Hari Guru dan cerita sebalik tabir guru praktikum

Lama tak menaip dalam blog ni since start latihan mengajar and I was super duper busy mengalahkan Perdana Menteri. Huhu. 2 weeks in row kena prepare untuk observation daripada pensyarah penyelia rasa macam tak sempat nak bernyawa pun ada. *Punyalah hiperbola. Kah! Selesai pensyarah penyelia, guru pembimbing pulak observe. Pergh! Dia punya penat cungap rasa macam ikan kurang oksigen. Huhu. Ni serius tak hiperbola pun. Alhamdulillah, sedar tak sedar minggu depan 29/5/2015 akan dengan rasminya menamatkan latihan mengajar di SMK Raja Muda Musa, Teluk Intan, Perak selama 16 minggu. 4 bulan memang banyaklah kenangan dan pengalaman yang memang takkan dapat aku lupa sampai bila-bila sepanjang bergelar cikgu praktikum. Huhu.
With le friend sesama praktikum celebrate Hari Guru sebagai guru praktikum.
Guru:Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak. Tema Hari Guru 2015. Sebut tentang Hari Guru memang dari awal aku masuk sekolah Darjah 1 tu dah sambut Hari Guru. Setiap kali Hari Guru memang tak pernah missed pun bagi hadiah dekat cikgu - cikgu yang aku adore *ahahaha yang penat lelah mengajar dan yang tak pernah jemu tegur salah silap. Hadiah tu selalunya sama ja mesti pen merah untuk setiap cikgu ikat reben sikit dengan letak kad kecil tulis "Terima kasih cikgu sebab mengajar saya".
Tahun ni, alhamdulillah Allah bagi peluang sambut Hari Guru lagi setelah hampir 6 tahun tinggal zaman sekolah tapi dalam versi yang berbeza. Sambut Hari Guru sebagai cikgu yang diraikan oleh murid. Rasa dia memang excited sangat sebab first time experienced this moment. Tak tahu nak describe feeling tu macam mana tapi sekarang baru aku faham perasaan seorang guru. *lapayaqmata

Guru ibarat lilin. Being a teacher changed me to a new person. Walaupun baru jadi cikgu praktikum, tapi ni lah satu - satunya fasa dalam hidup aku yang ajar aku tentang banyak perkara. Setiap masa, fikir tentang anak murid ja. Dekat sekolah, anak murid. Balik rumah, anak murid. Shopping, anak murid. Pergh! Dia punya penangan tu mungkin seakan - akan new mommy yang baru dapat anak sulung, i think. Haha. Masuk kedai buku, tengok buku mesti terus teerpikir, "eh, bagus buku latihan ni. Belilah untuk students Form 2." "Wah, menarik betoi bahan ni. Best ni nak guna time mengajar Sejarah Form 1!!!!" "Esok nak buat kuiz BM lah, nak bagi hadiah apa eh dekat students yang jawab betul?" And so much things which I never done before but I did it now. Huhu.

Profesion keguruan yang sungguh mencabar. Semua kerja ada cabaran dan risiko tersendiri. Same goes to teacher. Being a teacher make me feel like I was the most important person on this planet. Tudia! Serius hiperbola. Haha. Tapi itu lah yang aku rasa sepanjang bergelar guru praktikum. Berada dalam persekitaran sekolah, pentadbiran sekolah dan guru - guru senior dekat sekolah ni memang membuka mata aku lah tentang Being a teacher? Think twice! *Phewphewphewserioustalk. 24/7 hours seakan - akan tak cukup. Huhu. I don't know how to describe the things but it is definitely beyond your imagination. Hanya insan bergelar guru sahaja yang akan faham apa sebenarnya pekerjaan yang dipanggil "guru". 

Teacher sacrificed everything. Dulu masa aku dekat sekolah, selalu jugak aku tak faham kenapalah cikgu ni beria - ria sangat mengajar? Cikgu ni pulak sanggup terkejar sana - sini semata - mata nak fotostat kertas latihan bagi dekat students. Cikgu ni pulak tak habis - habis berleter. Cikgu ni pulak asyik - asyik dengan games dalam kelas. Cikgu ni bla bla cikgu tu bla bla. Bila dah ada di tempat seorang guru, baru aku faham. Kau akan sanggup berjaga malam stay up semata - mata nak plan dan buat bahan yang menarik untuk mudahkan students kau faham apa yang kau nak ajar. Kau akan sanggup kena serang migrain semata - mata nak fikir macam mana nak plan RPH yang menarik untuk kelas kau esok. Sebab hasilnya, bila students kau faham, dapat jawab soalan atau dapat markah yang baik kau rasa puas. The satisfaction of the sacrifices yang tak boleh dinyatakan dengan kata - kata.

Teachers are our second parents. Yup, true indeed.Selepas semua yang aku tuliskan, memang betul guru ibarat ibu bapa kedua kita. Insan kedua yang sanggup berkorban semua benda semata - mata untuk kesenangan kita tanpa harap apa - apa balasan. 

Untuk guru - guru yang pernah mengajar dan mendidik diri ini tanpa jemu, berkorban masa, tenaga, wang ringgit dan sudi curahkan kasih sayang tanpa kenal erti putus asa semoga Allah membalas semua jasa cikgu - cikgu dengan syurga. Untuk yang telah kembali ke Rahmatullah, semoga bahagia di samping Pencipta dengan segala ilmu dan budi yang telah dicurahkan untuk diri ini sehingga menjadi seperti sekarang. :')



1 comment:

dongmei pan said...


Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

Hari Guru dan cerita sebalik tabir guru praktikum

Lama tak menaip dalam blog ni since start latihan mengajar and I was super duper busy mengalahkan Perdana Menteri. Huhu. 2 weeks in row kena prepare untuk observation daripada pensyarah penyelia rasa macam tak sempat nak bernyawa pun ada. *Punyalah hiperbola. Kah! Selesai pensyarah penyelia, guru pembimbing pulak observe. Pergh! Dia punya penat cungap rasa macam ikan kurang oksigen. Huhu. Ni serius tak hiperbola pun. Alhamdulillah, sedar tak sedar minggu depan 29/5/2015 akan dengan rasminya menamatkan latihan mengajar di SMK Raja Muda Musa, Teluk Intan, Perak selama 16 minggu. 4 bulan memang banyaklah kenangan dan pengalaman yang memang takkan dapat aku lupa sampai bila-bila sepanjang bergelar cikgu praktikum. Huhu.
With le friend sesama praktikum celebrate Hari Guru sebagai guru praktikum.
Guru:Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak. Tema Hari Guru 2015. Sebut tentang Hari Guru memang dari awal aku masuk sekolah Darjah 1 tu dah sambut Hari Guru. Setiap kali Hari Guru memang tak pernah missed pun bagi hadiah dekat cikgu - cikgu yang aku adore *ahahaha yang penat lelah mengajar dan yang tak pernah jemu tegur salah silap. Hadiah tu selalunya sama ja mesti pen merah untuk setiap cikgu ikat reben sikit dengan letak kad kecil tulis "Terima kasih cikgu sebab mengajar saya".
Tahun ni, alhamdulillah Allah bagi peluang sambut Hari Guru lagi setelah hampir 6 tahun tinggal zaman sekolah tapi dalam versi yang berbeza. Sambut Hari Guru sebagai cikgu yang diraikan oleh murid. Rasa dia memang excited sangat sebab first time experienced this moment. Tak tahu nak describe feeling tu macam mana tapi sekarang baru aku faham perasaan seorang guru. *lapayaqmata

Guru ibarat lilin. Being a teacher changed me to a new person. Walaupun baru jadi cikgu praktikum, tapi ni lah satu - satunya fasa dalam hidup aku yang ajar aku tentang banyak perkara. Setiap masa, fikir tentang anak murid ja. Dekat sekolah, anak murid. Balik rumah, anak murid. Shopping, anak murid. Pergh! Dia punya penangan tu mungkin seakan - akan new mommy yang baru dapat anak sulung, i think. Haha. Masuk kedai buku, tengok buku mesti terus teerpikir, "eh, bagus buku latihan ni. Belilah untuk students Form 2." "Wah, menarik betoi bahan ni. Best ni nak guna time mengajar Sejarah Form 1!!!!" "Esok nak buat kuiz BM lah, nak bagi hadiah apa eh dekat students yang jawab betul?" And so much things which I never done before but I did it now. Huhu.

Profesion keguruan yang sungguh mencabar. Semua kerja ada cabaran dan risiko tersendiri. Same goes to teacher. Being a teacher make me feel like I was the most important person on this planet. Tudia! Serius hiperbola. Haha. Tapi itu lah yang aku rasa sepanjang bergelar guru praktikum. Berada dalam persekitaran sekolah, pentadbiran sekolah dan guru - guru senior dekat sekolah ni memang membuka mata aku lah tentang Being a teacher? Think twice! *Phewphewphewserioustalk. 24/7 hours seakan - akan tak cukup. Huhu. I don't know how to describe the things but it is definitely beyond your imagination. Hanya insan bergelar guru sahaja yang akan faham apa sebenarnya pekerjaan yang dipanggil "guru". 

Teacher sacrificed everything. Dulu masa aku dekat sekolah, selalu jugak aku tak faham kenapalah cikgu ni beria - ria sangat mengajar? Cikgu ni pulak sanggup terkejar sana - sini semata - mata nak fotostat kertas latihan bagi dekat students. Cikgu ni pulak tak habis - habis berleter. Cikgu ni pulak asyik - asyik dengan games dalam kelas. Cikgu ni bla bla cikgu tu bla bla. Bila dah ada di tempat seorang guru, baru aku faham. Kau akan sanggup berjaga malam stay up semata - mata nak plan dan buat bahan yang menarik untuk mudahkan students kau faham apa yang kau nak ajar. Kau akan sanggup kena serang migrain semata - mata nak fikir macam mana nak plan RPH yang menarik untuk kelas kau esok. Sebab hasilnya, bila students kau faham, dapat jawab soalan atau dapat markah yang baik kau rasa puas. The satisfaction of the sacrifices yang tak boleh dinyatakan dengan kata - kata.

Teachers are our second parents. Yup, true indeed.Selepas semua yang aku tuliskan, memang betul guru ibarat ibu bapa kedua kita. Insan kedua yang sanggup berkorban semua benda semata - mata untuk kesenangan kita tanpa harap apa - apa balasan. 

Untuk guru - guru yang pernah mengajar dan mendidik diri ini tanpa jemu, berkorban masa, tenaga, wang ringgit dan sudi curahkan kasih sayang tanpa kenal erti putus asa semoga Allah membalas semua jasa cikgu - cikgu dengan syurga. Untuk yang telah kembali ke Rahmatullah, semoga bahagia di samping Pencipta dengan segala ilmu dan budi yang telah dicurahkan untuk diri ini sehingga menjadi seperti sekarang. :')



1 comment:

dongmei pan said...


Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...