpa rasa macam naik kuda mengamuk. Hahaha.
Halangan 8, selekoh dan next, elemen 3: Jalan Raya. Dekat jalan raya aku dah tak banyak risau sebab dah selalu bawak motor dekat jalan raya. Yang penting masa tu kena ingat isyarat tangan and peraturan di jalan raya. Alhamdulillah, it went smoothly as i hope. Thank you Allah. Cuma masa double stand, aku tak buat sebab aku memang tak pernah berjaya buat double stand tu. Nak terbalik masuk parit adala. Haha. So, aku ikotlah cakap cikgu aku tu. Dia pesan dekat aku tak payah double stand sebab kalau aku buat then motor terbalik ke apa ke automatik failed sebab dah menyebabkan kemalangan. Huhu. Markah ditolak untuk double stand tu = 1 markah. Hee. Pasrah ajo laaa. So, aku just free gear, matikan enjin, turun dari motor, tongkat satu then bukak balik tongkat lepas tu tolak motor, simpan.
Cuak aku memang tak habis sampai situ je. Masa nak ambil result aku tu pun aku cuak. Dapat je aku terus tengok part belakang sekali, lulus! Yeay! Alhamdulillah! Terus aku sign borang tu then submit dekat pegawai JPJ yang seorang lagi. Bila adik aku dengan my debab tanya berapa skor aku untuk JPJ test tu, aku pun tak tau sebab aku memang tak tengok. Hahah. Aku tengok lulus ke tak tu jeeee. Isk! Gambar pun tak ada aku ambik sebab nak cepat balik. Erm. Tak pe la, yang penting dah lulus. Yeay! ^_^



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...